<P class="MsoNormal">Tasnádi felmentését kérte ügyvédje a védőbeszédben 

Vágólapra másolva!
A védőbeszéddel folytatódott csütörtökön a bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi Péter pere. A vádlott ügyvédje, Szikinger István koncepciós ügynek nevezte a több mint két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi ellen folyó eljárást. Azt állítja, hogy a hatóságok hibákat és jogsértéseket követtek el. Védence felmentését kérte minden vádpontban.
Vágólapra másolva!

Szikinger István

Szikinger összesen öt órán keresztül tartó védőbeszédét azzal kezdte, hogy átadott egy írásos anyagot a bíróságnak, ami alátámasztja, részletesebben tartalmazza védőbeszédét. Az védő azt kérte a bíróságtól, hogy bűncselekmény hiányában minden vádpont alól mentsék fel tasnádi Pétert. Szikinger szerint ebben az ügyben a rendőri önkény maga alá gyűrte az igazságszolgáltatást. "Nem szabadna ítéletet hozni ebben a perben, amely megcsúfolja az igazságszolgáltatást"- mondta Szikinger istván. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudja, hogy az ügynek ebben a szakaszában már nincs más lehetősége a bíróságnak, mint rövidesen meghozni az ítéletet.

Szikinger koncepciós pernek nevezte a több mint két és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi ellen folyó eljárást. A rendőri magatartás, nyomozás kapcsán megemlítette a kedd este elhunyt Simon Tibor agyonverésének ügyét, ahol egy rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy részt vett a sportoló elleni erőszakban. Szikinger szerint ez az ügy is azt példázza, hogy valami nincs rendben a rendőrök oktatásával, azzal, amit a felettesek és a közhatalom ad át a fiatal rendőröknek.

Az ügyvéd reagált az ügyész vádbeszédére, melyben elhangzott, hogy bár voltak szabálytalanságok és hibák az eljárás során, ezek az ügyész szerint nem jelentősek. Szikinger szerint azonban ezek a szabálytalanságok törvényeket sértettek meg, ezért valójában jelentősek. Megemlítette, hogy volt olyan vallomás, amelyet később, utólag tettek be az iratok közé, és volt olyan is, amit kivettek, így hiányoznak az anyagból. Mindezekkel szerinte meg akarták hamisítani a tényállást.

Többször elmondta, hogy ilyen körülmények között nem lehet egy ügyet továbbengedni. Kijelentette, hogy az eljárásban részt vevő rendőrök nem méltók arra, hogy ezt a munkát végezzék. Szerinte egyáltalán nem nyomoztak, csak "nyomozásnak látszó" cselekvést végeztek azért, hogy valakit befeketítsenek. Idézte Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt, aki 2000 februárjában azt nyilatkozta, hogy meg kell győzni az ügyészséget és a bíróságot Tasnádi bűnösségéről.

Tasnádi házi őrizetbe helyezéséről megemlítette, hogy többször kérte ezt a hatóságoktól, de mindig elutasították. A határozatban szerepelt, hogy a kérelem alapos, de ennek ellenére nem engedik ki a börtönből a vádlottat, pedig ha egy kérelem alapos, annak helyt szoktak adni - mondta a védő.

Szikinger számtalan olyan ügyet sorolt fel az ügy többi vádlottjával, és Tasnádi Péterrel kapcsolatban, amikor szerinte a bíróság megsértette például az ártatlanság vélelmét, a tisztességes eljáráshoz való jogot, a rendőrség pedig szintén súlyos törvénysértéseket követett el, és alkotmányos jogokat vett semmibe. Azt is felrótta a bíróságnak, hogy fontos tanúkat nem idézett be, az ügy során megemlített több személy ismeretlen maradt, és a bíróságnak több ellentmondást sem sikerült tisztáznia. Szikinger mindezzel szembe állította, hogy az ügyészség egyetlen olyan esetet sem tud megnevezni, amikor a vádlottak kerültek volna ellentmondásba kerültek magukkal.

A bűnszervezet létrehozásával kapcsolatos vád kapcsán a védő elmondta: nincs olyan bizonyíték, ami alátámasztaná ezt a vádpontot. "Hol van a bűnszervezet?" - kérdezte a védő, aki azt is mondta, hogy a vád hamis, és az ügyészség nem is tesz kísérletet a vádpont bizonyítására.

Szikinger szerint szégyen, hogy a hatalom hogyan kezeli ezt az ügyet, és azt mondta, hogy az utolsó reménye abban van, hogy a bíróság mégis figyelembe veszi a védelem érveit. A bíróságon jelen lévő ülnökökhöz külön szólt, és arra kérte őket, hogy ne adják nevüket egy ilyen koncepciós ügyhöz.

Korábban:

Tasnádi nem hallgatta végig a vádbeszédet

Pintér elleni vádak a Tasnádi-perben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Bartus László: Maffiaregény