<P class="MsoNormal">Rabkórház helyett anya-gyermek körlet

Vágólapra másolva!
A kecskeméti ideiglenes anya-gyermek körlet rekordidő - két hónap alatt - készült el és ötmillió forintba került. Az emberségesebb és az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának jobban megfelelő körlet a Magyar Hírlap cikksorozata nyomán vált valósággá.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet II. számú egységében kialakított ideiglenes anya-gyermek körlet tegnapi hivatalos megnyitóján Dávid Ibolya igazságügy-miniszter a többi között arról beszélt, hogy a minisztérium mindig is megkülönböztetett figyelemmel kísérte a fogva tartott nők és börtönben született gyermekeik helyzetét, mely azért speciális, mert az anyák bűnt követtek el, a babák viszont nem fogva tartottak.

Dávid Ibolya beszédében kiemelte, az anya-gyermek körlet kialakítását nagyban segítette az ombudsman tavaly szeptemberi ajánlása, mely a minisztérium véleményével messzemenően egybeesett.

Az állandó, a végleges anya-gyermek körlet ez év végéig készül el, és húsz anya és kisgyermeke befogadására lesz alkalmas; kialakítása mintegy 80 millió forintba kerül. Az ideiglenes és a végleges anya-gyermek körlet egy dologban egyezik meg, hogy bennük az anyák és csecsemőik csupán egy évig maradhatnak, mivel a továbbmaradáshoz a jelenleg érvényben lévő jogszabályon kellene változtatni.

A sajtótájékoztatón Bökönyi István, büntetésvégrehajtási vezérőrnagy a Magyar Hírlap kérdésére, mely szerint a BVOP embertelen bánásmódja miatt szándékozik-e bocsánatot kérni mindazoktól a csecsemőktől, akik a rendszerváltás után a tököli rabkórházban születtek - nemmel válaszolt. Bökönyi István szerint ugyanis jogsértés nem történt, a magyar büntetésvégrehajtás megfelel a jogi előírásoknak. A sajtótájékoztatón Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony az embertelen bánásmód kifejezést határozottan visszautasította.

Képzeljenek el egy hatalmas kört. Egy nagy kör alakú helyiséget, amelyből kilenc zöld vasajtó nyílik. Az ajtókon számok és egy szó: lakózárkák. A lakózárkák egyszemélyesek, egy felnőtt ágy, egy asztal, egy szekrény és egy kis ágy fér el bennük. Az FO52-es lakózárkában héthónapos csecsemőjével Kiss Ferencné fogva tartott tölti büntetését, aki asszonynevét a tököli rabkórházban nem viselhette.

A kör alakú anya-gyermek körletből külön játszószoba nyílik, amelyben négy járóka és sok-sok játék található. A tököli rabkórházból átszállított öt anyát és csecsemőjét - kettőtől kilenc hónaposak -, éjjel-nappal szakképzett gondozónő segíti, hétköznaponta pedig még egy védőnő is. A babák édesanyjukkal egész nap együtt lehetnek, naponta kétszer pedig babakocsiba kerülnek, és csoportosan a sétálóudvarra, levegőre mehetnek.

Korábban:

Csecsemő perli a büntetés-végrehajtást