Székely előzetesben marad

Vágólapra másolva!
Továbbra is előzetes letartóztatásban marad Székely Zoltán miután a Fővárosi Bíróság elutasította az országgyűlési képviselő kérelmet, hogy egészségi állapota miatt ismét házi őrizetbe kerülhessen - közölte a politikus ügyvédje.
Vágólapra másolva!

Futó Barnabás ügyvéd elmondta, hogy januárban kezdeményezték az előzetes letartóztatás megszüntetését, mert Székely Zoltán szívinfarktus gyanújával rabkórházba került. Az ügyvéd közölte: a csütörtökön kézhez kapott bírósági végzés indoklásából kiderül, hogy az orvosszakértői vélemény szerint nincs szükség szívműtétre, és az orvosi ellátást a börtönben is meg tudják oldani.

A vesztegetéssel vádolt, akkor még kisgazda országgyűlési képviselőt 2000. október 12-én a fővárosban érték tetten, majd december 15-én helyezték előzetes letartóztatásba. Az Országgyűlés két ízben, 2000. október 17-én, majd december 12-én függesztette fel mentelmi jogát. Székely Zoltán előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság tavaly április 26-án szüntette meg, egyúttal elrendelte a házi őrizetét.

A bíróság azonban 2001. november 22-én úgy döntött, hogy a képviselőnek vissza kell mennie a börtönbe. Az indoklás szerint Székely Zoltán többször, tudatosan megszegte a házi őrizet szabályait, és egészségi állapota sem indokolta a kedvezményezett helyzet fenntartását. Az ügyészség a politikust kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.