Hárommilliárddal tartoznak a gyógyszerforgalmazóknak

Vágólapra másolva!
Sürgős kormányzati intézkedést várnak a gyógyszer-nagykereskedők, miután elkészült a négy legnagyobb cég kórházi adósságokat elemző összesítése. Eszerint az intézmények jelentős többsége összesen csaknem 3 milliárd forinttal tartozik. A nagykereskedők kedden levélben fordultak Mikola István egészségügyi miniszterhez, hogy közös megoldást találjanak.
Vágólapra másolva!

Sürgős kormányzati intézkedést várnak a gyógyszer-nagykereskedők a kórházak adóssághelyzetének rendezése érdekében. Tegnap levélben fordult a négy legnagyobb magyarországi gyógyszer-nagykereskedelmi cég Mikola István miniszterhez annak érdekében, hogy közösen találjanak megoldást a kórházak gazdasági helyzetének megoldására. Most jutott ugyanis odáig a helyzet, hogy önerőből már képtelenek megoldani a problémát. Ha az adósságspirál eléri a nagykereskedőket, veszélybe kerülhet a gyógyszerszállítás.

A cégek most elkészült összesített felmérése - mely 2,5 évet vett górcső alá - igazolja mind az intézmények, mind a kereskedők jelzéseit: a helyzet valóban kritikus. A kimutatások szerint tavalyhoz képest több mint kétszeresére nőttek az intézmények kintlevőségei, az adósság mértéke már akkora, hogy minden cégnél jelentős és már egyre nehezebben kezelhető gondot okoz a kórházak ellátása.

A Hungaropharma Rt., az Euromedic Pharma Rt., a Humantrade Kft. és a Medimpex Rt. vezetői 1999 januárjától egészen a 2001. év végéig vizsgálják a kórházak tartozásait. Ebből kiderül, hogy ugyan folyamatosan, az elmúlt egy évben azonban már drasztikusan romlott a kórházak pénzügyi helyzete. A beszállítók mind lassabban jutnak pénzükhöz, így az ő gazdasági helyzetük is már veszélybe került. A kintlevőségek aránya ugyanis a cégek saját tőkéjéhez viszonyítva 36 százalék, ennek növekedési üteme pedig csaknem háromszorosára nőtt.

Az elmúlt időszak legdrasztikusabb egy évében a lejárt tartozások megkétszereződtek, így év végére kamatokkal együtt összesen már csaknem 3 milliárd forintos kintlevőséggel számolhatnak a szállítók. A fizetési gyakorlat is romlott ezzel egy időben, ugyanis nőtt mind a legrövidebb, mind a leghosszabb fizetés ideje: azaz intézményektől függően már legalább 42, illetve a legrosszabb esetben már 80 napot is várni kell.

Az összesítés szerint mintegy 100-120 kórház küzd komoly fizetési problémákkal, többségük 1-5 millió forintos számlát nem tud már hoszszú ideje rendezni. A helyzet romlását azonban elsősorban az jelzi, hogy az év eddig eltelt részében jelentősen megnőtt a 20-50 millió forintos lejárt adósságot felhalmozott intézmények száma: azaz rohamosan romlik a kórházak fizetőképessége. Szeptember végéig összesítve mintegy 2,6 milliárd forint lejárt tartozása volt az intézményeknek, amely év végére várhatóan mintegy 3 milliárdra emelkedik majd.