Rákgyógyszert forgalmaznak egyes dohánycégek

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb dohánygyára most már a harmadik gyógyszergyártótól szerezte meg a tüdőrák gyógyítására - még kutatás alatt álló - gyógyszer fejlesztési, illetve szabadalmi jogait. Egészségügyi szakemberek szerint morális aggályokon túl komoly veszélye lehet annak, ha a betegséget okozó terméket és a gyógyszert ugyanaz a vállalat gyártja.
Vágólapra másolva!

Komoly dollármilliókért szerezte meg a világ egyik legnagyobb dohánygyártó cége a tüdőrák megelőzésére és kezelésére szolgáló, még kutatás alatt álló gyógyszer jogait - derült ki az Index internetes újság cikkéből. A Japan Tabacco cég több millió dollárt fizetett a készítmény fejlesztésével és értékesítésével kapcsolatos exkluzív jogokért.

A cég ezzel a lépéssel csak tovább bővítette befolyását az ilyen irányú kutatásokban, illetve annak piacában. 1998-ban hasonló értelmű megállapodást írt alá -akkor a dohánygyártó 12,7 millió dollárt fizetett, és további 27,4 milliót ígért a kutatás finanszírozására. A harmadik megállapodás részletei nem ismertek.

A történet a szakemberek szerint gazdasági kérdések mellett súlyos etikai problémákat is fölvet: megdöbbentő ugyanis, ha éppen a betegség kialakulásáért elsősorban okolt termék gyártója a gyógyszer tulajdonosa is. Egészségügyi szakértők szerint komoly veszélye lehet mindennek, sőt akár valamiféle fura "monopolhelyzet" is kialakulhat.

Vadász Imre, az Országos Egészségfejlesztési Központ szakértője, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezet elnöke szerint a gazdasági életen belüli fúziók ma már mindennaposak. Így a dohánygyártók is arra törekednek, hogy újabb és újabb piacokat s azokon keresztül befolyást szerezzenek.

- Bár az élelmiszeripar területén már elő-előfordulnak a dohánygyártók, ez az eset azonban komoly morális problémákat vet föl - állítja a szakember. - Profitot szerez lényegében abból a kárból is, amit egy másik profitszerző tevékenységével ő maga okoz.

Ráadásul a dohánygyártókat gyakran éri az a vád is, hogy olyan megbízható, pontos felmérések eredményét titkolják el, amelyek mind közvetlenebb összefüggést igazolnak a dohányzás és a különböző megbetegedések között. Így egy-egy ilyen vásárral lehetőség nyílhat arra is: a genetikai vizsgálatok során kiderülő újabb bizonyítékokat tarthat vissza az olyan tulajdonos, aki a "másik oldalon" is érdekelt.

A japán cég képviselője a történtekkel kapcsolatban közölte: "A vállalat kénytelen új termékek felé nyitni, mivel a dohányiparban a növekedési lehetőségek erősen korlátozottak." A cég gyógyszerészeti leányvállalata a cég eladásainak 2 százalékát adja.

Valamennyi hazai dohánygyártó, illetve -forgalmazó cég elzárkózott attól, hogy kommentálja a történteket, mondván, versenytársukról nem lenne etikus nyilatkozniuk. Azt azonban elmondták: biztos, hogy pillanatnyilag nincsenek hasonló terveik.

Talán még ennél is súlyosabb lehet a gyógyszergyártók felelőssége abban a kérdésben: a pénzügyi, üzleti lehetőségek mellett mennyire tartható elfogadhatónak, ha éppen a betegek érdekében végzett kutatásokat "adnak" esetleg "illetéktelen kezekbe".

A genetikai kutatással foglalkozó gyógyszergyártó cég, a Corixa szerint a vállalat a japán vállalat gyógyszercégével kötött megállapodást, és a fejlesztés szempontjából mindegy, hogy ki adja a pénzt. Dohányellenes csoportok és egészségügyi szakértők szerint azonban beláthatatlan következményei lehetnek, ha a dohánycég megszerzi a tüdőrákkal kapcsolatos kutatások során szerzett genetikai eredmények szabadalmi jogait. A WHO nem fertőző betegségekkel foglalkozó csoportjának vezetője viszont egyenesen úgy nyilatkozott: "A tüdőrák elleni küzdelem fontos része a dohánygyártó-óriások elleni harc. Nem szabadna hagyni, hogy a cigarettából hasznot húzó vállalatok a cigaretta okozta betegségből is profitáljanak."