Kovács: Orbán országképe vonzó, de nem valódi

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök háromkötetes paksamétáját überelve Kovács László, az MSZP elnöke valamivel nagyobb iratkötegre támaszkodva próbálta meg cáfolni, a szerinte csak a miniszterelnök álmaiban létező eredményeket. "Valóban vonzó az az országkép, amelyet a miniszterelnök felvázolt, azonban az nem valódi" - mondta.
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszter véleményére, amely szerint a jelenlegi sikerek csak kis részben az előző kormány eredményei, szinte rímmelve Kovács László emlékeztetett rá, hogy a ´98-as választások utáni hónapokban az új kormány tagjai, mind külföldön, mind belföldön arról értekeztek, hogy az ország a világ egyik legstabilabb és legdinamikusabban fejlődő gazdasága.

Pontról pontra haladva megemlítette, hogy a Fidesz-kormány által bevezetett és gyakran emlegetett kiegészítő családi pótlék csupán az előző kormány rendszeres gyermekvédelmi támogatásának az átkeresztelt, és 3700-ról 4000 forintra emelt formája. Szerinte az, hogy ma 850 ezer gyermek szülei kapnak ilyen támogatást, az csak azt bizonyítja, hogy ennyi gyerek él alacsony létszínvonalon (az ő idejükben 650 ezren kaptak hasonló segélyt - emlékeztetett rá a politikus).

A gazdaságnál maradva kitért arra is, hogy míg a Fidesz 7 százalékos növekedést ígért, az attól jelentősen elmaradt, és csupán tavaly haladta meg az 5 százalékot. Szóvá tette továbbá az elmaradt adó-, járulék-, és egészségügyi reformot. Ez utóbbiról szólva kiemelte, hogy veszélybe került a betegek ellátása.

Szerinte nehezen magyarázható, hogy 2,5 évig nem épült autópálya, és csak az utóbbi időben kezdtek újabb szakaszokat építeni, noha még egyetlen kilométer új szakaszt sem adtak át. Persze - mondta - ez könnyen magyarázható azzal, hogy a közbeszerzés mellőzésével kijelölt építő cég még soha sem végzett hasonló munkát. Mindezzel együtt ma már példátlan méretű a korrupció és az elmúlt 11 év legkorruptabb kormánya van hatalmon - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Súlyos probléma, hogy a kétéves költségvetés bevezetésével és az infláció tudatos alultervezésével a kormány a költségvetést lényegében kivonta az Országgyűlés ellenőrzése alól - mondta Kovács.

A miniszterelnököt tovább ostorozva, Kovács László a miniszterelnök felelősségét emelte ki Torgyán József vezette tárca működéséért, számos "szakember" alkalmatlanságáért, és a mezőgazdaság termelésének csökkenéséért.

A gazdaságra visszatérve, az ellenzék vezére megemlítette, hogy mára megnőtt a külkereskedelmi és a fizetési mérleg hiánya. Lassult a reálkeresetek növekedése. A közszféra fizetése is - az ígéretek ellenére - elmarad a versenyszféráétól, tette hozzá a politikus. Sőt, mondta, volt, hogy a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést.

A "Fidesz büszkeségéről", a családtámogatási rendszerről szólva Kovács László, annyit jegyzett meg, hogy világszenzáció az olyan rendszer, ahol a magasabb jövedelműek nagyobb szociális ellátásban részesülnek, és a jövedelmek csökkenésével párhuzamosan kisebbek a támogatások.

Az oktatáspolitikát is kritizálva Kovács László elmondta, hogy nem kezdődött meg az iskolák felújítása, a sulinet program is megakadt, ezzel együtt csökkent az informatikai oktatásra fordítható tanidő keret. Maga a felsőoktatás finanszírozása pedig reálértékben csökkent.

"Nem szolgálat, uralkodás" - mondta Kovács László a Fidesz kormányzását összefoglalva. Ezt alátámasztandó felidézte, hogy a demokratikus intézményeket korlátozzák, a Parlament csak háromhetente ülésezhet, és azt is felhozta, hogy 3 év alatt egyetlen ellenzéki kezdeményezésű bizottság sem állhatott fel. Szerinte emellett az önkormányzatokat is ellehetetlenítik, a támogatási rendszerekkel.

Megemlítette a kormánynak a sajtóhoz és a közszolgálati médiához való viszonyát, amit külföldön is folyamatosan kritizálnak. A kormány külpolitikájánál maradva elmondta, hogy dícséret illeti a kabinettet a konszenzusos politikája miatt a koszovói és a terror-ellenes fellépés kapcsán. Ugyanakkor bírálta a magyar kormányt az osztrák kabinet felé, választások utáni külpolitikai vákumában tett lépéseit és az horvát kormányfőhöz, Tudjmanhoz fűződő szálai miatt. "Ezek visszatetszést keltettek külföldön" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A kormányt tette felelőssé Kovács László amiatt is, hogy Magyaroprszágon csökkent az EU-s csatlakozásunk iránti lelkesedés. "Hogy a miniszterelnök által felvázolt vonzó országkép megvalósuljon, Önöknek menniük, nekünk jönnünk kell" - mondta Kovács László.