Titkos a Corvin-lánc várományosainak névsora

Vágólapra másolva!
Másfél évvel a törvény megszületése után most adományoz először a miniszterelnök Corvin-láncot. Teller Ede mellett öten kapják meg augusztus 24-én az elismerést, ám a névsor még titkos. A kormányfő csak a napokban írja alá a díj adományozásának feltételeit szabályozó miniszterelnöki rendeletet - értesült Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Augusztus 24-én öten kapják meg a Corvin-láncot a kormányfő személyes javaslatára - tudta meg a Magyar Hírlap a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodáján. Az elismerést Orbán Viktor adja át, a névsor - a Kossuth-díjéhoz hasonlóan - egyelőre titkos. Az elismerést egyszerre tizenketten birtokolhatják, a további hat kitüntetést még ebben az évben átadják.

Elsőként Teller Ede vehette át San Fransiscó-i otthonában hétfőn az elismerést Várhegyi Attilától, a kulturális tárca államtitkárától. A tudósnak egészségi állapota miatt orvosai nem engedték meg az utazást, Várhegyi Attila pedig Ohióban járt hivatalos úton, ezért született a felső szintű döntés, hogy ő adja át a kitüntetést Teller Edének - tudta meg lapunk.

A Corvin-rend felevenítéséről - az MSZP és az SZDSZ heves tiltakozása ellenére - tavaly februárban döntött a parlament. A Horthy Miklós kormányzó által alapított elismeréstől a mostani annyiban különbözik, hogy nem az államfő, hanem a kormányfő adományozza. A törvény szerint a miniszterelnök a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére Magyar Corvin-lánc, Magyar Corvin-koszorú és Magyar Corvin-díszjelvény kitüntetést adományozhat. A díjak adományozásának általános szabályait a kormányfő rendeletben állapítja meg - áll a jogszabályban. A kancellária sajtóirodáján kapott tájékoztatás szerint a rendeletet még csak a napokban írja alá Orbán Viktor, s az hamarosan meg is jelenik a Magyar Közlönyben.

A lap információ szerint ebben a még ki nem hirdetett rendeletben szerepel az is, hogy - igazodva a Horthy Miklós által teremtett hagyományhoz - ha a tizenkét Corvin-lánc-birtokos közül valaki meghal, akkor a tagok tesznek javaslatot a kitüntetendő személyére. Szintén szerepel majd a miniszterelnöki rendeletben, hogy a medál aranyból és ezüstből készül, és Mátyás király portréját ábrázolja. Az elismerés anyagi juttatással nem jár. A rangban lejjebb álló Corvin-koszorút egyszerre legfeljebb hatvan művész, tudós és közéleti személyiség viselheti.

Nem a Corvin-lánc az első állami elismerés, amelynek odaítéléséről nem a szakmai testületek bevonásával döntenek: éppen egy éve alapították meg a Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet, amelyet a Nemzeti Színház Rt. megbízott igazgatója, Schwajda György javaslata alapján, a kulturális miniszter egyetértésével adományozták tizenkét színművésznek. Ennek a díjnak már van anyagi vonzata: a kitüntetés birtokosai életük végéig havi ötszázezer forint juttatásban részesülnek.