Nem beszél egymással a kisgazda elnökség és a frakció

Vágólapra másolva!
Szentgyörgyvölgyi Péter, a kisgazdapárt frakcióvezetője szerint nem volt határozatképes csütörtökön az országos elnökség. Torgyán törvényt sértett azzal, hogy utasította a képviselőket: szavazzák meg az ellenzék javaslatát a vizsgálóbizottságok felállításáról. Torgyán letartóztatása estén a frakcióvezető szerint Gyimóthyval lehetőség lenne a kisgazdaegység megteremtésére. Gyimóthy nem tárgyal a Torgyán-ellenes csoporttal.
Vágólapra másolva!

A frakcióvezető szerint - a pártalkotmánynak megfelelően - a megyei és a budapesti elnökökön túl a teljes kisgazda frakciónak részt kellett volna vennie a csütörtöki ülésen. Szentgyörgyvölgyit azonban nem hívták meg, így szerinte nem is volt határozatképes az ülés. A képviselői jogállásról szóló törvényt pedig azzal sértette meg Torgyán József, a párt elnöke, hogy utasított az országgyűlési képviselőket, szavazzák meg a rendkívüli ülésen az ellenzék javaslatát a vizsgálóbizottságok felállításásról. A bizottságok a Szabadi- és a Dunaferr-ügyben vizsgálnák Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét.

Szentgyörgyvölgyi szerint kevés az esélye, hogy összehívja Áder János a rendkívüli ülést, mivel a Házszabály szerint csak akkor kell rendkívüli ülést összehívni, ha a késedelem miatt a közérdek sérülne. Ez azonban a frakcióvezető szerint nem áll fenn. Torgyán pénteken közleményben megerősítette korábbi álláspontját, miszerint csak az alkotmányos rendet védik, amikor támogatják az ellenzék kezdeményezését.

Szentgyörgyvölgyi ugyanakkor biztos abban, hogy adott esetben a frakció nem fog egységesen szavazni a vizsgálóbizottságok felállításáról.

A politikus Torgyán azon állításáról is szólt, miszerint esetleg letartóztatják a pártelnököt. Közölte: képtelenség, hogy valakit ártatlanul letartóztassanak, ha ez bekövetkezik, biztos alapos gyanú lesz Torgyán ellen. A farkcióvezető szerint ha Gyimóthy átveszi a pártelnöki posztot, ismét lehetőség lesz a kisgazdaegység megteremtésére.

Meg nem történt dolgokról előre nem nyilatkozom - kommentálta Gyimóthy Géza FKGP főtitkár pénteken az MTI-nek Szentgyörgyvölgyi kijelentését. Gyimóthy elmondta: a Torgyán-ellenes csoportokhoz tartozó politikusokkal nem találkozott, és nem egyeztetett velük az elmúlt időszakban. Ugyanakkor az egység híve, azt szeretné, hogy szűnjön meg mindenféle személyeskedés, és a képviselők szakmai munkára koncentráljanak.

[origo]

Korábbi cikkünk:

Az FKGP támogatja az Orbán elleni vizsgálatot

Szeptemberben eljárás indulhat Torgyán ellen