A jó útra térő maffiózók tanúvédelmet kaphatnak

Vágólapra másolva!
Leghamarabb jövő év áprilisában léphet hatályba a tanúvédelmi program, ha ősszel a parlament elfogadja a törvényt. A Belügyminisztérium arra számít, hogy a leendő védett tanúk maguk is maffiózók, akiket társaik elől kell védeni.
Vágólapra másolva!

Elsősorban bűnbánó maffiózókat védene a tanúvédelmi törvény, amely legkorábban 2002 áprilisában léphet hatálybű, ha ősszel a parlament elfogadja. A tervezet szövegét az utóbbi hetekben véglegesítették, a kormány keddi ülésén pedig jóváhagyta a normaszöveget. Így már csak a parlamentnek kell megszavaznia, erre valószínűleg az őszi ülésszakon kerül sor.

Az új tanúvédelmi program keretében a védett személyek akár teljesen új nevet és személyazonosságot is kaphatnak. Új életet kezdhetnek, akár külföldön is. A tanúk és a hatóság közötti vádalku dönti el, pontosan mekkora segítséget kap a tanú vallomásáért cserébe. Ez az ideiglenes rendőri védelemtől a véglegesen vagy ideiglenesen kapott új személyazonosságig és külföldi letelepedésig változhat. Csak a legindokoltabb esetekben választják majd a végleges névcserét

A BM szakértője, Borai Ákos szerint évente 80-100 esetre lehet számítani, amikor meg kell védeni a tanúkat a bosszútól. Ebből azonban mindössze öt vagy még ennél is kevesebb lesz várhatóan a névcserés esetek száma. A Belügyminisztérium számít arra, hogy a leendő védett tanúk közül a legtöbben maguk is maffiózók, akiket el kell rejteni társaik elől.

Csak jövőre közel kétmilliárd forintot költenek a jelenlegi tervek szerint erre a programra. A hatóságok legfeljebb évi öt olyan esetre számítanak, ahol teljesen új nevet, lakhelyet és élettörténetet kaphatnak védett tanúk. Egy-egy ilyen új személyazonosság kidolgozása akár 7-8 hónapig is eltarthat. Ebben szerepel az új igazolványok kiállítása mellett a külföldi lakhely, munkahely biztosítása és egy teljesen új, hihető élettörténet kitalálása is. Minden esetben az országos rendőrfőkapitány dönt arról, hogy kik szerepelhetnek a programban.

A priuszukat nem törlik el azoknak, akik végül új személyazonosságot kaphatnak. Ha valaki eltitkol egy régebbi bűncselekményt, amire időközben fény derül, felelnie kell tettéért, még ha időközben megkapta az új iratait, akkor is. Ráadásul ha valaki az új személyazonosságával komolyabb bűncselekményeket követ el, kikerülhet a programból, tehát elveszik tőle az új nevét, illetve a hatóságok által adott egyéb juttatásokat, például lakást, autót.

Borai Ákos szerint senki sem gazdagodhat meg a programból. Mindenki csak annyi segítséget kap új életéhez, ami ahhoz kell, hogy korábbi életszínvonalán tudjon élni. Bár a hatóságok segítenek munkát, lakást találni, a későbbiekben mindenkinek a maga erejére kell támaszkodnia.Tartozásokat sem lehet a program segítségével megúszni. Ha valakinek adóssága, kötelezettsége vannak, ezeket maradéktalanul rendeznie kell, mielőtt új életet kezdhetne. Az egész programot keresztülhúzhatja, ha a tanúnak van egy kisgyereke, aki nem tudja megtanulni az új életrajzát, ezzel lebuktathatná az egész családot.

[origo]

Kidolgozta a kormány a tanúvédelmi programot