Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában Brüsszelből: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
08:08
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában az uniós csúcsról: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!

08:08
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága rossz döntés, Magyarország a rossz döntésben nem kíván rész venni

Magyarország nem vesz rész az Ukrajna uniós tagságáról szóló döntésen, mert nem ért vele egyet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videóban.

08:09
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ír miniszerterelnök: Tisztelem Orbán Viktort

Leo Varadkar ír kormányfő kijelentette, hogy tiszteli Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, miután nem akadályozta meg az Ukrajna uniós pályázatáról szóló tárgyalások megkezdését. 

08:30
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú.

08:37
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

"Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak"

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, hosszú és nehéz vita zajlott nyolc órán keresztül Ukrajnáról. Legyen világos, hogy Ukrajna nem készült fel, hogy az unió tagja legyen, és térjünk vissza erre később, de nem lehetett meggyőzni az uniós vezetőket - tette hozzá. Ez egy rossz formája a segítségnyújtásnak. Volt két komoly érvük: ők 26-an vannak, valamint Magyarország ezzel nem veszít semmit, mert a végső szót a nemzeti parlamenteknek kell majd kimondania.  

08:38
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

75 olyan alkalom lesz a jövőben, amikor meg lehet állítani a folyamatot

Orbán Viktor szerint 75 olyan alkalom lesz a jövőben, amikor meg lehet állítani a folyamatot, de ők mindenképpen el akartak indulni. Magyarország nem akar részt venni ebben a döntésben, és elhagytam a termet. 

08:40
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Egyetlen pillanatig nem fogunk habozni

Orbán Viktor közölte, hogy az 50 milliárd eurós forrást Ukrajnának már megvétózta. Valamikor rendkívüli csúcs lesz februárban erről a pénzről - tette hozzá. Én csak Magyarország nevében tudok beszélni.  

A kormányfő rámutatott arra, hogy egy ilyen rossz döntésnek lehetnek negatív következményei. Egyetlen pillanatig nem fogunk habozni, mert ennek a döntésnek a negatív következményeit nem fogjuk megfizetni.  

08:42
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

A legvégső döntést majd a magyar parlament mondja ki Ukrajna ügyében

El sem kellett volna indulni ebbe az irányba, és Magyarországnak annyi lehetősége van, hogy figyelmeztet, hogy ez egy rossz döntés volt - mondta a kormányfő. Hasonló volt a helyzet a migrációban, amikor a negatív döntéseket nem vállalta fel Magyarország - tette hozzá. A szankciók esetében is hasonló a helyzet a mostani rossz döntéshez. A legvégső döntést majd a magyar parlament mondja ki Ukrajna ügyében.  

08:45
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

"A magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására, és ezt nem fogadtuk el"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Ukrajna megsegítésére is közös hitelt akar felvenni az unió. Magyarországnak nem érdeke, hogy az unió úgy gazdálkodjon, hogy hitelt vegyünk fel - tette hozzá. Az ukrán helyzet mindezek mellett rosszul áll, meg kéne állítani a háborút, és nem több pénz kellene. 

A magyarok pénzét oda akarják adni a háború folytatására, és ezt nem fogadtuk el - mondta a kormányfő. Itt azonnali érdeksérelem volt, és el sem lehetett indulni ezen az úton.

08:48
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország minden feltételt teljesített az uniós források ügyében. Ez a mi pénzünk. A következő egy-két hónapban kiderül mi a helyzet, és a februári rendkívüli csúcson lesz egy ismeret arról, hogy mi a helyzet - tette hozzá. A magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik - mondta a kormányfő. Sikerült a mostani nehéz helyzetet is átvészelni, és a növekedésünk is a legmagasabb lesz jövőre. 

Brüsszelben változásra van szükség, mivel folyamatosan packáztak velünk, és visszaéltek a hatalmukkal - tette hozzá. Amikor a pénz majd tényleg megvan, akkor majd dönt a magyar parlament, hogy ebből mennyi menjen a különböző területekre. 

08:50
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívüli helyzet

Most egy rendkívüli helyzet van, mert a többi ország módosítani akarja a hétéves uniós költségvetést - mondta a kormányfő. Ha valaki módosítani akarja a költségvetési törvényt, akkor Magyarországnak meg kell kapnia az összes nekünk járó forrást, és most jó esélyünk van erre. 

08:53
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

A szuverenitásvédelmi törvény bezárta a kiskapukat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár tiltja a magyar alkotmányos rendszer, hogy külföldről fogadjon el forrást, de 2022-ben megtalálták a kiskapukat arra, hogy külföldről érkező pénzeket használjanak. A szuverenitásvédelmi törvény ezeket a kiskapukat bezárta, és azt remélik, nem tudnak dollárok begurulni a baloldalhoz - mondta a kormányfő. Akik a törvény ellen szólalnak fel, azok egyfajta önfeljelentést tesznek, most a zsoldosok tiltakoznak, de nem is az volt a cél, hogy nekik tetsszen a törvény.   

08:58
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez a legfontosabb

Magyarországnak kapcsolatokat kell építenie a világban, nem elszigetelődni kell, hanem jól kell bekapcsolódni a nemzetközi életbe - ismertette a kormányfő. A nemzeti konzultáció abban segíti az embereket, hogy olyan kérdésekben mondják el a véleményüket, amikről ritkán beszélnek. A nemzeti konzultáció is segített abban, hogy az Ukrajnának járó források ügyében vétózni tudtam. 

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy a végén a magyar nép által megválasztott személyek döntenek majd Ukrajna tagságáról és más fontos kérdésekben is. 

08:58
december 15, 2023
Vágólapra másolva!

Véget ért a kormányfői interjú

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.