Élő közvetítésünk az őszi ülésszak első napjáról

Események

KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. szeptember 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. Hátul Kövér László házelnök. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját az Országgyűlés hétfőn. A miniszterelnök beszédére majd a hét frakcióval rendelkező párt vezetője válaszol, majd pedig Orbán Viktor válaszolhat a felvetésekre. Az Origo élőben közvetíti az eseményt. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
14:52
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Miniszterelnöki felszólalás

Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját az Országgyűlés hétfőn. A miniszterelnök beszédére majd a hét frakcióval rendelkező párt vezetője válaszol, majd pedig Orbán Viktor válaszolhat a felvetésekre. Az Origo élőben közvetíti az eseményt.

14:53
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Rájuk emlékeznek

A parlamenti ülés 13 órakor kezdődik. Megemlékeznek a közelmúltban meghalt volt országgyűlési képviselőkről, Füzessy Tiborról (KDNP, független), Puha Sándorról (SZDSZ), Kárpáti Zsuzsáról (MSZP), Buzás Sándorról (MSZP), Hanó Miklósról (FKGP, Fidesz) és Daróczy Zoltánról (MSZP). A napirend előtti felszólalások után közel három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak majd el.

14:54
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Erről vitáznak majd

Két nemzetközi egyezmény általános vitáját is lefolytatják a képviselők. Az egyik a légi járművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb cselekményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetését tartalmazza, a másik a Magyarország és Románia között a Békéscsaba-Méhkerék-államhatár (Magyarország) és a Salonta (Nagyszalonta)-államhatár (Románia) közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szól.

15:16
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeresen megrendezte Magyarország az atlétikai vébét

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején közölte, sikeresen megrendezte az ország történetének legnagyobb sporteseményét: a budapesti atlétikai világbajnokságot. 170 ezer látogató érkezett Budapestre és több mint egymilliárdan látták. A világbajnokság kétszer annyi bevételt termelt, mint amennyi költség volt vele - tette hozzá. A nemzeti kormány célja, hogy fenntartja az energiabiztonságot és felépítjük a függetlenséget biztosító energiarendszert, és ezért Törökországgal, Azerbajdzsánnal, Katarral és Üzbegisztánnal megállapodtunk. 

A kormány célja, hogy csökkentse a brüsszeli döntés (Oroszországról való energetikai leválás) negatív hatásait. 

15:19
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A kormány feltöltötte a hazai gáztározókat is

A türk világ lassan megkerülhetetlen lesz, és ezzel a magyar kormány tisztában van. A minszki megállapodások óta világos volt, hogy veszélybe kerülhetnek az orosz energiaszállítások, és ezért is csatlakozott Magyarország a Türk Tanácshoz. Éppen ezért nem kerültünk megoldhatatlan feladat elé az energetika területén az orosz-ukrán háború kirobbanása után - mondta Orbán Viktor. A kormány feltöltötte a hazai gáztározókat is, az éves fogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll.

15:22
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság

Orbán Viktor az országos energetikai hálózaról azt mondta, hogy be tudják fogadni a lakossági napenergiát is az elszámolások után. Szólt arról is, hogy hazánk úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság. A paksi bővítésről azt mondta, hogy sok európai ország előtt járunk, miközben sok ország most nyitja újra a szénerőműveket. A hadseregről azt mondta, Zalaegerszegen megkezdődött a legmodernebb csapatszállítók gyártása, és a következő évtizeden újra militarizálódni fog Európa és ehhez alkalmazkodni kell. Harci drónok hazai gyártása is elindul német-izraeli-magyar égisz alatt. 

15:25
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Brüsszel ne árulja el Magyarországot!

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nyáron a közép-európai országok és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabonadömping miatt. Magyarország korábban szolidaritási folyosót nyitott az ukrán gabonának Afrika felé, de az ukrán gabonát nem vitték tovább, tehát becsaptak minket - tette hozzá. A kormány nem akarja, hogy a jó magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret.

Brüsszel a beszállítási tilalmat ukrán érdek miatt felfüggesztette, majd pedig a közép-európai országok behozatali tilalmat rendeltek el. Brüsszel ne árulja el Magyarországot, és álljon ki a közép-európai országok mellett!

15:26
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarellenes ukrán lépések

Orbán Viktor felsorolta a kárpátaljai magyarokat ért sérelmeket, így a munkácsi iskolában történteket. Ukrajnát nem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják a korábbi törvényeket, amelyek garantálják az ottani magyarok jogait. 

15:29
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Benzinár: A kormány ebben az esetben be fog avatkozni

Orbán Viktor az infláció elleni lépésekről is beszámolt, így a kötelező árcsökkentést és az online-árfigyelést említette. A kormány be fog avatkozni, ha a benzinárak elszállnak - tette hozzá. A jegybanki hiányról azt mondta, hogy egy törvénymódosítás révén mentik ki a jegybankot a szorult helyzetből. Szólt arról is, hogy fontos gazdasági lépés volt, hogy a lakossági befektetéseket az állampapírpiacok felé terelték. A magyar államadósság 2/3-a magyarok kezében van, míg a magyar háztartások birtokolják az adósság 24 százalékát.  

15:31
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Marad a háború

Orbán Viktor szerint az orosz-ukrán háború folytatódni fog, de a magyar kormány továbbra is a béketárgyalások mellett áll. Nincs katonai megoldás, és a diplomatáknak vissza kellene venniük a kezdeményezést - tette hozzá. Akik a háború elől idemenekültek, azok biztonságot kaptak Magyarországtól - mondta a kormányfő. A magyar kormány az ősszel sem fogja teljesíteni az ukrán kormány kérését, és senkit nem fog visszaküldeni oda. 

15:34
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon

A migráció ügyéről azt mondta, hogy folytatódni fog a csata Brüsszellel. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a júliusban áterőltetett migrációs paktum megbukott. Szólt arról is, hogy a magyar határon lévő kerítés mentén egyre agresszívebbek a migránsok. Brüsszel azt követeli, hogy a migránsokat engedjük be, és hozzunk létre migránsgettókat is. 

Orbán Viktor szerint azokat akarják ránk kényszeríteni, akik fegyverrel támadnak a magyar határt védőkre. Ezt józan ésszel nem lehet felfogni. 

Az uniós szerződésben egyetlen szó sincs migránsok befogadásáról. Nem migránskvóta kell, hanem határőrizet és határkerítés - mondta a kormányfő.   

15:38
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt követeli Brüsszel Magyarországtól

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Brüsszel azt követeli, hogy az ország építse le az energiatámogatási rendszerét, törölje el a kamatstopot, valamint túl nagy lett az állami szektor mérete a bankszektorban és ezt szüntesse meg. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben, mert a rezsivédelem nélkül veszélybe kerülne a családok megélhetése - tette hozzá. Brüsszel nem fogja eltöröltetni az extraprofitadókat sem. 

Ma több mint félmillió magyar családot véd a kamatstop rendszere, és ezt csak akkor lehet kivezetni, ha a kamatok szintje jelentősen csökken - ismertette a kormányfő. 

15:43
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását

Orbán Viktor elmondta, hogy megszorításokról szó sem lehet. Nekünk Brüszelből nem életidegenen gazdasági utasításokra van szükség, hanem adja oda azt a pénzt, ami járna. 

3 milliárd euróval tartozik nekünk Brüsszel, miközben mi eleget tettünk az egymilliárd eurós befizetési kötelezettségünknek - tette hozzá. Brüsszel azt várja tőlünk, hogy a tagállamok fizessenek be 99 milliárd eurót, és adjunk minél több pénzt Ukrajnának. 

Azt is kérik, hogy az RFF-program kamatait ebből a megemelt összegből fizessük, miközben semmit nem kaptunk belőle - tette hozzá. Amerika azt szeretné, hogy szálljunk be a háborúba, miközben Brüsszel azt szeretné, hogy engedjük be a migránsokat, valamint a szexuális propagandát az iskolákba - összegezte a kormányfő. Mindezek mellett azt követeli Brüsszel, hogy mondjunk le az önálló külpolitikáról - tette hozzá. Magyarország nem tartozik a »jawohl« országok klubjába, Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását.   

15:46
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Nem térhetünk vissza a Gyurcsány-korszakba"

Orbán Viktor szerint nem térhetünk vissza a Gyurcsány-korszakba, amikor Brüsszel és Washington döntött minden hazai ügyben. Felidézte, hogy akkor elvettek egyhavi fizetést a dolgozóktól és a nyugdíjasoktól. Nem kérünk ebből, elég volt ez egyszer is. 

Magyarország politikailag elég stabil, hogy letörje az inflációt, megvédje a fizetéseket, és megvédje a munkahelyeket, és jövőre jelentős növekedést érjen el - zárta a kormányfő. 

15:48
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Itt látható Orbán Viktor teljes beszéde

15:56
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ungár Péter: Mára nincs nemzeti konszenzus a magyar geopolitikai kérdésekben

Következnek a parlamenti frakcióvezetők felszólalásai. Lukács László György (Jobbik) igazságos békét sürgetetett, valamint álhíreket terjesztett a vendégmunkásokról. Ungár Péter (LMP) szerint mára nincs nemzeti konszenzus a magyar geopolitikai kérdésekben. 

16:05
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt kérte Dúró Dóra a kormányfőtől

Dúró Dóra (Mi Hazánk) a WHO által előterjesztett pandémia-szabályokat támadta a felszólalásában. A WHO felülbírálhatja a nemzeti körben meghozott döntéseket - tette hozzá. A képviselő azt kérte a kormányfőtől, hogy a WHO ne kapjon ellenőrzést a nemzeti hatóságok felett, valamint hatékony fellépést kért a tervekkel szemben.  

16:17
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét álhíreket terjesztett az MSZP

Tóth Bertalan (MSZP) tovább erőltette Svédország NATO-csatlakozását. A szocialista frakcióvezető megszokott baloldali álhíreket sorolta fel. 

16:25
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Szabó Tímea folytatta az alpári személyeskedést

Szabó Tímea (Párbeszéd) is egy hatalmas álhírrel indított: nem térültek meg a Magyarországra érkezett német autógyárak. Szabó természetesen folytatta az előző ciklusban már előadott személyeskedéseit a fideszes képviselőkkel szemben. A párbeszédes képviselő az akkumulátorgyárakról is valótlanságokat adott elő. 

16:33
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

A Momentumnak sem sikerült érdemben reagálni

Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalásában egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat kötött össze. Mindezek után pedig a személyeskedés útjára lépett. Pár közhelyet is elsorolt a Momentum frakcióvezetője, de ehhez konkrét intézkedéseket nem sorolt fel. 

16:36
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Simicskó: Helyes döntés volt a keleti nyitás

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a kormányfő felszólalására reagálva azt mondta, valóban a világ Magyarországra figyelt az atlétikai világbajnokság alatt. Az életet sportszerűen kell felfogni - tete hozzá. A KDNP képviselője rámutatott arra, hogy kulcsfontosságú volt a keleti nyitás, és ez visszaköszön az energiaiztonság terén is. Így jelentősen nőtt Magyaroszág mozgástere. 

16:40
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Védeni kell a schengeni határokat"

Simicskó István elmondta, hogy nagyon nehéz a nemzetközi gazdasági helyzet, Brüsszel elhibázta a szankciókat. Ebben a brüsszeli forgatagban kell kiállnia Magyarországnak. A KDNP is a béke pártján áll - tette hozzá. A KDNP frakcióvezetője szerint nem nekünk kell igazságot tenni ebben a háborúban. A migrációról azt mondta, hogy védeni kell a schengeni határokat. Nem fogadhatjuk el a brüsszeli terveket a miránsgettókról. 

16:47
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Gyurcsánynét tenné az ország élére

Gyurcsány Ferenc (DK) a hazugságról beszélt, miközben az őszödi beszédében ő maga vallotta be, hogy a kormányzása során végig hazudott több évet. Gyurcsány is elűzné az akkumulátorgyárakat, miközben az ország élére Gyurcsánynét tenné. 

16:51
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté: Úgy nem lehet konszolidált viszony, ha folyamatosan köpködnek minket

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője inspirálónak nevezte az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásait. Gelencsérnek azt javasolta, ne ChatGP-vel írja a beszédeit. A svéd NATO-csatlakozás körüli vita nem egy üzleti vita, hanem a kölcsönös tisztelet alapján álló vita - mondta. Ha együtt kívánnak velünk működni, akkor partnerként tekintsenek ránk a svédek, ne ellenségként. 

Úgy nem lehet konszolidált viszony, ha folyamatosan köpködnek minket - tette hozzá. 

16:56
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt"

Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik pártelnöke Gyöngyösi Márton volt az a személy, aki kiállt Ororszország mellett és részt vett a donyecki népszavazáson. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy Szabó Tímea hazaárulónak fogja nevezni a kormánypártokat. Mégis minek nevezik azokat, akik dollármilliókat kapnak külföldről a választások befolyásolására? A mi felfogásunkban ez a hazaárulás - mondta Kocsis. Pont ez a kormány áll bele minden nemzetközi vitába - tette hozzá. Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt, majd akinek ez nem tetszett annak kilőtték a szemét. 

Gyurcsány elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai zsarolásra használja a forrásokat, és Önök ebben vesznek részt, ez szégyen - zárta Kocsis 

16:58
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot

Magyarország senki ellen nem folytat háborút, hanem a nemzeti együttműködést próbáljuk megteremteni - hangzott el Orbán Viktor viszonválaszában. Közölte, Magyarország közelebb jutott az erős országhoz, jobban mint a Gyurcsány-korszak idején. Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot, amiől csak hosszú évek alatt tudta kiküzdeni magát.  

17:01
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az első lépés a tűzszünet

Ismerethiánnyal állunk szemben a Jobbik felszólalása kapcsán, amikor az energiabiztonság kapcsán fogalmazott - mondta Orbán Viktor. A háborút megelőzően is olyan politikát folytattunk, miszerint hat forrásból is energiához tudtunk jutni. A kormányő rámutatott arra, hogy több európai országban alkalmaznak ársapkákat, Franciaországot pedig nehéz kommunista államnak nevezni. Nem az a vita kérdése, hogy milyen béke legyen, mert az első lépés a tűzszünet - mondta Orbán Viktor. Hagyják abba egymás gyilkolását, ez a legfontosabb - mondta a kormányfő. 

17:05
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg

Magyarországon van egy világos szabály: csak annyi vendégmunkást lehet behozni, amennyi szabad álláshely van - mondta Orbán Viktor. Ezt a törvényt kell betartani - tette hozzá. A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg. 

Sokat segítene, ha a Jobbik elnöke nem szavazná meg a migránspárti javaslatokat Brüsszelben. 

Ungár Péternek azt válaszolta a kormányfő, hogy Magyarország a klímabajnokok közé tartozik. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy érdekalapon lehetne egység a külpolitikában, de ha értékalapúvá tesszük, akkor szinte lehetetlen azt létrehozni főleg európai színtéren. Háború, gender és migráció - ez a három európai érték van, de mi ezzel nem értünk egyet - fogalmazott Orbán. 

17:10
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Semmi sem fenyegeti Svédország biztonságot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy butaság, hogy Oroszország katonai erővel eljusson a magyar határig. Nem lesz közös magyar-orosz határ, és az ebből kiinduló külpolitika hibás következtetésekhez vezet - tette hozzá. Nem érdekel minket, milyen filmeket csinálnak Svédországban, de az már igen, hogy mit tanítanak az iskolákban Magyarországról. 

Semmi sem sürget minket a svéd NATO-csatlakozás kapcsán, mivel semmi sem fenyegeti a svéd biztonságot - tette hozzá. A sem befolyásolja Magyarországot milyen vadászgépei vannak, mert tíz más ajánlat van most is az asztalon - mondta a kormányfő.  

17:12
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az egyik amerikai párt a baloldalt támogatta

Mi mindenkivel együttműködünk, miközben az egyik amerikai kormánypárt a baloldalt támogatta - mondta Orbán Viktor. Ők tettek fel mindent egy lapra - tette hozzá. 

17:14
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni -

Orbán Viktora a demográfiai helyzetről azt mondta, hogy 2400 milliárddal több jut családtámogatásra, mint a Gyurcsány-korszakban. Igaz, hogy még többet kell fordítani erre a területre. A gyermekvállalás nem zseb, vagy pénzkérdés, hanem szívkérdés - tette hozzá. Nem lesz olyan pillanat, amikor a CSOK-megszűnik, és ne lenne helyette más. Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni - erősítette meg a kormányfő. 

17:18
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Jövőre már reálbér-növekedés lesz

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy sikerült megvédeni a munkahelyeket, és sikerült megvédeni a nyugdíjakat. Novemberben a hiányzó összeget is pótolni fogja a kormány. Ezzel szemben a szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat - tette hozzá. A kormányfő szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy idén ne csökkenjenek a reálbérek. 2024-ben és 2025-ben már reálbér-növekedés lesz. 

Miért örülnek annak, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat? - tette fel a kérdést Orbán Viktor. Legalább a magyar tanárok bérét támogassák Brsszelben. 

17:23
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden beruházástámogatás megtérül, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy más legyen a szabályozás. Magyarországon ma 500 ezer ember az autóiparhoz kapcsolódóan keresi a kenyerét. Az unió döntött, hogy 2035-től nem lehet a jelenlegi autótípusokat gyártani, ezért csak akkor maradnak meg az autógyárak, ha lesznek akkumulátorgyárak. Akik az akkumulátorgyárak ellen érvelnek, azok az autógyárak bezárása mellett vannak - tette hozzá. Abszurd, hogy Magyarországon a zöldek támadják az akkugyárakat, míg Németországban az ottani zöldek támogatják őket. Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved, és képesek vagyunk kielégíteni az igényeket. A Duna öt másodperc alatt több vizet hoz, mint egy akkumulátorgyár éves teljesítménye.  

17:24
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.