Véget ért Európa legnagyobb tűzijátéka, az egész világ fog a csodájára járni

Események

Szent István nap, nemzeti ünnep, államalapítás, augusztus 20-i ünnepség, tűzijáték, látványos tűzijáték show, Budapest, 2023. 08. 20.
Járókelők várják, hogy elkezdődjön az idei ünnepi tűzijáték
Vágólapra másolva!
Tisztavatás, légi parádé és az eddigi leglátványosabbnak ígérkező esti tűzijáték - mutatjuk, milyen események, programok lesznek ma.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
09:23
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Augusztus 20, nemzeti ünnep

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. (Szent) István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe.

 Az 1991. évi VIII. törvény szerint augusztus 20-át az Országgyűlés hivatalos állami ünneppé nyilvánította, amelyet a 2012-ben életbe lépett Alaptörvény is megerősített.

09:25
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tisztavatás, légiparádé

Az augusztus 20-i program a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással indul, majd légiparádé következik. Novák Katalin köztársasági elnök idén Esztergomban mond ünnepi beszédet, majd itt adja át a Szent István-rend kitüntetéseket is.

A katonai légiparádé „nulladik" mozzanataként, a honvédtisztek avatásának tiszteletére a JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődik a Kossuth tér fölött. A légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött.

A légiparádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban láthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását.

09:29
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lesz-e eső a tűzijáték alatt?

Valószínűleg nem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint legnagyobb eséllyel az Alföld keleti, délkeleti tájain és az Északi-középhegységben fordulhat elő zápor, zivatar. Napközben 35 fok is lehet, késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

09:47
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zászlófelvonás a Kossuth téren - fotó

Forrás: Ladoczki Balazs
09:58
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lélegzetelállító lesz az idei tűzijáték

A Szent István-napi programsorozat csúcspontja évről évre a tűzijáték és a hozzá kapcsolódó drónshow. Minden eddiginél több: közel 900 drón táncát láthatjuk majd az égen a Tűz és fények játéka során.

Ennek részeként 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése lesz látható.

A 2023-as Szent István-napi drónshow különlegessége, hogy két helyszínen, összesen 896 drón fog a magasba emelkedni az este folyamán, gyönyörű alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónok a Tűz és fények játékának részeként helyszínenként két szakaszban fognak repülni: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett. Ezek repülési időtartama 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz. A drónok változatos és lenyűgöző alakzatokat fognak felvenni a Duna fölötti égbolton és egészen 285 méteres magasságig felrepülnek. A létrehozott alakzatok szélessége 106 és 264 méter között váltakozik, legalacsonyabb pontjukon pedig 77 méterig süllyednek. A drónbemutató két helyszínen, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról kiválóan láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.

10:14
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Isten éltessen, Magyarország!

10:32
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Munkában az operatív törzs

Reggel 7 órakor megkezdte mai működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, és a Budapesti Közlekedési Központ működik közre - írta Facebook-oldalán Kovács Zoltán, a testület vezetője vasárnap.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette, hogy a nemzeti ünnepen a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdenek a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi.

Délután a Szent István-bazilikánál szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, este pedig ismét látványos fény- és tűzijátékkal várjuk majd az érdeklődőket. Novák Katalin köztársasági elnök délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, majd délután ugyanitt átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

A fentiek mellett továbbra is 14 helyszínen több mint 200 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók, a részletekről a https://szentistvannap.hu/ honlapon tájékozódhatnak - tette hozzá.

10:56
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt - galéria

Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, vasárnap reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

---- separator ----gallery-content-type:e68ee50c-86d0-42e7-a337-f0e84ce4b2b1---- separator ----

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.
A ceremónián Novák Katalin mellett más közjogi méltóságok, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, kormánytagok, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le esküjüket, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légiparádét tart a Magyar Honvédség.

Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.

11:21
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint húsz helyszínen várják programok az érdeklődőket Budapesten

Az augusztus 20-i rendezvények gerincét az állami ünnepségek adják, emellett azonban a fesztiválprogramok is további húsznál több helyszínen várják az érdeklődőket Budapesten.

A Szent István-napi díszünnepség és tisztavatás után az állami ünnepségsorozat légi parádéval folytatódik. Az Országházban egész nap ingyenes a Szent Korona megtekintése és az érdeklődők a jubileumi Pannónia hajó kiállítást is megtekinthetik. A Szent Jobb körmenet 17 órakor, a Tűz és fények játéka 21 órakor kezdődik.

A komolyzene kedvelői a Panorama Classical helyszínén a XIX. század romantika dallamait hallgathatják. A Filozófusok kertjének háromnapos zenei kínálatát a Magyar Honvédség Központi Zenekarának esti koncertje zárja.

A Vigadó Piano színpadán bárzongorás előadás és amerikai dallamok is várják a közönséget.

A Művészkertben vasárnap kora délután irodalmi koncertszínház és könnyűzenei előadás is lesz.

A Csárdafesztiválon nemcsak kiváló magyar ízek, de magyar dallamok is várják a közönséget.

A történelem iránt érdeklődők a Hősök útján hagyományőrző bemutatót nézhetnek meg napközben.

A részletes augusztus 20-i program a szentistvannap.hu weboldalon és mobilapplikáción is elérhető - hívták fel a figyelmet a szervezők.

11:30
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai légiparádé a Duna felett

Katonai légiparádé kezdődött 9 órakor a Duna felett a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

A 2023. augusztus 20-i, az államalapítás és Államalapító Szent István királyunk ünnepe alakalmából megrendezésre kerülő katonai légiparádé „nulladik" mozzanataként, a honvédtisztek avatásának tiszteletére végrehajtásra kerülő JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődött a Kossuth tér fölött.

A katonai légiparádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött.

A Légiparádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban léthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását.

11:46
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Árstop az ünnepi rendezvényeken

A Szent István Napra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A Szent István Nap termékek közül az ásványvíz (190 Ft), a sör (350 Ft) és a perec (300 Ft) a tavalyi áron lesznek kaphatóak, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest. A kedvezményes étel, és italkínálatot a Szent István Nap pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók.

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket.

A Szent István nap termékeit árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István nap-logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

Szent István Nap logós fix áras termékek:

Szentkirályi Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes): 190 Ft
Extra dús ásványvíz (1dl): 99 Ft
Pepsi Cola (0,5l): 320 Ft
Pepsi Max (0,5l): 320 Ft
Dobozos Borsodi (0,5l): 350 Ft
Csapolt Borsodi (0,4l): 350 Ft
Kancellár bor (1 dl): 220 Ft
Nobilis Irsai pálinka (4cl): 750 Ft
Pirulo görögdinnye alma jégkrém (73ml): 390 Ft
Bécsi perec (kb. 100gr): 300 Ft
Pogácsa (kb. 80 gr): 275 Ft

A Szent István Nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a www.szentistvannap.hu weboldalon érhetők el.

12:00
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Itt lesznek Budapesten lezárások

Az állami rendezvény miatt több helyen kell forgalomkorlátozásra és lezárásokra számítani a fővárosban, ami érinti a közösségi közlekedést is.

Jelentősebb forgalomkorlátozásra a Lánchíd utca - Várkert rakpart útvonalon, a Budai Várban és a Műegyetem rakparton számíthatunk.

A rendőrség weboldalán érhető el a részletes forgalmirend-változás.

A mai eseménnyel kapcsolatban felmerülő gyakori kérdések & válaszok itt érhetőek el.

12:09
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

A mai nap népszerű koncertjei

16:30-17:30 Roy és Ádám Trió koncert Helyszín: Retro Tabán

17:30 - 18:30 Bon-Bon koncert Helyszín: Retro Tabán

18:30 - 20:00 Neoton Família koncert Helyszín: Retro Tabán

19:15 - 20:30 Tankcsapda koncert Helyszín: Road Movie Live

 

12:16
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ezerötszáz adag halászlé készül a Csárdafesztiválon

Ötszáz kilogramm halból ezerötszáz adag halászlé készül a Csárdafesztiválon a Szegedi Halászcsárda hatalmas bográcsaiban - közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Az eseményen, amelyen az ország legkedveltebb csárdáinak kínálata várja a látogatókat, zenei programok is szórakoztatják az érdeklődőket. A fellépők között szerepel a Felvidéki Citera Zenekar, Kalina Enikő és Dócs Péter, a Szilvási Gipsy Band, Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, valamint Buday Sándor és zenekara. A Jászság Népi Együttes és a Vadrózsa Táncegyüttes előadása pedig táncba hívja a közönséget.

12:18
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

A magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal

Akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson a budapesti Kossuth téren.

A miniszter az esküt tevő honvédtisztekhez szólva azt mondta: eddigi világunkat a határainktól nem messze dúló olyan háború forgatja fel, amelynek "könyörtelensége és pusztító ereje azt hittük, már a múlté". "Az ebben látott hadviselés és annak politikai és gazdasági következményei világossá tették, hogy új világrend van születőben, melynek végeredményét nem látjuk, de azt igen, hogy a konfliktus akár világméretű összecsapásba torkollhat" - tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a magyar álláspont a saját történelmi tapasztalatunk alapján teljesen világos,

az azonnali tűzszünet, és a béketárgyalások megkezdése a jó és helyes megoldás.

12:32
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Letölthető a Szent István Nap mobilapplikációja

Letölthető a Szent István Nap mobilapplikáció, Az ingyenes alkalmazásban a rendezvénysorozat többszáz programjáról találhatunk információkat, bejelölhetjük kedvenc eseményeinket és sok más hasznos funkciót kipróbálhatunk.

Az ingyenes, ugyanakkor regisztráció nélkül használható applikáció főoldalán az ünnepségsorozattal kapcsolatos aktualitások, értesítések, továbbá a kiemelt programok és ajánlott rendezvényhelyszínek fogadják a felhasználót. A látogatók a programok között típus és dátum alapján is szűrhetnek, ugyanakkor könnyedén lekérhetik az aktuális időponthoz, illetve a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső programok listáját.

A Szent István Nap hivatalos alkalmazás letölthető a legnagyobb alkalmazásáruházakból. Azoknak, akik tavaly is használták az applikációt, elegendő frissíteniük a korábbi verziót.

 

12:34
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyen volt a katonai légiparádé - fotók

---- separator ----gallery-content-type:6b689b22-cf46-42c5-bdc1-9a1a80ba2397---- separator ----
13:17
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője

Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban.

A köztársasági elnök kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, azzal, hogy tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is.

Novák Katalin hozzátette: István király ott van velünk a hétköznapokon és az ünnepeken, az iskolákban, köztereinken, templomainkban, a kórházakban, versekben, regényekben, filmen és rockoperában határon innen és túl.

Előtte hajtunk fejet nemzeti ünnepünkön, neki mondunk köszönetet bátorságáért, hitéért, bölcsességéért és alázatáért. Szent István a magyarok közös nevezője. Úgy van bennünk, hogy közben felettünk áll, úgy van mögöttünk, hogy közben előttünk jár

- mutatott rá.

Az otthon és az ünnepek jelentik kapaszkodóinkat a térben és az időben, a rohamtempóban változó világot az ember számára az otthon és az ünnepek teszik élhetővé - szögezte le Novák Katalin.
Mint mondta, az otthon az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, ahol magabiztosan mozgunk, ahol eligazodunk. Az otthon az a tér, amit saját ízlésünk és igényeink szerint alakíthatunk. Innen jó elindulni, és ide jó hazatérni.

Jólesik kimondani: van otthonunk. A Kárpát-medence huzatos vidéke az a helye a világnak, ahol minden magyar otthonra lelhet.

Szeretjük a forró alföldi homokot a talpunk alatt, a Bakony csendjét, a Duna-kanyar lenyűgöző látványát. Büszkék vagyunk a világ legszebb parlamentjére, kaland átúszni a magyar tengert, járni a Kéktúrát. Szívet melengető Káptalantótiból ránézni a Balatonra vagy Fehérkőlápáról a Bükk lankáira. Ismerjük a szabolcsi alma, a szatmári szilva, a gönci barack, a badacsonyi szőlő, a drávaiványi dinnye zamatát. Otthon vagyunk a Székelykőnél, Újvidéken, Gombaszögön és Munkácson - fogalmazott Novák Katalin.

Hozzátette: a saját képünkre formáltuk, a mi igényeink szerint laktuk be ezt a lángoktól ölelt kis országot.

S közben tudjuk, hogy Magyarországot a csodálatos természeti kincsek és az itt élő emberek egyszerre teszik gazdaggá és szerethetővé.

Novák Katalin szerint ahhoz pedig, hogy az időben se váljunk elveszetté, ünnepekre van szükségünk. Minősített napokra, melyek útjelzőül szolgálnak és biztonságot nyújtanak az idő körforgásában. Elviselhetővé, mérhetővé, összehasonlíthatóvá, tervezhetővé teszik az életünket. Segítenek visszaemlékezni és előre tekinteni.

"Van otthonunk és vannak ünnepeink is" - mondta az államfő. Novák Katalin kiemelte: augusztus 20. nem porlepte hagyomány és nem is modern buli.

Augusztus 20. ünnep, a szó legteljesebb értelmében. A múltunkra újra és újra emlékeztető, a jövőnket évről évre reménnyel megtöltő ünnep. Ilyenkor háttérbe szorul a lényegtelen, és előtérbe kerül az igazán lényeges. Van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba emelkedni, ahol a magyar nemzet magától értetődő összetartozását megélhetjük.

Novák Katalin ilyen felemelő pillanatnak nevezte a honvédek tisztavatását, amikor kétszáz magyar egyenruhás fiatal esküszik arra, hogy hazája függetlenségét, a magyarok jogait és szabadságát élete árán is megvédi. Emlékeztetett arra, hogy szombat este nyílt meg az atlétikai világbajnokság, a Magyarországon eddig megrendezett legnagyobb sportesemény, amely "a nemzetet összekovácsoló büszkeséggel töltött el bennünket".

Szólt arról is, hogy "az összetartozásérzést élhettük át, amikor előző este több tízezren énekeltük együtt a negyven éve bemutatott István, a király rockopera felújított előadásán", s együtt dobbant a szívünk néhány hete a világbajnok kardválogatottak, a férfi vízilabdacsapat, Koch Máté, Kós Hubert, Vas Kata Blanka vagy Szoboszlai Dominik sikerei láttán.

"A nemzet magától értetődő egysége feletti múlhatatlan öröm költözött a szívünkbe Ferenc pápa apostoli látogatásának három napja alatt" - idézte fel Novák Katalin, hozzátéve: a nemzeti közösség erejét érezzük, amikor példátlan összefogással segítünk a véres háború elől menekülő kárpátaljai és ukrán családoknak.

"Szerencsések vagyunk tehát. Nem lehetünk elveszettek sem térben, sem időben, mert van hazánk, vannak nemzeti ünnepeink és olyan minősített pillanataink, amikor átérezzük: több az, amit összeköt bennünket annál, ami szétválaszt" - hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin emlékeztetett arra: elnöksége másfél éve alatt találkozott somogyi, nógrádi, szabolcsi, szatmári, beregi, komárom-esztergomi és budapesti emberekkel. Elment Erdélybe, a Felvidékre, Délvidékre, Muravidékre és Kárpátaljára, ahova kedden újra ellátogat. A találkozások pedig alkalmat adtak arra, hogy feltegye a kérdést: hogy vannak?

"Most képletesen önökkel ülök egy asztalhoz, és Önökhöz fordulva kérdezem: hogy vannak? Hogyan viselik a másfél éve tartó szomszédos háborúval együtt járó bizonytalanságot?
Hogyan tűrik a déli határszélen a hazánkba jogellenesen érkezők jelentette nyomást?
Hogyan küzdenek meg a magas árakkal, a nehezebb körülményekkel?
Tudnak-e örülni a családi gyarapodásnak, a jó termésnek, a friss kenyérnek, egy jó szónak, a figyelemnek, törődésnek, a közösségnek?"

Hálát adhatunk a magyar történelem sikeres, a legtöbb magyar számára emelkedést hozó évtizedéért, mely megelőzte a váratlan kihívásokat.

A koronavírus-járvány mélyebb és nehezebben múló nyomot hagyott, mint reméltük. A szomszédunkban zajló háború pedig még akkor is szívet-lelket megviselő, embert próbáló tragédia lenne, ha nem egy világjárvány zárórájában szakad ránk vagy ha nem következnek belőle határon túlnyúló gazdasági nehézségek - fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta: látja a gazdasági adatokat, s az itthoni árak vitathatatlanul magasak. "Tudom, hogy a relatív bőség éveit nehezebb időszak követte" - fogalmazott, hozzátéve: azt is tudja, mennyire meghatározza a közérzetet, ha látható, merre tartunk, ha tudjuk, hogy a nehezén már túl vagyunk, van kilátás arra, hogy a holnap könnyebb lesz.

A köztársasági elnök megköszönte a magyar embereknek, hogy előre tekintenek, hogy a magyaroktól megszokott kitartással, szívóssággal és kreativitással, újratanult szorgalommal küzdik át magukat a nehéz időszakokon, hogy hisznek a magyar életben, segítenek követendő példát állítani a fiataloknak, képesek támaszt és segítséget nyújtani a szükséget szenvedőknek.

Novák Katalin elmondta: Pál levelében ugyanazokra az erényekre hívja fel a kolosséi gyülekezet figyelmét, amire Szent István is figyelmezteti Imre herceget Intelmeiben, azaz szelídségre, türelemre, könyörületességre, mértékletességre, alázatosságra, becsületre és szeretetre.

"Hallgassunk rájuk! Ha ezen értékek mentén hozunk döntéseket, különbek leszünk a haszonlesőknél, és büszkék lehetnek ránk az utódaink. Ezekből az értékből nem engedhetünk. Itt nincs helye a kompromisszumnak. Ha ezen útmutatások mentén éljük életünket, akkor a nehezebb napok sem tudnak megtörni bennünket. Akkor van esélyünk rá, hogy emelt fővel, megerősödve nézzünk szembe a kihívásokkal" - mutatott rá Novák Katalin.

Nem vagyunk elveszettek sem térben, sem időben, hiszen van hazánk és vannak ünnepeink - hangsúlyozta a köztársasági elnök, hozzátéve: a Bazilika homlokzatának feliratát is érdemes megszívlelni, amely szerint az odafent valókat keressétek! Hiszen az övé az ország, a hatalom és a dicsőség - zárta gondolatait az államfő.

14:24
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű Borsodi sört fogyasztottak

A szervezők információi szerint nagy érdeklődés mellett zajlanak a programok - a Szent István napi dobozos Borsodi sörből a tavalyi rekordhoz képest már eddig a duplája fogyott.

További fontos információk a linkre kattintva érhetőek el.

14:57
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kalmár Ferenc: A mai magyar nemzetpolitika elve szerint minden magyar számít

Magyarország nemzetpolitikájának fontos célja, hogy segítse a határon túli és a diaszpórában élő magyar közösség szülőföldön maradását és boldogulását.

Mint mondta: ennek érdekében a magyar kormány támogatja a határon túli magyarlakta területek fejlődését, a magyar gazdasági szereplők növekedésének elősegítését és a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

15:00
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: Rendben és óriási érdeklődés mellett zajlottak a délelőtti programok

Rendben és óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep délelőtti programjai - írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a Kossuth téri díszünnepségen és a látványos légi parádén több tízezren vettek részt.

A programok délután is folytatódnak: 18 óráig ingyenesen látogatható az Országház épülete, a Szent István-bazilikánál 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd ezt követően Szent Jobb-körmenetet tartanak, 21 órakor pedig kezdetét veszi a sokak által várt fény- és tűzijáték.

- írta Kovács Zoltán.

Bővebben a programokról: https://szentistvannap.hu/

15:10
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb tűzijátéka lesz Budapesten

Lenyűgöző látvány koronázza meg az idei Szent István-napi ünnepet a nemzet fővárosában. A minden eddiginél összetettebb tűzijáték-showt 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fény- és lézerjáték, épületfestés, a Duna vízén elterülő, tűz alkotta virágszőnyeg, illetve közel 900 drón teszi majd felejthetetlenné.

A Szent István-napi programsorozat csúcspontja évről évre a tűzijáték és a hozzá kapcsolódó drónshow. Minden eddiginél több: összesen 896 drón formál majd gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből.

Kétszázharminc indítási pontról összesen 34 ezer rakétát lőnek majd a magasba.

A drónok a Tűz és fények játékának részeként helyszínenként két szakaszban fognak repülni: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett. Ezek repülési időtartama 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz.

A lenyűgöző programról a linkre kattitva kaphatnak bővebb tájékoztatást.

15:19
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Testvérvárosi megállapodást kötött Esztergom és Székesfehérvár

A Géza fejedelem alapította két város, Esztergom és Székesfehérvár testvérvárosi megállapodást kötött vasárnap, az okiratot a városok vezetői Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszéde előtt írták alá, több ezer néző előtt.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere az aláírás előtt kiemelte, a Duna-parti város a hit és a bátorság szellemében él és ezt a szellemi örökséget tartják életben a helyiek.

A szabadság ereje a döntés nehézségében rejlik, a jó döntés pedig az öntudat és nem a gőg, az együttműködés, de nem a megalkuvás, annak elismerése, hogy kell az alázat, mert nem mi teremtettünk a világot, hanem annak részei vagyunk csupán

- mondta a város vezetője.

Hernádi Ádám hozzátette, ahogy őseink hittek abban, hogy összetartozunk és képesek vagyunk egy nagyobb cél elérésére, úgy áll előttünk is a lehetőség, hogy fejlődjünk, és hozzájáruljunk hazánk sikeréhez.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere elmondta, az értékőrzésben rejlik a Szent Istvánra való emlékezés felelőssége, mely

nem más, mint a keresztény értékek melletti kiállás, itthon és a nemzetközi térben egyaránt.

A polgármester felidézte, néhány hete Esztergomban találkoztak a megyei jogú városok vezetői és a 25 polgármester pártállástól függetlenül közös fejlesztési elképzelések mellett állt ki.

Azt kell keresni ami összeköt bennünket és ezt keresztény alapon, ezen értékek mentén kell megtenni, Esztergom és Székesfehérvár példája ezt üzeni a magyarságnak. Ez értékválasztás és kulturális kérdés is

- hangsúlyozta a szerződés aláírása előtt Cser-Palkovics András.

15:49
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kezdetét vette a Szent István-rend átadása

Novák Katalin köztársasági elnök Esztergomban átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet.

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre - mondta a köztársasági elnök.

Három ember kapta meg idén a Magyar Szent István-rendet:

Karikó Katalin, Szilágyi Áron és Böjte Csaba.

A Magyar Szent István-rend a magyar kitüntetések közül a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet a köztársasági elnök 2013-tól minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnepen ad át.

A Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

16:26
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Különleges kompozíciók a debreceni virágkarneválon

Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án.

Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az "elektromobilitás városában" a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen - tette nyilvánvalóvá a törekvéseket korábban Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20-a köré épülő ünnepi héten.

A virágkompozíciók között 37 művészeti csoport vonult végig a karneváli menetben. A felvonulás után a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tekinthették meg a virágkocsikat az érdeklődők, akik több kompozícióra fel is mehettek szelfizni.

Augusztus 20-án a virágkarnevál számos kísérőrendezvénye is várja a látogatókat Debrecenben: a Galiba fesztivál keretében a gyerekeknek a vidámparkban szerveznek folyamatosan programokat, a Táncol a város programban Debrecen különböző részein mutatkoznak be a karneválra érkezett művészeti csoportok, a nagyerdei Békás-tónál pedig harminc hazai kézműves sörfőzde várja kínálatával az embereket.

A debreceni augusztus 20-ai programok este karneváli fiesztával érnek véget a Nagytemplom előtti Kossuth téren.

18:12
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az esti tűzijátékot egyelőre semmi nem veszélyezteti

Kovács Zoltán, a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője azt írta a közösségi oldalán, hogy továbbra is zavartalanul zajlanak a Szent István Nap eseményei, a központi rendezvénysorozat helyszínein pedig hatalmas az érdeklődés.

A programok keretében 18 óráig ingyenesen látogatható az Országház épülete, a Szent István-bazilikánál 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd ezt követően Szent Jobb-körmenetet tartanak,

21 órakor pedig kezdetét veszi a sokak által várt fény- és tűzijáték.

18:40
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Vásári forgatag a budai Várban, hosszú sor az Országháznál

Igazi vásári forgataggal fogadta a látogatókat vasárnap, Szent István napján a Mesterségek Ünnepe és a Magyar Ízek Utcája Budapesten. A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoztak az érdeklődők, hogy bejussanak az Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi kiállítás.

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepén, a budai Várban a népi parasztkonyha kellékeit ismerhetik meg az érdeklődők, a Várkert Bazárnál a frissen sült kenyér és az ország tortája mellett sült pecsenyékkel és gyümölcssörökkel várják a látogatókat.

Az ingyenesen látogatható rendezvény díszvendége Csehország, kiemelt témája pedig a népi parasztkonyha kellékei. A helyszínen mintegy ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik meg estig az érdeklődők, és csaknem száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.
A program kiemelt témája idén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik "Befordultam a konyhára" címmel olyan konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek. A standok kínálatában egyebek mellett fazekas termékek, samottos sütő- és főzőedények, lakás- és konyhai textilek, valamint vesszőből és csuhéból készült használati tárgyak láthatók.

Az érdeklődők megtekinthetik a többi között a népi faművesek, bőrművesek, mézeskalács-készítők, szalmafonók, ötvösök, fazekasok bemutatóit is.

A csehországi kézművesek standjánál többek között szövéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.

A programot számos színpadi produkció, táncos és zenés előadás kíséri, a népi gyerekjátszóházakban a legkisebbek a régi idők népi játékaival ismerkedhetnek meg.

A Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással, valamint kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket.

Délután a Szent István ünnepét köszöntő kenyérmegáldással, majd divatbemutatóval és táncházzal folytatódtak a programok a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában, valamint a Szentháromság tértől a Dísz térig.

Az estét a Fitos Dezső Társulat Embertánc című műsora zárja a Szentháromság téri nagyszínpadon.
Az ünnep alkalmából ingyenesen látogatható a Zenetörténeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épülete, valamint a Budavári Palotában a Szent István-terem.

A Kossuth téren hosszú tömött sorban várakoznak az érdeklődők, hogy bejussanak Országházba, ahol az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, valamint a jubileumi Pannónia hajó kiállítás.

Szintén nagy érdeklődés mellett zajlik a Magyar Ízek utcája a Várkert bazár előtt, a Clark Ádám tértől egészen a Döbrentei térig, Az érdeklődők nagy sorban várakoztak arra, hogy megkóstolják a Szent István napi kenyeret, valamint az ország tortáit. A spicces füge névre keresztelt kreációt a nagy érdeklődés miatt három helyszínen is kínálják.

A Magyar Ízek Utcája kínálatában idén is több kézműves termék szerepel az ország és a Kárpát-medence tájairól, így például hatalmas üstökben rotyog a cigánykáposzta Bihartordáról, a káposztás paszuly Kárpátaljáról, a paradicsomos töltött káposzta Szabolcsból, de megkóstolható a sokác bableves, a bogyiszlói halászlé, a haltepertő és a csíptetett ponty is.

Az idei év központi témája a pecsenye, ennek jegyében két süldő malac forog a nyársakon a Lánchíd lábánál. A húsok mellett a kínálatban számos harcsából, süllőből, pisztrángól készült finomság is szerepel a kínálatban.

A három napos rendezvény résztvevői között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövény-készítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, sajtokat kínálnak.

Az idén 14. alkalommal megrendezett gasztro-kulturális vásárt a Bab Társulat produkciói és a Hagyományok Háza mesemondói színesítik a Várkert rakparton.

A szabadtéri színpadon délután Tóth Gabi lép fel, aki koncertje után megszegi Magyarország kenyerét, 18:30-tól a Jazz Because feldolgozásai csendülnek fel a színpadon, az este utolsó fellépője a Szirtes Folk Band lesz a tűzijáték előtt.

A Vigadó előtti téren, a Szent István-napi ünnepségsorozat legújabb helyszínén a látogatók három napon át bárzongorakoncertek sorát hallgathatták meg. A Vigadó Piano idei műsorának zárásaként vasárnap 19 órától Veres Mónika (Nika) lép fel "Napjaink popzenéje "elnevezésű zenés programjával.
A látogatók az itteni tematikus bárokban 80 féle ital közül választhatnak és megízlelhetik italkultúránk számos különlegességét.

18:54
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin államfő három kitüntetést adott át augusztus 20-án

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikusnak, kutatóbiológusnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívónak a Magyar Szent István Rend kitüntetést, míg Böjte Csaba ferences rendi szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának a Magyar Becsület Rend kitüntetést adományozta Novák Katalin köztársasági elnök Esztergomban augusztus 20-án.

Novák Katalin köztársasági elnök (b) átadja a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikusnak, kutatóbiológusnak (j) az esztergomi bazilika lovagtermében az államalapítás ünnepén Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Erről bővebben itt olvashat.

19:31
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Szentmise a Bazilikánál - fotó

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
19:41
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újra megtanultuk értékelni a kenyeret

Nagy István agrárminiszter a Szent István-napi kenyéráldás ünnepségén tartott beszédében elmondta, hogy "újra felismertük, hogy páratlanul értékes nemzeti kincsünk a föld, ami megtart és táplál minket; ezért óvjuk, becsüljük, tiszteljük, és kiállunk a magyar mezőgazdaságért, a gazdák érdekeiért".

A mezőgazdaságban dolgozóknak hála újra biztosított a magyarság kenyere, a termés bőven fedezi a hazai igényeket - jelentette ki Nagy István a Mesterségek ünnepén a Szentháromság téri nagyszínpadon, az ország minden tájáról aratókoszorúkkal és kenyérrel érkező kézműves-, népművészeti, néptánc- és hagyományőrző egyesületek tagjainak körében.

19:43
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Megszentelték az új kenyeret - kép

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
20:19
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Krisztusban való egység saját határainknál is messzebbre visz

Bernard Bober kassai érsek a Szent István-napon tartott ünnepi szentbeszédében kiemelte, hogy a Krisztusban való egység "saját határainknál is messzebbre visz".

"Krisztus szeretete lebontja az előítéleteket, megtöri a gyűlöletet, kiengesztelődésre hív és kölcsönös jóindulatra szólít" - fogalmazott a szlovák főpásztor, hangsúlyozva, hogy "ez nemzeteink útja".

A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise elején arról beszélt, hogy Szent István király ünnepén "hálát adunk múltunkért, azért, hogy annyi történelmi tragédia és bűn után, de a helytállás és az életszentség hősi pillanataiból erőt merítve megmaradtunk".

A szentmisén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök.

20:27
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Rengetegen várták a Szent Jobb körmenetet - kép

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
20:37
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Felszentelték az új római katolikus templomot Szakolyban

Az államalapítás ünnepén rendezett eseményen Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett, a magyarság nem ajándékba kapta a hazáját, hanem mindig meg kellett érte küzdenie. Magyarország ma azért létezhet, mert az előttünk járó nemzedékek, amikor kellett, akkor kiálltak az országért és megőrizték Szent István hagyatékát.

Hozzátette, Szent István óta minden magyar embernek küldetése van, őrizni, ápolni és építeni királyunk által felépített államot, ez a nemzedék pedig a templom építésével ezt a küldetését teljesíti.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, a hit, a család és a szülőföld egységéből ha bármelyik hiányzik, akkor nem teljes az ember élete.

A szentelési szertartást Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vezette, köszöntőt mondott Bacskai Erzsébet polgármester.

Szakoly új templomának elődjét 1949-ben szentelték fel, de a tornyot csak évtizedekkel később, 1996-ban építették hozzá. Az építés idején fellelhető szegényes anyagfelhasználás, a nem megfelelő talaj és a torony dőlése miatt a templom statikailag életveszélyes állapotba került, amit már nem lehetett helyreállítani.

A templom elbontása tavaly nyáron kezdődött, a kormány, az egyházmegye és a hívek támogatásával több mint 113 millió forintból készült el a régi templom helyén az új imaház.

20:44
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szent István örököseiként építeni kell a nemzetet

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő a 400 éves Mikó-várban tartott kenyérszentelési ünnepségen elmondta, hogy augusztus 20. minden magyar ünnepe, éljen bárhol is a világon.

Úgy vélte, az államalapító Szent István király jelentősége abban mutatkozik meg leginkább, hogy egy átalakuló, változó és veszélyes világban volt képes meglátni a népe megmaradásának útját. "Hazát, államot és hitet adott a Kárpát-medencébe érkezett magyaroknak" - emlékeztetett. Olyan dolgot hozott létre, ami a mai napig működik és stabil keretként tartja meg, tart össze a magyarokat.

"Szent István tudta, hogy mi kell a magyaroknak: béke és biztonság, a közösség erősödése, hagyomány és hit a megmaradás kulcsa" - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy sikerült elérni, hogy a székelyföldi magyarok számíthatnak az anyaországi magyarokra és fordítva, és ez természetes, bár sokáig a természetellenes állapot állt fenn. A két közösség együtt határozhatja meg a közös irányvonalat, próbál ellenállni a gyengítését célzó kísérleteknek. Ez az erősödés útja, de rajta haladni minden nap erőfeszítést igényel.

Korodi Attila csíkszeredai polgármester a közös ünneplés fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve: a román kormány költségcsökkentő tervei miatt erre nem biztos, hogy sokáig lesz lehetőség. A közösség, a közösségi élet egy város sava-borsa, a fejlesztés önmagában mit sem ér.

Szent István is mindig a közösséget helyezte az egyén elé. Arra szólította a jelenlévőket: kerekedjenek felül a megosztottságon, mert csak úgy lehet előrehaladni.

Hajdu Gábor parlamenti képviselő arra emlékeztetett, hogy Szent István a magyar alkotmány alapjait is lefektette, mely ma is időszerű. Arra is rámutatott, hogy a székelyföldi egy folyamatosan megújuló közösség, nem csak a dicső múlt a fontos, hanem a jövő építésének mikéntje is. Arra kérte a jelenlévőket: legyenek új honfoglalók, népesítsék be a tájat, vigyék tovább szülőföldjük ezeréves történelmét.

A csíkszeredai pékségek által felajánlott kenyeret Guja Hugó csíksomlyói ferences szerzetes, Bátor Botond pálos szerzetes és Bíró István református lelkész áldotta meg.

Az ünnepségen Pro Urbe-díjat adtak át Vígh Ádám építőmérnöknek a város épített örökségének megőrzésében, a városkép alakításában végzett szakszerű munkájáért.

A rendezvényt a Csíki Kamarazenekar fellépése tette ünnepélyessé.

20:54
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Véget ért a Szentmise és a Szent Jobb körmenet

Véget ért a Bazilikánál a Szentmise, valamint a Szent Jobb körmenet is. Hatalmas tömeg volt kíváncsi idén is a gyönyörű eseményre. Az összegyűlt emberek a mise után elénekelték a himnuszt. Hamarosan kezdődik Európa legnagyobb tűzijátéka.

21:44
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb tűzijátéka következik

A Szent István-napi programsorozat csúcspontja évről évre a tűzijáték és a hozzá kapcsolódó drónshow. Minden eddiginél több:

összesen 896 drón formál majd gyönyörű alakzatokat a magyar történelem jelképeiből. a Tűz és fények játéka során.

A Tűz és fények játéka révén ezúttal is a magyarság sorsfordító történelmi eseményei, genezise elevenedik meg, középpontjában pedig az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A zenei aláfestéssel és szöveges narrációval ellátott tűzijáték-show hét tételében a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény–pogány háborúk kora elevenedik meg, illetve a hit és a remény, amelyek a magyarság múltját és jelenét egyaránt meghatározzák.

Ennek részeként grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése lesz látható.

Kétszázharminc indítási pontról összesen 34 ezer rakétát lőnek majd a magasba.

21:53
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Csodálatos képen a Szentmise és a Szent Jobb körmenet

Nézze meg a galériánkat ITT!

22:14
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Mindenki talált kedvére való programot

22:20
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

A magyaroknak a közösség meghatározó alapérték

Varga Mihály pénzügyminiszterVeszprémben elmondta, hogy a magyaroknak nincsenek individualista hőseik, akikre nagy magyar történelmi személyiségként emlékezünk, minden hősünkre a közösség miatti elkötelezettsége miatt nézünk fel.

Augusztus 20-án a magyar emberek között megvalósuló élő közösséget ünnepeljük, ennek a közösségnek több mint ezer éves eredményeit, természetét és tetterejét, valamint a jövőre vonatkozó vágyait és céljait.

Hozzátette, hogy az ezer éve élt államalapító Szent István király és Gizella királyné szobra - amelyek előtt ünnepi beszédét mondta - maga is ezt az aktív közösséget szimbolizálja.

22:39
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Itt nézhető élőben a tűzijáték!

Arról, hogy hol nézheti élőben a tűzijátékot, ebben a cikkünkben írtunk!

22:57
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Már csak néhány perc!

Már csak néhány perc és elkezdődik Európa legnagyobb tűzijátéka. Elképesztő tömeg gyűlt össze, hogy megtekintse. Kövesse továbbra is az eseményeket az Origón!

23:03
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Varázslatos fényshow-val kezdődik a műsor

Az Országház került az ünnepi műsor elejének középpontjába egy csodálatos fényshow keretében.

23:10
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Csoda a Duna felett

Szenzációs fényshow mellett lőtték fel az első rakétákat, már most elmondható, hogy az egész világ a a csodájára fog járni a mai tűzijátéknak!

23:34
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrek énekelték a himnuszt

A tűzijáték záró felvonásában felcsendült a himnusz, amelyet tízezrek énekeltek közösen a Duna partján.

23:37
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Véget ért a szenzációs tűzijáték

Aki ott volt, az garantáltan életreszóló élményben részesült. Európa legnagyobb tűzijátéka valóban lélegzetelállító volt, az egész világ a csodájára fog járni!