Itt vannak a legújabb kormányzati döntések - élőben a Kormányinfó

Események

GULYÁS Gergely; VARGA Mihály
Budapest, 2019. május 30. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely mellett Varga Mihály is részt vesz a csütörtök délutáni kormányinfón. A legfőb téma a 2024-es költségvetés lesz. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
16:42
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Középoontban a 2024-es költségvetés

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely mellett Varga Mihály is részt vesz a csütörtök délutáni kormányinfón. A legfőb téma a 2024-es költségvetés lesz.

16:50
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább csökkenhet az államadósság

Költségvetési Tanácsnak a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései, lát azonban kockázatokat. A KT egyhangú döntéssel alakította ki véleményét azt követően, hogy kedden megtárgyalta az ország jövő évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetét - derül ki a szerda esti közlésből.

A tanács megállapította, hogy a tervezet 2024-re az ismert hazai és nemzetközi előrejelzések átlagánál magasabb, 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol, amelyhez a háztartások fogyasztásának bővülése, a bruttó állóeszköz-felhalmozás újbóli dinamikus emelkedése és az exportnak az importot meghaladó növekedési üteme egyaránt hozzájárul. A tanács megítélése szerint a külső és belső feltételek kedvező alakulásánál a kormányzati prognózis szerinti gazdasági növekedés megvalósulhat, de azt számos kockázat övezi.

A tanács üdvözli, hogy az Alaptörvény előírásával összhangban az államadósság-mutató csökkenő trendje folytatódik, és annak mértéke a költségvetési törvényjavaslat tervezete szerint az idei év végi 69,7 százalékról 2024 végére 66,7 százalékra mérséklődik. Az államadósság-mutató mérséklését teljesíthetőnek tartja a tanács, egyúttal megállapította, hogy a 2024-es költségvetési törvényjavaslat tervezete megfelel az Alaptörvényben előírt államadósság-szabálynak.

16:52
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Június 1-től indul a kötelező akciózás

Június 1-től indul a boltok kötelező akciózása: 20 termékkategóriában minden héten akciós termékek! A boltok már készülnek az akciókkal, erről személyesen is meggyőződhettem - mondta legújabb videójában Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

17:11
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

17:12
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: A védelem költségvetése a 2024-es

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt háborús időket élünk, ingatag a világgazdasági környezet, az elhúzódó háború hatásai érintik Magyarországot. Ennek alapján terveztek. Az eddigi eredményeket nem hagyják veszni - tette hozzá. Az ország gazdasági és fizikia biztonságát garantálja a büdzsé, fenntartják a rezsivéelmi rendzser. A védelem költségvetése a 2024-es. 

17:14
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Így alakulnak a honvédelmi kiadások

Maradnak a családvédelmi intézkedések. Megőrzi a nyugdíjak értéket, és marad a 13. havi nyugdíj is - mondta Varga Mihály. A magyar költségvetésnek arra kell felkészülnie, hogy a háború nem fog befejeződni, az ország fizikai biztonságának a megerősítése mindennél fontosabb. A honvédelmi alap megmarad és 1300 milliárd forint felett lesz az alap kiadása. Így a honvédelmi kiadások meghaladják a GDP 2 százalékát. 

17:17
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

4 százalékos bővülés lehet jövőre

A brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt a magas energiaárak fennmaradtak. A rezsivédelmi alap is megmarad, mivel a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat Európában - fejtette ki Varga Mihály. Az ország védelméhez járuljanak hozzá azok a szektorok, amelyek extraprofitot érnek el. 2024-ben egyébként megkezdődik az extraprofit-adók kivezetése.  

Varga Mihály elmondta, 2022-ben is jól teljesített a gazdaság, és a kormány célja idén, hogy a növekedés folytatódjon. 2023-ban 1,5 százalék, míg 2024-ben ennél jóval magasabb 4 százalékos bővülés jöhet - tette hozzá. 

17:18
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hat százalék lehet 2024-ben az infláció

A költségvetés konszolidációja folytatódik, és jövőre 3 százalék alatti lesz az államháztartás hiánya. Az államadósság esetében további csökkenést vár a kormány - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, hogy éves szinten 6 százalék lehet az infláció. 

17:20
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Marad az inflációkövető nyugdíjemelés, és a 13. havi nyugdíj

255 milliárdos tartalékkal rendelkezik majd a jövő évi költségvetés - jelentette be Varga Mihály. Továbbra is biztosítja a kabinet jövőre az egyik legkedvezőb adórendszerét. Több mint 3,5 szer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben. 

A nyugdíjasok esetében marad az inflációkövető emelés, és a 13. havi nyugdíj - tette hozzá. 

17:22
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Az Európai Bizottság javaslatát elutasítjuk, és megőrizzük a rezsicsökkentés vívmányait"

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség arról beszélt, hogy az EB ajánlásai kapcsán fontos, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudjuk. Magyarország azon országok közé tartozik, amikor a választási évben is csökkent a hiány - tette hozzá. Az Európai Bizottság javaslatát elutasítjuk, és megőrizzük a rezsicsökkentés vívmányait - mondta a miniszter. 

17:25
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ez az eljárásnak csak egy kis részét érinti

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kondicionalitási eljárásnak nincs határideje. Ez az eljárás csak az uniós pénzek egy kis részét érinti. A helyreállítási alap esetében a bizottsággal megszületett a megegyezés az igazszágszolgáltatási ügyekben, és hamarosan számlákat is küldenek - tette hozzá. A költségvetési biztos nyilatkozata a kondicionalitási eljárásra vonatkozott. A kondicionalitási eljárás esetében újabb és újabb feltételek jönnek, de a kormány konstruktívan tárgyal. 

17:29
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés megszüntetését

Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés megszüntetését - mondta kérdésre Gulyás Gergely. 

17:31
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely: Ennek a jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről

Egyelőre egy határozattervezet van az Európai Parlament előtt a soros magyar elnökség elvételéről, de ennek a jogi relevanciája annyi mintha az azeri parlament döntene erről, de nem áll szándékomban megsérteni az azeri parlamentet ezzel a hasonlattal - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. 

17:34
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Nincs euróbevezetési céldátum

Nem tervezzük az euró bevezetését, nincs euróbevezetési céldátum, a legfontosabb a jólét intézkedásek fenntartása. Ha az utóbbiak tekintetében az euró bevezetése segít, akkor érdemes elgondolni erről - mondta az Origo kérdésére Varga Mihály. 

17:35
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

"Ezt teljesen alaptalan összekötni"

2019-ben választották meg Karácsonyt, míg Oroszország 2022-ben támadta meg Ukrajnát, mindezek alaptalan a metróklimatizálást összekötni a háborúval - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

17:38
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyen esetben lehet évközi minimálbér-emelés

Ha amennyiben a munkaadói és a munkavállalói oldal megállapodik, akkor értelemszerűen lehet évközi minimálbér-emelés. A kormányzatnak nincs ilyen előirányzása - mondta Varga Mihály. 

17:43
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály értetlenül áll a főváros lépése előtt

Értetlenül állok a hitelfelvétel előtt, amit a budapesti önkormányzat tett - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. Soha nem volt annyi adóbevétele a fővárosnak, mint az idei évben, és ez jövőre is növekedni fog. Ebből kifolyólag nem érthető, hogyan került ilyen helyzetbe a fővárosi önkormányzat Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc vezetésével. 

17:49
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkennő kamatkörnyezetre számít Varga Mihály

Varga Mihály kérdésre elmondta, a költségvetés jövőre azzal tervez, hogy az átlagos kamatszint jelentősen csökkenhet. Hat százalék körül lehet a kamatvárakozás - tette hozzá. Ez segíteni fogja a hitelezést, ezért vagyunk optimisták a növekedést tekintve - mondta a pénzügyminiszter. 

17:52
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Több pénz jut egészségügyre 2024-ben

Az egészségügyre is több pénz jut jövőre, mint idén - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály.  

17:56
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Ez az adócsökkentések kormánya

Ez a kormány az adócsökkentések kormánya, tehát az extraprofit-adók tekintetében is ez várható, de pontos számokat később közöl a kabnet - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. Az országgyűlési választókerületek területén is lesz átalakítása, de a tavaszi ülésszakon nem lesz már ilyen - mondta Gulyás egy másik kérdésre. 

17:59
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

5 millióba kerül egy embercsempész börtönben tartása

Gulyás Gergely kérdésre elmondta egy embercsempész börtönbentartás 5 millió forintba kerül. A Miniszterelnökség vezetője bízik benne, hogy a börtönből kiengedett csempészek a szülőhazája irányába ment. 

18:06
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Tartható az idei hiánycél is rendkívüli intézkedések nélkül

Az év első két hónapban rendkívüli kiadások voltak, de a következő hónapokban a bevételek nőni fognak, így a hiánycél tartható lesz - mondta kérdésre Varga Mihály. Az egyensúly kérdésében is vitánk van az unióval, de már korábban hozott a kormány egyensúlyjavító lépéseket - tette hozzá. A bizottság mostani álláspontját vitatjuk. 

Idén nem szükséges újabb lépéseket tenni az egyensúly érdekében, de az első félév végén elemzi a folyamatokat a kabinet - tette hozzá. 

18:09
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország minden feltételt teljesített

Gulyás kérdésre elmondta, ami az uniós költségvetésből nekünk járó pénzek feltételek teljesítését illeti, azon ügyekben mi eleget tettünk minden feltételnek. Június elején kiküldjük a számlákat, és aztán 90 napja van fizetni Brüsszelnek - tette hozzá. 

18:10
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Nagyon nehezen kezelhető az inflációs helyzet

Az inflációs helyzet nagyon nehezen kezelhető, mert az eurózóna országaiban is nőtt a maginfláció az elmúlt hónapban. A kormány bízik benne, hogy az év második felében jelentősen csökkeni fog a drágulás - mondta kérdésre a pénzügyminiszter. 

18:14
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ebben az esetben lehet 2024-ben nyugdíjprémium

A nyugdíjasokkal kötött szerződést a kormány tartani fogja, így a nyugdíjak értékét garantálja. Idén is ez lesz, és amennyiben szükséges lesz, akkor a nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációs számokhoz - mondta egy másik kérdésre. Ha jövőre a gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot, akkor a kabinet fizet nyugdíjprémiumot. 

18:18
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely: Ez teljesen érthetetlen

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy érthetetlen, miért viselkedik ellenségesen Ukrajna Magyarországgal szemben. 

18:19
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a Kormányinfónak, hamarosan jön az összefoglaló

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.