Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ferenc pápa: A háború szólistái utat törnek maguknak - Élőben a szentatya beszéde az Origón

Események

Ferencpápa2023, Ferenc pápa, pápalátogatás, háromnapos apostoli látogatás, Ferenc pápa magyarországi látogatása, Magyarország, péntek, 2023, Sándor-palota, Ünnepélyes fogadtatás, érkezés, Novák Katalin
Vágólapra másolva!
Ferenc háromnapos apostoli látogatáson vesz részt Magyarországon. A katolikus egyházfő a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott. Az eseményen beszédet mond Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök. Az Origo élőben közvetíti a beszédeket. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
14:00
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Háromnapos látogatás

Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatáson vesz részt Magyarországon. A katolikus egyházfő a Karmelita kolostorban állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozott. Az eseményen beszédet mond Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök. Az Origo élőben közvetíti a beszédeket.

14:04
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadták Ferenc pápát a repülőtéren - galéria

---- separator ----gallery-content-type:0325fb63-05a7-46c2-bc73-160654e275e4---- separator ----
14:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Rengetegen üdvözölték a Ferenc pápát szállító konvojt

---- separator ----gallery-content-type:3d098d91-af49-4e5f-bedd-9228d154f8fb---- separator ----
14:06
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor oldala is közvetíti a szentatya beszédét

14:08
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Négyszemközti megbeszélések

Ferenc pápa négyszemközti megbeszélést folytat Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel. 

14:15
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így telik Ferenc pápa látogatásának első napja Magyarországon

Pénteken érkezett háromnapos látogatásra Magyarországra Ferenc pápa. Látogatásának az első napján találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Ferenc pápa tíz magán-, illetve nyilvános találkozón vesz részt és összesen hat alkalommal mond majd beszédet.

14:17
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadták Ferenc pápát a Sándor-palota előtt - Képgaléria

---- separator ----gallery-content-type:629a4286-a7dc-4484-bc68-c1375e7ee71c---- separator ----
14:18
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Itt nézhetik élőben Orbán Viktor Youtube-csatornáját

14:20
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Elkezdődött Orbán Viktor és Ferenc pápa találkozója

Most zajlik Orbán Viktor és Ferenc pápa találkozója. 

14:22
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fogadta Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren péntek délelőtt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A pápa fehér, Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira.

Ferenc pápa és Novák Katalin a Sándor-palota előtt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét. A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük.
A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait. Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába. Ferenc pápa 2023. április 28-30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat - pénteken, szombaton és vasárnap is két-két - élő közvetítés lesz látható, hallható.

14:25
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Isten hozta Ferenc pápát!

14:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Pápalátogatás: ingyen utazhat a fővárosba

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára. 

14:35
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Üdvözlöm a fiatalokat! - videó

"Üdvözlöm a fiatalokat!" - mondta Ferenc pápa azon a videón, amit Novák Katalin köztársasági elnök tett közzé a közösség oldalán.

14:41
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ünnepélyes fogadása a Szent György téren, és a magyar himnusz - videó

14:45
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország és a Vatikán a béke hangját erősítik

Magyarország és a Vatikán a béke hangját erősítik. A háborút meg kell állítani. Az értelmetlen öldöklésnek véget kell vetni - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

14:52
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Isten hozta Önt, a béke emberét Magyarországon

Isten hozta Önt, a béke emberét Magyarországon - mondta Novák Katalin a Karmelita kolostorban. Hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen Magyarországra. Őszentsége budapesti látogatása éppen az alkalmas pillanatban történik, az igazságos béke meghirdetésére - tette hozzá. Mi magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus hívei és a békét kereső emberek megtalálják az életük megújulását. Egy nemzet felemelkedése mindig a mai napon kezdődik. 

14:55
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

"Szövetségesek vagyunk"

A 2011-ben elfogadott alaptörvényünkben megfogalmazott igény mindnyájunkhoz szól - mondta Novák Katalin. Szentséged akkor jött, amikor arra a legnagyobb szüksége van Magyarországnak és a világnak - tette hozzá. A keresztény értékeken nyugvó életnek a 21. századan is van értelme - ezt erősíti meg Ferenc pápa látogatása. Novák Katalin szólt arról is, hogy a magyar alaptörvény védi a családot és azt a nemzet fennmaradásának az alapjának tekinti. Szövetségesek vagyunk, együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit, az üldözött keresztényeket, és a másként élők szabadságát is - tette hozzá. Fájdalommal és reménnyel fordulok szentségedhez, mert mi magyarok tapintjuk a háború valóságát.  

14:57
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Azt kérjük Öntől, hogy járjon el az igazságos béke érdekében

Mi édesanyák a békét akarjuk megnyerni, nem akarjuk a férjeinket és a gyerekeinket a frontra küldeni - mondta Novák Katalin. Önben a béke emberét látjuk, hogy beszélni tud mindenkivel, akik nélkül nem lehet békét. Azt kérjük Öntől, hogy járjon el az igazságos béke érdekében - mondta az államfő. 

14:59
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Felelős kormányzás nem lehet irgalmasság nélkül

Novák Katalin arról is beszélt, hogy Szent Erzsébet felelőssége mutatja, hogy felelős kormányzás nem lehet irgalmasság nélkül. Isten hozta el Önt hozzánk - zárta az államfő. 

15:01
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa

Ferenc pápa arról is beszélt a Karmelita Kolostorban, hogy mély értelmű szavakat mondott a magyar államfő. Budapest nemcsak méltóságteljes és erős főváros, hanem évszázadok fordulópontjainak a tanúja. Itt a Dunának mely múlt, jelen és jövendő, egymást ölelik a hullámai. Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa. 

15:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

"Nemzetközi szinten az indulatok szítása jellemző, háborús infantilizmus jellemző"

Ferenc pápa szólt arról is, hogy a béke mellett fájdalmas konfliktusokat élt meg a főváros. Hogyan lehetne 1956-ot elfelejteni? - tette fel a kérdést. Kitért a náci és kommunista rendszer bűneire, miközben sok igaz ember élt a magyar fővárosban. Külön kiemelte Angelo Rottá. Budapest ismeri a szabadság értékét, és küldetésként magában hordozza a demokrácia béke álmának a küldetést - tette hozzá. A pápa szólt Budapest 1873-as alapításáról, amely Európa közös útját idézi. A háború utáni időszakban Európa azt képviselte, hogy a nemzetek közötti együttműködések véget vetnek a háborúknak. Ma pedig úgy látszik, végig kell néznünk, hogy a háború szólistái törnek utat, miközben a békét éneklők eltűnnének.  

Nemzetközi szinten az indulatok szítása jellemző, háborús infantilizmus jellemző - tette hozzá.

15:07
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Hol vannak a békét szolgáló kreatív erők?

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy újra fel kell fedezni az európai lelket. Az unió alapító atyái képesek voltak a jelenen túllépni, és képesek voltak egységet teremteni. De Gasperi, Schuman és Adenauer azt mondta, hogy az egységért dolgoztak, és nem a megosztottságért - idézte a pápa. A békés kapcsolatok fenntartását csak úgy lehet megőrizni, hogy azzal egyenértékű kreatív erőt állítunk szemben. Ukrajnáról azt mondta, hogy hol vannak a békét szolgáló kreatív erők. 

15:10
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

"Úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége"

El kellene gondolkodni az egység fontosságán, ami nem egyformaságot jelent - mondta Ferenc pápa. Úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége. 

Olyan egészre van szükség, ami nem nyomja agyon az egyéniséget - tette hozzá. Olyan Európát látok, ami nem válik gáznemű dologgá, és absztrakt szupranaconális képződménnyé, de egyes részek sem tartják fogva az egészet. A pápa élesen bírálta az abortuszt és a genderelméletet, és kiállt a családok mellett. 

15:14
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Jónak lenni jó

Magyarország hídéptő lehet, mert különféle felekezetek élnek együtt békében - mondta Ferenc pápa. Pannonhalma az ország egyik legfőbb lelki emlékműve - tette hozzá. Ez vezet el az utolsó szemponthoz. Budapest a szentek városa - mondta a pápa. A magyar történelem életszentséggel született Szent István személyében - idézte fel a szentatya. Később Szent István Imre hercghez írt intelmeiből idézett. Ferenc pápa szerint az igazság és a szelídséget nem lehet elválasztani egymástól. Krisztus igazsága a szelídséget és a nagylelkűséget jelenti. 

Jónak lenni jó - mondta magyarul a pápa. 

15:20
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Jó az egészséges szekularizáció

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy nem szabad, hogy az ember bezárkózzon önmagába. Valljuk az elesettek és szegények megsegítésének a kötelességét - idézett ismételten az alaptörvényből a szentatya. Ferenc pápa köszönetet mondott, hogy ezen értékek alapján működő szervezetek támogatást kapnak. Szólt az üldözött keresztények magyar állam általi megsegítéséről is, és ezt fontosnak nevezte. Jó az egészséges szekularizáció, de ez nem azonos a profit oltárán létrejött szekularizációval - tette hozzá. A befogadás sok vitára ad okot, és ez összetett probléma, de a keresztények számára nem lehet más a viszonyulás, mint amiről Szent István beszélt az intelmeiben. 

Sürgető, hogy Európa olyan jövőt teremtsen, ami vagy közös lesz, vagy nem lesz - tette hozzá. 

15:21
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Isten áldd meg a magyart!

Ferenc pápa külön szólt az anyaországon kívül élő magyarokról. Isten áldd meg a magyart - zárta beszédét a pápát. 

15:39
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Képek Ferenc pápa és Orbán Viktor találkozójáról

15:42
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Négyszemközti megbeszélés a Szentatyával

16:04
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadta Novák Katalin Ferenc pápát a Sándor-palotában

---- separator ----gallery-content-type:934d8843-6bcf-4e17-b534-4b35565b52cb---- separator ----
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről