Itt vannak a legújabb kormányzati döntések - Élőben az Origón

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra, Kormányinfó
Budapest, 2022. november 9. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rendkívüli Kormányinfót tartanak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
15:55
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor vezetésével értékelték a fejleményeket

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelték az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit. Rakéta csapódott be Lengyelország terültére, sokáig az a hír terjedt, hogy az oroszok lőtték ki. A miniszterelnök szerint higgadtságra van most szükség.

15:58
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok okozták a robbanást, nem az oroszok

Kiderült, hogy nincs köze Oroszországnak a rakétaincidenshez. Először Joe Biden jelentette be, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban, utána az oroszok is azonosították a rakétaroncsokat, végül a hivatalos lengyel tájékoztatás is megerősítette mindezt. A NATO szerint az ukránok nem hibáztathatóak az eseményekért.

16:06
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Megérkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, kezdődik a Kormányinfó.

16:09
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás: Újra üzemel a Barátság kőolajvezeték

A kormány kedden késő délután tájékozódott a Barátság kőolajvezeték leállása kapcsán, ennek nyomán kiderült, hogy nem a vezeték sérült, hanem az áramellátása – mondta el a sajtótájékoztató elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A leállás – közölte – ideiglenes volt, de ha nem indult volna újra, az ország kőolajellátása akkor is biztosított lett volna. Ahogy Szijjártó Péter bejelentette: szerdán 14 órától alacsonyabb nyomással, de újra üzemel a Barátság kőolajvezeték.

16:13
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO szolidáris Lengyelországgal

A szerdai kormányülésen téma volt a keddi, lengyelországi rakétabecsapódás is, melynek körülményeit jelenleg is vizsgálják. Gulyás Gergely kiemelte: a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. Hangoztatta, mennyire fontos a lehető leghamarabbi tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése. 

Hosszú távon olyan megoldást kell találni, amely tekintettel van Ukrajna érdekeire és területi szuverenitására, a lehető leghamarabb véget vet a szomszédságunkban az elmúlt hat-hét hónapban zajló vérontásnak – fűzte hozzá.

16:19
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely megerősítette: ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban

Orbán Viktor miniszterelnök a rakétabecsapódással és a kőolajellátás leállásával összefüggésben összehívta kedden a Védelmi Tanácsot, Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pedig felvette a kapcsolatot a NATO-tag miniszterekkel, illetve a NATO-főtitkárral – közölte a Miniszterelnökség vezetője. Megerősítette a korábbi információkat is, melyek szerint nagy valószínűséggel ukrán légvédelmi rakéta csapódott be a lengyel településen, az ukrán határ közelében. A kapcsolódó, teljeskörű vizsgálat végeredményét meg kell várni – szögezte le. Hazánk – hangsúlyozta – a NATO 5. cikkelyét magára nézve is kötelezőnek tartja.

16:23
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Jön a turisztikai akcióterv

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadtak el annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak. Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy értékelt: a járvány után, az energiaválság közepette is jó évet zár a turizmus, ennek ellenére szükség lesz kormányzati támogatásra. Mint elmondta, változnak a SZÉP-kártya felhasználási szabályai: eltörlik a különböző „füleket", egyben lesznek felhasználhatók a kártyán lévő összegek.A kormány egyúttal felfüggeszti a turizmusfejlesztési hozzájárulás kötelező befizetését 2023. március 31-ig.

16:31
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Tengeren is érkezhet kőolaj

Újságírói kérdésre reagálva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a kőolajvezeték további működésképtelensége esetén tengeri úton, Horvátországon keresztül is érkezhetett volna Magyarországra kőolaj, ezen túlmenően hazánknak jelentős tartalékai is vannak, vagyis hosszú távon biztosítható az ország energiaellátása.

16:35
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Az EP-ben egy képviselő következmények nélkül „beszélhet hülyeségeket"

Az Origo kérdésére, Cseh Katalin momentumos EP-képviselő Facebook-bejegyzésével kapcsolatban – mely szerint orosz rakéták csapódtak be a NATO-tagország területére – válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az EP-ben egy képviselő következmények nélkül „beszélhet hülyeségeket". Hangsúlyozta, hogy nem szabad az első gondolat, indulat nyomán nyilatkozni.

16:42
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás: A háborúért Oroszország a felelős

A tárcavezető a Kormányinfón leszögezte, hogy a háborúért Oroszország a felelős, a lengyelországi rakétabecsapódásra sem kerülhetett volna sor a háború nélkül. Azonban, amennyiben ukrán rakéta okozta két lengyel ember halálát, úgy nehéz közvetlen orosz felelősségről beszélni.

16:47
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Magasabb színvonalú ügyeleti ellátás jön

Propagandának nevezte a miniszter az egészségügyi ügyeleti ellátásra vonatkozó kritikákat. Úgy fogalmazott: mindenki előbb juthat egészségügyi ellátáshoz az új rendszerben, ez az államnak ugyan többe kerül, de magasabb színvonalú ügyeleti ellátási rendszert jelent.

16:48
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Lesz elég tojás és burgonya

Gulyás Gergely azt mondta, az árstoppal összefüggésben a kormány nem tart burgonya- vagy tojáshiánytól a közelgő ünnepek idején.

16:55
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

A magyar katonák készen állnak a határ védelmére

Gulyás Gergely, ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy az ukrán határnál jelenleg is készenlét van, a magyar katonák bármikor bevethetők, készen állnak a határaink védelmére. A készültségi szint, szükség esetén tovább növelhető – mondta.

17:05
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

A kormány nem fog a családokon spórolni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a jövő évi családtámogatással kapcsolatos döntések december elején születnek majd meg. A kormány a családokon nem fog spórolni – mondta.

17:10
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Amíg a családok védelmét megfelelően szolgálja, marad az üzemanyagárstop

Egy éve működik Magyarországon az üzemanyagárstop. Gulyás Gergely felidézte, bevezetésével a kormány elsősorban a családoknak kívánt segíteni, ezt sikerrel teljesítette is, Európában ugyanis a magyar családok tankolhatnak a legkedvezőbb áron. Az intézkedés érvényben marad, amíg megfelelően szolgálja a családok védelmét – tette hozzá.

17:13
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Vizsgálódnak a baloldal külföldi kampányfinanszírozása miatt

A baloldal tiltott kampányfinanszírozásával kapcsolatos sajtóhírek alapján az ügy kellően súlyos ahhoz, hogy komoly vizsgálat folyjon. Kiemelte: külföldi befolyásszerzési szándék is felsejlik az ügy mögött.

17:19
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás: Jogosan egyetlen fillért sem vehetnek el Magyarországtól

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy létrejöjjön az Európai Bizottsággal a megállapodás az EU-s pénzek tekintetében, erre heteken belül sor kerülhet.

Gulyás Gergely szerint tévedés az EU-s pénzeket adománynak tekinteni: azok hazánknak kohéziós támogatásként járnak. A támogatás mértékéről szólva elmondta: a magyar GDP 1,4 százalékáról beszélhetünk.

A magyar fél minden szükséges dokumentumot benyújtott, innentől kezdve politikai akarat kérdése, hogy mi történik. Semmi ok nincs arra, hogy ne kapjuk meg a visszatartott pénzek 100 százalékát, jogosan egyetlen fillért sem vehetnek el Magyarországtól – szögezte le a miniszter.

17:44
november 16, 2022
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasokat is megóvja a kormány

A nyugdíjasokat, amennyire lehet, megóvja a kormány az infláció okozta nehézségektől – választolt újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Mint fogalmazott, egyebek mellett a 13. havi nyugdíj visszaépítésével, illetve a hivatalosan várt pénzromlásnak megfelelő emeléssel, ami megtehető, azt megtette a kormány. „Nem állunk rosszul egy európai összehasonlításban” – szögezte le a miniszter.