Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mindszentyneum épületének átadóján.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
12:20
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ünnepi beszéd

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mindszentyneum épületének átadóján.

12:22
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Fáklyás felvonulás az 1956-os forradalom tiszteletére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás emlékmenet résztvevői a Szent Gellért rakparton vonultak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás emlékmenet résztvevői a Szent Gellért rakparton 2022. október 22-én. MTI/Kovács Tamás
12:24
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Egy sorsfordító nap: a forradalom kivételes és alig ismert részletei

1956. október 23. fontos mérföldkőnek számít a hidegháborús korszak történetében. Az elnyomó kommunista rendszer ellen kitört magyar forradalmat és szabadságharcot a nagyhatalmi érdekek oltárán feláldozva eltiporták ugyan, de 1956 októbere halálos és befoltozhatatlan sebet ütött a megdönthetetlennek látszó szovjet típusú rendszeren. Ami a forradalom véres eltiprása után talán még nem volt azonnal felismerhető a kortársak számára, a magyar forradalom és szabadságharc olyan mély rést repesztett a kommunizmus monolit alapjába, ami négy évtizeddel később az egész rendszer összeomlásához vezetett.

12:29
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Élőben a kormányfői beszéd

13:02
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik Orbán Viktor beszéde

Kezdődik a kormányfői beszéd.

13:04
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt

Orbán Viktor beszéde elején közölte, hogy Zalaegerszeg méltó helyszíne az ünnepségnek. A zalaiak sokat szenvedtek a kommunisták uralma alatt. Az egerszegiek az elsők között voltak, akik nem késlekedtek az utcára menni, és az utolsók között tették le a fegyvert, decemberben - tette hozzá. Szovjet tankoknak kellett feloszlatniuk az egerszegi sztrájkolókat - mondta a kormányfő. A zalaiak azon kevesek közé tartoznak, akik még a rendszerváltás előtt ellenzéki képviselőt juttattak a parlamentbe. Az ellenzék akkori győztes jelöltjét, Marx Gyulának hívták - mondta a kormányfő. Még fiatalon én is kampányoltam neki, egy Marx győzte le a marxistákat.  

13:06
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt sem érti a baloldal

Orbán Viktor szerint a baloldal szerint nem helyénvaló Zalaegerszegen ünnepelni, és nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal. 1956 az egész nemzet forradalma volt - tette hozzá. Nincs miért csodálkozni a zalaiak bölcsességén, ez a vidék nem egy bölcset adott a hazának, itt van mindjárt Deák Ferenc. Ő mutatta meg, hogyan lehet a nemzet ügyét előrevinni hosszú évtizedek alatt - mondta a kormányfő. Ő tette le a modern Magyarország legsikeresebb korszakának a jogi alapjait. Itt Zalaegerszegen szolgált Mindszenty József, aki szintén a magyar nemzet ügyét is képviselte. 

13:09
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Mindszenty 1956-ban is mutatta az utat nekünk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésben jártak elől, hanem tetteikkel Mária országát is szolgálták. Mindig prófétaként vezették a magyar népet - tette hozzá. Gyakran a politikai vezetők helyett döntöttek. Mindszenty József is ilyen főpap volt, nem akármilyen vezetőnk volt. A tűzoszlop feltarthatatlanságával halad az élen - mondta a kormányfő. A bíboros 1956-ban is mutatta az utat nekünk - tette hozzá. Mindig kiállt a magyar szabadságért. 

13:11
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

A magyar állam tartozik Mindszenty emlékének

Ő volt az, aki először nevén nevezte a gyermeket, nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt - mondta Orbán. Jól látta az eseményeket, és tudta mit kell tennünk - tette hozzá. Meggyőződéssel vallotta, hogy nem vagyunk ellenségei senkinek, és minden néppel és nemzettel barátságban élni. A mi igazi tragédiánk, hogy a kommunisták visszatértek és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták.  

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar állam tartozik Mindszenty emlékének, és tartozásunk van a zalai embereknek is. 

13:13
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ma nem meghalni kell a hazáért, hanem élhetünk érte

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt években sokat tett a kormány, hogy Zala megye ne az ország peremén legyen. Méltóak akarunk lenni Mindszenty közösségépítő tevékenységéhez. Ma nem meghalni kell a hazáért, hanem élhetünk érte - tette hozzá. Bízik benne, hogy a Mindszentynum megtelik élettel. Ma nemcsak szeretet érsekünkre, hanem '56 hőseire is emlékszünk. A forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de a szabad Magyarország szerelmesei voltak. Hittek abban, hogy sikert érhetnek el, és 1956-ban valódi esély volt a függetlenségre. 

13:16
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán: Ha a Nyugat nem árul el minket, akkor sikerrel járhattunk volna

Orbán Viktor szerint minden adott volt az erőszakmentes átmenethez. 1955-ben nyerte el függetlenségét Ausztria, joggal gondolhattuk, hogy a szovjetek is rájöttek arra, hogy az elnyomásra nem lehet hosszú távon birodalmat építeni. Magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, és ha a Nyugat nem árul el minket, akkor sikerrel járhattunk volna. 

Orbán rámutatott arra, hogy a Nyugat árulásának következtében a szovjetek visszafordították a tankokat, és eltiporták a forradalmat.  

13:19
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

"A magyarok igazságát, csak magunk védhetjük meg a fenyegető veszélyekkel szemben"

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a kommunisták nem becsülték a magyarok vérét. A magyarok vérét nem becsülte az akkori szabad világ sem - tette hozzá. A magyarok igazságát, csak magunk védhetjük meg a fenyegető veszélyekkel szemben - mondta. Ha csak üszkös romok maradnak, akkor nem marad semmi. Nincs hová futnunk, mert Magyarországot sehol máshol nem találhatjuk meg. 

Orbán Viktor közölte, mi kemények és elszántak maradtunk, és túléltünk, és 1990-ben győztünk. Visszaszereztük a szabad és független Magyarországot. 

13:22
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nehéz időkben összefogásra van szükség

Orbán Viktor elmondta, kardot rántunk, ha van esély, és ellenállunk, ha az elnyomás évtizedei jönnek. Háború a szomszédban, pénzügyi válság és visszaesés az unióban, migrációs válság délről - ezzel kell megküzdenünk. Szerencsére nem a baloldal van kormányon, és egységes nemzeti kormány van - tette hozzá. Képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekét itthon és külföldön. Nehéz időkben összefogásra van szükség.    

Mióta nemzeti kormány van, azóta mindig erősebben jöttünk ki a válságból, mint amilyenek korábban voltunk - tette hozzá. 

13:22
október 23, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért a kormányfői beszéd

Véget ért a kormányfői beszéd, az összefoglalót itt találják.