Orbán Viktor fontos bejelentéseket tesz - erről van szó most a Világgazdaság konferenciáján

Események

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Gazdaságpolitikai csúcskonferencia a Világgazdaság szervezésében. Az Origo percről percre közvetíti a konferenciát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
12:00
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Csúcskonferencia

Gazdaságpolitikai csúcskonferencia a Világgazdaság szervezésében.

12:06
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

A várakozások felett nőtt a magyar gazdaság

Amilyen gyorsan talpra állt a magyar gazdaság – a KSH a napokban véglegesítette és kerekítette fel a pozitív előjelű első negyedéves GDP-számot –, olyan gyorsan szervezett a Világgazdaság gazdaságpolitikai csúcskonferenciát az újraindításról.

A mai, június 9-i konferenciájukon – amelyet Deák Bálint, a Világgazdaság és a Figyelő főszerkesztője nyit meg – Magyarország legfontosabb gazdaságpolitikai döntéshozói mondanak beszédet, és ismertetik a részleteket a magyar gazdaság újraindításáról.

12:10
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Helyreáll a világgazdaság

Matolcsy György, a  Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy a helyreállítás és az újraindítás időszakát éljük. Ebben az évben helyreáll a globális gazdaság egésze - tette hozzá. 

12:11
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor is beszédet mond

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatást ad arról, hogy a kormány mit tett és tesz a gazdaságösztönzés terén, miként összpontosítja a központi forrásokat a nehezebb helyzetbe jutott ágazatokba, és milyen eszközökkel javítja a versenyképességet, a teljesítmény további javulását.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ugyancsak a kormány képviseletében mutatja be azokat a fejlesztési-kutatási terveket, amelyek a gazdaság gyors és hatékony talpra állását teszik lehetővé. A csúcskonferencia kiemelt előadója lesz Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is, aki a gazdaságpolitikának monetáris támaszt nyújtó jegybank programjait osztja meg az érdeklődőkkel.

12:12
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Az unió leggyorsabb növekedését produkálhatjuk

A világ egy nagy, összetett válságot viszonylag gyorsan kihever - mondta Matolcsy. A 2008-2009-es válság során az USA 11 hónap alatt, míg Magyarország 6,5 év alatt állította helyre a teljesítményét, míg az eurózóna 10 év alatt. Ez a mostani válság sok szempontból más, mivel jóval gyorsabb a helyreállítási szakasz - mondta Matolcsy. A magyar helyreállítás tendenciájának a lényege, hogy 2021-ben az EU leggyorsabb növekedését teljesítheti - tette hozzá. 

12:16
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Nagyot segített a jegybank

Matolcsy György elmondta, hogy 2020-ban sikeresen kezeltük a válságot, főleg a magánszektor hitelezése terén. Az egyik legtöbb forrást a magyar válságkezelés mozdította meg - mondta. Az MNB elnöke közölte, hogy a régióban sok forrás jutott a magyar válságkezelésre. A jegybanki mérleg bővülése adta a válságkezelés jelentős részét - tette hozzá. 

12:18
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Nem volt pénzügyi válság

Matolcsy György kiemelte, hogy 9311 milliárd forinttal segítették a magyar gazdaságot az elmúlt évben. Az összetett válságot egy sokrétű eszközrendszerrel kezeltük. Nem volt pénzügyi válság Magyarországon - hívta fel a figyelmet a jegybankelnök. Sehol a globális térben nem volt pénzügyi válság, mert a világ kormányai tanultak a 2007-2009-es időszakból. 

12:21
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Egyensúlyi kérdések

Aranyat értek a 2013 óta végrehajtott jegybanki és monetáris fordulatok - mondta Matolcsy. Szeretnénk elkerülni a poszt-Covid-szindrómát, lelkileg is ki kell jönni a mostani helyzetből. Ha a növekedés helyreáll, akkor a munkaerőpiac egyensúlyát és a pénzügyek egyensúlyát is helyre kell állítani. Az maradjon bent a moratóriumban, aki nem képes törleszteni. Azt valljuk, hogy 2022-ben szükségessé és lehetségessé válik az államháztartási egyensúly helyreállítása  - mondta Matolcsy. 

12:23
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Júniustól lassú alapkamat-emelés jöhet

Matolcsy György szerint tőkén és innováción alapuló növekedést kell megcélozni. Jövőre a harmadik legnagyobb költségvetési hiányt tervezi Magyarország, de szerinte korrekcióra van szükség. Az infláció a gazdaság egyik legfontosabb kockázata. A tartósan magas infláció veszélyeztetné a kilábalást. Júniusban alapkamat-emelési ciklus indulhat. 

12:24
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Zöld otthon program indulhat az MNB égisze alatt

Matolcsy György közölte, hogy a növekedési hitelprogram esetében gondolkoznak a folytatáson. Egy zöld otthon programot indít a nemzeti bank - jelentette be a jegybankelnök. Indítsunk egy új reformprogramot! - mondta a jegybankelnök. 

12:26
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Matolcsy újabb reformprogramot szeretne

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy 43 fontos reformot hajtott végre a kabinet 2010-13 között. A 2020-as évek elején egy újabb reformprogramra van szükség - tette hozzá, hogy megnyerjük a 2020-as évtizedet. 

12:29
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Digitális átmenet

Fel kell gyorsítani a digitális átmenetet, a fenntarthatóság felé kell elmozdulni, be kell kapcsolódni a világban zajló pénzforradalomba - mondta Matolcsy. Részt kell venni Ázsia felemelkedésében - tette hozzá. A sikeres felzárkózáshoz növelni kell az okosberuházások arányát - mondta a jegybankelnök. Jó, hogy 30 százalékos a magyar beruházási ráta, de a szerkezetét át kell alakítani. Növelni kell az okosberuházáok arányát - tette hozzá. Az adat az új olaj, és így minden adatot ki kell bányászni, ami a válságkezelésre vonatkozik. 

12:33
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Véget ért a harmadik hullám

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a sikeres járványkezelés miatt véget ért a harmadik hullám. Magyarország sikeresen ágyazott meg az újraindításhoz - tette hozzá. Az átoltottság kiemelkedő itthon.  

12:36
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Hamar épülünk vissza

Varga Mihály elmondta, hogy 2020-ban globális visszaesés volt. Mintha az Unió lemaradna az újraindításban - tette hozzá. Varga Mihály költségvetés-arányosan 30 százalékra tette a magyar élénkítő csomagot. Összesen közel 14 000 milliárd forint jutott a válság ellen. A magyar gazdaság ellenálló képessége megerősödött az elmúlt 10 évben, így hamarabb jutunk vissza a válság előtti szintre.

12:39
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

A vendéglátó ágazat elérte a 2019-es szintet

Az év második felében elérjük a 2019-es teljesítményt - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, hogy az újraindítás már megkezdődött. Korábban 2022 első felére tettük a 2019-es szint elérését, de most jó esélyünk van az idei év második felében elérni azt. A pénzügyminiszter közölte, a vendéglátásban elkezdődött egy erőteljes alkalmazkodás, és az ágazat teljesítménye elérte júniusban a 2019. júniusi szezont. 

12:40
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Ezek a fékező tényezők

Varga Mihály közölte, hogy a gazdaság húzóágazatai lesznek a foglalkoztatás, a beruházások és az uniós források. Lesznek fékező elemek a fellendülésben: a külföldi turizmus visszaépülése, a hiteltörlesztési moratórium kivezetése, valamint az uniós kereslet is visszafogottabb lehet. 

12:43
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Áttörés a foglalkoztatottság területén

Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nagyon komoly eredményt sikerült elérni a foglalkoztatás terén. Mostanra sikerült elérni, hogy 90 ezerrel kevesebb álláskereső van, mint tavaly tavasszal - tette hozzá. A foglalkoztatotti létszám 4,5 millió fő a korábbi 3,7 millióval szemben. 

12:47
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Varga Mihály az inflációról

Varga Mihály szólt arról is, hogy az infláció valóban magasabb, de ez egyszeri jelenség. Abban bízik, hogy ez a kiugróan magas inflációs szint visszatér oda, ahol korábban volt, és a 3 százalékos sávban marad. 

12:49
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

2024-re lehet újra 3 százalékos hiány

Varga Mihály szólt arról is, hogy 2022-ben folytatódik az adócsökkentés. Úgy látja, hogy Magyarország és Lengyelország 2024-re térhet vissza a 3 százalékos hiányszint időszakába. Nem most van itt az ideje, amikor az államháztartást vissza kell korrigálni a 2019 előtti időszakba.

12:52
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Kedvező adókörnyezet

Varga Mihály szólt arról is, hogy a válságtűrő képessége jelentősen javult a magyar lakosságnak. A cél az volt, hogy duplázzuk meg a magyar kézben lévő állampapírok összegét, és ebben jó irányban haladunk - tette hozzá. Az Unió legkedvezőbb társasági adószintjét nyújtja Magyarország, de egyelőre nem világos, hogy mi a nemzetközi cél. A magyar kormány mindent megtesz, hogy a kedvező adókörnyezet fennmaradjon itthon - mondta a miniszter. 

12:56
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb a bizonytalanság a vállalkozások körében

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy 2017 után a magyar gazdaság növekedése lényegesen gyorsabb volt, mint Németországé. Az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a konjunktúravárakozások itthon. A bizonytalanság alakulása jelentősen csökkent a vállalkozások körében - tette hozzá. 

13:00
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Oltásra buzdított az MKIK

Parragh László elmondta, hogy a kamara több javaslatát is beépítette a kormány a válságkezelés során. Az MKIK elnöke külön kiemelte, hogy 400 ezer társas vállalkozást értesítettek arról, hogy vegyék fel az oltást. 

13:02
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Új intézkedések a Széchenyi Kártyák esetében

Újraindítási programot indít az MKIK a Széchenyi Kártya Programon keresztül. Többféle konstrukció lesz elérhető a következő hónapokban. Szeptembertől indul a lízingkonstrukció új eszközök vásárlására és az önerő-kiegészítési hitel. Mindez 500 milliárd forintot jelenthet - tette hozzá.

13:05
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Mi legyen a minimálbérrel?

Parragh László szólt arról is, hogy ha ki akarunk lábalni a válságból, akkor a minimálbérszinten is változtatni kell. 

13:07
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán: Nincs gondolatszegénység

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben. Innovatív gondolatok termelésében jól állunk - tette hozzá. A legfontosabb kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és mikorra térünk vissza a korábbi növekedési szinthez.

13:10
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Marad szeptemberig a moratórium

Orbán Viktor elmondta, hogy a poszt-Covid-szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. Nem szabad kiugrani a moratóriumból. Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma - tette hozzá.

13:12
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Nem lesz 2022-ben 3 százalékos hiány

A kormányfő szerint a legfőbb kérdés, hogy mikor lesz szufficites költségvetés. A kormány azzal számol, hogy idén 7,5 százalékos hiány lesz, míg jövőre, 2022-ben 5,9 százalék lesz - tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte, hogy nem elérhető jövőre a 3 százalékos hiány.

13:14
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Költségvetési oldalról kell pótolni

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar kis- és középvállalkozások számára ellensúlyozni kell a kamatemelési hatást és az NHP kifutását.
Elfogadjuk a jegybank megközelítését, akkor a költségvetésnek kell biztosítani 0,5 százaléknál nem nagyobb kamatot nyújtó forrásokat.

13:15
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ennek a programnak nincs felső határa

Orbán Viktor elmondta, hogy egy rugalmas megoldást kell találni a kkv-k támogatására a megváltozó monetáris politika miatt. A kormányfő közölte, hogy ennek nincs felső határa. Vagy teljes foglalkoztatást akarunk, vagy ha nem adunk eszközöket, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság.

13:18
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

200 ezer forintos minimálbér a cél

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Orbán Viktor elmondta, hogy a minimálbért tekintve a horizontukon a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

13:21
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Nem lehet választási költségvetést csinálni

Orbán Viktor elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak, a gazdaság újraindítását tekintve egy széles összefogás kell.
Nem fog menni összefogás és megegyezés nélkül. Gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni.

Ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni - tette hozzá.

13:23
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ilyet még nem láttam

Eddig azt hittem, válságban nem tudnak nekem újat mutatni, de amiben most vagyunk, azok számomra is újak - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az, hogy egy világjárvány megbénítsa a teljes világot, ilyet senki nem látott.

13:25
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Mindenki helytállt

Ebben a válságban Magyarországon mindenki helyt állt - mondta a kormányfő. Mind az orvosok, mind a pedagógusok nagyon gyorsan átálltak. Nincsen futótűzként terjedő családi csődhelyzet sem - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak persze nehéz volt, de a foglalkoztatási számok alapján ők is helytálltak.

13:27
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

50 ezer újabb álláshelyre van szükség

Ma 4,5 millió felett van a dolgozók száma, és ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában.
Ezt pótolni kell, és még 50 ezer plusz álláshelyre van szükség - mondta a kormányfő.

13:30
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Két operatív törzs lesz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy válságkezelést nem lehet normatív módon végezni. Két operatív törzs lesz ezentúl: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs. Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

13:32
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Beruházásokat akarnak elvenni tőlünk

A globális adóemelésről azt mondta, hogy a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. Mire ebből lesz valami, addigra lehet, hogy több választást is megnyerünk.Abszurdnak tartom, hogy a világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon.Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide - mondta a kormányfő. Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk - tette hozzá. 

13:35
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Biztonságos gazdaság

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a legfőbb kérdés, milyen lesz a gazdaság a válság után. Erre most nem tud senki kielégítő választ adni. A világgazdaság és az európai gazdaság is változni fog, és ehhez okosan és jól kell alkalmazkodni - tette hozzá. Az európai gazdaság törékeny, és ezért mindenki biztonságosabb gazdaságot akar - mondta a kormányfő.

13:37
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Ezekben kell önállónak lennünk

Egy biztonságos gazdaság azt jelenti, hogy a magyar gazdaságnak önellátónak kell lennie kórházi felszerelésből, gyógyszerből és vakcinából.Teljes spektrumban ki kell építeni ezeket a gyártási sorokat - tette hozzá. Ki kell fejleszteni a saját vakcinánkat - mondta a kormányfő. 

13:39
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Nem lehet csak nyugati lábon állni

Nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyezkedik. Ilyen országmérettel és népességgel csak exportra építhetünk - hívta fel a figyelmet.

13:41
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Mi legyen a budapesti turizmussal?

A budapesti turisztikai iparról azt mondta, annak a 90 százaléka a külföldiekre épül, és ez nem lesz versenyképes, és általában nem fog visszaállni a korábbi rend. Orbán Viktor szerint olyan turisztikai kapacitás is kell, ami a vidéki magyarokra épül.

13:44
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Ez a legfontosabb szempont

A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mint amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belül is rossz dolog - tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő.A következő hétéves uniós ciklus során a források teljességét a legkevésbé fejlett régiókba kell juttatni, nem akarunk megavárosokat létrehozni. 

13:48
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szja-t

A kormányfő közölte, hogy a gyerekeket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak. Orbán Viktor bejelentette, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadják a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza. 

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent. 

13:49
június 09, 2021
Vágólapra másolva!

Vége a beszédnek

Véget ért a kormányfői beszéd, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.