Kövesse élőben Orbán Viktor kamarai beszédét!

Események

Orbán Viktor Kereskedelmi és Iparkamara Parragh László
Budapest, 2016. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, az MKIK elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Origo élőben közvetíti Orbán Viktor beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényéről, melyet csütörtökön, a koronavírus-járvány miatt online tartanak meg.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
10:03
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Beszédet mond Orbán Viktor a kamarai gazdasági évnyitón

Az Origo élőben közvetíti Orbán Viktor beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényéről, melyet csütörtökön, a koronavírus-járvány miatt online tartanak meg. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a fórumon előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, az MKIK elnöke is.

10:16
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Európa szuverén nemzetekből áll

Az Európai Unió szuverén nemzetekből áll - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban, amely a Stern című német hírmagazin csütörtöki számában jelent meg. "Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy" - válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, mit jelent számára jó európainak lenni. Kifejtette, hogy a magyar felfogás szerint Európa szuverén nemzetekből áll össze, egyes tagországok viszont az európai intézmények megerősítésére törekednek, és egyre több hatáskört adnának át Brüsszelnek. A magyarok ezt a centralizmust a történelmi tapasztalataikból adódóan aggodalommal szemlélik - mondta. A magyar történelem vezérfonala a birodalmak elleni küzdelem, és nem akarjuk már megint feladni a Közép- és Kelet-Európa számára 31 éve kivívott szuverenitásunkat és a jogállamiságot - tette hozzá.

10:45
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik Orbán Viktor beszéde a kamarai gazdasági évnyitón

Gazdasági évnyitó. Hamarosan. Ezzel a címmel töltött fel új képet közösségimédia-oldalára Orbán Viktor miniszterelnök.

11:02
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Kezdődik az évadnyitó

Kezdődik a gazdasági évadnyitó. Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy már húsz éve tartanak ilyen rendezvényt. A gazdaságnak élni, és működnie kell - tette hozzá.

11:05
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Parragh László: Magyarország az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága

Parragh László elmondta, hogy Németországhoz képest az elmúlt években a magyar gazdaság lényegesen jobban teljesített. Magyarország az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága, mivel alacsony a munkanélküliség, magas a beruházási ráta, és 2010-19 között nagyon jelentősen csökkent az államadósság. 2016 után pedig nagyon meredeken nőtt a beruházások értéke Magyarországon, jóval gyorsabban, mint az uniós átlag.

11:09
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

A gazdaság 80 százaléka most is jól működik

Parragh László elmondta, hogy sokkszerű volt a tavaly tavasszal kitört pandémia hatása. A második hullámban jobban érvényesültek a gazdasági szempontok. Ha tavasz végére, nyár elejére véget érnek a korlátozások, akkor szép számokat érhetünk el idén is. Az MKIK elnöke szerint a magyar gazdaság 80 százaléka most is jól működik, nincs válságban, bizonyos ágazatok vannak bajban. A kamarai elnök azt sürgette, hogy a digitalizáció és a zöldgazdaság területén kössenek új megállapodást a kormánnyal.

11:12
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

600 milliárd a vállalkozásoknak

Parragh László elmondta, hogy a kormány több kamarai javaslatot elfogadott és felhasznált a tavalyi válságkezelés során. 18 éve létezik a Széchenyi-kártya program, és ezt folyamatosan fejlesztik. 600 milliárd forintot helyeztek ki ezen kártya révén. 26 ezer hitelügyletet kötöttek csak tavaly ezen kártya révén - tette hozzá.

11:16
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Keresleti problémák vannak a világgazdaságban

Parragh László arról is beszélt, hogy keresleti problémák vannak a világgazdaságban, ami a hazai exportot veti vissza. Jelentősen átrendeződnek a fogyasztási szokások - tette hozzá. Azzal számolnak, hogy nagyon sok átrendeződés lesz a gazdaságban, ha ismét újraindul a gazdaság. Nagy veszély a nem teljesítő hitelek aránya, a lánctartozások erősödése - mondta Parragh.

11:20
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Ők lehetnek a legnagyobb bajban

Parragh László szerint a kis- és középvállalkozói szektor kerülhet a következő időszakban nehéz helyzetbe. Az lehet a megoldás, ha alacsony összegű hitelekkel segítenék a kicsiket - tette hozzá. Az összefogás sokat segíthet a problémák megoldásában, a bajban lévő ágazatok közvetlen megsegítése - mondta Parragh.

11:24
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: A magyar gazdaság dinamikus felzárkózását megakasztotta a koronavírus-járvány

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy emberi és gazdasági válságot okozott egyszerre a világjárvány. Három hét alatt következett be 2020-ban az összeomlás. A magyar gazdaság dinamikus felzárkózását megakasztotta a koronavírus-járvány. Az elmúlt évek lépései erősebbé tették a gazdaságot ebben a nehéz helyzetben is - mondta a miniszter.

11:26
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

„Nincs költségvetési akadálya az emberi élet és a munkahelyek megvédésének”

Körülbelül 5-6 százalékos visszaesést vár 2020-ban Varga Mihály. Nincs költségvetési akadálya az emberi élet és a munkahelyek megvédésének - mondta a miniszter. Nagy hiba lett volna, ha ragaszkodunk az elmúlt évek szigorú fiskális politikájához - tette hozzá.

11:28
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Nagyon jól teljesítettünk a beruházások tekintetében

Varga Mihály elmondta, a hazai államadósság és a hiány is az uniós átlag alatt, és szintjén van. Az államadósság szerkezete is megváltozott, a devizaadósság 20 százalék alatti, míg ez 2010-ben jóval 50 százalék felett volt -  mondta a miniszter. Az állami beruházások tekintetében 2020-ban az EU első helyén végzett Magyarország, míg a nemzetgazdasági beruházási ráta a 2. helyre volt elegendő az unióban. Lényegében sikerült megőrizni a korábbi magas foglalkoztatottsági rátát.

11:31
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Két számjegyű növekedéssel számol Varga Mihály a második negyedévben

Varga Mihály azzal számol, hogy az idei második negyedévben két számjegyű növekedés lesz. Mindez jelentősen függ a járvány lefutásától. A miniszter kiemelte, hogy 68 milliárd forinttal támogatták eddig a hazai egészségipar fejlesztését. A versenyképesség-javító intézkedéseket folytatni kell - tette hozzá.

11:35
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Nagyon furcsa dolog történik a magyar gazdaságban

Olyan magyar márkákra van szükség, amik a világgazdaságban is jelen vannak - mondta Varga Mihály. A miniszter rámutatott arra, hogy egy észak-déli különbség kezd kialakulni az országban gazdasági szinten, mindez pedig felülírja a korábbi kelet-nyugati megosztottságot.  Nagyon fontos, hogy további előrelépés kell a szakképzésben részt vevők arányában is.

11:37
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Háromütemű lesz a gazdaság-újraindítási terv

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv április 1-ig tart, a második ütem július 1-ig, míg a harmadik része október elejéig tart majd. A gazdaságvédelmi akcióterv véget ért idén január 1-jén - tette hozzá.

11:41
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 280 ezer munkahelyet sikerült így megvédeni

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy nagyon nagy reményekkel készültek 2020-ra, de a járvány miatt a védekezés korszaka jött el. Gúzsba kötött minket a járvány, és nagy gyomrost adott, nagy volt a veszély annak, hogy teljesen lekötnek minket. A gazdaság egy része még a válság alatt is jól működött. A kormányfő rámutatott arra, hogy a hitelmoratórium révén összességében 3000 milliárd forint maradt a családok és a vállalkozások kezében. 1434 vállalkozás kapott beruházási támogatást, és ezzel 280 ezer munkahelyet sikerült megvédeni.

11:42
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

„A védekezés elérte a célját”

A gazdaságba áramlott források több mint fele a kis- és középvállalkozásokat segítette - mondta Orbán Viktor. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint 2019 decemberében, és ez azt mutatja, hogy a védekezés elérte a célját - mondta a kormányfő. Több mint 4,5 millióan dolgoznak.

11:45
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Nem tértünk vissza a segélyek korába

Elhárítottuk azt a rendkívüli nagy kísértést, hogy a válság alatt visszatérjünk a segély alapú gazdasághoz - mondta Orbán Viktor. Ha segélyt kezdünk osztani, akkor pillanatok alatt lecsökken az aktivitási szint. Ettől nagyon sokat szenvedett a magyar gazdaság - tette hozzá.

11:48
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nagy segítség volt a nemzeti konzultáció

Orbán Viktor elmondta, hogy a politikai hatalom a közös cselekvés képessége, és ennek legjobb eszköze a nemzeti konzultáció. A nyáron tartott konzultációból kiderült, hogy bizonyos dolgokat elviselnek az emberek, míg másokat nem. Nem tudják elviselni, hogy a munkahelyeket, óvodákat, iskolákat bezárjanak – mondta a kormányfő. A jegybank is részt vett a járvány elleni küzdelemben, összehangolt volt a válságkezelés a két fél között – mondta Orbán Viktor. Összességében a magyar válságkezelés abban is eltért, hogy nem időszakos lazításokból és korlátozásokból állt, hanem egy állandó mérsékelt korlátozás érvényesül. A fő kérdés, mikor nyithatunk.

11:50
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Nemzeti konzultáció indul az újranyitásról

Orbán Viktor közölte, hogy február közepén indul egy online konzultáció a nyitás kérdéseiről. Ez a konzultáció értelmes, mert van vakcina. Ha van védettség, akkor újra lehet indítani az országot. A vakcina kérdése nem politikai kérdés – tette hozzá.

11:59
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Újabb nagyon nagy segítséget kapnak a kis- és középvállalkozások

Orbán Viktor elmondta, hogy az új lakásépítések terén az évi 20 ezret akarják elérni, de a cél a 40 ezres szám elérése. Elindult a 13. havi nyugdíj visszaépítése, és a 25 év alattiak szja-mentességet kapnak. A magyar kormány azt szeretné, hogy a fiatalok 25 éves korukra meg tudjanak állni a saját lábukon – tette hozzá. Ehhez kívánnak segítséget nyújtani. A kormány döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről: ennek lényege, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig nulla százalékos hitelt nyújtanak azon kisvállalkozásoknak, akik pénzügyi segítség nélkül nem tudnak újraindulni – mondta a kormányfő.

12:01
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Itt vannak a fejlesztési lépések

Orbán Viktor elmondta, áprilistól indul a gazdasági újraindítási terv második üteme. Ennek része lesz az egyetemek fejlesztése 1500-2000 milliárd forintból . A kormányfő szólt arról is, hogy a zöld gazdaság és digitalizáció esetében Brüsszel legszorosabb szövetségesei vagyunk. Fontos pontja lesz ennek a szakasznak a következő nyolc évre szóló agrárstratégia ismertetése, a magyar vidék legnagyobb fejlesztését akarják bemutatni.

12:02
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Új világgazdasági korszak kezdődik

Új világgazdasági korszak kezdődik – mondta a kormányfő. Ott fognak újranyitni gyárakat, ahol a leginkább versenyképesen működtethetőek – tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy ők beruházásokat és munkahelyeket támogatnak, míg a baloldalon az adóemelés, az állami újraelosztás és a segélyezés háromszögében gondolkoznak. 2019-ben a legtöbb beruházás Koreából, míg 2020-ban Kínából érkezett – mutatott rá a kormányfő. Az autóipar területén az elektromos autók gyártása területén is meg akarjuk őrizni a regionális pozíciónkat, és ez eddig sikerült is.

12:17
február 04, 2021
Vágólapra másolva!

Még erősödhetünk is Európában

Orbán Viktor elmondta, hogy közelebb lehet az ötszázalékos visszaeséshez a magyar gazdaság 2020-ban, mint a hathoz. Nagy szerencse, hogy a relatív pozíciónk még így is javulhat Európában – tette hozzá. Az energiaszektorban 59 százalékos, a bankszektorban 57 százalékos, a média tekintetében 55 százalékos a magyar résztulajdon aránya, tehát sikerült elérni a 2010-ben kitűzött célokat – mondta a kormányfő. A kiskereskedelem területén nem sikerült áttörést elérni, és éppen hogy elérjük a 2010-es tulajdoni arányokat – mondta a kormányfő. Az építőipar, a vasúti gyártás és az infokommunikáció területén kell elérni az 50 százalékos magyar tulajdoni hányadot, és erről érdemes lenne megállapodást kötni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!