Élőben a magyar-szlovén kormányfői csúcsról

Események

Orbán Viktor, Sarec Marjan
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marjan Sarec szlovén kormányfő a Karmelita kolostorban tart sajtótájékoztatót a megbeszélésüket követően. Az Origo élőben közvetíti a tájékoztatót. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
13:29
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

A szlovén kormányfőt fogadta Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marjan Sarec szlovén kormányfő a Karmelita Kolostorban tart sajtótájékoztatót a megbeszélésüket követően. Az Origo élőben közvetíti a tájékoztatót.

13:31
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Turisztikai rendezvényen beszélt Sarec

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök korábban a Szlovén Turisztikai Hivatal rendezvényén a Kiosk Budapest rendezvényhelyszínen és étteremben mondott beszédet.

Marjan Sarec szlovén miniszterelnök beszédet mond a Szlovén Turisztikai Hivatal rendezvényén a Kiosk Budapest rendezvény-és étteremben 2019. október 28-án Forrás: MTI/Kovács Tamás
13:38
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Több megegyezést kötnek

A magyar-szlovén kormányfői csúcson több megegyezést is véglegesítenek a két ország között. 

14:34
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik Orbán Viktor és Marjan Sarec tájékoztatója. 

14:35
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Egy gazdasági megállapodást írtak alá

Elsőként egy megállapodást írt alá a két ország a gazdasági együttműködésről. 

14:36
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Izgalmas megbeszélés volt

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy rendkívül izgalmas megbeszélés volt. Évente több mint 500 ezer magyar turista utazik Szlovéniába, így nagyon sok embernek van közvetlen tapasztalata. Szlovénia egy szép és gazdag ország, de a gazdasági együttműködés lényegesen lassabban növekszik, mint ami elvárható lenne. 

14:39
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Sorsközösségben vagyunk Szlovéniával

Orbán Viktor kiemelte, hogy Szlovénia 350 millió eurós kereskedelmi többlettel bír Magyarországot illetően. Mindennek az oka, hogy Szlovénia versenyképesebb ország, mint mi, ezért van mit tanulnunk. Sorsközösségben vagyunk Szlovéniával. Tudjuk, milyen az, amikor konfliktusba kerül egymással a jogszabály és a dolgok helyes kezelése - mondta a magyar kormányfő. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a két ország közösen szállít majd Afrikába gyógyászati segédeszközöket. 

14:41
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Egyre mélyebb a regionális gazdasági együttműködés

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megnyílt az Eximbank hitellehetősége a magyar vállalatok számára Szlovéniában. Megállapodtak a Rába-vidék fejlesztésében. 2 milliárd forintot költöttek a Muravidék gazdaságfejlesztésére - tette hozzá. 4,5 szeresére nőtt 2010 óta a magyarországi szlovén kisebbségek támogatása. 

14:43
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Nagy hiba lenne, ha nem gyorsulna fel a tárgyalás Szerbiával

Orbán Viktor az uniós bővítésről azt mondta, hogy a két ország érdekelt a bővítésben, és ez sürgető feladat. Nagy hiba lenne, ha nem sikerülne felgyorsítani a tárgyalásokat Szerbiával - tette hozzá. Az unió és a magyarok érdeke is, hogy Szerbia minél előbb az unió tagja legyen - mondta Orbán Viktor. 

14:45
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Megerősítette a szlovén-magyar jó viszonyt a mostani találkozó

Marjan Sarec, Szlovénia miniszterelnöke arról beszélt, hogy ez az első hivatalos látogatása Magyarországon. A mai látogatás a jó viszony megerősítését szolgálta - tette hozzá. Sarec kijelentette, hogy rendszeres és intenzív párbeszéd folyik a két ország között. 

14:48
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

A migrációt a kiinduló országokban kell kezelni, mindez az unió közös feladata is

Marjan Sarec kijelentette, hogy Magyarország Szlovénia hatodik legfontosabb üzleti partnere, sikerült meghaladni a kétmilliárd eurós forgalmat is. A kormányfő elmondta, hogy a 2020-as celjei ipari vásáron  Magyarország kiemelt vendég lesz. Sarec szerint a legsikeresebb és legjobb dolog, hogy a migrációt a kiinduló országokban kell kezelni, mindez az unió közös feladata is. 

14:51
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

A turizmus területén is van még bőven lehetőség

Sarec arról is beszélt, hogy a turizmus területén is folyamatos a két ország együttműködése. Szlovénia a turizmus területén is a hatodik helyen áll Magyarországot illetően. Az energetikai és közlekedési kérdésekről azt mondta, hogy 25 évvel ezelőtt még semmilyen kapcsolat nem volt, de mára ez szerencsére alapjaiban megváltozott. 

14:54
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Sarec szerint is létfontosságú Szerbia felvétele

Marjan Sarec szerint a két ország közötti kapcsolatok alapja a tisztelet. A bővítést illetően elmondta, hogy ki kell tartani. Szerbia most fontos tényező a Balkánon, és minél közelebb kell kerülnie az unióhoz. Ha a Nyugat-Balkán stabil lesz, akkor az az alapja lesz a prosperáló gazdaságnak - mondta a kormányfő. 

14:54
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Érkeznek a kérdések

Jönnek a kérdések. 

14:56
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 96 ezer migráns van a balkáni útvonalon

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy 96 ezer migráns van a balkáni útvonalon. Ezek változékony ütemben mozognak Nyugat-Európa-felé. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy amint nagyobb mennyiségű migráns érkezik a határra, akkor a V4-ek segíteni fognak, de Szlovénia is számíthat a segítségünk. 

14:58
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

12 ezer illegális bevándorlót fogott el Szlovénia

Marjan Sarec bízik benne, hogy párbeszédet kell folytatni a törökökkel, hogy ne indítsák el a migránsokat Nyugat felé. Szlovénia az idei évben 12 ezer illegális határátlépést regisztrált. Ezeknek az embereknek a többségét Horvátország felé toloncoltuk ki - tette hozzá.  Ha lényegesen többen érkeznének, akkor meg kell erősíteni az Észak-Macedónia és Görögország közötti határt. 

14:59
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Nem lett volna szabad magára hagyni Észak-Macedóniát

Sarec kiemelte, hogy nem lett volna szabad magára hagyni Észak-Macedóniát. Szlovénia folyamatosan készen áll a határvédelemre, és folyamatosak a fejlesztések. 

15:03
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Horvátország esetében is a legfontosabb a határvédelem

Orbán Viktor közölte, hogy a magyar kormány semmilyen médiabefektetést nem tervez Szlovéniában. A magyar kormányfő egy másik kérdésre azt mondta, hogy Horvátország schengeni csatlakozása esetében fontos, hogy a határvédelem szempontjai érvényesüljenek. 

15:09
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az Origónak: Itt nem egy rossz döntés született, amit könnyen ki lehet javítani

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy ma találkozik Ursula von der Leyen és Várhelyim Olivér. Ha csak annyi történt volna, hogy nem kezdődnek meg a tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával, akkor az egy másik ügy lett volna, de néhány tagállam azt mondta, hogy az egész bővítését, mint olyat, gondoljuk újra. Itt egy sokkal mélyebb dologról van szó. Egyes országok szeretnék mérlegre tenni, hogy hol vannak Európa határai, és milyen tagsági szintek vannak, valamint az egész tárgyalási folyamatnak milyen kimeneteli lehetnek. Itt nem arról van szó, hogy egy rossz döntés helyett hozunk egy jót, hanem stratégiai javaslatokat kell megfogalmazni. Nehogy olyan határokat húzzunk meg, ami alapján Szerbia kimaradna, mert annak nagyon súlyos következményei lennének. 

15:10
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Marjan Sarec támogatja, hogy magyar kézben legyen a bővítési portfólió

Sarec szerint a bővítést folytatni kell. Az egyeztetés egy hosszú folyamat kezdete, és ezeket az országokat reformokra késztetik. Az egyeztetés lényege, hogy segítünk nekik. Ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi portfóliót, akkor azt támogatom, mert Magyarország közel van a térséghez – mondta az Origo kérdésére a szlovén kormányfő.

15:14
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Egy közös Mura, és Rába-vidék fejlesztési térség kéne

Marjan Sarec egy másik kérdésre azt mondta, hogy a határ menti befektetések esetében a kölcsönösség a fontos. Orbán Viktor a Rába-vidékről és a Muravidékről azt mondta, hogy mindkét területre ráférne a fejlesztés. Éppen ezért kéne egy olyan regionális fejlesztési térség, amiben mindkét térség benne van. Mi készen állunk minden javaslatot megtárgyalni, és fontos a fejlesztés ezekben a régiókban, mert különben lemaradnak. 

15:17
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Éppen ezért választotta Magyarország Triesztet, és vettünk egy saját kikötőt

Orbán Viktor a vasúti fejlesztésekről azt mondta, korábban a szlovének nem kértek a magyarokkal való szorosabb együttműködésből. Éppen ezért választotta Magyarország Triesztet, és vettünk egy saját kikötőt. A fő kérdés, hogy mi közép-európaiak miért nem azzal erősítjük egymást, hogy mi magunk szállítjuk el az áruinkat. Ha megváltozik a helyzet Szlovéniában, akkor készen állunk az újabb tárgyalásokra. Mi tiszteletben tartjuk a szlovénok döntését - tette hozzá. 

15:18
október 28, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a miniszterelnöki tájékoztató

Véget ért a sajtótájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.