Lázárt kérdezzük: brexit, béremelés, foci

Események

Lázár János Kormányinfo 2016. február 4.
Vágólapra másolva!
A brit népszavazás következményeiről, a franciaországi terrorveszélyről, az UHT-tej áráról és az önkormányzati dolgozók által követelt béremelésről is beszélt az 55. kormányinfon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
15:19
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Sok rossz ember kis helyen is?

A sorrendben 55. Kormányinfón megkérdezzük Lázár Jánost, hogy tervezi-e a kormány felgyorsítani a börtönépítési programot, vagy van-e más ötlete arra, miként lehetne csökkenteni a magyar börtönök jelenlegi, mintegy 130 százalékos zsúfoltságát.

Nagyfa csak az egyik börtön, ahol többen zsúfolódnak össze, mint kellene Forrás: MTI/E. Várkonyi Péter

A büntetés-végrehajtás statisztikái szerint ugyan az elmúlt két évben 12 százalékkal csökkent a börtönök zsúfoltsága, de még most is az a helyzet, hogy a 13 ezer férőhelyen 18 ezer fogvatartott osztozik. A kormány terveiben 2019-ig összesen 3 ezer új férőhely építése szerepel egyelőre.

15:25
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Kormányzati tervek a brexitre

Néhány órával a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről szóló népszavazás előtt kíváncsiak vagyunk arra is, vajon milyen forgatókönyvekkel készül a magyar kormány a brexitre.

Így nézne ki a világ a brexit másnapjánhttp://www.origo.hu/gazdasag/20160620-igy-nezne-ki-a-vilag-a-brexit-masnapjan.html

A legfrissebb felmérések az igenek és a nemek holtversenyét mutatják, vagyis érdemes az EU-tagállamoknak arra felkészülniük, mi lesz velük, illetve az unióval a brit kilépés után.

A kisebbik rossztól a horrorforgatókönyvighttp://www.origo.hu/gazdasag/20160622-brexit-david-cameron-allaspontja-attekintes.html

Már csak azért is, mert Magyarország gazdasági növekedésére is hatással lenne a brexit. Ráadásul nemcsak a gazdaságra, a politikára is. Mint arról az Origo beszámolt, minden bizonnyal a politikai erőviszonyok mérlegelése is közrejátszhatott abban, hogy Orbán Viktor is megszólalt az ügyben.

A brexit a magyar gazdaságra is hatással lenne Forrás: Dreamstime

A magyar kormány nevében a miniszterelnök hétfőn egy brit lapban jelentetett meg hirdetést, amiben a tagság mellett kampányolt.

15:29
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Másnak is juthatna a béremelésből

Miközben a kormányhivatali ügyintézők bére jelentősen nőhet a közeljövőben, az önkormányzati szférában dolgozó tisztviselők az eddigi tervek szerint kimaradnak a béremelésből, ami feszültségeket okozhat.

Így megkérdezzük Lázár Jánost, hogy

a minap 30 százalékos béremelésért sztrájkoló önkormányzati tisztviselők számára a kormány tervez-e életpályamodellt,

illetve ezzel együtt járó fizetésemelést.

Mint arról az Origo is beszámolt, az állam béremelésre fordítaná a minisztériumi háttérintézmények rendszerének átszervezéséből származó többmilliárdos megtakarítást, így a bérek átlagosan 30, de egyes kormányhivatali ügyintézőknél akár 50–70 százalékkal emelkednek majd.

Lesz, akinek nő a fizetése, de több tízezren kimaradnak ebből Forrás: MTI/Balázs Attila

Kimaradnak viszont ebből az önkormányzati dolgozók, akik 37 ezren vannak, és kétharmaduk fizetése 8 éve nem nőtt.

15:42
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Csúszik a Kormányinfó

Egyelőre várni kell a Kormányinfó kezdetére, pár perc csúszás van.

15:47
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Végre kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó: megérkezett Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

15:49
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Megunhatatlan gólok

Megunhatatlanok a tegnapi meccs góljai - kezdte Kovács Zoltán, majd Lázár János is elismerésre méltónak nevezte a sportsikereket.

15:51
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Elismerés és tisztelet a focistáknak

Gratulálunk a csapatnak, az edzőknek és az MLSZ-nek, most a vasárnap estéért szurkolunk - folytatta Lázár.

A miniszter közölte, hogy titkosszolgálati információk szerint nőtt a terrorveszély, emelkedett egy esetleges támadás esélye, ezért óvatosságra intette a Franciaországba kiutazó szurkolókat, és arra kérte őket, hogy a hatóságok biztonsági intézkedéseit vegyék komolyan és tartsák be, továbbá regisztráljanak a Külügyminisztérium által fenntartott honlapon.

15:55
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Holnap kormányülés

A pénteki kormányülés témái között lesz az Alkotmánybíróság döntése a kvótanépszavazásról. Lázár szerint ezzel elhárult az akadály az őszre várható népszavazás elől. A kormány célja, hogy ezen minél több magyar választó vehessen részt és mondhasson véleményt.

Jelenleg az Európai Bizottság lépéseket tesz a közös európai határvédelmi ügynökség létrehozására, ebben pedig a tagállamok fellépésén múlt, hogy a kezdeti tervekhez képest a tagállamok szuverenitása kevésbé sérült - mondta Lázár.

15:57
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Együttműködni Ausztriával

Magyarország kész egyeztetni a migránskérdésben az osztrák kormánnyal, de a magyar fél a kölcsönösség és a viszonosság elvét tartja szem előtt ebben a kérdésben - mondta Lázár. 

Azt is mondta, Ausztria legfeljebb 38 500 főt hajlandó menekültként regisztrálni, aki ezen felül van, azt visszafordítanák. Pintér Sándor belügyminiszter Ausztriával közös munkacsoport felállítását javasolta - hangzott el. 

15:59
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Jobb a helyzet a szerb határnál

Jobb a helyzet a szerb határnál, mint tavaly - mondta Lázár. Gyakorlatilag megszűnt itt az illegális határátlépés.

Magyarország támogatja a közös európai határvédelmet, de csak úgy, ha az nem sérti a tagállamok szuverenitását ebben a témában.

Az Európai Tanács egyébként a jövő héten foglalkozik ülésén a migránskérdéssel - tette hozzá Lázár.

16:02
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

45 ezer embert toloncolhatnak vissza

Más országok a jelzések szerint mintegy 45 ezer menekültet toloncolhatnak vissza Magyarországra, de a kormány szerint őket nem fogadhatjuk be, mert őket Görögországba kellene visszatoloncolni. "Nem tudunk nekik helyet biztosítani" - hangsúlyozta Lázár.

A menekültügyi őrzött befogadóállomáson mintegy 700 ember van jelenleg, nem őrzött állomásokon további körülbelül 1500 - sorolta a számokat a miniszter. 

16:04
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Brexit: a magyar álláspont ismert

Az Európai Tanács jövő heti ülésén téma lesz Európa jövője is, a mai brit népszavazás miatt - emlékeztetett Lázár. A miniszter szerint a kormány álláspontja ismert például Orbán Viktor brit lapokban feladott, a brexit ellen kampányoló hirdetéséből.

Nagy-Britannia mindig kiváló szövetségese volt Magyarországnak, a döntés a britek bölcsességén múlik most.

A brit népszavazás eredménye ugyancsak témája lesz a pénteki kormányülésnek.

16:06
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Sok téma a kormányülésen

A pénteki kormányülésen téma lesz a mintagazdaságok kérdése, valamint a kerékpárút- és a turistaház-fejlesztés kérdése is napirenden lesz. 

Téma lesz több nagy beruházás, így a Liget Projekt, a Kossuth tér további felújítása, a Ludovika Campus fejlesztései, a Magyar Állami Operaházé is, valamint lezárják az összes, uniós forrásból megvalósuló vasúti és közúti fejlesztés kérdéseit is.

16:07
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A tejről is szó lesz

Szóba kerül a kormányülésen az UHT-tejek kérdése, továbbá az is, hogy a nyári munkaerőpiaci hiányt miként lehetne a környező országokból idénymunkaerővel ellensúlyozni.

16:09
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A béremelés lehetőségét vizsgálják

A kormány kész arra, hogy az önkormányzati érdekszövetségekkel és a szakszervezetekkel is egyeztessen az önkormányzati szférában felmerült béremelésigényről - mondta Lázár, de szerinte ők helyi közösségi feladatokat végeznek, a munkáltatójuk pedig az adott önkormányzat, úgyhogy a kormány leginkább jogszabályi könnyítésekkel igyekezne a saját részéről segíteni.

16:12
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Ingyentábor, ingyenebéd a gyerekeknek

Idén mintegy 170 ezer gyerek jut nyári ingyenes étkezéshez a rendelkezésre álló 5,3 milliárd forintból. Lázár szerint majdnem minden gyerek kap így déli meleg étkezést a 208 ezer érintett közül, hiszen 2372 településen mintegy 170 ezer gyerek szülője jelezte, hogy élne a lehetőséggel.

A kormány további mintegy 4,4 milliárd forintot fordít az Erzsébet Program keretében - Erdélyben, Fonyódligeten és Zánkán - gyerekek ingyenes táboroztatására.

16:14
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő lánya is leérettségizett

Ezekben a napokban záródik az érettségi, Kovács Zoltán egyik lánya is most érettségizett - hangzott el. Lázár szerint idén szeptemberben a felsőoktatási képzésre 111 ezer fiatal jelentkezett.

16:15
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Megvan az Erste Bank 15 százaléka

Az EBRD és Magyarország 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Zrt.-ben - mondta az egyéves folyamat lezárásáról a miniszter.

16:17
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Sok szó esik majd a fociról

Most érkezett haza Orbán Viktor, így már délután szóba kerülhet a siker, és a holnapi kormányülés egy jelentős része is erről szól majd - mondta Lázár.

16:20
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

EU jövőjét mindenképpen befolyásolja a brit szavazás

A brit népszavazás eredményére az EU jövőjét érintő kérdésként tekint a kormány, még akkor is, ha ennek vannak nemzetgazdasági szintű következményei is - mondta Lázár. Az eredménytől függetlenül mindenképpen lesz a referendumnak hatása az EU jövőjére - állapította meg a miniszter.

A pénteki kormányülésen áttekintik, hogy a referendum következményei mivel járnak Magyarország számára - mondta Lázár arra a kérdésre, milyen forgatókönyvekkel készül a kormány. 

16:23
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán nem befolyásolta a briteket

Fel se merül, hogy Orbán Viktor újsághirdetése befolyásolta volna a brit népszavazást, hiszen a közlendője azzal kezdődött, hogy a briteké a döntés - válaszolt Lázár arra a kérdésre, hogy mit szólna a kormány ahhoz, ha valamely EU-tagállam vezetője nyíltan beleszólna a magyar kvótaellenes referendum kampányába, és mondjuk a kormánnyal szembeni álláspontra buzdítana.

16:25
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Baka ítéletét tudomásul veszik

Tudomásul vesszük a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletét, de nem értünk vele egyet - reagált Lázár arra, hogy Baka András volt főbíró számára kedvező döntést hozott a bíróság. Lázár szerint a bíróság azt mondta, ez az egész magyar demokráciára nem fogható fel ítéletként.

16:26
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár nem tud Spéder felvételeiről

Az állítólag Spéder Zoltán által rögzített hangfelvételekről Lázár azt mondta, ezekről nem tud, nem hallott, így nem kommentálná.

16:28
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nem az állam fizeti a bért az önkormányzati szférának

Hogyan dönthetne a kormány arról, hogy mennyi legyen a bére valakinek, akinek nem a kormány, hanem az önkormányzat a munkaadója - mondta Lázár, de megjegyezte: minden segítséget megadnak, hogy a felek ebben megoldásra jussanak.

Tény - ismerte el Lázár - hogy egyes önkormányzatoknál más-más keresetek vannak és sokak esetében csaknem egy évtizede nem nőttek a bérek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:30
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Közös megoldást akarnak

Ágazatonként jelentős béremelések vannak, így jelentős az igény a béremelésre az önkormányzati szférában dolgozók részéről is - mondta Lázár, aki szerint a kormány közös megoldásban és együttműködésben érdekelt.

16:32
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Dolgozik a migránsügyi munkacsoport

A kormányzati migránsügyi munkacsoport eddig leginkább azzal foglalkozott, mi legyen azzal a mintegy 179 ezer emberrel, aki Magyarországon regisztrált, és mi lesz azzal a közülük 45 ezerrel, akiket más országok vissza kívánnak toloncolni Magyarországra - mondta Lázár egy kérdésre válaszolva. Már Brüsszelben is elismerik a magyar kormány álláspontját ebben a kérdésben, ami Szijjártó Péter munkáját dicséri a miniszter szerint.

16:34
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Migránskérdés: van még vita

Több jogi vitája van azért Magyarországnak a migránskérdés kezelésében Brüsszellel, ezekből többet már megnyert Magyarország - állapította meg Lázár.

16:37
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A tej tartósságáról vitáznak

Nincs egység a kormányban a tartós tej áfájának kérdésében - mondta Lázár, aki szerint a kabineten belül vita van arról, hogy például friss tej-e, ami fél évig eláll.

A másik probléma Lázár szerint, hogy az áfacsökkentés hatását értékelni kell, mert például a termelőkre gyakorolt hatás sem mindegy, ahogy nem mindegy a sertés- és a csirkehús áfájának csökkentése sem.

Alapvető élelmiszerek ára megfizethető kell, hogy legyen - állapította meg Lázár, aki szerint ez azzal jár, hogy olcsóbbnak kell lenniük ezeknek a dolgoknak, mint most. Viszont a termelők sem járhatnak rosszul - hívta fel a figyelmet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:39
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A Századvéget is kérdezték

Az áfacsökkentés kérdésében legalább kétszer kérte fel a Századvéget a kormány - mondta Lázár.

16:41
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor elkötelezett harcos

A magyar kormány nem tervez változtatni azon az álláspontján, hogy ragaszkodik a GMO-mentességhez - mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva.

Arra a felvetésre pedig, hogy állítólag Fazekas Sándor miniszter GMO-s takarmánymintákat kért az USA-ban tesztelésre, Lázár azt felelte: "ez kizárt, mert Fazekas miniszter úr a legharcosabb ellenzője a GMO-nak."

"Nem lehet annyit inni, hogy az ember ilyet mondjon" - tette hozzá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:44
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Portik nem vehető komolyan

Nemcsak az a lényeg, mit mondanak, hanem az is, hogy ki mondja, mert Portik Tamást 15 évre jogerősen elítélték, tehát "egy gyilkos bűnöző összevissza hazudozik" arról, hogy tízmillió eurót adott Rogán Antalnak még belvárosi polgármestersége idején - reagált a Portik-vallomásra Lázár.

16:46
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár nem tudja, hogy szavazna

Nem mérlegeltük annak lehetőségét, hogy ha a britek kilépnek, Magyarország követi-e a példáját - mondta kérdésre reagálva Lázár.

Nehéz kérdés - válaszolta a miniszter arra, hogy ha lenne erről itthon népszavazás, akkor ő hogyan szavazna.

Azt elmondta, hogy makói fogadóóráján a minap sok csalódott emberrel találkozott, mert nem csökkent a fizetéskülönbség a magyarok és a régi EU-tagállamok tagjainak fizetése között, pedig ez volt a várakozás.

16:48
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Kifizetik Bakának a 100 ezer eurót

Kifizeti a magyar állam a Baka Andrásnak megítélt 100 ezer eurót a bírósági ítélet alapján, de a kormány álláspontja az, hogy nem sértették meg Baka semmilyen jogát.

16:52
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Garancsi tulajdonszerzése törvényes volt

Garancsi István cége kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a soproni kaszinóban, hogyan lehetséges ez, ha a cége nem elismert megbízható szerencsejáték-szervező - kérdezték Lázártól, aki szerint nem a tulajdonos cégnek kell megbízhatónak lennie a törvény szerint, hanem a kaszinókoncessziót birtokló cégnek, ezért a jogszabálynak megfelelt az ügylet.

Minden kaszinótevékenységből kiszállt a magyar állam, ez tudatos volt - tette hozzá Lázár, emlékeztetve, hogy betiltották a félkarú rablókat is.

Az állami Szerencsejáték Zrt. csak a sportfogadásban és a totó-lottóban vesz rész részt, ez elegendő és hatalmas adóbevételt eredményez.

16:54
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Vizsgálják a kalandparkokat

Folyamatban van a kalandparki baleset körülményeit feltáró vizsgálat - hangzott el.

16:56
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Embermentő díjat alapítanak

Embermentő díjat hoznak létre a közeljövőben Ocskay László emlékére, aki zsidók százait mentette meg az életét kockáztatva a vészkorszak idején - hangzott el.

16:58
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A diákok 15 százaléka egyházi tanuló

Ma a 6-18 éves gyerekek 15 százaléka jár egyházi intézménybe, miközben ez a szám lehetne több is - hangzott el.

17:02
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A magyar focisták jutalmazása még nem volt téma

Nem beszéltek arról, hogy mivel kedveskednek a focistáknak a jó teljesítményért. Meg kell találni az arányokat - mondta a miniszter az Origo kérdésére. Az albán focisták diplomata útlevelet kapnak szereplésük jutalmaként. 

17:06
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Pintér megnézi, mi van Dániel Péterrel

Meg kell kérdezni a belügyminisztert, hogy milyen vizsgálatok, eljárások folynak Dániel Péter ügyében - mondta a miniszter a Dániel állítólagos "magyarellenes uszító tevékenységére" vonatkozó kérdésre.

17:08
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A szegedi papucs is szóba került

Fazekas Sándor másik fő profilja a GMO-mentesség mellett a hungarikumok ügye - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy a szegedi piros papucsot hungarikummá minősíthetik-e. 

17:08
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs több pénz börtönépítésre

Mostanra 4-5 ezerrel többen vannak börtönben, mint 2010 előtt – mondta az Origo kérdésére Lázár János, aki szerint jelentősen javítja a közbiztonságot, hogy ezek az emberek el vannak zárva. Mint mondta, a börtönépítést nem tudják elkerülni, de igyekeznek észszerűen csinálni.  A magyar kormánynak az a politikája, hogy a fogvatartott a munkájával járuljon hozzá a fogva tartás költségeihez. Több pénz azonban nem lesz börtönépítésre - mondta arra reagálva, hogy 130 százalékos a börtönök telítettsége. 

17:10
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Jubileumi kérdést kapott Lázár

Egy-egy Kormányinfó hozzájárul ahhoz, hogy az embereknek összetettebb képük legyen arról, hogy mit miért csinál a kormány - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy milyen érzés az 55. Kormányinfón részt venni. "Valakinek ez tetszik, másnak meg nem, ez ilyen" - fűzte hozzá.

17:12
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Óvatos, mióta Pesten politizál

"Óvatos vagyok, mióta Budapesten dolgozom a politikában", úgyhogy addig nem minősítené, hogy milyen dolog felvenni beszélgetéseket, amíg nem derül ki biztosan, hogy Spéder Zoltán ezt megtette-e - mondta Lázár.

17:14
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Fontos az élelmiszer-rendőrség

Az élelmiszer-biztonsági szabályokat fokozottan igyekszik érvényre juttatni a kormány, ezért is maradt meg a kormányzati háttérintézmények átszervezése után is önállóan a Nébih, vagyis az "élelmiszer-rendőrség" - mondta Lázár arra a felvetésre, hogy elöntheti a piacot az olcsóbb, más technológiával előállított étolaj.

17:20
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

A védőnők is kaphatnak béremelést

Az egészségügyi béremelésből kimaradó védőnők ügyében Lázár azt mondta, a védőnők ügye külön kérdés, mert ezzel összefügg a háziorvosok fizetésemelése, amin jelenleg dolgozik a kormány. A kamara javaslata szerint egyszerre kellene emelni a háziorvosok és a védőnők fizetését is. 

A pénteki kormányülésen is téma lesz a védőnői béremelés, amitől a kormány nem zárkózik el.

17:24
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

20 százalékot kell megtakarítani

A minisztériumi háttérintézmények jelenlegi költségvetéséből 20 százalékot kell megtakarítani - hangzott el. A kormányzati szektorban lehet létszámleépítés is - tette hozzá Lázár.

17:33
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

2018-tól digitális oktatás

Az oktatásban 2018 után jelentős változások jönnek, digitális eszközök aktívabb használatával például - mondta Lázár.

17:35
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

500 milliárd út- és vasútépítésre

A Nemzeti Infrastruktúraépítő Zrt. még idén 500 milliárdos tendereket ír ki a már eldöntött út- és vasútépítésekre - erősítette meg a miniszter.

17:37
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nem nő a nyugdíjminimum

A nyugdíjminimum emelését egyelőre nem tervezi a kormány, inkább a vásárlóerejének megőrzésére koncentrál - monda Lázár.

A rezsicsökkentés visszaadta a 13. havi nyugdíjat, és még van az áfacsökkentés is - tette hozzá.

17:39
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Rogán levadászása zajlik

Három-négy éve Rogán Antal levadászása zajlik - mondta Lázár. - Ez Juhász Péter krédója.

17:46
június 23, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért az 55. Kormányinfó.