Észak-Korea megint atommal fenyeget

Események

Kim Dzsong Un
A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által közreadott képen Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára folyóátúszási gyakorlatozást tekint meg a hadsereg egyik egységénél egy nem megnevezett észak-koreai helyszínen.
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun készenlétbe helyezte Észak-Korea atomfegyvereit, erős kritika érte a Paks-2-re tervezett atomreaktort, megtalálták a rák Achilles-sarkát, Kína pedig bejelentette, hogy több erőforrást csoportosít az ország védelmére. Fokozódik a menekülthelyzet, egyre többen rekednek a zuhogó esőben a makedón határnál, ezzel párhuzamosan Donald Tusk felszólította a gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába. Ez történt a nagyvilágban és itthon péntek hajnalban és reggel.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
06:20
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Hitelminősítő vizsgálat az országról

Ma este, az európai és amerikai tőzsdék zárása után közli a Moody's hitelminősítő a soron következő felülvizsgálatát a magyar államadósság besorolásáról, idén ez az első magyar minősítés.

Nem zárható ki, hogy a Moody's pénteken befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, azonban nagyobb az esély a későbbi felminősítésre az évben.

06:21
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Meggyilkoltak egy aktivistát

Meggyilkoltak Hondurasban egy környezetvédő aktivistát, aki az őslakosok életterét veszélyeztető vízerőművek és bányák ellen emelte fel a szavát. A tragédia miatt több százan vonultak a latin-amerikai ország fővárosának az utcáira.

A tanár végzettségű, 43 éves Berta Cacerest két férfi lőtte agyon a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre nyugatra fekvő La Esperanza-i otthonában - közölte Julian Pacheco hondurasi belügyminiszter, és hozzátette: elítéli a bűncselekményt.

Rokonok siratják az aktivistát Forrás: AFP/Orlando Sierra
06:22
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Drágultak az üzemanyagok

Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. 

Az emeléssel a benzin és a gázolaj átlagára is 305-306 forintra nőtt.

Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor a benzin átlagára bruttó 3 forinttal emelkedett, a gázolaj ára nem változott. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.     

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

07:42
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Atomfegyverek készenlétben

Kim Dzsongun észak-koreai vezető elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek, ha válaszolni kellene az ellenségektől érkező fenyegetésekre - jelentette az ázsiai ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

Kim Dzsongun egy újonnan kifejlesztett sorozatvető kipróbálására rendezett hadgyakorlat után nyilatkozott arról, hogy az észak-koreai hadseregnek fel kell készülnie a megelőző csapásokra.

Állami propagandaműsor az észak-koreai TV-ben Forrás: AFP/Jung Yeon-Je
07:45
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Boldog névnapot a Kázméroknak!

A Kázmér férfinév a lengyel eredetű Kazimír férfinév magyaros alakja, jelentése: béke. 

07:50
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Tűnik el a ború

A nap folyamán az éjszaka összegyűlt felhőzet északról felszakadozik, a csapadék az ország déli része felé szorul vissza. A Nyugat-Dunántúlon erős szélre, széllökésekre is készülni kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz enyhébb az idő.

07:55
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Időközi választások

Öt településen lesz időközi önkormányzati választás vasárnap, polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak: Rigyácon, Karancskeszin, Fancsalon, Péteriben és Tápiószentmártonban. 

08:01
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Ne gyertek Európába!

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólította a gazdasági menekülteket, hogy ne jöjjenek Európába – írja a BBC. Tusk Athénban tárgyal arról, hogy milyen megoldása lehet a menekültválságnak, eddig szó volt a Görögországba érkezők „visszahajóztatásáról” is, amivel megszakíthatnák az embercsempészek bevett útvonalát.

Menekültek szállnak partra Leszbosz szigetén. Egyre nagyobb probléma a menekültáradat az országban Forrás: citizenside.com/(c) copyright Sándor Csudai
08:10
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok Szolnoknál

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon.

Kora reggel Újszász állomáson egy útátjáróban egy ismeretlen férfit halálra gázolt a vonat. A baleset idején a fény- és félsorompó üzemszerűen működött. 

A helyszínelés idejére Újszász és Szolnok között az egyik vágányt lezárták, a másik vágányon csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok. Emiatt a Budapest-Szolnok szakaszon utazóknak 20-30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.

08:18
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Dugul a BAH-csomópont

Egybefüggő a kocsisor a BAH-csomóponti felüljárón az Erzsébet híd felé, illetve a Hűvösvölgyi úton és a Budakeszi úton befelé a Szilágyi Erzsébet fasor előtt.

Torlódik a forgalom a Váci úton a Fóti úttól az Árpád utcáig, az M3-as bevezető szakaszán a Szerencs utca előtt, a Kerepesi úton a Fehér úttól a Hungária körútig.

08:22
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Az online beelőzte a tévét

Legalább is ami a 2015-ös év reklámköltését illeti. A Magyar Reklámszövetség társzövetségeivel együtt az Evolution 2016 konferencián ismertette a 2015-ös reklámköltési adatokat. Kiderült: élénkül a piac. Míg a televíziós reklámköltés 2014-es adataihoz képest 2015-öben 3,15%-os volt a növekedés, vagyis tavaly összesen 51,6 milliárdr forintot hirdettek, addig az online szektor 14,4%-os növekedést produkált, ami végeredményben 54,1 milliárd forintos reklámköltést jelent a múlt évben - írja a Digitalhungary.hu.

08:22
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Kovacsics nem tudott érvényesülni

Kovacsics Anikó, a Győri ETO kézilabdacsapatának játékosa a következő szezonban a Fradihoz igazol. A 81-szeres válogatott játékos a Nemzeti Sportnak levélben írta meg döntésének okát: úgy érezte, nem tud érvényesülni korábbi klubjánál, és fejlődni szeretne. „Pályafutásom legnehezebb döntését hoztam meg, de most, hogy túl vagyok rajta, minden letisztult bennem” – írta Kovacsics.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
08:27
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Coelho ledobta a ruháit

José Manuel Coelho, a Portugál Munkáspárt (PTP) politikusa hiányos öltözékben jelent meg a madeirai törvényhozás üléstermében. A képviselő az autonóm közigazgatású portugál sziget székhelyén, Funchalban követte el performanszát, hogy így tiltakozzon a bérének csökkentését elrendelő határozat ellen.

Forrás: MTI/EPA/LUSA/Homem De Gouveia

Zavartalanul grasszált az épületben.

Forrás: MTI/EPA/LUSA/Homem De Gouveia
08:30
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Plagizálhatott az iskolaigazgató

A Népszabadság értesülései szerint Fényes-Bók Szilvia, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium igazgatója plagizált dolgozattal szerezte meg a helyét tavaly. A beadvány legalább 11 százaléka plágiumgyanús, a Klik tudott az ügyről, mégis kinevezte őt igazgatóvá.

08:35
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Jelentős eltérések a várólistákban

Jelentős eltérések vannak a várólisták alakulásában az ország különböző régióiban - írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

A lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataira hivatkozva közli: míg a Dél-Alföldön 171 napot kell várni egy térdprotézisműtétre, addig ugyanerre a Dél-Dunántúlon átlagosan 545 napot.

Egy csípőprotézis-műtét várakozási ideje a Dél-Alföldön 124 nap, a Dél-Dunántúlon pedig 413.

Hosszú sorok Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira
08:42
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Trumpot támadják a vitán

Detroitban rendezték meg az amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok újabb országos tévévitáját, már csak négy résztvevővel. Ezek voltak Donald Trump, a jelenleg a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó.

A támadások kereszttüzében Trump állt, kiderült, hogy a jelölt többször változtatott a véleményén, például az iraki háborúról, a bevándorlásról, a szíriai menekültekről, sőt még az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról is. Trump vehemensen próbálta védeni álláspontját, de aztán megrántotta a vállát, és azt mondta: "az embernek bizonyos fokú rugalmasságot kell tanúsítania".

Forrás: AFP/Justin Tallis
08:49
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Többtucatnyi halott egy buszbalesetben

Legkevesebb harminchatan meghaltak és többen megsebesültek pénteken egy súlyos buszbalesetben Zimbabwében.

A busz valószínűleg defektet kapott, emiatt kibillent egyensúlyából, és áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy másik járművel - közölte a helyi rendőrség.

08:54
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Erősíti védelmét Kína

Kína többet fog költeni az ország védelmére idén, idézi az AFP az Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a kínai parlamentnek az éves ülésszakát megelőző sajtótájékoztatóján az ülésszak szóvivője, egyúttal a parlament külügyi bizottságának vezetője. Az ország 7-8 százalékkal növeli az idén védelmi kiadásait, ami az elmúlt hat évben a legcsekélyebb.

Forrás: Imaginechina/Hao yaxin - Imaginechina/Hao Yaxin
08:58
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Internetes nagyvállalatok védik az Apple-t

Kiálltak az amerikai internetes óriáscégek az Apple mellett a vállalat és a washingtoni kormány vitájában, amelynek középpontjában az áll, megkönnyíti-e az Apple a hozzáférést a nyomozók számára a San Bernardinóban lezajlott terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adatokhoz.

Még az Apple vetélytársai is támogatásukról biztosították a kormánnyal vitában álló céget, és közös jogi beadvánnyal fordultak csütörtökön egy szövetségi bírósághoz, hogy az Apple-t támogassák a vitában a hatóságokkal szemben.

A közös beadványt a többi között a Google, a Facebook, a Microsoft, az AT&T, a Mozilla, a Snapchat, a WhatsApp és még számos internetes cég írta alá. 

09:08
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Megvan a rák gyenge pontja

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta a rák Achilles-sarkát, azaz azt a markerét, amit az immunrendszer sikeresen támadhat. Bár az erre épülő gyógymódok nagyon drágák lennének, hiszen minden egyes esetnél külön, személyre szabott módszereket kellene felállítani, az eredmények új gyógyítási módszerek alapjai lehetnek. A kutatások során megtalálták a rák „törzsét”, azaz azt a központot, ahonnan a rákos sejtek terjedni kezdenek. Így célzottan lehet támadni a központot, ahelyett, hogy a szétszóródott részekre koncentrálnánk.

09:11
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az eurót péntek reggel nyolc óra előtt 309,99 forinton jegyezték, kissé magasabban a csütörtök esti 309,86 forintnál.

A svájci frank árfolyama szinte változatlan maradt, a jegyzés péntek reggel 285,45 forinton állt az előző esti 285,49 forinttal szemben.

A dollár jegyzése 283,09 forintra emelkedett 282,62 forintról.

Az euró-dollár árfolyam csak csekély mértékben mozdult el, az eurót csütörtök este 1,0961 dolláron, péntek reggel 1,0952 dolláron jegyezték.

Piaci várakozások szerint a magyar szuverén adósbesorolás hamarosan befektetésre ajánlott sávba kerülhet a vezető hitelminősítőknél a javuló államadósság-aránynak és gazdaságpolitikai környezetnek köszönhetően. A Moody's részéről a felminősítésre egyes vélemények szerint már pénteken is sor kerülhet, az elemzők többsége azonban júliusra várja a lépést.

09:18
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Herceg született

Csütörtök este megszületett Viktória svéd hercegnő második gyereke, aki az Oscar Carl Olof nevet és Skane hercege címet kapta. Viktóriának és férjének, Danielnek már van egy lányuk, a négyéves Estelle hercegnő. A kisfiú, akárcsak nővére, a Karolinska kórházban jött a világra – írja a People

09:23
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Várakozáson felüli profit az OTP-nél

Az OTP-bankcsoport az elemzői várakozásokat jóval meghaladó, 26,694 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el a tavalyi utolsó negyedévben, így a csoport éves adózott eredménye 63,171 milliárd forint lett, szemben az előző évi 102 milliárd forintos veszteséggel.

09:23
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a dugó a belvárosban

Telítettek a sávok a Budaörsi úton befelé a Sasadi úttól, a 10-es főúton befelé az Óbudai temetőig, a Szentendrei úton szintén befelé a Flórián térig, valamint a Váci úton a Fóti úttól az Árpád útig.

Zsúfolt az Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca útvonal az Astoriáig, az Üllői út befelé Nagyvárad tértől a Kálvin térig, illetve a Kerepesi út és a Fogarasi út befelé a közös csomópont előtt.

Akadozik az előrejutás az M3-as bevezető szakaszán a Kacsóh Pongrác úti felüljáró előtt, Thököly úton, az Egressy úton és a Mogyoródi úton befelé a Hungária körút előtt, a Gyáli úton a Határ úttól az Ecseri út felé.

Egybefüggő a kocsisor a Hűvösvölgyi úton és a Budakeszi úton befelé a Szilágyi Erzsébet fasor előtt, továbbá a pesti alsó rakparton a Dráva utcától déli irányban, a budai alsó rakparton a Rákóczi hídtól észak felé és a Szabadság hídon Pestre.

09:27
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Aligátor fürdött a medencéjében

Egy floridai család majdnem háromméteres aligátort talált az udvari medencében. A családfő, Craig Lear arra lett figyelmes, hogy buborékok jelennek meg a víz felszínén, de azt hitte, hogy a közeli golfpályáról tévedt oda néhány labda, és ez zavarja fel a vizet. Tévedett.

09:34
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Baleset a Petőfi hídon

Baleset történt a Petőfi hídon a Budára vezető oldalon, a belső sávban, fennakadásra kell számítani.

09:41
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Fapados erőművet veszünk

Olyan reaktortípust vásárolunk Oroszországtól, amelyet Finnország jelentősen átalakítana – olvasható a mai Népszabadságban. Mi ezekre a kiegészítésekre nem tartunk igényt, ezért szakértők szerint elég nagy az esély arra, hogy a reaktor nem fog megfelelni az európai uniós előírásoknak.

Forrás: Origo
09:43
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Stagnálásra számítanak a tőzsdén

Stagnálásra, kivárásra számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, a részvénypiacokon alapvetően kedvező a hangulat, de a délutáni adatsorokig kivárás lesz jellemző. A kereskedésre leginkább a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatok lehetnek hatással, és a befektetők figyelik Magyarország szuverén adósminősítésének felülvizsgálatát is. Kitért arra, hogy az OTP vegyes gyorsjelentést közölt hajnalban.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: vegyes, de enyhén optimista hangulatban fejezi be a hetet a nemzetközi tőzsde, a magyar piacon inkább az OTP gyorsjelentése fogja dominálni a péntek reggeli kereskedést. Véleménye szerint az eredmények nem fognak nagyobb ralit kiváltani.

Hozzátette: a délután érkező amerikai makroadatok befolyásolhatják még a kereskedést, este a tőzsdezárás után jelentheti be a Moody's Investor Service Magyarország szuverén adósminősítésének felülvizsgálatát. Magyarország a hitelminősítőnél jelenleg Ba1 besorolásban van, pozitív kilátással, amely felett már a befektetésre ajánlott, Baa3 kategória található.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,83 pontos, 1,10 százalékos emelkedéssel, 24 360,05 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,6 milliárd forint volt. A Mol 200 forinttal, 1,36 százalékkal, 14 900 forintra erősödött, 2,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,98 százalékkal, 6195 forintra nőtt, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,23 százalékkal, 440 forintra emelkedett, forgalma 553,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,38 százalékkal, 5230 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,9 milliárd forintot ért el.

09:47
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Kétmillió posztot olvastak el

A MasterCard kutatásban kereste a választ arra, hogy a fogyasztók milyen attitűddel állnak a mobilfizetési lehetőségek bővüléséhez. A felmérés kétmillió, Twitteren, Facebookon, Instagramon, Forumson, Weibón, Google+-on és Youtube-on megjelent posztot vizsgált világszerte. A posztok témája minden esetben a mobilfizetés volt. A kutatás kimutatta, hogy nem csupán az érdeklődés növekedett meg a mobilfizetés iránt, de az elmúlt két év során egyre pozitívabb érzelmek köthetők az új technológiához - írja a Digitalhungary.hu.

Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez
09:48
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Ingyentelket kapnak a csokosok

Komló önkormányzata kilenc telket bocsát ingyenesen azok rendelkezésére, akik a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével új ingatlan építése mellett döntenek. A baranyai város önkormányzata - igény esetén - a dávidföldi városrészben található kilenc telek mellett további kilenc házhely kialakítására alkalmas telket is ad az új házak építőinek.

09:49
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Régi autóbuszokat építenek újjá, nézze meg!

Az egykori baromfitelep helyén működő, veterán járművek gyűjtésével és restaurálásával foglalkozó polgári műhely később szeretné a telepen álló csaknem nyolcvan régi járművet kiállítani. A műhely már több külföldi megrendelést is kapott veterán busz felújítására.

Felújításra váró, veterán korú Ikarus autóbusz egy Polgáron lévő műhelyben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
09:49
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Járható a Petőfi híd

Megszűnt a forgalmi akadály a Petőfi hídon a Budára vezető oldalon a belső sávban.

Zsúfolt a Hegyalja úttól az Erzsébet híd–Kossuth Lajos utca útvonal az Astoriáig, az Üllői út befelé a Nagyvárad tértől a Kálvin térig, illetve a Kerepesi út és a Fogarasi út befelé a közös csomópont előtt.

Lassú a haladás a Hűvösvölgyi úton és a Budakeszi úton befelé a Szilágyi Erzsébet fasor előtt, és tovább a Szilágyi Erzsébet fasorban is.

Egybefüggő a kocsisor a Pesti alsó rakparton a Dráva utcától dél felé, a Budai alsó rakparton a Rákóczi híd és a Margit híd között mindkét irányban, a Szabadság hídon Pestre.

09:51
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Aranyérem az egyetemi gyorskorcsolyán

Nagy Konrád aranyérmet nyert 1500 méteren az egyetemisták és főiskolások gyorskorcsolya-világbajnokságán, az olaszországi Baselga di Pinében.

A viadal honlapja szerint Nagy 1:51.22 perces eredménnyel győzött. A második helyen az osztrák Linus Michael Heidegger (1:52.07), a harmadikon pedig a lengyel Adrian Wielgat (1:52.19) végzett.

A vasárnapig tartó vb-n 14 ország több mint száz gyorskorcsolyázója vesz részt.

09:52
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Ingünk-gatyánk elfűtjük az EU-ban

Jelenleg azért használunk fel sok hőt - illetve nyáron hideget -, mert az európai épületek többsége régi, rosszul szigetelt, a fűtési rendszereik pedig elavultak. Az Európai Bizottság véget vetne a pazarlásnak. A bizottsági összefoglaló szerint például a használatban lévő bojlerek, kazánok bő felét 1992 előtt telepítették, átlagos hatékonyságuk nem éri el a 60 százalékot. Rosszak azok a statisztikák is, amelyek az üzemidejükön túl használt vízmelegítő, illetve fűtési rendszerek arányát mutatják - írja a vg.hu.

Amikor a környezettudatos fűtés és hűtés találkozik a modern dizájnnal Forrás: Thinkstock
10:00
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Közmunkára fogják a színészt

Oszter Sándort 140 óra közmunkára ítélte a bíróság azért, mert két évvel ezelőtt a MOM Park mélygarázsában ittasan egy márványoszlopnak hajtott – írja a Magyar Nemzet. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész jogosítványát is bevonták két év, egy hónapra, valamint 77 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell térítenie. Oszter fellebbezést nyújtott be, a per másodfokon folytatódik.

10:06
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

30 ezerből tengődik kastélyában Oszter

Oszter csóró, ezért ítélték közmunkára - írja a reggeli Bors. Mivel a büntetést nem tudná kifizetni, az ittasan karambolozó színész, ezért közmunkára ítélte a bíró.

Forrás: Origo
10:09
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Gyönyörűen faragott strucctojás húsvétra

Európa legjobb tojásdíszítője, Zsigóné Kati népi iparművész különleges strucctojást készített meglepetésként az idei húsvétra. Az alkotás heteken át készült. 

A  húsvéti strucctojás nagyon értékes Forrás: Zsigóné Kati

Zsigóné Kati az idei díszítést a legnehezebb technikával készítette, egy strucctojásba faragott hagyományos virágmotívumokat. Maga a faragás három hét alatt készült el, a tervezés is legalább ennyi időt vett igénybe. A faragott strucctojás egy kifejezetten értékes műalkotás, 600 000 Ft-ra becsülik. 

10:16
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 4,88 pontos emelkedéssel, 24 364,93 ponton nyitott pénteken.

A csütörtöki záró értékéhez képest 0,02 százalékkal erősödött.

10:17
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Pistorius nem fellebbezhet

Megtagadta a dél-afrikai bíróság, hogy Oscar Pistorius fellebbezzen a szándékos emberölés ítélete ellen – olvasható a The Guardianen. A bíróság kimondta, hogy a paralimpikon szándékosan gyilkolta meg barátnőjét, Reeva Steenkampot 2013-ban, legalább 15 év börtönbüntetés vár rá emiatt. Az ítélet múlt év decemberében született. 

10:19
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Erős nyitás Európában

A kereskedés kezdetén a frankfurti DAX index 0,37 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,47 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,44 százalék emelkedést mutatott.

A vezető euróövezeti vállalatok részvényeit követő EuroStoxx50 index 0,63 százalékkal, a jelentősebb európai vállalatok részvényeit tartalmazó FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal erősödött a pénteki nyitáskor.

Csütörtökön veszteséggel zártak a vezető európai tőzsdék, a londoni FTSE-100 index 0,27 százalékkal, 6130 pontra, a frankfurti DAX index 0,25 százalékkal, 9751 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,20 százalékkal, 4416 pontra csökkent. Az EuroStoxx50 index 0,46 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,47 százalékkal gyengült.

Az európai tőzsdék pénteki nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,35 százalék, a WTI nyersolajé pedig 0,55 százalék nyereségben állt a globális kereskedelemben hordónként 37,20 és 34,76 dolláron.

Az arany határidős jegyzése 0,33 százalék emelkedéssel, unciánként 1262,40 dolláron állt.

Az eurót 0,05 százalékkal alacsonyabban, 1,0952 dolláron jegyezték az európai kereskedés kezdetén.

10:23
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Megvan az eddigi legtávolabbi galaxis

A Hubble űrteleszkóp felfedezett egy tőlünk 13,4 milliárd fényévre lévő csillagvárost. A GN-z11 névvel illetett galaxis 400 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett - írja a BBC.

A Hubble űrteleszkópot még a Space Shuttle program állította Föld körüli pályára 1990-ben Forrás: NASA
10:24
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Balatonra menne? Holnap esni fog

Ma és holnap sincsen túl jó idő a magyar tengernél, de ha úgy érzi, kiránduljon egyet, csak vigyen magával esernyőt vagy esőkabátot.

10:28
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Kevesebb a bűncselekmény Józsefvárosban

Az elmúlt évekhez képest is kiemelkedően javult a közbiztonsági helyzet 2015-ben Józsefvárosban – közölte a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája. A VIII. kerületi rendőrkapitányság éves beszámolója szerint 2014-hez képest jelentősen csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. A személygépkocsi-lopások és a rablások száma a felére csökkent, még ennél is jobban javult a helyzet a zsarolások és önbíráskodások esetében. Emellett kevesebb a kifosztás, a lakásbetörés, a személygépkocsi-feltörés, és az összes bűncselekmény esetében javult a nyomozási eredményesség.

10:30
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Kis híján drónnak ütközött egy Airbus

Kis híján összeütközött egy drónnal a francia légitársaság Barcelona és Párizs között közlekedő Airbus A320 típusú utasszállító repülőgépe leszállás közben - jelentette a BEA polgári repülésbiztonsággal foglalkozó francia elemzőiroda.

A BEA által súlyosnak minősített légi incidens a Roissy reptéren történt még február 19-én. Az eset kivizsgálása még tart. Az ütközést a másodpilóta lélekjelenlétének köszönhetően kerülték el. A drónra ő figyelt fel a repülőgép bal oldalán körülbelül 1600 méteres magasságban.

10:31
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Szlovén felesége hozhatja kellemetlen helyzetbe Trumpot

Ahogy azt az Origo is megírta, Donald Trump feleségét híresen taszítja a nyilvánosság, de problémát jelentenek meztelen képei, és az is, hogy bevándorlóként hogyan viszonyul férje kompromittáló kijelentéseihez. Az egykori szlovén modellnek nem lesz könnyű dolga, ha a férjét megválasztják az Egyesült Államok első emberének.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle
10:35
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

12 ezer menekült áll esőben a macedón határon

Sártengerré változtatta a zuhogó eső az idomeni menekülttábort, ahol immár több mint 12 ezren várnak arra, hogy Macedónia beengedje őket a területére - jelentette a dpa német hírügynökség tudósítója.

A heves eső ellen nem védenek a rögtönzött sátrak sem, és sokan teljesen átáztak. A helyzetet tovább nehezíti a hideg idő, a hőmérő higanyszála mindössze öt fokot mutat az észak-görögországi határátkelőnél. 

Macedónia körülbelül két hete lezárta a határait, és naponta csak néhány száz szíriai, illetve iraki menekültet enged be területére, ezért egyre torlódnak a bevándorlók a balkáni útvonal első állomásán.

10:39
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Beállt a budai forgalom

Egybefüggő a kocsisor a Hűvösvölgyi úton és a Budakeszi úton befelé a Szilágyi Erzsébet fasor előtt, és tovább a Szilágyi Erzsébet fasorban is, a pesti alsó rakparton a Dráva utcától dél felé.

10:39
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Férfiuralom van az orvostudományban

Az eredeti kutatásokat közlő, rangos orvosi folyóiratok első szerzői között sokkal kevesebb a nő, mint a férfi, állapította meg egy új kutatás.

A 20 éves időintervallumot figyelő vizsgálat megállapította, hogy noha 2014-ben már jelentősen nagyobb számban fordultak elő nők a cikkek vezető szerzői között, mint 20 évvel korábban, még mindig kevesebben vannak, mint a férfiak, és úgy tűnik, hogy egyes folyóiratoknál újra csökkenni kezd ez a szám. Erről bővebben itt olvashat

10:45
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Káosz Athénban

Egyre több menekült gyűlik össze az athéni Victoria téren. Nagy részük Afganisztánból érkezett, néhányuk szíriai és pakisztáni. A tarthatatlan körülmények miatt felütötte a fejét a drogkereskedelem és a prostitúció, nincsenek tisztálkodóhelyek, rengeteg a szemét. A tér kávézóit ellepték az embercsempészek, és ahogy egyre nehezebb átjutni az ország északi határain Németország felé, annál jövedelmezőbb biznisznek számít a hamis útlevelek árusítása is – írja az al-Dzsazíra

10:50
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Azerbajdzsánban tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök kétnapos hivatalos látogatást tesz a hétvégén Azerbajdzsánban.

A miniszterelnök szombat reggel indul Bakuba, útjára elkíséri mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Orbán Viktor szombaton megbeszélést folytat azeri kollégájával, Artur Rasizadéval. Ezt követően a két ország képviselői szándéknyilatkozatot írnak alá közös ICT (infokommunikációs) fejlesztési alap létrehozására, egyetértési megállapodást a tapasztalatcseréről a foglalkoztatással kapcsolatban, továbbá együttműködési szándéknyilatkozatot az országok felsőoktatási intézményei, a Semmelweis Egyetem és az Azeri Orvosi Egyetem között.

10:54
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Beindult az Opera kampánya

Az Opera kampányképeivel van tele Budapest. Látta már Őket?

Celeng Mária (Sierva Maria) - Eötvös: Szerelemről és más démonokról – Operaház, FesztyBár Forrás: Opera

Teljes pályás letámadással indult a kampány, március 3-ától közterületen, online felületeken, rádiókban és nyomtatott lapokban.

Boncsér Gergely (Biondello), Kriszta Kinga (Celidora) - Mozart: A kairói lúd avagy a rászedett vőlegény – Eiffel Műhelyház Forrás: Opera
10:57
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Nőket erőszakolt meg a volt bokszoló

12 év börtönre ítélték Jason Lawrence volt bokszolót, aki egy társkereső oldalt használva cserkészte be áldozatait. A nőkkel randevúzott, majd bántalmazta, megerőszakolta őket. A férfi a feleségét is a társkeresőn találta meg, de házassága közben is keresett fel újabb és újabb nőket – írja a Daily Mail

11:02
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Torlódás az M0-son

Az M0-s autóút keleti részén, a 4-es főút felé a 46. km-nél két személykocsi ütközött össze, a belső sávot lezárták, több kilométeres torlódás van.

11:04
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Hosszabbított a Bilbao vezetőedzője

További egy évvel, 2017 júniusáig meghosszabbította szerződését Ernesto Valverde, a spanyol labdarúgó-bajnokságban hetedik Athletic Bilbao vezetőedzője.

Az 52 esztendős szakember 2013 óta irányítja az együttest, első szezonjában a negyedik helyre vezette a csapatot, és bejutott a Bajnokok Ligájába. Az előző idényben ezüstérmes lett a Király Kupában, majd a Spanyol Szuperkupát a Barcelonával szemben elhódította.

11:09
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Vadásznák a grizzlyket

Levennék a veszélyeztetett állatok listájáról a Yellowstone grizzly medvéit – írja a CNN. A populáció annyira megnövekedett, hogy a nemzeti park ökoszisztémája lassan képtelen őket eltartani, így a vadőrök újra vadászhatóvá szeretnék őket tenni. 1975-ben csupán 136 grizzly élt a park területén, mára körülbelül 700 példánnyal kell számolni.

Forrás: AFP/Sylvian Cordier
11:12
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Két kiló marihuánát találtak Röszkén

Két kilogramm marihuánát találtak a rendőrök egy családi házban Röszkén. A járőrök Szegeden állítottak meg egy személyautót csütörtökön délután, a járműben mintegy 680 gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak. A megalapozott gyanú szerint a 32 éves férfi nem sokkal korábban egy röszkei családi házban vásárolta a kábítószert.

11:18
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

NHL: Jagr már harmadik

Sorozatban tizedik hokimérkőzését is megnyerte az Anaheim Ducks az NHL-ben, míg a 44 éves Jaromir Jagr megszerezte 1850. pontját, amivel beérte az örökrangsor harmadik helyén Gordie Howe-t.

A Florida Panthers cseh csatára előtt a sorban már csak Wayne Gretzky (2857) és Mark Messier (1887) áll.

Az Anaheim csütörtökön 5-1-re győzött az Arizona Coyotes vendégeként, ezzel klubcsúcsot állított be. Corey Perry egy góllal és két gólpasszal járult hozzá a sikerhez. Az ellenfél megszakítás nélkül hetedszer kapott ki. 

11:19
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Ha március, akkor mindennap 50 guggolás

2016 a kihívás éve a Life.hu-n. Céljuk, hogy kihívásaikkal egészségesebbek, formásabbak legyen olvasóik, de az akaraterejük is erősödjön. Ahogy írják, márciusi kihívásuk, hogy mindennap meg kell csinálni 50 guggolást. Bármikor a nap folyamán, a lényeg, hogy bemelegítés után, egyben kell elvégezni a feladatot. Minderről pedig egy szelfit is várnak az Instagramra vagy a Facebookra #lifekihívásguggolas hashtaggel ellátva.

Forrás: Thinkstock
11:44
március 04, 2016
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkkal fenyegetőzik a pilóta

Éhségsztrájkkal fenyegetőzik a bíróságon az az ukrán pilóta, akit két orosz újságíró megölésével vádolnak. Nagyija Szavcsenko tagadja, hogy 2014 júniusában tüzet nyitott a védtelen zsurnalisztákra. Ukrajnában sokan nemzeti hősként emlegetik, és az ország Oroszország elleni felkelésének egyik arcává vált – írja a BBC.