Gyárfásról és a bérekről is megkérdezzük Lázár Jánost

Események

Lázár János
Budapest, 2016. november 24. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. november 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Már a 71. Kormányinfót tartja Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője és Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
14:18
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Mi lesz a következő években a minimálbérrel?

A minimálbér további változásairól is megkérdezzük majd a Miniszterelnökség vezetőjét.

Orbán Viktor miniszterelnök (b5), valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP szövetség elnöke, Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke és Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (b-j) a bérmegállapodás ünnepélyes aláírásán a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a Nemzetgazdasági Minisztériumban Forrás: MTI/Máthé Zoltán
14:25
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Mérlegen a versenyképesség

Arról is érdeklődünk majd, hogyan javítaná a kormány hazánk versenyképességét.

A hazai versenyképesség egyre gyengébb Forrás: Daimler AG
14:29
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás és az úszás

A Magyar Úszószövetség körül kialakult helyzetről is érdeklődünk majd.

Gyárfás Tamás körül egyre fogy a levegő? Fotó: Polyák Attila - Origo
14:35
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Késnek

A mostani Kormányinfó is késéssel kezdődik.

14:44
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Új helyszínen tartják

A Kormányinfó az eddig megszokott helyszínnel szemben, a Parlament egy másik részében van. Az MTI tudósítója szerint ez egy fapados Kormányinfó.

14:46
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Már több mint negyedórás csúszás

Továbbra sem érkeztek meg a főszereplők. Lassan 15 perces késésben van a Kormányinfó.

14:49
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Elégedetlenek az újságírók

Az újságírók a korábban megszokott párnázott székek helyett most faszékeken kénytelenek ülni. Ez sokaknak nem tetszik.

14:50
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Húsz perc

Húszperces késésben van már a Kormányinfó.

14:51
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Az ukrán miniszterelnök az oka

Várhatóan kettőkor kezdődik a tájékoztató. A csúszás hátterében az ukrán miniszterelnök látogatása áll.

14:57
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

15:00
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Hosszú évekre szóló bérmegállapodás

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy köszönik a türelmet, és elnézést kértek a késésért. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy egy jobboldali kormány képes volt a munkaadókkal és munkavállalókkal egy hosszú évekre szóló megállapodást tető alá hozni.

15:02
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Stabil gazdaság és növekedési kilátások

A bérről és a béremelésről mindig a baloldali pártok blabláznak, de nem történik semmi - mondta Lázár. A legjelentősebb minimálbér-emelés 1998-2002 között volt, de a mostani is ehhez fogható. A mostani megállapodásra azért volt lehetőség, mert a magyar gazdaság megerősödött.

Míg Európában nem tiszták a gazdasági viszonyok, addig nálunk fundamentálisan rendben van a költségvetés, és stabilak a növekedési kilátások - mondta a miniszter.

15:04
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Béremelés és adócsökkentés

Lázár János szerint, ha a vállalkozásoknak nem megy, akkor nincsen meg a béremelés feltétele, de szerencsére most Magyarországon nem ez a helyzet. A politikus szerint a garantált bérminimum megemelése is nagyon fontos döntés volt.

A béremelés mellett adócsökkentés is lesz jövőre - tette hozzá. Most végre 25 év után megkezdődött a járulékcsökkentés, a terveink szerint 13-14 százalékra akarjuk csökkenteni a járulékfizetés mértékét - mondta Lázár János. Radikálisan csökkenthető a járulékfizetés mértéke.

15:07
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Teljesíthető vállalás a 40%-os béremelés

Lázár János szerint a kormány korrekt ajánlatot tett a munkavállalóknak. Az adócsökkentés annak a föltételét akarja megteremteni, hogy a béremelés biztosítva legyen. A politikus ismertette a mai bérmegállapodás főbb számait. A járulékok csökkentése egészen 2022-ig folytatódni fog.

Ez egy teljesíthető vállalás, ezekkel a számokkal a 40 százalékos béremelés biztosítható a következő években - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Soha ilyen sokan nem dolgoztak - tette hozzá.

15:11
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Sok munka van a hatéves megállapodásban

Nagyon sok közös munka és áldozatvállalás van a mostani megállapodás mögött. A fölminősítés ennek a munkának köszönhető - mondta Lázár János.

A politikus külön kiemelte, hogy az uniós pénzek jó felhasználása nélkül sem sikerült volna ezeket az eredményeket elérni. A Miniszterelnökség vezetője úgy látja, a 2010 óta folytatott gazdasági munka eredménye, hogy ilyen béremelést sikerült elérni.

15:13
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A plebejus jobboldal a munkavállalók oldalán

Lázár János arról is beszélt, hogy a versenyképességet nagyban javítja, hogy 9 százalékos lesz a nyereségadó. Nemzetközi összevetésekben is versenyképes lesz a magyar szabályozás. 2010-ben az államadósság 85 százalék volt, míg most 74.

Külön beszélt arról, hogy mennyivel jobbak most a gazdaság főbb adatai, mint 2010-ben. Egy plebejus jobboldalnak a munkavállalók oldalán kell állnia - mondta a miniszter.

15:17
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A V4-ek egységesek a kötelező kvóta ügyében

A Miniszterelnökség vezetője a kormány döntéseiről azt mondta, hogy a bevándorlást illetően megnézték a mostani helyzetet. Magyarország csak olyan megállapodást fogad el, ami nem írja elő a kötelező betelepítést, megerősíti a határokat, és a schengeni belső határok esetében nem érvényesülhet semmilyen korlátozás, valamint a szolidaritás nemzetállami hatáskörbe tartozik. Egyelőre nem sikerült megbontani a V4-eket az európai színtéren - mondta Lázár.

15:20
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

53 milliárd plusz a határvédelemre

A magyar kormány értelmezésében a szolidaritás azt jelenti, hogy a külső határok védelmének költségét az EB fogadja el szolidaritásként - mondta Lázár. A kibocsátás helyszínének a stabilizálása, a hot-spotok felállítása és a külső határ védelme - mindezek a magyar kormány legfőbb célkitűzése.

Elmondta, hogy tegnap újabb 53 milliárd forintos kiadást hagyott jóvá a kormány határvédelemre. A biztonsági határzár elrendelése óta 150 milliárd forint ment el erre a célra - mondta a miniszter.

A szlovák uniós elnökség javaslatával vannak vitáink - tette hozzá Lázár. 

15:22
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Készül az új büntetőeljárási törvény

Az új büntetőeljárási törvényről meghallgatta a kormány Trócsányi Lászlót. Az igazságügyi miniszter kétéves előkészítés után tette le az asztalra az előterjesztést, amit a kormány elfogadott. Ez egy új, konszenzuson alapuló büntetőeljárási törvény lesz - mondta a miniszter.

15:26
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

1300 milliárd forintnyi uniós pénz áll a vidékfejlesztésre

A Miniszterelnökség vezetője szerint januárban terjesztik be a törvényt a parlamentnek, majd 2018-ban léphet hatályba az új büntetőeljárási törvény.

Mintegy 1300 milliárd forintnyi uniós pénz áll a vidékfejlesztésre. 2014-ben az egész programot újra kellett írni - mondta a miniszter. 2015 szeptemberében indult el a vidékfejlesztési program, de a teljes forrásnak a 76 százaléka már meg van hirdetve. Jövő nyárra a teljes kiírást le fogják zárni - mondta Lázár János.

15:28
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Még ezer milliárdnyi uniós pályázat jön idén

Lázár János arról is beszélt, hogy összességében még 1000 milliárdnyi uniós pályázati kiírás fog megjelenni az idei évben. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a Miniszterelnökség hatálya alá kerül január 1-jétől. A hivatalban vannak problémás ügyek - tette hozzá.

15:30
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Visszaélések az MVH-nál és a NAV-nál

A Miniszterelnökség vezetője szerint az MVH zavaros ügyeire a rendőrség és az ügyészség példás erővel lesújtott. A NAV-nál is történtek visszaélések, így ott is pár ember ellen zajlik nyomozás.

15:32
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Megérte a letelepedési kötvény

A letelepedési kötvények ügyéről azt mondta, hogy az ötéves eurókötvénynél kedvezőbb finanszírozást biztosított a letelepedési kötvény.

15:35
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A Paks II. ügyében megállapodás született

Két eljárás indult Magyarország ellen a Paks II. ügyében. A tendereztetés ügyében az EB zöld utat adott. A 12,5 milliárd eurós orosz kölcsön a 2014-2020 közötti uniós pénz fele. Mindennek az összegnek óriási hatása lesz a gazdaságra – mondta Lázár János. Ennek az összegnek az elköltésének a módját is sikerült tisztázni, így annak 55 százaléka lesz pályázati kifizetés.

15:38
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Van-e jobb, mint az orosz hitel?

Lázár János a paksi tiltott állami támogatásról azt mondta, hogy ebben az ügyben közeledtek az álláspontok, így ez az eljárás decemberben lezárulhat. Ha ez megtörténik, akkor megkezdődik az orosz hitel lehívása - tette hozzá. A magyar állam folyamatosan vizsgálja, hogy az orosz hitellel szemben vannak-e versenyképesebb alternatívák. A mostani felminősítés után meg kell vizsgálni, hogy vannak-e jobb konstrukciók - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

15:43
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Állnak a bírósági eljárás elé

Az osztrák paksi aggályok kapcsán azt mondta Lázár, hogy állnak a bírósági eljárás elé, de azt javasolta, hogy legyen egy közös bizottság, ami segít az aggályok megoldásában.

Lázár János és Kovács Zoltán a Kormányinfón Forrás: MTI/Illyés Tibor

15:44
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Tarsoly egy köztörvényes tolvaj

Nem lehet komolyan venni Tarsoly Csaba interjúját - mondta Lázár. Ebben az ügyben roppant gyorsan megindult a nyomozás, így hamarosan akár elsőfokú ítélet lehet. Tarsoly egy köztörvényes tolvaj - mondta Lázár.

15:45
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nem volt téma a Duna-city projekt

Tarsoly több tízmilliárd forintot lopott el, ezért jobb lenne, ha bevallana mindent. Lázár szerint a rendszerváltás óta a legkomolyabb pénzügyi bűncselekmény a Quaestor-ügy. A kormány ülésén semmilyen szinten nem szerepelt a Duna-city projekt.

15:47
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Mindent eldöntő tény, hogy az eredményt az úszók hozzák

Az úszószövetségi botrányról azt mondta Lázár János, hogy mindenki érdeke, hogy ez az ügy rendeződjön. A vita veszélyezteti a világbajnokságot és a fejlesztéseket. A kormány nem akarja befolyásolni az ügyet. A magyar úszósport fantasztikus eredményeket ért el, de mindenkinek tudnia kell, hogy az eredményt az úszók hozzák - mondta Lázár.

15:50
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Automatikusan emelkednek a szociális juttatások

Automatikusan emelkednek a szociális juttatások a minimálbér-emelés révén - mondta Lázár János. A miniszterelnök jövő héten elmegy az idősügyi tanácsra, folytatódnak az egyeztetések, és remélhetőleg jó megoldás születik majd nyugdíjak kapcsán.

15:51
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Fenntartható járulékszintet akarnak

A kormány olyan járulékcsökkentést akar, ami tartható - mondta Lázár János. A gazdasági minisztérium szerint tartható a csökkentés, és a nyugdíjkassza is - tette hozzá.

15:54
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Alacsony infláció

A valóságban félszázalékos infláció van - mondta a miniszter. A környezet az alacsony inflációról szól, ezért nem várható ezen a téren jelentős megugrás - tette hozzá. Lázár János szerint, ha nem lett volna most megállapodás, akkor is jelentősen nőttek volna a bérek. Mindennek az oka, hogy csak így lehet megtartani a jó munkaerőt - mondta a politikus.

15:58
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A bankfelügyelet jobban működik, amióta az MNB-nél van

Tarsoly azzal védekezik, hogy ő azért csalt, mert senki nem vette észre - fogalmazott a miniszter. Tarsoly a felelős azért, hogy több ezer embernek ellopták a pénzét. A felügyelet sokkal jobban működik, mióta a jegybanknál van - hangsúlyozta Lázár.

15:59
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A szolnoki polgármester hibázott

Szalay Ferenc nem tette jól, hogy így beszélt, de a véleményemet négyszemközt fogom neki elmondani - mondta a miniszter a szolnoki polgármesterről.

16:01
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A pályázó felel a hamis referenciáért

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy hamis referenciával próbálkozó pályázat esetében a pályázónak kell a büntetést befizetnie, de ki is zárhatják később az eljárásból.

16:04
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs reális esély a bérmegállapodás felülvizsgálatra

A külső gazdasági környezet gyengül, nem várható, hogy ennél többet tudnak ígérni - mondta a miniszter. 

Arról is beszélt, hogy a versenyképességi mutatók javulhatnak, de kihívást a munkaerő minősége és mennyisége jelent.

16:07
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

4-5%-os gazdasági növekedés a cél

4-5 százalék vagy a fölötti növekedés kellene ahhoz, hogy utolérjük Ausztriát, és ehhez a versenyképességet kell erősíteni. 

16:09
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs szó új kórház építéséről a Nagyvárad téren

Kelenföld térségében terveznek új kórházat építeni - erősítette meg Lázár János.

16:10
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Lesz uszoda Veszprémben

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy Veszprémben meg fog épülni az uszoda, nem igaz az ellenkezője.

16:13
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A nyugdíjak reálértékét megpróbálják megvédeni

A nyugdíjemelés számításának módján nem terveznek változtatni. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a nyugdíjemelés mértékéről a miniszterelnök fog majd tájékoztatni. Kovács Béla mentelmi joga esetében a legfőbb ügyészség tud tájékoztatást adni - mondta Lázár.

16:15
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Pharaon-ügy: semmit nem találtak, ami a nemzetbiztonságot veszélyeztetné

A magyar titkosszolgálatok foglalkoztak Pharaonnal, de abban semmi olyat nem találtak, ami veszélyeztetné Magyarország nemzetbiztonságát - mondta Lázár. Nem történt semmi olyan, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelentett volna - tette hozzá.

16:17
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A lelet nem a betegnek, hanem az orvoskollégáknak szól

Az ügyvédekre vonatkozó törvény kodifikáció alatt van - mondta Lázár. Meg fogom kérdezni az igazságügyi minisztériumot arról, hogy ez mennyire van napirenden - mondta a miniszter. A leletek magyarítása kapcsán az orvosok ellenzik az egészet, mert szerintük a kollégáknak szólnak az instrukciók - mondta Lázár. A fő kérdés, hogy egy betegnek miről kell tájékoztatást kapnia - tette hozzá.

16:19
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

2017-ben az állami cégek kerülnek a boncasztalra

Lázár János a szociális ágazati béremelések kapcsán azt mondta, hogy az elmúlt három évben 38 milliárdot költöttek bérkiegészítésekre. A minimálbér-emelés őket is érinteni fogja - tette hozzá.

2017-ben az állami cégek kerülnek a boncasztalra, mindegyik állami intézményen végig kell menni - jelentette be Lázár János. Várhatóan megszüntetések és leépítések is lesznek.

16:22
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A kkv-k gondja a munkaerőhiány, nem a béremelés

Lázár János arról is beszélt, hogy a kis- és középvállalkozások nincsenek könnyű helyzetben, de nem a béremelés miatt, hanem amiatt, mert munkaerőhiány van. A vállalkozóknak akkor is kell bért emelniük, ha nincsen minimálbér-emelés - tette hozzá. Azonosításra alkalmas ujjlenyomata nincsen Pharaonnak - mondta a miniszter.

16:23
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Pharaon nem lehet itt, mert nincs vízuma

Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon lenne Pharaon, és nem is lehet, mivel nincsen érvényes vízuma - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

16:26
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nem csökkentik a gimnáziumi helyek számát

Lázár János közölte, hogy a kormány nem tervezi a gimnáziumi helyek csökkentését, de a rendszert meg kell reformálni. Vannak olyan gimnáziumok, ahová nagyon rossz eredménnyel be lehet kerülni, ezért jó lenne, ha minden gimnáziumba lenne felvételi - vélte a politikus.

Lázár János Forrás: MTI/Illyés Tibor
16:30
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Újabb pedagógus-bérrendezés föl sem merülhet

Lázár János arról is beszélt, hogy a pedagógusok esetében nem várható jelentős béremelés a következő években, mivel korábban sokkal jelentősebb emelés volt, mint a gazdaság egyéb területén. A bérek növelésének az is módja, hogy képezik magukat az emberek. Az államnak, amíg nincsen egy jelentős racionalizáció, addig nincs lehetősége arra, hogy jelentősen növelje a béreket.

16:31
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A szigorúbb büntetés pártján

A szigorúbb büntetési tételek mellett vagyok, így a halálbüntetést is támogatom, de a kémiai kasztráció esetében még nincsen álláspontom - mondta Lázár János a Jobbik javaslatával kapcsolatos kérdésre. Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy a büntető törvénykönyv módosításával teremtsék meg a kémiai kasztráció lehetőségét a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetői esetében.

16:36
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Műkincsbérlés: a Károlyi-család kérése kapcsán került elő

A műkincsek bérlése kapcsán benyújtott törvényről azt mondta, hogy egy konkrét eset miatt volt rá szükség. A fehérvárcsurgói kastélyt felújító Károlyi leszármazottak szerettek volna hozzájutni dédszüleik képéhez, amely most egy nyíregyházi múzeumban van. 

16:38
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Minél kevesebb ember haljon meg értelmetlenül

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy a demográfiai helyzet legfőbb kérdése, hogy meddig élünk, és meddig élünk egészségesen. A fő cél, hogy minél kevesebb ember haljon meg értelmetlenül - tette hozzá.

16:39
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Nagyon erős családtámogatási modell kell

A születések száma esetében nagyon erős családtámogatási modellt akarunk felállítani, így újabb erőforrásokat akarunk biztosítani erre a területre 2017-18-ban. Lázár szerint a népességcsökkenést nem akarják migrációval megoldani.

16:41
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

A határokat meg kell védeni

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy Angela Merkel úgy gondolja, hogy a problémát az oldja meg a migráció ügyében, hogy a kibocsátó országokkal megállapodást kell kötni. Ha a török vízumigény nem teljesül, akkor nagy kérdés, hogy meddig tartják ott a migránsokat. A miniszter szerint nagy a veszélye annak, hogyha afrikai országoknak pénzt adnak, akkor az rossz helyre kerülhet. A határokat ezért meg kell védeni - tette hozzá.

16:43
november 24, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Lázár János tájékoztatója véget ért.