Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktorral kezdődik a többórás vita

Események

Orbán Viktor
Budapest, 2016. október 3. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt a 2016. október 2-i kvótanépszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Változik az Országgyűlés hétfőre javasolt napirendje: az alaptörvény hetedik módosításának általános vitája rögtön a napirend elfogadását követően, várhatóan 9.50-től kezdődik a miniszterelnök felszólalásával.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés
11:35
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tíz órát vitáznak

Az Országgyűlés hétfőn egynapos ülést tart, a képviselők ezen tízórás időkeretben tarthatnak általános vitát az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott hetedik alkotmánymódosításról, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

11:37
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Negyven percet beszélhet Orbán

Orbán Viktor, miniszterelnök a vita elején 40 percben ismertetheti javaslatát, amelynek értelmében bekerülhet az alaptörvénybe, hogy

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Idegen állampolgár - amelybe az Európai Gazdasági Térség polgárai nem tartoznak bele - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet - olvasható az indítványban.

Orbán Viktor miniszterelnök tartja a vezérszónoki beszédet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
11:43
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Gulyás: Ezt támogatja a Fidesz

Gulyás Gergely azt reméli, hogy széles körű kompromisszummal születhet meg az alaptörvény módosítása. A Fidesz alelnöke, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt hétfőn reggel. Mint mondta, a Jobbik egyetlen érdemi javaslata arról szól, hogy a menekültügyi kérelem benyújtásának részleteit tartalmazó jogszabályt tegyék sarkalatos törvénnyé, a kormánytöbbség pedig támogatni fogja ezt a legfontosabb rendelkezések esetében.

Gulyás Gergely bízik a széles körű kompromisszumban Fotó: Szabó Gábor - Origo
11:45
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Október 2-án jelentették be

Orbán Viktor október 2-án este, a kvótareferendum eredményeinek előzetes megismerése után jelentette be, hogy alkotmánymódosítást javasol a parlamentnek, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

12:01
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán Bajorországba megy

A kormány úgy látta illendőnek, hogy a miniszterelnök ismertesse az expozét - mondta Orbán Viktor az alaptörvény vitájában. A kormányfő azt kérte, hogy ne ő reagáljon a frakciók véleményére, mivel Bajorországba utazik. 

12:02
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Pártokon túl

Azért van szükség az alaptörvény módosítására, mivel egy új egység jött létre október 2-án. Ez az új egység felülírja a pártpolitikai határokat, nem jobb- és baloldali, hanem egyszerűen magyar - mondta Orbán. A népszavazás a migránskérdésen túlnyúlva az alkotmányos identitásunkról szólt - tette hozzá. 

12:04
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem dönthetnek helyettünk

A miniszterelnök szerint a népszavazás bizonyította, hogy senki nem dönthet a magyarok helyett arról, kikkel akarnak együtt élni. Nemzetközi akcióba léptek azok, akik szerint el kell tüntetni a határokat, és nincsen szükség nemzetekre - tette hozzá. Orbán szerint küzdelem zajlik ma Európában, ami a modern kori népvándorlás miatt vált élessé. 

12:06
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Ezt akarja az új egység

A kérdés, hogy európai birodalmat vagy a nemzetek Európáját akarjuk? Az új egység Magyarországért azt szeretné, hogy minden nemzet maga dönthessen a sorsáról. Brüsszel kezébe adnák a kulcsot, és felváltanák a nemzeteket egy arctalan direktóriummal. A 20. században a nemzetek állták útját a birodalmi zsarnokságnak - mondta Orbán.

Orbán Viktor miniszterelnök az alaptörvény hetedik módosításának vitáját megnyitó expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 17-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi
12:07
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

3,3 millióan mondtak nemet

Nem hiszünk egy Brüsszelből irányított birodalomban - mondta Orbán. Október 2-án 3,3 millió baloldali, liberális, jobboldali, fideszes és jobbikos támogatta ezt a politikát, ezért a miniszterelnök arra kérte a képviselőket, hogy támogassák az alkotmánymódosítást. 

12:10
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa: Nem hibázhatunk

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az alaptörvény módosítása a nemzeti identitás védelme miatt szükséges. Ma Európát és Magyarországot olyan kihívások érik, amikre ha elhibázzuk a választ, akkor évtizedekre, vagy akár örökre megváltozhat az ország.

12:12
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki láthatja

A Fidesz frakcióvezetője szerint a migráció mindent megváltoztató hatását bárki láthatja. Ma már Brüsszel némely negyede jobban hasonlít Marokkóra vagy Tunéziára. Nem véletlenül írta az osztrák elnökválasztási kampányban az egyik jelölt a müncheni sörfesztiválról, hogy "mivé lett a világ, a határokat nem védi senki, miközben az Oktoberfestet körbekerítették".  

12:15
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem mondtunk le a jogainkról

Amikor arról döntöttünk, hogy legyünk az unió tagjai, akkor egy sor alapvető jogunkról nem mondtunk le, így többek között a betelepítésről sem - mondta Kósa. A kényszerlakhely-változtatás még az ENSZ alapokmánya szerint is tiltott - tette hozzá. A politikus arról is beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy a sztálinizmus évei után ismét népeket akarnak ide-oda telepíteni. Kósa szerint a kényszerbetelepítés több jogszabályba ütközik.    

12:18
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa: Ismét hazudott a baloldal

Kósa Lajos szerint az alaptörvény-módosítás alapja, hogy 3,3 millióan mondtak nemet a brüsszeli tervekre. A baloldalra Magyarország védelmében soha nem lehetett számítani - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Nincsenek jelen a szocialisták, pedig azt hazudták a kampányban, hogy a kvótaellenes parlamenti szavazáson igent fognak mondani - mondta Kósa. Felidézte, hogy Molnár Gyula többször elutasította a kvótákat, miközben most nincsenek itt, nem lehet rájuk számítani. 

12:21
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Jó szöveget akarnak

A Fidesz frakcióvezetője szerint lehet még vitázni, hogy pontosan milyen legyen a kormány által beterjesztett szöveg, így például a sarkalatossághoz is lehet kötni majd a jogszabályt. Ne kockáztassuk, hogy egy jövendő választási küzdelemben veszélybe kerüljön az ország jövője - mondta Kósa Lajos. Szeretnénk egy jó szöveget létrehozni. 

12:23
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa: Nem szellemekkel csatázunk

Kósa szerint nem szellemekkel csatáznak, mivel az Európai Parlament bizottságai tárgyalnak a kényszerbetelepítésről. Az unióban egyébként van olyan tagállami szabály, ami kizárja a betelepítés lehetőségét. 

12:26
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szájer: Nem adtuk föl a szuverenitásunkat

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a magyar alaptörvény elfogadása és az uniós intézmények közös viszonya az elmúlt tíz évben egy nagyon érdekes történet. 2004-ben az Országgyűlés a mai felfogás szerint szabályozta az unió és a hazai intézmények viszonyát. Magyarország nem adta át a szuverenitását egy másik országcsoportnak, hanem közösen gyakoroljuk fölötte a hatalmat uniós intézményekkel - tette hozzá. 

12:29
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tisztáznák a viszonyokat

A fideszes EP-képviselő szerint a hazai alaptörvény-módosítás csak a viszonyok tisztázására törekszik az uniós intézményekkel. Az alkotmányos identitás egy nemzet identitásának az egyik legfontosabb része, mindezt az európai alapszerződés is figyelembe veszi. Szájer szerint a nemzetek igyekeznek védeni a saját identitásukat.  

12:32
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kinél van a bölcsesség köve?

Szájer József arról is beszélt, hogy a jelenlegi európai viszonylatok szerint a magyar alaptörvény-módosítás teljes mértékben megfelel az európai trendeknek. A politikus szerint nemzetállami szinten világosan ki kell jelölni a határokat, hogy meddig akarunk elmenni az integráció mélységében. Sokáig úgy tekintettünk a Nyugatra, hogy az a legjobb minta, de kiderült, hogy az ő zsebükben sincsen ott a bölcsek köve - tette hozzá. 

12:34
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szájer: Jó, hogy a saját eszünket követjük

Az utóbbi években a magyar politika abba az irányba indult, hogy nem minden esetben követjük az uniós direktívákat - mondta Szájer. Ilyen a bevándorlás ügye, ahol a saját eszünket követjük, és nem politikai direktívákat. Az EP-ben ma is rendre felállnak olyan politikusok, akik szerint mindenkit be kellene engedni, mert aki nem ezt teszi, az nem keresztény - idézte föl Szájer. 

12:36
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Erről is csak a nemzetállamok dönthetnek

Szájer József úgy látja, bár sokan beszélnek európai állampolgárságról, de ez a gyakorlatban nem létezik. Ezek az ügyek nemzeti hatáskörben vannak, így nincsen az uniónak olyan szerve, ami állampolgárságot adhatna, csak a nemzetállamok dönthetnek erről - mondta a politikus. 

12:39
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szájer: Mi nem akarunk kilépni

A fideszes EP-képviselő szerint olyan törvényt kell alkotni, ami hosszú távra garantálná a menekültjog megadását. Magyarország nem akar kilépni a meglévő szabályozási keretből, csak módosítani szeretné - mondta Szájer. Az uniós csatlakozásról is egy népszavazáson arányaiban többen akarták a csatlakozást, mint most a britek a kilépést a teljes népességet tekintve - mondta a politikus.  

12:42
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vona: A multikulturalizmus megbukott

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azzal kezdte, hogy a multikulturalizmus megbukott Nyugat-Európában. Az Egyesült Államokban teljesen más a multikulturalizmus jelene és jövője. Ami az USA-ban működőképes, az Európában nem biztos, hogy az - tette hozzá. Vona szerint a közép-európai régióban még lehet dönteni arról, hogy multikulturalizmust akarunk, vagy pedig nem. 

12:45
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Jobbik még tavaly akart népszavazást

A Jobbik még tavaly ősszel javasolta, hogy népszavazás legyen a kötelező kvótákról, akkor a társadalmi hangulat adott volt, hogy érvényes és eredményes referendum legyen - mondta Vona. Akkor a Fidesz visszautasította a népszavazás ötletét. 

12:48
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Rosszabb helyzetben van Magyarország?

Vona Gábor szerint Orbán Viktor előremenekült a népszavazás februári bejelentésekor, és el akarta terelni a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda előtt történtekről. A Jobbik akkor alaptörvény-módosítást javasolt, de a kormánypártok akkor lesöpörték ezt. A népszavazás után Magyarország rosszabb helyzetbe került, mint korábban - mondta Vona Gábor. Nem új egységet, hanem új megosztottságot teremtett - tette hozzá.   

12:52
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Gyengülő pozíciókról beszél Vona

A Jobbik elnöke szerint a népszavazás érvénytelensége miatt megrendült Magyarország külpolitikai pozíciója. Brüsszelt nem fogja érdekelni a 3,3 millió nem, hanem csak a népszavazási érvénytelenség. Vona szerint mindezek után a Jobbik megtehetné, hogy nem támogatja az alaptörvény-módosítást, de nem ezt teszik, mivel ez a hazafias kötelessége. 

12:55
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Milyen magatartás ez?

Ha bevezetnénk a kvótát, akkor mindaz zárójelbe kerülne, amire a nemzeti ünnepekkor emlékezünk. A baloldali pártok azt mondják, hogy Orbán Viktor rosszat tett, és mi most ezt tesszük a miniszterelnökkel. Milyen magatartás ezt? - tette föl a kérdést. A mostani vita nemzeti sorskérdésekről szól - tette hozzá. 

12:58
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hatékony védelmet akar a Jobbik

A Jobbik elnöke szerint ideje lenne túllépni a bal-jobb megosztottságon. Ma azért vagyunk itt, hogy Magyarország leghatékonyabb alaptörvény-módosítását hajtsuk végre, ami meg tudja védeni az országot a kényszerbetelepítéstől - mondta a politikus. Van értelme a magyar alaptörvény-módosításnak, mivel az uniós intézmények másodlagos jogforrásokra hivatkozva lépik túl a kereteket. A szuverenitásminimumot akarjuk meghatározni - tette hozzá.    

13:02
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

KDNP: Ezt mindenkinek figyelembe kell vennie

Vejkey Imre, a KDNP egyik vezérszónoka arról beszélt, hogy október 2-án a résztvevők 98 százaléka a kényszerbetelepítés ellen szavazott. A magyarok akaratát mindenkinek szem előtt kell tartania - tette hozzá. 

13:04
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

"Európa nem életképes"

Magyarország területére nem telepíthető idegen népesség, csak a hatóságok ellenőrzése után lehet erről szó - mondta Vejkey. A népszavazással Magyarország még demokratikusabbá vált, miközben Európa egyre antidemokratikusabb képet mutat. Európa ma nem életképes, és lázas beteg, mivel az álhumánum irányítja.  

13:07
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Visszatérés az alapító atyákhoz

Vissza kell térni az uniós alapító atyák téziséhez, miszerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz - mondta Vejkey. Nem egyszerű menekültválság van, hanem a világ átrendeződése zajlik. Kizárólag Líbiából egymillió, míg Törökországból hárommillió ember akar a kontinensre jönni.  

13:11
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vejkey: Meg kell állítani a korlátlan bevándorlást

Európa nem képes megvédeni a polgárait. Meg kell állítani a legújabb kori népvándorlást, ez nem humanitárius probléma, hanem térfoglalás - mondta Vejkey Imre. Meg kell állítani a korlátlan betelepítést, ha ez nem sikerül, akkor egy nemzetek feletti szuperállam jöhet létre. 

13:13
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Könnyen jutottak be idegenek

XVI. Benedek arra tanított minket, hogy mi, magyarok vigyázzunk Szent István örökségére és a keresztény Magyarországra - mondta Vejkey. A történelem során idegenek ilyen könnyen soha nem jutottak be Európába. Mi, magyarok tudjuk, hogy nemcsak az idegen megszállók, hanem az alkalmatlan vezetők is tönkretehetik az országot. 

13:16
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Új diktatúrát épít Brüsszel?

A brüsszeli vezetők új diktatúrát építenek, mivel nem kérik ki a polgárok véleményét az alapjogokat érintő kérdésekben - mondta a KDNP politikusa. Ne feledjék, itt a jövőnk és a kultúránk a tét - tette hozzá. A EU-nak nincsen joga arra, hogy embereket telepítsen Magyarországra, mivel a csatlakozáskor nem írtunk alá ilyen szerződést. 

13:20
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Soltész: Kevés volt az ellenpropaganda

Vejkey Imre arról is beszélt, hogy migráció és az európai biztonságpolitika között szoros összefüggés van. Soltész Miklós szerint minden ellenpropaganda ellenére 3,3 millió ember nemet mondott a brüsszeli politikára. Európa legtöbb államában ez a népszavazás érvényes lett volna, miközben az uniós tagságra is kevesebben voksoltak - mondta a politikus. A baloldal semmibe veszi a baloldali szavazók akaratát is - tette hozzá. 

13:25
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

A baloldal nem foglalkozott a problémával

A szocik sehol sincsenek, magukat a baloldal vezető erejének tartják, de most nincsenek itt - mondta Soltész. A KDNP-s politikus felidézte, hogy milyen bűncselekményeket követtek el a migránsok Európában és Magyarországon. Beszélt arról is, hogy a baloldal korábban tagadta a migrációs válság jelentőségét. 

13:27
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

A KDNP támogatja

Az új egység felülírta a baloldal nyílt és a Jobbik suttogó propagandáját - mondta Soltész Miklós. A KDNP támogatni fogja az alaptörvény-módosítást. 

13:31
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Figyelemelterelésről beszélt az LMP

Hadházy Ákos, az LMP egyik vezérszónoka szerint a kormány az egészségügy problémái helyett a menekültválsággal foglalkozik. Szerinte a mostanra kialakult félelmet nem lehet kezelni az alkotmány-módosítással. A politikus úgy látja, a módosítás szövege nem megfelelő színvonalú. 

13:35
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szappan és WC-papír a kórházakban

Hadházy Ákos szerint azon kellene gondolkoznia a magyar kormánynak, hogy legyen szappan és WC-papír minden kórházi mosdóban. A politikus élesen bírálta a kormányt, hogy miért lehettek terroristák Magyarországon. Szerinte a hazai biztonsági helyzetet azzal lehetne kezelni, hogy a hadsereget fejlesztik, és nem az alaptörvény-módosítással. 

13:38
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Politikai önkielégítésről beszélt Hadházy

Ki mondta, hogy hülye vagyok? - kérdezte Hadházy Ákos, aki kérte, hogy ezt vegyék jegyzőkönybe. Mindez azt követően történt, hogy az LMP-s képviselő a kormánypártoknak felhánytorgatta, hogy megszavazták a kanadai-EU szabadkereskedelmi egyezményt. Később kiderült, hogy ezt Balla György fideszes képviselő mondta. Egy politikai önkielégítés a kormány részéről az alaptörvény-módosítás - mondta Hadházy. 

13:40
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szél: A kormányból kifogyott az erő

Szél Bernadett, az LMP másik vezérszónoka szerint a kormány bebukta a népszavazást, a kormányból kifogyott az ötlet és az erő. 

13:44
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem rendezi ez a problémát

Szél Bernadett szerint az alaptörvény-módosítás nem alkalmas arra, hogy rendezze a mostani problémát. Úgy látja, a nemzeti és az uniós hatásköri vitákban az alkotmánybíróság kezében lehet a döntés. A mostani retorikai hadművelet következménye, hogy a magyar érdekérvényesítés súlya csökken.    

13:46
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

A bérekről beszélt az LMP

Az LMP szerint a politikai manőverezés játéktere a magyar alaptörvény. Szél szerint a magyar alaptörvényből hiányzik az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. A pártpolitikának az állampolgári fórumnak az alapjává kell válnia - mondta Szél Bernadett. 

13:50
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

LMP: Így tett különbséget a kormány a magyarok között

Az LMP szerint a mostani népszavazással az volt a legfőbb probléma, hogy a kormány különbséget tett magyar és magyar között. Szél úgy látja, ennek egyik oka, hogy a kormány nem engedte a levélszavazás intézményét minden külföldön élő magyar számára. Miért nincs a magyar embereknek elég bére? - tette föl a kérdést a politikus. 

13:56
október 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szél: Csavarják lejjebb magukat

Csavarják lejjebb magukat - mondta a kormánypárti képviselőknek Szél Bernadett. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről