Lázár: 2016 a pályázatok, 2017 a kifizetések éve lehet

Események

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
Uniós források lehívásáról, brüsszeli tárgyalásokról, alkotmánymódosításról, elbocsátásokról és Kádár Jánosról is beszélt Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal kivételesen nem a szokásos csütörtöki időpontban állt a sajtó elé, hogy megmagyarázza, mit miért tesz a kormány.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
17:21
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Rendhagyó időpontban

A megszokott csütörtök 13:30-as időpont helyett ma, kedden 15:30-kor lesz Kormányinfó. A kormányzati tájékoztatót azért tartják a szokásostól eltérő időpontban, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hivatalos elfoglaltsága miatt csütörtökön nem ér rá, elutazik.

Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóját ezúttal kedden tartja, nem csütörtökön Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:27
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beszél október 23-án

Mivel ez az utolsó Kormányinfó az '56-os forradalom 60. évfordulós hétvégi ünnepségsorozata előtt, bizonyára a nemzeti ünnep programja is téma lesz a Kormányinfón.

Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet október 23-án Forrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Mint arról az Origo is beszámolt, a Parlament előtt, a Kossuth téren mond majd ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök az idei október 23-i ünnepen, pedig egy téves - öt évvel ezelőtti hír alapján - a napokban elterjedt, hogy Orbán mégsem beszél.

17:31
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Közeleg az alaptörvény-módosítás

Bizonyára téma lesz a Kormányinfón az október 2-i kvótareferendumot követő alaptörvény-módosítás.

A tervek szerint november elején szavazna erről az Országgyűlés,

de addig még
meg kell teremtenie a Fidesz-KDNP-nek az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséget.

Közeleg az alaptörvény-módosítás Fotó: Origo

Az Origo is beszámolt arról, hogy négy ponton módosulna az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére. A Fidesz reméli, nagy többséggel fogadhatja majd el a parlament az alkotmány módosítását, mondván: nemzeti egység szükséges a kérdésben.

17:43
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Csúszik a kezdés

Némi csúszással kezdődhet a rendkívüli időpontra meghirdetett Kormányinfó.

17:55
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Most kezdődik a 66. Kormányinfó.

17:56
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Miért kedden?

Lázár János holnap Brüsszelbe utazik, ahol az uniós források felhasználásának rendjéről egyeztet az Európai Bizottság illetékeseivel, majd pedig csütörtökön Frankfurtba utazik - ez a magyarázata az előrehozott Kormányinfóra.

17:57
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán is megy Brüsszelbe

Csütörtökön és pénteken az Európa Tanács ülésezik Brüsszelben, ahol Orbán Viktor is jelen lesz - mondta még a következő napok programjáról Lázár.

17:59
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Alaptörvény-módosítást közösen

Orbán Viktor miniszterelnököt idézve felhívta a figyelmet Lázár János arra, hogy milyen fontos volt az október 2-i kvótanépszavazás és az abból következő alaptörvény-módosítás. A népszavazáson a többség által megfogalmazott üzenettel megy majd Orbán Viktor Brüsszelbe  - hangzott el.

Lázár elmondta: az alaptörvény-módosítás nem a kormány vagy a Fidesz ügye, hanem közös ügy, pártpolitikai meggyőződéstől függetlenül, ezért reméli a kormányfő, hogy sikerül egységet teremteni a módosítás mellé - mondta Lázár. 

18:02
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Tartsák tiszteletben a más véleményt

Vannak Európában olyan országok, amelyek a bevándorlás mellett tették le a voksukat, de arra kérjük őket, tartsák tiszteletben, hogy vannak olyan országok - mint például Magyarország -, amelyek nem kérnek a bevándorlókból, illetve maguk szeretnék eldönteni, hogy kiket engednek be, és kiket nem - emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki fel is olvasta a tervezett alaptörvény-módosítás szövegét.

18:03
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP a Jobbiknak adta a kilincset

Orbán Viktor arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák az alaptörvény-módosítást. Ma délután Molnár Gyula az MSZP elnöke már tárgyalt Orbán Viktorral, ezekben a percekben pedig Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyeztet a kormányfővel - tájékoztatott Lázár.

18:04
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ezzel megy Orbán Brüsszelbe

Orbán Viktor azzal megy Brüsszelbe, hogy a kötelező kvóta lekerüljön a napirendről, hiszen "politikai értelemben a javaslat halott", de az a cél, hogy jogi értelemben is végleg lekerüljön a  napirendről - mondta Lázár.

18:05
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy a tét

A tét az, hogy Magyarország és szövetségesei képesek lesznek-e visszavonatni a kötelező kvótával kapcsolatos javaslatot - mondta Lázár.

18:07
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Pont az aszfaltügy végére

A már említett uniós kifizetések ügyében a viták ellenére sikerült konstruktív együttműködést kialakítani Brüsszellel, Lázár János holnapi tárgyalásain az a cél, hogy az aszfaltügyben a vártnál jóval kisebb bírsággal megúszhassa Magyarország, és megindulhassanak a kifizetések. 

18:08
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Más kényes kérdések

Az aszfaltügyön túl is maradnak azonban még kényes, problémás kérdések, vitás ügyek Brüsszellel - mondta Lázár, aki megemlítette, hogy az átláthatóságot biztosítja az új pályázati rendszer.

A nyár óta Magyarországon uniós pályázat értékelését csak állami tisztviselő végezheti - hívta fel a figyelmet Lázár.

18:11
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

8900 milliárdot kell elkölteni

Magyarországnak ebben a fejlesztési ciklusban 8900 milliárd forint állhat rendelkezésére 2020-ig - emlékeztetett Lázár, aki szerint ebből eddig már 1100 milliárdot kifizettek. További 6000 milliárdot pedig már megpályáztattak. Az eddig megítélt uniós támogatás 3342 milliárd forint - ismertette a számokat Lázár, aki szerint a térségben ezekkel a számokkal Magyarország az élvonalba tartozik.

A cél az, hogy a támogatási ciklus forrásköltése 2018-2019-ben fejeződjön is be - hangzott el. 

18:12
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

A KPMG világítja át az előző ciklust

A kormány a KPMG pénzügyi tanácsadó céget bízta meg azzal, hogy a 2007-2013 közötti uniós forrásfelhasználást vizsgáló tanulmányt készítsen.

18:14
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Most átláthatóbb lesz

Érik kritikák a kormányt az uniós pénzköltés kapcsán, de ahol ennyi pénzt elköltenek, ott vannak is elnagyolt kritikák - állapította meg Lázár, majd arra buzdított: aki konkrétumokról is tud, az szóljon. Azt ígérte, hogy a mostani, 2020-ig tartó cklusban sokkal átláthatóbban költhetik el majd az uniós pénzeket, mint az ezt megelőző, 2007-2013 közötti ciklusban. 

18:17
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Szigorítják a közbeszerzéseket

A kormány létrehozott egy közbeszerzési kerekasztalt, továbbá javaslatot tesz a héten a közbeszerzési törvény szigorítására, hogy még átláthatóbb legyen az uniós pénzek elköltése - hangzott el.

18:17
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Egy kormányalapítvány lesz csak

Lázár János határozottan visszautasította a Transparency Magyarország megjegyzését, miszerint a kormány újra alapítványokat kíván létrehozni. Lázár szerint csak egyetlen – Habsburg Ottó életművét, hagyatékát gondozó – alapítványt kívánnak létrehozni.

18:19
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Kérdezhetnek az újságírók.

18:20
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

SIM-ügyben még várnak

Még nem készült el a kormány-előterjesztés a SIM-kártyák forgalmazásával kapcsolatban, mert még vár a kormány egy belügyminiszteri beszámolót - mondta kérdésre válaszolva Lázár.

18:23
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Kik lehetnek a szövetségesek?

Nem világos, hogy a bevándorlás ügyében milyen álláspontot vesz fel a többi tagállam - mondta Orbán Viktor brüsszeli látogatására utalva Lázár János, aki szerint természetesen a szolidaritás kérdését sem kerülhetik meg az ügyben.

Magyarországon a szolidaritás egyik formája, hogy sokat költ a határvédelemre és betartja a schengeni szabályokat, míg ez nem minden tagállamról és nem ugyanolyan arányban mondható el - fűzte hozzá Lázár. 

18:24
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán nem tudta meggyőzni az MSZP-t

Az MSZP álláspontja nem változott, a miniszterelnöknek nem sikerült meggyőznie az ellenzéki párt elnökét, hogy támogassák a szocialisták az alaptörvény-módosítást - mondta Lázárt.

18:26
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Spédernek csak jobb lehet

Nem kommentálta Lázár Spéder Zoltán kivonulását az FHB-ból, de annyit mondott, hogy szerinte Spédernek ezután "csak jobb lehet". 

18:27
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Itt demokrácia van

Demokrácia van Magyarországon Lázár szerint, vagyis nem osztja Kornai János állítását, miszerint itt autokrácia van. A miniszter szerint ezzel az elmúlt hat évben is megalapozatlanul vádolták a kormányt, és arra számít, hogy a következő két évben is téma lesz ez. 

Aki egy népszavazáson a választók véleményét kéri, az nem lehet autokrata, sőt, az az igazi demokrata  - jegyezte meg Lázár a kvótanépszavazásra utalva. 

18:30
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

2020 után kevesebb uniós pénz

Ha 2020-ig nem sikerül a kormánynak eredményeket felmutatnia, akkor vajon mikor sikerül? - tette fel a kérdést Lázár az uniós támogatások elosztására vonatkozó kérdésre válaszolva.

A teljes pénzcsapelzárásban nem gondolkodik Lázár, de szerinte 2020 után ilyen volumenű külső forráshoz aligha jut majd az ország.

18:32
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

2018-ban a "Folytatjuk" kevés lesz

Amikor a kormány majd elkészíti 2018-as választási programját, akkor nem lesz elég a "Folytatjuk", annál most többet kell mondani - utalt Lázár az említett, várhatóan csökkenő uniós támogatásokra.   

Magyarországnak versenyképes európai országgá kell válnia, és ehhez még sok a tennivaló - tette hozzá.

18:34
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Aki akar dolgozni, az tud is

Ma már megvalósulóban van a teljes foglalkoztatás, vagyis aki dolgozni akar, az ma tud is Magyarországon - állapította meg a miniszter.

Más kérdés, hogy még mindig alacsonyak a bérek, ezért van is egy komoly bérnyomás a gazdaságban, ez pedig a jövőben is várható - tette hozzá.

18:36
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Béremelés és beruházások

Bérfejlesztéssel és beruházásokkal kell számolni a jövőben a versenyképesség fenntartása érdekében - mondta Lázár. Ez a két dolog lesz a magyar gazdaság következő két nagy kihívása a miniszter szerint.

Békés, Baranya és Borsod megyének persze vannak még olyan térségei, ahol nem könnyű munkát találni, de a helyzet jobb, mint 2010 előtt - hangzott el. 

18:37
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Jó közlekedés a szuperkórházhoz

Teljes közlekedési infrastruktúrával látja majd el mintegy 5 milliárd forintos beruházással a kormány a tervezett dél-budai szuperkórházat - mondta kérdésre válaszolva Lázár.

18:39
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán-Vona találkozó

Orbán Viktor nem hívta volna meg Vona Gábort egyeztetésre az alaptörvényről, ha nem szívesen mutatkozna vele - mondta kérdésre válaszolva Lázár. Jelezte: várják az LMP válaszát is az egyeztetésre vonatkozóan. Magyarország Európában és itthon is szövetségeseket keres a kvótanépszavazás után - emlékeztetett Lázár.

18:42
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Kötelező gimnáziumi felvételi

A kötelező gimnáziumi felvételire vonatkozó kérdésre Lázár azt mondta: ma nincs központi felvételi rendszer, hanem minden iskola maga dönti el, hogy alkalmaz-e valamilyen felvételi rendszert. Ma a gimnáziumokba járók 30 százaléka nem jut el egyetemre, főiskolára, miközben Lázár szerint ez lenne a gimnázium dolga, ezért van szükség változtatásra.

A gyerekkel akkor teszünk jót, ha felveszik őt egy egyetemre vagy főiskolára, Lázárnak is felvételizni kellett annak idején - hangzott el.

18:44
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Eörsi miatt nem sír Lázár

Eörsi Mátyás visszakozását nem értékelte még a kormány, de Lázár szerint nem hullatnak majd könnyeket, és ő meg sem lepődött azon, hogy a korábban Eörsi által kért jelölést most ő maga visszamondta.

18:45
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Eddig se volt észrevehető a DK

Eddig sem volt észrevehető a Demokratikus Koalíció tagjainak képviselői munkája - jegyezte meg Lázár, utalva arra, hogy a DK politikusai bojkottálják a parlamenti üléseket és a törvényhozási munkát.

18:47
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Kádár csak egy gyilkos volt

Aggasztó, hogy kisebbségben vannak ma azok, akik szerint Kádár János egyszerű, köztörvényes gyilkos volt - mondta Lázár, megjegyezve: ő maga is így gondolja.

Történelemhamisítás, ha valakinek Kádárról nem a gyilkos, hanem a jótevő jut eszébe - vélekedett a miniszter.

A náci bűnök sem évülnek el soha, még 70 év után sem, így nem évülhetnek el Kádár bűnei sem - jegyezte meg.

18:50
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Mi lesz a malenkij robotra hurcoltakkal?

A II. világháború után malenkij robotra hurcoltak, illetve a leszármazottaik kaphatnak-e valamiféle elismerést, magyarságukat megélhetik-e, akár állampolgársági szinten is - kérdezték Lázártól, aki szerint megvizsgálják a konkrét javaslatot, sőt erről már szó volt a korábbiakban is, de az ilyen ügyek a nemzetpolitikáért felelős Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez tartoznak. 

18:52
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Fontos a magyar-bajor kapcsolat

A magyar-bajor kapcsolatok nemcsak önmagukban jelentenek sokat Magyarország számára, hanem azért is, mert Bajorország sokat segít abban, hogy a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont Németországban is érthető legyen - mondta Orbán Viktor bajorországi látogatása kapcsán Lázár. 

18:55
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Szíria: együttműködni az oroszokkal

A szíriai csaknem egynapos tűzszünet kapcsán Lázár azt mondta: az EU tagországai Oroszországgal együttműködve találhatnak csak megoldást. Törökországba valóban megindulhat egy akár több százezres menekülthullám - folytatta Lázár, aki szerint azért a magyar határra érkező migránsok többsége nem szíriainak vallja magát. 

19:01
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Százezres közszolga-leépítés?

Egyelőre nő a közszférában foglalkoztatottak száma - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy hány százezer közszolgát kívánnak elbocsátani. 

Most, amikor munkaerőhiány van, meg kell próbálni a közszférában dolgozókat átsegíteni a piaci szférába - mondta Lázár, aki szerint nem kórházi dolgozókat, és nem pedagógusokat akarnak elküldeni.

Viszont lehet egy 10-20 ezres elbocsátási hullám a közszférában - ismerte el a miniszter. Vállalhatatlan, hogy a négymillió munkavállalóból minden negyediket az állam foglalkoztatja, ez hosszú távon nem fenntartható. 

19:04
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Az állami cégeket is átvilágítják

Az állami cégeknél is végignézik 2018-ig, hogy mennyi munkavállalótól lehet megválni, mennyire van legfeljebb szükség - mondta Lázár még a közszféra karcsúsítása kapcsán.

19:06
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki magáért áll helyt, Rogán is

Illusztris társaság Lázár János, Mengyi Roland vagy Farkas Flórián, velük egy lapon említette Rogán Antalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár, aki megjegyezte: nem tapasztalta, hogy kijelentése ellen kifogása lett volna Rogánnak. 

Mindenkinek helyt kell állnia magáért a Fideszben, ez a gyakorlat nem változott   - figyelmeztetett Lázár.

19:08
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Szabad kereskedelem kell a sikerhez

Téved, aki azt gondolja, hogy szabad kereskedelem nélkül is lehet Európa sikeres - mondta Lázár. 

19:10
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Nem az OMSZ hibája a sok halál

Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók kiválóan végzik a dolgukat, vagyis nem ők, hanem az egészségügyi ellátórendszer egésze lehet esetleg felelős azért, mert többen halnak meg a statisztikák szerint Magyarországon, mint amennyi a demográfiai adatok alapján várható lenne - mondta Lázár.

Megjegyezte: a mentőszolgálat belső vitája eljutott a kormányhoz, ez is téma lesz majd a kormányülésen. 

19:12
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ne politikai csatározás legyen 23-án

Lázár azt mondja, nem tud arról, hogy kordonok lennének az október 23-i állami ünnepségeken, és azt sem tudja, hogyan akadályoznák meg, hogy összekeveredjenek a "táborok", szerinte a hétvégének nem a politikai csatározás a célja, hanem az emlékezés.

19:15
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságot az ügynökaktáknak?

Nyilvánosságra lehet hozni az ügynökaktákat, de azért ez felvet komoly kérdéseket - mondta Lázár. A miniszter szerint ő a nyilvánosságot szorgalmazta a Fidesz belső fórumain, de ilyenkor azt a szempontot ajánlották a figyelmébe: mi van a hivatásos állománnyal, másrészt hogyan lehetne az ügyből kihagyni azokat, akikről a megfigyelések, a jelentések szóltak, hogyan lehet megvédeni az ő jogaikat? Lázár nem tapasztalta, hogy a Fideszben személyes érintettség miatt ellenezték volna az ügynökakták nyilvánosságát.

19:17
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Átnézik a letelepedési kötvények rendszerét

A letelepedési kötvények rendszeréről Varga Mihály jelentést készít az ország felminősítése után a kormánynak, mert sorra veszik az adósságfinanszírozás különböző módozatait, így a letelepedési kötvények ügyét is. 

19:19
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP bűne a 2006-os "ünnep"

Az MSZP-nek komoly bűne, hogy az 50 éves emlékezést lehetetlenné tették, így biztos lelkiismereti okok miatt nem írta alá az MSZP a 60. évforduló közös ünnepléséről szóló nyilatkozatot - mondta kérdésre válaszolva Lázár János.

19:20
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Mi újság Paks II. ügyében?

Lázár János holnap Paks II.-ről is tárgyal Brüsszelben - hangzott el, de a miniszter nem akart részleteket mondani, csak annyit jelzett: megkérdezi Brüsszelben, hogy "mi újság" ez ügyben. 

19:23
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Agresszív, fenyegető az LMP

Ha 2018-ban nem lesz kormányváltás, Hadházy Ákos szerint csak forradalom válthatja le a kormányt, ezt pedig az LMP-re eddig nem jellemző agresszív fenyegetésnek értékelte Lázár János, aki azonban hozzátette: ő a legkevésbé sem ijedt meg Hadházytól, aki - mint mondta - korábban fideszes volt, és valószínűleg megsértődött valami miatt.

19:27
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

A gyermekotthon vezetőjének kitüntetéséről

A bicskei gyermekotthon vezetőjének állami kitüntetését hibának tartja-e? - kérdezték Lázártól, hiszen ő tüntette ki őt. A miniszter szerint a gyerekotthon vezetőjéről már tíz éve is lehetett hallani rossz híreket, de a kitüntetést javasoló bizottság őt javasolta, és sokan jó szakembernek tartották az igazgatót. Súlyos vádak hangoztak el ellene, ezeket meg kell vizsgálni - tette világossá Lázár. 

Az áldozatok jelentik az igazi problémát, nem a kitüntetés  - mondta a miniszter, aki megjegyezte: nem terveznek változtatni azon a szabályon, hogy később visszavonható legyen egy elítélt ember kitüntetése. "Várjuk meg, hogy előálljon egyáltalán ez a helyzet" - intett türelemre a miniszter. 

19:33
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Sokba kerül a helikopterbeszerzés

Ha kell vásárolni helikoptereket, akkor szállító- és harci helikopterek is kell vásárolni, de ez százmilliárdos nagyságrendű kiadást jelente a költségvetésnek, amivel azért érdemes óvatosan bánni - mondta Lázár.

19:37
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Nem csökkentik az érvényességi küszöböt

Nem várható, hogy a kormány módosítaná, lejjebb vinné a népszavazáskor alkalmazandó érvényességi küszöböt - mondta kérdésre válaszolva Lázár. Megjegyezte: nem tart attól, hogy a magas részvételi aránykövetelmény miatti érvénytelenség kiüresíti a népszavazás intézményét, mert szerinte az 10 százalék körüli részvételnél lenne csak.

19:39
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Sajnálja a Népszava bojkottját

Sajnálja Lázár János, hogy a Népszava bojkottálja a Kormányinfókat és nem vesz részt rajtuk, várja vissza a terembe a lap tudósítóját, mert szerinte ő mindenre igyekszik válaszolni, és felvetetette: diszkrimináció-e vajon, ha egy lap nem hajlandó tudósítani a kormány tevékenységéről, illetve ez hogy jön össze a sajtószabadság eszméjével - tette fel a kérdést. 

19:40
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

1050 ágyas lesz az új szuperkórház

A Kútvölgyiben lesz egy kórház Észak-Buda számára, és emellett megépül Dél-Buda ellátására egy 1050 ágyas másik kórház, ahogy arról már szó volt.  

19:43
október 18, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Elfogytak a kérdések, véget ért a 66. Kormányinfó.