Újabb országos tanársztrájk kezdődött

Események

pedagógustüntetés, budaörsi Illyés Gyula Gimnázium
Osztályterem a pedagógustüntetés alatt a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 2016.04.15
Vágólapra másolva!
Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A felhívásuk nem csak a tanároknak szól: azt kérték, hogy délben öt percre álljon le az ország, ne legyen kiszolgálás a boltokban, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés is. Az Origo percről percre tudósít a tanársztrájkról.  Ha van érdekes története vagy fotója a sztrájkkal kapcsolatban, vagy csak egyszerűen megmutatná, hogy hogyan telik a sztrájk egy iskolán belül, írjon a hirugyelet@origo.hu-ra!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül82 bejegyzés
09:35
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Ha nincs iskola, semmi sincs

Ha nem működik az iskola, semmi sem működik az országban. Déltől öt percig ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés"üzente a kormánynak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, amikor bejelentette az egész napos tanársztrájkot.

A tanárok a követeléseiket 25 pontban foglalták össze, amelyekről itt mondhatja el a véleményét.

09:38
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Márciusban tízezrek tüntettek

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága által kezdeményezett sztrájkot támogatja a márciusban több tízezres tüntetést szervező Tanítanék Mozgalom, valamint a második legnagyobb tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

09:42
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nem maradnak felügyelet nélkül a gyerekek

Egyetlen gyerek sem maradhat felügyelet nélkül" – mondta korábban Galló Istvánné, aki szerint a szülők azzal támogathatják a tanárokat, ha más módon oldják meg a gyerekek szerdai elhelyezését.

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány között létrejött elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás szerint szerdán senki sem kötelezhető arra, hogy órát tartson, azonban a gyerekek felügyeletét biztosítani kell.

09:44
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Történik valami

Végre történik valami" – mondja a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola takarítónője. A hölgy szerint a tanárok kedvetlenné, komorrá váltak az elmúlt években.

"Ez a rendszer nem hagyta őket kibontakozni." A hölgy szerint az elmúlt egy-két hónapban mintha kicserélték volna a tanárokat. "Visszatért beléjük a lelkesedés."

09:47
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Sok diák marad otthon

A Teleki Blanka Gimnázium környékén alig látni iskolatáskás gyerekeket, úgy tűnik, hogy sok diáknak jelent szabadnapot a sztrájk. Kockás ing, kék szalag egyelőre sehol.

09:48
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Rétvári: Nem kell szankciókra számítani

„Nem kell szankcióra számítania annak, aki a sztrájk mellett dönt, és a törvényeket betartja” - mondta Rétvári Bence a TV2-n.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azonban azt is hozzátette: a munkabeszüntetésnek van egy olyan, sztrájktörvényben rögzített következménye, hogy arra a napra nem jár bér, ezt a sztrájkalapból igényelhetik az érintettek.

09:50
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Lehet rajzolni és társasozni is

Hét órától egy tanárnő fogadja a korán érkező gyerekeket a Budaörsi Herman Ottóban. Az iskola részt vesz a mai sztrájkban. A tanárnő megnyugtatja a gyerekeket hozó szülőket, hogy vigyáznak a nebulókra. Rajzolhatunk, színezhetünk, és vannak társasok is" – ezt már az egyik kislánynak mondja. A kislány inkább az apjával tartana, de a társasjáték az utolsó pillanatban meggyőzi. A tanárnő mellé közben erősítés érkezik: még két tanárnő. Az iskolában a büfés is sztrájkol, ugyanis az ma zárva marad.

09:51
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A 182-esen is kevés a diák

A Kőbánya-Kispestről induló 182-es busz amolyan iskolajáratnak számít: két gimnáziumot és egy szakközépiskolát is érint. Az Origo tudósítójának emlékeiben tömött jármű él, amelyre a táskát már alig lehetett felcipelni. Ehhez képest most körülbelül tíz diák lézeng rajta.

09:53
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Bezárt mára a Teleki?

Tudósítónk szerint mintha zárva lenne a Teleki Blanka Gimnázium, mert negyedórája senki nem ment be és ki az épületből. Még tüntetők sincsenek.

09:53
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Füstölve sztrájkolnak

Az egyik lőrinci szakközép előtt csoportokban dohányoznak a diákok. Ők nem maradtak otthon.

09:55
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Üres a Karinthy is

A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes két tannyelvű gimnázium folyosói teljesen üresek, láthatóan sokkal kevesebb diák jött ma iskolába, mint egy átlagos napon.

10:00
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Liszt Ferencben nincs sztrájk

Egy anyuka elkísérte a gyereket a Liszt Ferenc Általános Iskolába, ott korábban jelezte az igazgató, hogy nem lesz sztrájk.

– Támogatja a tanárok követeléseit?
– Háááát, a követeléseiket igen, de a sztrájkot nem.

10:01
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Karinthyban nyitva a büfé

Van, ami sosem változik: a Karinthyban ma is nyitva van a büfé. Közben 8 előtt nem sokkal elhangzik az első figyelmeztető csengetés, a sztrájkot azonban semmi nem jelzi.

10:06
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Budaörsön tartják magukat az elveikhez

– mondta Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója.

Turcsik Viktor igazgató Fotó: Szabó Gábor - Origo

„A pedagógus már csak ilyen.

Tartjuk magunkat az elveinkhez” – mondta el Galambosné Fejér Gabriella, a sztrájkbizottság elnöke Budaörsön, a Herman Ottóban.

10:12
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Ez csak egy munkanap

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban minden tanárnak és minden diáknak be kellett jönnie, hiszen a sztrájk is ugyanolyan munkanap, mint a többi – mondta az Origónak az egyik pedagógus. Az intézményben körülbelül 30 munkavállaló csatlakozott a munkabeszüntetéshez, a 100 főből. Ők a tanárikban töltik a napot, a gyerekekkel nem érintkeznek.

10:15
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Kék szalag a Telekinél

Megvan az első kék szalag a Teleki Blanka Gimnáziumnál: egy könyvtári dolgozó a biciklijére és a kabátjára is kitűzte, így fejezi ki szolidaritását a tanárok iránt.

Biciklin a szalag Forrás: Origo
10:19
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nem nevetik ki a tüntetőket

Lázár János szívesen találkozik a 140 ezer pedagógussal, de igazából a köznevelési kerekasztalnál kell tárgyalni. A Miniszterelnökség vezetője erről egy március végi Kormányinfón beszélt.

Lázár elismeri Pukli István teljesítményét, és sok sikert kívánt bimbódzó politikai karrierjéhez. Más kormányok kinevetnék a demonstrálókat, de a mostani kabinet nem ezt teszi – mondta akkor a miniszter, aki szerint kudarc volt a március 30-i tiltakozás, és hiba volt a politikát bevinni az iskolába.

 

10:24
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Taxisok dudálnak be Balog Zoltánhoz

Taxisok is támogatják az egész napos tanári sztrájkot: a Magyar Taxisok Szakszervezete délben közös dudálásra hívja tagságát az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, az ötperces flashmob során kék szalagos taxik veszik körül a tárca Alkotmány utcai székházát, nyomják a dudát egyetértésük jeléül.

10:28
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Kell-e igazolás a gyereknek?

Az igazgatóknak az elmúlt napokban tájékoztatniuk kellett a szülőket arról, hogy az iskolában lesz sztrájk, vagy sem. Abban az esetben, ha nem lesz, vagy az igazgató semmilyen üzenetet nem küldött, akkor a munkabeszüntetés támogatottsága valószínűleg alacsony, így az órákat meg tudják tartani. Ennek megfelelően, ha a diák nem megy iskolába, akkor igazolást is kell majd vinnie erről a napról. Ha azonban az igazgató jelezte a sztrájkot a szülőknek, és az iskola csak felügyeletet tud biztosítani, akkor a tanulók igazolás nélkül is távol maradhatnak.

10:32
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

"Mi könnyen arcoskodunk"

Mi könnyen arcoskodunk, a város mellettünk áll” – mondta Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. „Nem lennék egy Békés megyei iskola igazgatója ma.”

„Hogy miért félnek sokan? Főleg, mert húsz éve nem volt sztrájk, a legtöbben még soha sem csináltak ilyesmit” – mondta az igazgató, aki szerint igazi veszély nincs. „Persze a sztrájk egy félelmetes dolog. Gondoljon csak bele. A legszélsőségesebb dolog, amit egy munkavállaló tehet.”

10:34
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Jár a fizetés

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének elnöke az Origónak konkrét számot még nem tudott mondani, de szerinte minimum annyian lesznek majd a sztrájkoló tanárok, mint az április 15-i, kétórás munkabeszüntetésen. A PDSZ elnöke szerint sok tanár elkerülheti, hogy levonják egynapi munkabérét az akcióban való részvétel miatt.

10:39
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Szolidárisnak kell lenni

A Karinthyban a pedagógusok különböző tanárikban töltik a sztrájkot. Egyikük azt mondta: azért csatlakozott, mert egyetért a 12 pontos követeléssel.

"Nem mindegyik érint engem személyesen, de úgy éreztem, szolidárisnak kell lennem" – mondta reggelizés közben az egyik pedagógus.

10:44
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

2010 előtt minden jó volt

"Semmilyen autonómiánk nincs. Régen saját költségvetésünk volt, most azt sem tudjuk, mennyi pénzünk van. Az intézményfenntartó 10 hónapra fizet ki olyan vállalkozókat, akikkel régen remek volt a viszonyunk" – mondta Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Szerinte az oktatási rendszer már 1979-ben megbukott, de azóta minden változtatás egy korszerűbb irányba terelte a rendszert, egészen 2010-ig.

A 2010 előtti rendszer iránya kifejezetten jó volt, csak nagyon lassan haladt. De bomlani kezdett a szegregáció, és a tantermi klíma is változni kezdett" – mondta az igazgató.

10:49
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tudják, hány órát vonnak majd le

Van olyan tanár, akinek ma csak 2 órarendi órája lett volna, de bejött egész napra, hiszen a sztrájk is egész napos. Azt a Klik dönti el, hogyan értelmezi a jogszabályt, és hány órát von le a bérükből – mondták a Karinthyban.

10:56
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Sakktáblával tiltakoznak Budaörsön

Egy 8x8 méteres sakktábla mintázatú molinót függesztettek ki a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában.

Kockás molinóval tiltakoznak Budaörsön Fotó: Szabó Gábor - Origo
11:00
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Vége a forgalomlassításnak

Véget ért a forgalomlassító autós demonstráció. 8 órakor indultak az autók a Dózsa György úttól a Kerepesi út–Rákóczi út útvonalon az Erzsébet hídig.

Rendőri felvezetéssel mentek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
11:06
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A büfé nem sztrájkol

Áll már a sor a Karinthy Frigyes Gimnázium büféje előtt. A három évtizede itt dolgozó büfésnő az Origo tudósítójának azt mondta: nem véletlenül nem sztrájkol.

„Gondolja csak el, mi lenne, ha én sem lennék nyitva” – tette hozzá.

11:14
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Pingpongasztal is van az iskolában

Lassan vége a tanársztrájk első órájának a Karinthy Frigyes Gimnáziumban. Az iskolának szerencséje van: azok a diákok, akiknek nincs órájuk, a hatalmas, tágas aulában tölthetik az üres órákat. Itt még pingpongasztal is van. A diákok felügyeletét a nem sztrájkoló kollégák vállalták.

11:21
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Tüntetést szerveznek a Teleki elé

Álljon le az élet öt percre a Teleki előtt is! - néven Facebookon szerveznek tüntetést délre a tiltakozások egyik központjává vált iskolához. "Az iskola sztrájkoló dolgozói 5 percig néma csendben tiltakoznak az iskola lépcsőjén a mai magyar oktatás helyzete miatt" - írják.

11:23
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Kedden leadták a sztrájkoló tanárok névsorát

A Karinthyban már kedd este leadták a sztrájkoló tanárok névsorát a tankerületnek, szerda délután ezt kérésre még pontosítják. Akkor jelentik azt is, hogy melyik tanárnak hány órarendi órája maradt el a sztrájk miatt.

11:25
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A külföldi tanárok nem tiltakozhatnak

A Karinthy Frigyes Gimnázium két tannyelvű képzést is nyújt, ezért az intézményben három anyanyelvű lektor is dolgozik. Ők dolgoznak, mert az őket küldő szervezet szerint a külföldi tanárok nem vehetnek részt politikai állásfoglalásban.

11:29
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A bölcsődék fele bezárt Budapesten

A budapesti bölcsődék fele egész nap zárva tarthat az országos sztrájk miatt, ezeken a helyeken elégséges szolgáltatást sem tartanak fent, hiszen a Kúria jóváhagyta a teljes munkabeszüntetést - tudtuk meg Szűcs Viktóriától, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökétől.

Ezekben a fővárosi kerületekben nincs ma ellátás:

- II.

- IV.

- IX.

- X.

- XII.

- XIII.

- XV.

- XIX.

- XX.

- XXI.

- XXIII.

11:31
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Ezt akarják a bölcsődei dolgozók

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a bezárásokról legkésőbb 48 órával korábban tájékoztatták a szülőket, hagytak időt a felkészülésre. Hozzátette,

az akcióval nem a családoknak akartak gondot okozni,

de csak így tudják érvényesíteni a követeléseiket. Tisztességes bért, legalább 20 százalékos emelést szeretnének, amit 8 éve hiába követelnek -

a bölcsődei dolgozók háromnegyedének fizetése ma sem éri el a 86 ezer forintot.

Másrészt szeretnék elérni, hogy a munkaközi szünet számukra is a munkaidő része legyen, ne fizetés nélküli túlóra - az ebédidőre kapott 20 percet sok dolgozó ugyanis a tényleges munkaidő után dolgozza le.

11:33
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Van, aki inkább tárgyalna

Nem minden tanár sztrájkol a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában. A nem sztrájkolók a földszinten vigyáznak a gyerekekre. 

 "Én azért nem sztrájkolok, mert szerintem már elindult egy folyamat, és ez elég. Elindultak a tárgyalások. Jó lenne megvárni a végét. Ezzel most többet ártunk a gyerekeknek, mint használunk. Hogy miért? Mert a szülőknek szabadságot kell kivenniük, és otthon kell maradniuk velük" - mondja az egyik gyerekekre vigyázó tanárnő. "Én bízom a kormányban" - mondja a hölgy, de a Klik szerinte is kudarcot vallott. 

11:35
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A pénztárca dönt

"Van, aki azért nincs odafent, mert hiányzik neki az a 14 ezer forint.

- mondja egy másik nem sztrájkoló tanárnő a Herman Ottó Általános Iskolában. "Valakinek a férje van leszázalékolva, és ő az egyetlen kenyérkereső."

Sztrájk a Herman Ottó Általános Iskolában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tárgyalásokkal szerinte is elindult valami, komoly engedményeket tett a kormány, de a három legfontosabb dologban (a Klik megszüntetése, óraszámcsökkentés, szabad tankönyvválasztás) nem történt előrehaladás, és nem is fog. "Ahhoz be kéne ismerniük, hogy az egész oktatáspolitika rossz. És azt soha sem fogják."

11:37
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Piknikre számítottak

A Karinthy aulája kezd megtelni, a sztrájkban érintett pedagógusok diákjai éppen filmet néznek, természetesen felügyelet alatt.

„Nekünk most két lyukasóránk van, addig ide jöttünk le.

Piknikezni szerettünk volna az osztályfőnökünkkel, de kiderült, hogy sajnos nem lehet, mert a tanáriban kell lennie"

– mondta az Origónak az egyik végzős.

11:39
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Külön menüpont a sztrájk miatt

A Karinthy Frigyes Gimnázium saját fejlesztésű elektronikus naplójában a diákok és a tanárok külön menüpont alatt követhetik, elmarad-e az órájuk a sztrájk miatt.

Forrás: Origo
11:39
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Sztrájkolnak a szociális dolgozók is

A szociális dolgozók kisebb csoportja is csatlakozott a sztrájkhoz, az ország több nagyvárosában két órára leállnak a családsegítő szolgálatok, hajléktalan- és idősellátó központok - követve a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság felhívását.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy tudja, többek között Győrben, Pécsen, Veszprémben, Dunaújvárosban, Pakson, Gyöngyösön, Érden és Százhalombattán is munkabeszüntetés várható a helyi szociális intézményekben.

11:48
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A végzős diákok egyetértenek a tanárokkal

„Nálunk már a kockás inges napot is megtartották. Nem tudom, hogy lesz-e valami hatása a sztrájknak, de tökéletesen megértem a tanárainkat. Valamit mindenképpen tenni kell, hogy változás legyen" – mondta egy filmet néző diák az Origónak.

12:00
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Bírók is csatlakoznak a sztrájkhoz

Ugyan a bíróknak tiltott a sztrájk klasszikus formája, egy bírók alapította testület jelezte, hogy szolidaritást vállal a sztrájkolókkal. A csatlakozni kívánó bírák úgy fejezhetik ki támogatásukat, hogy a tárgyaláson kívül is viselik a fekete talárjukat - írja a Hvg.hu.

Az Egyéni Függetlenség és Felelősség Fórum felhívása szerint azoknak a bíráknak a csatlakozását is várják, akik elégedetlenek a bírói szervezet jelenlegi "feudális működésével".

12:04
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A diákok tüntetnének

Szervezz diáksztrájkot a saját iskolád elé, vagy a közeli sulikkal egy közös helyszínre, öltözz kockás ingbe, és mondd el a véleményed! - írják a Diáksztrájk a jövőnkért nevű Facebook-oldalon, ahol arra buzdították a tanulókat, hogy legyenek szolidárisak a tanárokkal.

12:10
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Jó idő és filmvetítés

Szerencsére jó idő van, úgyhogy a karinthys diákok az udvarra is ki tudnak menni. A gimnáziumnak egyébként egy különálló épülete is van, ott is filmvetítés van a sztrájkoló pedagógusok diákjainak.

12:12
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A végzősök bementek

A XIX. kerületi Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban a diákok alig 20%-a ment be, többségük végzős. Volt, akinek 1-2 órát megtartottak, aztán mehetett haza, a többiek kártyázással, pingpongozással töltik az időt. 52 tanárból és 4 oktatást segítő kollégából 40 fő sztrájkol.

Forrás: Origo
12:20
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Kockás körök létrehozására biztatnak Pukliék

A pénteki sztrájk után újra arra kéri a Tanítanék Mozgalom az iskolákat és a tanárokat, hogy alakítsanak Kockás Köröket, amelyen belül megtárgyalhatják az oktatás főbb kérdéseit. A köröket már regisztrálni is lehet. 

12:31
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Vegyes a kép Győr-Moson-Sopronban

Iskolánként erős szórást mutat a sztrájk támogatottsága Győr-Moson-Sopron megyében. Több olyan iskola is van, ahol mindenki felvette a munkát, de akadt olyan általános iskola is, ahol szinte senki - értesült a Kisalföld. A győri Kölcsey iskolában a teljes alsó tagozat sztrájkol, a szülők pedig azzal támogatják őket, hogy egyetlen gyereket sem küldtek iskolába. Ugyanitt a felső tagozaton zavartalan a tanítás.

12:32
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Csalódott diákok: csak a hetedik óra marad el

A Karinthyban van olyan osztály, amelyik nem járt jól. Nekik csak a hetedik órájuk maradt el, a többit megtartják. 

12:40
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Győrben is támogatják a tanárokat

A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Iskola diákjai egyetértenek az oktatási rendszer átalakításaival kapcsolatos pontokkal, és támogatják a kockás mozgalmat a kezdetek óta. A mai napon üresek iskolánk tantermei! - írta egyik olvasónk.

Forrás: Origo
12:47
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs szalag, nincs transzparens

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban az aulában összegyűlt diákokon kívül semmi nem emlékeztet a sztrájkra. Nincsenek szalagok, nincsenek transzparensek, a munka a szokásos mederben folyik, mint egy átlagos tanítási nap. 

12:48
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nehéz jó időpontot találni a sztrájkhoz

A múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk időpontja nem volt a legszerencsésebb, mert az általános iskolákban akkor volt a beiratkozás. A Karinthyban ma a felvételi értesítőkkel kell foglalkozni a sztrájk alatt.

13:02
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Szülők tiltakoztak a XII. kerületben

"Nálunk így indult a ma reggel... tanárok bent, szülők kint, a cél közös. Az épületben kb. 10-en a nagyságrendileg 900 gyerekből" - írta egyik olvasónk a a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumból.

Forrás: Origo
13:04
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Boltbezárás öt percre

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetője osztotta meg az egyik elégedetlen bolt tájékoztatását.

13:20
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Sztrájkoló tanárok a Hermanban

Sztrájkoló tanárok a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban. Ennek az intézménynek a pedagógusai írtak nyílt levelet januárban a közoktatás problémáiról.

Sztrájkoló tanárok a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban Forrás: MTI/Vajda János
13:27
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Élhetőbb oktatást akarnak

A Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola tantestületének egy része is sztrájkol, élhetőbb oktatást akarnak.

Forrás: Origo
13:30
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Telekiben pihennek és holnapra tanulnak

A tiltakozások egyik központi iskolájává vált Teleki Blanka Gimnáziumban "sokan pihennek, relaxálnak, a holnapi napra tanulnak" - írta az egyik diák. 

13:32
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

400 diákból 5-en mentek be

Borsodban van olyan iskola, ahol 400 diákból mindössze 5-en mentek ma iskolába - mondta a Boon.hu hírportálnak Győrffy Lászlóné.

A Pedagógusok Szakszervezetének megyei alelnöke szerint vannak olyan intézmények is, ahol a technikai és gazdasági dolgozók is csatlakoztak a sztrájkhoz.

13:56
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Radnótiban a tetőn sztrájkolnak

A 86 fős tanári karnak nagyjából hatvan százaléka sztrájkol az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban - jelentette a helyszínről tudósítónk. Sok tanár felment az iskola tetején lévő teraszra, és ott beszélgetnek egymással. Az intézmény egyébként nem a Klikhez tartozik, de a tanárok nem tartják elfogadhatónak a tankönyvpiac beszűkítését, valamint a feladatalapú finanszírozást, utóbbi a normatív alapú elszámolást váltotta fel.

13:58
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Délben öt percre leállhat az ország

A Pedagógusok Szakszervezete azt kérte, hogy délben öt percre álljon le az ország, ne legyen kiszolgálás a boltokban, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, és álljon meg a közlekedés is. Facebookon is szervezik a leállást.

14:21
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

30-an maradtak

A miskolci Herman Ottó Gimnázium kong az ürességtől. A tanárok jó ideje értekezletet tartanak, ezért nem sikerült még velük beszélnünk, de úgy tudjuk, hogy közülük mindenki sztrájkol. Az épület előtt 30 szimpatizáns szülő demonstrál, egyikük egy táblát tartott a kezében, amivel a 12 órára tervezett országos leállásra szólította fel az arra járókat. Februárban egy hasonló tiltakozó rendezvényen még ötezren voltak - mondta az egyik tüntető, aki szerint szomorú, hogy mára csak 30-an maradtak.

Tüntető a miskolci Herman Ottó Gimnázium előtt Fotó: Polyák Attila - Origo
14:23
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Szeptembertől béremelés

Szeptember elsejétől hozzávetőleg 150 ezer pedagógus további általános illetményemelést kap átlagosan 4 százalékos mértékben, az életpályamodell bevezetésének újabb lépéseként - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Budapesten.

14:24
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Le kell adni a jelenléti ívet

"Le kell adnunk egy jelenléti ívet" - mondják a sztrájkoló tanárok a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban.

A Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégiumban is sztrájkolnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A neveket azért kell leadniuk, hogy a munkáltató ki tudja számolni, kitől mennyi fizetést kell levonni. Az iskolában a tanárok 40 százaléka sztrájkol. A vörösvári gimnáziumnak nem a Klik a fenntartója. "Mégis úgy éreztük, hogy ki kell állnunk a sztrájkolók mellett." Az elégséges szolgáltatásokról szóló egyezményben egyébként - amely a kormány és a Pedagógusok Szakszervezete között jött létre - az áll, hogy egynapnyi bért vonnak le.

14:27
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Nem elég a fejekbe passzírozni az információkat

"Azok vannak itt, akik máshogy akarnak tanítani. Nem lóhalálában, rendes beszélgetés nélkül. Nem pusztán a gyerekek fejébe passzírozni az információt" - mondja Szeitz Teodóra, a Friedrich Schiller Gimnázium magyar szakos tanárnője. "Ezen kellene a leginkább változtatni. Az oktatási módszereken. "A másik legfontosabb pont a diákokra pakolt terhek csökkentése, mind az óraszám, mind a tananyag tekintetében".

Fotó: Szabó Gábor - Origo
14:34
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Zombiból lelkes tanárok

"Felnőtt emberek vagyunk, diplomás emberek. Magunktól is tudjuk, hogyan vigyük el a gyerekeket az érettségiig" - mondja az egyik sztrájkoló tanár a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban, ahol a diákok szerint nagyon lelkesek lettek a tanárok az elmúlt egy hónapban. "Eddig olyanok voltak, mint a zombik" -  mondja az egyik tanuló.

14:36
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A szakszervezetektől várják a megoldást

"A sztrájkolók követeléseivel egyetértek, csak magával a sztrájkkal nem" - mondja az egyik nem sztrájkoló tanárnő a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban. A nő szerint inkább a szakszervezeteknek kellene megoldaniuk a problémákat, méghozzá úgy, hogy leülnek tárgyalni. A tanárnő ugyanakkor nem érzi képesnek a szakszervezeti vezetőket, hogy kiharcolják, amit kell.

Az sem tetszik, hogy válogatnak, hogy kivel ülnek le tárgyalni, és kivel nem"

- mondta.

14:41
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Budaörsön a testületi ülés is megszakadt

14:44
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Egy debreceni boltban is megállt az élet

Forrás: Olvasói fotó
14:48
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Dunakeszin és Szegeden is sokan csatlakoztak

Dunakeszin és Szegeden négy középiskolából háromban, Balassagyarmaton pedig a kettőből az egyikben sztrájkoltak a tanárok - mondta Mendrey László. 

14:53
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP is megállt öt percre a Kossuth téren

Az MSZP politikusai, aktivistái a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal. Tóbiás József pártelnök szerint új formákat kell kidolgozniuk a szakszervezeteknek és a politikusoknak a társadalmi akarat megszervezésére, hogy az 2018-ban kormányváltáshoz vezessen. Hozzátette: ebben megvan a felelőssége az MSZP-nek is, például a munka törvénykönyvét vagy a sztrájktörvényt módosító javaslatok kidolgozásával.

15:05
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Üres termek a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban

Több oldalon is gyűjtik a sztrájkban részt vevők képeit a Facebookon, a legjobban a "pedagogussztrajk" hashtag pörög.

15:10
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Együtt: Ne fenyegessék a tanárokat!

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, az Együtt politikusa szerint elfogadhatatlan, hogy több fideszes polgármester is munkajogi következményekkel fenyegette meg a sztrájkoló tanárokat. Úgy vélte, a kormány időhúzásra játszik, és "megpróbálja megvezetni" a tanárokat a pedagógussztrájk kezelésekor.

15:18
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Sokan csatlakoztak a Kölcseyben is

A hatodik kerületi tankerületben lévő hét iskolából hat csatlakozott a sztrájkhoz - mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője, a Kölcsey Ferenc Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke. Ebben az iskolában egyébként 77 fős a tantesület, ebből 64-en sztrájkolnak, délben az iskola előtt is tiltakoztak. 

15:27
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Élőlánc Pilisvörösváron

Pilisvörösváron a tiltakozók élőlánccal vették körbe a Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium épületét.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
15:32
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A DK üdvözli a tiltakozást

A Demokratikus Koalíció üdvözli a pedagógusok országos méretűvé szélesedett tiltakozását, amely megmutatja, hogy az Orbán-kormány nem szállhat szembe a magyar emberek akaratával, és nem veheti el a jövőjüket” - mondta Gréczy Zsolt.

A DK szóvivője elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte országszerte arról lehet hallani, hogy az „Orbán-kormány különböző rendű és rangú tagjai fenyegetik a tanárokat”.

15:39
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Az LMP is leállt öt percre

15:59
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat Óvodája is csatlakozott

Forrás: Origo
16:12
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

25 ezren sztrájkoltak, több mint ezer iskolában

Galló Istvánné, a szerdai tanársztrájkot meghirdető Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy 

adataik szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, és 1185 intézmény csatlakozott. 

Összesen egyébként több mint 140 ezer tanár, tanító, illetve óvodapedagógus dolgozik Magyarországon. Galló Istvánné szerint nagyon szép eredményt értek el, miután óriási ellenszélben kellett dolgozniuk. 

16:15
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

A Klik más számokról beszél majd

Galló Istvánné budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) valószínűleg más számokról beszél majd, ennek pedig az az oka, hogy a Kliknek nincs rálátása az óvodákra, valamint azokra az iskolákra, amelyek nem a fenntartásuk alá tartoznak. 

16:29
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Volt, ahol minden tanár sztrájkolt

Volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része - ismertette az elsődleges adatokat Galló Istvánné. A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emmi javaslatát a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható ez azért sem, mert kizárólag a Kliknél foglalkoztatottakra vonatkozna - közölte.

16:33
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Kockásra színezték a Madách teret

A Párbeszéd Magyarország (PM) aktivistái a Madách téren színeztek.

16:50
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Van, ahol kártyával ütik el az időt

Úgy látszik, az UNO a sztrájkoló tanárok körében is népszerű.

pedagógussztrájk Forrás: Origo
16:58
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

Szomorút, de frappánsan üzentek a Kliknek

- olvasható a közzétett kép mellett.

Életkép a pedagógussztrájkról Forrás: Origo
17:52
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

PSZ: Sikeres volt a sztrájk

Sikeresnek tartja a szerdai tanársztrájkot Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. 

Volt olyan fővárosi iskola, ahol egyetlen diák, a polgármester gyereke jelent meg.  Neki az összes órát megtartották. 

17:59
április 20, 2016
Vágólapra másolva!

EMMI: ötből négyen dolgoztak

- A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak. Szerdán ötből négyen a munkát választották - írta közleményében oktatási államtitkárság.

A sztrájk lassan véget ér, hamarosan jelentkezünk egy összefoglalóval.