Orbán elmondja, miről döntöttek Brüsszelben

Események

Orbán Viktor; Semjén Zsolt
Budapest, 2016. február 15. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 15-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor „Beszámoló az európai uniós csúcsról” címmel szólalt fel napirend előtt a parlament hétfői ülésén. Az Origo percről percre közvetítette a miniszterelnök beszédét. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
11:27
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Belpolitikai vita

A hétvégén komoly belpolitikai vita alakult ki arról, hogy az Orbán Viktor által is jóváhagyott záródokumentum miről is szól. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint, akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni,  nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. 

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor hazudott a magyar embereknek, mert végül megszavazta a brüsszeli EU-csúcs menekültek áthelyezését is megemlítő zárónyilatkozatát. A Jobbik "elképesztő árulással" vádolja a kormányfőt. 

11:44
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Visszafizettetnék a kampánypénzt

A kormányszóvivő szerint az ellenzéki pártok egyszerűen hazudnak a pénteken zárult EU-csúccsal kapcsolatban, hiszen az Európai Tanács nem döntött a kötelező kvótákról. Ellenzéki oldalon több párt is azt követeli, hogy a Fidesz–KDNP fizesse vissza a költségvetésbe a kvóták elutasításáról szóló kampánya költségeit. A Fidesz erre válaszolva azt közölte, nem változott korábbi álláspontja a betelepítési kvótákról, amit Magyarország Európai Bíróságon indított pere is jól mutat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az ellenzék hazudik Fotó: Polyák Attila - Origo
11:46
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

„Orbán Viktor biztosan nem fogad be menekülteket”

Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke vasárnap a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint Orbán egyetlen menekültet sem fogad be Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
11:48
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában szigorítás jöhet

Az EU-csúcson döntés született arról, hogy Nagy-Britanniában szigoríthatják a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit. A kormányfők péntek éjszaka állapodtak meg. David Cameron a megállapodás után közölte: a britek annyit tartanak meg az Európai Unióból, amennyire szükségük van, de kimaradnak a nagy európai szuperállam víziójából, az euróból sem kérnek, mint ahogy a nyitott határok politikáját vagy az állandó pénzügyi mentőcsomagokban való részvételt sem erőltethetik a szigetországra többé. 

12:01
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra kockás ingben van

A miniszterelnök felszólalását Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője kockás ingben hallgatja. 

12:06
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán megérkezett

Orbán Viktor megérkezett az ülésterembe. 

12:09
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a britekről beszél

Orbán Viktor napirend előtti beszédében elmondta, a britek azt kezdeményezték, hogy reformálják meg az uniót. Valójában arról van szó, hogy alaposan reformálják meg az uniót szerződésmódosítás nélkül. 

12:11
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

A britek erősebb EU-t szeretnének

A britek érvelése szerint a reformok célja, hogy az unió erősebb legyen - mondta Orbán. A mostani változtatások célja, hogy a versenyképesség mellett kisebb legyen a bürokrácia, és a nemzeti parlamentek nagyobb szerepet kapjanak. A kormányfő szerint ezek a kérdések kisebb érdeklődést váltottak ki itthon. 

12:13
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán szerint sikerült az alapértékeket megvédeni

Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy az Egyesült Királyságban élő nem brit állampolgárok szociális rendszerén lehet-e változtatni. A V4-es országoknak sikerült megvédeniük azt az elvet, hogy a szabad munkaerő-áramlás továbbra is érvényben marad. Sikerült megvédeni azt az elvet, hogy aki fizet valamilyen szociális ellátásért, annak jár továbbra is az, ami eddig. 

12:16
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

55 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában

A miniszterelnök szerint sikerült elérni, hogy csak megfelelő indoklással lehet bizonyos szociális ellátásokat felfüggeszteni. Ezekért korábban nem fizettek járulékot - vélte Orbán. A gyermekalapon nyújtandó szociális támogatásokról volt éles vita - mondta a miniszterelnök. A 2014-es angol statisztikák szerint 55 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, ebből 220–224 olyan személy van, akinek a gyermeke itthon van. 

12:17
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vita a gyermekek juttatásairól

A magyarok érintettsége a szlovákokéval esik egybe a gyermekek számát illetően - mondta Orbán. A megállapodás lényege, hogy a gyermekellátásért fizetendő összeg az adott származási országhoz kötődik, ha a gyermek nem Nagy-Britanniában él - fejtette ki Orbán.  

12:19
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor köszönetet mondott a visegrádi országoknak

Orbán Viktor szerint egyetlen uniós állampolgár sem járhat rosszabbul az unió területén élő nem uniós állampolgároknál. A vita fontos tanulsága, hogy ezeket az eredményeket Magyarország egyedül nem tudta volna elérni - mondta a kormányfő. Szlovákia, Csehország és Lengyelország közösen érte el ezeket az eredményeket, ezért a miniszterelnök köszönetet mondott nekik.

12:20
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Magyarország nem fog kampányolni

Orbán Viktor azt is mondta, hogy nem szállnak be a brit választási kampányba, ami az uniós tagságról szól majd.  

12:22
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Tartjuk magunkat a megállításhoz

A migrációs helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy egyetértés van abban, hogy 2015 nehéz év volt. Milliós nagyságrendben azonosítatlan néptömegek jelentek meg - mondta a politikus. A magyar válasz világos volt: ellenőrzés, azonosítás, megállítás és visszafordítás - mondta a miniszterelnök. Ez eredményes módszer volt, és fenn is fogjuk tartani. 

12:24
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Lehetségessé vált a déli határok megvédése

Világossá tettük, hogy a külső határokat meg kell védeni, amit először vettek bele a közös európai dokumentumba - mondta Orbán Viktor. Akárhogy is variálják, az unió azokat az elveket fogadta el, amiket a magyar kormány eddig is képviselt. Ebből az következik, hogy a déli határok megvédése lehetségessé vált – mondta Orbán.

12:25
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

2016-ban komoly veszély jöhet

A 2015-ös döntések megvédése nem sikerült volna a V4-ek nélkül - mondta a politikus. A rossz hír, hogy a 2016-os évben egy nagyon komoly veszéllyel kell szembenézni. 

12:27
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Ez a tétje a következő heteknek

A miniszterelnök szerint az uniós csúcs előrehozása a német tartományi választások miatt van. A március elején tartandó csúcs tétje, hogy a miniszterelnökök áldásukat adják egy olyan kötelező kvótarendszerre, amit Magyarország nem fogad el. Ez a tétje a következő heteknek - mondta a miniszterelnök. 

12:29
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Magyarország és Szlovákia együtt marad

Orbán Viktor elmondta, Magyarország és Szlovákia egyértelműen kitart a kötelező betelepítési kvóta ellen, és nem fogadja el, hogy ebből egy egyedi szabály szülessen. Ennek a brüsszeli támadásnak a kivédése a legfontosabb feladat - tette hozzá. - Ezt a helyzetet a szerdai ülésén értékeli a kormány, és alakítja ki az álláspontját. Ha a kormány szerdán dönt, akkor arról tájékoztatom az ország közvéleményét - mondta Orbán. 

12:29
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán befejezte

Vége a miniszterelnök felszólalásának, jönnek a reagálások. 

12:31
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vona: Nemzetek Európája kell

Vona Gábor megköszönte a miniszterelnök beszámolóját. A Jobbik elnöke szerint sokak számára az unió jövője az Európai Egyesült Államok, ez pedig egy tévút. Szerinte a nemzetek Európáját kellene létrehozni, amiről komoly vitát kellene indítani. 

12:33
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Újra terítéken a visegrádi négyek

A V4-ek együttműködése akkor is fontos lehet, ha nem sikerül a problémákat megoldani. Vona az unió szétesése témájában azt mondta, egy mélyebb közép-európai együttműködésre lehet szükség. A Jobbik számára továbbra is prioritás, hogy a Nyugat-Európába ment emberek szavazati joga könnyebb legyen.

12:34
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hazugságról beszél Vona

Az ominózus migrációs zárónyilatkozatról azt mondta Vona, könnyen elképzelhető, hogy az unió ránk kényszeríti a kvótákat. Vona kikérte magának, hogy a kormánypárti sajtóosztály hazudozik nekik. 

12:36
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Magyarország keresztre feszítése

Vona Gábor beszéde alatt folyamatos volt a zajongás. A Jobbik szerint a zárónyilatkozat kapcsán sok a homályosság és a hazudozás. Az európai kvóta egy keresztre feszítése Magyarországnak, míg a világkvóta egy méreg - mondta a politikus. 

12:37
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán korábbi nyilatkozatairól beszéltek

A Jobbik elnöke beszédében több olyan esetet sorolt fel, amikor Orbán nyilatkozatai nem álltak egyenes arányban a tettekkel. 

12:39
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Az LMP is megreformálná az uniót

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint, aki Moszkván keresztül utazik Brüsszelbe, ne sok jóra számítson. A politikus egyetért azzal, hogy az unió reformokra szorul.  

12:41
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Schiffer szociális Európát akar

Schiffer szerint ők egy szociális Európát szeretnének, míg London a City érdekei alapján alakítaná át az uniót. 

12:43
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Levélben szavaztatna az LMP

Az LMP frakcióvezetője szerint is biztosítani kellene a levélben való szavazást a nagy-britanniai magyarok számára. Világossá kell tenni, hogy a záródokuemtum h) pontjában mit is támogatott a miniszterelnök. 

12:46
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Adóelkerülés és biztonsági együttműködés

Nem történt előrelépés a belbiztonsági együttműködésben sem, de az offshore paradicsomok felszámolásában sem lépett semmit Brüsszel – mondta Schiffer András. Az adóelkerülésről nem esik szó, miközben annak a haszonélvezői a globális vállalatok. Az, ami a britekkel történt, pontosan ellentmond annak, hogy a tőke Európája helyett az emberek Európájáról beszéljünk.

12:47
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Harrach Péter a méltóságról beszél

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint a nemzetközi színtéren egységesen kellene fellépniük a pártoknak. Az emberi személy méltósága a legfontosabb Európában. 

12:50
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Emiatt aggódik a KDNP

A KDNP politikusa azt mondta, a közösségek és a nemzetek szerepe is fontos Európában. Harrach Péter is kiemelte, hogy milyen fontos a V4-ek együttműködése. Az eredmények mellett súlyos aggodalmak is fölmerültek az uniós csúcson. A betelepítési szándék élesen szembemegy a határok megvédésével. 

12:52
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs veszélyben a szabad munkaerő-áramlás

Harrach Péter azt mondta, a külföldi munkavállalók juttatásait érintő változások nem veszélyeztetik a szabad munkaerő-áramlást. 

12:54
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tóbiás: Lefokozták a magyar embereket

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője szerint hibás az a kormányzati értékelés, hogy sikert ért el a brüsszeli csúcson. A szocialista politikus szerint a magyar embereket lefokozták, így kevesebb jog és pénz illeti meg őket Európában. 

12:57
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nem akar kétsebességes Európát az MSZP

Az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány azon politikája ütött vissza, amelyik kevesebb Európát szeretett volna. Tóbiás szerint a hétvégi döntés magában hordozza a kétsebességes Európa jövőjét. Szerinte elfogadhatatlan a kétsebességes unió képe, a kormány politikája keveset mond az unió jövőjéről.  

12:59
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Menekültügy: Európa az ellenzéket követi

A menekültügyben Európa ott tart, amit az ellenzék mondott egy évvel ezelőtt - mondta Tóbiás. Orbán az erdélyi magyarok elé akar kerítést emelni - mondta az MSZP elnöke. Úgy látja, PR-kormányzást folytat a kabinet, mivel egy hétvége alatt 500 menekült lépte át a határt. 

13:00
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tóbiás: Magyarország egyedül maradt

Tóbiás József szerint Martin Schulz kijelentése szerint Magyarország egyedül maradt. 

13:02
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa: Gyurcsány és Vona egy platformon

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a külföldi magyaroknak már korábban biztosították a szavazati jogot. Az utóbbi törvényt egyébként Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc nem szavazta meg azzal, hogy nem támogatták a kettős állampolgársági törvényt. 

13:06
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lát kivándorlási válságot a Fidesz

Kósa Lajos azt mondta, az alaptörvény hatodik módosítása esetében világosan kiderül, hogy a Jobbik számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, vagy pedig valami más. Schiffer András felszólalásáról azt mondta, az ingázókra biztosan nem fog vonatkozni az uniós megállapodás.  A Fidesz frakcióvezetője szerint nincsen kivándorlási válság Magyarországon, mivel aki Európában vállal munkát, az csak él a jogaival. 

13:08
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Újra előjött a bécsi kávézó

Kósa Lajos szerint Magyarországon többek között az uniós tagságról is volt népszavazás. A szocialisták abban látták az uniós tagságot, hogy bárki nyithat majd kávézót Bécsben - idézte föl a 2003-as történéseket a Fidesz-frakcióvezetője. 

13:09
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa Tóbiás emlékeire kíváncsi

Kósa Lajos reméli, hogy Tóbiás József vissza tud majd emlékezni arra, hogyan szavazott a 2003-as népszavazáson. 

13:09
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy a zaj

Nagy a zajongás az ülésteremben Kósa szavai után. 

13:11
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán tanácsot adott a szocialistáknak

Orbán Viktor viszonválaszában megköszönte a Fidesz- és a KDNP-frakció hozzászólásait. Tóbiás Józsefnek azt mondta, hogy amit a parlamentben elmondott, azt képviselje az európai szocialistákon belül is. „Ha önök lettek volna kormányon, akkor több százezer azonosítatlan idegen lenne Magyarországon” – mondta az MSZP frakcióvezetőjének Orbán. 

13:13
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Súlyos veszélyekről beszélt Orbán

A miniszterelnök szerint egy baloldali kormány esetében ugyanazokkal a veszélyekkel kellett volna szembenéznie az országnak, mint ami Párizsban vagy Kölnben történt. Orbán szerint reális a veszély, hogy kettészakad az EU. Ez egy nagyon komoly kérdés, amit át kell gondolni. A miniszterelnök arra kérte Tóbiást, hogy erről a kérdésről a francia szocialistákkal is egyeztessen. 

13:16
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem lehet, mit kezdeni a diszlexiával

A politikai diszlexiával nem tudok mit kezdeni - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint a záródokumentumban a visszautalás a decemberi csúcsra vonatkozik, ahol Magyarország kijelentette, hogy nem támogatja a kvótát. Bár már korábban elfogadták, a 160 ezer ember szétosztását ránk kényszerítették, de eddig csak 220-at sikerült megtenni. 

13:17
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Ebben egyetért Orbán és Schiffer

Orbán Viktor szerint a szabadkereskedelmi egyezményekről azért nem kell beszélni, mivel az parlamenti hatáskör, ezért a magyar Országgyűlésben szavazás lesz róluk. A kormányfő egyetért Schifferrel abban, hogy az unió alapszerződését módosítani kell. 

13:20
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Tiszteletről beszélt a kormányfő

Tisztelni kellene azokat az embereket, akik külföldön vállalnak munkát - mondta Orbán. Szerinte az ellenzék nem így beszél róluk.  

13:21
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Távolabb kerültünk az Európai Egyesült Államoktól

A brit reformokkal távolabb kerültünk az Európai Egyesült Államoktól, de a márciusi menekültügyi javaslatokkal közelebb kerülhetünk hozzá – mondta Orbán. 

13:22
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Köszönetet mondott Orbán

A miniszterelnök végezetül megköszönte a Jobbik azon szavazatait, amik hozzájárultak az ország védelméhez, és örömmel veszi, ha a jövőben is támogatják őket. 

13:23
február 22, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán befejezte

Véget ért a miniszterelnök napirend előtti felszólalása.