Észak-Koreában ne törj katonai babérokra

Események

This picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on October 8, 2015 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting a newly-built village at Paekhak-dong in Sonbong District of flood-hit Rason City.   AFP PHOTO / KC
Kim Dzsongun magasabb szintre vágyik
Vágólapra másolva!
Február 11-én, Marietta napján köszöntünk mindenkit! Nem lesz ma szép idő, erős nyugati szél lesz, és akár még havat is láthatunk, de ez ne szegje kedvét, kövesse velünk a reggeli eseményeket. Ha ma van a születésnapja, többek között Teleki Lászlóval, a kiegyezés előtt a magyar önállóság ügyéért harcoló politikussal osztja meg az ünnepet. Baleset volt hajnalban az M1-esen, Hegyeshalom felé, keménykedik az USA Észak-Koreával, egyházfők találkoznak, és van hírünk egy nagyon boldog máltai selyemkutyáról is. Ha érdekességet lát, fényképezze le és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
08:05
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Jó reggelt

Február 11-e, csütörtök, Marietta napja van. Tudta, hogy a Mária női név olasz kicsinyítőképzős formájának jelentése ellenálló, lázadó, fegyelmezetlen, zabolátlan? Emellett még az Adolfok, Bertoldok, Dezsők, Elekek, Máriák és Teodolindák is ünnepelnek.

Induljon szépen a napjuk!

08:05
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

A feléről már lecsúszott

A nap ma 6 óra 55 perckor kel, és 17 óra 1 perckor nyugszik. A hold lustább: 8 óra 20 perckor kel, és 20 óra 48 perckor nyugszik.

08:06
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Rendőrségi véradó nap van

Ma van az országos rendőrségi véradó nap, amit 2009 óta Borbély Zoltán rendőr emlékére tartanak, akit 2008-ban ezen a napon Esztergomban szolgálat közben lelőttek. 

08:11
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Az USA bekeményít Észak-Koreával

Szerdán késő este vita nélkül, egyhangúlag megszavazták az amerikai szenátus tagjai az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását. A szenátorok félretették pártbéli nézetkülönbségeiket: demokraták és republikánusok együttesen,

ellenszavazat nélkül megszavazták a Phenjan ellen már érvényben lévő szankciók további szigorítását szorgalmazó törvényjavaslatot.

A szenátorok ismét élesen bírálták Phenjant, amiért semmibe véve a nemzetközi jogot, változatlanul atomfegyverek fejlesztésén dolgozik.

08:12
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Ha ma van a szülinapja

akkor az alábbiakkal ünnepel együtt. 

205 éve, 1811-ben született Teleki László politikus, író, akadémikus, 105 éve, 1911-ben született Bellák László hétszeres világbajnok asztaliteniszező és Schiffer Pál szociáldemokrata politikus, országgyűlési képviselő.

08:13
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Akár havat is láthatunk ma

Csütörtök napközben elsősorban az északi vidékeken kell futó záporra, hózáporra számítani. Ma az erős nyugati, északnyugati szelet az északi országrészben viharos lökések kísérhetik, majd éjszakára kissé mérséklődik a légmozgás, majd holnap napközben északon, északkeleten ismét megerősödik a nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 10 fok között alakul.

Ilyennek látszik ma reggel fel hétkor Budapest a Józsefhegyi kilátóról. Az eső szitál, az ég felhős, a hőmérséklet 3 fok, de a levegő tiszta és friss. Forrás: Origo
08:18
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Egy igazán boldog selyemkutya

Csütörtöki közlések szerint 55-re emelkedett a múlt szombati tajvani földrengés halálos áldozatainak a száma, 83 embert keresnek még a mentők a Tajnan városban összedőlt toronyház romjai között.

A helyi média beszámolói szerint túlélőkre az utóbbi napokban nem találtak, de egy máltai selyemkutya megmenekült. Mint kiderült, a Le Le (Boldog) névre hallgató kutya gazdáját, az 50 éves Lint élve mentették ki korábban, s jelenleg törött karokkal és bordarepedésekkel ápolják egy kórházban. A remegő kis kedvencet egyelőre Lin testvére és unokatestvére vette gondozásába, megköszönve a mentőknek az életmentést.

08:20
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Svédország is bekeményít

A svéd parlament az eddigieknél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt fogadott el szerdán, ugyanakkor az elítélt terroristákat továbbra sem foszthatják meg svéd állampolgárságuktól.

A jóváhagyott terrorizmusellenes törvény egyebek közt kétévi szabadságvesztéssel rendeli büntetni azokat, akik külföldre utaznak, hogy valamely terrorista szervezethez csatlakozzanak. Aki terrorcselekmények elkövetésére irányuló kiképzésben vesz részt, azt hat év börtönnel büntethetik. Terrorszervezetek finanszírozásáért a jövőben két év börtön jár majd.

08:22
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Kennedy gyilkosa rács mögött marad

Az amerikai hatóságok 15. alkalommal is elutasították szerdán, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék Sirhan Sirhant, Robert F. Kennedy szenátornak, az 1968-as elnökválasztási kampány egyik demokrata jelöltaspiránsának gyilkosát. A hivatalos közlés szerint ügyvédei legközelebb öt év múlva kérhetik szabadon bocsátását.

A most 71 esztendős Sirhan Sirhant egy San Diego melletti büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. A gyilkosságot követő évben, 1969-ben halálra ítélt merénylő büntetését 1972-ben változtatták életfogytiglani szabadságvesztésre, miután Kaliforniában megszüntették a halálbüntetést.

Sirhan Sirhan 1968-as elfogásakor Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti
08:25
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Ne csak a Saul fiának szurkoljon!

Az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjének díszvetítésével ma megkezdődik a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál. A filmről itt írtunk bővebben.

08:30
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Egyházfők találkoznak

Február 12-én először találkozik a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője azt követően, hogy 1054-ben szakadás következett be a nyugati és a keleti kereszténység között - írja az MTI, aztán felsorol 34 alkalmat, amikor még találkoztak. 

Ha már vallás: 1929-ben pont február 11-én írták alá a lateráni egyezményt, ami azóta is biztosítja a Vatikán szuverenitását. 

08:42
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Baleset az M1-esen

Az M1-es autópályán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon, Tatabánya térségében, az 53. km-nél egy kamion a belső elválasztó szalagkorlátnak ütközött. A belső forgalmi sávot lezárták, lassabb haladásra kell számítani - írja az Útinform.

08:47
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Mandela day

1990-ben a mai napon szabadult ki börtönéből Nelson Mandela, dél-afrikai polgárjogi aktivista és későbbi elnök. A 2013-ban elhunyt legendás politikus munkásságáról így emlékeztünk meg. A Simple Minds pedig így:

08:50
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Csak a szokásos a Róbert Károly körúton

Baleset történt a Róbert Károly körúton, a Kacsóh Pongrác úti felüljárónál, az Árpád híd felé. Csak egy sáv járható - írja a Fővinform. Még egy kamionnak kellene esetleg beszorulnia a Kőbányai úti felüljáró alá, és nagyon sok embernek indulna rosszul a napja. 

08:56
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

1998-ban a mai napon

lőtték le Fenyő Jánost. A Fenyő-gyilkosság ügye a mai napig húzódik, sok a kérdés a Vico-birodalom fejének meggyilkolása körül. A témáról itt írtunk bővebben a 2013-as tárgyalás környékén.

09:04
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Négy éve nincs velünk az aranytorkú énekesnő

Nyugodj békében, Whitney Houston!

09:06
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Gondokat okozott az erős szél

Országszerte okozott gondokat a szerdai erős szél, illetve az intenzív esőzés, több helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat. Az OKF szóvivője, Hajdu Márton elmondta: jellemzően az Északi-középhegység vízfolyásainak hirtelen megáradása miatt kellett védekezni. 

09:09
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Újabb Hosszú-ügy lesz?

Nem szakítja meg amerikai edzőtáborát Hosszú Katinka, így a világ- és Európa-bajnok úszó az áprilisi, győri országos bajnokságon sem áll rajthoz . Kiss László szövetségi kapitány szerint még csak szakmai vitát sem lehet nyitni, mert az úszónő csak néhány MOB-vezetőnek veszi fel a telefont, nélküle veszélybe kerülhet a 4 x 200-as váltó riói indulása is. A részletekről itt olvashat.

Hosszú Katinta Fotó: Polyák Attila - Origo
09:22
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Eredményes kurd rajtaütés Szíriában

A szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával elfoglalták szerda estére az aznap megtámadott légi támaszpont nagyobb részét és egy szomszédos várost az északnyugati Aleppó tartományban. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt.

09:26
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Az euróhoz képest gyengült a forint

Vegyesen alakult, euróban gyengült, míg a dollárhoz képest erősödött a forint árfolyama csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben. Az eurót a szerda esti 311,39 forint után 311,78 forinton jegyezték csütörtök reggel nyolc órakor a bankközi devizakereskedelemben.

09:30
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Bicepszet villant Koreában az USA

Az Egyesült Államok nukleáris meghajtású tengeralattjárót vezényel Dél-Koreába, hogy szükség esetén védelmet nyújtson az országnak Észak-Korea ellen. A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai haditengerészet  North Carolina nevű atom-tengeralattjáróját irányították az ázsiai országba. Az amerikai hadsereg a lépéssel óva inti Észak-Koreát, egyben a hadászati eszközök jelenlétével megerősíti azt, hogy elkötelezett Dél-Korea védelme iránt.

09:42
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Este hoki?

Csütörtöktől vasárnapig olimpiai selejtezőt játszik a magyar jégkorong-válogatott, sorrendben a litvánokkal, az észtekkel és a lengyelekkel találkozik Chernomaz kapitány csapata. Mielőtt nagyon beleélnénk magunkat, ez még csak az első selejtezőkör, ha sikerül továbbjutunk - amire minden esélyünk megvan -, akkor Rigában (vélhetően) a lettek, a németek és az osztrákok ellen kellene kiharcolni az olimpiai részvételt.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de az Origo egykori főszerkesztőjének, Gazda Albertnek (és Halász Zoltánnak) nemrég jelent meg a magyar jégkorongról szóló könyve.

A szapporói hősök Forrás: Icehockey.hu
09:48
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Rekordév a turizmusban

A turizmus számára hosszú távú terv a távol-keleti turisták megnyerése - mondta Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Faragó Péter kiemelte: 2015-ben elérték a kitűzött célokat, így rekordévet zárhatott a magyar turizmus.

09:59
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Nehéz az élet a Hungárián

Írtuk korábban, hogy baleset történt a Kacsóh Pongrác úti felüljárónál, amitől bedugult az egész Hungária körút. A közelben újabb baleset történt, az Üllői úton, még az Ecseri előtt nehezedik a belváros felé bejutás. Bővebben itt.

10:07
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Fennforgás van a Mechwart ligetnél

"Hatósági intézkedés miatt" mindenkit leszállítanak az éppen arra fonódó villamosról. Amint többet tudunk, jelentkezünk.

Mechwart liget, fonódó villamos, Forrás: Origo
10:11
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

1% alatt az infláció

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, decemberhez képest 0,1 százalékkal mérséklődtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A januári adat jelentősen elmarad az elemzők 1,2 százalékos várakozásától. 

10:17
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Maffiaügy az olasz fociban

Feljuthatna az olasz első osztályba a Crotone csapata, de nem biztos, hogy happy end lesz a történet vége. Kemény sztori.

FC Crotone Forrás: Wikipedia
10:23
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Beszakadt csatornafedél okozott dugót

A kispesti uszoda mellett, a Simonyi Zsigmond és a Bethlen Gábor utca kereszteződésében beszakadt a csatornafedél egy személyautó alatt. Tűzoltók és a BKK forgalomirányítói mentek a helyszínre. A baleset komoly torlódást okozott a környéken.

Forrás: Origo
10:23
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Most meg a légzsákok

A Volkswagen csaknem 680 ezer autót hív vissza az Egyesült Államokban a japán Takata hibás légzsákjai miatt.

10:29
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Minden nagyágyút bevet a Karc FM

A most induló, bevallottan kormányközeli rádióadóban minden fideszes megmondóembernek jut hely. "Bayer Zsolt, Huth Gergely, Papp Endre, Vass István Zoltán és Perjés Klára is kap műsort" - mondta Gajdics Ottó főszerkesztő az Origónak.

10:31
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

104 tiltott határátlépés

Száznégy embert fogtak el a rendőrök szerdán tiltott határátlépés miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön a honlapján.

10:39
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Német-török paktumról beszélt Orbán

Bevándorlóknak az unió területére szállításáról szóló német-török titkos paktumról beszélt Orbán Viktor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség lillafüredi ülését megnyitó beszédében. "A titkos megállapodás lényege az, hogy

4-500 ezer bevándorolót közvetlenül Törökországból az Európai Unió területére szállítanak,

de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem kötelező erővel szétosztanák őket a tagállamok között" - írja a Magyar Idők az MTI szerint.

Migránsok a szerb-macedón határon Forrás: AFP/Armend Nimani
10:41
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Fegyveres támadás Isztambulban

Fegyveres támadás történt a kormánypárti Yeni Safak és Yeni Akit napilapok isztambuli szerkesztőségei ellen - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

Yeni Şafak binasina yüzleri maskeli 5 kişi molotof atti, ardindan pompali tüfekle ateş etti. Işte teröristlerin saldiri ani...

Posted by Yeni Şafak on Wednesday, February 10, 2016
10:49
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Húzza a lakásárakat a csok

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai - közölte az ingatlan.com gazdasági szakértője.

11:00
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Ne legyen katonatiszt Észak-Koreában

Alig egy évvel az után, hogy Kim Dzsongun kivégeztette a védelmi miniszterét, most a vezérkari főnökön volt a sor: Ri Jongdzsil valószínűleg a héten fellőtt rakétával kapcsolatban ronthatott el valamit. De csak tippelünk, az is lehet, hogy csak rosszul ébredt aznap a diktátor.

Kim Dzsongun Forrás: MTI/EPA/YONHAP/RODONG SINMUN/-
11:05
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Újraéled a Malév?

Lehet létjogosultsága egy új magyar nemzeti légitársaságnak a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke szerint. Demeter Csaba az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta, Magyarországnak sok balkáni országba nincs közvetlen légi járata.

11:12
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

A görögöknek is tetszik a NATO-blokád ötlete

Sikerült megnyerni Görögországot ahhoz a német-török kezdeményezéshez, hogy a NATO közreműködésével lépjenek fel az embercsempészek ellen az Égei-tengeren, a görög-török uniós külső határ térségében. Az immár német-török-görög terv szerint az EU-ba igyekvő menekülteket a NATO hajói visszaszállítják Törökországba - írja több német lap. 

11:15
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Hat gyerek vesztette életét

Legalább hat gyerek meghalt, három ember pedig megsérült csütörtök reggel egy újabb buszbalesetben a nyugat-franciaországi Rochefort településnél.

The crash happened in Rochefort, a popular tourist town in south-west France.

Posted by ITV News on Thursday, February 11, 2016
11:22
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Nem mindenki parázik a Zika-vírustól

Az ausztrál olimpiai küldöttség főorvosa szerint a terjedő Zika-vírusnál nagyobb veszélyt jelenthet a vízminőség Rio de Janeiróban. "A várandós nőket eltanácsoljuk a Brazíliába utazástól, de a többiek esetében a vírusfertőzés 80 százalékban enyhe tünetekkel jár"  - jelentette ki csütörtökön David Hughes, hozzátéve: nem ideális úgy olimpián szerepelni, hogy egy sportoló a szennyezett víz miatt hányással-hasmenéssel járó bélfertőzéssel küszködik.

11:30
február 11, 2016
Vágólapra másolva!

Mára ennyi volt

Köszönjük a figyelmet, kövessenek minket holnap is, 7-től megtalálnak minket a címlapon.