Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén lehetővé teheti, hogy menekültek ellen indított büntetőügyeket a Szegedi Járásbíróság mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák. Hétfőn több mint ötezer ember ellen kezdett eljárást a rendőrség. Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől érkező menekülteket regisztrálják majd. Mindenki a magyar határzárra készül, a horvát belügyminisztérium például azzal számol, hogy a hideg, esős napok közeledtével a Törökország, illetve Görögország felől érkező menekültek várhatóan "melegebb útvonalat" választanak, Albánián és Montenegrón keresztül haladnak majd. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül12 bejegyzés
09:33
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Tehermentesítenék a szegedi bíróságot

Az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén lehetővé teheti, hogy a menekültek ellen indított büntetőügyeket a Szegedi Járásbíróság mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák. A rendkívüli ülés a kormánypártok kezdeményezésére 9 órakor kezdődik. Az indítványt benyújtó fideszes Tuzson Bence a szegedi bíróság leterheltségének csökkentését reméli a módosítástól.

09:34
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Ötezernél is többen jöttek tegnap

Hétfőn 5335 menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedd reggel a police.hu oldalon. A tájékoztatás szerint közülük 110 embert a magyar-szerb határszakaszon, 5224-et a magyar-horvát határszakaszon fogtak el. Közokirat-hamisítás miatt hat embert gyanúsítottak meg a rendőrök, két emberrel szemben pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölték.

09:39
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Majdnem megismétlődött az osztrák tragédia Mexikóban

Pótkocsiba zárt embereket mentett ki a mexikói rendőrség a közép-amerikai ország északi részén - közölte hétfőn a mexikói bevándorlási hatóság. Az emberek - köztük 25 gyermek - már 14 órája utaztak a kocsiszekrénybe bezárva, és teljesen ki voltak száradva. Egyesek közülük az eszméletvesztéshez közel álltak. A nagyrészt Közép-Amerika országaiból érkezett emberek az Egyesült Államok határa közelében lévő Monterreybe tartottak. Az akcióban négy feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek a mexikói rendőrök. A hatóság információi szerint a Mexikót átszelő útért az embercsempészek fejenként 1700 és 2900 amerikai dollár (mintegy 480 ezer és 817 ezer forint) közötti összeget kértek el.

10:53
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Tizennyolcan állnak bíróság elé

Újabb tizennyolc migráns bíróság elé állítását kezdeményezte kedd reggelig a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt.

11:05
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Megköszönték az osztrákoknak a menekültek

Osztrák zászlókkal és egy "Danke Österreich" (Köszönjük, Ausztria) feliratú transzparenssel vonult fel a menekültek egy csoportja hétfő este Bécsben, a Mariahilfer Strassén. A menetben sok volt a gyerek, ők vörös szegfűket osztogattak a járókelőknek és a felvonulást kísérő rendőröknek. A Die Presse képriportot közölt a hétfői eseményről.

11:43
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Elítéltek egy román embercsempészt

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Körmendi Járásbíróság első fokon, nem jogerősen egy román állampolgárságú férfit, aki hét szír migránst akart illegálisan Ausztrián keresztül Németországba szállítani.

12:04
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Félnek a migránsoktól a bolgárok

A bolgárok 63 százaléka veszélyt lát a migránsokban, és csupán 3,7 százalékuk véli úgy, hogy az ország szabadon befogadhat menekülteket - derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott helyi felmérésből.

Csak a bolgárok 3,7 százaléka fogadná be őket Forrás: Origo
12:15
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Barcson megerősíti csapatát az Ökumenikus Segélyszervezet

Mivel az elmúlt egy hétben megtízszereződött a Horvátországból Barcsra érkező migránsok száma, a számukra kialakított pihenőhelyen újabb sátorral, megnövelt készletekkel és megerősített csapattal folytatja a segítségnyújtást az Ökumenikus Segélyszervezet – közölte a szervezet.

13:56
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Németországban őrizetbe vettek 15 menedékkérőt

Őrizetbe vettek kedden a németországi Türingia tartományban 15 menedékkérőt, akik a hatóságok gyanúja szerint augusztusban részt vettek egy tömegverekedésben.

14:09
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki a drótakadály Zákánynál

Az úgynevezett gyorstelepítésű drótakadályt a magyar-horvát zöldhatáron, Zákány és Botovo között húzták fel a magyar katonák.

Forrás: MTI/Varga György
14:22
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb migránscsoport érkezett Beremendre

Újabb migránscsoport jött a beremendi határátkelőhöz kedd délelőtt - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A Horvátország felől 10 busszal érkező illegális bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átvizsgálják, magyar buszokra szállítják át, a magyarbólyi vasútállomásra viszik, és onnan utaztatják tovább őket.

14:53
szeptember 29, 2015
Vágólapra másolva!

Halott menekültet találtak egy magyar kamionban

Életét vesztette egy húszéves iraki menekült abban a kamionban, amit egy magyar sofőr vezetett a franciaországi Calais kikötője közelében, közölték kedden a helyi hatóságok. Az iraki férfira valószínűleg ráborult a rakomány egy fékezéskor. A kamionon egy magyar cég, a Waberer's reklámja látható, a rendszáma is magyar. Részleteket itt olvashat az esetről.