Menedékkérők nyertek pert Magyarország ellen

Események

Zákány, Gyékényes, menekültválság, migráns, menekült
Vágólapra másolva!
Üzent a magyar parlament az EU vezetőinek: védjék meg a kontinenst és polgárait. Ami a magyar határokat illeti, Kósa Lajos leendő Fidesz-frakcióvezető jelezte: ezek védelméhez elegendő a hadsereg létszáma. Ezzel szemben az Együtt szerint a fizikai és a jogi határzár is megbukott. Az ügyészség eközben 32 újabb menekültet állítana bíróság elé, Orbán Viktor kormányfő a migrációval foglalkozó ENSZ-tanácskozásra megy, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig a horvát kormányfővel vitázik. Brüsszelben még nincs megegyezés a menekültkvótáról, de a válság miatt az EU hagyhatja elszállni egyes tagállamok költségvetési hiányát. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
08:25
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb megyékben épülhet határzár

A kormány ideiglenes biztonsági határzár létesítésének előkészítését és megépítését rendelte el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével érintett megyékben, Magyarország azon határszakaszain, amelyek egybeesnek a schengeni külső határokkal.

Rendőr járőrözik a határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke térségében Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Közlönyben megjelent, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése érdekében szükséges további intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az intézkedés célja a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése. Az intézkedés végrehajtásáért a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter felel.

08:28
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Mától hatályos az új törvény

Kedden hatályba lép az a hétfőn elfogadott, majd a Magyar Közlönyben aznap ki is hirdetett törvény, amely a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat ad a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. A törvényről részletesen itt olvashat.

Keddtől nemcsak a kerítés építésére, de más feladatra is bevethetők a katonák a határnál Forrás: MTI/Mohai Balázs
08:32
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csökken a menekültforgalom Hegyeshalomnál

Nem csökken a forgalom Hegyeshalomnál. Miután hétfőn mintegy 12 ezer menekült érkezett a hegyeshalmi vasútállomásra vonattal, az osztrák határ menti településre kedden reggel az M1 értesülése szerint újabb, menekülteket szállító vonatok érkeznek.

Újabb vonatok futnak ma be a hegyeshalmi vasútállomásra Fotó: Polyák Attila - Origo
08:41
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb csapat menekült érkezése várható Barcsra

Várhatóan ma újabb menekülteket hoznak a horvát hatóságok Horvátországból Barcsra, a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz - hangzott el az M1-en. A csatorna arról is beszámolt, hogy nem érkezett meg a hétfő éjfélre várt, 500-600 migráns Horvátországból Barcsra.

08:55
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Konferenciákat hiúsít meg a válság

Erre az évre konferenciát, nagyszabású vállalati rendezvényeket mondtak vissza a külföldi megrendelők, illetve 2016-ra nem Budapestet választották ezek helyszínéül a migránsválság miatt - írja a Magyar Idők.

Naponta legalább tucatnyi szállodafoglalást is lemondanak a külföldiek. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: javasolni fogják egy állami, nemzetközi médiakampány indítását, ha súlyosabb mértékű lenne a turizmusban a visszaesés.

09:12
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU vezetőinek szab feladatot a parlament

Ma szavaz az Országgyűlés kormánypárti előterjesztésre arról a javaslatról, amelyben a kontinens és polgárai védelmére szólítanák fel az Európai Unió vezetőit a menekültválság miatt.

Cselekvésre szólítja fel az EU vezetőit a magyar parlament Fotó: Bielik István - Origo

A javaslat a magyar kormánynak is tartalmaz üzenetet: felszólítja a kabinetet arra, hogy pénzügyi forrásokkal és jogszabályi feltételekkel tegye lehetővé a határok védelmét.

09:35
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Műveleti területre látogat Soltész államtitkár

A magyar-horvát határra, Zákányba látogat ma az erőforrástárca egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Soltész Miklós államtitkár műveleti területre látogat Forrás: MTI/Soós Lajos

Soltész Miklós látogatást tesz a határsávban fekvő településen, az elzárt műveleti területen. Ezután a térség parlamenti képviselőjével és a polgármesterrel találkozik.

09:56
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

A hadseregre is szükség lesz Kósa szerint

Elegendő a hadsereg létszáma a határok védelmére - mondta Kósa Lajos, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője. A politikus a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy a szerb határ leköti az erőket, és ha a horvát határt is meg kell védeni, akkor már szükség van a katonák segítségére.

Kósa Lajos október elején veszi át a Fidesz-frakció vezetését Rogán Antaltól Forrás: MTI/Kovács Tamás

A frakcióvezetővé választásával kapcsolatos kérdésre Kósa Lajos azt közölte, nem volt kérdés, hogy elvállalja a megbízatást, "egy-két dolgot kellett tisztázni". Valószínű - tette hozzá -, hogy lemond a 2017-es budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottsági elnökségéről.

10:21
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán is ott lesz az ENSZ-tanácskozáson

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a migrációval foglalkozó jövő heti rendkívüli ENSZ-tanácskozáson, New Yorkban - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár szeptember 30-ra hívta össze a tanácskozást, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyeket a növekvő migrációs mozgás jelent.

10:56
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

32 újabb eljárás illegális határátlépés miatt

Harminckét újabb menekült bíróság elé állítását kezdeményezte az ügyészség határzár tiltott átlépése miatt. A húsz szír, hat török, három koszovói, két afgán és egy bangladesi állampolgár a kerítésen átmászva vagy alatta átbújva, illetve a már megrongált határzár résein jutott be Magyarországra.

Harminckét újabb eljárás indult tiltott határátlépés miatt - a kerítésen át ez bűncselekmény Fotó: Polyák Attila - Origo

A vádlottak közül tizenhárom esetben Kelebia, tizenegy alkalommal Mórahalom, négy esetben Tompa, míg három esetben Röszke külterületén lépték át illegálisan a határt. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését elismerték, egy kivétellel őrizetben várják a bírósági tárgyalást.

11:20
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter újabb bírálatot utasított vissza

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította a horvát kormányfő nyilatkozatát, amiben Magyarországot bírálta. Zoran Milanovic azt mondta, Magyarország egy éven át engedte átmenni a migránsokat az országon, és nem regisztrálta őket azért, hogy ne hozzájuk jöjjenek vissza.

Szijjártó Péter válaszolt a horvát miniszterelnöknek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A horvát miniszterelnök kijelentette: nem tudja megérteni "a magyar vezetők merevségét, keresztes templomos rendi görcsös hozzáállását". Azt is mondta, nem beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, "de úgy tűnik, vele senki nem beszél a nyugatiak közül".

Szijjártó Péter minderre úgy reagált, hogy

Horvátország miniszterelnöke "csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni".

Többnapos "szájhősködés" után a horvát bevándorlóellátó rendszer 24 órán belül összeomlott - közölte.

Hozzátette: Magyarország kikéri magának, hogy Zoran Milanovic ezek után is folyamatosan Magyarország ellen intézzen "szánalmas, hazug dühkitöréseket". Szijjártó megjegyezte, idén több mint 220 ezer bevándorló érkezett, akinek az elsöprő többségét regisztrálták.

11:41
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaüthet a nagykövetek bekéretése

Visszafelé is elsülhet a nagykövetek folyamatos bekéretése, amely komoly eszköz egy külügyminisztérium kezében - derül ki az Origo összeállításából.

A magyar külügyminiszter sorra kérette be az utóbbi időben a nagyköveteket Forrás: AFP/John Thys

Diplomáciai szakértők szerint egész Európára jellemzőbb lett a kemény hangnem, és az sem kizárt, hogy a miniszterek a szánalmas és az autista jelzőknél is továbbmennek majd.

11:44
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Muszlim segélyszervezet Beremenden

Muszlim segélyszervezet is részt vesz a bevándorlók ellátásában a beremendi határátkelőhelyen - hangzott el az M1-en.

A beremendi határátkelőnél szállítják át a horvát buszokról a menekülteket a BKK buszaira Fotó: Polyak Attila - Origo

A szervezet képviselői kedden két teherautóval jelentek meg a határnál, és élelmiszereket, ruhákat, cipőket, egészségügyi csomagokat vittek a rászorulóknak.

11:55
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrautónak hajtott az embercsempész

Vádat emelt az ügyészség azzal a szerb embercsempésszel szemben, aki az őt üldöző rendőrautónak hajtott az M5-ös autópályán.

A férfi még augusztusban, Szeged környékéről vitt 12 szír migránst Bécsbe a furgonjával,

fejenként 500 euróért.

Nem állt meg az embercsempész a rendőrök felszólítására Forrás: Thinkstock

Budapest határában nem állt meg az őt igazoltatni akaró rendőröknek, hanem visszafordult. Többször nekiütközött az őt üldöző és megelőző rendőrautóknak, végül feladta a küzdelmet, és megállt. Embercsempészéssel, hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel vádolják.

12:23
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Felszólítjuk az uniót

Az Országgyűlés kormánypárti képviselők kezdeményezésére határozatban szólította fel az Európai Unió vezetőit a kontinens és polgárai védelmére a migrációs válsággal összefüggésben.

12:25
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs egyezség a 120 ezer menekült elosztásáról

Csaknem tízórás tárgyalás után sem sikerült megegyezni Brüsszelben a tagállamok belügyminisztereinek keddi tanácskozását előkészítő nagyköveti szintű egyeztetésen a 120 ezer menekült elosztásáról - írta a Die Welt online kiadása.

Százhúszezer menekült elosztásáról kellene megegyezniük a tagállamoknak Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Az egyeztetés ma folytatódik, a belügyminiszterek ülése 14.30-kor kezdődik. A 28 tagállam képviselőinek arról kellene megegyezniük, miként vesz át a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól a többi tagállam 120 ezer menekültet két év alatt, a korábbi, 40 ezer fős vállaláson felül.

Vita van a tagállamok közt arról, hogy miként "vásárolhatják" ki magukat az elosztási rendszerből, illetve arról is, hogy a menekültek elosztásával mely tagállamok terheit enyhítsék. A harmadik fő vitapont, hogy milyen döntéssel fogadják el a menekültek elosztásáról szóló megállapodást.

12:54
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett Hegyeshalomba a barcsi vonat

Kedd délelőtt megérkezett Hegyeshalomba az a menekülteket szállító vonat, amelyik hétfő este indult Barcsról - jelentette a helyszínről az M1 tudósítója.

Menekültek várnak átszállásra egy vasútállomáson Fotó: Polyak Attila - Origo

A beszámoló szerint 1700-1800, de akár 2000 ember is utazhatott a 16 kocsiból álló szerelvényen, amelyet a nap folyamán még három követ, a következő várhatóan dél körül érkezik.

12:55
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek: Akik mi vagyunk

Negyven menekültet mutat be honlapján a Bild Akik mi vagyunk címmel. A kis ikonokra kattintva egy-egy migráns fotója és pár mondatos bemutatkozása ugrik fel.

Menekültek bemutatkozása a Bildben Forrás: bild.de
13:03
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Varsó ötezer menekültet fogadna be

Lengyelország ötezer menekült befogadását vállalja az uniós belügyminiszterek keddi találkozóján, ami kevesebb az Európai Bizottság által előirányzottnál, de több az eddig vállaltnál - írta a Rzeczpospolita lengyel napilap az RMF rádió luxemburgi diplomatától származó értesülése alapján.

Lengyelország a hírek szerint ötezer menekültet fogadna be Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Lengyelországnak

az Európai Bizottság szeptember eleji indítványa alapján mintegy 12 ezer menekültet kellene befogadnia,

de a lengyel kormány korábban kétezer ember befogadásába egyezett bele.

A Teresa Piotrowska belügyminiszter által kedden Luxemburgban előterjesztendő javaslat szerint Lengyelország önkéntes alapon 3900 görögországi menekülttáborokban tartózkodó migránst fogadna be, 1200 embert pedig Olaszországtól vállalna át.

13:09
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Együtt: Semmi sem működik

Sem a műszaki, sem a jogi határzár nem működik - mondta Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa. A független képviselő szerint a kerítést meg lehet kerülni, a honvédség pedig eddig törvényi felhatalmazás nélkül vett részt a határőrizetben.

Szabó Szabolcs (elöl), az Együtt politikusa szerint semmi sem működik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus "bornírtnak" és értelmetlennek nevezte a kedden elfogadott országgyűlési határozati javaslatot, amelyik "az unió fenékbe billentéséről szólt". Saját javaslataikat sorolva azt mondta, arányosan kell szétosztani az EU-ban a menekülteket, és át kell gondolni a bevándorláspolitikát.

13:38
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Hagyhatja elszállni a büdzséket Brüsszel

Az Európai Bizottság annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a migránsválságot olyan "rendkívüli körülménynek" nyilvánítsa, amely az európai költségvetési szabályok rugalmasabb kezelését teszi lehetővé - mondta Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős uniós biztos.

Pierre Moscovici figyelmeztetett, hogy a válság nem felhívás a költségvetési lazaságra Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ausztria és Olaszország azt kérte, engedélyezzék, hogy a költségvetési hiány meghaladhassa a GDP-arányos 3 százalékot anélkül, hogy az szankciós eljárást vonna maga után. A biztos szerint vizsgálják a lehetőséget, de figyelmeztetett, hogy ez nem lehet "felhívás költségvetési lazaságra".

13:49
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb: Van szívünk, de nem vagyunk hülyék

„Zágráb tudja, mit csinál, van szívünk, de nem vagyunk hülyék” - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfő esti tévényilatkozatában. "Magyarország egy évig így engedte át a migránsokat, többségüket nem vette nyilvántartásba, hogy ne toloncolhassák vissza őket" - mondta.

Zoran Milanovic szerint Zágráb tudja, mit csinál, és nem szívtelen Forrás: AFP/Thierry Charlier

Utalt arra is, hogy Szerbia hónapok óta nem felügyeli határait, és Belgrád már egy nappal azután megpróbált tanácsokat osztogatni Zágrábnak, hogy múlt szerdán először jelentek meg nagy számban migránsok Horvátországban, "miközben (Szerbia) már egy éve nem működik államként".

A magyar külügyminiszter úgy reagált, a horvát bevándorlórendszer megbukott Forrás: MTI/Kkm/Burger Zsolt

A kormányfőre azóta reagált Szijjártó Péter is. A magyar külügyminiszter szerint Zoran Milanovic "megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni". Többnapos "szájhősködés" után a horvát bevándorlóellátó rendszer egy nap alatt összeomlott - mondta.

14:09
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP ellenzi a honvédség bevetését

Az LMP nem támogatja a katonák rendészeti célú bevetését, csak humanitárius és logisztikai feladatok ellátását tenné lehetővé számukra - mondta Schiffer András társelnök-frakcióvezető és Gerstmár Ferenc, a párt rendészeti szakszóvivője a jogszabály-módosításról.

Schiffer András a menekültek jogérvényesítési lehetőségeiért aggódik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az LMP szerint a határ menti megyeszékhelyek bíróságainak speciális illetékességgel való felruházásának egyetlen célja a menekültügyi eljárások kiüresítése, amely megfosztja a menedékkérőket alapvető jogaiktól.

14:17
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Új útvonalon érkeznek a menekültek

A szerb hatóságok hétfő óta a tovarniki határátkelő helyett a tőle néhány kilométerrel északabbra lévő Babska körzetébe szállítják a migránsokat, feltehetően a horvát oldalon felállított opatovaci fogadótábor közelsége miatt.

14:18
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Prága nemet mond

Csehország álláspontja a migrációs válság megoldását illetően változatlan, és továbbra is elutasítja a menekültek elosztásának tartós, illetve rövid távú mechanizmusát - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

14:21
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

A magyarok kétharmada veszélyt lát a menekültekben

Alapvetően nem változott a menekültek társadalmi megítélése az elmúlt hónapokban: a nyár eleji 64 százalékhoz képest szeptember elején is a magyarok döntő többsége, 67 százaléka vélte úgy, hogy veszélyt jelentenek, így nem kellene befogadni őket.

Szintén stabil azok aránya, akik szerint viszont Magyarországnak kötelessége lenne a menekültek befogadása: nyár elején és végén is a társadalom szűk ötöde gondolta így - derült ki a Republikon megbízásából az Ipsos által készített közvélemény-kutatásból.

14:34
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ 240 ezer menekültet osztana szét

Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) felszólította az Európai Uniót, hogy egyezzen bele további 120 ezer, azaz összesen 240 ezer migráns befogadásába, különben a szervezet szerint hiteltelen bármilyen széttelepítési program.

Az ausztriai nickelsdorfi kamionparkolóban menekülteknek osztanak ételt Fotó: Polyák Attila - Origo

Melissa Fleming szóvivő emlékeztetett, hogy csupán tengeren 480 ezer ember érkezett Európába, és naponta átlagosan 6 ezren jönnek, így

a 120 ezres keret 20 nap alatt megtelik.

Sürgette, hogy az EU sürgősen állítson fel befogadóhelyeket Görögországban, ahova emberek tízezrei érkeznek.

14:38
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Menedékkérők nyertek pert

Ítélet született kedden egy 2011-ben indult ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a bírák három szomáliai menedékkérőnek adtak igazat a magyar állam ellen indított perben. Erről bővebben itt olvashat.

14:42
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Pálfordulást lát Orbánnál a DK

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök számára nyilvánvalóvá vált, hogy elveszítette az Európával "vívott öncélú háborúsdit", és

el kell fogadnia a közös európai menekültpolitikát, de ezt most pálfordulással leplezné,

és úgy tesz, mintha az Európai Bizottság javaslatai a sajátjai lennének.

A DK szerint Orbán Viktor elveszítette öncélú háborúját Brüsszelben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Molnár Csaba emlékeztetett: hétfőn a parlamentben Orbán Viktor azt mondta, a kormánynak van európai megoldási javaslata, méghozzá az, hogy hozzanak létre menekülttáborokat az EU-n kívül, és segítsék azokat az országokat, amelyek közel vannak a menekültek által elhagyott államokhoz, de mindezt az Európai Bizottság már szeptember 9-én javasolta, és akkor ezt Orbán Viktor ellenezte.

15:10
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadnák a menekülteket, meg nem is

A románok befogadnák a migránsokat, csak ne náluk lakjanak címmel összegezte a bukaresti Adevarul portál a migrációs válságról szóló közvélemény-kutatást.

A megkérdezettek 42 százaléka szerint az unióba érkező emberek a háborúk elől menekülnek,

23 százalékuk úgy véli: a jobb életet keresik Európában, másik 23 százalékuk szerint pedig destabilizálni jönnek Európát.

Migránsok a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél Forrás: MTI/Mohai Balázs

A megkérdezettek 56 százaléka szerint Romániának nem kellene menekülteket befognia. Ami a migránsokhoz való viszonyulást illeti,

a felmérésben résztvevők 26 százaléka elfogadná, hogy a menekültek letelepedjenek Romániában,

65 százalékuk ellenzi. A megkérdezettek 24 százaléka a menekülteket saját településére is befogadná, 67 százalékuk pedig ezt ellenezné.

15:21
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek álltak tovább regisztráció nélkül

Vajon a múlt szerdán Röszkén történtek óta is eleget tud-e tenni Magyarország schengeni kötelezettségeinek – erre volt kíváncsi a Heti Válasz, az adatokért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), valamint a rendőrséghez forult.

Csaknem 19 ezer menekültet engedtek tovább a magyar hatóságok regisztráció nélkül Fotó: Polyák Attila - Origo

A BÁH szerint szerda és vasárnap között 1599 menedékkérelmet regisztráltak. Ugyanebben az időszakban a rendőrség szerint 20 748 migráns érkezett Magyarországra. Vagyis csaknem 19 ezer olyan menekült lépett be, majd a hatóságok segítségével ki Ausztria felé, aki nem regisztrált.

15:31
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

A spanyol kormányfőnek nem tetszik a könnygáz

Nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz - mondta a spanyol miniszterelnök egy rádióinterjúban, először kommentálva nyilvánosan a magyarországi migrációs intézkedéseket. Mariano Rajoy a menekültekkel szembeni vízágyú- és könnygázhasználatot ellenzi.

Mariano Rajoy ellenzi a vízágyú és a könnygáz használatát Forrás: AFP/Philippe Huguen

Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mindenki, aki kéri, megkapja-e a menekültstátust Spanyolországban. Megjegyezte, a politikai üldözöttek, és a háború elől menekülők megérdemlik a figyelmet és támogatást.

15:52
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nem opció többé a kivásárlás

Berlini kormánykörök szerint lekerült a 120 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások napirendjéről az a javaslat, hogy a menekültek befogadását elutasító tagállamok "kivásárolhatják" magukat - értesült a dpa hírügynökség.

Angela Merkel német kancellár - berlini kormánykörök szerint mégsem kellene fizetni Forrás: AFP/John Macdougall

Korábban arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni lehet pénzbefizetéssel, most úgy tűnik, inkább a határidőket tolnák ki. A 28 uniós tagállamnak arról kellene egyezségre jutnia, hogyan oszt el 120 ezer menekültet a korábbi, 40 ezer fős vállaláson felül.

16:13
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Még elkerülik a vonatok Münchent

A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte a német vasúttársaság.

A bécsi Westbahnhofon, amikor még járt a müncheni railjet Forrás: Origo

A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár.

16:24
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tartósnak tűnik a válság

Nagyságában, összetettségében is példa nélküli a migránsválság, amely tartósnak ígérkezik, de

Európa a rendelkezésre álló kapacitásokkal és korábbi tapasztalataival "képes lenne szembenézni"

vele - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanulmánya.

Cséfalvay Zoltán még államtitkárként a parlamentben Forrás: MTI/Beliczay László

Cséfalvay Zoltán, a párizsi székhelyű szervezet állandó magyar képviseletének vezetője szerint az alapvető gondot az okozza, hogy a jelenlegi migrációs hullám "nem olyan szabályozott és ellenőrzött bevándorlás, amely hosszú távon akár gazdaságilag pozitív jelenség is lehetne".

16:39
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Időpocsékolás vitázni

Elfecsérelt időnek tartja a kvótarendszerről folytatott vitát a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ugyanis az egész terv nonszensz, kivitelezhetetlen és megvalósíthatatlan. Amíg erről vitázik az EU, addig tízezrével érkeznek az illegális bevándorlók Magyarországon keresztül is az EU-ba.

Szijjártó Péter időpocsékolásnak tartja a vitát a kvótákról Forrás: MTI/Mohai Balázs

A külgazdasági és külügyminiszter azt tartotta elfogadhatónak, hogy a görög határ védelmét közös kvótarendszerben oldják meg a tagállamok. Szijjártó Péter szerint ha az EU-tagországok nem szerzik vissza a kontrollt a határaik felett, akkor nincs olyan megoldás, amivel a helyzetet kezelni lehetne.

16:47
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Zákány példát mutat Horvátországnak

Zákány példát mutat Horvátországnak, mert a nem egészen 1100 lakosú település az elmúlt napokban több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország abban a másfél napban, amíg ott össze nem omlott a migránshelyzet kezelése – mondta Zákányon Soltész Miklós.

Menekültek Zákány határában Fotó: Polyák Attila - Origo

Az erőforrás-minisztérium államtitkára hozzátette: a somogyi határtelepülés az utóbbi négy napban több mint 12 ezer embert fogadott, hogy tovább tudjanak menni a regisztrációs pontokra.

17:00
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia tagad

A szerb belügyminiszter közleményben utasította vissza azokat a szerinte rosszindulatú állításokat, hogy Szerbia Horvátország felé irányítja az országba érkező migránsokat. Nebojsa Stefanovic azt írta: nem igazak a vádak, amelyeket horvát kollégája, Ranko Ostojic fogalmazott meg.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök júliusban Budapesten Fotó: Bielik István - Origo

Eközben Aleksandar Vucic szerb kormányfő úgy becsülte, a magyar és a horvát határzár miatt 20 millió eurós kár érte a szerb gazdaságot.

Vucic az EU-tól várja, hogy jobb belátásra bírja Zágrábot,

ellenkező esetben Szerbia válaszlépést tesz. A miniszterelnök rendkívüli kormányülést is összehívott.

17:04
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészeket fogtak Ausztriában

Ausztriában elfogtak öt embercsempészt, akik már több alkalommal menekültek százait vitték Szerbiából Magyarországon át Németország felé - közölte a rendőrség. A csempészek fejenként 1500 eurót kértek a menekültektől.

A menekülteket és az embercsempészeket is elijeszteni hivatott hirdetés egy libanoni napilapban Forrás: MTI/AP/Huszein Malla

A gyanúsítottakat a linzi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

A bandát az osztrák, a magyar és a szerb hatóságok közösen számolták fel,

a nyomozás 2015 januárjában kezdődött.

18:49
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Zavargások egy horvát befogadótábornál

Zavargások törtek ki kedd délután Horvátországban az opatovaci befogadótábornál - jelentette az M1 tudósítója. A tudósítás szerint kedden délután "kitört a tömeg" a táborból, és megrohamozták az ott lévő buszokat. Bejelentkezésekor épp egy ájult embert emeltek ki a tömegből. Az M1 munkatársa látott a buszokhoz siető, gyermeküket magukhoz szorító nőket, de felnőtt férfiak is dulakodva igyekeztek feljutni a buszokra. Nagyon durvák voltak velük a rendőrök - hangzott el a tudósításban.

18:54
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

"Elszabadult a pokol"

A M1 tudósítója szerint a hatóságok azzal próbálták csendesíteni az embereket a horvát tábornál, ahol zavargások törtek ki, hogy hamarosan tíz autóbusz érkezik értük, de a bevándorlók ezt nem nagyon hitték el.  A tudósító úgy fogalmazott: "a tábor bejáratánál elszabadult a pokol".

19:00
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét összeültek az uniós belügyminiszterek

Újabb rendkívüli tanácskozást kezdtek kedden délután Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni a migrációs válság egységes, közös kezeléséről. A tanácskozásra érkező miniszterek közül többen a szolidaritás és a felelősség kettősét hangsúlyozták a sajtónak, kiemelve, hogy meg kell állapodni 120 ezer menekült elosztásáról a tagállamok között, ugyanakkor az ezt szolgáló hot spotok felállítását, a külső határok ellenőrzését és az elutasított menedékkérők, a gazdasági migránsok hazajuttatását is biztosítani kell.

19:04
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel: a kerítés nem megoldás

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek hazájában, és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki Berlinben Angela Merkel német kancellár a finn kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a menekültek beáramlása Európába "nagyon rendezetlenül" zajlik, ezért szükség van a "rend jeleire", így az uniós külső határok biztosítására. Görögország uniós külső határának biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása - hangsúlyozta a német kancellár. A menekültválságban "megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével" - mondta.

Angela Merkel kancellár és Juha Sipilä finn kormányfő sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban szeptember 22-én Forrás: MTI/AP/Michael Sohn
19:11
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel: Ez már inkább V3

Teljes a bizonytalanság Brüsszelben az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Több uniós forrás is azt állítja, hogy a miniszterek mégis úgy döntöttek, minősített többséggel erőltetik rá a visegrádi országokra a kvótarendszert. Ráadásul a cseh belügyminiszter szerint a lengyelek mégis inkább igennel szavaznak. "Ez már a V3" - írta egy szomorú jel mellé Milan Chovanec.

19:30
szeptember 22, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogadták a 120 ezres menekültkvótát

Leszavazták a visegrádi országokat az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Az AFP francia hírügynökség információi szerint nagy többséggel elfogadták a 120 ezer menekült áthelyezéséről szóló kvótát. Arról azonban még nincs hír, hogy a részvétel kötelező vagy önkéntes.