Átfagyva, vizesen érnek Magyarországra

Események

Vágólapra másolva!
Nyugatra tartanak a menekültek vonattal a Keletiből, Röszkénél pedig folyamatosan érkeznek a határon; a gyűjtőpontról a menekülttáborba viszik őket. Meghalt az 5-ös úton elgázolt menekült. Csongrád megyében háromezernél is több menekültet állított meg a rendőrség tegnap, egy rendőrt pedig betonnal dobtak meg Röszkénél. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül60 bejegyzés
14:12
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hatmilliárd dollárt költöttek a törökök a menekültekre

A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet.
Törökország kétmillió szír menekültet fogadott be Forrás: AFP/Ozan Kose

A diplomata elmondta: kétmillió szíriai menekült van Törökországban. Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől - közölte.

14:13
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb embercsempészek buktak le

Jogellenes tartózkodás elősegítésének gyanúja miatt indított eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság két férfi ellen, akik hétfőn 26 szír állampolgárt vettek fel a bérelt autójukba egy röszkei benzinkúton, hogy pénzért Budapestre vigyék őket.

14:13
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Menekült cica is érkezett Röszkére

A menekült kutya után menekült cica is érkezett Magyarországra, a szerb határ menti Röszkére. A képet Beatrice Montini, az olasz Corriere della Sera című lap újságírója osztotta meg Twitterén. Azt írja, hogy a fotón látható férfit Omernek hívják, ő a cica gazdája, és Szíriából érkezett Magyarországra. A macska neve Johnny.

14:14
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Harrach: aki éhezik, annak enni kell adni

Harrach Péter szerint aki most éhezik, annak most kell enni adni, és ezt is teszik a hatóságok is az együttműködő migránsokkal. A KDNP frakcióvezetője úgy véli, hosszú távon a valódi üldözöttek és a biztonságukat féltő európai polgárok érdekei azonosak.

Harrach Péter az Országgyűlésben Fotó: Polyák Attila - Origo

Kitért arra is: nem lehet szembeállítani a humanitárius segítségnyújtást az európai önvédelemmel.

14:14
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Meghalt az 5-ös úton elgázolt határsértő

Meghalt az a szíriai férfi, akit két társával együtt elsodort egy gépkocsi csütörtökre virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében. Az egyik sérült a kórházban meghalt, két társát súlyos sérülésekkel kezelik. A rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését - közölte Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

14:14
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A kormányt okolja egy esetleges járványért a DK

A Demokratikus Koalíció szerint egyelőre nincs adat arról, hogy a bevándorlók érkezése járványveszélyt jelentene, a kormány viszont azzal, hogy nem gondoskodik a menekültek megfelelő ellátásáról, ennek kialakulását segíti.

László Imre, a párt egészségpolitikusa azt mondta, a menekültek csak akkor esnek át orvosi ellenőrzésen és kapnak ellátást, ha azt a civil szervezetektől és az önkéntes orvosoktól megkapják.

Ha több tucat embert egy kis helyen összezsúfolnak és még tisztálkodási lehetőséget sem adnak nekik, akkor előbb-utóbb ki fog alakulni közöttük valamilyen betegség vagy fertőzés akkor is, ha az összezárt emberek egyébként egytől-egyig egészségesek - mondta.

14:19
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Szír vitte a szíreket

Herceghalom és Bicske között fogtak el a rendőrök egy szír férfit, aki négy szír állampolgárt akart Németországba vinni. A 46 éves férfi ellen embercsempészés miatt indított eljárást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

14:20
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Sarkozy újfajta háborús menekültstátuszt hozna létre

Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert a migránsok befogadására továbbra is elutasítja Nicolas Sarkozy volt francia államfő, aki egyúttal új európai migrációs politikára tett javaslatot a politikai menekültstátusztól megkülönböztetett háborús menekültstátusz bevezetésével.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök új javaslatokkal állt elő Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az exelnök élesen bírálta utódját, Francois Hollande-ot a kvótarendszerre vonatkozó álláspontjának megváltoztatásáért. Párizs júniusban még nem támogatta a javaslatot, de a hét elején jelezte, hogy befogadja a brüsszeli kvóta alapján neki jutó 24 ezer menekültet.

A volt elnök szerint az Európai Uniónak a schengeni övezeten kívül, kelet-európai és afrikai országokban kellene létrehoznia befogadóállomásokat, és ott eldönteni, hogy ki jogosult az általa javasolt speciális menedékjogra.

14:25
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Elégedetlen az Amnesty az uniós javaslattal

Az Európai Bizottság által tett javaslatok még mindig távol állnak a menekültválság megoldásától - állítja az Amnesty International. Álláspontjuk szerint a tagállamoknak az EU-ba vezető biztonságos utak bővítésének módját kellene keresniük, és nem olyan biztonságos országokat, ahova a menekülteket visszaküldetik. A bizottság bejelentése előtt az Amnesty International nyilvánosságra hozta európai menekültvédelmi javaslatát (Agenda for Europe), amelyben a Menekültek Védelmének Uniója létrehozására szólít fel. 

14:31
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP ötpárti egyeztetést sürget

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy kezdeményezzen egyeztetést az öt parlamenti frakcióval a magyar menekültügyi álláspontról, amit az EU-ban képviselnénk. Schiffer András társelnök-frakcióvezető szerint a magyar érdek csak akkor érvényesíthető, ha van egy nemzeti minimum a bevándorláspolitikában.

Schiffer András nemzeti minimumot sürget Fotó: Origo

Schiffer András társelnök-frakcióvezető azt is mondta, a magyar miniszterelnöknek is le kell vonnia a konzekvenciát: csődöt mondott a stratégiája, a menekülthullám ugyanis nem csitult sem az "idióta plakátok", sem a drótkerítés felállításának hatására, de szerinte a büntető törvénykönyv módosításának életbe lépése sem fog változtatni azon.

14:32
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Románia sem akar kvótákat

Románia elégedetlen azzal a "bürokratikus" megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra, és továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis román államfő. Szerinte nem megoldás, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket az EU tagállamai. Románia júliusban önkéntesen 1785 menedékkérő befogadását vállalta. Magyarország önkéntes alapon sem volt hajlandó egyetlen menekültet sem befogadni.

14:33
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Így fogta el a TEK a fenyegetőző porchést

A Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el azt a férfit, aki azért támadt rá két nőre, mert segíteni akartak egy bevándorló családon.

Az autójukba ültették őket, amikor a férfi odalépett, és fenyegetni kezdte a nőket és a menekült családot is. Garázdaság miatt indult eljárás ellene.

14:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Négyezren keltek át az osztrák-magyar határon

Szerdán egész nap 3300, csütörtök hajnalban pedig további 700 menedékkérő kelt át Nickelsdorfnál (Miklóshalma) az osztrák-magyar határon - közölte a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője. Az Ausztriába érkező menekülteket folyamatosan szállítják tovább a határról, csütörtök reggel 2800-an voltak még a határ osztrák oldalán, buszokra vagy különvonatokra várva.

Ruhákkal, adományokkal fogadták a menekülteket Nickelsdorfban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy nickelsdorfi stadionban 400, Parndorfban (Pándorfalu) 250 bevándorlót fogadtak, ellátásukról segélyszervezetek gondoskodtak. Nickelsdorfból Grazba szállítottak különbuszokkal migránsokat csütörtök kora reggel. Grazban 270-en várják, hogy továbbvigyék őket Németország felé. Csütörtök reggel migránsok százai lepték el a bécsi Westbahnhof pályaudvart, akik Budapestről érkeztek.

15:11
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kilenc embercsempészt fogtak el Budapesten

Nyolc férfit és egy nőt fogtak el a rendőrök Budapesten. Azzal gyanúsítják őket, hogy 104 szír állampolgárt akartak Szegedről Ausztriába vinni. Embercsempészés miatt indítottak eljárást ellenük. 

15:15
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Csehországban nem találtak terrorgyanús menekültet

A cseh hatóságoknak nincsenek olyan információik, miszerint a Csehország területén őrizetbe vett menekültek közül bárki is kapcsolatban volna az Iszlám Állammal - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács ülése után csütörtökön Prágában.

Bohuslav Sobotka Forrás: AFP/Thierry Charlier

Chovanec szerint a Csehországba érkező migránsok hulláma az utóbbi napokban gyengült, ugyanakkor elegendő szabad kapacitásuk van a migránsok elszállásolására.

- Jelenleg több mint 300 szabad férőhelyünk van. Október elsején az észak-csehországi Drahonicében nyílik meg egy új tábor 220 férőhellyel, újév után pedig a Pilsenhez közeli Balkovában 200 férőhellyel - fejtette ki a belügyminiszter, aki arra számít, hogy a migrációs hullám a közeljövőben újra felerősödik, majd október után enyhülni fog.

15:20
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

6200-an érkeztek Münchenbe csütörtökön

Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok csütörtöki összesítése szerint. Szombat óta így már 30 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350 érkezését jegyezték fel.

Magyarországról Ausztrián keresztül Németországba érkezett menekültek a müncheni főpályaudvaron Forrás: MTI/EPA/DPA/Nicolas Armer

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak, például Dortmundba 500-500 embert indítottak útnak vonattal, Berlinbe pedig csütörtök hajnalban 540 menedékkérő érkezett Münchenből egy különvonattal.

15:32
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Teajárat érkezett a röszkei gyűjtőponthoz

Orvosi sátrat állított, és egy rohammentőt is küldött ahhoz a röszkei gyűjtőponthoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az a jármű is a helyszínen van, amelyikből a hajléktalanoknak szoktak teát és szendvicset osztani. Ez az úgynevezett "teajárat", amiből a gyűjtőpont mellett is élelmiszert, forró italt fognak osztani a szervezet munkatársai. A kitelepített máltai rendelő előtt már a nyitás előtt sor képződött, az átázott sátrakban éjszakázó családok köhögő gyermekeiket hozták, de volt lázas beteg, és terhes kismama is, aki orvosi ellátásra szorult. Az orvosok találkoztak egy-két súlyosabb esettel is, ezeket a betegeket a szántóföldön működő rendelőből kisbusszal a szegedi kórházba szállították. 

15:35
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nyomoznak a menekültgáncsoló operatőrnő miatt

Garázdaság miatt rendelt el nyomozást az ügyészség az ellen az operatőrnő ellen, aki a röszkei gyűjtőpontnál elgáncsolt és megrúgott több menekültet is. 

15:50
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Leállították a vonatközlekedést Ausztria és Magyarország között

Túlterheltség miatt leállították a vonatközlekedést Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB). A közlemény szerint a döntés érinti a Bécs és Budapest között közlekedő railjeteket és a határon átmenő regionális járatokat is. Ezekre már nem is értékesítenek jegyeket.

A vasúttársaság közlése szerint jelenleg különjáratokat sem indítanak Münchenbe, mivel jelenleg sokkal több menekültet kell Bécsbe szállítani, mint elutaztatni az osztrák fővárosból. München fele tartó menetrendszerinti járatok közlekednek, azonban csak annyi embert engednek fel rá, amennyi a szabad ülőhely.

Az M1 tudósítása szerint az ÖBB csütörtökön 3000 menekült érkezésérer számít, akiket különvonatokkal szállítanak majd Bécsbe.

15:51
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Punnany Massif egykori gitárosa készített migráns-dalt

Pécsre érkező menekültekkel rögzített beszélgetésekből, hangfelvételekből állított össze egy dalt a helyi OGS (Oldschool Generation Sound) nevű zenekar. A csapat gitárosa Reiner Ágoston, a Punnany Massif egyik régi tagja. A videón az látszik, hogy egy férfi a pécsi vasútállomás környékén egy furcsa, pedállal hajtható járgányon visz körbe-körbe gyerekeket, akik a menekültekhez tartoznak. A videó leírásában azt írják a készítők, hogy a pécsi vasútállomáson bő két hónap alatt közel 3500 menekülő ember áthaladt.

16:00
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Dánia lezárta a határt

Dánia ideiglenesen lezárta a dán-német határt és nem engedi át a vonatokat és a gépjárműveket a Svédországba igyekvő menekültek és migránsok miatt - írja az inforadio.hu. Becslések szerint körülbelül 300 menekült igyekszik gyalogosan Svédország felé a fontos áruforgalmi útvonalnak számító E45-ös autópályán. A dán hatóságok megpróbálták leterelni a menekülteket, de nem akartak erőszakot alkalmazni.

16:12
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan várakoznak a Keletiben

Tudósítónk szerint körülbelül két-háromszáz menekült várakozik tömött sorokban a Keleti pályaudvaron, hogy felszálljon egy Hegyeshalom felé tartó szerelvényre. A hangulat nyugodt, a hatóságok - az elmúlt napok gyakorlatának megfelelően - elsőként a családokat fogják felengedni a szerelvényre.

Nyugodtan várakoznak, hogy vonatra szálljanak Forrás: Origo
16:13
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam sem szereti a menekülteket

Az Európába menekülő muzulmánok súlyos bűnt követnek el azzal, hogy kiteszik gyermekeiket az ateizmusnak, a kábítószereknek, az alkoholnak és a szexuális szabadságnak - írta propagandakiadványában az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet. "Ha nem is esnek bűnbe, elfelejtik a Korán nyelvét - az arabot -, amely körülveszi őket Szíriában, Irakban, Líbiában és máshol, s így nehezebb lesz a visszatérés a valláshoz és annak tanításaihoz" - írták az interneten elérhető kiadványban a terroristák.

16:20
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai konvoj Kiskunfélegyházánál

Az Origo egyik olvasója 14 óra után pár perccel egy 8 teherautóból álló katonai konvojt látott Kiskunfélegyházáról Szeged felé mozogni.

A konvoj minden bizonnyal a "Határozott fellépés 2015" elnevezésű hadgyakorlatra érkezett katonákat szállít.

16:38
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kevesen vannak a tranzitzónában

Jelenleg körülbelül ötven-hatvan sátor van a Keleti pályaudvarnál lévő tranzitzónában - jelentette tudósítónk. Az ott lévők közül az egyik férfi a képen látható röviditallal védekezik a hideg ellen. Tudósítónkat is megkínálta.

Tudósítónkat is megkínálták, de nem kért. Forrás: Origo
16:42
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kifutott a Keletiből egy soproni vonat

Kifutott a Keletiből egy Sopronba tartó szerelvény, amelyre sok menekült felszállt. Tudósítónk szerint, már csak körülbelül 150-en maradtak a pályaudvaron.

16:54
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ismert edző volt a férfi, akit elgáncsolt az operatőr

A szír elsőosztályban játszó Al-Fotuwa SC ismert edzője volt az a férfi, akit elgáncsolt az N1 TV operatőre, miközben a gyermekével kezében menekült kedden Röszkénél - írja az olasz La Repubblica. A lap szerint Oszama Al-Ghabadot az Iszlám Állam korábban elfogta és megkínozta, de sikerült megszöknie. 

17:01
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadóállomást építenek Körmenden

Újabb befogadóállomást létesít a Belügyminisztérium, a körmendi rendészeti szakközépiskola területén - erősítette meg a tárca az MTI értesülését csütörtökön. Az intézmény kerítésénél azt látta, hogy az iskola területén sátrakat állítottak fel.

600 férőhelyes ideiglenes gyűjtőpont épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán Forrás: MTI/Varga György

Bebes István, Körmend polgármestere megerősítette, a nap folyamán kapott tájékoztatást a belügyi tárcától arról, hogy egy 600 ember befogadására alkalmas nyitott befogadóállomást terveznek a településen, átmeneti jelleggel.

17:30
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Krízisközpontot nyit az Ökumenikus Segélyszervezet Röszkén

Mintegy 600 ezer dollár értékű nemzetközi összefogással folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet menekültügyi programja.

Ennek részeként egyebek mellett létrehoznak egy információs- és krízispontot Röszkén, ahol  arab, pastu, dari és parszi nyelven beszélő tolmácsokból álló csapat dolgozik majd. Lehel László a szervezet igazgatója azt mondta, arra törekednek, hogy meggyőzzék az embereket arról: a regisztráció fontos, az tulajdonképpen még gyorsítja is esetleges továbbhaladásukat. 

Szükség esetén egy befogadó állomást is megnyitnak, amely 100 ember befogadására lenne alkalmas.

17:53
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: A migránsokat visszaküldjük oda, ahonnan jöttek

Magyarország nyilvántartásba veszi mindazokat, akik menedéket kérnek az országban, és akiknek a kérelmeit elutasítják, azokat visszaküldi abba az országba, ahonnan jöttek, akik pedig pozitív elbírálást kapnak, maradhatnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Novi Magazin szerbiai hetilapnak adott interjújában.

Kiemelte, hogy a migránsok 99 százaléka Szerbiából érkezik Magyarországra. Elmondta, hogy az idei év első nyolc hónapjában 166 ezer migráns érkezett Magyarországra, és "nem túlzás azt állítani, hogy az év végéig körülbelül 400 ezerre nő a számuk". Hozzátette, hogy 142 ezren kértek menedéket, de a legtöbbjük már elhagyta az országot.

18:08
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok a Keletinél

Hosszú sorban várakoznak a menekültek, hogy bejuthassanak a peronokhoz, és felszállhassanak a vonatra - jelentette tudósítónk a Keleti pályaudvarból. A rendőrök több turnusban engedik be őket.

Nyugodtan várakoznak a menekültek, hogy bejuthassanak a peronokhoz Forrás: Origo
18:24
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nő a terrorveszély Magyarországon

Nem lesz menekültügyi kormánybiztos, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek. Percről percre tudósításunkat itt olvashatja. 

18:25
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az izraelita hitközség gyógyszert ad

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egymillió forint értékű gyógyszeradománnyal segíti a budapesti Nyugati pályaudvarnál lévő menekülteket. A gyógyszerszállítmányt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija adta át a helyszínen dolgozó orvosoknak szeptember 10-én, csütörtökön.

A közlemény szerint a segélycsomag tartalmát a menekültek valós igényeit jól ismerő civil szervezetek és a helyszínen dolgozó egészségügyi szakemberek segítségével állították össze.
Arról is tájékoztattak, hogy a közeljövőben újabb, szintén egymillió forint értékű gyógyszeradományt visznek majd.

"A többségében háborús övezetből menekülők hosszú útjuk során a legalapvetőbb egészségügyi ellátást is nélkülözni kényszerülnek. Az EMIH szerint ezért is erkölcsi kötelessége ebben a helyzetben mindenkinek, hogy segítséget nyújtson, és a lehetőségeihez mért személyes áldozatvállalásával járuljon hozzá a nehezen orvosolható helyzet enyhítéséhez" - olvasható a szervezet közleményében.

18:29
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Körülbelül 300 migráns menetel Röszkén

Körülbelül 300-350 migráns tart Röszke felé - jelentette az M1. Tudósításból az nem derül ki, hogy ők gyűjtőpontról törtek ki, vagy azt megkerülve közvetlenül a határról érkeztek. A befogadóállomásra nem akarnak bemenni. Közben elindult az utolsó vonat is Győrből Bécs felé.

18:32
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a baloldal keresztbetesz a rendőrségnek

Fidesz véleménye szerint nemcsak az egyre erőszakosabb bevándorlók, hanem a baloldal is nehezíti a rendőrök munkáját - reagált a kormánypárt közleményében az ellenzék nyilatkozataira.

A közleményben köszönetet mondanak a magyar rendőrség helytállásáért. Úgy fogalmaznak, hogy a rendőrök rendkívüli körülmények között, saját épségüket is kockáztatva dolgoznak nap mint nap, hogy megvédjék a magyar polgárokat és a határokat az illegális bevándorlók tömegétől.

A Fidesz szerint munkájukat sajnos nem csak az egyre erőszakosabb és együttműködésre nem hajlandó bevándorlók nehezítik meg, hanem a magyar baloldal is. A baloldal ugyanis megakadályozta, hogy a rendőrök munkáját a honvédség is mielőbb segíteni tudja, a bevándorláspárti politikájukkal és nyilatkozataikkal pedig egyre bátorítják, vonzzák a bevándorlókat - írják.

18:33
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

320-an indultak el Szombathely felé

320 migráns szállt fel egy Szombathely felé tartó szerelvényre - jelentette tudósítónk a Keleti pályaudvarról, ahol még körülbelül 300-an várakoznak rendezetten. 

18:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Bulgária elfogadja a kvótarendszert

Bulgária elfogadja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszert, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke javasolt szerdán Strasbourgban - közölte Ivajlo Kalfin miniszterelnök-helyettes, szociális miniszter csütörtökön az állami rádióban.

Bulgáriára az EB javaslata értelmében 2100 új menekült jutna. Az ottani menekültközpontok 2500 ember befogadására alkalmasak, a csütörtöki hivatalos adatok szerint csak a felét merítették ki. Idén augusztus végéig mintegy 11 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, ebből a hatóságok eddig 4350-et hagytak jóvá.

Kerítés a bolgár-török határon Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Bulgáriába a válságövezetekből érkező migránsok általában Törökországon keresztül jutnak be. Szófia éppen a török határon kiépített 30 kilométeres biztonsági kerítés meghosszabbításán dolgozik.

19:16
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs áram és víz Presevóban

Reggel óta nincs áram és víz a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, így a migránsokat nem tudják nyilvántartásba venni, és az ideiglenes befogadó központ működése is akadozik.

A központ előtt feltorlódott a sor, jelenleg valamivel több mint ezren vannak a környékén, az újságíróknak megtiltották a belépést.

A Vöröskereszt élelmiszert és vizet oszt a migránsoknak, ám a hideg és a csapadék ellen nem tudják őket megvédeni, ugyanis nincsenek készleteik sem esőkabátokból, sem izotermiás sürgősségi takarókból. 

A szerb-macedón határ melletti településre csütörtökre virradóra mintegy 2500, a délelőtt folyamán pedig további több mint ezer migráns érkezett, ám nem tudnak továbbhaladni a nyilvántartó rendszer leállása miatt. Hozzájuk további ezrek fognak csatlakozni, a macedón és szerb hatóságok ugyanis újabb vonatok érkezéséről számoltak be.

19:21
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Mentesítő vonat futott be Hegyeshalomra

Már a második mentesítő vonat futott be Hegyeshalomra Győrből, ezen körülbelül ezer migráns utazott - számolt be az M1. Hegyeshalomtól a rendőrök kísérik el a migránsokat a határhoz, ahonnan az osztrák hatóságok buszokkal szállítják őket Bécsbe. 

19:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a Keleti pályaudvar

Felszálltak a menekültek egy Sopron felé tartó vonatra, így a Keleti pályaudvar területén jelenleg nincsenek migránsok - jelentette tudósítónk. Azonnal el is kezdték a takarítást.

Felszálltak a soproni vonatra Forrás: Origo
19:36
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Salzburg helyett csak Hegyeshalomig ment a vonat

A kijelző szerint 17.10-kor indult egy vonat a Keleti pályaudvarról Salzburgba. Tudósítónknak azonban azt mondták a vasutasok, hogy ez a szerelvény valójában csak Hegyeshalomig közlekedik, csak a kijelzőkön ezt nem tudják jelezni.

A kijelző szerint a vonat Salzburgig ment Forrás: Origo
20:16
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Német segélyszállítmány a Keletinél

Német segélyszállítmány érkezett a Keleti pályaudvarhoz, jelenti a helyszínről az Origo tudósítója.

Forrás: Origo
20:18
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog mennek át a hegyeshalmi határon

Rendőri kísérettel gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásra érkező migránsok az 1-es úton lévő régi kishatárátkelőhöz csütörtök délután.

Az utolsó, Bécsbe tartó nemzetközi járatot 15 órakor indították el a hegyeshalmi vasútállomásról, azóta az osztrák vasúttársaság nem fogad és nem is indít a Bécs-Hegyeshalom-Budapest vonalon járatokat.

A vasútállomásra nem sokkal öt óra előtt gördült be egy, a Keleti pályaudvarról érkező különvonat, amelyen becslések szerint több mint ezer migráns utazott. Csak csütörtökön eddig mintegy háromezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál.
Rendőri kíséret mellett a határt mintegy húsz perc alatt érik el a migránsok, akik ezután Miklóshalmára (Nickelsdorf) gyalogolnak, ahonnan buszok viszik őket tovább Bécsbe.

20:24
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Esőben és sárban küszködnek

Az eső és a sár nehezíti a migránsok útját Görögországban és Macedóniában, csütörtökre virradóra ugyanis a lehűlés mellett erős esőzések érték el a térséget.

A görög-macedón határ mellett fekvő Idomeniben csütörtökön mintegy hétezren vártak arra, hogy elindulhassanak, és átkeljenek a határon - írta a görög és macedón sajtó. A főként a Közel-Keletről érkező migránsok szemeteszsákokból készítettek maguknak esőkabátot, valamint pokrócokkal, pulóverekkel igyekeznek védeni magukat az esőtől, ruházatuk és lábbelijük azonban nem a hideg, őszies időjárás átvészelésére készült. A beszámolók szerint a kisgyerekes családok a gyerekeket a magasba emelve indultak meg a határ felé, hogy a rendőrség minél hamarabb átengedje őket. Mivel csak kisebb csoportokban engedték be őket Macedóniába, sokan tüzet gyújtottak, hogy legalább a várakozás közben melegedjenek.

20:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Még vannak sátrak a Keletinél

Az Origo tudósítója szerint a Keleti pályaudvarnál elszórtan még lehet látni sátrazó menekülteket. A cipők és a ruhák továbbra is kint vannak, de most inkább egy pár magyar válogat.

21:06
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog indultak Röszkéről Szegedre

Migránsok egy nagyobb, mintegy kétszáz fős csoportja gyalog indult el Röszkéről Szeged-Szentmihályon keresztül a megyeszékhely központja felé csütörtök délután.

A többségében fiatal afgán férfiakból álló csoport feltehetően járt a röszkei Dugonyi úton lévő rendőrségi gyűjtőpontnál, mert szinte mindegyikük olyan egyszer használatos esőkabátot viselt, amelyet ott a segélyszervezetek osztogatottak.

21:19
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Szerencsésnek érzik magukat, hogy Magyarországra értek

Értesült a határzár szeptember 15. utáni szigorításáról a Röszkén megkérdezett menekültek egy része. A zöldhatáron át frissen Magyarországra érkezett menekültek közül többen azt mondták: hallottak arról, hogy szeptember közepétől szigorítások lépnek életbe. Mások, akik nem értesültek a tervezett intézkedésekről, szerencsésnek mondták magukat, hogy átjutottak Magyarországra. Az újságírókat is arról kérdezgették, vajon szabad-e az útjuk tovább Ausztria és Németország felé.

21:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Bőven van munkájuk a segélyszervezeteknek

A határ szomszédságában, a Szeged-Szabadka vasútvonal és az úttest találkozásánál létrehozott gyűjtőpontnál számos segélyszervezet dolgozik. A többi között a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve iszlám és civil segélyszervezetek is. Utóbbiakban jellemzően külföldiek tevékenykednek.

A vasútvonal mentén, a zöldhatáron átkelő, a gyűjtőhelyre frissen megérkező migránsokat az aktivisták azonnal meleg teával, meleg étellel fogadják. Utóbbi annál is inkább szükséges, mert a gyűjtőpont csütörtök estére valóságos sártengerré változott a szünet nélkül szakadó esőben. Az emberek átfagyva, vizesen érkeznek meg.

Ugyanakkor a rendőrség folyamatosan összeszedi azokat is, akik távolabb lépik át a határt; utóbbiakat rendőrségi mikrobuszokkal szállítják a gyűjtőpontra.

21:32
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre több a beteg, meghűlt menekült a röszkei átkelőnél

Egyre több beteg, meghűlt menekült érkezik a röszkei átkelőnél, az orvosok egyre több lázcsillapítót, antibiotikumot használnak – mondta el csütörtök este Osgyán Dániel. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója szerint a tízes, ötvenes vagy százas csoportokban érkező menedékkérők fáznak és éhesek. Jelenleg 12 fok van, nagyon nagy a sár, a menekültek két-három fős sátrakban húzódnak meg. Az MRSZ csütörtök este sátrakkal, áramfejlesztővel, tábori ágyakkal ellátópontot alakított ki, ahol később majd orvosok is segítik a rászorulókat.

21:39
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Olasz embercsempészt fogtak el Veszprémben

Egy 52 éves olasz férfi 33 szír állampolgárt akart illegálisan Németországba szállítani, a 71-es főúton Balatonfűzfő mellett fogták el a rendőrök szerdán - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője csütörtökön.

Gaál Csaba elmondta: a férfi ellen a rendőrség embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

A szírek - 31 férfi és 2 nő - nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomására vitték őket.

21:53
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A német munkaügyi miniszter szerint emelkedni fog a munkanélküliség

Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter csütörtökön Berlinben a Bundestagban elmondott beszédében.

Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a menekültek között, és még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya. Mindennek hatása a munkanélküliségi statisztikákban is megmutatkozik majd, és erre egy év múlva - amikor a munkaügyi kimutatásokban már szerepelnek a most érkező emberek - emlékeznie kell mindazoknak, akik most kiállnak a menekültek befogadása mellett - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, kiemelve, hogy ő maga is pártolja a menekültek befogadását.

22:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A lengyelek a szolidaritás szellemében befogadnának menekülteket

Lengyelország számára nem jelentene semmiféle veszélyt, ha befogadna néhány ezer menekültet, ez ugyanis megfelelne az európai szolidaritás szellemének - fejtette ki a PAP hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában Bogdan Borusewicz, a lengyel szenátus elnöke.

Bogdan Borusewicz interjújában aggodalommal állapította meg, hogy a menekültkérdés politikai és választási versengés - Lengyelországban október 25-én parlamenti választásokat tartanak - eszközévé válik. Szerinte vitathatatlan, hogy a Szíriából, Irakból és Afrikából beözönlő menekültek előtt nem lehet bezárni a kapukat, és nem lehet belenyugodni abba, hogy azok az emberek szabad ég alatt, segítség nélkül töltsék az éjszakát.

22:45
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Egy főiskolai hallgató azt állítja, négy bevándorló megtámadta Budapesten

Egy főiskolai hallgatót támadott meg négy bevándorló Budapesten, körbevették, és csak a rendőrök megjelenésekor engedték el - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában csütörtök este.

A Híradó a mandiner.hu internetes portálra hivatkozva azt közölte, hogy az eset egy héttel ezelőtt este történt az budapesti Erkel Színház közelében, a VIII. kerületben; négy migráns követni kezdte a nőt, majd körbevették, egyikük a karját, másikuk a táskáját fogta meg, ketten pedig eléálltak. Csak akkor engedték el, amikor a rendőrök megjelentek a közelben. A nő szerint a támadásnak szexuális indítéka volt, feljelentést azonban nem tett.

A főiskolai hallgató a portál arra vonatkozó kérdésére, hogy biztosan migránsok voltak-e, azt mondta: "Biztos. Arabul beszéltek". Az M1 megkeresésére a nő csak annyit mondott, hogy "vigyázni kell, mert hasonló eset bárkivel megtörténhet".

Az áldozat hangsúlyozta, hogy nem lett migránsellenes. A többiek nem tehetnek arról, amit azok négyen tettek - mondta. Sőt, azóta ételt is vitt már a Keleti pályaudvarhoz a menekülteknek.

23:20
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az USA 10 ezer szíriai menekültet fog befogadni

Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy a kormányzat készüljön fel legkevesebb 10 ezer szíriai menekült befogadására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben - közölte csütörtökön Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest szerint ez a szám azt tükrözi, hogy az Egyesült Államok jelentősen fokozza elkötelezettségét a menekültek befogadása iránt a polgárháború sújtotta országból.

Earnest sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a befogadandó szíriai menekültek számának megnövelése jelentős, a kongresszus által jóváhagyandó pénzügyi terhekkel és nemzetbiztonsági óvintézkedésekkel jár majd. A szóvivő ez utóbbiakkal kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy az elnök nem tesz majd kompromisszumokat az amerikaiak és az ország biztonságának kérdésében.

23:41
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ha több segélyt kapott volna a Közel-Kelet, most kisebb lenne a menekültválság

A menedékkérők mostani beözönlése Európába részben annak tulajdonítható, hogy a donorok az elmúlt években nem biztosítottak megfelelő mennyiségű segélyt a közel-keleti országokban menedéket kereső szíriaiaknak - fejtette ki egy nyilatkozatában Andrew Harper, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jordániai képviselője.

Az AP által idézett tisztségviselő abban látja az Európát érintő mostani menekültválság egyik okát, hogy a donorok az "olcsóbb megoldást" választották. Ahelyett, hogy két-három évvel ezelőtt megfelelő értékű felajánlásokat tettek volna a segélyszervezeteknek a Libanonba vagy Jordániába menekült szíriaiak megsegítésére, alig csordogáló segélyekkel kényszerítik e szervezeteket a legsúlyosabb humanitárius helyzet kezelésére - mondta.

00:09
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A német lakosság fele szeretné, ha visszaállítanák a határellenőrzést

Németországban a lakosság csaknem 50 százaléka üdvözölné, ha a menekültek szabályozatlan áramlása miatt visszaállítanák a határok ellenőrzését a schengeni övezetben, és majdnem kétharmada szerint a berlini vezetés eddig nem reagált megfelelően az európai menekültválságra - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A Merkel-kormány válságkezelő tevékenységével a többség elégedetlen. A megkérdezettek 26 százaléka szerint a berlini vezetés eddig nagyon rosszul, 38 százaléka szerint pedig inkább rosszul kezelte a válságot. Mindössze 8 százalék véli úgy, hogy a kormány nagyon jól teljesített eddig, és 27 százalék szerint inkább jól, mint rosszul.

A németek 50 százaléka szerint a segítőkészség hulláma - a menekültek iránti nagy lakossági szolidaritás - a következő időszakban alábbhagy. Ugyanakkor 32 százalék szerint a lakosság továbbra is a mostani odaadással törődik majd a menekültekkel, és 18 százalék szerint tovább erősödik az áldozatvállalási hajlandóság.

00:58
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Nyílt levelet írt az operatőr, aki Röszkénél belerúgott a menekültekbe

Megijedt, pánikba esett a felé tartó menekültek miatt az az operatőr, aki Röszkénél menekülteket, köztük gyerekeket rugdosott. Nyílt levelében azt írja, megbánta, ami történt.

01:31
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A helyettes államtitkár szerint a turizmusnak nem árt a menekültválság

A hazai turizmust nem érinti a migráció, nem alakult ki drámai helyzet, az eddigi sikereket folytatni lehet - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön este az M1 aktuális csatornán. A migráció a hazai turizmus forgalmát, a turisták útvonalait, a látnivalókat, a szálláshelyeket vagy éttermeket nem érinti, mivel nem ott jelennek meg a migránsok. Az ágazat az eddigi sikereit folytatni tudja - mondta Ruszinkó Ádám.

01:54
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő szerint nagy eséllyel kihirdetik a válsághelyzetet kedden

Nagy esély van arra, hogy kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a keddi kormányülés után - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A kormányszóvivő kifejtette: mivel a törvényi keretek rendelkezésre állnak, és a magyar határokra nehezedő nyomás nem csökken, sőt, nő, "nagy esélye van annak, hogy ez meg fog történni".

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kijelentésére, hogy ha bevetik a hadsereget a déli határon, akkor "vér fog folyni", Kovács Zoltán úgy reagált: a rémisztgetés nem segít a helyzet kezelésében, és a bevetés kifejezés önmagában is félelmetesen hangzik. A hadsereg alkalmazása segítség, amelyet "békeidőben is joggal várunk el egy olyan szélsőséges helyzetben", amelyben az ország van - tette hozzá. Hozzátette: a hadsereg segíteni fogja a rendőrséget a hatékonyabb határvédelemben.

08:15
szeptember 11, 2015
Vágólapra másolva!

Osztrák civilek jöttek a menekültekért

Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe - közölte az APA osztrák hírügynökség. A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.

Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé. Az osztrák belügyminisztérium mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.