A vasfüggöny a téma a magyar-szerb csúcson

Orbán Viktor; Szijjártó Péter; Semjén Zsolt; Pintér Sándor; VUCIC, Aleksandar Budapest, 2015. július 1.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Aleksandar Vucic szerb kormányfő (b) a magyar-szerb kormányülésen az Országházban 2015. július 1-jén. Jobbról Semjén
Budapest, 2015. július 1. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Aleksandar Vucic szerb kormányfő (b) a magyar-szerb kormányülésen az Országházban 2015. július 1-jén. Jobbról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j3), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Pintér Sándor belügyminiszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar kormány által a szerb határra tervezett kerítés ügye is szóba kerül a mai magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón. Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb kormányfő a közös kormányülés után ismertetik a részleteket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
14:41
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Csúszik a tájékoztató

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság miniszterelnökének 12:15-re meghirdetett sajtótájékoztatója várhatóan jelentős, félórás csúszással kezdődik.

14:43
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs köztük kerítés

Az asztalfőn Orbán Viktor magyar, és Aleksandar Vucic szerb kormányfő Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közös kormányülésről egyelőre fényképet adtak csak ki, a részletekről a sajtótájékoztatón számolnak be a felek.

14:46
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Két hete jelentették be

Éppen két hete jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy négy méter magas kerítéssel zárná le a kormány a teljes, 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszt.

Részleteket még nem tudni arról, milyen lesz a kerítés Fotó: Szabó Gábor - Origo

Akkor azt is közölték, hogy a szerbekkel július 1-jén, kormányközi csúcstalálkozón ismertetik a részleteket.

14:49
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kétharmad a határzár mellett

A voksolók kétharmada támogatja a kormány kerítésépítési tervét - derült ki nemrég az Origo szavazásán. Több mint 20 ezer szavazat érkezett.

14:57
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Pár perc és kezdődik

A hírek szerint már csak pár percet kell várni a kormányfőkre.

15:11
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a kormányfők

A Delegaciós terem teljesen tele van, a sajtótajekoztatóra eljött a teljes szerb sajtó. Az esemeny egy óras csuszassal kezdödött. Mindenki arra kívancsi, miben allapodtak meg a kerítesröl. 

15:13
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Megállapodásokat írnak alá

Különféle államközi megállapodásokat írnak alá az illetékes miniszterek a magyar és a szerb kormány között, például oktatási és tudományos területre vonatkozóan.

15:14
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Támogatja Magyarország a szerb EU-integrációt

Magyarország támogatja Szerbia EU-integrációját - erről is közös nyilatkozatot írt alá Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerb partnerével.

15:19
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbia gazdasági programját dícséri Orbán

A szerb kormány gazdasági programját méltatta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint sikerült az ország gazdaságát stabilizálni, amihez azonban nehéz út vezetett, viszont egy "boldogabb, szebb jövő felé" vezet.

Orbán Viktor szerint ez a siker nem csak a szerbeknek jó, hanem Magyarországnak is, hiszen egy instabil szomszédnak nem örül senki.

15:21
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Fontos kormányülés volt

Sikeres és rendkívül fontos kormányülés zajlott az elmúlt órákban - állapította meg Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy a Szerbián átvezető stratégiai gázvezeték építése kulcsfontosságú Magyarország számára is.

15:22
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Bátornak kell lenni

Igenis meg kell találnunk az orosz energiaforrások Európába és Magyarországra juttatásának új útvonalait - magyarázta a gázvezeték kapcsán a magyar miniszterelnök.

15:23
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Már nem gazdasági menekültekről beszél Orbán

Már nem bevándorlókról, sem pedig gazdasági menekültekről, hanem egy újkori népvándorlásról kell beszálni - állapította meg Orbán Viktor, aki biztosította szerb kollégáját, hogy a kényszerűségből tervezett kerítés nem Szerbia ellen irányul, hanem a helyzetet kezelni kell, "meg kell védeni a határainkat."

15:25
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Új kereskedőházakat nyitunk Szerbiában

Több száz magyar-szerb vegyesvállalat működik sikeresen, és kereskedőház-kirendeltségeket is nyit még a magyar kormány hamarosan Szerbiában - jelentette be a gazdasági témákra áttérve a magyar kormányfő.

15:26
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Több szerb ösztöndíjas jöhet

A magyar állam ötven szerb diáknak biztosít ösztöndíjat Magyarországon, és ezt a számot szeretné a jövőben növelni.

15:27
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Hálás a magyar kormány

Hálával tartozunk Szerbiának és a szerb miniszterelnöknek is - mondta Orbán Viktor, majd Aleksandar Vucic lépett a mikrofonhoz.

Elégedett felek Fotó: Bielik István - Origo
15:28
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Közös célokról beszél a szerb kormányfő

Sikeres, fejlett, stabil, gazdag Magyarország az előfeltétele annak, hogy hasonló Szerbia épüljön - kezdte a szerb miniszterelnök. 

15:30
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz Belgrád-Budapest vasútvonal is

Kulcsfontosságú a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése - mondta Vucic, aki szerint még az év vége előtt elkezdődhet az építkezés.

Lesz Szeged-Szabadka vasútvonal is, és több új határátkelőhelyet nyitnak a szerb-magyar határon - tette hozzá.

15:31
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Megköszönték a kiállást

Egyes országok szerették volna megkerülni szerbiát a gázvezeték-építés ügyében, de szerencsére Magyarország Szerbia mellett állt ebben és ezt Vucic külön megköszönte Orbánnak.

15:33
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem örülnek a kerítésnek

Számunkra nem kellemes, hogy kerítést emel Magyarország, de tudjuk, hogy nem Szerbia ellen szól ez - tért rá a határzár ügyére a szerb kormányfő.

Azt is mondta, hogy nem boldogok ettől a megoldástól, de igyekeznek mindenben együttműködni a kormánnyal, mert maga is megijedt azoktól a számoktól, hogy mennyi bevándorló várható még.

15:34
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz időkben fontos a barátság

A nehéz időkben még fontosabb a jó baráti kapcsolat - hangoztatta a szerb kormányfő, aki ismét háláját fejezte ki a magyar miniszterelnöknek.

15:36
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű év, de sikert hozott

Emlékszem, Orbán Viktor szkeptikus volt egy éve, hogy Szerbia politikai szempontból túléli-e a várható gazdasági intézkedéseket - emlékezett vissza a szerb kormányfő, aki elismerte: nem volt könnyű az elmúlt év, de sikerült stabilizálni a gazdaságukat.

15:38
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Létszámellenőrzés

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar részről Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója, Rahói Zsuzsanna, a kormányfő politikai főtanácsadója, Nagy János politikai főtanácsadó, a kormányfő titkára, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes vett részt a csúcson

15:39
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyvonalú a magyar kisebbségekkel Szerbia

Szerbia nagyvonalúan, az európai sztenderdeket meghaladóan baráti módon kezeli a magyar kisebbségeket, ami Orbán Viktor szerint példaértékű. Ezt a hivatalos beszédek után újságírói kérdésre fejtette ki a magyar miniszterelnök. Ezt a bánásmódot igyekszik Magyarország is viszonozni - tette hozzá. 

15:40
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

A kerítésről kérdez a szerb állami tévé

A kerítés építéséről, annak brüsszeli fogadtásáról és hatékonyságáról kérdezi Orbán Viktor a szerb állami televízió.

15:42
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Egyszerű magyar határőrizeti kérdés

Nem a két országot akarjuk elválasztani, ez egy egyszerű, magyar határőrizeti kérdés - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország minden véleményt meghallgat, de egyik sem írhatja felül azt, amit az imént mondott. Megismételte a kormány plakátfeliratát: "Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!"

Nem foglalkozunk az intézkedés emberi jogi vonatkozásaival, mert nincs, és nem foglalkozik a kormány a kerítés külpolitikai vonatkozásaival, mert azok sincsenek - állapította meg a magyar miniszterelnök. 

15:44
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki szeretne jobb helyen élni, de...

Mindenki szeretne jobb helyen élni, de világossá kell tenni, hogy Magyarország a határait megvédi, és Magyarországra csak a hatályos törvények betartásával lehet belépni - folytatta Orbán Viktor.

15:47
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 650-en érkeztek Macedóniából

Csak tegnap 650 illegális bevándorló belépését akadályozták meg Szerbiába Macedónia felől - vette át a szót a szerb kormányfő, aki azt is elmondta: nyilvántartásba veszik Szerbiában azokat a menekülteket, akik az Európa Unióba akarnak menni.

Kételkedik a kormányfő abban, hogy meg lehet állítani az embereket, ha el akarnak menni a hazájukból, ezért is sürgette, hogy Európa közös megoldást találjon.

15:48
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

Sok a közös kérdés

Az EU-tagság, az energiakérdés, és Oroszország okán is össze van kötve Magyarország és Szerbia, ehhez jön még a menekültkérdés - sorolta Orbán Viktor, aki szerint a következő évtizedekben is együtt kell működnie a két országnak. 

15:50
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

35 magyar cég száll be a privatizációba

Harmincöt magyar cég vesz majd részt a szerbiai privatizáció folyamatában - hangzott el a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva. A szerb kormányfő azt is mondta a Belgrád-Budapest vasútvonalról, hogy a összedolgozzák a megvalósíthatósági tanulmányokat.

15:52
július 01, 2015
Vágólapra másolva!

A késés miatt gyorsan véget ért a tájékoztató

A tájékoztató majdnem egyórás késése miatt alig féltucat kérdésre volt idő, így 40 perc után véget ért a magyar és a szerb kormányfő közös tájékoztatója.