Vágólapra másolva!
Az olimpiák ügye már nem szolgálja a nemzet ügyét. Az MSZP váratlanul felrúgta az egységet, az LMP nem támogatja. A támogatást elutasító pártok hiteltelennek és alkalmatlannak tartják a kormányt a rendezésre. A jobboldali pártok politikai haszonszerzést emlegetnek. A Jobbik szerint az MSZP-n belüli vitákra utalhat, hogy a szocialisták sport szakpolitikusai távol maradtak a vitától. A 33. Olimpiai-, és a 17. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról július 6-án szavazhat a Ház.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
12:41
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Bánki Erik az előterjesztő

A szavazások után kezdődik a rendezési szándék kinyilvánításáról szóló H/5422-es számú határozati javaslat vitája. Latorcai János ülésvezető elnök megkérdezte, hogy ki képviseli a kormányt és mindenkit a helyére ültetett. Bánki Erik csatlakozott az előterjesztőkhöz. Zárszót is csak az előterjesztő mondhat, az időkeretet az elnök tartja szemmel - fogalmazott Latorcai János.

12:44
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Fantasztikus lehetőség

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Porgramját (Agenda 2020) figyelembe véve jó eséllyel pályázunk. Az itthoni összefogás példaértékű. A Budapesti Közgyűlésben a támogatás egyetlen ellenszavazattal, szinte egyhangú volt. A közgyűlés az előkészítésre társadalmi párbeszédet kezdeményezett.

12:47
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Esélyeink

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a pekingi olimpia után szerényebb rendezések mellett tette le a voksát. A reform lényege a 2020-as program szerint az, hogy a kisebb országoknak is megadja a rendezését lehetőségét - idézte az elnök, Thomas Bach szavait Bánki Erik. Magyarország esélyeit növelik a sportinfrastruktúra fejlesztése terén-, illetve a sportnevelésben elért eredményei, valamint az ország sportesemények rendezésében szerzett eddigi tapasztalatai - derült ki az idézetből.

12:49
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Jövedelmező befektetés

Magyarország képes megrendezni az eseményt derül ki az erről készült tanulmányból. A játékok megrendezéséből 1100 milliárd forintnyi bevétel, és 774 milliárd forintnyi kiadás mellett 326 milliárd forint nyereségre számít az államháztartás. Bánki Erik szerint átlátható és fenntartható fejlesztések lesznek, mindenki jól jár.

12:52
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Mindannyiunk érdeke

Jó sporteredményeinkre is méltán lehet számítani az elbírálásnál. A sport a felzárkózás lehetősége Magyarországon. Jó döntést hozott a Budapesti Közgyűlés, a rendezés mindannyiunk érdeke, ezért az Országgyűlés támogatását kérte előterjesztőként Bánki Erik.

12:56
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási lehetőség és felelősség

A Magyar Olimpiai Bizottság egyhangúlag támogatta a pályázat benyújtását, és a Fővárosi Közgyűlés is nagy többséggel mögé állt - fogalmazott a kormány képviselőjeként Simicskó István államtitkár. A határozati javaslat jó alapja lehet az előkészítésnek és a pályázatnak.

A gazdaságos olimpiákra irányuló reform esélyt ad Magyarországnak, a megrendezést a kormány támogatni fogja. A vállalkozás rendezheti emberi viszonyainkat, nemzeti összefogást hozhat - mondta. 

13:03
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

A törvényalkotási bizottság nem egységes

A törvényalkotási bizottság tegnap, a plenáris ülés alatt tárgyalta meg a javaslatot, és 23 igen, 3 nem ellenében megszavazta azt - mondta Kucsák László. Ha sikerül, mi leszünk az elsők a régióban. 

Gőgös Zoltán a kisebbségi vélemény előadójaként furcsának tartja, hogy az egészségügyi forrásokat a 2024-es olimpiától várja a kormány. Az MSZP szerint egészségügy nem várhat 2024-ig. A kormánypártok nem akarják tudomásul venni, hogy a vidék nem érdekelt a milliárdos költekezésben, mint ahogy azt sem, hogy átverték a vizes világbajnoksággal az ellenzéket.

Nem akarunk újabb Garancsi-ügyeket és ilyen típusú lenyúlási törvényeket, fenntarthatatlan létesítményeket, miközben az egészségügy nem jut forrásokhoz, a lakosság elszegényedik. 

13:06
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

A Fidesz nem érti a baloldal pálfordulását

Ne engedjük, hogy a kishitűség, a pártpolitika ismét tengelyt akasszon! - fogalmazott Németh Szilárd a Fidesz vezrészónokaként. Mindannyian emlékszünk, hogy a "merjünk kicsik lenni" szocialista kormány, hogy akasztotta már meg egyszer a rendezést. 

A világ 10 legeredményesebb országa közül egyedül mi nem rendezhettünk oilmpiát, pedig nálunk kisebb városok és országok is éltek a lehetőséggel. Nem nyerhetjük meg azt a versenyt, amin el sem indulunk. Megérdemelné az ország, a nemzet! 

13:11
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Csepel nyertes lehet

Németh Szilárd egykori csepeli polgármesterként és a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként is kiállt az olimpiarendezés mellett. A képviselő elsorolta a sportág legendáit. 1908 óta minden olimpián indult a sportágban Magyarország, Csepel két birkózó világbajnokot adott. Magyarország birkózó nagyhatalom - derült ki a felsorolásból. Szavazzák meg, és bírkózzuk ki a talán soha vissza nem térő alkalmat! - kérte az Országgyűlést.

13:14
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: "Szép szavak"

Lukács Zoltán az MSZP vezérszónoka. Elismeri, hogy a rendezésnek vannak pozitívumai, de ha hosszabban kibontjuk a részleteket, akkor kiderül: kevés olimpia zárult pozitív szaldóval, egyesek csődjébe a megrendezés is belejátszott. Szép szavak hangzanak el a nemzeti összefogásról, de akik erről beszélnek, azok nap mint nap kirekesztik az ellenzéket és az embereket a törvényhozásból. Németh Szilárd is elmondta, mennyire tiszteli Hegedűs Csaba sportmúltját, mégis kirugatta a Birkozó Szövetség éléről. 

13:19
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Megvolt a bizalom

A vizes világbajnokság esetén megvolt a bizalom. Nem telt el három hét, és 20-ról 50 milliárd forintra nőtt a rendezés költsége, már odaadták Garancsi Istvánnak, és kiderült, hogy területeket készülnek elvenni az önkormányzatoktól. Ha a vizes vb-nél ilyen hamar elfogyott a bizalom, el sem tudom képzelni mi lenne egy olimpia esetén. Nem szolgálja a bizalmat, hogy az erről szóló tanulmányt, amint elkészült, titkosították. A bizalmat Önök arra használják, hogy eltegyék a pénzt. A pártjuk körüli oligarchákat csak a zsákmányszerzés érdekli. 

Az az ország, amelyik évről évre emelkedik a korrupciós ranglistán, nem indul jó esélyekkel, de egy olyan ország sem, amelyik  szétveri nemzetközi kapcsolatait - indokolta az MSZP megváltozott álláspontját Lukács Zoltán. 

13:22
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Átláthatóság?

A kis és közepes vállalkozókat nemcsak az olimpiával kell támogatni, az egészségügy sem várhat 2024-ig. Rogán Antal átláthatóságot ígért, de saját magát sem tudja átláthatóvá tenni: azt sem tudja, mekkora a nappalija. Önök Pakstól kezdve mindent titkosítanak, ma is az Országgyűlés előtt egy, a közadatokhoz való hozzáférést tovább szűkítő törvény - utalt az esti vitára. 

Félő, hogy mire oda jutnánk, már csak két karika maradna az ötből, mert a többit ellopnák - összegzett a szocialisták vezérszónoka.

13:26
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Városteremtő hatása van

A létesítmények, az olimpiától függetlenül 90 százalékban megépülnek, vagy már megépültek. A kormánypolitika eddig is törekedett arra, hogy minél több nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország. Egy sportesemény a városok életét meghatározó módon változtathatja meg: Salt Lake City életében is az olimpia hozott fordulatot - hangsúlyozta Simicskó István. 

A sport egy közös nyelv, amit meg kell becsülnünk - fogalmazott a kereszténydemokrata frakció vezérszónokaként. 

13:29
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Védnöki testület a garancia

A politika a közös nevező megtalálásáról szól - mondta Simicskó István. A kereszténydemokrácia és a sport egyetemes értékek, ezért a párt támogatja a rendezést. 

Védnöki testület jött létre és az átláthatóságot egy, a pártok delegáltjaiból álló bizottság is garantálja. 2024-ig még két választás lesz, az eseményt ezért pártpolitikától függetlennek nevezte Simicskó István.

13:32
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Az olimpia közös pont lehetne

Az olimpia egy közös pont lehetne, hírnevet szerezhet nekünk és közép távon a létesítmények a lakosság jólétét is szolgálják - mondta Szilágyi György. A megvalósíthatósági tanulmány nem titkos: Ő kikérte és megkapta azt - cáfolta Lukács Zoltánt. Úgy gondolta, csak eddig tart majd a felszólalása, de nem tudja szó nélkül hagyni az MSZP pálfordulását.

13:39
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

"Gőgös Zoltán az MSZP új sport szakpolitikusa"

Az MSZP, új sport szakpolitikusa, Gőgös Zoltán személyében megmutatta igazi arcát. Mesterházy Attila és Varga László nem adták ehhez a nevüket. Az MSZP semmitől sem riad vissza, ha politikai haszonszerzésről van szó.

Szilágyi György (Jobbik) Horváth Csabának (MSZP) a fővárosi közgyűlésben elmondott "Álmondjunk közösen" kezdetű felszólalásából idézett. Majd Kunhalmi Ágnes és Botka László támogató szavait is felolvasta. A pozitív szaldót nagyon sok minden adja össze. A Jobbik sem tartja teljesen őszintének a költségvetést, a párt 3-4000 milliárd forintra becsüli a rendezés költségét. Szilágyi György ettől függetlenül felszólította a szocialistákat, hogy kezdjen el dolgozni végre, vegyenek részt az ellenőrzésben és ne csak a rombolásban! Egyszerű kritizálni a nélkül, hogy a munkában részt vennének - fogalmazott. 

13:43
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP nem olipiaellenes

Az LMP nem olipiaellenes, de a jelenlegi feltételek mellett nem támogatja az olimpiát. A Fidesz alkalmatlan a megrendezésre - véli Ikotity István. 

A Fidesz nem beszélhet hitelesen a környezettudatosságról, a fenntarthatóságról, a vidékfejlesztésről, a  társadalmi egyeztetésről, amikor most is kivételes eljárásban tárgyaljuk az előterjesztést. 

13:45
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Gigaprojekt, gigászi túllépéssel

Sajnos az olimpiák az utóbbi időben pusztán üzletté váltak. A számlák rendszeresen túllépik a rendezéskor tervezett költségeket. Görögországot megroppantotta a 2004-es olimpia. 

A vizes vb költségvetése rövid időn belül a kétszeresére nőtt, egy olimpia esetén egy hasonló növekedés végzetes lehet. 

A 100 oldalas megvalósíthatósági tanulmány a fenntarthatóságról a környezeti terhelés csökkentéséről nem beszél. Mi sem voltunk elég csókosok ahhoz, hogy az 1300 oldalas tanulmányt megkaphassuk - mondta az LMP vezérszónoka. 

13:52
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Gumicsont, délibáb, infotörvény!!!!!

Az egészséges környezethez való alapjoggal szembemenve, most fogadott el a kormány egy olyan módosítást, ami a világörökség helyszíneken elfogadhatóvá teszi a magasabb zajt. A főváros és a vidék közti szakadékot tovább növelné a gigaprojekt, holott a szakadék csökkentésére van szükség. A főváros túlterhelt, folyamatosan meghaladja az egészségügyi határt a lég-, és zajszennyezettség, már így is elfogadhatatlanul alacsony a fővárosban a zöldfelületek aránya.

A korrupciós kockázat is magas. Nem kellene egy ilyen gumicsontot dobni, miközben az infortörvényt (T/5404) most módosítják! Túllépte az időkeretét, ezért elvették Ikotity István hangját. 

13:57
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Hol az 1300 oldalas tanulmány?

Én még életemben nem láttam ilyen számítást! - kezdte felszólalóként Szabó Szabolcs. A képviselő, aki szakmája szerint városfejlesztő, nem tartja megalapozottnak a rendezés költségeire vonatkozó számításokat. Hol az 1300 oldalas tanulmány? Kértük, nem kaptuk meg. Hogyan lehet e nélkül dönteni?

Ha ennyire biztosak benne, akkor vállaljanak a beruházásokra garanciát - javasolta. A garancia adását azonban a bizottsági ülésen nem vállalták a kormánypártok, ezért gondoljuk, hogy a költségek valójában 3-4000 milliárdra emelkedhetnek - erősítette meg a Jobbik számításait. 

13:59
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Városok

Pécs városának óriási lehetőséget jelentene az olimpia, de Szeged is jelezte részvételi szándékát - mondta a fideszes Csizi Péter. 

14:10
június 30, 2015
Vágólapra másolva!

Bánki Erik köszöni

Lukács Zoltán felszólalásáról az jutott eszébe, hogy "Szélcsendben még a szélkakas is erősnek látszik." Az MSZP csak addig volt olimpiapárti, ameddig a javaslat nem került a Ház elé. Az 1300 oldalas tanulmányt minden frakció megkapta, az a MOB honlapjára azért nem került fel, mert a rendezéssel kapcsolatban a gyengeségeinket is tartalmazza. A FINA kétszer is bizalmat szavazott Magyarországnak jelentős sportesemények rendezésére: ennyit Magyarország jó nemzetközi kapcsolatairól.

Ikotity István felszólalása a teológus és a geológus közti különbséget jutatta eszébe. Az LMP álláspontja egyszerre szólt az égről és a földről, érvei azonban a mostani vita keretében nem értelmezhetők - fogalmazott zárszavában Bánki Erik, de nem tudta kifejteni, mert lejárt az ideje. Ezzel vége a vitának. Köszönjük a figyelmet!