Az Országgyűlésben folytatódott a plakátvita

Események

Vágólapra másolva!
A pedagógusnap mellett a bevándorláspolitika uralta a plenáris ülés felszólalásait. A hétvégén indult plakátrongáló polgári engedetlenség a Fidesz, az MSZP és a Jobbik frakciót is megmozgatta. A fideszes Gulyás Gergely a Biszku Béla perrel kapcsolatban az igazságszolgáltatás szégyenéről beszélt és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága javaslatának elfogadására szólított fel, amely az elhunyt elkövetőkkel szemben is lefolytathatóvá tenné a büntetőeljárás. Bekiabálás miatt Kövér László kizárta Novák Elődöt az ülésről. Ez történt az ülésteremben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
15:08
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló felszólalásával kezdődik az ülés. A képviselőnő „Egyéves a szószólói intézmény” címmel első szavait ukránul mondta el.

15:13
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Együtt tudnak működni a nemzetiségek"

A magyarországi nemzetiségek bizottsága hetente ülésezett: 28 indítványából 4 sarkalatos volt. A bizottság minden döntését konszenzussal hozta meg, ami azt mutatja, hogy az eltérő nemzetiségek együtt tudnak működni. A képviselőnő Ukrajna megsegítéséért is köszönetet mondott.

15:18
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Pedagógusnap alkalmából

Hiller István a pedagógusnap alkalmából köszönetet mond a pedagógusoknak. Az MSZP szerint túlközpontosított rendszer jött létre az oktatásban, ami hibák lehetőségét hordozza magában. A centralizációval a kormány elvesztette a mértéket: soha nem volt ilyen centralizált az oktatás intézményrendszere Magyarországon. A politikus szerint ugyanakkor helyes, hogy a tárca több figyelmet fordít az óvodáztatásra és az ingyenes étkeztetésre. Hiba viszont a szakképzést a gimnáziumi férőhelyek csökkentésével összekapcsolni. Ezt a világon senki nem csinálja – nem véletlenül. Évtizedes múltra visszatekintő iskolákban szűnik meg felmenő rendszerben a gimnáziumi oktatást. Hiller István ábécérendben felsorolta az érintett települések nevét. Ez szégyen! - zárta felszólalását.

15:24
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence is üdvözli a pedagógusokat

"Idáig tart, amiben egyet tudunk érteni – kezdte Rétvári Bence Hiller István pedagógusköszöntőjére utalva. – Illetve a kötelező óvodáztatás és az ingyenes gyermekétkeztetés." Rétvári szerint Hiller drámaian festette le a szakképzés és gimnáziumi képzés átalakítását. Azokat a településeket sorolta fel, ahol vegyes intézményekben folyt a képzés: itt most a kétféle képzés elválasztása, azaz profiltisztítás történik. Mindenkinek, aki akar, lesz lehetősége továbbtanulni - nyugtatott meg mindenkit Rétvári Bence. 

A vidéki iskolák bezárása inkább az MSZP-hez kötődik - emlékeztetett.

15:29
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP Orbán Viktor ötév-értékelőjéről

Schiffer András (LMP) szerint a kétsebességes Európa kettészakítja Európát. A vak ló bátorságához hasonlítja az elmúlt öt év orbáni politikáját. Nézzük, milyen ügyekben vállalt konfliktust az Európai Unióval a miniszterelnök? Legutóbb azért, hogy az idegengyűlölő plakátjait kihelyezze, színtiszta hatalmi érdekek mentén. Orbán Viktor volt az egyetlen, aki kellő felhatalmazással bírt ahhoz, hogy a periférián lévő országok érdekeit képviselje az Európai Unióban, de semmit sem tett a valódi nemzeti érdekeink érvényesítéséért. Kalmárkodással helyettesített politikát folytat, hatalmi érdekei és gőgje nem egyeznek Magyarország érdekeivel - véli az LMP.

15:35
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon: Volt értelme a kiállásnak

Négy év után kiderült: volt értelme a kiállásnak, ezt a választópolgárok is visszaigazolták. Ha igaz lenne az, amit mond, akkor nem szavaztak volna ránk. Az, hogy az osztrák faipari cégek tarvágást folytatnak Erdélyben, valóban szomorú, de nézzük meg inkább azt, hogy mi folyik Magyarországon - kérte L. Simon László. Nálunk nőttek az erdőterületek, megadóztattuk a bankokat. Nekünk az itt élőket kell képviselni - utalt a bevándorlásellenes plakátokra. 

Kik vezették be az élelmiszerbiztonsági díjat, tiltották be a GMO-t, ha nem mi voltunk azok? A "Felzárkózás helyett bezárkózás" vádja nem állja meg a helyét. Magyarország nincs elszigetelve diplomáciailag - szögezte le az államtitkár. 

15:41
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Igazságszolgáltatás?": Biszku Béla

Az új alkotmány szerint a diktatúra alatt elkövetett bűnök nem évülnek el, ezt a szocialisták szavazatai nélkül, egyhangúan fogadta el az Országgyűlés - sorolta a jogi tényeket Gulyás Gergely. Mégis háborítatlanul élnek köztünk mind a mai napig a vérbírák és a kommunista rendszer bűnösei.

Az ország és a magyar igazságszolgáltatás szégyene, hogy négy év alatt a Biszku Béla-per a jogerős ítéletig sem jutott el. Ez az egy ügy, mint csepp a tengerben, mutatja az igazságügy helyzetét.

Támogassuk együtt lengyel mintára a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a javaslatát, hogy az elkövetők perét haláluk után is le lehessen folytatni - kérte az Országgyűlést a fideszes politikus. 

15:46
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence válaszol

A kormány eltörölte a kommunisták juttatásait, többek között Biszku Béla és Nyers Rezső többletjuttatását is. Nyers Rezső perre ment az ügyben - jelentette be. 

Novák Előd (Jobbik) bekiabálására Kövér László indulatosan reagált: viselkedjen úgy, mintha a Parlamentben, és nem a kocsmában lenne! - mondta. 

A kormány eltörölte a kommunista utcaneveket, felállt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az idei év Gulág-év... - sorolta az intézkedéseket. 

15:50
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kövér szavaztat Novák kizárásáról

Novák Előd (Jobbik) bekiabálása miatt, Kövér László, ülésvezető elnökként, Novák ülésnapról törénő kizárására tett javaslatot. Javaslatát 94 igen szavazattal 31 ellenében, 1 tartózkodás mellett megszavazták. Vona Gábor pártelnököt arra kérte, hogy biztosítsa frakciója normális viselkedését. Novák bennmaradhat az ülésteremben, de nem szólalhat fel a mai napon.

15:58
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Vivant professores!"

Hoffmann Rózsa (KDNP) is köszönti a pedagógusokat, bár felszólalása nem tud vetekedni izgalmakban az iménti intermezzóval - ismerte el. Mindenesetre lenyugtatta a kedélyeket a teljesen felbolydult Házban. Isten éltesse a kollégákat, kívánok nekik sok erőt és kitartást! - mondta Hoffmann Rózsa.

Ismét Rétvári Bence válaszol: fontos elismerni a pedagógusokat. A múlt heti díjak és a pedagógus életpálya is ezt teszi. Az lenne a jó, ha az alacsony bérek nem riasztanák el a pedagógusokat: erről szól az életpályamodell - mondta számokra is lefordítva.  

16:07
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Az őrület határán "– Bevándorláspolitika

 A Jobbik már régen figyelmeztetett a bevándorlással összefüggő gazdasági és szociális feszültségekre – mondta Mirkóczki Ádám – de mit tesz a kormány? Egymilliárd forintból nemzeti konzultációt folytat, majd szintén közpénzből primitív plakátokra költ. A bevándorlásellenes plakátok politikája a szánalomkampány legalja: komolyan gondolják, hogy magyarul üzennek a bevándorlóknak? 

A baloldal erre hisztérikus rongálásba kezd. 2004-ben az MSZP ugyanezt a hisztériakeltést folytatta a határon túli magyarokkal szemben. Érdemes megnézni, hogyan nyilatkozott ellenzékben Orbán Viktor. Akkor még amellett állt ki, hogy a bevándorláspolitikáról uniós szinten kell dönteni. A témában egyedül a Jobbik viselkedik felelős pártként - vonta le a tanulságot. 

16:09
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Törvénysértő az illegális bevándorlás

Törvénysértő az illegális bevándorlás - szögezte le válaszában Pogácsás Tibor. 

16:18
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Napirendről döntenek

„A magyar egészségügy helyzetéről” politikai vitanapot kezdeményezett az MSZP, amit négyórás időkeretben fognak lefolytatni: az LMP az időkeret megduplázását kérte, így 2x24 percig szólalhat fel. Öt pontban módosult a napirend: nem szavaznak jövő hétfőn a 2016-os költségvetésről - döntöttek a képviselők.

16:24
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Miért támogatják a pénzmosást?"

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz oligarcháit segíti az új adóamnesztia-törvény, amely kimondja: 1 év után 10 százalék megfizetése esetén a NAV nem vizsgálja az offshore cégekbe kimentett, majd visszahozott pénzek eredetét. "Ez elárulja, hogy az Orbán-kormány nem a tisztességes embereket, hanem az adóelkerülőket támogatja."

A letelepedési kötvények, hasonlóan alacsony adókulcs mellett szintén a pénzmosást szolgálják - véli a szocialista képviselő.

16:27
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

2006-ban már volt ilyen gyakorlat

Az első hasonló törvényt a szocialisták 2006-ban fogadták el, majd 2008-ban átmeneti időre, ha hiszi, ha nem, épp 10 százalékos kedvezménnyel lehetett legalizálni a külföldi pénzeket. A törvény olyan jól sikerült, hogy a szocialisták 2012-ig megszavazták - reagált Tállai András. Gyurcsány Ferenc küldte külföldre a fiatalokat, és Simor András volt az, aki az MNB elnökeként külföldön tartotta a befektetéseit - tette hozzá. 

A kormánynak nincs szégyenkeznivalója a családok előtt - fogalmazott.

16:31
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Offshore üzletág

A Met Zrt. 100 milliárdot, a Quaestor 150 milliárdot, a letelepedési kötvények 50 milliárdot hoztak az offshore cégek tulajdonosainak. "Hol volt ilyen a szocialisták alatt?" - tette fel a kérdést Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés megszavazta azt. 

16:37
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

A Klik is visszafoglalkoztat? Nem!

Több szakszervezet is jelezte, hogy a Klik is közmunkásként foglalkoztatja vissza az embereket - állítja a jobbikos Dúró Dóra. Ha olyan jól megy a gazdaság, akkor miért sajnálják "még ezt az alacsony fizetést is az emberektől?" - kérdezte.

Rétvári Bence szerint a valóság fordítva igaz: már 805 olyan ember dolgozik a Klikben, aki előtte közfoglalkoztatott volt, de mára közalkalmazott lett. "Már csak azért sem lehet igaz, amit mond, mert a kormány tiltja az Ön által említett gyakorlatot, a tankerületeknek erről nyilatkozniuk kellett" - tette hozzá Rétvári.

"Sajnálom, hogy nem veszi észre, hogy mi zajlik az országban, ezért nem tudom elfogadni a választ" - mondta erre Dúró. Az Országgyűlés elfogadta az államtitkári választ.

16:41
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Adóamnesztia ismét

A stabilitási és megtakarítási számla folyamatossá tette a pénzmosást, most ezen könnyítenek - kezdte felszólalását az LMP-ből Schmuck Erzsébet. Egy éven belül az adó 20, egy éven túl 10 százalék lesz. A vásárolt állampapír után a befektetők kamatot kapnak. A jövőben külföldiek is élhetnek a lehetőséggel;  a módosítás a pártfinanszírozást is segítheti az LMP politikusa szerint. "Magyarország nemcsak adóparadicsom, hanem a pénzmosás centruma lesz. Szintén elfogadhatatlan kitétel, hogy számlát csak ötmillió forint felett lehetne nyitni. Mi indokolja ezt a kitételt?" - kérdezte Schmuck Erzsébet, és a törvénymódosítás visszavonását követelte.

16:46
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem adócsalás

Tállai András közölte: ha kiderül, hogy a pénz nem legális, akkor büntetőeljárás indul. Ügyfélátvilágítás is történik, szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki ezt vállalja. Hasonló törvényt Németországban, Spanyolországban és Olaszországban is hoztak, ami rengeteg pénzt jelentett az adott országok költségvetésének. Egyszerű forrásbevonásról van szó, amit más európai országok is alkalmaznak. 

Schmuck Erzsébet szerint a törvény rossz erkölcsi magatartást sugall, és pár milliárd forintért aláássa a kormány hitelességét. Az Országgyűlés elfogadta Tállai András válaszát.

16:50
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Altus

Gyurcsány Ferenc másfél milliárd forintért vizsgálhatja az uniós pénzek magyarországi felhasználását, ami összeférhetetlenségi és elfogultsági kérdéseket vet fel. Az átláthatóságnak is érvényesülnie kéne, de a pályázati anyaghoz nem lehet hozzáférni. Tuzson Bence éppen ezért "Felülvizsgálja-e az Európai Bizottság az Altus-konzorcium 5 millió eurós megbízását? " címmel (I/5072 szám) kérdez.

:  

16:55
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár János megköszönte a kérdést

Gyurcsány Ferenc úgy nyerte el az ötmillió eurós közbeszerzést, hogy az Altusnak nyilatkoznia kellett: képes elfogulatlanul eljárni, és nincs összeférhetetlenség. Az Altus négy alkalmazottja közül az egyik Gyurcsány Ferenc felesége, a többieket a kormány bocsátotta el az uniós intézményrendszer átalakításakor. Ezek után nehezen hihető, hogy az Altus elfogulatlan lesz. Gyurcsány Ferenc akkor jár el helyesen, ha visszaadja a már lehívott 400 000 eurót, és lemond a pályázatról. 

A "transzparencia jegyében" az Európai Bizottság megtagadta a pályázat megtekintését a kormánynak. A kormány Gyurcsány Ferenc nyilatkozatára lett volna kiváncsi - tájékoztatott Lázár János. 

17:00
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

"Az Alkotmánysértés Minisztériuma"

Gőgös Zoltán szerint az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a nemzeti parkok földjeinek elvételét és a földbizottságokat. A birkák is pusztulnak a hőségben az ólban, mert nem tudták őket kihajtani a hortobágyi földekre a gazdák - fogalmazott. Az MSZP ezért a miniszter távozását sürgeti. Fazekas Sándor válaszol az elbocsátására vonatkozó felszólalásra.

17:07
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

A földbizottságok nem alkotmányellenesek

Az Alkotmánybíróság csak a bizottságok döntéseinek jogorvoslatát rendelte el: vagyis azt, hogy a bizottságok döntései bíróságokon megtámadhatók legyenek. A kormány a nemzeti parkok földjeinek a vagyonkezelési jogát adta volna egységes vagyonkezelésbe, de tiszteletben tartja az AB döntését  - reagált Bitay Márton Örs. 

A földbizottságokban kizárólag fideszesek vesznek részt, ők döntenek arról, hogy helyben kik kaphatnak földet - vágott vissza Gőgös Zoltán és elutasította a választ. 

17:15
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Mentősök

Hogyan lehetséges, hogy a mentőszolgálatnál négy vezető bére annyi, mint 24 alkalmazotté együttvéve? - kérdezi Sneider Tamás a Jobbikból. 

A bér csak az egyik módja az elismerésnek, de a kormány szerint is a legfontosabb - mondta Rétvári Bence, és elsorolta a kormány összes vonatkozó intézkedését. A mentőszolgálat költségvetését a kormány 10 milliárd forinttal megemelte - összegzett. 

Sneider nem fogadta el a választ, mert, mint mondta, öt év intézkedése is kevés volt az elvándorlás megakadályozására. A mentős szakma összeomlóban van - véli A Jobbik. 

17:21
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Határtalanul

Személyes találkozásokat és a határon túli magyar közösségek megismerését szolgálja a Határtalanul program - fogalmazott a kereszténydemokrata Szászfalvi László.

A lehetőség az érettségi előtt álló diákok közül leginkább a hetedik osztályosokat érinti, több 10 000 nagyságrendben. Az idei évi költségvetésben több mint egy milliárd forint szerepel a célra, ami idén 40 000 diáknak teremt lehetőséget az utazásra - tájékoztatott Rétvári Bence. A program rendkívül sikeres. 

17:25
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Isztambuli Egyezmény

Szél Bernadett (LMP) " Mikor is számíthatnak a kormány segítségére az erőszakot elszenvedett nők? " címmel (I/5077 szám) kérdez. A kormány tavaszra ígérte az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, helyette Balog Zoltán egy kapcsolati erőszakra vonatkozó törvénye került a Ház elé. A javaslat egyben visszavonja a 2003-as családon belüli erőszakra vonatkozó átfogó stratégiát, mintha az teljesült volna. 

Elégtelen az ellátórendszer, a szükséges férőhely egy tizede áll rendelkezésre. A kormány cserben hagyja a rendőröket is, akik oktatásban vennének részt. Az LMP azonnali intézkedést követel.  

17:30
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Erőszakkal nem lehet az erőszak ellen

Szerintem erőszakkal nem lehet az erőszak ellen fellépni - reagált Novák Katalin. Ön egy 2003-as országgyűlési határozatot sirat, az Isztambuli Egyezmény meg 2011-ben született. Számos intézkedés megvalósult a 2003-as határozatból: a távoltartó rendelkezés, a soron kívüliség, a protokollok elkészítése teljesült, felállt a krízisközpont-hálózat: a férőhelyek és az ellátórendszer másfélszeresére nőtt, létrejött egy titkos menedék. 

A kormány a prevencióra helyezi a hangsúlyt, 2,3 milliárdot fordít az ellátórendszer megerősítésére. Más kormányoknak is 30 hónapba került az egyezmény ratifikálása. Az államtitkár felszólalását megtapsolták.

17:34
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Adjuk meg a tiszteletet az államtitkárnak és a nőnek

Ezt Jakab István ülésvezető elnök mondta a felbolydult képviselőknek. 

Ön, és azok akik azt a 8 milliárd forintot nem adják meg, ami az egyezmény ratifikálásához szükséges, heti egy nőt temethetnek el - reagált viszonválaszában Szél Bernadett. Ez nem az a pont, amikor Önöknek takaróznia kell azzal, hogy mit tettek és mit nem tettek meg, amikor 500 milliárdot költenek el haszontalanul. Mindenre van pénz ebben az országban csak a veszélyben lévő nőkre és a gyerekeikre nincs. A választ 105 igen szavazattal, 25 ellenében, 18 tartózkodás mellett foagadta el a Ház.

17:39
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: Nincs szükségünk bevándorlókra!

" Miért fontosabbak Gyurcsány pártja számára a bevándorlók, mint a határon túli magyarok? " címmel (I/5068 szám) - kérdezi Ágh Péter a Fidesz frakcióból.

800 százalékkal nőtt a menedékkérők száma, idén már 52 000 fő nyújtott be kérelmet - tájékoztatott Pogácsás Tibor. Legtöbben nincsenek életveszélyben, egyértelműen gazdasági bevándorlók. A németek és az osztrákok türelme is fogytán: buszokkal tervezik visszafordítani az áradatot. Való igaz, hogy a baloldal támadja a kormány politikáját. A kettős állampolgárság kampányában a határon túliakat is bevándorlónak álították be, most meg a pakisztáni és szír bevándorlók oldalán állnak. 

A választ azért fogadom el, mert egy felelősségteljes álláspontot tükröz - mondta Ágh Péter. Helyes, hogy megkérdezték a magyarokat - utalt a nemzeti konzultációra.

17:58
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sok a tananyag a tantervben

Farkas Gergely (Jobbik) " Tervezik-e áttekinteni és ésszerűen csökkenteni a túlterjeszkedő Nemzeti alaptanterv, illetve a kerettantervek tananyagmennyiségét? " címmel (I/4673 szám) kérdez. Szerinte a tananyag megtanulásába még az átlagos képességű gyerkeknek is beletörik a bicskája. A jóval sikeresebben szereplő finn diákok fele annyi időt tanulnak otthon. 

Rétvári Bence szerint az adatok közt az is szerepel, hogy egy átlag finn diák 1000 tanórával többet tanul az iskolában. 

Önök a szakmával vitatkoznak. Az ombudsman, a szülők országos szervezete és a pedagógus szakma is teljesíthetetlennek tartja a tantervet. Farkas Gergely nem fogadta el a választ. 

18:06
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

" A Sport legyen a tiéd! "

Magyarországon a népességnek mindössze öt százaléka sportol, a diákok pedig csak a testnevelés órán mozognak, ezért tartotta fontosnak a kormány, hogy bevezesse a mindennapos testnevelést. Most egy újabb program indul, hogy bemutassák a gyerekeknek a helyi sportolási lehetőségeket, ennek sikereiről kérdez a kereszténydemokrata Firtl Mátyás. 

A "Sport legyen a tiéd!" toborzó program célja, hogy összekapcsolja a sportolni kívánó diákokat az élsporttal és ezzel az utánpótlást is biztosítsa. Az elmúlt hónapokban 10 sportág mutatkozott be csaknem 10 000 gyereknek - jelentette be Simicskó István. Ősztől 230 iskolába jelennek meg a sportági szövetségek. A sport sportszerűségre nevel - véli a kormány.

18:14
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a Baumag-károsultak

" Miért csak a Quaestor károsultakat segíti meg az állam?? " címmel (I/5059 szám) - kérdezi Schmuck Erzsébet. A Baumag 43 000 kisbefektető 12 milliárd forintját tüntette el. Az LMP képviselője a Baumag-károsultak tiltakozó levelét olvassa fel. Sem a PSZÁF, sem az MNB nem tudja felderíteni a rendszerszintű visszaéléseket - állítja. Schmuck Erzsébet az MNB felügyelő bizottságának felállítását is szorgalmazta.

2003 óta tart a Baumag-ügy, a szövetkezet felszámolása még nem zárult le. Tállai András szerint egy 10 évvel ezelőtti történet nem kérhető számon a jelenlegi kormányon. Az MSZP akkori válasza az volt, hogy megszüntette a pénzügyi felügyeletet. A kérdés címe félrevezető: a károsultakat a jövőben az OBA és a Beva-alapok kártalanítják. 

18:18
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

A Hungária Zrt. károsultjai is

Schmuck Erzsébet szerint a kisbefektetőket nem érdekli a Fidesz és a szocialisták közti játszma. Válaszában a Hungária Értékpapír károsultjainak a leveléből is idézett. Nem fogadta el a választ.

18:29
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Baurama Kft.: újabb törvényes mutyi?

Demeter Márta (MSZP) " Hogyan gazdagíthatják különböző folyamatok ugyanazt a személyt? Avagy a HM El Zrt. különös szerződéseiről? " címmel (I/3418 szám) kérdez és a Baurama Kft.-re gondol. Állítása szerint átfedés van a pályázat elbírálói és a kivitelezők között, ami mind a pályázatok kiválasztásánál, mind a minőségellenőrzésnél gondot okoz. 

Hende Csaba szerint önmagában vicces, amikor a szocialisták korrupcióról kérdeznek. A nyolcévezésre felhördült a szocialista frakció. Az átlátható szabályokat az uniós jogból ültette át a kormány, minden a jogszabályok teljeskörű betartásával történt, amit a belső ellenőrzés is megerősít. Állításait Ön az ellenzéki sajtó vélekedéseire alapozza, én pedig a tényekre - szögezte le. 

Magyarország az unió egyik legkorruptabb országa; ha Hende Csaba szerint nem probléma az összeférhetetlenség, sőt még ehhez asszisztál is, akkor csak végrehajtja a kormány hazug politikáját - reagált Demeter Márta. Az Országgyűlés 106 igen szavazattal, 40 ellenében elfogadta a választ. 

18:38
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Plakátőrzés

Harangozó Tamás (MSZP) a rendőrség plakátőrző operatív műveletének a sajtóban megjelent jegyzőkönyvéből idéz. Ki adott utasítást, hogy a rendőrség állományát a kormányzati gyűlöletkampány védelmére használják? - kérdezi.

Balog Zoltán szerint a baloldal olyan sokáig élt diktatúrában, hogy elfelejtette mi a demokrácia. A demokráciában a parlament hozza a törvényeket, a rendőrség pedig végrehajtja a törvényt. Arra kérte a szocialistákat, hogy ne kisebbítsék a bevándorlási veszélyt. A miniszter közölte: nem került sor operatív műveletre. 

Hogy mennyire nem igaz az, amit mond, kiderül a rendőrség jegyzőkönyvéből. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a kiemelt ügyek bűnügyi főosztálya intézkedett. Az Ön szájából különösen furcsán hangzik a polgári engedetlenség elítélése, hiszen Ön 2006-ban részt vett a kordonbontásban - reagált Harangozó Tamás. 

Balog Zoltán személy szerint nem bontott kordont, de az még 2006-ban volt és a szocialisták törvénysértő kordona ellen irányult. A mostani plakátok nem törvénysértőek - szögezte le a tárcavezető.

18:45
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kéményen dolgozó kisemberek

Tüntettek a kéményseprők a mai napon, mert bizonytalanságban tartják őket. Kérem mondják meg nekik, akik itt ülnek a Parlamentben, hogy mikor ül le velük a kormány egyeztetni - kéri Szilágyi György a Jobbikból.

Pogácsás Tibor a törvénytervezet bizonytalanságaival magyarázta az egyeztetés csúszását. Ha a Katasztrófavédelem valóban átveszi a feladatot akkor az őszi időszakban lesz egyeztetés. 

Tudja mi történik ősszel? Elindul a fűtési szezon? Azt mondta leültek a cégekkel. Mikor ülnek le a munkavállalókkal? A kéményseprőkről azért tartják, hogy szerencsét hoz, mert, ahol ő járt, ott nem volt tűz. Hiába fogdossa a gombját államtitkár úr, Önöknek nem hoznak szerencsét a kéményseprők, mert ebbe belebuknak - reagált Szilágyi. 

Pogácsás Tibor viszonválaszában megismételte: még nem dőlt el, hogy a kéményseprők a jövőben az önkormányzatok vagy a Katasztrófavédelem alkalmazásában dolgoznak-e.

19:00
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sokat kérdezett Sallai R. Benedek

Pócs János (Fidesz) " Azt már tudjuk, hogy Sallai Róbert Benedek saját állításainak a cáfolata. De mi az igazság családja és érdekköre földjeivel kapcsolatban? " címmel (A/5106 szám) kérdez-állít. Sallai R. Benedek (LMP) a példa rá, hogy a helyi gazdák kapják a földeket. A képviselő 237 hektárt nyert el a Földet a gazdáknak! programban, mégis azt állítja, hogy a kormány az oligarcháknak juttatja a földeket. Összesen mennyi földet nyert el, és cserébe mennyi támogatást vesz fel a képviselő? - kérdezi.

Fazekas Sándor megerősítette: valóban 237 hektárt nyert el Sallai R. Benedek, ami után 100 millió forint agrártámogatást kap, mégsem elégedett, mert 2325 hektár földet akart. 

Pócs János viszonválaszában Sallai R. Benedek naplójából idézett. Fazekas Sándor pedig képmutatónak nevezte. Ettől más az LMP vidékpolitikája? - kérdezte. Ebben a Házban már legalább 20 alkalommal kellett Sallai R. Benedek kérdésére válaszolni. Hát most itt a válasz! - mondta a miniszter.

19:08
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

" Lefokozzák a baranyai iskolákat? "

Szakgimnáziummá alakul a szigetváriak és a siklósiak gimnáziuma, vagyis nem tanulhatnak tovább. Szakács László (MSZP) a törvény visszavonását kérte.  

Rétvári Bence szerint az adatok szerint nem csökkent az érettségizők száma, a jövőben, ha valaki egy szakgimnáziumban szerez végzettséget, utána továbbtanulhat. 

Kérem ne legyen cinikus: nem mi mondjuk ezt, hanem az érintett iskolák vezetői, a szülők és a diákok. Semmit nem lehet tudni: 40 szakképző centrumot hoznak létre, de hogy hol, azt nem tudni. Elbocsátják a közismereti tárgyak oktatóit? Nem tudni.

Rétvári Bence megnyugtatott mindenkit: egyetlen pedgagógus sem veszti el az állását: az egyeztetések folyamatosan zajlanak az országban. Személyenként, és iskolánként külön- külön. Siklóson az önkormányzat még június 15-ig dönthet, hogy meg kívánja-e tartani az intézményt, korábban nemmel nyilatkozott. 

19:19
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem látszik a környezetvédők fizetése

Miközben hétről hétre újabb környezetszennyezések látnak napvilágot, nem látszik a kormányhivatalokba beolvasztott környezetvédők fizetése. Van-e a fizetésükre fedezet? - kérdezi a jobbikos Kepli Lajos. 

Az összevonásnak is köszönhető, hogy a fenti ügyek kiderültek. A zöldhatóságok működésének fedezete meglesz, eddig is megkapták a fizetésüket - mondta Kovács Zoltán. 

Kérem ne állítson valótlanságot, a fenti ügyek állampolgári bejelentéseknek köszönhetően kerültek nyilvánosságra - pontosított Kepli Lajos. 

Ha kormányon lett volna, tudná, hogy először a jogszabályokat kell meghozni. A kormányhivatalokba került 2000 szakmeber 80 százaléka 5 százalékos béremelést kapott. A probléma, amit felvetett álprobléma - reagált az államtitkár.

19:39
június 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sallai R. Benedek mégis kérdez

Örülök, hogy a miniszter úr válaszol, mert Bitay Márton Örsnek már papírja van arról, hogy megtéveszti a közvéleményt. " Akkor mégis mi van ezzel a kisbirtok-nagybirtok aránnyal? " - kérdezi. Agrobesz Kft., Ágh János és családtagjai, Hubay család valamennyien pályáztatás nélkül kaptak földet. Ha folyamatosan a nagybirtokosoknak juttatják a földeket, akkor, hogyan valósul meg a kisbirtokosok országa? 

Sajnálom, hogy nem volt itt az előző felszólalásnál, amikor már válaszoltam. Semmi esetre sem úgy jön el, a kisbirtokosok országa, hogy Sallai R. Benedek felzárkózik a nagybirtokosok közé. Ön keveri az egyszeri, egyéves megbízásos földhasználatot a haszonbérleti földpályázatokkal. Utóbbi esetén 53 helyett 1200 feletti  a bérleti szerződések száma - tudtuk meg Fazekas Sándor válaszából. 

Ha ekkora igény van a földekre, akkor miért kell birtoktestek sokaságát a pályázati rendszert megkerülve a nagybirtokosoknak adni? - kérdezett vissza Sallai R. Benedek. 

A megbízásos földbérleteket már korábban kiosztottuk, csak nem figyelt a válaszomra reagált Fazekas Sándor. És hogy Önnek mennyi földje van? 234 hektár, de 2400 hektárt és 1 milliárd feletti támogatást akar - közölte Fazekas Sándor. Tárgysorozatba-vételi kérelmekkel folytatódik az ülés. Köszönjük a figyelmet!