A Fidesz szerint a Jobbik és az LMP elárulta a kisbetéteseket

Események

Vágólapra másolva!
A múlt héten leszavazott kétharmados törvény miatt egymást vádolja kormány és ellenzék. A Fidesz szerint az ellenzék bebizonyította, hogy a brókerek barátja, az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy titkolózik Quaestor-ügyben. A KDNP a bevándorlással kapcsolatos kettős felelősségről beszélt. Az Országgyűlés plenáris ülésén kiderült: a kormány nem támogatja a 2016-os költségvetés módosítására irányuló ellenzéki javaslatokat, mert azok rontanák a hiánycélt és az egyenleget. A módosításokról a nyári rendkívüli ülésszak első napján, a holnapi napon szavaz a Ház. Percről percre követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
13:05
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Rogán letorkolta az ellenzéket

Schmuck Erzsébet (LMP) "Egy bukott kétharmados törvény margójára" címmel szólal fel. Elképesztőnek tartja, hogy a kétharmados szavazás elbuktával, rögtön a szavazás után, Rogán Antal letorkolta az ellenzéket. A kormány milliárdokat tartott a Quaestornál, a törvényjavaslattal igyekszik elkerülni, hogy ráégjen a brókerbotrány.

Az LMP szerint a Fideszből hiányzik a politikai akarat ahhoz, hogy megvédje az embereket a csalóktól. A példátlan, kétharmados felhatalmazás ellenére másokra mutogat és érdemben nem cselekszik. A Fidesz a ügyeskedők kormánya lett, amit az offshore cégek által értékesített letelepedési kötvények is mutatnak. A bevándorlásellenes plakátokkal nem a figyelmet, hanem a felelősséget igyekszik elhárítani a kormánypárt - fogalmazott Schmuck Erzsébet.

13:09
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP öngólt rúgott: nem lehet más a politika

Az ellenzéki párt áprilisban még arról beszélt, hogy a kormány szigorítaná a pénzügyi felügyeletet, de végül, a szavazáskor nemmel szavazott.

Kiderült: nem lehet más a politika. Az LMP ugyanazt képviseli, mint a többi párt, ő is a brókerek barátja. Tállai András ismét Sallai R. Benedek földügyeivel személyeskedik. Két héten belül kétszer bújt ki a szög a zsákból. Sallai R. oligarcha akart lenni, 2000 hektárt nyert volna a végül 200 hektár helyett.

Lelkiismeret furdalása csak az LMP-nek lehet, mert nem akadályozta meg a jövőbeni brókerbotrányokat - összegzett Tállai András.

13:15
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

"Kettős felelősségünk bevándorlás ügyben"

A kereszténydemokrata Harrach Péter szerint az európai kultúra és a magyar emberek biztonsága mellett, a bevándorlókért is felelősséggel tartozunk. A százezres nagyságrendű népvándorlásra Európa különbözőképpen reagál. Vannak akik teljes határnyitást szeretnének, de ez rövid időn belül megváltoztatná Európát. Az integráció esélye kevés, a bevándorlók az európaiakat is veszélyeztetik: néhányan közülük a terrorizmus hívei. 

A hajléktalanokat is kötelesek vagyunk segíteni, de nem azzal, hogy beengedjük őket az otthonunkba, hanem azzal, hogy élelmet és fedelet biztosítunk nekik és kivezetjük őket a helyzetükből. A helyzet nem  könnyű, de a segítség a határon túl is megvalósítható - véli a KDNP.

13:21
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Semjén: Túl kell lépni a PC keretein

Az emberiesség jegyében lehetőséget kell teremteni az embereknek, hogy a szülőföldjükön élhessenek. A valódi politikai menekülteket a civilizált országoknak be kell foganiuk - mondta Semjén Zsolt. De túl kell lépni a PC ( a politikai korrektség) keretein. A bevándorlók közül sokan nem is kívánnak integrálódni; a terrorista veszély nem előítélet, hanem utóítélet - csak meg kell nézni, hogy mi történik Párizsban és Londonban. 

A balliberális oldal álszentségét Gyurcsány Ferenc idézettel érzékeltette: Az idézet szerint a 800 000 határon túli magyar áttelepülése 500 milliárd forintba került volna az országnak. Ujhelyi István szerint zömében fiatal romániai román árasztotta volna el az országot. A szociális demagógiáig elmenő kampány a határon túli magyarokkal szemben teljesen hiteltelenné teszi a baloldal bevándorláspárti politikáját - értékelt Semjén Zsolt. 

13:26
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tukacs István: A parlamenti vita elé

Tukacs István szerint kevés dolog van, amiben egyeszségre kell, kellene jutni, az egyik ilyen az egészségügy. A szocialista politikus a délután kezdődő, az ellenzék által kezdeményezett politikai vitát harangozza be. Az egészségügyben akkor érdemes megállapodni, ha van lehetőség a források jelentős, legalább 120 milliárd forintos emelésére. Egyszeri, jelentős források nélkül nem érdemes szakmai érveket folytatni. A pénz megvan, csak a politikai akarat hiányzik: összege szinte fillére megegyezik a stadionépítésekre szánt összeggel és az egyszázalékos szja-csökkentéssel is. Miért gondolják, hogy az egészségügyről csak kommunikációs szinten érdemes beszélni, tettek nélkül? - kérdezte.

13:30
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

A szocialisták nem akarnak adócsökkentést

Tukacs István felszólalásából kiderül: az MSZP szerint nem szükséges az adók csökkentése. Nem is szokták csökkenteni az adókat, inkább emelni szokták. Az egészségügy területét a szocialisták mindig átengedték az SZDSZ-nek, ezért van annyi fiókban ragadt elképzelésük. Az SZDSZ pedig privatizált - reagált a felszólalásra Rétvári Bence. Amit tudott, a kormány megtett az elmúlt öt évben is, mondta, és felsorolta az intézkedéseket, amelyeket a vitanapon részletesen bemutatnak.

13:38
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: nyakig benne van mindkét párt

Az MSZP 17 milliárd forint fedezetlen hitelt biztosított a Quaestornak, és a Fidesz volt az, aki eltüntette a feljelentést. A Jobbik 24 szigorítást célzó indítványát leszavazta a Fidesz és az MSZP és sorra derül ki, hogy a bedőlt brókercégek hol a szocialistákhoz, hol a Fideszhez köthetők. 12 éve nem sikerült lezárni a Kulcsár-ügyet. Egyedül a Quaestornál emeli 6 milliárd forintról az ötszörösére a kártalanítást a kormány, a többi brókerbotránynál nem. Vajon miért? - kérdezi Volner János. Mi titkolnivalója van a Fidesznek?

A kétharmados passzusokat a Jobbik azzal a feltétellel támogatta volna, ha kiderül azoknak a neve, akik az utolsó pillanatban pénzt menekítettek ki, visszaélve a bennfentes információkkal. A kormány banktitok mögé rejtené az érintettek nevét. Se a Jegybank, se a kormány nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy vett-e ki pénzt a Quaestorból. Az LMP és a Jobbik egyetért ezekben a kérdésekben, az MSZP sumákol, a Fidesz nem nyiltakozik.

13:42
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik a második párt, aki mosakszik

A Jobbik még 2010-ben beterjesztett szigorítását, most megszavazhatta volna, mégsem tette. Nem ez az első eset, hogy a Jobbik véleménye megváltozik. Ezt tették az EU-tagsággal, a zászlóégetéssel, a betyársereggel. Ön most a második párt nevében mosakszik. Mára odajutottunk, hogy támogatást kapnak az LMP-től. Schiffer András nyugodtan átülhetne a Jobbik frakcióba és mostantólk onnan ordibálhatna - vágott vissza Tállai András.

Önöknek kell választ adniuk, nem a Fidesznek. Arra adjanak választ, hogy miért álltak a brókerek pártjára, holott kommunikációjukban állítólag a betétesek oldalán vannak? Lesz alkalmuk még szavazni, mert a törvényt visszahozzuk a Ház elé - ígérte meg Tállai.

 

13:52
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Székesfehérvár az ország fejlődésének motorja

Vargha Tamás a Székesfehérváron zajló városfejlesztésekről számolt be. 

L. Simon László egyetértett. A Modern városok program új állomása alkalmas volt arra, hogy évről évre növelje a foglalkoztatást. A város 100 000 lakosán túl, további 30 000 ember ingázik munkáért Fehérvárra, és mintegy 10 000 diák. A város nyújtotta szolgáltatásokat 250 000 ember veszi igénybe. A munkanélküliségi ráta alig három százalék, a demográfiai adatok is biztatók. A megyében a 200 000 forintos havi átlagkereset jelentősen meghaladja az országos átlagot. A kormány segít az életminőség javításában: onkológiai ellátást, kulturális fejlesztést támogat.

13:59
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország 2016. évi költségvetéséről

Kezdődik a módosító javaslatok vitája (T/4730). A költségvetési bizottság előadójaként Szűcs Lajos elmondja: a módosítók nem befolyásolják érdemben a főszámokat. Az Oszágvédelmi Alap költségvetése 100 milliárd forintról 70 millirádra csökkent, a bankadó terhei 10 milliárd forinttal fognak csökkeni, remélhetőleg ezzel párhuzamosan nő a hitelezés - emelte ki a két legfontosabb változást. 

14:06
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP valós válaszokat akar

Egyes tételek nem megalapozottak: a kormány 115 miliárdos, az állami vagyon értékesítéséből származó bevételről semmit sem lehet tudni, ami veszélyezteti a hiánycél megvalósulását. A benyújtott törvényjavaslat alaptörvényellenes, mert nem átlátható és ésszerű; a tételek nem összehasonlíthatók - ismertette a szocialista Szakács László a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét. Semmi nem indokolja a költségvetés ilyen korai elfogadását, a titkos adatok körének a növelését. A Költségvetési Tanács szerint sem felelt meg mindenben a törvénynek a benyújtott jogszabály. A törvény nem segít az ország problémáin: a rokkant és rehabilitációs ellátást további 30 milliárd forinttal csökkentik, a nyugdíjkassza évek óta változatlan, az oktatás, szociális és egészségügyi ágazatból további forráskivonás történik. Versenytársainkhoz képest leszakadóban az ország. Az MSZP szerint az adócsökkentés a gazdagokon segít. A szocialista párt módosítói valós válaszokat kívánnak adni a valós problémákra - összegzett Szakács László.

14:13
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: mai napig él az IMF-diktátum

A Jobbik a köztisztviselői illetményalapot emelné fel a nyolc éve változatlan 38 000 forintról. Az emelés elmaradására nincs más válasz, mint az, hogy az előző kormány IMF-nek tett ígérete a mai napig él. 

A párt a gépjárműadó csökkentését is szeretné elérni, mivel a települések ezen a tételen kívánják kiegészíteni szűk forrásaikat. A feladatfinanszírozás összegeit a kormány bírság címén csökkentheti, ami önkényes megoldásokat szülhet. Az adósságkonszolidációban nem részesült települések számára szánt fejlesztési forrásokat folyamatosan lefaragja a kormány.

A titkosítások miatt nem tudni, hogy miből lesz 140 milliárd forintos bevétele a költésgvetésnek. A jelenlegi menekültáradatban a Jobbik elfogadhatatlannak tartja a Bevándorlási Hivatal költségvetésének 320 millió forintos forráscsökkentését is - mondta Hegedűs Lórántné.

14:20
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: neoliberális a gazdaságpolitika

Az LMP szerint hiába van gazdasági növekedés az országban, ha azt a lakosság nagy része nem érzékeli. Nagyságrendileg négy millióan élnek a létminimum alatt, a társadalom négyötödének nincsenek tartalékai, az alacsony minimálbérek a kkv-k termelékenységét fogják vissza. Az oktatásból továbbra is hiányzik 250 milliárd forint; a büdzsé 6 milliárddal emeli csak a forrásokat, ami a gazdasági növekedést is figyelembe véve forráscsökkenést jelent. Az oktatók, a kulturális szféra bérei nem nőnek. 

A környezeti kármentesítésre nulla forintot biztosít a kormány, ami még alkotmányellenes is - fogalmazott Schmuck Erzsébet. A szállóporkoncentráció csökkentésére csupán 54 millió forint áll rendelkezésre. A 27 százalékos áfakulcs a korrupció melegágya, a tervezett paksi bővítés már most is teher a költségvetésen. Az LMP 73 módosító indítvány nyújtott be. 

14:26
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szelényi: "Nem szolgálja a polgárosodást"

Ez a költségvetés nem szolgálja az ország polgárosodását - kezdte a független Szelényi Zsuzsanna. A polgárosodás azt jelenti, hogy minél többen juthatnak el a középosztályba: a költségvetés ezt nem szolgálja, sőt gátolja. A költségvetés a miniszterelnököt a várba program-, a szolgamunkát mindenkinek program-, a minden faluba stadiont program-, és az atomot még az unokáinknak is program megvalósítására törekszik. 

Nemcsak a polgárosodás gátja, hanem még erkölcstelen is. Minden család tudja, mire érdemes fordítani a pénzt: az oktatásra, az egészségügyre, az értelmes munkára. Mindenki tudja, hogy csak tudásból lehet megélni, a kormány most mégis a gimnáziumok leépítésén, az egyetemek ellehetetlenítésén dolgozik. Ha nagyot akarnának alkotni az egészségügyi reformot hajtanának végre. A közmunka már rég nem azoknak szól, akiknek eredetileg szánták: mára diplomásokat foglalkoztatnak közmunkásként, ami a legjobb példája a kormány zsákutcás gazdaságpolitikájának.

14:32
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai: Tartóssá vált a növekedés

A kormány célja a tartóssá vált és kiszámítható növekedés fenntartása; a költségvetés korai elfogadása is ezt szolgálja - reagált Tállai András. A gazdaságpolitikát a munkahelyteremtés, és a családok támogatása vezérli. Az életpályamodelleknek köszönhetően további öt százalékkal nőnek a bérek. Az egészségügyi szakdolgozók a mozgóbérek területén várhatnak növekedést - mondta el a vita kezdetén Tállai András.

14:39
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: igazságosabb, tartósabb növekedést!

Az MSZP igazságosabb és tartósabb növekedést szeretne - mondta Burány Sándor. A statisztikák egyértelműen igazolják, hogy a kormány a keveseket támogatja a többség rovására. A minimálbér 16 százalékos megadóztatása, és a gazdagok drasztikus adócsökkentése azt eredményezte, hogy a lakosság mindössze 20-30 százaléka részesül a növekedésből, a 70-80 százalék helyzete romlik. Bővül és mélyül a szegénység, a dolgozói szegénység eddig ismeretlen jelensége egyre nagyobb problémát jelent. A minimálbér kevesebb, mint a  létminimum. 

Az oktatás és az egyészségügy helyzete tarthatatlan. A betegek egyre kiszolgáltatotabbak, az egészségügyi szolgáltatás színvonala csökken, az alacsony bérszínvonal kivándorlást okoz. 

Az MSZP 5 és 10 százalékos szja-kulcsokat javasol az alacsony keresetűeknek. 

14:49
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Az adócsökkentés költségvetése?

Tüneti finomítás van, de rendszerszintű átalakítás nincs - véli a Jobbikból Z. Kárpát Dániel. A bevételek a jövedéki-, a regisztrációs-, a távközlési és egyéb, 41-féle adókból 4612 miliárd forintot tesznek ki, ami 215 milliárd forinttal magasabb, mint 2015-ben. Mindezek után demagógia és cinizmus az adósságcsökkentés költségvetéséről beszélni. A munkáltató járulékai a minimálbéresek jövedelmének a kétszeresét teszik ki. Az szja-ból is 50 milliárdos bevételnövekedést vár a kormány, az egy százalékos csökkenés mellett is. 

A Jobbik szerint hatékonyabban kell fellépni a bevándorlás-, és menekültáradattal szemben: ennek nyomát azonban nem találni a költségvetésben. Se a kivándorlásra, se a demográfiai problémákra nem reagál érdemben a költségvetés: azok csak a torz statisztikai adatokban jelennek meg. A családpolitika, - az egészségügy, és az otthonteremtés támogatása nélkül -, önmagában kevés a negatív demográfiai trend megfordításához.

14:56
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

A nemzetiségek köszönik a támogatást

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a nemzetiségek nevében beszél. A 8-10 évig változatlan támogatások 2015-ben végre 2 milliárd forinttal egészültek ki, ami egyértelmű és érdemi áttörést jelentett. A nemzetiségek 2016-ban további 2,063 milliárd forintot kapnak - köszönte meg Ritter Imre. Az emeléseknek három nagy területe van. A civil keretek, a nemzetiségi színházak és oktatási intézmények 820 millió forinttal-, a helyi, nemzetiségi önkormányzatok költségvetése 100 százalékkal, mintegy 700 millió forinttal, a nemzetiségek számára fontos épületek felújítása is 800 millió forint körüli többletforrással nő. 

2016-ban a nemzetiségek összesen nyolc millárd forintot kaphatnak, amelyhez fogható támogatásra az elmúlt 100 évben nem volt példa - fogalmazott Ritter Imre.

15:03
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: igenis az adócsökkentés költségvetése

Szűcs Lajos elsorolta az adócsökkentéseket: az szja egy százalékpontos csökkentése, a sertéshús öt százalékos áfája, a családi adókedvezmények, az ingyenes gyermekétkeztetés .... Z. Kárpát Dánielnek mondja, hogy a jövedelmek megadóztatása helyett, a kormány áttért a fogyasztástípusú adókra, amiből egyenesen következik, hogyha nő a fogyasztás, akkor nőnek az adóbevételek is. A kormány növekedési adóhitelt vezet be és Európában az egyik legalacsonyabb szja-ra törekszik. Felszólalása végén Szűcs Lajos a különböző életpályamodelleket is elmondta.

15:05
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Boldog: "Félrevezet a Jobbik"

Boldog István (Fidesz) félrevezetőnek nevezte a Jobbik sugalmazását, hogy nem támogatnák a településeket. Törökszentmiklósón tanuszoda épül, és további 19 településen, ezért is kérte az Országgyűlés támogatását a költségvetéshez. 

15:10
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Bebetonozza a szétszakadást

Az egy százalékos szja-csökkenés nem csökkenti a szakadékot az elszegényedő többség és egy gazdagodó kisebbség között. A növekvő elszegényedés a gazdasági növekedés gátja -reagált Szűcs Lajos felszólalására Schmuck Erzsébet. A családi pótlék összege változatlan, a kormány nem vette a bátorságot arra, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját is öt százalékra vigye le. Kivéreztetett ágazatokkal nem lehet virágzó gazdaságot építeni. A kormány nem lehet büszke arra, hogy bebetonozza a társadalom szétszakadását. 

15:12
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: nem szakad a társadalom

Révész Máriusz az OECD statisztikáit idézi: 9,6-szoros különbség helyett, Magyarországon csak 7,2 -szeres a szorzó a legfelső és a legalsó 10 százalék jövedelme között. 

15:15
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék rontaná az egyenleget

Az ellenzéki frakciók magasabb hiányt és adósságemelést javasoltak a kormánynak, ezért azokat nem tudták támogatni - reagált Tállai András. A kormány számára elfogadhatatlan az ellenzéki pártok által javasolt, mintegy 4 000 milliárd forintos egyenlegromlás. 

15:18
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődnek a kérdések

Gőgös Zoltán (MSZP) az erdészeti igazgatóságokról kérdez. A tíz régi, önálló igazgatóságot a kormányhivatalokba olvasztották; azok főosztályként működnek a jövőben. Igaz-e, hogy a főosztályvezetőket visszaminősítették? Igaz-e, hogy a bérük 40 százalékkal csökkent, a munkateher meg megnőtt? Igaz-e, hogy menekülnek a szakemberek az ágazatból? 

15:21
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László szomorú

L. Simon Lászlót elszomorítja a képviselő tájákozatlansága. Az erdészeti igazgatóságok 2011. január elseje óta tartoznak a kormányhivatalokhoz. A létszámcsökkentés, különösen a vezetők számának csökkentése mindannyiunk érdeke. A 2015-ös átalakítással a 266 dolgozó 87 milliárdnyi bérkerete 90 milliárdra nőtt - pontosított az államtitkár.

15:25
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Recskre osztálykirándulók tömegét várják

Recsken osztálykirándulók tömegére számít a Jobbik, Ózdon pedig börtön épül, ezért indokolt a 23-as és a 25-ös utak négysávossá alakítása - érvelt Vona Gábor a frakcióból.

Tasó László jó hírt jelent be. A Jobbik ugyan nem szavazta meg a kiemelt közútfejlesztéseket, de a kormány hazai forrásból mégis megépíti a két utat.

15:32
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: A kormány spórol a szülő nőkön

A kormány Brüsszelben leszavazta a szülő nők 20 hetes- , az apák két hetes támogatását. Az éves szinten 16 milliárd forintnyi támogatás 100 százalékos jövdelmet nyújtott volna a szölő nőknek, a jelenlegi 70 százalékos helyett. Magyarország igyekszik blokkolni a 2008 óta napirenden lévő irányelv-módosítást - véli az LMP.

15:33
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

A legtöbb tagállam nem támogatta

Nemcsak Magyarország, de a legtöbb tagállam sem támogatta az 1992-es irányelv módosítását - tájékoztatott Novák Katalin. A magyar támogatási rendszer rugalmasabb, nem 70- , hanem 90 százalék fölötti támogatás nyújt a nőknek; az apasági támogatás nem is szerepel a javaslatban - tette helyre a dolgokat.

15:41
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kinek telefonált Tarsoly Csaba?

Varjú László függetlenként "Kinek telefonált Tarsoly Csaba a Quaestor-csőd előtti héten? " címmel (K/5192 szám) kérdez, és a Tarsoly-listát követeli a legfőbb ügyészen. Nem érzi úgy, hogy személyes kapcsolatai akadályozhatják a nyomozást?

Az eddig elrendelt három házkutatás során rengeteg adatlefoglalás történt. A feldolgozás folyamatban van. A kenőpénzeket felsoroló lista azonban eddig nem került elő, de Tarsoly Csaba mobiltelefonját is vizsgálják. A nyomozás ideje alatt az ügyészség nem tájékoztathat - mondta Polt Péter. Az utolsó kérdését nem tudtam értelmezni - fogalmazott a legfőbb ügyész.

15:45
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mennyi lesz jövőre a minimálbér?

Mennyi lesz jövőre, azaz 2016-ban a minimálbér nettó összege? Törekszik-e a kormány arra, hogy a minimálbér közelítsen a létminimumhoz - kérdezi a szocialista Gúr Nándor.

Czomba Sándor ősszel válaszol. Amit azonban már most elárulhat az az, hogy az szja egy szátalékos csökkenésétől nettó 1,53 százalékos bérnövekedés várható. A kormány az őszi bértárgyalásokon arra törekszik, hogy a minimálbér vásárlóértéke is emelkedjen - tudtuk meg.

15:51
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tapolca aktív ágyakat követel

Rig Lajos a Jobbik tapolcai képviselője a kormány ígéreteit kéri számon, amikor az aktív ágyak visszaadását sürgeti. 

Rétvári Bence kitérő választ adott. Tapolcán 2, 3 milliárd forintból folyik kórházfejlesztés. A fejlesztések sorában TIOP-forrásból megvalósul a járóbeteg-szakellátás, felépül a mentőállomás, és javul a tüdőgyógyászati és kardiológiai ellátás. A kórház tartozása rendezésre került, a szakmai egyeztetéseken dől el, hogy végül visszaadják-e az aktív ágyakat Tapolcának.

16:05
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Fizetős lesz a házi segítségnyújtás

Most már csak az önkormányzatokon múlik, hogy a lakosságra terhelik-e a házi segítségnyújtás költségét, a jövőben ugyanis a kormány, a visszaélésekre hivatkozva fizetőssé teszi az ellátást. A kormány biztosít ugyan egy 285 forintos minimum díjat, de a normatív támogatást az önkormányzatoknak kell kiegészíteniük. A szociális segélyek leépítése után a 130 000 érintett ember számára ez újabb csapás - fogalmazott a szocialista Szabó Sándor.  

A szociális törvény vitája alatt nem sok képviselő volt jelen az MSZP frakciójából - mutatott fel egy képet az üres frakcióról Rétvári Bence. Látom érzékeny pontot érintettem - reagált a zúgolódásra. 

16:09
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kérdések a játszótérbotrány körül

140 kistelepülést érint az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF vizsgálata. 1,789 milliárd forrást kell visszafizetni az uniónak. Hol tart most a nyomozás? Úgy tudom Pócs János személyes segítséget kért a veje számára. Mikor kapjuk meg az érintett önkormányzatok listáját? Hogy lehet, hogy Brüsszelből látszott csak a csalás?- kérdezi az LMP-ből Sallai R. Benedek.

16:12
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szabálytalan áfa-visszaigénylés történt

Szabálytalan áfa-visszatérítések miatt vizsgálódott az OLAF. A települések listája az ön által idézett összeg mellett szerepel. A kormány azért segített a visszafizetésben, mert az apró települések nem tudták volna állni a számlát - válaszolt Pogácsás Tibor.

16:17
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Valóban lehallgatnak ügyvédi irodákat?

Egy büntetőper során derült fény egy ügyvédi iroda lehallgatására; a perben a titkos lehallgatást feloldották. Az Ügyvédi Kamara fordult bírósághoz az ügyben. A lehallgatás a védelemhez való jog áthágása - véli a szocialista Demeter Márta. Valóban egész ügyvédi irodákat lehallgat a Belügyminisztérium? - kérdezi. 

Minden, minden esetben a törvény szerint, célhoz kötötten zajlik, kizárólag bírói engedély mellett, bűncselekmények felderítése, bizonyítékok megszerzése érdekében - válaszolt Kontrát Károly. A válasz alatt többen bekiabáltak.

16:21
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Miért késnek a Klebelsberg Ösztöndíjak?

Farkas Gergely a Jobbikból " Miért hozzák nehéz helyzetbe a jövő pedagógusait a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak folyamatos csúszása miatt? " címmel (K/5182) kérdez. 25-75 000 forintos ösztöndíjakról van szó, ami a havi megélhetésre édeskevés.

Az ösztöndíjat ez a kormány hozta létre, az 570 pályázatból 516-ot terjesztettek fel szerződéskötésre - válaszolt Rétvári Bence. A jogszabály félévente, két részletben történő fizetést ír elő - tájékoztatott. A felsőoktatásban nem lehet indok a forráshiány, hiszen a kormány most ítélt meg 17 milliárd forintot az ágazatnak.

16:28
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

"Mire számíthatnak a mentésben dolgozók?"

A mentősök a közmunka II. programban érzik magukat, a kivonuló állomány nem kap bérpótlékot, az ellátás gondjaiért is nekik kell elnszenvedniük a kritikát. Ezalatt a Mentőszolgálat vezetői milliós fizetéseket vihetnek haza. Mikor számíthatnak fizetésemelésre a mentésben dolgozók? - kérdezte Ikotity István az LMP-ből. 

A 2010-es 23,4 milliárd forintról-, 2016-ra 36 milliárd forintra emelte a Mentőszolgálat költségvetését a kormány. A mozgóbérek kiengedése 2016-ban érezhető emelést fog hozni; erre 12 milliárd plusz forrás szerepel a költésgvetésben - válaszolt Rétvári Bence.

16:33
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Káosz a Liszt Ferenc repülőtéren

Nem szűnik a káosz a Liszt Ferenc repülőtéren - állítja a Jobbikos Staudt Gábor. Az engedéllyel rendelkező taxisok érdekét sértik a taxis hiénák, a rendőrség semmit nem tesz az illegális taxisokkal szemben. Egy focimeccsen a trágár szavakat kiabáló szurkolót azonnal kivezetik. "A stadionban van jogszabály, de a repülőtéren nincsen?" (K/5186) - kérdezi, egy nemrég napvilágot látott videóra hivatkozva.

Az eljárást lefolytatták az ügyben, a rendőrség folyamatosan ellenőriz, állampolgári panasz nem érkezett - válaszolt Kontrát Károly.

16:41
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Méregraktárak kármentesítése

Az Illatos úti Vegyi Művek környezetszennyezése ügyében teljes kármentesítést ígértek. Felmerül a kérdés, hogy ha a költségvetésben nincs forrás kármentesítésre, akkor ez miből fog megvalósulni? Van-e országos lista a méregraktárakról? - kérdezi Sallai R. Benedek. 

Az indulatát értem, csak a címzettjét nem. A károkat a felelőtlen vegyi cégek okozták. A környezeti kármentesítési program elindulásakor 32 telephelyet számoltak össze, ami 60 év alatt ezermilliárdokban mérhető költséget jelent. A potenciálisan szennyezett területek felmérését a KÁRINFO végzi. 2015-ben 19 milliárd forintot biztosított kármentesítésre a kormány - tájékoztatott Nagy István.

16:54
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország sohasem volt multikulturális?

Miniszterelnök úr Strasbourgban elhangzott beszéde aggodalmat keltett a nemzetiségekben. Értéknek tekintjük, hogy Magyarország homogén, és meg akarjuk őrizni Magyarországot ilyennek - idézte Orbán Viktor szavait Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló. Magyarország lakosságát ma is 10 százalékban nemzetiségek alkotják. Kérem miniszterelnök urat, hogy válaszában fejtse ki világos álláspontját!

Rétvári Bence is idézi Orbán Viktor szavait. Magyaországnak több nemzetiségű gyökerei vannak, de ez nem multikulturalizmus. Utóbbi a különböző civilizációk kényszerű együttélése Európában - tisztázta a kormányfő által elmondottakat.

16:56
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar Paralimpiai Bizottság

Lukács Zoltán (MSZP) Gömöri Zsolt és Deutsch Tamás ámokfutásáról kérdez a Paralimpiai Bizottság élén. Az MSZP azt üzenik a pénteki bizottsági ülés előtt az érintetteknek, hogy ne várjanak péntekig, mondjanak le most. 

Ön is tudja, hogy a bizottság a kormánytól és a minisztériumtól függetlenül működik - reagált Rétvári Bence. 

Azt vártam volna, hogy elítéli a történteket. Hogy mennyire függetlenek ezek a bizottságok mutatja, hogy minden sportági szövetségbe fideszes pártkatonákat igyekeznek kinevezni, remélem nem azért, hogy kitalicskázzák a pénzt. 

Ha eltűrte a szocialista kinevezetteket, akkor a fideszeseket is el kell tűrnie - reagált Rétvári.

17:08
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor mégsem válaszol

A második kérdését nem teszi fel a Jobbik, mert kormányfői választ vár. Sneider Tamás végül a szerzett jogok elvételéről beszél. Az Orbán-kormány ott folytatta, ahol a szocialisták abbahagyták. A korkedvezményes nyugdíjjal elvesztek a korkedvezményes évek. Sok embernek ugyanabban az egészségkárosító munkában további 5 évet kell eltöltenie. Mi lesz a töredékbefizetésekkel és az elveszett évekkel? Sneider Tamás 2500 vasutas petícióját adta át. 

A szocialisták által elvett 13. havi, mintegy nyolc százalékos jövedelemcsökkenést a kormány szinte már pótolta. A reszicsökkentés is felér egy havi nyugdíjjal. A korkedvezményes nyugdíj korlát nélkül érvényesíthető - mondta válaszában Rétvári Bence.

Ön azokról beszél, akik már nyugdíjba mentek. Én azokról, akik még nem - reagált Sneider.

A kormány nem hiteget, mindenkinek ugyanakkor kell nyugdíjba mennie. A bírák tovább maradtak volna - emlékeztetett Rétvári Bence.

17:17
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Káros a Holokauszt-oktatás az egyetemen

Schiffer András (LMP) a jogi és informatikai karokon kötelezően bevezetett Holokauszt-oktatásról kérdez. Az érzékenyítésnek a közoktatásban, nem az egyetemen van helye. A Holokauszt nem pusztán a zsidók ügye, az emberiség és az egész magyar társadalom ügye - mondta Schiffer András, aki elfogahatatlannak tartja az egyetem antiszemita vádját a tiltakozásra. 

Ön is tudja, hogy a kormánynak nincs hatásköre az egyetemi oktatásra, pláne nem a nem állami fenntartású egyetemek, mint a Pázmány esetén - tájákoztatott Rétvári Bence.

A magyarországi Holokauszt a magyar emberek közös ügye - hangsúlyozta Schiffer András. Éppen ezért az emlékezetpolitika magyar szuverenitási kérdés is. Az Egyetem által választott eszköz káros - utalt Schiffer arra, hogy az oktatásra tel-avivi professzort hívtak meg.

Rétvári Bence ismét elmondta: a kormánynak nincs módja befolyásolni az akkreditált karok oktatását.

17:26
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki képviselők a brókerek barátai?

Akár jobbról, akár balról jönnek, az ellenzéki pártok tettestársként a brókerek oldalára álltak. Miért hagyták magukra a betéteseket? - kérdezi Boldog István a Fidesz-frakcióból.

Varga Mihály egyetért azzal, hogy szükség van a felügyelet erősítésére. Az ellenzéki pártok korábban versengve követelték a felügyelet megerősítését, ezért is volt meglepő, hogy nemmel szavaztak. A kormány a feles jogszabályokról újabb szavazást kezdeményez - jelentette be a miniszter.

Hallgattam a rádióban az ellenzéki pártok magyarázkodását, és nagyon gyenge volt. Hiába kiabálnak, a választókörzetemben sem ezt várták Önöktől. A szocialisták esetén nem először fordul elő, hogy nem a kis emberek oldalán állnak, de a Jobbiktól ez újdonság - fogalmazott Boldog István.

Az ellenzék egyetlen egyszer sem árulta el, hogy mi volt ennek a jogszabálynak a politikai tartalma. Önök a betétesek biztonságát is hajlandók feláldozni a politikai pecsenyéjük sütögetésére - kiabálta túl az ellenzéki frakciókat Varga Mihály miniszter.

17:33
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

Politikai pedofília

Kire tartozik a politikai pedofília azon esete, amikor kormányhivatalokat óvodások műsorával avatják fel? - kérdezte a szocialista Bangóné Borbály Ildikó. 

A jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, de nehéz egyértelmű választ adni. Magam is számos óvodai előadáson vettem részt üzemek átadásán. Ennek a jó ízlés szab határt. Engem is zavar, ha egy politikus kifejezetten politikai célból látogat egy óvodát - válaszolt Varga Mihály. Önöknek is azt javaslom, hogy ne kifejezetten kampánycélra használják az óvodákat. 

Nem véleltlenül fogalmaztam úgy, hogy "pártállástól függetlenül" - reagált Bangóné. Nem tudom, tudják-e, hogy egyes jobbikos képviselők az óvodákban már meséket olvasnak fel és ott ünneplik a születésnapjukat. 

Fontos az MSZP és a Jobbik vitája, de mégiscsak a gyerekekkel kellene foglalkozni. A kormány bővíti az óvodai kapacitásokat - ígérte meg váratlanul Varga Mihály. 

17:46
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

" A meggy az idén is befőtt? "

A tavalyi 60-70 forintos felvásárlási árak után milyen segítségre számíthatnak idén a gazdák? A tavalyi megoldás a feldolgozóknál csapódott le - tájékoztatott a szocialista Legény Zsolt.

Tavaly 85 000 tonna meggy termett, ennek 80 százaléka exportra került, főleg Németországba. A meggytermés a gyümölcstermés 10 százalékát adja. Az idei jégverés miatt 60 000 tonna várható, de az egycsatornás értékesítés és az orosz embargó miatt Magyarország árelfogadó - tudtuk meg Nagy Istvántól. 

Amit elmondott, abból arra következtetek, hogy idén sem segít a tárca. A szabolcsiak ki fogják húzni a meggyfákat a földből - reagált Legény Zsolt.

Tavaly 800 millió forintos beavatkozást hajtottunk végre a meggypiacon az egyetlen lehetséges módon. Szó nincs arról, hogy magukra hagynánk a gazdákat. Az eladhatatlan mennyiség azonban idén sem nőhet - szögezte le Nagy István.

18:03
június 15, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: urizáló jegybank

A Jegybank elnökének a fizetését 2011-ben 2 millióban maximalizálták, amit 2012-ben eltöröltek. Nemrég kiderült, hogy a Jegybank vezetői, közük Polt Péter felesége, 5 millió forintot keres. Rendjén valónak tartják-e ezeket a fizetéseket, miközben az emberek éhbérért dolgoznak? Visszaállítják-e a bérplafont? Befolyásolja-e Polt Pétert a Jegybankkal szembeni feljelentések elbírálásánál a felesége magas fizetése?

Ugye nem gondolja komolyan, hogy a nemzetgazdasági miniszter hivatott válaszolni? A kérdés Önhöz is méltatlan. A Jegybank vezetőinek fizetése a bankszektor átlagához igazodik - közölte Tállai András. 

Simor András fizetésének csökkentésekor nem számított, hogy a Jegybank független. A Jegybank közpénzből gazdálkodik . emlékeztetett Schmuck Erzsébet. Az LMP politikusa kifogásolta, hogy a devizahitelek árfolyamnyereségét az MNB nem fizette be a költségvetésbe, miközben a veszteségét az állam állja.

Sajnálom, hogy nem reagált arra, hogy a Költségvetési Tanács fizetése a bankszektorban általános töredéke. Egyébként pedig a Jegybank büszke lehet a felszólalására, mert Ön is elismerte, hogy nyereséget termelt, gyarapította a vagyonát és a bankszektor helyett még hitelezte is a gazdaságot. Köszönöm Schiffer újabb ordítozását a válaszom alatt. Ez az új LMP, Schiffer-stílus - búcsúzott Tállai András. Ezzel vége az azonnali kérdések órájának. Köszönjük a figyelmet!