Vágólapra másolva!
2019-ig 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok áfája, és 300 négyzetméteres alapterületig egyszerűsödik az építési engedélyezési eljárás. A Rogán Antal és Varga Mihály által közösen jegyzett salátatörvény számos jogszabályt módosít. Többek között változik a főváros és a kerületek közti forrásmegosztás, a települési önkormányzatoknál korlátozzák a helyi iparűzési adó felhasználását. Az ellenzék gyanakszik a salátatörvény gyors áterőltetése miatt. Követtük a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
09:51
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán Antal az előterjesztő

Rogán Antal az előterjesztő. Kezdődik az összevont vita. Az a cél, hogy minden magyar család saját tulajdonú ingatlanhoz jusson, ezért csökken az áfa 2016. január elsejétől öt százalékra. A csökkenés a végszámla áfatartalmára vonatkozik. Saját építkezés esetén ötmillió forintig lesz visszaigényelhető az áfa a 150 négyzetméterű lakásokra és a 300 négyzetméterű házakra. 

09:52
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kevés lakás épül

A lakásépítések csökkenése 2004 óta figyelhető meg, a szocialista kormány ekkor vezette ki a lakástámogatásokat - mondta Rogán Antal. Az elmúlt időszakban alig 4000 új lakás épült. Lengyelországhoz képest nagy az elmaradás. 

09:56
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

További lépések

Az építési engedélyezés bürokráciáját is lebontják, így nemcsak olcsóbb, de egyszerűbb is lesz építkezni. 300 négyzetméterig csak bejelentési kötelezettség lesz, az építtető vállalja az építésügyi szabályok betartását, és a bejelentéstől számított 15 napon belül megkezdődhet az építkezés. A kormány munkahelyeket is remél a könnyítésektől. 

09:56
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

2019-ig

A kormány szerette volna korábban bevezetni a könnyítést, de a költségvetés rossz állapota mindeddig ezt nem tette lehetővé - mondta Rogán Antal.

09:59
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós István kérése

A kormány teljesíti Tarlós István kérését: a jövőben a kerületek nagyobb összeggel járulnak hozzá a tömegközlekedéshez. A főváros és a kerületek nem tudtak megegyezni, így a kormány döntötte el a kérdést másfél százalékos eltérítést javasolva. A kerületek csak egy, a főváros két százalékot szeretett volna. Szintén változás, hogy az iparűzési adóbevételeket a települési önkormányzatok elsősorban szociális kiadásokra és a helyi tömegközlekedés támogatására költhetik és csak korlátozott mértékben bérfejlesztésre. 

10:02
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Filmgyártás

A kormány támogatja a magyarországi filmforgatást. A költségvetési bevételek minden száz forint után 12 forinttal haladják meg a külföldi produkciók támogatását, ezért döntöttek a filmalap egységes szabályozása mellett. 

Fogyasztóvédelmi garancia, hogy a filmelőzetesek nem szólhatnak idősebb korosztálynak, mint a megvásárolt film maga. 

10:03
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Gazdasági Tanács

A mandátumok lejártával is biztosítani kell a tanács működőképességét, ami a minimálbérek csökkentése miatt fontos a kormánynak - mondta Rogán Antal.

10:05
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Elektronikus ügyintézés

Fél évet csúszik a polgári perrendtartásról szóló törvény hatálybalépése, mert nem minden bíró tudja biztosítani az elektronikus ügyintézést - zárta felszólalását Rogán Antal. 

10:12
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem értjük, hogy a szocialistáknak miért fáj

Balla György a törvényalkotási bizottsági ülésről számol be. A nyugodt hangvételű ülésen csak a szocialisták nem támogatták az áfacsökkentést. Látom, hogy az LMP nem ért egyet, de az ő álláspontjukat nem tudhatom, mert nem vettek részt az ülésen.

Balla György nem érti, hogy a szocialistáknak miért fáj az áfacsökkentés. Balla György szerint minden, amit a szocialisták áfacsökkentés ügyében mondanak, hiteltelen azok után, hogy a választások után anno visszaemelték az áfát. 

10:14
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP támogatja az áfacsökkentést

Bárándy Gergely szerint Balla György állításai nem hangzottak el a bizottsági ülésen. Az MSZP támogatja az áfacsökkentést minden területen, de a mostani törvényjavaslat sok minden másról is szól. Az alapvető élelmiszerek áfája azonban előbbre való a szocialisták számára. 

10:17
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Főváros: Nem segít érdemben a kormány

A kormány egy fillér költségvetési támogatást nem ad a tömegközlekedés finanszírozására, és megcímkézi az iparűzési adót azzal, hogy másra nem költhető, mint a BKV finanszírozására. A másfél százalék átcsoportosítása nem több mint hatmilliárd forint, a BKV finanszírozása viszont 40 milliárd forintba kerül. Tarlós István utóbbi összegre kért támogatást.

10:18
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csak áfacsökkentés

Az elektronikus bírósági ügyintézés hatálybalépését harmadszorra halasztja el a kormány, ami elfogadhatatlan az MSZP szerint.

10:22
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szatmáry Kristóf, Fidesz

Szatmáry Kristóf a Fidesz vezérszónoka. Gazdaságtörténeti lépésről beszél. Nemcsak az unió egyik legalacsonyabb áfáját vezeti be a kormány, de jelentősen gyorsulhatnak a lakásépítések is. Gazdasági növekedést, foglalkoztatásbővülést és a fiatalok könnyebb lakáshoz jutását remélik az intézkedéstől.

10:25
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Gazdasági növekedés

Az unióhoz történő felzárkózáshoz három százalék fölötti gazdasági növekedést kell produkálnia a magyar gazdaságnak. Előzetes számítások szerint az áfacsökkentés éves szinten 100-120 milliárd forint beruházást generálhat, ami 0,2 százalékos növekedést jelenthet, ezzel segít a három százalékos növekedés fenntartásában. 

10:27
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Bővül az alacsony képzettségűek foglalkoztatása

A foglalkoztatottság is szempont volt. Az intézkedés szociálpolitikai hatása, hogy az alacsony képzettségűek körében bővülhet jelentősen a foglalkoztatás. 

10:29
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Húszszázalékos árcsökkenés

Összességében húsz százalékkal csökkenhetnek az építési költségek, és az adminisztrációt is jelentősen visszavágja a kormány, ami szintén idő- és pénzcsökkenést jelent. 

10:32
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszellel is meg kell vívni

Az egyik legbátrabb lépés, Szatmáry Kristóf nem cáfolta, hogy Brüsszellel még nem fogadtatták el teljesen a javaslatot. A kormány bízik benne, hogy a főváros és a kerületek között egy jó kompromisszum született. Itt az agglomeráció tömegközlekedésében vannak még nyitott kérdések. 

10:34
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Burány Sándor, MSZP

Megszokhattuk, hogy az egy nap alatt áterőltetett törvények nem csak a hangzatos szólamokról szólnak. Itt is résen kell lenni. Mivel a Fidesz vezérszónoka nem tért ki rá, most is csak találgathatjuk, hogy miről szól ez a törvény.

10:36
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Miért csak négy évre szól?

Az első kérdés az, hogy miért csak négy évre szól az áfacsökkentés. Ha a kormány számára annyira fontos az építőipar, a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés és a fiatalok lakáshoz juttatása, akkor mi az oka annak, hogy eleve csak 2019-ig csönnetik az áfát? Vajon ki maradhatott ki eddig? - találgatott Burány Sándor.

10:39
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az építőipar válsága nem akut

A legnagyobb problém ma nem az építőipar válsága. Megelőzi a dolgozói szegénység és általában a szegénység növekedése, az egyre bonyolultabb adórendszer, általában a bürokrácia. Minden statisztika ezt mutatja. Ha egyszer az éhezés, a szegénység a legfontosabb probléma, akkor miért nem az élelmiszeráfát csökkentik?  - kérdezi Burány Sándor.

10:42
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sérül az önkormányzatiság

A fővárosnak az önkormányzatoktól vesznek el pénzt. A másfél százalék pici változtatásnak látszik, de ez Kispesten 50 millió forint, ami a szociális támogatásra fordított összegek egynegyede. Ezt veszik el azért, mert nem akarnak a költségvetésből adni. 

10:45
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

A filmipar nem stratégiai ágazat

Stratégiai ágazat lenne a filmipar, hogy hirtelen változtatni kell? Vagy Andy Vajna szólt oda? 

Az MSZP szerint elképesztő, hogy egy nap alatt ilyen horderejű változtatásokat fogadtatnak el úgy, hogy az építőiparra hivatkoznak, és ott is elhallgatják, hogy csak négy évről van szó. A kormány ismét úgy segít egy területen, hogy más területektől pénzt vesz el. 

10:52
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Stratégiai kérdésből PR-kérdés

A Jobbik sajnálja, hogy egy ilyen fontos stratégiai kérdést, mint az építőipar áfája, a kormány leront a filmipar és az önkormányzatok finanszírozásának megváltoztatásával - mondta Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki párt az otthonteremtés miatt is magáénak érzi a javaslatot, annál is inkább, mert az elmúlt évben 300-nál kevesebb bérlakás épült. A piaci lakásépítés is válságban van. Jelenleg évi 8000 új építésű, piaci lakás épül, pedig ha 40-50 ezer épülne, akkor is csak 100 év alatt cserélődne ki az országban sok helyen már most lerobbant ingatlanállomány.

Szintén nem elegáns, hogy év végi PR-kérdést csinálnak egy stratégiai kérdésből. Öt évig miért nem volt ez fontos? - kérdezi Z. Kárpát Dániel. 

10:59
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Nem elég az otthonteremtéshez

A jelenlegi jogszabály hatására a kínálati oldal nem fog érdemben változni, árcsökkenés Budapest külső kerületeiben nem várható, sem az átlagos méretű vidéki porták átfogó felújítása. A Jobbik az üresen álló ingatlanokkal is növelné a kínálatot, és nemcsak a piaci lakásépítést támogatná, hanem masszív bérlakásépítési programot indítana. Ez jelentene valódi foglalkoztatásbővítést. Ismét a felső középosztálynak és a nagyvállalkozóknak kedvez a kormány. A szegényeknek még gesztus szintjén sem nyújt támogatást, és ezzel nem éri el azt a célcsoportot, akik kivándorolnak Magyarországról. 

11:03
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

Schmuck Erzsébet, LMP

Most is hemzsegnek a javaslatban a népszerű javaslatok mellé csempészett intézkedések. A mostani saláta ismét fontos területeken változtat, pedig a Quaestor-törvény bebizonyította, milyen káros a kapkodó törvényhozás. "Áfát módosítani úgy, hogy az két hét múlva életbe lép, azt mutatja, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan működik a gazdaság". Ez is bizonyítja, hogy csak színpadként tekintenek az országgyűlésre, és önöknek a Fidesz-kongresszus fontosabb, mint a törvényhozás - mondta az LMP vezérszónoka. 

11:09
december 15, 2015
Vágólapra másolva!

A szigetelés, állami építkezés előbbre való

Állami, önkormányzati lakásépítés, a meglévő állomány felújításával, szigetelésével: ez lenne az első, legfontosabb feladat. Ehhez célzott támogatásokra lenne szükség, különben a támogatás az építőipari cégeket gazdagítja. A magánerős építésekre nem vonatkozik a jogszabály, ezért az intézkedés ismét nem csökkenti, hanem növeli a szakadékot a vidék és a főváros között. Az engedélyezési szabályok enyhítése is elfogadhatatlan az LMP számára, mert lehetetlenné teszi a városkép alakítását. Pozitívum, hogy a kormány végre elismerte a lakhatási válságot - fogalmazott Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka. Felszólalásával vége a vezérszónoki körnek. Köszönjük a figyelmet!