Sárdobálás a korrupciós vitanapon az Országgyűlésben

Vágólapra másolva!
Ellenzéki összefogásnak köszönhetően került napirendre „a növekvő mértékű korrupció visszaszorításáról és a korrumpálódott politikusok elszámoltatásáról” szóló vita az Országgyűlésben. A Fidesz a vitanapot az ellenzéki pártok korrupciós ügyeinek felsorolására használta ki. Az ellenzék szerint 2010 óta új lap nyílt a korrupció történetében Magyarországon: a törvényalkotással szentesített állami korrupció.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
15:38
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

A vitát Vona Gáborék kezdeményezték

Lezsák Sándor ülésvezető elnök bejelentette, hogy a vitát a Jobbik kezdeményezte. Először a kormány beszélhet 40 percben. Ismertetik az időkereteket. 

15:40
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Három vitaindítót állított a kormány

Szinte valamennyi frakció az időkerete megduplázását kérte. A napirend szerint a vita ma éjfélig tart. 

15:42
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát: zéró tolerancia a korrupció ellen

A Fidesz-kormány a legintenzívebb korrupció elleni harcot indította el. Első lépésben az alkotmányban mondta ki, hogy átlátható költségvetést kell folytatni, de módosította a Btk.-t és a rendvédelmi törvényt is. A Nemzeti Védelmi Szolgálat ellenőrzi a korrupció elleni eredményes fellépést. Ezeket a törvényeket az ellenzék nem szavazta meg - emlékeztetett Kontrát Károly. 

15:48
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

2001 óta harcol a korrupció ellen a Fidesz

A korrupció elleni harcot már 2001-ben elkezdte az első Fidesz-kormány. A 2011-ben megjelenő Magyary-program az elszámoltatást valósította meg. Bevezették az integritási rendszert, amely minden tárcánál évente vizsgálja a korrupciót, egyben a korrupció bejelentésére és kivizsgálására lehetőséget teremt. A célkitűzések és az intézkedések túlmutatnak a közigazgatáson és az üzleti életet is lefedik. Az ÁSZ integritásvizsgálata segít a jó gyakorlatok bevezetésében. A kormány csatlakozott az Open Government Partnership, azaz a Nyílt kormányzás nyilatkozatához. A közbeszerzési adatok nyilvánosságra-hozatala is bővült. 

A belügyminiszter önértékelése szerint 16 vállalásból 12-t sikerült teljesíteni - mondta Kontrát Károly. Oktatás keretében készítik fel az önkormányzatokat többek között a Közszolgálati Egyetem részvételével.

15:52
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Védett állomány

93 000 fő védett állományban harcolt a korrupció ellen a közigazgatásban, a rendvédelemben, a közigazgatás és más területeken is. Mára a védett állományban dolgozók száma meghaladja a 130 ezer főt. Az Európai Unió szerint a legnagyobb előrelépést a korrupció elleni harcban Magyarország érte el. 

Felszólalása végén Kontrát Károly leszögezte: A mai ellenzék tele van korrupciós ügyekkel. Hiszékeny Dezsőt, az MSZP képviselőjét és Kovács Bélát, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét egyaránt vesztegetéssel gyanúsítják.

15:57
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Greco-ajánlások

A kormány megfogadta az Európai Unió ajánlásait, az ún. Greco-jelentést és a befolyás vásárlását, a befolyással üzérkedést három évi elzárással tette büntethetővé, az elévülés minimuma három évről öt évre nőtt - emlékeztetett a kormány álláspontját másodikként ismertető Völner Pál.

Új tényállás a vesztegetés és annak elfogadása bírósági vagy hatósági eljárásban: ezek az eljárások egymástól független eljárások lettek, a nemzetközi vesztegetést is büntetik, akárcsak az aktív gazdasági vesztegetést. A strómanok szervezésében büntethetővé vált az ismeretlen lakhellyel nem rendelkező, nem valódi tulajdonosok nevére bejegyzett cégalapítás. 

16:02
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Új tényállások

A bűncselekmények felderítését segíti elő, ha az elkövető maga jelenti be a bűncselekményt még az előtt, hogy a hatóságok eljárást indítottak volna. A vesztegetés feljelentésének elmulasztási is bűncselekmény. 

A számítógépes és a költségvetést megkárosító bűncselekmények, az állami vállalatoknál a költségvetést megkárosító gazdasági csalás büntethetővé vált. Az áltanulmányok készíttetését az állami tulajdonú vállalatoknál a hűtlen kezelés tényállása helyett a jövőben színlelt gazdasági tevékenység címén büntethetik. 

16:05
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Völner: Az ellenzék a korrupt

Az MSZP-ben Simon Gábor, Gőgös Zoltán leader-programjai, Juhász Ferenc, és Hiszékeny Dezső érintett a korrupcióban. De a Jobbik sem mentes a korrupciótól: esetében Kovács Béla orosz kémkedéséről is beszélhetünk a mai napon. A Jobbiknak arra is válaszolnia kell, hogy ígérete ellenére miért állt Simicska Lajos és a nagybirtok oldalára. 

16:11
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

1000 milliárd forinttal nőtt az áfabevétel

Öt év alatt 50 százalékkal nőttek az áfa-bevételek, amelyek a válság után kizárólag a korrupció visszaszorításából származnak - mondta immár Tállai András államtitkár. A legnagyobb bevételelmaradás, vagy mondjuk ki, költségvetési csalás ezen a területen történt a korábbi években. 

A kormány 200 ezer üzletben közvetlen online kapcsolatot létesített a NAV és az üzletek között. Megtisztított elemzések szerint 190-200 milliárd forintnyi áfa-bevételnövekedés az online pénztárgépeknek köszönhető. Ezt az intézkedést egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg - mondta a frakciók háborgása mellett Tállai András. 

16:16
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék az ekáer-t is leszavazta

Az ellenzék az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert sem szavazta meg, holott az ekáer-szám segítségével az áruk mozgása országszerte követhető: ettől az intézkedéstől 60 milliárd forint bevételt remél a kormány.  

Az egyszerűsített adózás mellett a más gazdasági társaságban adózást felhalmozott személyek számára megnehezített cégalapítás is a korrupció csökkentését szolgálja. 

16:20
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Dömény Zoltán az MSZP áfacsalásairól

Politikai tévedés, hogy a korrupció csak a kormányra vetül. Tállai András Dömény Zoltánra hivatkozott, aki elismerte, hogy az MSZP-nek számos bevétele származott az áfacsalásokból. Ezek után vicces, hogy az a párt kezd vitanapot a korrupcióról, aki fekete kasszákon keresztül maga is érintett az áfacsalásokban. Volner János a Jobbikból nincs jelen, nem véletlenül: az ő cégtemetői jól ismertek, mint ahogy az is, hogy az egyikben 12 millió forintos adósságot hagyott hátra. Ezek után kérdés, hogy miért indít vitát az az ellenzék, amelyik nyakig benne van a korrupcióban - kérdezte Tállai András.

16:26
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: Aki kormányoz, azt meg lehet gyanúsítani

Aki kormányoz, azt meg lehet gyanúsítani, de a Fidesz-KDNP meg fogja mutatni, hogy a vádak alaptalanok. Mennyi pénzt költött a Jobbik finanszírozására Kovács Béla. Szabó Szabolcs, Bajnai Gordon táskahordozója is itt ülhetne: az Együtt mikor számol el a külföldi párttámogatással? Az ÁSZ jelentéséből az is kiderült, hogy a pártfinanszírozásra kapott pénzekkel az LMP sem tudott elszámolni. Tett-e feljelentést Schiffer András Brüsszelben? - kérdezi Németh Szilárd, a Fidesz vezérszónoka.

Az ellenzék alaptalanul vádolja a miniszterelnököt és a Fideszt azzal, amit ők követtek el. Németh Szilárd először az MSZP honvédelmi minisztere Juhász Ferenc és Fapál László ingatlanügyében hűtlen kezelés miatt született jogerős ítéletet ismerteti. Az államot 46 millió forint kár érte az ügyben.

16:32
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Csillebérc a bűnszövetség állatorvosi lova

Nincs visszataszítóbb, mint amikor gyerekeket károsítanak meg. Csillebérc a bűnszövetség állatorvosi lova: negyed század után végre kimondták, hogy a szocialisták zsákmánynak tekintették a gyermeküdülőt: Rácz Péter, Varju László, Puch László is érintettek. 

Az Erzsébet-utalvány forgalmi hasznából 160 ezren kaphattak ingyen nyaralást, ezek után nem lehet érteni, hogy a szocialisták miért hagyták magánkézbe vándorolni ezeket a pénzeket. 

Csepelen egy pedofíliával vádolt volt MSZP-s re bízták a hátrányos helyzetű gyerekek nyaralásának szervezését. Németh Szilárd szerint a csepeli kettős gyilkosság is a szocialisták lelkén szárad. 

16:34
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Németh: A kommunizmus kártékony

Még felháborítóbb eset történt Vas megyében, ahol Szabó Bálintot megverték és megerőszakolták, mert így akarta megakadályozni a Vas megyei MSZP, hogy elmenjen a tárgyalásra. Németh Szilárd  a kommunizmus kártékonyságáról szóló Szolzsenyicin-idézettel zárta felszólalását. 

16:39
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: állami szintű a korrupció

Magyarországon egyedülálló az, ahogy a Fidesz állami szintre emelte a korrupciót. Tóbiás József, az MSZP elnöke arra kérte Lezsák Sándort, hogy törölje az előző, méltatlan felszólalást a jegyzőkönyvből.

A Szerencsejáték felszámolása és egyetlen magánember kezébe adása, akit minden adó alól felmentenek. Trafikok újbóli kiosztása, földbérletek, az uniós források 50 százalékának közbeszerzés nélküli kiosztása. Mindez törvényes, mert ilyen törvényeket hoztak, de a közbeszerzési eljárások gyaníthatóan korruptak. Ma naponta több ügy van, mint korábban valaha volt. 

16:42
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Titkos szerződések, az intézmények elfoglalása

Titkos szerződések, az intézmények elfoglalása törvényi szinten rejtik el a korrupciót. A recept egyszerű: törvényekkel rabul kell ejteni az államot. Lázár János elismerte, hogy a gazdasági lobbi kívánságai mentén folyik ma a törvényhozás. 

Nem az elmúlt 20 év korrupciójáról kell beszélni, hanem a következő 20 év korrupcióját felszámolni. Tóbiás József szerint a kétharmados többséggel megteremtett korrupciós törvényeket nyilvánosságra kell hozni, és felül kell vizsgálni.

16:46
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Bárándy: Több, mint bűnszervezet

Társtettesség, csoportos elkövetés, bűnszövetségben, bűnszervezetben elkövetés: a Fidesz ezt a sort múlta felül az állami korrupcióval. Bárándy Gergely az MSZP második vezérszónoka.

Törvényi úton tönkretenni egy szektort, majd monopóliumként odaadni valakinek: ez a recept. A fékek és ellensúlyok lebontása ebben segédkezik. A NAV ma nem üldözi, hanem koordinálja a korrupciót. Az adóhatóság kormányzati elvárás alapján cselekszik, erről szólt a kitiltási botrány

16:50
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

A térség kiskirályai

Az ügyészség, az alkotmánybíróság, az ÁSZ, az MNB megszállása a rendszer részei. Hol van ehhez képest az olasz maffia - kérdezi Bárándy Gergely. Egyes személyek kormányba történő beépülésével szemben Magyarországon a miniszterelnök maga a keresztapa. 

Mindenhol a térség kiskirályait látjuk, akik egy-egy újabb megszerzett milliárdot festményekkel ünnepelnek: kár, hogy Tállai András már elment. És ez nem elég, a hűbérurak saját kis társadalmat építenek, a szövetet pedig összeköti a hála és a félelem, és persze a trafikokkal, földekkel mesterségesen kialakított új középosztály.

16:51
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az elévülés 10 év

A türelem nem azt jelenti, hogy az információk elfelejtődnek: Az elévülés 10 év, önök börtönben fogják végezni - zárta felszólalását Bárándy Gergely.

16:54
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hollik István, KDNP

Csak hosszú kutatómunkával lehet megnevezni olyan szocialista politikust, aki ne lett volna érintett korrupciós ügyben. Ezek után Hollik István csodálkozik, hogy nem az ellenzéket érintő konkrét ügyekről folyik a vita. A kereszténydemokrata képviselő ismét elsorolja a feketegazdaság elleni harc számos lépését.

Új törvény zárta ki a közbeszerzéseknél az offshore-hátterű cégeket, az EU elismerte a kormány erőfeszítéseit. 

16:58
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Konkrét ügyek

Nincs olyan szocialista miniszterelnök, aki ne lenne érintett. Mintha kötelező feltétel volna az induláshoz a korrupció. Gyurcsány Ferenc esetén nem tudjuk, hol kezdjük a felsorolást. Őszöd, a medencéjének fordított áfa visszatérítésére létrehozott cégek.  

Mesterházy Attila érintettsége a Zuschlag-ügyben, bűnszövetségben elkövetett visszaélésekben, az MSZP nyolcadik kerületi feketekasszája - sorolta el újra Hollik István.

17:01
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ó, IÓ, CIÓ, Korrupció

Sajnos nem a Vakáció, hanem a korrupció, a felszólalások kapcsán a hallucináció és a jelenlegi helyzetben a migráció is előbb jut az ember eszébe - kezdte Vona Gábor a Jobbikban. Az antikorrupcióval kampányoló pártok, kormányra kerülve rendre maguk váltak a korrupció legnagyobb elkövetőivé, akár az MSZP-ről, akár a Fideszről legyen szó.

17:03
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Már ellenzékben is korruptak

Nem emberi gyarlóságot látunk az okok között, hanem a maffiát. Ezek a pártok már ellenzékben is korruptak voltak. A tulajdon határai nem tiszták. Az elmúlt 25 év azt üzeni, hogy lopni érdemes, sőt, csak így lehet ma boldogulni Magyarországon.

17:04
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Korrupció: Na és?

A korrupciós vádakra a politikusok csak megvonják a vállukat. Pedig az anyagi és az erkölcsi káron túl van egy nemzetbiztonsági kockázat is. És itt lehet Kovács Bélával példálózni, de az lenne a furcsa, ha én egy orosz kémkedési ügyet ki tudnék vizsgálni - reagált az ismétlődő vádakra Vona Gábor, a Jobbik elnöke. 

17:07
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: A fejétől bűzlik

Az a miniszterelnök, akinek a környezete korrupt, az maga is korrupt. Ki merné tűzbe tenni a kezét a miniszterelnök környezetében lévő vállalkozókért, Mészáros Lőrincért, vagy Andy Vajnáért? Önök próbálják szétteríteni a felelősséget, és mindenkit bemártani. Az MSZP esetén ez érthető, de a Jobbik esetén nem látom a bizonyítékokat - mondta Vona Gábor. A Jobbik kormányon nem lesz korrupt, mert ellenzékben sem korrupciós mechanizmusokra építi a működését. 

17:11
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Legyen nemzeti konzultáció az ügyben

A Jobbik számos megoldást javasolt: a mentelmi jog eltörlése, a ciklusok végén kötelező vagyonosodási vizsgálat, az elévülés eltörlése, a hozzátartozók vagyonának kötelező bevallása, a politikusok esetén szigorúbb, akár kétszeres büntetőtételek. A Jobbik azt szeretné, ha az állam és a korrupció baráti kapcsolata végérvényesen megszűnne: ha ez megtörténik, csak akkor kezdődik el a 21. század Magyarországon - zárta felszólalását Vona Gábor.

17:14
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Vérszívó pártok

Aki ebben az országban eddig kormányon volt, az valamennyi elhíresült a korrupcióról. Az elmúlt öt évben a Fidesz-KDNP ebből a szempontból legyengítette az országot. Elég, ha azt mondjuk, hogy nő a szegénység, a kivándorlás, a uniós pénzek pazarlása. A Fidesz-KDNP egy egészen profi gépezetet épített fel a korrupció működtetésére. A Simicska–Orbán-háborúból kiderült, hogy ez nagyon sokat fogyaszt. A jelenlegi kormány igazi vérszívó, a kormányzás csak álca ehhez - mondta Szél Bernadett, az LMP vezérszónoka. 

17:16
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Földrablások

Az oligarchák családtagjai ott ülnek a minisztériumokban, és osztják ki maguknak a földeket. A legjobb bizonyíték arra, hogy az egész nem más, mint átverés, hogy a kormány maga ismerte el: nincs szüksége a földeladásokból származó bevételekre. Az árverések egyetlen célja az új oligarchák feltőkésítése.

17:19
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Paks, kaszinók, trafikok

Paks esetén az egyetlen cél annak a négymilliárd forintnak a kitalicskázása, ami Paksból elszívható. Folytassuka sort: kaszinók, trafikok, állami pénzmosoda mind. Mindig van egy nemes cél: a dohányzás és a játékfüggőség elleni harc, aztán jön a nagy lenyúlás, ahol az egyetlen cél egy oligarchának egy egész szektort átjátszani. 

Tállai András akkor lesz hiteles, ha a kaszinókban is lesznek online pénztárgépek - fogalmazott Szél Bernadett.

17:20
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

NAV

A mai napig nem vizsgálták ki a zöld dossziékat. Az az adóhatóság, amelynek a korrupció kivizsgálása lenne a feladata, a gyanú szerint maga is részt vesz benne. 

A gyanú az gyanú, de mit tettek önök a kivizsgálás érdekében? - kérdezi Szél Bernadett.

17:22
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Uniós pénzek

Először kiválasztanak önök egy baráti céget, amelyik jó esetben nyújt is valami szolgáltatást, rosszabb esetben használhatatlan tanulmányokat készít, majd valamennyi önkormányzat pályázik, és ha kell, ha nem, megrendeli a szolgáltatást, mint tették a miniszterelnök vejének világítási cége kapcsán. 

17:24
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP elszámolt a pártpénzeivel

Az LMP egyetlen korrupció-ellenes javaslatát sem fogadták el, helyette engedték, hogy az államadósság két és félszerese offshore-cégekhez vándoroljon. Az LMP volt az egyetlen párt, aki nem lépte túl a törvényesen elkölthető keretet választási kampánya során, a Fidesz a túlköltekezés bajnoka volt, ezek után Németh Szilárd ne hazudozzon! - kérte Szél Bernadett a Fidesz vezérszónokát. 

17:30
november 23, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Rosszabb a helyzet, mint 2010 előtt

Ha a Fidesz még sokat garázdálkodik kormányzás címén ebben az országban, akkor rendkívül nehéz helyzetben lesz az ország, mert hatalmas romhalmazt hagy hátra maga után. Ezek után az antikorrupciós vitanap alatt ne próbáljanak Hófehérkeként viselkedni és az egész ellenzéket rút boszorkánynak beállítani. Ha letelik a Fidesz mandátuma, hogy fognak önök a saját szemükbe nézni? - kérdezte Szél Bernadett.

Ezzel vége a vezérszónoki körnek. Köszönjük a figyelmet!