Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Göncz Árpád térről, a fonódó villamosról és a BKV helyzetéről is kérdeztük Tarlós Istvánt a pénteki Budapestinfón. A főpolgármester erélyesen kiállt a Római-partra tervezett mobilgát terve mellett, szerinte minden liberális panasz ellenére is megépítik a védművet.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
12:04
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

A metró nem életveszélyes

Tarlós István legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a 3-as metró nem életveszélyes, bár kétségkívül rossz állapotban van. Ha bármilyen veszély merülne fel a vonal működésével kapcsolatban, én adnék utasítást a leállítására - ígérte korábban a főpolgármester.

Tarlós István akkor arról is beszámolt, hogy a BKV hozzálátott a 3-as metró kocsijainak felújításához. A munkát az orosz Metrowagonmash vállalta 220 millió euróért, vagyis 69 milliárd forintért. 

12:10
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

93 milliárd beruházásokra

A Fővárosi Közgyűlés még szerdán döntött arról, hogy 300 millió eurós, azaz 93 milliárd forintos hitelkeretet nyitnak.

Az Európai Beruházási Banktól felvett hitelt a főváros főként fejlesztésekre fordítaná - ez lesz majd az önerő a 2014 és 2020 között  megnyerhető európai uniós forrásokhoz. 

A közgyűlés arról is döntött, hogy a főváros maga fizeti ki a BKV fenntartásához december elejéig szükséges 13, 5 milliárd forintot, mivel erre még nem érkezett állami forrás, bár a kormány elvileg 24 milliárd forintot különített el a célra.

12:13
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Hol kap teret Göncz Árpád?

Többek között ez is téma lehet a főpolgármesteri sajtótájékoztatón. A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta, hogy teret nevezzenek el a közelmúltban elhunyt, volt köztársasági elnökről - az még viszont eldöntendő kérdés, hogy melyik tér kapja meg Göncz Árpád nevét.

12:19
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós bizakodik

Hamarosan érkezhet állami forrás a  BKV működtetéséhez, a nemzetgazdasági miniszterrel tegnap folytatott beszélgetés biztató volt - ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Tarlós István.

A 3-as metró működéséről szólva ismét hangsúlyozta, felesleges a közvéleményt balesetveszéllyel riogatni, a szerelvényeket minden indítás előtt átvizsgálják, az útközben meghibásodó kocsikat pedig azonnal kivonják a forgalomból a BKV szakértői.

12:31
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért adták át a Dagályt

A Dagály fürdőt és a Rippl-Rónai középiskolát sem azért adjuk az államnak, hogy aztán finanszírozzák működésüket - mondta a főpolgármester - még csak nem is az adósság átvállalás áll a háttérben.

Tarlós István szerint logikus, hogy a Dagályt az állam vegye át, hiszen 2017-ben itt tartják majd az úszó világbajnokságot - az komplexumot pedig később sem kérné vissza, mivel az szerinte kihasználatlan maradna. A fürdő átadásáról valószínűleg december 2-án dönt majd véglegesen a Fővárosi Közgyűlés, ekkora véglegesítik az ingatlan jelenleg 3,8 milliárd forintosra becsült árát is.

A Rippl-Rónai átadására pedig azért van szükség, mert ide költözne majd a Raul Wallenberg egészségügyi szakközépiskola - összegzett Tarlós.

12:43
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Rács kerülhet a taxik utasterébe

A főváros döntése szerint a taxisok megtehetik, hogy saját védelmükben elkülönítsék magukat az utastértől, de hangos címkiadásra nincs lehetőség - szólt a taxisokat érintő változásokról Tarlós.

A Fővárosi közgyűlés  arról is döntött, hogy repterek és vasútipályaudvarok mellett legálisan működhetnek taxiállomások. A főpolgármester beszélt a szolgálatási díjakról, ezek áfával együtt évente megközelítik majd a százezer forintot 2017 január elsejétől, igaz, az elektromos, hibrid és földgázüzemű autók után kedvezmény jár majd.

 Szintén újdonság, hogy december elsejétől  március 15-ig csak téli gumival járhatnak a taxisok.

12:47
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Mobilgát: ezt abba kéne hagyni

Elég volt a Római-partra tervezett mobilgát elleni hadjáratból, ebből ne csináljunk tréfát - figyelmeztetett Tarlós István. 

12:47
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

A mobilgátról

"Lehet a mobilgátról dühödt cikkeket írni, engem bírálni az Origó hasábjain is, de az újságírók annyi más fővárosi témával is foglalkozhatnának" - jegyezte meg a főpolgármester.

12:51
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Panaszkodhatnak, akkor is lesz mobilgát

Tarlós István szerint agresszív és felelőtlen, ha az árvízvédelmet akadályozzák. "Lehet ide liberális katasztrófaturistákat kirendelni, de felesleges: nekem ebből már nagyon elegem van, a Római-parti mobilgát akkor is meg fog épülni" - ígérte sajtótájékoztatóján.

12:53
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár ne fárassza magát feleslegesen

Lázár János  fővárosi fejlesztési elképzeléseit köszönjük, de foglalkozhat a saját feladataival, mentesítjük ezektől a kihívásoktól - üzent a Miniszterelnökséget vezető miniszternek Tarlós István.

12:56
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós: nem csapjuk be a kormányt

A BKV működtetéséhez mindenképpen szükség lesz az állami 24 milliárd forintra, ezzel nem csapjuk be a kormányt, és nem dugdosunk rejtett tartalékokat. Ez 26 éve probléma, amit nem lehet külső segítség nélkül megoldani - mondta cég finanszírozási problémáiról újságírói kérdésre Tarlós.

13:00
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

"Találkozni fogok Orbánnal"

Ami késik, nem múlik: Tarlós István bízik benne, hogy még az idén találkozik Orbán Viktorral, és hamarosan megérkezik a BKV-működtetéséhez ígért pénz is.

13:03
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Előbb nem kezdhették el a felújítást

2013 közepéig semmilyen ígéretet nem lehetett tenni a 3-as metróra, addig a főváros és a a BKV is hitelképtelen volt - így indokolta a főpolgármester, hogy csak 2015-ben indult el a metrókocsik felújítása. Tarlós emlékeztetett, a kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat.

13:07
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Csak kölcsönadnak a BKV-nak

A Fővárosi Közgyűlés 13,5 milliárdos kölcsönt ad a BKV-nak a december működtetésre, erről a közgyűlés döntött - mondta Tarlós István.

13:17
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Budapest dönt a szuperkórház helyéről

Vicc, hogy a főváros döntene a tervezett új szuperkórház helyéről: sem pénzünk, sem kompetenciánk nincs az ügyben, ez az állam és a kormány feladata lesz - válaszolta kérdésre Tarlós István. Hozzátette, közismert, hogy a fővárosi vezetés a János-kórházat és az OPNI-t összekötő területet tartaná a legalkalmasabb helyszínnek. A főpolgármester ezzel kapcsolatban is Lázár Jánosnak üzent, aki a csütörtöki kormányinfón azt mondta:  kérdezzék a fővárost a kórházzal kapcsolatban.

13:22
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár legalább egyenes

Egyikünk sem a kedves nővéreknél nevelkedett, ez látszik is a súrlódásainkból - reagált Lázár János tegnapi szavaira Tarlós István, aki nem akart találgatásokba bocsátkozni a miniszter karrierjéről. Szerinte a politikus legalább őszinte, egyenesen neki megy az embernek egy vita során.

13:33
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hol lesz a Göncz Árpád-tér

Én terjesztem be, hogy Göncz Árpádról teret nevezzenek el, de nem én döntöm el, hol legyen - mondta az Origónak  Tarlós István. Hozzátette, egyelőre még nem tisztázott a helyszín, a Fővárosi Közgyűlés sem döntött róla. Mikor tudósítónk azt kérdezte, a főpolgármester személy szerint melyik területet választaná, Tarlós azt mondta: "eszemben sincs megmondani, a végén még azt írna róla, amit akar."

A főpolgármester arról is beszélt, hogy támogatja a Liget Budapest kormányzati terveit, de nem bánná, ha azokról gyakrabban konzultálnának a fővárossal.

13:40
október 30, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós István elköszönt

Percről percre tudósításunk véget ért, a Budapestinfóról készült összefoglalót hamarosan olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről