Elutasította az államfői vétót az Országgyűlés

Események

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök azt kifogásolta, hogy a kiemelt beruházások esetén sérül az állampolgárok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való joga, mert csak öt napig tiltakozhatnak a beruházás ellen. A kormánypártok figyelembe vették az államfő véleményét, de nem változtattak a szabályozáson, mert az veszélyeztetné az uniós nagyberuházásokat. Az ellenzék a zöldhatóságok beolvasztása miatt sem támogatta a törvényt. Követtük a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
10:00
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Napsugáradó

A környezeti károkozás minősített esetének nevezte a kormány napelemeket sújtó adóját első felszólalóként Szél Bernadett. Az LMP politikusa szerint nem elírásról, hanem tudatos döntésről van szó. A kormány elakadt az 50-es években. Fogalma sincs, hogy mire való a termékdíj. 

10:03
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nettó pénzbehajtás, rossz üzenet

A természetes és szintetikus mosószerek egyformán adóznak. A kormány rablóként bánik az emberekkel, az országgal és az egész bolygóval - állítja az LMP. 

A napelemek újrahasznosítható anyagból készülnek, mégis megadóztatják, az atomenergiát viszont nem, ahol pedig tényleg magas a környezetszennyezés, mert a fűtőelemek nem újrahasznosíthatók - mondta Szél Bernadett.

10:06
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

V. Németh Zsolt válaszol

Az államtitkár nyitottságot kért az LMP-től érvei iránt. A termékdíj a gyártói felelősséget fogalmazza meg. Az elektromos és elektronikus berendezések gyűjtéséről van szó: a napelemet is idesorolja az Unió. 45 százalékos, majd 60 százalékos arányban kell újrahasznosítani. A kérdés, hogy ki fizesse meg a hulladék gyűjtését - mondta.

10:09
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

A termékdíj újrahasznosítási díj

A gumiabroncs és a savas akkumulátor, akárcsak a napelem ebből a szempontból nem különböznek, újrahasznosításuk pénzbe kerül, még akkor is, ha a napelem életciklusa alatt zöld energiának számít.

Az LMP szétterítené a költségeket. 

10:11
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

"Új kihívás előtt állunk"

2017-ben az egyik legnagyobb sporteseményt rendezhetjük meg - jelentette be Simicskó István. A vizesvilágbajnokság megrendezéséhez szükséges szervezéshez és kivitelezéshez is kéri a frakciók támogatását. 

10:18
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Pert nyert Lakitelek

Precedens értékű pert nyert a Kereskedelmi és Hitelbankkal szemben a lakiteleki önkormányzat - jelentette be a fideszes Lezsák Sándor. A tisztességes banki szolgáltatások végre érvényesülnek. Az önkormányzat nem fogadta el az egyoldalú kamatemeléseket. 2011-től kezdve kilecszer kért támogatást a hatóságoktól a település sikertelenül, végül 2012-ben perre vitte az ügyet a polgármester. 

10:23
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Köszönet a polgármesternek

Összesen 64 millió forintot ítélt meg az önkormányzat kártalanítására a bíróság. 

A kormány nevében Tállai András is gratulált a volt polgármesternek és mintaértékűnek nevezte a sikert. Az önkormányzat hasonlóan járt el, mint a kormány. A Kúria jogegységi döntése esetén a kormány is bízott az igazában, akárcsak a lakitelkiek. Nemcsak anyagi, de erkölcsi a siker - mondta az államtitkár.

10:26
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Fideszes bankbotrányok

A Széchenyi Bank, majd a DRB bancsoport, végül a Questor: sorra dőlnek be a fideszes bankok - állítja a szocialista Lukács Zoltán. Matolcsy György 150 milliárd összegű illegális kötvénykibocsátásra bíztatta a Questort, most viszont hallgat a Jegybankelnök. A politikus egy 2010-es PSZÁF jelentésre alapozza vádjait. A Jegybanknak fizetnie kell a nyereségéből. a szocialisták közérdekű keresetet indítanak - jelentette be. 

10:29
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kimenekítették a pénzt

Kik vettek ki, mennyi pénzt a pénzügyi zárlat előtt? Kik értesültek a csődről, kik éltek vissza a bennfentes információkkal? Ezekre a kérdésekre vár az emberek nevében választ az MSZP.

Nem a győri focit kell megmenteni, hanem azt a 200 000 embert, akinek bennragadt a pénze. Az MSZP jogsegélyt ajánlott a károsultaknak. 

10:31
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Védekezésként támad az MSZP

Az MSZP zajongása sokatmondó - kezdte felhördülések közepette Tállai András. Milyen zajongás? - kiabáltak be. 

Önök támadnak védekezésként. Persze ellenzékben, törpefrakcióként már segítene az MSZP. De 2004-ben miért nem figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyék fel a devizahiteleket? Az MSZP frakció nem nyugszik.

10:35
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Simornak volt bennfentes információja

Simornak bennfentes információja volt arról, hogy hogyan működnek a pénzügyi rendszerek Magyarországon, és nem érezte biztonságban a pénzét, ezért vitte ki off-shore cégekbe, miközben 25 milliárd mínuszban volt a Jegybank költségvetése.

A Questor építette az első stadiont az MSZP-nek 17 milliárdért. Ha nem nyer 2014-ben a Fidesz, akkor nem derül ki a csalás - kiabálta Tállai András a szocialista frakciónak. Eljött a vége az évtizedes korrupciónak és ez a Fidesznek köszönhető - próbálta túlkiabálni a szocialista képviselőket.

 

10:37
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugdíjjal hűti a kedélyeket a Jobbik

Sneider Tamás a párt aláírásgyűjtési akciójáról beszél, amelyet a férfiak 40 év utáni nyugdíjjogosultságáért, a békéért, a határőrségért és az ingyenes internetért indítottak. 

10:40
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák ne menjenek Ukrajnába

Az internet segíthetné a távmunkát. A Jobbik békeakciója arról szól, hogy nagyapáink után ne menjünk újra a Don-kanyarba - mondta Sneider Tamás. A Jobbik szerint vissza kell állítani a határőrséget is. Kérem fontolják meg a népszavazást, ha letesszük a sok százezer aláírást - szólította meg a kormánypártokat.

10:44
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik őszödi beszéde

Rétvári Bencét meglepte, hogy mindezt Sneider Tamás mondta el, mert hozzá kötődik a párt őszödi beszéde. Aranyos gyermek kommunikáció a nyugdíjasok megnyerésére, cukiság, béke, nyugalom: ezek a legfontosabbak panelek a Jobbik kommunikációjában. 

A Jobbik nem szavazta meg a nők 40 év utáni nyugdíjbavonulásának a jogát - emlékeztetett Rétvári.

10:48
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vétó-vita

A törvényalkotási bizottság többségi álláspontját a fideszes Vas Imre mondja el: 17-en mellette, 6-an ellene szavaztak. A bizottság változatlan formában, módosítás nélkül fenntartotta korábbi javaslatát.

10:51
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tiszteljék az államfő véleményét!

Bárándy Gergely a törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményét ismerteti. Az ellenzék szerint az államfői vétó nem lényegtelen, az a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jog sérülését állapította meg. A köztársasági elnöknek valójában nem vétóznia kellett volna, hanem az Alkotmánybírósághoz fordulnia.  

10:53
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem egyeztettek

Önök ezúttal sem egyeztettek az érdekvédelmi szervezetekkel, és ezzel súlyos hibát követtek el, de erről majd később - összegzett Bárándy Gergely.

10:54
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány megfontolta

A kormány érdemben foglalkozott a köztársasági elnök kifogásával, ezek után döntött arról, hogy nem változtat - mondta röviden Kovács Zoltán államtitkár.

10:55
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehetett érdemi, ha nem változtattak

Bárándy Gergely az MSZP nevében nem kíván reagálni a szűkszavú kormányálláspontra. 

10:57
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: ami nincs benne

Elsorvasztásra ítélik a zöldhatóságokat. Az elnök politikai vétóval élt, alkotmányos vétó helyett - ismétli el az ellenzék véleményét Schiffer András.Közös dolgaitokról szeretnék beszélni - utalt Rogán Antal  felszólalásainak visszatérő címére. A folyamat 2006-ban indult nagykoalícióban. A cél az állampolgári részvételi jogok lenullázása volt a kiemelt beruházásoknál.

11:00
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ellehetetleníti az állampolgári jogokat

Önök ellehetetlenítették az állampolgári jogokat: ez az Önök közös bűne! - ostorozta a Fidesz és MSZP-kormányokat Schiffer András. Bármilyen nemes célokra hivatkoznak, a közösségi nagyberuházásokat nem lenne szabad ilyen mértékben kivenni a helyben élő emberek kezéből. A környezet életminőségét több generációra befolyásoló nagyberuházásokról van szó. Az emberek viselik a terheit, de nem szólhatnak bele.

11:02
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik nem támogatja

Kepli Lajos közölte: a Jobbik semmi esetre sem támogatja a környezetvédelmi hatóságok további elsorvasztását. Elfogadhatatlan, hogy a hatósági döntések helyett politikai döntések szülessenek. Nyilvánvalóan a nagyberuházók érdekeiről, korrupcióról van szó. Az integrálással elbocsátások is várhatók. A Jobbik minden eszközzel keresztbevekszik a javaslatnak - mondta. 

11:04
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP újabb sikertelen kísérletet tesz

Mi elmondtuk az ellenérveinket, kérem cáfoljanak meg minket - tett újabb kísérletet Bárándy Gergely az MSZP frakcióból. Az érintetteket is lekötelezné, ha elmondanák nekik, hogy miért nem kívánnak egy betűt sem változtatni a törvényen az ellenérvek és a köztársasági elnök kifogása dacára. 

11:06
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem is volt vita

A törvényalkotási bizottságon nem volt vita: nem is értem, hogy került elő a kisebbségi vélemény - reagált Kovács Zoltán államtitkár. Lezsák Sándor fegyelmez. 

11:08
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Uniós beruházások

A hirdetményidézést, amit kifogásolt a köztársasági elnök mostantól törvény szabályozza: ezt öt napra bővítette a kormány - mondta Kovács Zoltán. 

Nem zöld, hanem uniós beruházásokról van szó: ezek kerülhetnek veszélybe, összesen 3,5 milliárd kiemelt beruházás - tájékoztatott. 

11:11
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi bizottság döntése következik

Az igazságügyi bizottság eseti állásfoglalását az MSZP támadta meg. Bárándy Gergely szerint Kövér László is vitatta a bizottság döntését. A Házelnök elnézést kért a kijelentéséért, az igazságügyi bizottság mégis ezzel ellentétes döntést hozott.

11:15
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Duguljon el

Kövér László Gőgös Zoltánnak mondta a Ház tekintélyét súlyosan sértő szavakat. Nem kell ahhoz nyelvésznek lenni, hogy eldöntsük, hogy ezzel sérült a részrehajlásmentes ülésvezetés. Az igazságügyi bizottság mégis olyan határozatot hozott, hogy ez rendben van, amivel felhatalmazza az ülésvezetőket, hogy így vezethessék az ülést - mondta Bárándy Gergely. Az MSZP józan észt kért a kormánypárti szavazóktól, a háznagy asszonynak személyesen címezve szavait.

11:19
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP bekiabált

Az igazságügyi bizottság az MSZP frakció ülést megzavaró bekiabálása miatt használta a rendreutasító szavakat. A rendre utasítás nem lehet részrehajlás mentes - ismertette az igazságügyi bizottság véleményét Vitányi István. Az MSZP frakciónak viselkedésével példát kell mutatnia, hogy ne hozza ilyen helyzetbe az ülésvezetőt.

A remény hal meg utoljára, bízunk benne, hogy az MSZP fejlődni tud. 

11:21
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Óvodás az MSZP

Kövér László hasonlókat már mondott a Jobbiknak is, de ennél nagyobb sérelmei vannak a magyar embereknek, minthogy ilyen dolgokról vitatkozzunk. Számos dolog sérti az Országgyűlés méltóságát, az is, hogy az MSZMP egykori tagjai bejuthattak az Országgyűlésbe - mondta Novák Előd. 

11:24
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP támogatja

A szókép nem a részrehajlás miatt sértő, hanem azért, mert sérti az Országgyűlés méltóságát. Ha Kövér László ezen az alapon bünteti a képviselőket, akkor ez a szabály sokszorosan vonatkozik rá. A Házelnök egyszerűen nem beszélhet így, akkor sem, ha bekiabálnak. Lezsák Sándor ülésvezetése során sohasem használ hasonló szavakat. A bekiabálás egyébként parlamenti műfaj - idézett egy kormánypárti véleményt Schiffer András.

11:26
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Teleki kikérte Novák cigányozását

Novák Előd valóban sértőnek nevezte, hogy Ujhelyi István ülésvezetésében megtiltotta a cigánybűnözés szó használatát. Teleki László ez ellen tiltakozott. 

11:28
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán idézi a szocialistákat

"Micsoda bunkó vagy" - hallatszott korábban a szocialista frakcióból. Ujhelyi pedig ülésvezetőként a képviselőket a szájuk betapasztására szólította fel. Kettős mércét alkalmaz az MSZP Rogán Antal szerint, aki statisztikát is idézett: míg a Jobbik 42 -szer, a szocialisták 260-szor kiabáltak be.

11:30
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kövér László elnézést kért

Kövér László elnézést kért volna, ha Önök nem akadályozzák meg ebben, mint ahogy én is elnézést kértem - reagált viszonválaszában Bárándy Gergely. Tegyék helyre a bizottság súlyos tévedését, mert ha nem annak súlyos következményei lesznek. 

11:33
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hiteltelen hozzászólások

Vitányi István szerint nincs szükség elnézést kérni. A szirénázók, és a transzparensmutatók teljesen hiteltelenek - összegezte a bizottság véleményét. 

11:34
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elutasították az MSZP kérelmét

62 -en szavaztak mellette és 106 -an ellene. 

11:37
március 17, 2015
Vágólapra másolva!

A köztársasági vétót is leszavazták

A változatlan formában benyújtott, az államfői vétóra nem reagáló törvényjavaslatot 111-en szavazták meg 62 ellenében. Egy képviselő tartózkodott. Most további szavazások következnek, de mi búcsúzunk. Köszönjük figyelmüket.