Buda-Cash kontra Széchenyi Bank frontvonal alakult

Események

Vágólapra másolva!
Tarolt a Buda-Cash brókerbotrány-téma az Országgyűlésben. A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, de már most biztos a szocialisták felelősségében. A szocialisták a Fideszre mutogatnak a takarékszövetkezetek elsietett integrációja miatt. A Jobbik és az LMP kifogásolta, hogy a Fidesz-közeli Széchenyi bank csődjénél másképp járt el közpénzből a kormány. Ez történt az Országházban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül52 bejegyzés
11:58
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fedőneve Fidesz?

Mirkóczki Ádám (Jobbik) kérdésével indulnak a napirend előtti felszólalások.

12:01
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tényleges rendszerváltást követel a Jobbik

Mirkóczki Ádám kérdése a miniszterelnök körüli morális és erkölcsi válságra utal. A Jobbik szerint a Fidesz nem akar megszabadulni kommunista múltjától.

12:03
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Előkerült egy hatos karton

A kartonról eddig nem akart beszélni a Jobbik, mert az illető elhunyt. Most azonban elárulják, hogy az Lévai Istvánnak, Orbán Viktor apósának a kartonja, aki Lenkei fedőnéven az állambiztonság embere volt.

12:04
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Simicska is gyanakszik

Mirkóczki Ádám a hétvégi Simicska-interjúra is utal. Az üzletember 30 év után először úgy fogalmazott, már nem biztos abban, hogy a miniszterelnököt nem szervezték be.

12:06
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Zsarolható a miniszterelnök

A Jobbik szerint ki kell kérni az összes ügynöklistát Moszkvától, mivel a kormány számos olyan politikába kezd, ami a kormányfőt zsarolhatóvá teheti. 

12:10
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon László le van sújtva

A Jobbik nem veszi figyelembe az elhunyt emlékét. Úgy tűnik egy platformon van Vadai Ágnessel. A DK-s politikus 2012-ben már feltette ezt a kérdést. L. Simon László a miniszterelnök akkori válaszából idézett. Ön ismét bebizonyította, hogy méltatlan képviselőnek - mondta Mirkóczki Ádámnak. 

A Jobbik-frakcióból közben azt kiabálták jól hallhatóan, hogy "Válaszolj a kérdésre!"

12:14
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Buda-Cash: a pénzt másfél éve lopták ki

Az MSZP szerint a DRB számára a kiskaput a Fidesz-kormány teremtette meg a Takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényben. Nem igaz, hogy csak ötévente lehetett ellenőrizni a bankokat - állítja Lukács Zoltán. Ötévente volt kötelező - pontosított. A törvény a Fidesz szavazataival született, azóta a Fidesz kétszer módosította, de az ötévenkénti ellenőrzéshez nem nyúlt a kormány. 

2010-ben több mint 16 szabálytalanságot talált a PSZÁF, de egészen mostanáig nem hallottunk az ügyről. Az MSZP szerint a Fidesz el akarja kenni a saját felelősségét. 

12:17
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a bankból tűnt el a pénz

A bank tulajdonát képező értékpapírok tűntek el a Budapest brókerházból - helyesbít Tállai András. A szocialisták időszaka alatt szubjektív módon ellenőrizték a brókerházakat, csak az IMF felszólítására hoztak törvényt, de azt a Fidesz nem szavazta meg. Majd a választások előtt gyors ellenőrzést rendelt el a PSZÁF.

12:22
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

"Jól ki volt ez számolva"

Az ellenőrzés nem mondta ki, hogy a brókerház nem működhet tovább, ezért újabb öt évre, a következő választásokig folyt a törvénytelenség. A szocialisták abban bíztak, hogy 2014-ben ismét kormányra kerülve el tudják majd tussolni az esetet. Tállai András szerint mielőbb ki kell vizsgálni ezt a súlyos bűncselekményt. 

Az államtitkár válaszadása alatt "Hagyd már abba, annyira ... ez a duma!" bekiabálásokat hallhattunk.

12:28
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fogyunk, de nem lesz nemzethalál

30 év alatt 800 ezerrel fogyott a magyar, de elkeseredésre semmi ok, mert a tendencia 2014-ben megfordult: 3,2 százalékos a javulás, a házasságkötések pedig 4,6 százalékkel nőttek. A reformkori nemzethalál-víziót ezért elfelejthetjük - mondta Hoffmann Rózsa kedélyeket lehűtő felszólalásában. 

A volt államtitkár szomorúnak nevezte, hogy egyeseket csak az egymásra mutogatás és szűk látókörű haszonlesés érdekel az Országházban.

Az igazi hazafiság nem az, amikor nemzeti színű lobogók, hanem, amikor pelenkák lobognak - összegezte március 15-ére is utaló felszólalását. 

12:30
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az emberek bizalma lassan visszatér

Rétvári Bence további kedvező adatokkal egészítette ki Hoffmann Rózsa felszólalását. A termékenységi ráta először emelkedett a Bokros-csomag előtti szintre, az élveszületések is nőttek. A kedvező fordulat hátterében kormányzati intézkedések állnak - szögezte le.

12:36
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egyenlő munkáért egyenlő bért a nőknek!

A dolgozói szegénység és a béremelés ügyében szólal fel ismét Szél Bernadett. Ennek legnagyobb akadálya  az intézményes korrupció működése az országban.

NAV vizsgáló bizottságot, MET vizsgáló bizottságot és ügynöktörvényt követel az LMP. A Fidesz az elmúlt években már mindenkiért harcolt, kivéve az egyszerű, dolgozó embereket, a csendes többséget és a magyar nőket, akiknek a bére 21 százalékkal-, nyugdíjuk 13 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké.

Az EMMI továbbra is a szerint értékeli a nőket, hogy hány gyermeket vállalnak - utalt a minisztérium Nőnap alkalmából kiadott közleményére.

12:39
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nőnap alkalmából

Czomba Sándor Nőnap alkalmából köszönti a nőket. Az ő államtitkárságán a nők aránya 70 százalék: ez is bizonyítja, hogy sikertörténet a nők foglalkoztatása. Magyarországon 20 éves csúcson van a foglalkoztatásuk: egy év alatt 3,4 százalékkal nőtt, a női munkanélküliség is a legjobban nálunk csökkent az Unióban - sorolta az adatokat.

12:41
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

A statisztikák a kormányt igazolják

A mostani munka törvénykönyve a munkálktatókat jobban ösztönzi a nők foglalkoztatására. A bérek közötti eltérés más országokban is jelenlévő probléma, Németországban például 21 százalékos a különbség; jóval magasabb, mint nálunk - tájékoztatott Czomba Sándor.

12:43
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: a második szocialista brókerbotrányról

A szocialisták először a brókerház ügyfeleinek a pénzét lopták el, majd a takarékszövetkezetekben a kis emberek pénzét.  

A Bajnai-kormány kormányzati tisztségviselőt csinált a felügyelő bizottság tagjaiból. A Kulcsár-botrányból Önök nem azt szűrték le, hogy szigorítani-, hanem, hogy lazítani kell a szabályozást - kezdte a Buda-Cash ügy feltárását Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

12:48
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

De kikről van szó?

Tölgyesi Péter, Tóth János, mindannyian szocialista kötődésű cégeknél dolgoztak. Elek úr, az ATV tulajdonosa, Kovács László jóbarátja, 250 millió forintot kapott. Fodros Istvánt kitüntette a szocialista kormány. Laurer úr, Szeged önkormányzati képviselője Gyarmati úrral közös üzletben volt érdekelt.

Önök nemcsak megbíztak a Buda-Cash vezetőiben, hanem ezer szállal kötődtek hozzájuk - összegzett Rogán Antal. A Fidesz vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi - jelentette be. 

12:51
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai: További kérdések merülnek fel

Tállai András válaszában további kérdéseket és válaszokat ad. A Buda-Cash brókerházhoz kötödő takarékpénztárak azért tiltakoztak a takarékszövetkezeti integráció ellen, hogy a Buda-Cash egérutat nyerhessen és a 2014-es választások után eltussolhassák a csalást.

Az államtitkár szerint a kártalanítás mellett a törvényeket  is szigorítani kell.

12:57
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Széchenyi Bank

A szocialista Burány Sándor a Széchenyi Bankcsőddel vág vissza. Érthetetlen, hogy a kormány miért szállt be állami pénzzel a csőd szélén álló bankba, miért vette meg a bank felét, hogy utána felszámolja, a gazdag ügyfelek előzetes, az adófizetők pénzéből történő kártalanításával.

Ki a felelős? - kérdezik a szocialisták. 

13:02
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz korszakon túl az ország

A szocialisták kormányzása után nehéz korszakon van túl az ország: államcsőd veszélye, devizahitelesek - sorolta hosszasan Tállai András. Mindezt rendbe tettük, most jött el az ideje a bankok és a hitelezés kérdésének a rendezésére. Ebbe a sorba illik a Széchenyi Bank, ami sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Az államot valóban semmi sem kényszerítette, hogy megvásárolja a bankot, de helyesen járt el, hogy kártalanította az érintetteket - fogalmazott válaszában az államtitkár. 

13:05
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kiss Szilárd: ki a felelős?

Szél Bernadett felelőst keres a Kiss Szilárd ügyben. Az LMP azt szeretné tudni mi volt a pontos kinevezése. Mivel kiderült, hogy schengeni vízumokat árult pénzért, saját szakállára dolgozott és az állambiztonsági átvilágításon kétszer megbukott, azt is szeretnék tudni, hogy ki nevezte ki. 

13:07
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kinevezése hasznos volt

Kiss Szilárd kinevezése hasznos volt a földművelésügy számára: munkája során a mezőgazdasági termékek kivitele folyamatosan nőtt. E szavakkal tért ki a konkrét felelős megnevezése elől Nagy István államtitkár. 

13:12
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Dagad a második szocialista brókerbotrány!

Rogán Antalhoz hasonlóan a fideszes Galambos Dénes is szocialista brókerbotrányról beszél. A meghamisított könyvelés miatt összesen 84 önkormányzat pénze került veszélybe. 

Az önkormányzatok a legnagyobb vesztesei a csalásnak, mivel őket semmilyen biztosítás nem védi - ismerte el Tállai András. A kormány 67 önkormányzatnak 245 millió forintot már átutalt, ami nagy eredmény - mondta. A kár felmérése folyamatban van: adatlapokon kérdezik az önkormányzatokat. 

13:14
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hogyan váltak bankká a bedőlt pénzintézetek?

Tagadják-e, hogy elvettek egy pénzügyi hálózatot? Hogy az egész rendszert átjátszották a haveroknak? Tagadja-e, hogy azok az intézmények, amelyek a Buda-Cash kapcsán most bedőltek rekord idő alatt váltak bankká? A kérdéseket ezúttal a szocialista Tukacs István Lázár János miniszterhez intézte. 

13:17
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Öntől szokatlan ez a hangnem

Az Európai Unió vizsgálta az integrációt és szabályosnak találta, tehát Önnek nem velem, hanem az Unióval van vitája - válaszolt Lázár János, aki szerint a bedőlt takarékszövetkezetek nem vettek részt az integrációban, ezért késett az átvilágításuk. 

13:21
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Közbiztonság

A Jobbik az idősek kifosztásáról és bántalmazásáról kérdez. Az időseket képtelen megvédeni a rendőrség a fatolvajoktól - állítja egy konkrét esetre hivatkozva Egyed Zsolt.

Kontrát Károly ismét statisztikai adatokkal cáfol: ma 70 000-rel kevesebb a bűncselekmény. Önök rendért kiáltanak, de rendre nem szavazzák meg a vonatkozó törvényeket - ismételte el sokadszorra. Ha már a törvényeket nem támogatják, fejezzék be a rendőrség elleni támadást - kérte a pártot. 

13:26
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

A "szürke 50 árnyalata"

Sallai R. Benedek szerint nincs vidékfejlesztés, amíg a három-, és négyszámjegyű utakat nem újítják fel. Egyre többen fekszenek kátyúba, hogy a tarthatatlan helyzetre felhívják a figyelmet. Ha ez segít, ő is hajlandó befeküdni egybe - mondta. A közutak 54 százaléka nem megfelelő, 30 000 km közúthálózat felújítására nincs elegendő forrás - állítja az LMP-s képviselő.

Tasó László jó híre, hogy napokon belül láthatóvá válik az az 50 milliárd forintos keret - reméli erre utal az 50 árnyalat, ami segíthet a problémán. 

13:30
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikai befektetés

Csizi Péter (Fidesz) örömmel jelenti, hogy a Harman International Pécsett fektet be, de az Opel is befektetést tervez a környéken.

Íjgyártó István államtitkár elmondta: a befektetés 400 főnek adhat munkát, ezzel a Harman alkalmazottainak a száma meghaladja majd a kétezret.

13:35
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Buda-Cash: mi lesz az önkormányzatokkal?

Szász Károly és a PSZÁF 2010-ben ellenőrizte a Buda-Cash-t ismételte meg ezúttal a szocialista Varga László. Emlékeztetett: egy éve alakult a most csődbement DBR Bank. Az ügy 150 000 embert érint, de az önkormányzatoknak összesen három milliárd forintja ragadt benn. Varga László szerint a most adott 245 milliós támogatást az önkormányzatoknak vissza kell téríteniük. 

Tállai András közölte: még nem döntöttek arról, hogy melyik önkormányzatnak kell visszatérítenie a mostani gyors támogatást. A kérdésről az önkormányzatok adatszolgáltatása után döntenek. 

13:39
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Pazarló a tankönyvellátás

Instabil az informatikai rendszer, elvesznek az adatok, akadozik a tankönyvellátás. A terjesztés államosítása nem váltotta be az ígéreteket - állítja Dúró Dóra a Jobbik frakcióból.

12 millió könyv kiszállításánál a hibaszázalék ezrelékekben mérhető csak - reagált Rétvári Bence. A piacot  a Gyurcsány-kormány privatizálta; előtte 150 évig állami tankönyvellátás volt. A Kello és a Klik között folyamatos a 2014-es elszámolás - tájékoztatta az Országgyűlést. 

13:44
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Start-mintaprogram

" Hogy akarja életben tartani a kormány a Start-mintaprogramokat? " - kérdezte Sallai R. Benedek. Az LMP a modellértékű programok finanszírozása miatt aggódik. A támogatást elnyert programok piaci értékesítésből nem tudják fedezni a túlélésüket. 

A modellértékű programok esetén elvárható az önerő - véli Pogácsás Tibor; ez azonban létszámtól függően jelenik meg. Nem járható az az út, hogy egyes önkormányzatok egyre nagyobb létszámmal indítanak Start-munka programokat azért, hogy ehhez egyre nagyobb összegű beruházást nyerjenek el. 

13:50
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elítélt fideszesek pozícióban?

Sárközi János Józsefet, a szekszárdi roma nemzetiségi önkormányzat vezetőjét, valamint Baranyi Istánt Pusztaföldvár polgármesterét csalás miatt szabadságvesztésre ítélték, de ugyanúgy folytathatják munkájukat. Hogyan lehetséges ez? - kérdezte a szocialista Harangozó Tamás.

Lázár János megígérte: megvizsgálja, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére, hogy lemondassa az érintetteket. 

13:53
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs veszélyben a genetikai diagnosztika

Nyolc intézményt integrálnak egyetlen állami intézménybe, de nem szűnik meg a molekuláris genetikai diagnosztika - nyugtatta meg a jobbikos Lukács László Györgyöt Rétvári Bence államtitkár. 

13:59
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szabad szegényekről beszélni

Miért hiszik azt, hogy ha valamit nem neveznek nevén, az nem is létezik? - utalt a szóhasználat kerülését célzó miniszteri felhívásra Schmuck Erzsébet. Az alsó és felső tized közti szakadék a kormányzati intézkedések hatására a kilencszeresére nőtt, de a kormány nem akar tudomást venni a szegénységről - állítja az LMP. 

2010-ig növekedett a szegénység, de az Eurostat adatai szerint ma 240 000 fővel kevesebben vannak kitéve a kockázatnak - utasította vissza az LMP állítását Rétvári Bence.

14:04
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Klik összeférhetetlenségi szabályok

A szocialista Szakács László szerint Pécsett a Klik igazgatójának a feleségét nevezték ki egy szakiskola élére. A Klik-igazgató, Páva Péter, Páva Zsolt polgármester testvére. 

Rétvári Bence hosszasan sorolta a pályáztatás részleteit, hogy bizonyítsa: nincs összeférhetetlenség. A kinevezett iskolaigazgató hölgynek 15 éves szakmai tapasztalata van - tette hozzá.  

14:14
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

"Iskola a természetben" program

Az "Iskola a természetben" uniós program kapcsán az LMP azt szeretné elérni, hogy a 600 millió forintot ne két pályázó kapja meg - mondta Ikotity István. 

Lázár János közölte: konzorciumok pályáztak, így összesen harminc iskola jut majd támogatáshoz, köztük alapítványi iskolák is. Mivel a programot még a 2007-13-as ciklus forrásaiból fedezik, aminek Lázár egyáltalán nem örül; nincs mód a pályázat visszavonására.

14:17
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Buda-Cash: köszönöm aggódó kérdését

Tállai András ismét Buda-Cash ügyben válaszol, ezúttal a szocialista Gúr Nándornak. Civilek és egyesületek is károsultak a Buda-Cash ügyben, őket 100 000 euró mértékéig kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap - nyugtatott meg mindenkit. 

14:22
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

TTIP: hol vannak a hatástanulmányok?

Valódi hatástanulmányok nélkül hogyan támogathatják a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást? - kérdezi a kormány képviselőjét a jobbikos Staudt Gábor. 

Íjgyártó István szerint számtalan nyilvános tanulmány érhető el az interneten. Ezekből kiderül: a kereskedelmi, nem vám jellegű akadályok lebontása az Unió érdeke. A magyar kormány számára készített tanulmányok ugyanerre a következtetésre jutottak - mondta. 

14:27
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szeptemberben emelkedhet a dadusok bére

A dadusok háromszor annyi munkát látnak el, mint a többi OECD országban, megbecsülésük bérezésükben mégsem jelentkezik - állítja Dúró Dóra a Jobbik frakcióból. A Klik létrejötte nem a kiegyenlítődés irányába hatott, hanem a bérek további leszakadását hozta. 

Szeptembertől jön a pedagógusokat segítők életpályamodellje - reagált Rétvári Bence. 

14:31
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szűkül a nemzetiségi színjátszás

Van-e jövője a nemzetiségi színjátszásnak Magyarországon? - tette fel a kérdést a szűkülő források miatt Alexov Lyubomir, szerb nemzetiségi szószóló. 

Válaszában Rétvári Bence pozitív diszkriminációt és pályázatok kíírását ígérte. 

14:34
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Újra Buda-Cash

" Becsukta a szemét, vagy maszatol? " Harangozó Gábor az MNB elnökét kérdezte volna, de az alelnök válaszát is hajlandó elfogadni. A 2010-es PSZÁF vizsgálat eredményeiből idéz, ami kiszervezésekről, pénzek nem megfelelő elkülönítéséről és a pénzmosás gyanújáról számolt be. A PSZÁF a visszaélések miatt negyedéves beszámolókat javasolt. Mi lett a beszámolókkal?

14:40
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az nem válasz, hogy majd az OBA kifizeti

A visszaélések már azoknál a takarékszövetkezeteknél elkezdődtek, amelyeknek a tulajdonosi köre átfedésben volt a Buda-Cash-sel -mondta Balog Ádám, a Jegybank alelnöke. 

Harangozó szerint nem érthető, hogy hogyan engedhették, hogy a takarékszövetkezetek bankká alakulhassanak, ha egyszer tudtak a visszaélésekről. 

Balog Ádám visszautasította Harangozó "vagdalkozását". A Jegybank 15 hónapja azon dolgozik, hogy tisztába tegye az ügyet; korábban soha nem látott bírságokat vetettek ki és igyekeznek megreformálni a szabályozást - számolt be az intézkedésekről. 

14:43
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik teljes kártalanítást követel

A Jobbik már 134 településről és négy milliárd forint kárról beszél a Buda-Cash kapcsán. Mivel az OBA nem téríti meg az önkormányzatok kárát, a Jobbik a kormányt szólította fel erre. Hegedűs Lórántné elsorolta, hogy milyen helyi programok bukhatnak el a bankcsőd miatt.

14:47
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai: negyedszerre mondom el

Elindult a felszámolás, jelenleg a károk felmérése folyik - ismételte el Tállai András. 

Négy fideszes több száz millió forintot kapott azonnal a Szényenyi Bank bedőlésénél. Szégyen, amit ezek után az önkormányzatoknak akarnak nyújtani. 

Sajnálatos, hogy a Jobbik az emberek kárát politikai haszonszerzésre használja. Ha nem kiváncsiak a válaszra, akkor miért kérdeznek? - kérdezett vissza a képviselők felhördülésére és elnöki segítséget kért. 

14:51
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kártalanítás: Széchenyi kontra Buda-Cash

A Széchenyi Bank esetén hat milliárd forinttal, soron kívül kártalanított négy milliárdos magánszemélyt a kormány; a Buda-Cash esetén miért nem tesz ugyanígy - tette fel újra a Jobbik által az imént feltett kérdést az LMP-s Schmuck Erzsébet.

14:56
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ki az a négy személy?

Tállai András szerint a kormány ugyanúgy járt volna el a Buda-Cash esetén, mint a Széchenyi Banknál, de sokkal rosszabb állapotban találta. A bankok esetén az állami szerepvállalás kiterjesztésének a szükségességéről beszélt. 

Schmuck Erzsébet szerint már megszokhattuk, hogy sohasem kapunk értékelhető választ. Újra megkérdezte, hogy a Széchenyi Bank esetén ki volt a négy kedvezményezett személy? Tállai nem mondott neveket. 

15:02
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tuszon: ismét Buda-Cash

Tállai András szerint egyértelmű, hogy átjárás volt a Bajnai-kormány és a Buda-Cash között, de hogy kik a valódi felelősök, azt annak a parlamenti vizsgáló bizottságnak kell kiderítenie, amit már Rogán Antal is beharangozott. A szálak egyértelműen a szocialistákhoz vezetnek - szögezte le. 

Tuzson Bence szerint a legfontosabb megtalálni a 100 milliárd forintot és persze a felelősöket. Ki kell derülnie, hogy kik szavazták meg az ötévenkénti vizsgálatot és kik felelnek a hamis információk közléséért. 

Tállai a felelősök megbüntetését ígérte. 

15:08
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

ORÖ korrupció: lesz-e nyomozás?

Teleki László szerint, amennyiben elmarad a nyomozás az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába program visszaélései ügyében az feszültségeket okoz a roma szervezetek között.

Lajtár István, legfőbb ügyész helyettese elismerte: megtörtént a feljelentés, de az ügyészségnek csak bűncselekmény gyanúja esetén van jogköre nyomozni. Költségvetési csalás gyanúja miatt viszont feljelentés-kiegészítést rendeltek el - mondta. 

15:15
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Iszlám Állam elleni fellépés

Gyöngyösi Márton és a Jobbik azt szeretné tudni, hogy most akkor részt veszünk-e az Iszlám Állam elleni fellépésben vagy nem? A Jobbik attól tart, hogy a háttérben az USA mozgatja a szálakat: füttyentésére állt össze az Orbán-Gyurcsány koalíció. Gyöngyösi a DK, az Együtt és a liberálisok hétvégi támogató közleményeire utalt. 

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a MOL kurdisztáni érdekeltségei miatt érdekünk részt venni az akcióban, ami immár 60 országot egyesít, tehát nem az Egyesült Államok magánakciójáról van szó. 

Gyöngyösi szerint az ISIS-t az amerikaiak hozták létre a régió destabilizálására.

15:20
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kifizetetlen munkaórák az egészségügyben

Az LMP " Mekkora összeget tesznek ki a kifizetetlen munkaórák az egészségügyben? " címmel kérdezi a kormány, hogy miért nézi tétlenül az egészségügy szétesését. 

A koraszülött osztályokban havi 200 órában dolgoztatják az ápolókat havi 143 000 forintért. Az engedélyezett hat helyett 12 csecsemőért felelnek, napi 12 órában -sorolta egy ápolonő valósnak talált panaszait Ikotity István.

15:26
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mikor fizetik ki a béreket?

Rétvári Bence szerint az egészségügyben a bérek lemaradása visszatérő probléma, de a kormány 70 milliárd forintot fordított tavaly a helyzet javítására. Idén 60 milliárd forintra van kilátás.

Szél Bernadett szerint a kormány presztízsberuházásokra szórja a pénzt. Ezek után hogyan tud az emberek szemébe nézni? És mikor fizetik ki az elmarardt béreket? - kérdezte ismét. 

Rétvári közölte: egy olyan kormányt képvisel, amelyik legalább nem vont ki pénzt az egészségügyből, sőt olyan új forrásokat teremtett, mint a chipsadó. Megígérte, hogy a tartozás nélküli kórházak dolgozói hamarosan megkapják elmaradt bérüket. 

15:30
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hol a dohány?

A kérdés ezúttal a dohánytermesztők támogatására utal. A szocialista Legény Zsolt az elmaradt palántázás miatt aggódik Szabolcsban, ahol 25 000 fő él az ágazatból.

Nagy István egy dohánytermesztő fiaként öt milliárd forint támogatást ígért, mert a kormány úgy találja, hogy e nélkül megszűnne az ágazat. A késés oka, hogy az Unió átalakította a támogatási jogcímeket. 

15:38
március 09, 2015
Vágólapra másolva!

Miért listázzák a deviza-károsultakat?

Az utolsó azonnali kérdés Z. Kárpát Dánielé a devizakárosultakról. Mi lesz azokkal, akik nem jogosultak az elszámolásra és kimararadnak a kártalanításból. A Jobbik szerint 250 illetve 300 000 ezerre tehető az autó-, és a szabadfelhasználású hitelek károsultjainak a száma. Önök paktumot kötöttek a bankokkal! - vádolt Z. Kárpát.

Tállai András közölte: egy 1200-1500 milliárdos teher esetén nem lehet paktumról beszélni. A kormány kinyilvánította, hogy a jelzáloghiteleseken kíván segíteni, a devizahitelesek ezt elfogadták. Kérem fogadja el Ön is. Vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük figyelmüket!