Vágólapra másolva!
A tegnapi tüntetések mögött a dohány-nagykereskedelem állt, a Nemzeti Kastélyprogram nem urizálás – derült ki a népszerűségvesztés okait kutató kormánypárti képviselők kérdéseiből. Az ellenzék ma sem kímélte a parlamenti államtitkárokat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
13:39
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Kinek van igaza a Klikkel kapcsolatban?

Hiller István (MSZP) a Klikkel kapcsolatban két egymásnak ellentmondó dokumentumra utalt. A tudásfórum szerint a Klik jól működik. Az EMMI előtt lévő rendeletmódosítás szerint átalakításra szorul. Mi az igazság? - tette fel a kérdést. 

Rétvári Bence bízik benne, hogy az átalakítás csak javítani fogja a Klik működését, ami biztosan jobban működik mint az MSZP.

13:46
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Bódi Gábor szuperman

" Hogyan tölthet be közpénzből egyszerre négy főállást a Bajnai-kormányból átmentett Bódi Gábor, ha csak a Miniszterelnökség helyettes államtitkáraként elvileg napi tízórás munkaideje van? " címmel tette fel kérdését Lázár Jánosnak Novák Előd. A Jobbikos képviselő elismerésül visszavette Kósa Lajostól a szuperman díjat és Bódi Gábornak ítélte. 

13:52
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Biztos vannak, akiknek nem tetszik

Lázár János már hiányolta az ehhez hasonló magas színvonalú felszólalásokat. Bár egyre kevesebben, de még vannak olyanok az államigazgatásban, akik kormányoktól függetlenül végzik munkájukat. Bódi Gábor az informatikában elismert szakember, aki a kormányzati e-kommunikációért felel. 

Ma reggel megkérdeztem, és kész lemondani tiszteletdíjáról - tájékoztatott a miniszter. Biztos vannak, akiknek nem tetszik a helyettes államtitkár munkája, ezért kerülhetett szóba a személye az Országgyűlésben. Szívesen bemutatom Önnek személyesen is - ajánlotta fel Novák Elődnek.

Novák Előd inkább Bódi Gábor vagyonnyilatkozatát szeretné látni.

13:55
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: Oroszország megbízhatatlan

Oroszország nem szeretne gázt szállítani a Déli Áramlaton keresztül, kiderült, hogy megbízhatatlan partner. Nem kéne inkább leszigetelni az országot? - kérdezte Szél Bernadett.

13:59
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Az ország nem eladó!

Sem az oroszoknak, sem az amerikaiaknak nem eladó az ország, de az energia kérdése összefügg Magyarország függetlenségével - mondta Lázár János. Az Európai Unió nem valósította meg a Nabucco-t és megakadályozta a Déli Áramlatot. Az Egyesült Államok sem tett semmit azért, hogy alternatív gázszállítási útvonalak legyenek Közép-Európában. Ezzel párhuzamosan Németország viszont épített magának egy gázvezetéket. Kérem emeljék fel a hangjukat ez ügyben Brüsszelben - kérte az LMP-t.

14:03
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Leszigetelni nem elszigetelni kell!

Legutóbb nem tudta eldönteni, hogy CIA vagy KGB ügynök vagyok-e - méltatta Lázár János nyugodt hangnemét Szél Bernadett. Amíg ilyen mértékű a korrupció, addig Magyarország nem fogja tudni megvédeni magát a nemzetközi porondon. Az Unió tiltotta meg Önöknek, hogy szélerőműveket építsenek?Nem elszigetelni, hanem leszigetelni kell az országot - közölte a képviselőnő.

14:06
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Megvédjük a rezsicsökkentést!

A magyarok 2014-ben háromszor tettek hitet a rezsicsökkentés mellett - utalt a választások eredményére a fideszes Németh Szilárd. Így Karácsony előtt kérdezem: mekkora segítséget jelent a magyar családoknak a rezsicsökkentés?

Fónagy János megköszönte, hogy az ország legfontosabb kérdését a Ház elé hozta. A rezsicsökkentés földgáz esetében 55 000 forint, a villamosenergia esetén 33 000 forint megtakarítást jelent évente egy átlagos családnak. 

14:10
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

A szegényeken segít

Németh Szilárd szerint a rezsicsökkentés elsősorban a szegény családokon segít. Soha ennyi pénzt nem hagytak még a piacokon és a bevásárlóközpontokban - állítja a képviselő.

14:13
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Az atom nem játék

Az atom nem játék és nem magánügy. Tóth Bertalan a kormány hazugságait sorolja Paks II ügyében. Nem  lesz pályáztatás, nem nyilvános, kizárja a versenyt. A szocialista képviselő szerint a december 9-én aláírt szerződések még törvénysértőek is, mert választott bírósági eljáráshoz kötik a vitatott ügyeket. Magyar vagyonelemekről a hatályos törvények szerint nem dönthet választott bíróság - állítja az MSZP.

14:17
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Nyílt közbeszerzés lesz

Tegnap Ön személyesen találkozott Orbán Viktorral, de ahhoz nem volt bátorsága, hogy egyenesen neki tegye fel ezeket a kérdéseket. Nem a Fidesznek, hanem az MSZP-s Józsa Istvánnak voltak paksi érdekeltségei. Nem tudom megígérni, hogy ez a jövőben is így lesz, mivel Paks I. üzemeltetését a jövőben nemzetközi menedzserekre bízza a kormány. Lázár János nehezményezte Tóth Bertalan durva hangvételű interpellációját. 

A beruházás minden euróját nyílt közbeszerzésben kell elkölteni - állítja a miniszter.

14:19
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

A megvalósítási megállapodások titkosak

A tegnapi ülés zárt ülés volt, nem tudtam, hogy erre lehet hivatkozni, ezért nem tettem. A megvalósítási megállapodások titkosak - állítja a szocialista Tóth Bertalan. 

14:24
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Miért torzít a KNBSZ?

A jobbikos Gyöngyösi Márton egy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat jelentéséből idéz. A jelentés alapjául szolgáló Washington Post-ban megjelent interjút teljesen félreértette a Szolgálat. Szándékosan dezinformálják a képviselőket az ukrán válságról? - kérdezte. A cikkben a finn külügyminiszter az ukrán válsággal kapcsolatban nyilatkozik.

14:28
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Ki dezinformál? És kinek az érdekében?

Hende Csaba már a címet is visszautasította. A szolgálat a cikkek elemzését csak hat képviselőnek küldi meg; amennyiben Ön nem tart rá igényt, a jövőben nem kapja meg. A jelentés ráadásul nem hivatalos és nemcsak a Washington Post cikkén alapul. Ki dezinformál? Nem Ön az? És kinek az érdekében?

Gyöngyösi Márton nem fogadta el a választ. Szerinte nem ez az első eset: tendenciózus és rendszeres ferdítésekről van szó - mondta.

14:31
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Hajléktalanok télen

Rászorulókat támogató uniós operatív program is segíti a jövőben a hajléktalanokat - tájékoztatott a kereszténydemokrata Vejkey Imre.

14:37
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

További férőhelyek nyíltak

Tízezer szálláshely áll országszerte a hajléktalanok rendelkezésre, ebből ötezer Budapesten. Télen további 1500 éjszakai férőhelyet és 7000 nappali melegedőt nyitnak.

A kormány a többszörös igénybevételt is lehetővé tette - mondta Czibere Károly államtitkár. 400 millió fejlesztési forrásra lehetett pályázni; ezúttal valóban fel tudtak készülni a télre az intézmények. Diszpécser szolgálatok napi 24 órában fogadják a hívásokat.

14:44
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb sarc?

Kiss László szocialista képviselő a megyei matricarendszer kidolgozatlan javaslatáról kérdezett. Óráról órára változik a kormány álláspontja. A Megyeri hidat a parkolók hiánya miatt nem tudják elkerülni az autósok.

Czomba Sándor szerint mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen vegyék igénybe az autópályákat. 

14:49
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Miért nem mehetnek csődbe az embereket?

A családi csődvédelemről szóló jobbikos javaslatot ajánlja a képviselők figyelmébe Z. Kárpát Dániel. 

A Magyar Nemzeti Bank jelenleg vizsgálja a KDNP javaslatát. A csődbiztosok olyan eladósodott csoportoknak nyújtanának segítséget, akiken az állami intézkedések eddig nem tudtak segíteni - válaszolt Répássy Róbert.

14:56
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Vegyük komolyabban egymást!

Vegyük komolyabban egymást! A családi csődvédelmet 2010 óta ígérik, de semmit sem tettek. Egy olyan lehetőségről van szó, ami a cégeknek és a multiknak nyitva áll, csak az emberektől tagadják meg - reagált Z. Kárpát Dániel.

Répássy Róbert az intézmény bevezetésének elhalasztását a devizahitelek forintosításával és a szükséges jogszabályok meghozatalával indokolta.

15:01
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Fenntarthatatlan a korkedvezményes nyugdíj

" Hazudtak a munkavállalóknak a korkedvezményes nyugdíj rendszerének felülvizsgálatáról " - állítja Szél Bernadett.

A korkedvezményes nyugdíj fenntarthatatlan és sehol máshol a világon nem vonatkozik mintegy 800 munkakörre, mint Magyarországon. Az átalakítás során a jogosultságok nem vesznek el - bizotsított mindenkit Czomba Sándor.

Az LMP efogadhatatlannak tartja, hogy miközben az emberek az egészségükkel fizetnek azért, hogy dolgozhassanak, a kormány elveszi a jogosultságukat. 

15:08
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Multik a tüntetések mögött

Ki áll a dohányipari tüntetések mögött? - kérdezte a fideszes Bánki Erik, és rögtön meg is válaszolta. A tegnapi Liga akcióhoz multinacionalista cégek csatlakoztak, miközben Magyarországon mohácsnyi ember hal meg évente a dohányzás miatt - utalt a csatára. 

Czomba Sándor szerint a központi dohányellátó felállítása nemcsak munkahelyvesztéssel, hanem munkahelyteremtéssel is járhat; ezért egyelőre indokolatlan a tiltakozás.

A BAT (Britsh American Tobacco Hungary) Pécsi Dohánygyárnak épp ma szavazott 2,5 milliárd forintot a munkahelyek megtartására a kormány - tájékoztatott Bánki Erik.  

15:12
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Mi a KEHI jelentés célja?

Mi a hortobágyi KEHI jelentés célja? A fideszesek bevédése, vagy a visszaélések felderítése - kérdezte Lázár Jánost a szocialista Harangozó Gábor.

Lázár János szerint nincs semmi meglepő abban, hogy Fazekas Sándor vizsgálat alá vont tárcája nem ért egyet a jelentéssel. Csak a pályázatok egy részét találta a KEHI megalapozatlannak.

Mikor szállja meg a Nemzeti Földalapot a Terrorelhárítási Központ, hogy lefoglalja a maffiairatokat? - kérdezett vissza Harangozó.

15:19
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Mátraverebély

Mátraverebély-Szetkút turistaközpont lehetne, de a betévedő turistákat az értékeik védelmére figyelmeztetik a helyi táblák - állítja a jobbikos Sneider Tamás.

Kontrát Károly elmondta a szokásos formulákat a fokozott rendőri jelenlétről a térségben. Szerinte javult a közbiztonság. 

Sneider Tamás szerint a bűnözés Hatvantól Salgótarjánig terjed. Nem elég 24 órára odarendelni egy csapat rendőrt.

Mátraverebélyen négy fő körzeti megbízott jelenlétével körzeti csoport működik, ami állandó jelenlétnek mondható - véli Kontrát Károly.

15:25
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek az ellenőrzések

A karácsonyi fogyasztóvédelem november óta fokozottan működik - biztosított mindekit Móring József Attila kérdésére Kara Ákos. A szemlélet is változott: büntetés és a vállalkozók vegzálása helyett az ellenőrök a jogszabályok betartására szólítanak fel.

15:28
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Parlagfű szja

Heringes Anita (MSZP) ismét a parlagfűmentesítésre szánt egy százalékos adófelajánlások felhasználását firtatja. Ne a civileknek írjanak ki pályázatokat, hiszen a civilek nem hatóságként működnek. Mikor neveznek ki egy kormánybiztost a feladatra? A pénz visszafizetése nem elég, szolgáltató állam kell - véli a képviselőnő.

15:33
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Megkerült a pénz

Lázár János elismerte, hogy a 642 millió forintot képviselői kérdésre sikerült visszaszereznie a Földművelésügyi Minisztériumnak a Nemzetgazdasági Minisztériumból.Támogatom a parlagfű elleni harcát - mondta és azt javasolta Heringes Anitának, hogy erről egy kávé mellett egyeztessen Nagy István államtitkárral.

Heringes Anita délután a civilekkel egyeztet.

15:37
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Még mindig a civilek

Késik a Nemzeti Együttműködési Alap civil szervezeteinek szóló pályázatok kiírása - állítja a jobbikos Szávay István. 

Rétvári Bence szerint a civilek az egyik nyertesei a költségvetésnek, mivel jövőre hatvan százalékkal, összesen 2,1 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak. A Nemzeti Civil Alap átalakításra szorult, hogy ne álcivilek kapják a pénzt.

15:42
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Majd én válaszolok

Szávay István szerint azért csúszik a pályázati kiírás, mert még nem sikerült megszavazni azt a módosítást, amely korlátozná a forráselosztást. Az egymás után háromszor állami támogatást elnyert civil szervezetek a negyedik évben nem kaphatnának támogatást. A civileknek jövőre szánt 5,4 milliárd forint még mindig elmarad a 2010-es 7,8 milliárd forinttól.

Rétvári Bence közölte: a módosítást rendeletben is szabályozhatnák, a korlátozás civil kérésre merült fel. 

15:50
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Agro-Ferr felvásárlásai

Mikor kívánnak gátat szabni a külföldi felvásárlásoknak az agráriumban? Magyar Zoltán (Jobbik) az Agro-Ferr felvásárlásairól kérdezett.

Nagy István emlékeztetett: a tőke akadálytalan áramlása a négy uniós alapszabadság egyike. A befektető egy csőd közeli céget, és ezzel munkahelyeket mentett meg. A kormány a Versenyhivatalt nem utasíthatja.

15:55
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

M0 megadóztatása

" Koncepció nélküli pénzbehajtás? " Mégis hogy jutott eszükbe az autópályák bevezető szakaszainak a megadózatása? Állítólag ezzel akarják a vasúti közlekedésre szoktatni a magyar embereket. Én Budakeszin lakom, ahol nem is jár vonat - ismerte el személyes érintettségét Szél Bernadett.

Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek arra utalnának, hogy az emberek elkerülik majd a gyorsforgalmi pályákat. Napi húsz forint senkit sem fog más útvonalra kényszeríteni -  ismertette a kormány álláspontját Tasó László. A cél az volt, hogy olcsóbbá tegyük a közlekedést és segítsünk az embereknek - mondta.

15:59
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzeti Kastélyprogram: urizálás?

" Urizálás-e a vidéki Magyarország legszebb épületeinek, évtizedek óta pusztuló nemzeti értékeinknek, az oly réges-régen várt megmentése? ".

Tasó László kérdésére L. Simon Lászlót határozott nemmel válaszolt. A kastélyprogram munkahelyeket teremt restaurátoroknak, kiválló szakembereknek. Minden egyes kastély esetén egyedi, fenntartható program készül tavaszra, jelenleg 20 kutató dolgozik a program tudományos megalapozásán.  

16:06
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Azbesztszennyezés

A Heves-megyei Zagyvaszántón a 2004-ben megszűnt azbesztüzem okoz közös egészségügyi kockázatot. A hulladék kiporzásának érdekében átmeneti megoldásként locsolnak, de a kormány elkötelezett az egészségügyi kockázat mielőbbi, végérvényes felszámolására. Erre a peres eljárások lezárultával kerülhet sor - reagált Korózs Lajos kérdésére Rétvári Bence. 

16:14
december 16, 2014
Vágólapra másolva!

Dél-Somogy

Fónagy János korábbi ígérete ellenére visszavonták az M 60-as Pécs-Barcs közti szakaszának megépítésére vonatkozó fejlesztést. Ander Balázs a dél-somogyiak nevében kérdezett. 

Az M 6-os autópálya el fogja érni az országhatárt, az M 60-as út ki fog épülni - erősítette meg válaszában Tasó László.