Vágólapra másolva!
Enyhítettek az elsőfokú ítéleten, Péntek Lászlót életfogytiglanira börtönre ítélték jogerősen Bándy Kata meggyilkolásáért. Legkorábban 40 év múlva szabadulhat feltételesen. A bírói indoklás szerint az új Btk. alapján kellett enyhíteni Péntek büntetését, ami nem azt jelenti, hogy 40 év múlva biztosan szabadul. Péntek László, akárcsak a teremben lévők, nyugodtan fogadta az ítéletet. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
09:45
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Az alapok

Az ügyészi vádirat szerint a 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta. Péntek László korábban beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna. Azzal védekezett, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett, sőt intim kapcsolatba került. Vallomása szerint azért fojtotta meg, mert indulatba jött, mivel a nő nem vállalta fel a kapcsolatukat.

Korábbi cikkeinket a gyilkosságról itt találják. A tárgyalásról élőben közvetítünk.

10:00
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Első fokon életfogytiglan

A rendőrségi pszichológus meggyilkolásával vádolt Péntek Lászlót idén áprilisban ítélték első fokon tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre. A vádlott nem fogadta el az ítéletet, és enyhítésért fellebbezett.

10:27
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Visszafogott érdeklődés

Az újságírókon kívül egyelőre senki nem várakozik a Pécsi Ítélőtábla 1-es számú tárgyalóterme előtt. Fél óra múlva kezdődik a tárgyalás, amelyen várhatóan ítéletet hirdetnek másodfokon a Bándy Kata-gyilkosság miatt. A pécsiek érdeklődése szemmel láthatóan közel sem akkora, mint az elsőfokú ítélethirdetéskor volt: akkor sorszámot kellett húznia annak, aki nem regisztrált előzetesen, és be akart jutni a tárgyalóterembe. 

10:57
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Perceken belül kezdődik

Perceken belül kezdődik a tárgyalás. A felső pulpituson nagyjából 20 civil érdeklődő ül, Makai Lajos tanácselnök is elfoglalta már a helyét. Péntek Lászlóra vár mindenki, akit egyelőre nem vezettek a terembe. Péntek édesanyja és gyerekének anyja a tárgyalóterem előtt áll. 

11:03
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Péntek László édesanyja

Péntek László édesanyja és volt barátnője is bejött a terembe. Behozták Péntek Lászlót is, aki érdeklődve nézett végig a hallgatóságon, majd megállt a bíró előtt.

11:06
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Leveszik a bilincset

Péntekről leveszik a maszkos őrök a bilincset. A vádlott nem járult hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla. Péntek édesanyja a fiát nézi, ölében szorongat egy piros CBA-s műanyag szatyrot.

11:14
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Átvennék a részleteket

Több - az elsőfokú tárgyaláson fel nem sorolt - jegyzőkönyv rövid részleteit szeretné újra meghallgatni P. László új ügyvédje. Erre engedélyt is kap a bírótól. Újra szóba kerül többek között, hogy P. mit vallott korábban arról a kábító hatású anyagról, amit a gyilkosság éjszakáján vett magához, hogyan lépett be P. arra a benzinkútra, ahol cigarettát vett, és hogyan emlékszik a shop dolgozója arra, hogy merre ment a vásárlás után a vádlott. 

11:19
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Hatan őrzik P. Lászlót

A bíróság tovább folytatja a P. ügyvédje által kért nyomozati jegyzőkönyvek kért részleteinek felolvasását. A vádlott mellett kétoldalt egy-egy maszkos fegyveres büntetés-végrehajtási dolgozó ül, mögötte két rendőr, és a terem oldalában, közvetlenül P. családja mellett még egy maszkos bv-s, valamint egy biztonsági őr.

11:24
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

P. Lászlót vezetik be - fotó

A Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. Lászlót vezetik elő kommandósok büntetőperének másodfokú tárgyalására a Pécsi Ítélőtábla épülete előtt Forrás: MTI/Sóki Tamás

11:27
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Utolsó gyilkos

Elmondja perbeszédét P. új ügyvédje. Szerinte a vádlott az elejétől kezdve elismerte, amit tett. Második kihallgatásán részletes vallomást tett, ezt utána kétszer is megerősítette. Mind a sajtó, mind a szakértők azt sugallták, hogy ezt a cselekményt egyedül nem követhette el, és nem hiszik el, amit P. mond. Az ügyvéd szerint P. mindenki szemében egy utolsó gyilkos volt, mert amit elmondott, abban nem volt semmi misztikum. Hónapokkal később P. előállt azzal a verzióval, hogy a gyilkosság előtt is ismerte Katát, és azért ölte meg, mert a lány nem volt hajlandó felvállalni őt a nyilvánosság előtt. Az ügyvéd azt mondta: ez a verzió már érdekesebb volt a sajtónak, ezen már lehetett csámcsogni.  

11:36
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Péntek kigyúrta magát - fotó

A Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. László büntetőperének másodfokú tárgyalásán a Pécsi Ítélőtábla tárgyalótermében Forrás: MTI/Sóki Tamás

11:39
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Hiányzik fél óra

Az ügyvéd szerint az elsőfokú ítélet nem foglalkozott közel 30 percnyi idővel a gyilkosság éjszakáján. A védelem szerint ugyanis hajnali 2.55-re be kellett fejeződnie a gyilkosságnak. P. László pedig a tényállás szerint 3.34-kor ért a benzinkúthoz cigarettát venni. Az út a benzinkútig legfeljebb tíz perc, tehát a vádlottnak 3.05-re kellett volna a shophoz érkeznie. Az ügyvéd szerint ez elsőfokú ítélet nem foglalkozik ezzel a fél órával. Az állítja, hogy nem a tényállásban leírt, folyamatos, megszakítás nélküli cselekmény történt.

11:46
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

A lopás azért nem ugyanaz

Nem kifosztás, hanem lopás történt - az ügyvéd szerint kétséges ugyanis, hogy P. egyből a gyilkosság után vette volna el Bándy Kata értékeit, azokért később mehetett vissza. Az aljas indokból elkövetett emberölést ezek alapján nem szabadna halmozni a kifosztás bűntettével. A védelem ezek alapján enyhítené az első fokú ítéletet. 

11:49
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Maga a gonosz

A társadalom jogos felháborodására ebben az ügyben mindenki rátett egy lapáttal: a média, a politikusok, a cigányellenesek. P. László magát a gonoszt testesítette meg - mondja perbeszédében az ügyvéd. Szerinte még a jogászok sem tudtak reálisan gondolkodni, sokkal inkább a feltüzelt közvéleménnyel tartottak. A feltételes szabadulás lehetőségéből való kizárás sérti az ügyvéd szerint az emberi jogi egyezményt. Senkit sem lehet ugyanis embertelen büntetésnek vagy kínzásnak alávetni. A tényleges szabadságvesztéskor pedig ez történik. 

11:53
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Köszönjük, hogy nem taktikázott!

A vádlott korábban kizárólag olyan bűncselekményeket követett el, amiben senkinek a haja szála sem görbült meg - védi az ügyvéd Péntek Lászlót. Ez a tény különleges méltányolást érdemelne. Ha ebben az ügyben lehet igazságról beszélni, akkor lehet igazságtalanságról is - mondta az ügyvéd. Szerinte a tényállás döntő részét ugyanis Péntek beismerő vallomása alkotja, aminek hiányában sok mindent nem tudott volna kideríteni a nyomozóhatóság. "Ha ő nem mondja el, hogy mi történt, a rendőrség még ma is nem létező tettestársakat és a nem létező autót keresné" - érvelt a védő, aki fontosnak tartotta azt is felemlegetni, hogy Péntek mindenben együttműködött a hatóságokkal. Ha Péntek az elejétől kezdve taktikázott volna, akkor sokkal nehezebb dolga lett volna a bíróságnak.

11:56
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nélküle nem ment volna

Megéri-e a hatóságokkal együttműködni a terheltnek, vagy csak akkor kommunikáljon, ha már ismeri a vádiratot? - teszi fel a kérdést az ügyvéd, aki szerint ha Péntek ez utóbbit tette volna, sokkal kedvezőbb pozícióban lenne most. A védő már sokadszorra azt hangsúlyozza, hogy ha nem működött volna együtt, a mai napig nem sikerült volna felderíteni a Bándy-gyilkosságot.

12:05
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Olcsóbban megúszták

Az ügyvéd most 8 olyan gyilkossági büntetőügyet sorol fel, amiben a pécsi ítélőtábla életfogytiglanra, vagy több évtizedre börtönbe küldte a vádlottakat. Felsorolásának valószínűleg az a lényege, hogy demonstrálja, milyen durva büntetőügyekben hoztak a Péntek Lászlóénál enyhébb ítéleteket, amiket ráadásul másodfokon az esetek többségében enyhítették is. A vádlottak között volt gyerekgyilkos, barátnőjét agyonverő férfi, valamint a pécsi orvosi egyetemen lövöldöző fiú is.

12:11
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Rá vár a leghosszabb börtönbüntetés

"Ebben a nagyon súlyos ügyben aránytalanul súlyos ítélet született a pécsi ítélőtábla ítélkezési gyakorlatához képest" - vonta le a konzekvenciát az ügyvéd. Szerinte nem hagyható figyelmen kívül Péntek életkora, hiszen a tényleges életfogytiglan annál súlyosabb, minél fiatalabb a vádlott. Jelenleg ma Magyarországon Péntek László az a személy, akire a leghosszabb börtönbüntetés vár. Ha mindenképpen az életfogytig tartó szabadságvesztés mellett döntenének másodfokon, indokolt lenne a legkorábbi időpontban - tehát 25 év múlva - szabadon engedni.

 

12:14
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd - fotó

Tuza Péter védőügyvéd a Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. László büntetőperének másodfokú tárgyalásán a Pécsi Ítélőtábla tárgyalótermében Forrás: MTI/Sóki Tamás

12:16
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Fikció

Az ügyész reagál az ügyvédi perbeszédre. Azt kéri, hogy az ítélőtábla utasítsa el az eljárás felfüggesztésére irányuló védelmi indítványt. Szerinte a tényállás megalapozott, logikai hibák nincsenek. Arról a 29 percről, amelyről a védelem szerint az elsőfokú ítélet nem tud elszámolni, az az ügyész véleménye, hogy nem elvárható, hogy a vádlott cselekményét másodpercről másodperce követni lehessen. A vádlott maga mondta el, hogy a gyilkosság után vette el Kata értékeit, és azt is saját maga vallotta be, hogy az áldozat pénzéből vett magának cigarettát. Az ügyész szerint ez alapján csak a védelem fikciója, hogy Péntek László később ment volna vissza a holttestet kirabolni.

 

12:21
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nem hatottak rá a büntetések

Az ügyésznő szerint nem igaz, hogy Pénteknek nem voltak korábban erőszakos bűncselekményei. Azt mondta, hogy a férfira korábban kiszabott büntetések teljesen hatástalanok voltak, nem tartották vissza a későbbi bűnözéstől. Az ügyész az elsőfokú ítélet helyben hagyását kéri az ítélőtáblától. Ugyanezt kérte a sértett családjának ügyvédje is.

12:28
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nem tud újat mondani

Pénteket szólítják: egyetért azzal, amit a védője mondott. Nem tud semmi újat elmondani, amit akart, már elmondott. A bíróság most visszavonul, utána ítélet várható.

 

12:36
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Szünet

A közvetítést átmenetileg lezárjuk, és azonnal újraindítjuk, amint folytatódik a tárgyalás.

14:36
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Senkit nem rázott meg

A tanácselnök most részletesen megindokolja, hogy miért módosítottak az elsőfokú ítéleten. Péntek László édesanyján nem látszik semmilyen különösebb érzelem. Erősen figyel a bíró szavaira. A hallgatóság is különösebb kommentár nélkül fogadta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés enyhítését.

14:37
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Negyven év múlva szabadulhat

Megváltoztatják az elsőfokú ítéletet: Péntek László legkorábban 40 év után feltételesen szabadlábra bocsátható.

 

 

14:50
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Kommandós vigyáz Péntekre

A Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt P. László (j) büntetőperének másodfokú tárgyalásán a Pécsi Ítélőtábla tárgyalótermében 2013. augusztus 28-án Forrás: MTI/Sóki Tamás

14:53
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

A sarokpontokban nincs vita

Kétséget kizáróan bizonyítottak az ügy sarokpontjai - mondja a bíró. Ezek a következők: Bándy Kata hajnali negyed háromkor látszódik az egyik térfigyelő kamerán. A másik hajnali 3 óra 15 perc, amikor Péntek a benzinkútra ér. Arra nincs adat, hogy Kata a Búza tértől a lakásáig sietett volna, és arra sem, hogy a vádlott a gyilkosság után tett-vett volna. Tényszerűen csak az állapítható meg, hogy ez az eseménysor pontosan időben hogyan zajlott, de ez is bír különösebb relevanciával.

 

15:03
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nincsenek erkölcsi korlátai

Az ügy elbírálásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a körülményt, hogy a gyilkosság megzavarta a köznyugalmat, és országosan is nagy felháborodást keltett. A gyilkosság helyszíne az egyetemváros Pécs, komoly félelemérzetet váltott ki az itt élőkben. Péntek valóban sokszor volt büntetve, sok lehetőséget kapott arra, hogy törvénytisztelő életmódot folytasson - mondta a bíró. Ezek a büntetések azonban nem érték el céljukat. Az embert az egyéb élőlényektől az különbözteti meg, hogy tud az ösztöneinek parancsolni, meg tudja azokat fékezni. Bizonyos tudatmódosító szerek pont arra szolgálnak, hogy ezeket a fékeket feloldják. A bíró szerint Péntekben ezek az erkölcsi parancsok nem működtek, és nem működnek.

15:07
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Taktikázott

A vádlottat még elfogása előtt azonosították a hatóságok. Ismert volt az elkövetés módja és a szexuális indíték is, valamint megállapítható volt az áldozat kifosztása is. A beismerő vallomás értékeléséről a bíró azt mondta: Péntek utolsó két vallomásában Bándy személyére cinikus és kegyeletsértő megjegyzéseket tett. Az a védői érvelés sem állja meg a helyét, hogy Péntek nem taktikázott: az indoklás szerint pontosan azt tette, amikor az egyik televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy tanúja van rá, viszonya volt az áldozattal.

15:11
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

A bíróság kizárta az érzelmeket

A korábbi és a ma hatályos Btk. szerint a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés a legsúlyosabb büntetés. Ennek kiszabására a legkirívóbb esetekben kerülhet sor, olyanokkal szemben, akiknek korábbi bűnözői múltja alapján a társadalom védelme megkívánja a végleges elzárást. A legsúlyosabb büntetés alkalmazásakor megfelelő mértéktartással kell eljárnia, nem engedhető meg, hogy az érzelmek és a társadalmi elvárások hatással legyenek a döntésre.

15:16
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy szabadul

Az új Btk. alapján enyhítette a másodfokú bíróság a Péntek László elleni ítéletet. Az általa elkövetett élet elleni bűncselekmény szükségessé teszi a legsúlyosabb büntetés kiszabását, de vele szemben alkalmazható a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezménye, de csakis a felső határt jelentő 40 év után. "Ez nem jelenti azt, hogy a vádlott 40 év múlva kiszabadul" - mondta a tanácselnök.

15:18
augusztus 28, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a tárgyalásnak

Az indoklásnak vége. Péntek azt mondta, megértette a másodfokú bíróság döntését. Visszateszik rá a bilincseket, a tárgyalásnak vége. Édesanyja és volt barátnője feláll, Péntek mond nekik valamit a teremből kifelé menet, de nem lehet érteni, hogy mi az. Percről percre tudósításunkat most befejezzük.