A vodkásüvegtől függ Rezesová sorsa

Események

Vágólapra másolva!
Szinte meg sem szólalt a keddi első tárgyalásán Eva Varhalikova Rezesová, akit azzal vádolnak, hogy négy ember halálát okozta ittas vezetéssel. Mindent tagadott, részegségét pedig egy üveg vodkára fogta, amiről egyelőre azt sem tudni, hogy a kocsiban volt-e. A szemtanúk hatalmas lángoszlopról meséltek, és az is kiderült, mit mutatott az alkoholszonda.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
10:20
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Előzmények

Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban BMW terepjárójával hajtott az M3-ason, majd közel 170 km/órás sebességgel hátulról belement egy előtte haladó autóba, amely azonnal kigyulladt. A vétlen jármű azonnal kigyulladt, és az ütközés hatására nekicsapódott egy a külső sávban haladó tehergépkocsinak, utána a belső szalagkorlátnak, majd 300 méterrel az ütközés után megállt. A szabályosan közlekedő autóban ülő két házaspár három tagja a helyszínen meghalt, a negyedik súlyos égési sérülései ellenére ki tudott mászni az autóból, ő a baleset után két nappal a kórházban hunyt el. Rezesova a baleset után ittasnak bizonyult a szonda tesztjén, állítása szerint csak a baleset utáni sokk miatt húzta meg a vodkás üveget. Tíz év szabadságvesztést is kaphat. További részleteket itt olvashat.

10:26
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Készülődnek

Lassan kezdődik a tárgyalás, a terem teljesen megtelt, főleg újságírókkal. Eva Rezesová már egy ideje a tárgyalóterem melletti kis váróban ült.

10:29
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Az anyja is itt van

A tárgyaláson Rezeosvá édesanyja is megjelent, elegánsan felöltözve, kisminkelve. A vendégeknek fenntartott részről kukucskál, mikor jelenik meg a lánya.

10:30
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Megjött a vádlott

Behozták Rezesovát,aki egy fehér inget vett fel, haját hátrafogta, és rezzenéstelen arccal sétált be a terembe. Édesanyja ekkor felállt, hogy jobban lássa lányát.

10:32
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Bár Rezesová

Bár Rezesová állítólag tud magyarul, mégis tolmácsot rendeltek ki mellé.

10:34
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lehet lefotózni

Rezesová nem járult hozzá ahhoz, hogy róla felismerhető kép, vagy hangfelvétel készüljön, a tanúk szintén nem. Rezesová édesanyja még mindig felállva fürkészi a lányát, akit nehezen lát, mert a padsorok eltakarják előle.

10:38
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A vádirat

Az ügyész ismerteti a vádiratot. A baleset egy éve történt az M3-ason. Rezesová nagy sebességgel érkezett az áldozatok autója mögé a luxusterepjárójával. Rezesová levillogta az áldozatok Fiat Puntóját, ők pedig elengedték. De Rezeosáv ezután még rájuk ijesztett úgy, hogy amikor melléjük ért, rájuk húzta a kocsit.

10:42
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A vádirat folytatása

Később az áldozatok visszaelőzték Rezesovát, aki ekkor lassan, a leállósávban haladt. Kis idő elteltével azonban Rezesová 170-nel beérte őket. A látási viszonyok tiszták voltak, a Fiat ki volt világítva, az autó a vád szerint messziről látszott. Rezesová mégis 180-nal belehajtott hátulról, a százzal szabályosan közlekedő autóba. A Fiat azonnal kigyulladt, nekicsapódott egy kamionnak, majd a szalagkorlátnak, megpördült, és megállt. Rezesová BMW-je felborult, és a tetején csúszott vagy háromszáz métert.

10:44
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak

A Fiat két első ülésén, illetve az egyik hátsó ülésén ülő utas azonnal meghalt. Volt, aki a tűz miatt, más egyéb súlyos sérülések, például bordatörés miatt. A negyedik utas még ki tudott kecmeregni a kocsiból, de annyira megégett, hogy pár nap múlva szintén meghalt.

10:48
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A vád szerint

A vád szerint Rezesová ittas volt a baleset idején. Ezért több ember halálát okozó ittas jármúvezetéssel, és közúti veszélyeztetéssel vádolják.

10:50
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem válaszol

A vádlott meghallgatás következik. Rezesovától először a személyi adatait kérdezik. A jogosítványa megszerzésére vonatkozó kérdésekre nem válaszol, amikor a vezetői tapasztalatáról kérdezik. Nem érzi magát bűnösnek, semmiben sem, és vallomást sem kíván tenni.

10:53
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Havi 3000 eurót keres

Korábban Rezesová válaszolt kérdésekre, ekkor azt mondta, ideje nagy részében gyerekeivel foglalkozott, valamint ingatlanokkal foglalkozó cégével. Havi 3000 eurós jövedelme van, két kiskorú gyerek anyja. A jogosítványáról a nyomozati anyagokban vannak információk, ezek szerint 2004-ben szerzett vezetői engedélyt.

10:57
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem tudta, hogy vodka

Rezesová tavaly augusztusban sem tett vallomást, rögtön a baleset után, se októberben. Tartalmi vallomást csak írásban tett, szlovák nyelven. A baleset napján egyedül utazott a BMW-vel. Az autópályán a belső sávban haladt, előzött. Egyszer csak egy kis személyautó jött át az ő sávjába, váratlanul, irányjelző nélkül. "Semmi esélyen nem volt rá, hogy a balesetet megakadályozzam" - mondta Rezsová. Nem volt álmos, nagyjából a megengedett sebességgel utazott, és nem is ivott - állította. Először nem is tudta, hogy egy baleset résztvevője, aztán felborul az autó. Sokkos állpotba került - állította. Ott ült a felborult autóban, egy üveg után nyúlt, belekortyolt, és megdöbbenve tapasztalta, hogy nem vizet, hanem alkoholt érzett, ugyanis vodkásüveg volt. Többet nem ivott, hanem kimászott az autóból. Ekkor még mindig szomjas volt, ezért újra ivott a vodkából.

10:59
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A vádlott tetoválása

A vádlott tetoválása Fotó: Tuba Zoltán - Origo

11:01
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Beteg volt

Rezesová azt is hangsúlyozta nyomozati vallomásában, hogy a baleset előtt gyógyszert vett be, mert beteg volt. Több orvosságot is beszedett. Ennyit tudott elmondani, még annyit tett hozzá az írásos anyagban, hogy részvétét és sajnálatát fejezte ki a baleset miatt. Leginkább azt sajnálta, hogy nem tudta megakadályozni a balesetet. Azokat a szerinte hamis állításokat, miszerint ittasan vezetett volna, vagy leszorította volna a Fiatot, visszautasítja.

11:03
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Szenvednek a gyerekei

"Az én fájdalmam azért is nagy, mert a gyerekeim is szenvednek amiatt, amiről nem tehetnek" - mondta egy későbbi vallomásában Rezesová, aki akkor is a sajnálatát fejezte ki.

11:07
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Torokgyulladás

A bíró a vizsgálati eredményeket ismerteti. Ezek szerint Rezeosvá utoljára a baleset előtti éjszakán evett is ivott, alkoholt is. Ez csak pár órával volt a baleset előtt. A vizeletvételi jegyzőkönyv szerint Augumentint és Bioparox gyógyszereket szedett be Rezesová. A nő azt mondta, torokgyulladás miatt szedte a gyógyszereket.

11:14
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Mikor ivott?

Mivel Rezeosvá azt vallotta, hogy alkoholt csak a baleset után fogyasztott, ezért a bíró fontosnak tartja, hogy kitérjenek a vodkásüvegre, amiből állítólag Rezeosvá ivott. Erről mutat be fényképeket a bíró a jogászoknak. A bíró beszámolója alapján a vodkásüveg még csak nem is az utastérben volt, legalábbis a képek szerint. Rezesová is megnézi a képeket, de észrevételeket nem tesz. Szakértők is megnézik a képeket, egyikük szerint is az utastéren kívül van az üveg,, a másik megjegyzi, hogy azért van kívül, mert a hátsó ajtónál van, de azt a helyszínelés során kinyithatták. Ez azért fontos kérdés, mert bizonyíthatja, vagy cáfolhatja, hogy Rezesová tényleg ivott-e az üvegből.

11:22
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A vodka a kulcs

Az ügyvéd kérdésekkel bombázza a szakértőket, erre a bíró azt mondta, hogy a jövő heti tárgyalási napon kivetítve is megnézik alaposabban a képeket. Az ügyvéd azonban ezután is tudni akarja a szakértő véleményét arról, hogy az üveg kigurulhatott-e az autóból. Ezek alapján fontos kérdésnek tartja tisztázni, pontosan hol is volt, és mi lett a vodkásüveggel. A szakértő szerint lényegében bármi előfordulhatott, a kérdésre a bíró szerint vissza fognak még térni.

11:27
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem vette fel

A bíró Rezesová telefonjának vizsgálatával folytatja. E szerint a telefon bekapcsolva volt a baleset idején. Ezek alapján megállapítható a vádlott útvonala, az M3-ason haladt, a baleset idejéhez közel ugyan hívták a telefonját, ő azonban nem vette fel.

11:29
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Így néz ki a vádirat

Így néz ki a vádirat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

11:30
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

A folytatásban

a tanúk meghallgatása következik.

11:40
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Sötét volt

Az első tanú a baleset résztvevője volt, egy kamiont vezetett, ipari anyagokat szállított. Tapasztalt sofőrnek számít, 1995 óta vezet kamiont. A bíró az időjárási viszonyokról kérdezi. Szerinte sötét volt, a pálya enyhén lejtett a baleset autópályaszakaszán. A forgalom szerinte erősödő volt, A külső sávban haladt 85-el. Mögötte haladt egy autó több száz méterre. A belső sávban is haladt mögötte autó. A kamionsofőr először azt vette észre, hogy a kamion jobbra-balra elmozdult, belenézett a tükörbe, "felvillanó fényt láttam, majd lángokat, és hogy csúszik mellettem valami". A sofőr először azt hitte durrdefektje van, és kigyulladta gumi.

11:42
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Vizet kapott

Miután a kamionsofőr megállt, kiszállt és visszasétált az autókhoz. "A BMW a feje tetjén, a vezető pedig ott ült a szalagkorlátnál" - mondta. Odaszólt Rezesovának, aki azt mondta, nincs baj, de vegye ki neki a táskáját a kocsiból, hogy vizet ihasson. Ezt a sofőr nem tette meg a sok üvegszilánk miatt. Magyarul beszéltek, vizet is adott neki a sajátjából.

11:48
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Volt Casco

Arra a kérdésre, hogy ittasnak látta-e Rezesovát, a sofőr nem kívánt válaszolni, nem ment közel hozzá, ezért alkoholszagot sem érzett. Ezután a sofőr átment a másik autóhoz. Ekkor szembetalálkozott a túlélő utassal, aki szintén vizet kért tőle. A bíró ezután a kamion sérüléseiről érdeklődött, erről sokat nem beszélt a tanú, csak azt mondta, hogy volt Cascójuk.

11:52
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem hasból beszélt

Az ügyész kérdezi a tanút, arra kíváncsi, hogy mennyi idő telt el a baleset s aközött, hogy a tükörbe nézett. Erre a tanú nem tudott válaszolni. Az ügyvéd azt kérdezi, hányszor hallgatták meg a tanút a nyomozás során. Az ügyvéd azt akarja tudni, hogy korábban nyilatkozott-e arról, amit az ügyész is kérdezte, azaz mennyi idő telt el. Ebből valószínűleg azt akarják megállapítani, milyen gyorsan haladt Rezesová. Korábban erről beszélt a tanú, az ügyvédet csak az érdekkli, hogy akkor a hasára csapott-e vagy jobban meggondolta a választ. A tanú azt mondta, hogy nem a hasából beszélt, de az nem derült ki, mit mondott akkor.

11:54
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem látszott

Az ügyvéd a vodkásüvegről is kifaggatta a tanút. A sofőr ezt csak nappal vette észre, amikor kivilágosodott, és felhívták rá a figyelmét, hogy ott egy vodkásüveg. A hajnal előtt azonban szerinte nagyon sötét volt, ezért nem vehette észre. Hajnalban viszont már javában tartott a rendőrségi helyszínelés.

11:58
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Mennyit ivott?

A sértetti ügyvéd is kérdéseket tesz fel a tanúnak. Arra kíváncsi, mennyi idő alatt ért oda Rezesovához, amikor kiszállt a kocsiból. Kb. 2 perc - hangzott a válasz. Az is érdekli az ügyvédet, mennyit ivott Rezesová a vízből, de erre a tanú nem tudott válaszolni.

12:02
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Ugyanaz

A bíró a tanú nyomozati vallomását is ismerteti, ez tulajdonképpen semmiben sem különbözött a bíróságon elmondottaktól.

12:10
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Szünet

Fél 11-kor folytatják.

12:35
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Folytatódik

Rezesová édesanyja leült az első sorba, így jobban látja a lányát. Mikor Rezesovát bevezették, egymásra pillantottak, az anyuka kicsit meg is emelkedett.

12:40
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Csillagos ég

Újabb tanút hallgatnak meg, ő is az előbb említett kamionban ült, mint utas. Az előző tanú kollégája. Tiszta volt az idő, csillagos ég - mondta a balesetről. Szerinte a forgalom nem volt sűrű, először a csattanást érezte, ő is azt hitte, hogy defekt, de aztán meglátta  a lángokat.

12:43
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Képek a helyszínről

Képek a helyszínről Fotó: Tuba Zoltán - Origo

12:45
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem tűnt részegnek

Miután megtörtént a baleset, és megálltak, a tanú rögtön elkezdett keresni egy kilométerkövet, hogy értesíteni tudja a mentőket. Ezután ő is elsétált az autókhoz, és beszélt Rezesovával, neki is azt mondta, hogy nincs baja. Semmi különöset nem vett észre rajta, már ahhoz képest, hogy baleset volt. A tanú azt sem látta rajta, hogy részeg lett volna.

12:49
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nincsenek válaszok

A bíró a BMW-ről is kifaggatta a tanút, főleg arról, hogy melyik ajtó volt nyitva. A tanú szerint voltak nyitott ajtók. A vodkásüvegről is kérdezi, azt is látta, de nem tudta megmondani, hogy a kocsin belül vagy kívül. A bíró azt is megkérdezi tőle, haladta el mellettük teherautó, közvetlenül a baleset után. Ezt az előző tanútól is megkérdezte, de egyikük sem tudott válaszolni.

12:50
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Rezesová mosolyog

A tanú meghallgatása után Rezesová is feltehette volna neki a kérdéseit, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel. Ehelyett inkább hátrafordult, ránézett az édesanyjára és elmosolyodott.

13:04
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Tág pupillák

Befejezték a meghallgatást, újabb tanú érkezik. Ő rendőr, a gödöllői őrsön. Ő érkezett ki elsőként a baleset helyszínére. "Hatalmas lángcsóvát láttunk" - mondta. A forgalom akkor már állt. A kollégája biztosította a helyszínt, ő előre ment. Látta Rezesovát a korlát mellett üldögélni. Megkérdezte, hogy van-e baja, ő azt mondta, hogy nem, ekkor a rendőr alkoholszagot érzett a nőn. "Ki volt tagulva a szeme, zavarodott állapotban volt" - mondta a rendőr.

13:12
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Azt mondta, elaludt

Meg is kérdezte Rezesovát, hogyan történt a baleset. "Azt mondta elaludt" - mondta a rendőr. Ezután be kellett vinni Rezesovát a hatvani kórházba, vérvizsgálatra. Ott 20-25 perc is eltelt a vérvételig.

13:14
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Támolygósan ment

Meg volt lepődve, nem fogta fel mi történt - mondta Resováról a rendőr. Ekkor ő megfújatta a szondát a nővel, második fújásra sikerült mintát venni, ez alapján kilenc ezrelékes alkoholszintet mért a készülék. Ezután megbilincselte Rezesovát, és a rendőrautóba ültette. "Támolygósan ment" - mondta a rendőr.

13:27
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem ismertették a jogait

Az ügyvéd rákérdezett a tanúnál, hogy mielőtt megkérdezte volna Rezesovát (hogyan történt a baleset, és ő azt válaszolta volna, hogy "elaludtam") ismertette-e a vele a jogait, azaz, hogy meg is tagadhatja a választ. A rendőr azt mondta, hogy gyorsan történt minden, nem volt rá ideje. Úgy látszott, hogy az ügyvéd számára ez fontos, hangsúlyozta is a bírónak. Vodkásüveget nem látott a helyszínenen. A sértetti ügyvédnek is van kérdése, azt akarja tudni, mennyire lehetett ittas Rezesová. A rendőr azt mondta, a nő nem fogta fel mi van vele, zavart volt a mozgása.

13:36
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb tanú

következik, ő is sofőr, látta a balesetet, elhaladt az égő autó mellett a kocsijával. Látta a felborult BMW-t is, mellette egy személy gugolt, feltehetően egy másikhoz beszélt.

13:41
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem látott

Az ügyvéd rákérdezett, hogy látott-e nagy sebességgel elhaladó BMW-t még a baleset előtt. A tanú azt mondta, nem látott, pedig észrevette volna. A bíró ezután felolvassa a nyomozati vallomását is, 

13:43
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Kép: Rezesová hajcsatja

Rezesová hajcsatja Fotó: Tuba Zoltán - Origo

13:46
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Ellentmondás

A nyomozati vallomásból kiderül az, hogy a sofőrnek viszont van egy barátja, akivel később beszélt, és elmondta neki, hogy ő viszont látott nagy sebességgel haladó BMW-t aznap hajnalban.

13:51
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem jajgattak

A sértetti képviselő kérdésére a tanú megjegyezte, hogy az feltűnt neki, hogy a lángoló autó mellett senki sem jajveszékelt, hogy "netalántán bent hagyott valamit". A BMW-t nem nézte meg tüzetesen.

13:52
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Megint szünet

A tárgyalás fél egykor folytatódik.

14:36
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Folytatódik

a tárgyalás az áldozatok családtagjaninak meghallgatásával.

14:39
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Szüretelni indultak

Az első tanú némán sétál végig a padsorok között, lehajtott fejjel. Az áldozatok családtagja, az egyik elhunyt házaspár lánya. A baleset előtti nap délután látta utoljára szüleit. Halkan beszél, alig hallhatóan. A szülők aznap a tesvéréhez indultak szüretelni.

14:45
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Higgadt vezető volt

Általában az édesapa és az édesanya ült elől. A lány a baleset előtti nap és látta a kocsit, és azt tapasztalta, hogy a világítás tökéletesen működött, az irányjelző is működött. Azelőtt sokszor utazott az édesapával, nyugodt, higgadt vezetőnek ismerte. "Mindig azt mondta nekem, hogy kipihenten kell az autóba ülni" - mondta.

14:48
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Örült az autónak

Az édesapja tulajdona vot a Fiat, ez az egy autójuk volt. "Nagyon örült neki, hogy ez az autója van" - mondta. Korábban csak Trabantjuk, Daciájuk volt. Tisztán tartotta.

14:50
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

DNS-ről azonosítottak

A bíró az áldozatokról olvas fel adatokat, e szerint a három bennégő embert csak a fogukról és  a DNS-ükről tudták azonosítani. A sértetti képviselő ezután nyilatkozott arról, hogy polgári eljárásban szeretnének kártérítést a vádlottól. Az áldozat lánya annyit mondott még, hogy amikor megtudták, hogy balesetük volt, a hatvani kórházban keresték őket. A Recepciós nem találta a nevüket, csak annyit mondott, hogy aznap hajnalban egy részeg nőt hoztak be a rendőrök.

14:54
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem agresszív

Újabb tanú következik, a másik elhunyt házaspár fia. Azt mondta szüretre készülődtek a szülei, a keresztapja kocsijával mentek, a Fiattal. Biztonságos, nyugodt vezetőként emlékszik a keresztapjára, aki soha nem megy bele agresszív közlekedési helyzetbe.

14:57
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Nem tudtak beszélni

Az tanú édesanyja volt az, aki túlélte a karambolt, de a fiú a sérülései miatt nem tudott beszélni vele, mielőtt meghalt. Az ügyvédnek, az ügyésznek és a vádlottnak nincs kérdése hozzá.

15:02
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Rezzenéstelen arccal ült

A harmadik családtag következik. Ő is a sofőr keresztfia, a másik házaspár másik fia. Ő is a baleset előtti nap találkozott utoljára a szüleivel. Ismerte a Fiatot is, "mindig megfelelt az elvárásoknak". Rezesová mindenféle rakció nélkül hallgatta végig a családtagokat, egyenesen ült, de a földet nézte.

15:05
augusztus 27, 2013
Vágólapra másolva!

Vége

A mai tárgyalási nap véget ért, csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik az per.