Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódott ugyan a romagyilkosságok büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken, de mivel egyik vádlott sem akart hosszan beszélni az utolsó szó jogán, néhány perc alatt véget is ért. Az ítéletet augusztus 6-án hozza meg a bíróság.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül12 bejegyzés
10:22
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Négy vádlott, hat halott

A 2011. március 25-én kezdődött elsőfokú büntetőperben már lezárult a bizonyítás, elhangzottak a perbeszédek, és a vádlottak is előadták védőbeszédüket. Az ügyész Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat ötszörösen minősülő - aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett - emberöléssel vádolja tettesként, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel. Rájuk hármójukra tényleges életfogytiglant kért az ügyész, míg a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánra határozott időtartamú fegyház kiszabását akarja elérni.

A gyilkosságokat egyik vádlott sem ismerte be, saját maguk és az ügyvédeik is előálltak védőbeszédekkel, amelyek lényege az volt, hogy a rendőrség több hibát is elkövetett a nyomozás során, például szabálytalanul vettek adatokat. Ezenfelül pedig egy emberként kritizálták Csontos István negyedrendű vádlottat, akinek a vallomása a vád legfontosabb fegyvere. A védelem szerint ugyanakkor Csontos nem szavahihető ember, aki csak saját magát akarja védeni.

A vád szerint a négy férfi 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben azok a felgyújtott házukból menekültek.

10:27
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Egy hónapon belül dönteni kell

Az ítélethirdetés időpontjáról is határozatot hoz majd a bíró, a törvény szerint a bíróság nyolc vagy legfeljebb tizenöt napra elnapolhatja az ítélet kihirdetését. Azért fontos ítéletet hozni egy hónapon belül, mert a négy vádlottnak augusztus 21-én megszűnik a négy éve tartó előzetes letartóztatása, tehát ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés, szabadlábra kerülnek.

10:44
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek az utolsó szavak

A tárgyalás kilenckor kezdődik, várhatóan a vádlottak fognak beszélni az utolsó szó jogán. Az Origo az összes korábbi tárgyalásról tudósított, így a per alakulását végigkövetheti, ha erre a linkre kattint.

10:49
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a vádlottak

Körülbelül fél kilenckor szirénázó rendőrautókkal hozták a bíróság épületéhez a négy vádlottat.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
10:57
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

A fővádlott csupa borosta

Pető Zsolt harmadrendű vádlott kicsit később érkezett a tárgyalóterembe, mint a többiek - jelentette tudósítónk a helyszínről. Kiss Árpád, az elsőrendű vádlott borostás, öccse, István viszont szépen meg van borotválkozva.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
11:04
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Óriási a tömeg a teremben

A teremben nagy a tömeg, tetovált, nagydarab kopasz embereket éppúgy látni, mint kalapos roma férfit. Utóbbira rászólt a bíró, hogy "vagy kalap, vagy ön", erre kénytelen volt levenni a fejéről.

11:08
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Hárman nem beszélnek

Az utolsó szó jogán való felszólalások következnek, jelentette be a bíró. A következő egy percben viszont eldőlt, hogy a négy vádlott közül az első három nem akar felszólalni. Csak a negyedik, Csontos István van hátra.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
11:11
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Bűnös, de nem bűnöző

Csontos felállt, és azt mondta, szólhatott volna már előbb is, de most mondja, hogy eddig az igazat mondta (az ő vallomásai kulcsfontosságúak voltak a vád számára a perben, hiszen az első három vádlott mindvégig tagadta a bűnösségét). A férfinak meg-megakadt a hangja, az anyja szavait idézte: ő azt mondta, "a fiam bűnös, de nem bűnöző".

11:14
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Augusztus 6-án lesz ítélet

Nagy a különbség, hogy bűnös vagy bűnöző, mondta Csontos, majd leült. Ezzel néhány percen belül véget is értek az utolsó szó jogán történő felszólalások. A bíró ki is tűzi a következő tárgyalás napját: augusztus 6., kedd, reggel 9 óra. Ekkor születik meg az ítélet.

11:15
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Vége van

Negyed óra alatt vége lett az egész tárgyalásnak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
11:27
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Van, aki hősnek tartja a vádlottakat

Hatan a közönség soraiból tudósítónk szerint a bíróság mögött vártak a távozó vádlottakra, kettőjükön fekete póló, rajta "heroes", azaz "hősök" felirat és a két Kiss testvér, valamint Pető Zsolt képe. Egyikük azt mondta, ők áldozatnak, nem pedig gyilkosnak tartják a vádlottakat, mert a bizonyítékokat meghamisították, az eljárás pedig szabálytalan. A kérdésre, hogy Csontos, a negyedrendű képe miért nem szerepel a pólójukon, egyikük azt felelte: "Az a patkány?" Csontost ugyanis besúgónak tartják. Tény, hogy az ő vallomásainak sokat köszönhet a vád, ugyanis részletesen beszámolt a gyilkosságokról.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
11:44
július 24, 2013
Vágólapra másolva!

Elvitték a vádlottakat

Elvitték a vádlottakat, Pető Zsoltot utoljára. Búcsúzóul még egymásra mosolyogtak a rájuk várakozó fekete pólós társasággal.