Ilyen volt a dunai árvíz június 10-én, hétfőn

Események

Vágólapra másolva!
Budapesttől délre még csak kezdődött a veszély, néhány óra alatt centikkel dagadt a vízszint hétfőn. A gátak nyögtek a terhelés alatt, bár több helyen alacsonyabb volt a tetőzés, mint korábban becsülték. Délután ráadásul kitört a vihar, ezért az önkénteseket leparancsolták a gátakról. A parlament Pintér Sándor indítványára megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Dunaföldvárnál komolyabb gondok nélkül tetőzött a Duna, a folyam északi részén már nyílnak a lezárt határátkelőhelyek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül95 bejegyzés
08:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Budapestnél csökkent a vízszint

Nyolc óra tetőzés után hétfő hajnalban csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten. A hajnali 4 órás adatok szerint a folyó a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt, 6 órakor pedig újabb egycentis csökkenést mértek.

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál.

Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, hat órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott a szintjelző. Esztergomnál éjfélkor 802, hajnali 4 órakor pedig 797 centiméteren állt a Duna.

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább hatvan centimétert apadt a Mosoni-Duna - közölte a település polgármestere, Nagy Imre Attila hétfőn reggel. Azt mondta, a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál.

Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre - értesült az MTI a védekezésben részt vevőktől.

08:40
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Megnyitották a 11-es utat

Felfüggesztették a 11-es út zárlatát vasárnap éjféltől a munkába járás, az áruszállítás, a lakossági ellátás biztosítása érdekében - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem. Varga Lászlónak, a városi védelmi bizottság elnökének a határozatában az is szerepel, hogy ha a védekezés indokolttá teszi, ismét lezárhatják az eredetileg szombaton lezárt utat.

08:50
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Újraindult az 5-ös HÉV

Hétfőn reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Minden második szerelvény csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidőben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A HÉV-ek közlekedését vasárnap késő este kellett korlátozni.

09:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb árvizek Csehországban

Újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban. A kiadós esőzések következtében számos kisebb folyó és patak megáradt. A közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, illetve a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket, gazdasági ingatlanokat öntöttek el. Ugyanakkor országos szinten a helyzet javul, a nagy folyók, így a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad.

09:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Védekezés csak mentőmellényben

A Margit-szigeten biztonsági intézkedések léptek életbe, senki más nem vehet részt a védelmi munkálatokban az ott dolgozó honvédeken és a tűzoltókon kívül. Ők is csak mentőmellényben végezhetik a feladataikat.

09:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A Váci út fele lezárva

Az árvíz miatt a Váci út újpesti szakaszán az Árpád útnál a Duna felé eső sávokat lezárták, így jelenleg rendőri irányítással egy 150 méteres szakaszon befelé 2 sáv, kifelé 1 sáv járható - közölte a BKK. Budán az alsó rakpart, valamint a Bem rakpart és a Fő utca továbbra is le van zárva. Óbuda és a Szépvölgyi út felől Pest kizárólag az Árpád hídon érhető el! Az Árpád fejedelem útjára dél felé csak a buszok hajthatnak be a Komjádi Uszodánál.

09:30
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Teljes útlezárás 62 helyen

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 6 órai összesítése alapján összességében 82 szakaszon, több mint 185 kilométernyi országos közúton van érvényben forgalomkorlátozás az állami úthálózaton, ebből 62 helyszínen teljes pályás lezárást kellett bevezetni az elmúlt napokban.

09:55
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: A csizmát elviszem

Újabb Facebook-videót forgatott a kormányzati kommunikáció Orbán Viktor árvízi védekezéséről. Mindenki köszöni a kiszolgálást, de a katasztrófaturisták túl sokan vannak. A miniszterelnöknek két helyszín meglátogatása között arra is jutott ideje, hogy tableten megnézze az Attraction londoni győzelmét.

10:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Vasútvonalat mosott alá a víz

Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron elöntötte az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét; ember és lakóingatlan nincs veszélyben - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Stolczenberger Klára hétfőn az MTI-t.

A 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek. A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki. A búvárok kézben hozták ki az állatokat, később a nemzeti park szakemberei az őzeket a veszélyeztetett területtől távol szabadon engedték.

10:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Istállót is bekerített a víz

Tahitótfaluban egy külterületi részen megjelent a víz a gát fölött, hajnalban három embert kellett kiköltöztetni. A víz mintegy egyhektárnyi területet öntött el. Egy házat is körbekerített a víz, a tulajdonos - aki több nagy értékű lovat is tart istállójában - azonban nem kért segítséget. Három munkacsoport folyamatosan szemlézi a területet, és méréseik szerint az elárasztott terület vízmagassága órák óta nem növekedett.

Százhalombattán ellennyomó medencét alakítottak ki a megsérült út buzgárja elleni védekezésül, a feltörő vizet homokzsákokkal körülkerítették. Szentendrén a mobil árvízvédelmi fal tartja a víztömeget, a csurgásokat, szivárgásokat folyamatosan ellenőrzik.

Verőcén a házak bejáratait homokzsákokkal zárták el, három utcában folyamatos a védekezés, a szennyvíztelepet lezárták. Dunabogdányban a Kossuth úton és a kerékpárúton kell védekezni homokzsákokkal a szivárgás ellen.

10:18
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Rekordok dőlnek a fővárostól délre

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt.
Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord.
Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték.
Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél.
Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

10:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Stabilak a fő védvonalak

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

Orbán Viktor a Római-parton tájékoztatta a sajtót Fotó: Pályi Zsófia - Origo

10:33
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Nagymaroson 2 napig nincs tanítás

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, mert a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A város mentén éjfél óta körülbelül 6 centimétert apadt a Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az MTI-vel.

Petrovics László azt mondta, a tankerületi igazgatóval egyeztetve döntöttek arról, hogy hétfőn és kedden nem lesz tanítás, ami körülbelül 400 gyermeket érint. Az iskolában ugyanakkor ügyeletet biztosítanak. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek - mondta a polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje, és igen lassan tovább apad a folyó. A gáton dolgozók jelenleg a védmű karbantartására és a figyelőszolgálatra összpontosítanak - közölte Petrovics László.

10:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Így apad a Clark Ádám térnél

Így apad a Clark Ádám térnél Forrás: MTI/Illyés Tibor

10:50
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Dugó a Margit körúton

Torlódás alakult ki Budapesten a Szent István körúton, ezért a Margit hídon a Buda felé vezető két sávból csak az egyik járható. A Váci úton is erre kell számítani hétfő délelőtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán.

Dugóra kell számítani Újpesten is, mivel az árvízi védekezés miatt a rendőrség lezárta a Váci út egy részét az Árpád út és az Árva utca között. Itt csak egy-egy forgalmi sáv járható.

10:53
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Zsákot töltenek a kajakos gyerekek

Nincs még egy olyan sportág Magyarországon, amelyet annyira sújtana a Duna áradása, mint a kajak-kenut. A Magyar Kajak-kenu Szövetség tagszervezeteinek a fele Duna-menti szakosztály, a létesítmények, hajótárolók és csónakházak nagy része ártéren, a folyó partján fekszik, így sportolók, edzők, szülők százai harcolnak azért, hogy ne tegyen nagy kárt minden idők legnagyobb árvize az ingatlanokban.

10:56
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Tovább apadt a Duna Pestnél

Hétfő reggel 8 órakor 888 centiméter volt Budapestnél a Duna vízállása, egy centivel alacsonyabb a reggel hét órakor mért szintnél.  A vasárnap esti, 891 centiméteres tetőzés óta 3 centimétert csökkent a folyó vízszintje.

Nagymaroson a tetőzéshez képest reggelre 6-7 centimétert, Esztergomnál 10 centimétert apadt a Duna. Komáromnál már 20 centi a különbség, Nagybajcsnál pedig nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

11:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Ausztria: egy hét alatt a második

Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF). Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el.

Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok. Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.

Az ország más részein múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. Az áradásoknak hat halálos áldozata volt, egy ember eltűnt.

11:16
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Adonynál tetőzik a Duna

Két-három órája ugyanazt a vízszintet mérik az adonyi vízmércénél. A Duna Fejér megyei szakaszán a gátaknál különösebb problémák eddig nem voltak - közölte  a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfő reggel.

Az adonyi vízmércénél hétfő reggel 6 órakor 762 centimétert mértek, ami 23 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobb vízállást. A kiépített védműveknél magassági problémák nincsenek, helyenként átszivárgásokat tapasztalnak, de azok nem okoznak komolyabb problémákat.

Az ideiglenes védművek is bírják a nyomást. Egyedül Kisapostagnál akadt probléma éjjel, amikor egy helyen átszakadt a gát. A víz házakat nem öntött el, a gátat a szakemberek kijavították.

11:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaföldvárnál jár az ár

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna. Reggel nyolc órakor már 708 centiméter volt a vízszint. A város térségében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése alapján hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. Lakóház nincs veszélyben a településen.

11:48
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Felforgatták Budapest közlekedését

A BKK az árvíz miatt és a tömegközlekedés gyorsítása érdekében számos pontot átalakította a budapesti közlekedést, a részletekről itt olvashat.

Az üres Hattyú utca Fotó: Tuba Zoltán - Origo

11:58
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Kikötő a nyílt vízen

Hajókikötő a Lánchíd hídfőjénél Fotó: Magócsi Márton - Origo

12:14
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Kiköltöztetések Vácott

Tizennégy embernek kellett kiköltöznie a váci Liszt Ferenc sétányon lévő lakásából - közölte a város polgármestere, Fördős Attila az MTI-vel. A katasztrófavédelmi terv szerint eredetileg 70 ingatlant kellett volna elhagyniuk a lakóknak az Ady Endre, a József Attila és a Liszt Ferenc sétány körzetében, de a vasárnap délutáni bejáráson tapasztaltak alapján egyelőre csak azokat kérték meg otthonuk elhagyására, akik házában 40 centiméternél magasabban áll a víz, illetve ahol közvetlen veszély fenyeget. A három Duna menti sétány a legkritikusabb, a Liszt Ferenc sétányon néhol mellmagasságig ér a víz.

Végül 7 házból 14 ember költözött ki. Mindenki maga oldotta meg az elszállásolását. A város mélyebben fekvő részeiről több család már a Duna tetőzése előtt elővigyázatosságból átmeneti ideig elköltözött.

12:35
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Benne vagyunk a NY Timesban

Az európai árvizekről szóló beszámolója jó részében a magyarországi helyzetről tudósít a New York Times internetes kiadása. A cikk megemlíti, hogy a Duna vízállása rekordot döntött Budapesten, de a belvárost jórészt sikerült megóvni a víztől.

12:42
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Elköltözik a Nagy Sportágválasztó

A árvízi védekezés várható elhúzódása miatt elmaradnak a Margitszigeti Atlétikai Centrumba meghirdetett Nagy Sportágválasztó táborok. A szervezők hétfői tájékoztatása szerint a táborozást a kőbányai Merkapt Sportközpontban változatlan feltételekkel megrendezik.

12:47
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb a lakásbiztosítás

Az elmúlt két évben 66 ezerrel, 3 millió 12 ezerre csökkent a lakásbiztosítások száma - mondta Gorda Zsolt, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) lakásbiztosítási bizottságának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A dunai árvízzel kapcsolatos kárbejelentések még nem érkeztek a biztosítókhoz, azok a hét közepétől várhatók.

12:58
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárt út és dugó Budán

Budapest kettős arca hétfő délelőtt:

A lezárt Árpád fejedelem útja... Fotó: Tuba Zoltán - Origo

...és egy nagy dugó a Széna téren Fotó: Tuba Zoltán - Origo

13:08
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Katasztrófaturistákból önkéntesek

Olvasónk fejkamerás vasárnapi videója a Batthyány térről, homokzsákot pakoló idős hölggyel és inges-laptoptáskás férfiakkal:

13:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A románok segítenének nekünk

Victor Ponta román miniszterelnök az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs hétfői ülésén arra kérte Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre. "Nem vagyunk mi a leggazdagabb ország, de úgy látom, a nyugati országrészt nem fenyegeti veszély, úgyhogy az ottani erőinkkel a szomszédaink segítségére lehetünk" - mondta a hétfői értekezleten a román kormányfő.

13:35
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Gyűlnek az adományok

100 millió forint pénzadomány gyűlt eddig össze az árvízkárosultak megsegítésére a nemzeti összefogás vonalán keresztül - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A pénz 1357-es telefonvonalon, illetve annak 11711711-2222222-es banki számlaszámán keresztül gyűlt össze. A pénzadományokon kívül sok természetbeni felajánlás - munkagép, homokzsák - is érkezett. Továbbra is várják az adományokat - mondta a miniszter.

13:47
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Ilyet még nem látott Tahitótfalu

Tizennyolc ember hagyta el Nagy-Duna melletti otthonát Tahitótfalun az árvízi veszélyhelyzet miatt vasárnap este, azután, hogy előző nap a Tildy hídi védmű átázása miatt is sokakat menekíteni kellett - közölte a település polgármestere, Sajtos Sándor. "Tahitótfalu sok árvizet megélt már, de a mostani "kockázati szinttel még sohasem kellett számolni" - mondta. Az önkormányzat reméli, hogy az ár levonulása után még az idén hozzá tud kezdeni annak a stabil védműnek az építéséhez, melyre 877 millió forintnyi pályázati pénz áll majd rendelkezésre.

13:50
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A Duna tetőzése egy percben

Timelapse videó péntektől hétfőig, több mint hatszáz fotóból:

13:55
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromban egyre jobb a helyzet

Gyorsuló ütemben csökken a vízszint a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, az árvízzel sújtott települések nagy részén már csak gátőrzés és szivattyúzás folyik - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Stolczenberger Klára. Esztergomban a Kis-Duna sétány mellvédjén átszivárgó vizet szivattyúzzák vissza a Dunába, Pilismaróton a védmű bordás megtámasztásán dolgozik megközelítőleg 350 ember.

A vízügyi szakemberek szerint a védművek teljesen biztonságosak, egy nagyáruház Duna melletti közlekedési csomópontjánál azonban a megnövekedett talajvízszint miatt beszakadt az útburkolat - mondta Molnár Attila, Komárom polgármestere.

14:05
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Megnyitották a Margit híd lehajtóját

A fővárosban megnyitották a Margit híd budai lehajtóját, a szentendrei HÉV vonalán pedig valamennyi szerelvény közlekedik a Szentlélek tér és a Margit híd között. Több buszjárat esetében viszont megnőtt a menetidő - közölte a Budapesti Közlekedési Központ hétfő délelőtt a Facebook-oldalán.

14:08
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A szennyvíz fertőzhet

Járványügyi problémákat az okozhat, hogyha az árvíz miatt netán nem tisztított szennyvíz kerül a Dunába. A fekáliával a vízbe jutó baktériumok lehetnek veszélyesek. Jelenleg azonban nincs járványveszély, és oltóanyag beszerzésére sincs szükség - mondta sajtótájékoztatón Paller Judit országos tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ vezetője szerint a személyi higiániára fokozottan kell ügyelni az árvízzel sújtott területeken, különösen a gyerekekre kell ügyelni, hogy ne kerüljenek a víz közelébe. Ha bárkinek hányás-hasmenéses tünete van, forduljon orvoshoz, és ne menjen közösségbe - tette hozzá. Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal (OTH) útmutatókat készít a lakosságnak arról, hogy hogyan fertőtlenítsék az otthonaikat, amelyeket a víz elöntött.

14:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten 887 centis a Duna

Tarnai Richárd, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke szerint a megyében eddig 817 ember hagyta el az otthonát önként - ezek nem kitelepítések voltak. Három embert vittek el rendőri segítséggel, akik nem akarták elhagyni az otthonukat. Budapesten jelenleg 887 centiméteren áll a víz, a tetőzés óta négy centit apad a Duna. A védművek szilárdak, gátszakadás a megyében sehol nem volt, néhány helyen voltak szivárgások, de ezeket sikerült megállítani.

Ilyen a Duna az Országházból fotózva Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

14:14
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb helyeken van veszélyhelyzet

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfő délben - közölte a Belügyminisztérium.

Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére vonatkozik a veszélyhelyzet.

Veszélyhelyzetben lehetőség van többek között polgári védelmi szolgálat elrendelésére, a veszélyeztetett lakosság kitelepítésére, a védekezéshez szükséges munkagép, jármű igénybevételére, a veszélyeztetett területen a járműforgalom, illetve a veszélyeztetett területre történő belépés, beutazás korlátozására, továbbá arra, hogy a védekezéshez szükséges ingatlanokat a védekező erők használják.

14:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Már nem magasítják a töltéseket

Győrújfalun és az árvíz által érintett szigetközi településeken befejeződtek a töltések magasítása. Győrújfaluba még nem költözhetnek vissza a lakók, majd csak akkor, ha a vízszint ezt biztonsággal lehetővé teszi.

14:50
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A tetőzésre felkészül: Baja

Baján már akkora a készültség, hogy alig lehet közel menni a parthoz, a rendőrök nagyon sűrűn állnak, mindenkit figyelmeztetnek, hogy veszélyes közelebb menni a folyóhoz. Az egyik helyen az Origo tudósítóit figyelmeztették, hogy fejenként 20 ezer forint a bírság, ha valaki az elzárt területen tartózkodik. A Baját Bátaszékkel összekötő Duna-hidat is lezárták a rendőrök.

Baja központjában a part menti éttermeknél és falatozóknál viszont közvetlenül a Duna holtága, a Sugovica mellett lehet ülni. Sokan ki is jöttek a partra, és néhány fotó után beültek az éttermekbe ebédelni. Az egyik hely tulajdonosa elmondta, hogy tegnap óta ugyan homokzsákokat pakol, de "hülye lenne bezárni".

Katasztrófa-vendéglátás Fotó: Pályi Zsófia - Origo

14:56
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Hét új zsáktöltő telep

A Budapesttől délre eső térségbe vízügyi szakembereket csoportosítanak át, és a védelmi szakaszok súlypontjainál további hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a hétfő déli összesítésében. Mostanáig a Budapesttől északra lévő térségben 20 helyszínen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket.

Az árhullám jelenleg Adony térségétől délre jár. Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán továbbra is tart a kiemelt védekezés, a vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. Az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereket szükség szerint - a megfelelő pihenőidők figyelembe vételével - a Budapesttől délre eső szakaszokra irányítják át.

 

15:09
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Több teret a folyóknak!

Az árvízvédelmi létesítmények kiépítése mellett a természetes elöntési területek visszaállítása mellett érvelt az osztrák környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter egy hétfői rádióinterjúban. Az elmúlt öt évben nyolcezer hektár elöntési területet "adtak vissza" a folyóknak, hogy ezáltal csökkentsék az áradások mértékét lakott területeken. "Fel kell gyorsítani a folyamatot" - mondta a miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium statisztikái szerint mintegy négyszázezer épület áll Ausztriában olyan területen, amely egy központi területrendezési nyilvántartás szerint árvíz, lavina vagy pedig kőomlás veszélye miatt veszélyzónának számít. A kilenc osztrák tartományban azonban egymástól eltérő helyi törvények szabályozzák az építési engedélyek kiadását, és ezek eltérő mértékben ültetik át a gyakorlatba az országos területrendezési tervet.

15:26
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Húsz házat öntött el a Duna

Húsz ingatlan lakóinak kellett elhagyniuk otthonukat Szigetszentmiklós Lakihegy városrészében a Duna áradása miatt - közölte a település polgármestere, Szabó József. Szigetszentmiklósnak csak ez a körülbelül száz házból álló ártéri része veszélyeztetett, a város maga biztonságban van.

A kiköltözés után az ingatlanokat elöntötte a víz. A Duna áradása Szigetszentmiklósnál kevéssel éjfél előtt megállt, hajnali háromig a vízszint stagnált, majd a folyó nagyon lassú apadásnak indult - közölte Szabó József.

15:51
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A Petőfi-szigetet védik Baján

Baján a Petőfi-szigeten okozhatja a legnagyobb problémát az árvíz, mert itt a part közelében sok ház, továbbá kollégium és uszoda is van. Jelenleg is több száz ide vezényelt tűzoltó építi a gátat, de homokzsákot pakoltak Jehova tanúi is. Sőt, tudósítóink találkoztak budapesti CBA-dolgozókkal is. A tűzoltók éppen most fejezték be az ebédet, tarhonyás levelest és kakaós kalácsot kaptak.

Bajai életkép Fotó: Pályi Zsófia - Origo

15:56
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Homokzsákkonvoj az M1-esen

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló megtöltött homokzsákokat 22 teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán - közölte a vízügyi igazgatóság hétfőn. Hétfőn várhatók még további konvojok, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy segítsék a gépkocsioszlopok haladását.

15:58
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér: Még nehezebb lesz a helyzet

A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet az árvízi védekezésben - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn a parlamentben, arra kérve a védekezésben résztvevőket, hogy "ne fáradjanak, figyelmük ne csökkenjen".

Pintér kiemelte, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg, vagy tűnt el az árvíz miatt. Azt mondta, 1315 embert kellett kitelepíteni, jelenleg 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés.

16:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Elzárták a vízátömlést

Hétfőn dél körül sikeresen elzárták Szigetmonostornál a falu egy részét veszélyeztető vízátömlést a védekezésben résztvevők - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Vasárnap a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból 162 embert kellett kiköltöztetni. Azért kellett elhagyniuk az otthonukat, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé. A veszélyeztetett házak közelében és ott, ahol átbukott a víz, egy-egy gátat építettek.

16:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Nyögnek a súly alatt a battai gátak

Hajnalban 891 centiméteren tetőzött a Duna Százhalombattánál. Megfelelő a védvonal állapota, de a gátak továbbra is nagy terhelésnek vannak kitéve, és a csapadékelvezetés is gondot jelent Százhalombattán - közölte a polgármesteri hivatal.

A dunafüredi Csónakházban szivattyúznak, miközben fokozott figyelmet fordítanak a körgátra, amely a tetőzést követően is nagy terhelésnek van kitéve. Vasárnap délelőtt a Hajós utcában található egyik csapadékvíz-elvezető csatorna mellett a feltörő víz elöntötte a környékbeli házakat, de a buzgárt sikerült rövid időn belül körbezsákolni. A Duna magas vízállása miatt a kazettás-zsilipbe folyamatos utánpótlás érkezik a folyóból, ezért a közelben található ház víz alatt van.

16:36
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Homokoznak Baján

Dolgoznak a bajai Petőfi-szigeten Fotó: Pályi Zsófia - Origo

16:55
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Csehországban már 11 áldozat van

Tizenegyre emelkedett az idei csehországi árvíz áldozatainak száma. Négy embert továbbra is eltűntként keresnek a hatóságok - jelentette be Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány a központi válságstáb hétfői ülése után Prágában.

Egy szlovák állampolgárságú ötvenéves férfi vasárnap késő este esett be az Otava folyócska vizébe Dél-Csehországban, de a holttestét csak hétfő délelőtt találták meg - közölte Cervícek. "Ez is egyike a különféle hasonlóan szerencsétlen ügyeknek" - mondta a rendőrfőkapitány. Kifejtette, hogy a férfi barátaival táborozott a folyó mellett, és valószínűleg ittas állapotban éjfél előtt a vízbe esett, majd megfulladt.

"A rendőrség 16 bűncselekményt vizsgál az árvízzel kapcsolatban. Az elöntött területeken 1529 rendőr és 135 katonai rendőr vigyáz az elhagyott ingatlanok biztonságára" - jegyezte meg.

17:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Ráckevénél víz alatt van az erdő

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa - közölte a társaság. Az ősszel elültetett sorokat helyenként 4-5 méter magas víz borítja. Vagyis a Duna hét eleji dunakanyari tetőzése után most a Csepel-sziget és ráckevei térség van veszélyben, a Budapest alatti erdőterületeket fenyegeti a rekord szintű árvíz. A Pilisi Parkerdő mellett a többi állami erdőgazdaság is kiveszi a részét a védekezésekből, szerda óta 100-600 erdészeti dolgozó tevékenykedett naponta a Szigetköztől a Dunakanyarig tartó Duna-szakasz védművein. A dunai árvízzel nem érintett erdőgazdaságok is küldtek segítséget.

17:03
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

4 óra alatt 4 centit dagadt a Duna

Átlagosan 4-5 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje a fővárostól délre hétfőn délután 2 órára a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának délelőtt 10 órai adataihoz képest. Budapesttől északra tovább apadt a folyó. Adonynál délelőtt óta tetőzik a Duna, a vízállás a 10 órakor mért 762 centiméterről 764-re emelkedett. Tassnál 902 centimétert mértek, ez a délelőtti értékhez képest 4 centiméterrel magasabb. Dunaföldváron 711 centiméteren áll a víz, itt délelőtt 706 centiméter volt a vízállás. A paksi mérőállomáson 876 centiméter a vízszint, ez 4 centiméterrel haladja meg a délelőttit. Bajánál 949 centiméter a vízállás, itt délelőtt 942 centimétert mértek.

17:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A BKV-buszok nehezéknek is jók

A BKV részben üzemelő, részben forgalomból kivont járműveivel súlyozzák le a Bem rakpart Duna felőli oldalát, hogy elkerüljék a HÉV-alagút födémjének megemelkedését Forrás: MTI/Máthé Zoltán

17:30
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Jön a vihar, riasztás a Dunán

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya. Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél és jégeső kísérhet.

17:33
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Épphogy megússza szárazon a HÉV

A Margit hídi ideiglenes végállomásra érkezik a szentendrei HÉV Forrás: MTI/Máthé Zoltán

17:42
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Az önkéntesek ne dolgozzanak

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes fejezze be a munkát a gátakon - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel. A gátakon csak a jól felszerelt hivatásosok maradhatnak, de a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát.

17:48
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Fekete fellegek Dunaföldváron

A dunaföldvári Duna-parton szinte mindenki távcsővel és esernyővel mászkál - jelentette tudósítónk. A távcső azért kell, mert sokan közelről meg akarják nézni, hogy a dunaföldvári híd pillérje is alig látszik, esernyőt pedig azért hurcolnak magukkal, mert hatalmas fekete felhő borítja be az eget. Egy bámészkodó férfi meg is jegyezte, hogy ő 16 kilométerre lakik innen, és amikor elindult, akkor nagy jégesőt hagyott a háta mögött.

Távcsővel vizsgálják a vízmércéket Dunaföldváron Fotó: Pályi Zsófia - Origo

17:52
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Jön a vihar

Budapesten is jön a vihar Forrás: Origo

18:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt az erdő

Erdő víz alatt Dunaföldváron Fotó: Pályi Zsófia - Origo

18:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Adonynál nem nőtt a víz

Budapest 881-en centi mély volt a Duna 4-kor, tehát eddig 10 centit csökkent a vízszint a tetőzése óta.  Adonynál a vízszint emelkedése megállt az elmúlt két órában, a tőle délre eső településeknél 1-2 centit nőtt a Duna vízszintje.

18:33
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Kisapostagon

Orbán Viktor és Bakondi György a Fejér megyei szakaszán nézték meg a Dunát, a védelmi bizottság Kisapostagon tartott rendkívüli ülést. Adonyban a Duna már teljesen elöntötte a Lórév felé vezető utat, Dunaújvárosban viszont további védművek kiépítése nem szükséges. Kulcson a hajóállomásnál kiépített védművet és a vízszint emelkedését folyamatosan figyelemmel kísérik. Rácalmáson a nagyszigetet teljesen ellepte a Duna, az ártéren rekedt vadak, többségében őzek mentését a vadásztársaság csónakokkal végzi.

Baracson két lakóházat és egy vendéglőt homokzsákok védenek. További védekezésre nincs szükség. Kisapostag üdülőrészén az épületek védelmére korábban kiépített egy kilométeres nyúlgáton vasárnap éjszaka öt-hét méter hosszan áttört a víz, és három épület udvarára befolyt.

18:36
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Amikor 92 centi volt a Duna

2011 novemberében bukkant ki az Ínség-szikla a Dunából, a mostani vízmagasságnak körülbelül tizedénél, bővebben erről itt olvashat. A Dunán mért legkisebb víz 51 centi volt, 1947-ben.

Az Ínség-szikla a Szabadság hídnál Fotó: Tuba Zoltán - Origo

18:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Kicentizték Kisapostagon

Kisapostagnál, amelyet Orbán Viktor veszélyhelynek minősített, éppen most tetőzik a Duna - jelentett tudósítónk. Zuhog az eső, és a folyó éppen lepi el a legutolsó homokzsákokat is, ezért folyamatosan rakják ki az újabb sorokat, és erősítik meg a gátat. A település egyik részét lezárták, és a helyiek szerint a víz ott is elérte a gát szintjét. A Duna a Kisapostagon futó part menti út szélét is mardossa.

18:59
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán esőkabátot húzott

Orbán Viktor Baján küzd az elemek ellen Forrás: Facebook/Orbán Viktor

19:09
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Újraindul a Suzuki-gyár

Lehet gyalogolni a komáromi Mária Valéria hídon, így kedden hajnalban újraindul a Suzuki-gyár. A két műszakban dolgozó gyárban közel 800 szlovák állampolgár használja naponta átkelésre a hidat.

Az Erste Bank viszont kénytelen bezárni fiókját a budai Mamut II. bevásárlóközpontban. Az árvízhelyzet miatt korábban a komáromi és a szentendrei fiókját is bezárta.

19:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Gigadugó Budán

Óriási a dugó Budán a rakpart lezárása miatt az egyik munkatársunk szerint, aki a Széll Kálmán tértől 45 perc alatt jutott el a Margit hídig. A János kórháztól a Margit hídig teljesen be van állva a sor, a dugó a villamosforgalmat is akadályozza.

19:16
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A gátig ér a víz

Kisapostagnál tetőzik a Duna, amely elérte a gát szintjét Fotó: Pályi Zsófia - Origo

19:21
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Marad a veszélyhelyzet


A parlament egyhangúlag elfogadta az árvízi veszélyhelyzet meghosszabbítását hétfőn, július 19-éig.

19:31
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Alacsonyabban fog tetőzni


A vasárnap előre jelzettnél öt-tíz centiméterrel alacsonyabb szinten tetőzhet a Duna a Tolna megyei szakaszon - közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Így Dunaföldvárnál 720 helyett 710 centiméterrel tetőzik az árhullám hétfő este. Paksnál kedd hajnalban 890 helyett 885 centiméteren várható a tetőzés. Bátánál szerdán-csütörtökön a korábban becsült 786 helyett 775 centiméterrel tetőzhet a Duna. Ezzel együtt is rekordot fog dönteni a Duna az érintett szakaszokon.

19:41
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A szél gátakat bonthat

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor Baján, a Sugovica hídján tartott sajtótájékoztatóján. Orbán szerint a szél az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg.

19:49
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Milliókat hoz a nemzeti összefogás

Az árvíz elleni védekezés segítésére összesen 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett hétfőn fél 12-ig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz. A nemzeti összefogás számlájára eddig 80 millió forint, a nemzeti összefogás vonalára pedig 224 ezer hívás érkezett, ami 53 millió forintot jelent.

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács keretében az öt legnagyobb karitatív szervezet állapodott meg abban, hogy együtt gyűjtik az adományokat és azokat együtt is használják fel.

19:56
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Hosszabb vonatok lesznek

A MÁV hétfőtől mind az elővárosi, mind a távolsági vonatok esetében megerősített szerelvényeket közlekedtet az árvíz miatt, hogy gördülékenyebb legyen a tömegközlekedés. Minden elővárosi vonalon legalább dupla Flirt vonat, a Keleti pályaudvar és Tatabánya közötti szakaszon pedig két ÖBB Railjet szerelvény közlekedik.

20:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Visszatérhetnek a kitelepítettek

Kedden visszatérhetnek otthonaikba a győrújfaluiak az MTI szerint. A tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál. Győrújfalu mintegy 1500 lakóját pénteken telepítették ki.

20:30
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Felhőszakadás Budapesten

Felhőszakadás érte el Budapestet, több villamos vonalán pótlóbuszok járnak. Az esőzések elértek több, árvíz által sújtott települést is, Vas megye kivételével az egész országra narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok miatt. Több helyen jég is esett - írja az idokep.hu.

20:39
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A honvédség átcsoportosítja erőit

Az ár levonulásával a Magyar Honvédség is megkezdte erőinek délre csoportosítását. A Duna bal partján Kalocsán és Baján, a jobb parton Székesfehérváron és Decsen lesz bázislaktanya - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn késő délután az MTI-vel.

Mint írták, Győrben az összes folyón megkezdődött az apadás, ennek megfelelően a katonai jelenlét folyamatosan csökkenhet a térségben. Jelenleg 300-an dolgoznak a gátakon Győr környékén, de kedd reggelre már csak 250 katonát kértek a vízügyes szakemberek.

Így délután a hosszú, autóbuszokból és teherautókból álló konvojjal több mint kétszáz katona indult el a győri laktanyából. Útközben viszont a Fejér megyei Kisapostagra kérték a katonák segítségét az árvízi védekezéshez. Ők feladatuk elvégzése után innen indulnak majd a Kalocsára települt bázisra.

A már meglévő helyszíneken túl Ráckevéhez is további száz katonát vezényeltek ki árvízvédelmi munkálatokra hétfő délután - írta a HM.

 

20:50
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Árvízi ebéd

A védekezésben résztvevők ebédelnek Horányban Forrás: MTI/Mohai Balázs

21:05
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaújváros és Dunaföldvár a soros

Dunaújvárosban és Dunaföldváron tetőzik a Duna a következő órákban. A folyó vízállása mindkét helyen már a tetőzés előtt meghaladta a valaha mért legnagyobb vízállást - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) nem sokkal 18 óra után az MTI-vel.

Az OMIT közleményében arról is írt, hogy Pilismarótnál - ahol apadt a víz - a vízügyi szakemberek vezetésével tovább folytatják a bordás megtámasztás kiépítését. Az apadás nagyon lassú, ezért - mint hangsúlyozták - a Duna felső szakaszán a védekezés továbbra is kiemelt feladat. A vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. A következő 2-3 napban még nem lélegezhetnek fel a védekezésben résztvevők a felső szakaszok védelmét illetően sem - olvasható a közleményben.

21:06
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Fedezékbe húzódtak

Az OMIT intézkedett, hogy az árvízi védekezésben részt vevő civilek és az önkéntesek befejezzék a munkát és védett helyre menjenek az ország középső részét elérő jégeső és a vihar elől. A hivatásos állomány azon része, amely rendelkezik védőfelszereléssel, folyamatosan ellátja a védekezési feladatokat, az árvízvédelmi központok pedig gondoskodnak a további védőfelszerelésekről. Jelenleg 807,4 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

21:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Menekül a Duna Budapestről

Az országban a Duna északi szakaszán továbbra is folyamatos az apadás. Budapesten hétfőn dél óta óránként egy-két centimétert csökken a folyó vízszintje az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint. Budapesten jelenleg 879 centimétert mutat a vízmérce, 14 órakor még 884 centimétert jelzett.

A Duna főváros feletti szakaszán Nagybajcsnál a 14 órakor mért 738 centiméterhez képest 17 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Komáromnál a vízszint 765 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a 14 órai adatnál. Esztergomban 781-ről 772-re apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál pedig 734-ről 727 centiméterre csökkent a vízszint.

21:18
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Az anyag nem vész el

A fővárosiak már az apadásnak örülnek, de az elmúlt négy órában Budapesttől délre, Adonynál 764-ről 766 centiméterre emelkedett a vízszint, Dunaújvárosnál 749-ről 752-re, Dunaföldvárnál 711-ről 714-re, Pakson 876-ról 881-re, míg Bajánál 949-ről 955 centiméterre.

21:30
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Helikopterrel is hordták a zsákokat

Katonák homokzsákokkal védekeznek Szigetmonostor határában, ahová korábban helikopterrel hordták a zsákokat Forrás: MTI/Mohai Balázs

21:40
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A csapadék a hibás

Bár a mostani dunai árvízhez a március 14-i hóvihar, majd a hűvös tavasz és a gyakori mediterrán ciklonok is hozzájárultak, közvetlenül mégis egy viszonylag rövid, 36 órás intenzív csapadékos időszak és az akkor lehullott extrém mennyiségű csapadék váltotta ki - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hétfőn közölt tanulmányban.

A dokumentumban kifejtik, hogy az árvizet okozó csapadékos periódus május 30-án kezdődött, akkor elsősorban Győr és Linz között, nagy területen 15-20 milliméternyi eső hullott. Az intenzív esőzés éjszaka is folytatódott, a 20-25 milliméternyi csapadék főleg a folyó felső szakaszára koncentrálódott. Május 31-én ismét Bécs és a forrásvidék között esett jelentős, átlagosan 20 milliméter körüli csapadék. A következő 24 órában inkább csak a felső szakaszon hullott jelentősebb mennyiségű eső, viszont a hegyek között néhány mérőhelyen 24 óra alatt 100 millimétert meghaladó értéket is mértek.

21:49
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Szabad a vámosszabadi vám

Várhatóan kedden este hat órától ismét lehet használni Vámosszabadinál a Duna-hidat és a magyar-szlovák határon lévő átkelőt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hétfő este az MTI-vel. Az átkelőt múlt szerdán este hat órakor zárták le, mert a híd szintjét ellepő vízállás miatt 11 éve is veszélyessé vált ott a közlekedés. A tájékoztatás szerint a Szigetközt hosszában átszelő főúton szerda délben érnek véget az árvíz miatt elrendelt forgalomkorlátozások.

22:15
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaföldvárnál tetőzött a Duna

Jelentősebb károk nélkül tetőzött a Duna Dunaföldvárnál hétfőn este - közölte a polgármester. Nem sokkal 19 óra után 721 cm-es volt a folyó vízállása a településen, a vízügyi előrejelzések szerint elkezdődik az apadás. A most mért érték az eddigi legnagyobb vízállást 18 centiméterrel haladta meg.

A 22 ezer homokzsákból épült ideiglenes védműnél nem érte el a víz a zsákokat, de a csónak- és jachtkikötő udvarát részben víz borítja. Dunaföldváron már szombat délutánra elkészült a nyúlgát főként önkéntesek segítségével. Azóta csak kisebb megerősítésekre, buzgárok miatti védekezésre volt szükség.

Éjszakánként önkéntes tűzoltók járőröznek a Duna-parton, amelynek érintett szakasza szombat óta le van zárva a járművek előtt. Szintén június 8-án, 660 centiméteres vízállásnál zárták be az ugyanitt működő strandot és gyógyfürdőt, mert a medencék lecsapolását nem tudják megoldani.

22:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Épek a budapesti védművek

Budapesten az árvízi védművekben nem okozott kárt a vihar, de a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak tizenhárom helyszínen kellett műszaki mentést végezniük - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A XIII. kerületben a Kresz Géza és Radnóti utca kereszteződésében esőcsatornát szakított le a szél. A Kerepesi úton egy óriási hirdető ponyvát tépett le a vihar, míg Solymáron vezetékre szakadt egy öles faág, ami szikrázásokat, izzásokat okozott. A tűzoltóknak először áramtalanítania kellett a vezetéket, ezt követően tudták megoldani a problémát. A XVIII. kerületben pedig egy 20 méter magas fa dőlt az úttestre, amelyet kollégáink motoros láncfűrésszel feldaraboltak. 

22:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Gátszakadás az Elbán

Egy nap alatt két helyen is beszakadt a gát az Elba németországi szakaszán, ahol hétfőn ismét ezreket kellett kitelepíteni, és az áradás már fő vasútvonalakon is hátráltatja a közlekedést.

A Németországot délkeletről északnyugat felé több mint 700 kilométer hosszúságban átszelő folyó felső szakaszán csökken a vízállás, így Drezdában hétfő este feloldották az előző hétfőn elrendelt katasztrófariadót, és csökkentették az árvízvédelmi készültség szintjét.

A középső szakaszon, a Szász-Anhalt tartományi Stendal járás területén viszont egy nap alatt két hosszabb szakaszon is átszakadt a gát. Több település lakosságát ki kellett telepíteni, és lezártak egy vasúti hidat, amelyen a Berlin-Frankfurt és a Berlin-Hannover vonalon közlekedő InterCityExpress vonatok járnak, ami szétzilálta a menetrendet. Az Elba mentén kialakult helyzetről bővebben itt olvashat.

22:40
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Maradnak a forgalmi változások

Körülbelül egy héttől tíz napig érvényben maradnak a dunai árvíz miatt elrendelt közlekedési változások Budapesten - jelentette be Tarlós István főpolgármester hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában. Tájékoztatása szerint a jelentős forgalmi változások, elterelések, egy-, illetve kétirányúsított utcák mellett 35 helyszínen kellett áthangolni a lámpás csomópontokat.

A főpolgármester szavai szerint a nagy zápor és az erős szél "nem használ az ideiglenes védműveknek, de emberi számítás szerint" a város védhető. Kitért arra is, hogy a legtöbb védműszakadás apadási fázisban szokott bekövetkezni, de ennek jeleit sehol sem tapasztalják.

22:54
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Baranyában járt

Orbán Viktor kormányfő személyesen tájékozódott az árvíz által veszélyeztetett baranyai településeken folyó védelmi munkálatokról hétfőn - közölte a megyei védelmi bizottság elnöke közleményben az MTI-vel. A legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn Faller János független polgármester és Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató számolt be a felkészülés állásáról a miniszterelnöknek. Orbán Viktor ezután találkozott a védekezést folytató helyi lakossággal, az őket segítő önkéntesekkel, és megköszönte a rendkívüli helyállást.

A kormány hétfőn az áradással összefüggésben veszélyhelyzetet hirdetett ki a mohácsi járás területére is. Ennek következtében rendkívüli árvízvédelmi készültség lépett életbe a Duna Baranya megyei szakaszának mindkét partján, így a mohácsi árvízvédelmi szakaszon, valamint a baja-margitta-szigeti árvízvédelmi területen is.

23:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Eddig mindenhol megdőlt a rekord

A dunai árhullám szintje a Budapest feletti szakaszon mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállást, és az eddigi tetőzések a fővárostól délre lévő szakaszon is megdöntötték a korábbi rekordot - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A közlemény szerint ezért volt szükség arra, hogy a kormány tizenkét, a fővárostól délre fekvő, Duna menti járásra is veszélyhelyzetet hirdessen. A tájékoztatás szerint a törzs az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereit szükség szerint a Budapest alatti védekezési helyekre irányítja át.

23:05
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Lopott, hogy megnézhesse a vizet

Behajtási engedélyt lopott egy autóból Neszmélyen egy férfi, hogy szabadon közlekedhessen az árvízvédelem miatt lezárt területeken - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A 32 éves K. Zsolt a falu árvízi védekezését akarta megnézni a barátaival, de engedély nélkül nem mehettek volna le a rendőrség által biztosított területre. Ezért a cigarettája meggyújtásához tüzet kért a neszmélyi önkormányzat egyik dolgozójától, közben benyúlt járművének nyitott ablakán, és ellopta a behajtásra feljogosító dokumentumot, majd a társaság autóval elhajtott. Tatán fogták el őket a rendőrök, miután a sértett bejelentést tett a rendőrségen. A megyei főkapitányság vezetője épp Komáromba tartott, hogy ellenőrizze az árvízvédelmi feladatokat ellátó állományt, amikor szembejött vele a keresett autó, ezért megfordult, és a járművet megállásra kényszerítette. A tatai rendőrök a négy embert előállították, s a járművet vezető férfit gyanúsítottként hallgatták ki. K. Zsolt ellen - szabadlábon hagyása mellett - magánokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

23:38
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Állítólag ritkaság lesz a dunai árvíz

A klímaváltozás hatására világszerte rendszeresebbé válhatnak a súlyos árvizek, egyebek között a Gangesz, a Nílus és az Amazonas tekintetében is, míg néhány folyó, köztük a Duna, várhatóan ritkábban fog kilépni medréből - derül ki egy új tanulmányból. A kutatás eredményei hasznos információként szolgálhatnak az érintett országok számára ahhoz, hogy felkészüljenek a jövőbeli árvizekre, amelyek az elmúlt évtized során évente több ezer ember halálát okozták, és milliárdos károkat eredményeztek világszerte - húzták alá a szakemberek a Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban. A japán és brit szakemberek szerint az évszázad során "jelentős emelkedés" várható az árvizek gyakoriságát illetően Délkelet-Ázsiában, Afrika középső területein és Dél-Amerika jelentős részén. A kutatók által vizsgált 29 folyó többségénél - Jangce, Mekong, Gangesz, Niger, Kongó, Nílus, Amazonas, Paraná, Rajna - az előrejelzések szerint rendszeresebbé válnak a súlyosabb árvizek. Néhány folyó, köztük a Mississippi, az Eufrátesz és a Duna esetében azonban csökkeni fog az árvizek gyakorisága a tanulmány szerint.

23:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Pelczné az EU-tól kér segítséget

Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az EP hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén felszólította az illetékes uniós szerveket, hogy nyújtsanak pénzügyi segítséget az árvízkárok enyhítéséhez. Napok óta folytatnak emberfeletti küzdelmet Közép-Európa hatóságai és lakói az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb árvizével szemben - mondta a képviselő az úgynevezett "egyperces felszólalások" során. Pelczné Gáll Ildikó arra kérte az Európai Uniót, hogy késlekedés nélkül nyújtson segítséget a károk enyhítéséhez, "a jövőre nézve pedig tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a szükséges, ugyanakkor ma még hiányzó védvonal megépítésére a források rendelkezésre álljanak".

00:19
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Helyzetjelentés Pest megyéből

Nagymaroson vasárnap este 10 óra óta 27 centimétert apadt a Duna, a hétfő esti mérés után 723 centimétert jelentettek. Vácon főként a buzgárok elleni védekezéssel telt a nap, Sződligeten, Verőcén, Kismaroson, Dunakeszin és Érden folyamatos figyelőszolgálat működik, hogy időben észleljék, ha gyengülnének a védművek. Kisoroszi továbbra is el van zárva a külvilágtól, de a községet megfelelően ellátják gyógyszerrel és élelmiszerrel - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Szigetmonostoron a vasárnapi gyors beavatkozás után tovább erősítették a gátakat, hogy megvédjék azt az öt utcával határolt területet, ahonnan kitelepítettek 162 lakost. Budapesttől délre főként Szigetszentmiklós, Százhalombatta, Szigetújfalu, Tököl, Makád és Lórév érintett a védekezésben, közülük négyben állami védvonal nyújt biztonságot a lakosságnak.

00:40
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Nyitva a Mária Valéria híd is

Hétfő este 10 órától a rendőrség megnyitotta az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt (Stúrovo) összekötő Mária Valéria hidat - közölték a Police.hu honlapon. A tájékoztatás szerint estétől a Lőrincz utca és a Bottyán híd is járhatóvá vált.

Az átkelőt szombaton reggel zárta le a rendőrség, mert víz alá került a felhajtó útvonal.

01:15
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Szerbiában már készülnek

A szerb média eddig nem kezelte kiemelten a közelgő veszélyt, most kezdenek csak szaporodni a dunai árvízről szóló híradások. Az árhullám Bezdannál lép majd át Szerbiába, itt június 12. körül várják a tetőzést. A szerb hatóságok továbbra is azt mondják, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre nincs szükség kitelepítésekre, Belgrádot pedig nem fogja súlyosan érinteni az árhullám.

A szerb hatóságok közben az ilyenkor követendő protokollt betartva, folyamatosan egyeztetnek a magyar árvízvédelemmel, és információkat adnak át az árvízről bolgár kollégáiknak - írja az angol nyelvű  Inserbia.info hírportál.

01:47
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A jelenlegi vízállások

Komárom: 750 cm, Esztergom: 771 cm, Budapest: 873 cm, Dunaújváros: 753 cm, Dunaföldvár: 719 cm,  Paks: 885 cm, Baja: 962 cm, Mohács: 915 cm.

Adonyban és Adonytól délre harmadfokú a készültség, északra rendkívüli.

Ha más települések vízállására is kíváncsi, ide kattintva elérheti a Vízügyi Főigazgatóság honlapját.