Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tízezrek várnak még az áramra - a helyreállítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Egyre több utat nyitnak meg a rendőrök, hajnalban az M1-esen is megindult a forgalom, 14 órától pedig ismét fizetni kell az autópályákon. Nincs már elzárt település az országban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor még mindig több tucat településen vannak áram nélkül. A földön fekvő vezetékeket ellopó színesfémtolvajok is nehezítik a helyreállítást. Kövesse a helyreállítást percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
05:30
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Így szabadult ki az ország a hó fogságából

Szombat estére kiszabadult az ország a hó fogságából, nem maradt elzárt település. Szombati tudósításunkat itt olvashatja, összefoglalónkat a tegnapi nap esményeiről pedig itt.

05:35
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom az M1-esen

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányába - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban. A rendőrségi honlapra feltett közlemény arra kérte a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak. Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén. Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

08:30
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Zalában már csak egy út járhatatlan

Az elmúlt napok rendkívüli időjárási körülményei miatt Zalában már csak egy mellékút járhatatlan, itt négyméteres magasságú hófallal küzdenek a közútkezelő gépei. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete vasárnap reggel közölte: minden fő- és mellékutat megtisztítottak a megyében, már csak a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakasz járhatatlan. Ezen az útvonalon a szél két és négy méter közötti magasságú hófalat emelt, amelyet a közútkezelő gépei két irányból próbálnak megszüntetni, és reményeik szerint délelőtt ez a szakasz is járhatóvá válik.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete vasárnap arról adott tájékoztatást, hogy a megye területén már nincsenek olyan elakadt járművek, amelyek a közlekedést nehezítenék. Két jármű van, amely az útról sodródott le az elmúlt napokban - egy teherautó Pacsánál és egy személygépkocsi a 74-es főút mellett -, de miután ezek nem jelentenek forgalmi akadályt, tulajdonosaik maguk gondoskodnak a kimentésükről.

09:25
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Teljes hosszában járható a 13-as út

A 13-as számú főutat Kisbértől az M1-es autópálya felhajtói között is megtisztították, így már nincs lezárt út Komárom-Esztergom megyében - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Az itt rekedt tehergépjárművek folyamatosan hagyják el megyét. Az utakon körültekintően, fokozott óvatossággal, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel lehet közlekedni.

09:31
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

66 településen nincs még áram

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap reggel. Takács Judit azt mondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint. Bővebben itt olvashat erről.

09:41
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Egy út még járhatatlan Fejér megyében

Fejér megyében jelenleg egyetlen olyan útszakasz van, amely járhatatlan, a 6209-es számú út Sárkeresztúr és Sárosd közötti szakasza van lezárva - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak, várhatóan délig megtisztítják az utat a hótól.

09:43
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Jól halad a forgalom az M1-esen

Minden főút járható, és már csak két járhatatlan mellékút van Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatott a megyei rendőrkapitányság vasárnap. A 8223-as út Pér és Győrság között, valamint a 8218-as út Lázi és a megyehatár között járhatatlan. A főutak és a mellékutak burkolatán száraz és jégbordás szakaszok váltják egymást. Az M1-es autópályán a forgalom mindkét pályatesten halad.

09:44
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Minden út felszabadult Zalában

Zala megyében az utolsó elzárt utat is sikerült megtisztítani, így a megyében már nincs járhatatlan út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap. Pécsi Norbert Sándor közölte: munkagépeiknek a reggeli órákban sikerült felszabadítani a 7529-es jelű, Zalaszentbalázs és Gelse közötti mellékutat, így utolsóként a megyében itt is megszűnt a teljes útzár.

09:47
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

24 út járhatatlan az országban

Szombat éjszaka óta nincs elzárt település az országban, de 24 alsóbbrendű mellékút felszabadításán még dolgoznak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel. A szakemberek a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.

Emlékeztetnek arra, hogy péntek késő délután még csaknem 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis a hófúvások elállta után több mint 170 utat tett járhatóvá a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejér megyében egy, Komárom-Esztergomban 14, Veszprém megyében három, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Tolnában pedig egyaránt két-két út járhatatlan még - írják.

10:27
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Megdőlt a hidegrekord

Elég nagy hidegben dolgoztak a helyreállításon, éjszaka megdőlt az országos hidegrekord. Vásárosnaményban mínusz 18,2 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A budapesti hidegrekord is megdőlt. Az ORFK összesítése szerint szombaton hatan haltak meg kihűlés miatt.

10:45
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Az első pihenőig elmehetnek a kamionok

A rendőrség felhívja a 7,5 tonna megengedett össztömegű és a veszélyes árut szállító közúti járművek vezetőinek figyelmét, hogy a hétvégére vonatkozó kamionstop 2013. március 17-én 22 óráig érvényben van. Ugyanakkor a rendkívüli időjárási körülmények miatt utak mellett leállított kamionok és járműszerelvények vezetői, gépjárművükhöz visszatérve, azokkal az első pihenőhelyig közlekedhetnek - közölte az ORFK.

10:47
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Szabad az út Tatán és Tatabányán

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság 2013. március 17-én 8 órai hatállyal visszavonta csütörtöki határozatát, amelyben közlekedési tilalmat rendelt el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségük területén. A rendőrség ugyanakkor továbbra is arra kéri az állampolgárokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak.

11:01
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A sármelléki reptér még zárva

Valamennyi út járható Zala megyében, miután az összes hóátfúvás miatt eltorlaszolt, síkos utat megtisztították a megyében. A sármelléki repülőtér a mai nap még nem fogad és nem indít járatokat - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

11:20
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Tolnában három út járhatatlan

Jelenleg Tolna megye közútjai akadálymenetesen járhatóak, kivéve három mellékutat. A 6315-ös mellékút Hőgyész és Diósberény közötti szakasza, a 6407-es mellékút Ozora és Fürged közötti szakasza, valamint a 62136-os mellékút Györköny és Nagydorog közötti szakasza jelenleg is járhatatlan - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

11:47
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

14 órától újra fizetni kell az autópályákon

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az utak helyreállítása és a forgalom megindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, melyben átmenetileg díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya-szakaszokat. Vasárnap 14 órától minden hazai díjköteles útszakaszt csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

12:18
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Két vonalon késnek a vonatok

Kiszámíthatóvá vált a vonatközlekedés vasárnapra az elmúlt napok rendkívüli, téli időjárása által érintett térségeiben is, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik - közölte a Mávinform. Az országban nincsenek jelentősebb késések és fennakadások a Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Székesfehérvár vonal kivételével.

Budapest-Székesfehérvár vonalon átmenetileg okozott késéseket egy Budatéténynél meghibásodott szerelvény, amelyet röviddel tíz óra után sikerült elvontatni. Így mindkét vágányon megindult a vonatközlekedés Háros és Nagytétény-Diósd állomás között. A jelenleg tapasztalható, átlagosan 20-30 perces késések még a délelőtt lecsökkennek, és kora délutánig helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon is.

Nyíregyháza és Záhony között a felsővezeték-hálózatot szombaton délután sikerült megjavítani. Vasárnap reggeltől a menetrendben meghirdetett vonatok közlekednek, azonban a vasútvonal néhány állomásán - a térség áramszolgáltatásának hiánya miatt - a biztosítóberendezéseket nem sikerült teljes mértékben helyreállítani, ezért ezen a szakaszon a vonatok átlagosan 20-30 perces késést gyűjtenek össze.

12:34
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs már járhatatlan út Győr megyében

Már nincs járhatatlan út Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap délelőtt. Pécsi Norbert Sándor azt mondta, utolsóként a Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár közötti mellékutat sikerült felszabadítani. A két útszakasz egyelőre még nehezen járható, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szélesítésén.

12:46
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kézi erővel építik újjá a hálózatot

Az elakadó munkagépek miatt a kritikus helyeken kézi erővel építi újjá hálózatát az ÉMÁSZ - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Mint az eddigi tájékoztatásokból is kiderült, az intenzív havazás és az orkán erejű szél oszlopokat tört ki és vezetékeket szakított le, megbénítva ezzel a Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását.

A térségbe irányított erőforrásoknak, a Katasztrófavédelem segítségének és a folyamatos munkavégzésnek köszönhetően hétezerre csökkent azon fogyasztási helyek száma, ahol nélkülözni kénytelenek az áramszolgáltatást. A tegnapi nap folyamán azonban a speciális munkagépek is elakadtak a belvizes területen ezért a szolgáltató szakemberei jelenleg kézi erővel építik a hálózatot. 14 bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás - közölte az ÉMÁSZ.

12:48
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Színesfémtolvajok is nehezítik a helyreállítást

Az áramellátás helyreállítását nehezíti, hogy megjelentek a térségben a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a helyreállítás eredményességét, hanem saját testi épségüket is - közölte az ÉMÁSZ. A rendőrség szombat este lakossági bejelentés alapján fogott el tolvajokat Tiszacsermely térségében.

Az ÉMÁSZ kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen az ő szakemberi dolgoznak, tegyen bejelentés a rendőrségnél a 107 vagy 112-es ingyenes telefonszámon, vagy a 06-40-28-28-28-as, helyi tarifával hívható telefonszámon.

13:11
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kisebb hóbuckák és olajfoltok az M1-esen

Az M1-esen folyamatosan lehet haladni, több helyen ugyanakkor a leállósávban még vannak több méter magas hótorlaszok - közölte a Hír Tv híradója. Az úttesten a kisebb hóbuckákra és az olajfoltokra kell figyelni.

13:24
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Meglógtak a színesfémtolvajok

A rendőrség részleteket közölt arról a színesfémlopásról, amelyet az ÉMÁSZ is említett a közleményében. A rendőrség ügyeletére érkezett bejelentés alapján szombaton az esti órákban Tiszacsermelyen gyanús mozgásra lett figyelmes a bejelentő. Feltételezhető volt, hogy a közelben leszakadt villanyvezetéket baltával darabolják. A megzavart két elkövető menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalt, illetve az elkövetés közben használt baltát is. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben.

13:27
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Így lapátoltak az önkéntesek az M1-esen - kép

Forrás: MTI/Kallos Bea
Az önkéntesek a havat lapátolták éjszaka az M1-esen Bábolnánál

13:47
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Le lehet adni a romlott élelmiszert

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 66 településen szünetel a szolgáltatás - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap délben. Tóth Gabriella azt mondta, több helység is van, ahol már csak néhány háztartást érint az áramkimaradás. A magas- és középfeszültségű hálózatok működésének visszaállítása komoly munkaerőt igényel, az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítaniuk.

A honvédségtől szombaton kapott lánctalpas is tovább dolgozik, elsősorban a nehezen megközelíthető, vizes területen használják - tette hozzá. A főhadnagy elmondta azt is, hogy a lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el a hűtő tartalmát, így nem érte kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál a rendkívüli hideg időjárás ellenére azonban előfordulhat romlott élelmiszer, ezeket - a fertőzésveszély elkerülése érdekében - a NyírVV Kht. által működtetett állategészségügyi telepen lehet leadni.

A megyében már nincs lezárt út, a helyreállítás miatt szombat délután lezárt két útszakaszon is feloldották a tilalmat - tájékoztatott Tóth Gabriella.

13:59
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Három kamiont mentett ki a hóból az olimpiai bajnok kapus

Az olimpiai bajnok Gergely István péntek estétől szombat reggelig három kamion és egy hókotró kimentésében vett részt önkéntesként. A kétszeres olimpiai bajnok pólós Bábolna környékén segélycsomagok kiszállításával és hólapátolással segítette a rendkívüli helyzet kezelését. Itt olvashat erről bővebben.

14:04
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A katonák még mindig segítenek

A Magyar Honvédség katonái továbbra is folyamatosan részt vesznek a rendkívüli időjárási körülmények miatt kialakult helyzet felszámolásában, jelenleg a közműszolgáltatás helyreállításában segítenek több helyen - közölte a Honvédelmi Minisztérium vasárnap.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járműve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány térségében segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méteres mélységet is meghaladó vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy egyéb járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Jelenleg az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, emellett azonban a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki vagy került víz alá - írta a HM.

A Bocskai-dandár katonái immár harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják azért, hogy az ott található transzformátorállomásokon keresztül árammal lássák el a lakosokat - tették hozzá. A települések polgármesteri hivatalának dolgozói meleg ételt és szállást adnak a katonáknak - olvasható a HM közleményében.

14:10
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Jégbordás utak a Dunántúlon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb összesítése alapján a főutak többnyire szárazak, de Győr, Kisbér, Tatabánya, Veszprém, valamint Sárbogárd és Baja közelében jegesek, jégbordásak, síkosak. A mellékutak a Dunántúl északi és déli területein, továbbá Solt és Kiskunhalas térségében jégbordásak, havasak, letaposott havasak, csúszósak. Hasonlóak az útviszonyok az alsóbbrendű utakon Sátoraljaújhely és Debrecen közelében, továbbá a Nyírségben. A látási viszonyok mindenütt kielégítőek, a szélmozgás gyenge, vagy szélcsend van.

A társaság munkagépei továbbra is folyamatosan dolgoznak a járhatatlan utak felszabadításán, illetve a már megnyitott utak szélesítésén. Csütörtök reggeltől egészen vasárnap reggelig összesen csaknem 18 ezer munkaórát dolgoztak a cég hóeltakarításban és síkosságmentesítésben részt vevő járművei.

14:13
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Folyamatosan viszik az élelmiszert a melegedőkbe

Az áram nélkül maradt településeken segít az Ökumenikus Segélyszervezet. Elsősorban a rendkívüli időjárás következtében sérült vezetékhálózat kijavításáig, az áramszolgáltatás helyreállításáig megnyitott közösségi melegedőkbe visznek segítséget a segélyszervezet munkatársai. A segélyszervezet az érintett településekkel egyeztetve, a szükségletek ismeretében ma és holnap juttatja el az élelmiszerből, palackozott vízből, illetve egyéni igények alapján összeállított csomagokból álló gyorssegélyt a melegedőkbe.

A segélyprogramot stratégiai partnere, az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozza az Ökumenikus Segélyszervezet. A hatvanhat érintett településen a még mintegy 28 ezer fogyasztóhelyet érintő üzemzavar idején több mint 80 melegedő üzemel.

14:15
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Ezek az utak járhatatlanok még

Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb összesítése alapján ezeken az utakon még mindig nem lehet közlekedni.

Fejér megye

1. 6209 j. út, Sárkeresztúr és Sárosd között
2. 6219 j. út, Mezőfalva-Sárbogárd között

Komárom-Esztergom megye

1. 1125 j. út, Bajna-Bajót között
2. 1126 j. út, 1125-ös jelű út-Lábatlan között
3. 1127 j. út, Tardos-Bikol között
4. 8127 j. út, Kocs-Dad között, továbbá Bokod-Pusztavám között a megyehatárig
5. 8134 j. út, Naszály-Grébicspuszta között
6. 8135 j. út, Kömlőd-8154 kereszteződés között, továbbá Tatabánya térségében a 4+000 km-ig
7. 8136 j. út, Kocs-Nagyigmánd között
8. 8137 j. út, Tata-Kömlőd között
9. 8155 j. út, Oroszlány-Kecskéd között
10. 8207 j. út, Bakonysárkány-Kisbér között
11. 8227 j. út, Bakonysárkány-Aka között
12. 81132 j. út, Szőny, belterületi út
13. 81144 j. út, M1-es autópálya-Bana között

Pest megye

1. 1116 j. út, Pilisszentlászló és a 11-es főút között

Somogy megye

1. 6522 j. út, Andocs-Nágocs között
2. 6507 j. út, Somogyszil és a megyehatár között

Tolna megye

1. 6407 j. út, Fürged-Ozora összekötő út

Veszprém megye

1. 7311 j. út, Nagyvázsony-Vigántpetend összekötő út

15:20
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

632 embernek segítettek a győri rendőrök

Győr-Moson-Sopron megyében hatszáznál több embert segítettek biztonságba az elmúlt napokban a havazással összefüggésben rendőrök - közölte a megyei főkapitányság szóvivője. Kocsis Tünde alezredes azt mondta: 632 embert segítettek haza vagy a kijelölt melegedőhelyre, 624 jármű kiásásában vagy út szélére vontatásában vettek részt munkatársaik. Tizenkét járművet szállítottak el a helyszínről, mert zavarta a hó eltakarítását és a forgalom megindulását, az utolsóért a reggeli órákban jelentkezett tulajdonosa. A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint vasárnap délelőttre sikerült megtisztítani a megyében az utolsó két, a hófúvás által még eltorlaszolt szakaszt Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár között.

15:22
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

61 településen nincs még áram

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések száma, azonban az E.ON Zrt. déli adatai szerint még mindig 61 település sújt az üzemzavar. A cég honlapján olvasható lista szerint már csak egy olyan szabolcsi település van, Gávavencsellő, ahol kétezer feletti fogyasztóhelyet érint a rendkívül zord időjárás okozta üzemzavar.

Hat településen, Ajakon, Balkányban, Bökönyben, Demecserben, Nyíregyházán és Újfehértón ezer feletti azok száma, akik nem kapnak elektromos szolgáltatást. Nyíregyházán a külterületi városrészekben nincs áram csütörtök délután óta. A megyében 35 olyan település van, ahol 100 és 1000 közötti fogyasztót érint az áramszünet. Tizenkilenc településen pedig már 100 alatti azoknak a fogyasztói helyeknek a száma, ahol nincs szolgáltatás.

16:20
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Színesfémtolvajokat fogtak

A baktalórántházi rendőrség munkatársai vasárnap délelőtt saját lakásán fogták el azt a két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy március 15-én a hóviharban leszakadt villanyoszlopokról jelentős mennyiségű légkábelt loptak el.

A lopással vádolt 24 és 27 éves magyi lakosok több mint egymillió forint értékben tulajdonítottak el kábelt. A rendőrök a lakásokban lefoglalták a zsákokban lévő, már leégetett szigetelésű alumíniumvezetékeket. A két férfi részletes beismerő vallomást tett, továbbá elmondták, hogy a vezetékek egy részét egy ófehértói férfinak mindössze tizenkétezer forintért értékesítették. A rendőrség az elkövetőket őrizetbe vette, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

16:30
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Négykor Pintér összefoglalja a helyzetet

Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi Görgy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány összefoglalja a hóhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket délután négy órakor - érkezett a meghívó nem sokkal ezelőtt.

16:36
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A katonák mindent megoldottak, amire megkérték őket

A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában. A vezérkari főnök azt mondta, a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Magyar Honvédségnél csütörtök este országos készenlétet rendelt el. A jelenlegi törvények értelmében viszont a Magyar Honvédség nem felelőse, szervezője vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, felszámolásának, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik.

Benkő Tibor kifejtette: a honvédség 17 katonai szervezetének személyi állománya és technikai eszköze vett részt, illetve Szabolcs Szatmár-Bereg megyében még most is részt vesz a rendkívüli időjárási körülmények miatti katasztrófahelyzet felszámolásában, mentési feladatokban. A legnagyobb elismerést érdemlik azok a katonák, akik az elmúlt napokban 8 megyében mintegy 50 különböző helyszínen nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak - emelte ki. Arról, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek.

16:54
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

A győri vécésnéni jól járt a hóhelyzettel

Egyik olvasónk a győri vasútállomás vécésnénijére panaszkodott nemrég küldött levelében. Olvasónk azt írta, hogy Bécsből tartott Pécs felé, és pénteken már 13 órája volt úton, amikor a győri vasútállomáson szeretett volna könnyíteni magán. A vécét 160 forintért használhatta volna, de mivel csak bankkártyája volt, aprója nem, így elmondása szerint nem engedték be. Azt írta, hogy többen is hasonlóan jártak, és felháborodott azon, hogy a vécésnéni, aki valakitől 10 eurót is bezsebelt, és nem adott vissza, "csak az üzletet látta a hóhelyzetben".

17:51
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Tankokat küldenek az áramszolgáltatónak

Újabb lánctalpas honvédségi járműveket vetnek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap délután - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány település külterületén a honvédség lánctalpasainak segítségével vasárnap reggel kezdték meg a magasfeszültségű távvezetékoszlopok helyreállítását. A térségben három napja nincs áramellátás, több hektárnyi lápos, mocsaras területen dőltek ki vagy kerültek víz alá az oszlopok.

A Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisáról várhatóan délután öt órakor újabb két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járművet indítanak útnak, hogy segítsék a szolgáltatás helyreállítását.

A Bocskai-dandár katonái már harmadik napja segítenek több település áram- és vízellátásában. Két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket.

17:55
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Veszprém és Tolna már járható

Veszprém megyében minden út járható. Az utolsó, hóval borított útszakaszt Nagyvázsony és Vigántpetend között négy óra körül a közútkezelő gépei megtisztították a hótól, így újra járható.

Felszabadultak a Tolna megyei utak is. Megszűntek a hóakadályok a Diósberény és Hőgyész, Fürged és Ozora, illetve Györköny és Nagydorog közötti utakon is, amelyek vasárnap reggel még járhatatlanok voltak, így délután három órakor megindult a forgalom.

17:58
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Hétfőre jelentést készítenek Pintérék

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Arra az újságírói kérdésekre, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét, eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

18:28
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Minden út járható Fejér megyében

Minden közút két nyomon járható Fejér megyében, miután az utolsó járhatatlan utakat is sikerült felszabadítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Munkagépeiknek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat is. 

A közútkezelő több hómarót átcsoportosít a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak.

18:37
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Még napokig várhatnak az áramra a nyíregyháziak

Az áram nélkül maradt nyíregyházi családok segítése érdekében operatív tájékoztatási csoport felállításáról döntött Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester - közölte az önkormányzat sajtószóvivője vasárnap délután az MTI-vel. Rendes Sándor elmondta: a rendkívüli intézkedést az indokolta, hogy csütörtök este óta Nyíregyháza több településrészén, így Mandabokorban, Felsősimán, Oros egy részén, Nyírjesen, Nagyszálláson és öt tanyabokorban továbbra sincs áramszolgáltatás.

A több mint száz fővel létrehozott, az érintett településrészek önkormányzati képviselőiből, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a városüzemeltető cég munkatársaiból, a mezőőri szolgálat tagjaiból és rendőrökből álló csoport vasárnap délutántól minden érintett háztartást felkeres. A személyes tájékoztatás mellett a családoknál szórólapokat hagynak, amelyek a rendkívüli intézkedésről tájékoztatnak - ismertette a sajtószóvivő.

A tájékoztatóban felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy a jelenlegi információk alapján az áram nélküli településrészeken az E.ON akár napokig sem tudja helyreállítani a szolgáltatást - jelezte Rendes Sándor. A lakosság bejelentéseivel a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. központi ügyeleti telefonszámát hívhatja: itt kérhet tűzifa- , ivóvíz- és gyógyszerellátáshoz segítséget, és ezen keresztül lehet bejelenteni az éjszakai szállásigényt is.

Az önkormányzat minden érintett lakost arra kér, hogy ne maradjon éjszakára fűtetlen lakásban, inkább vegye igénybe az önkormányzat által felajánlott segítséget - tette hozzá a sajtószóvivő.

21:04
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Tízezrek vannak még áram nélkül Szabolcsban

Több mint húszezer fogyasztói helyen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a csütörtök-pénteki időjárás okozta üzemzavar miatt - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője vasárnap kora este. A déli helyzethez képest tizenegy településen sikerült elhárítani az üzemzavart, de 50 városban és községben 20 870 fogyasztói helyen továbbra sincs áram. A legrosszabb a helyzet változatlanul Gávavencsellőn, ahol 2081-en várják csütörtök óta, hogy helyreálljon a szolgáltatás. 

Az 50 település között 14 olyan hely is van, ahol gyakorlatilag már van áram, községenként tíz alatti a szolgáltatást nem kapók száma, ami kisfeszültségű vagy egyedi hibára utal. Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a hibaelhárításon, de a munkát rendkívüli mértékben nehezítik a rossz terepviszonyok. A nagy hóban és sárban sok helyre még speciális, lánctalpas járművekkel is csak hatalmas nehézségek árán tudnak eljutni, vagy egyelőre el sem jutnak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti központjától is segítséget kapnak, a szervezet bevetési csoportja vasárnap az esti órákban érkezik Szabolcsba, és azonnal bekapcsolódik a szerelők segítésére.

Az üzemzavar végleges elhárítását a katasztrófavédelmi szervezet vezetői három-öt napban jelölték meg, de az E.ON Zrt. azt reméli, hogy ennél hamarabb végeznek dolgozói és alvállalkozói a munkával. Jelenleg is több mint kétszázan dolgoznak az elszakadt vezetékek összekötésén, a kitört távvezetéktartó oszlopok cseréjén, a szigetelőtörések javításán, illetve a megrongálódott, összesen mintegy 30 kilométernyi hálózatrész újjáépítésén.

22:12
március 17, 2013
Vágólapra másolva!

Szabolcsban bevetik a Hunor mentőszervezetet

Bevetik a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet a rendkívüli időjárás okozta áramellátási zavarok gyorsabb helyreállítása érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap este. A csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, valamint az elsőként beavatkozók megerősítésére is.

A megyét sújtó károk miatt vasárnap délután a katasztrófavédelem koordinálásával úgynevezett beavatkozási csoportok alakultak meg: az összesen húsz csoport mindegyike megerősített technikai eszközökkel, darukkal, a Magyar Honvédség által biztosított lánctalpas gépjárművekkel, a megfelelő biztosítás mellett végzi a helyreállítási munkálatokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vihar miatt megszakadt  áramszolgáltatás mintegy ötven településen jelent problémát. Az áramellátás mellett a távközlési eszközök rendszere, a telefonos és mobil szolgáltatás is akadozik az érintett településeken.

Az áram nélkül maradt településeken folyamatosan működnek a melegedőhelyek. Mivel ezek nagy részét iskolákban lehetett kialakítani, ezért a megyei védelmi bizottság elnökének ajánlásával az adott települések jegyzői tanítási szünetet rendelhetnek el, amíg a helyreállítás meg nem történik - tette hozzá Tóth Gabriella.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről