Kiszabadult az ország a hó fogságából

Események

Vágólapra másolva!
Szombat délutánra már minden, korábban a hótól elzárt település megközelíthetővé vált, újra óriási dugó alakult ki viszont az M1-es autópályán. Késő éjjel még semmit nem haladt a forgalom Tatabánya magasságában, a dugóban álló olvasóink ingerülten kérték ki maguknak a katasztrófavédelem kora esti jelentését, miszerint minden rendben van a sztrádán. A helyzetet szombat délután Orbán Viktor miniszterelnök is felmérte a helyszínen, furgonukkal még egy az autópálya szélén bandukoló fiatal párt is felvettek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül76 bejegyzés
08:03
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Péntekre kihoztak mindenkit

Lassan, de egyre többen szabadulak ki a hó fogságából. Mindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este. Több tucat település azonban még a külvilágtól elzárva várta a szombatot. Az utak letakarításával még nem végeztek, igaz, szombat hajnalra egyre több utat adtak vissza a forgalomnak. Pénteken 13 megyében voltak járhatatlan utak, az ünnepi rendezvények elmaradtak, és még 70 ezren voltak áram nélkül - az eseményekről itt olvashat bővebben, ide kattintva pedig folyamatosan frissülő tudósításunkat nézheti vissza.

08:07
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

A rendőrség vigyáz az elhagyott autókra

Az illetékes főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A közlemény szerint az illetékes rendőr-főkapitányságok a gépjárműveket visszatérően ellenőrzik. A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról, Komárom-Esztergom megyében a 06-34-517-777-es, Győr-Moson-Sopron megyében a 06-96-417-329-es, Fejér megyében a 06-20-210-4506-os telefonszámon.

08:10
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Megindult a záhonyi forgalom

Megszűnt a kamionok várakozása a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A pénteki nagy havazásban és hidegben várakozó kamionsofőröknek a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai teát osztottak, a Záhonyi Járási Hivatal vezetője pedig szendvicsekkel látta el a több órát veszteglő járművezetőket.

08:20
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Négyen halálra fagytak

Az elmúlt 24 órában 4 kihűléses haláleset jutott a rendőrség tudomására - közölte az ORFK a honlapján. Az [origo] kérdésére a rendőrség azt mondta, egyikük sem az utakon vesztette életét, hanem az otthonuk körül, vagy a lakásukban hűltek ki.

A rendőrség szerint az elmúlt 24 órában 31 ember sérült meg közlekedési balesetben, közülük hárman halálosan. 14 baleset súlyos, 14 könnyű sérüléssel végződött.

08:24
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Nem engedik fel az autósokat az M1-esre

Az M1 autópálya megyei szakaszán a rendőrség nem engedi fel a felhajtóknál a Budapest felé közlekedni szándékozó utasokat, mivel a pályán Komárom-Esztergom megyénél feltorlódtak a gépjárművek, illetve a 115-ös km-szelvénytől Budapest irányában hókotrókkal tisztítják az útburkolatot. Ha a munkagépek végeznek a pályatest megtisztításával, újra megnyitják a felhajtókat, és továbbengedik a gépjárműveket.

08:41
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Hat település még elzárva Fejérben

Fejér megyében Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Bakonykuti, Bakonysárkány, Felsődobos még a külvilágtól elzárva várja, hogy elolvadjon a hó.

08:45
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Lókút, Jásd, Bakonynána várja a segítséget

Veszprém megyében Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Szápár, Csetény, Bakonynána várja, hogy kiszabaduljon a hóból.

09:02
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

130 út le-, 20 település elzárva

Még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem érhető el közúton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel. Az út letakarítása felgyorsult azzal, hogy a pénteken még viharos szél ereje csökkent.

Megközelíthetetlen település volt szombat reggel Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.

09:29
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Újra járható az 1-es főút

A rendőrség közleménye szerint újra megnyitották az 1-es főutat. Az utat egyszer már átengedték a forgalomnak, de Tatabányánál kamionok csúsztak össze, ezért újra le kellett zárni. A kamionforgalmat ezúttal nem engedi a rendőrség, csak személyautók haladhatnak az 1-esen.

09:45
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs vész a katasztrófavédelemnél

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A katasztrófavédelem honlapjának veszélyekről tájékoztató térképe szombat reggel

09:51
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Tolnában tíz falu megközelíthetetlen

Személygépkocsival továbbra sem lehet eljutni Fürgedre, Ozorára, Regölybe, Diósberénybe, Szakadátra, Gyulajra, Szakcsra, Jágónakra, Újiregre és Szárazdra Tolna megyében.

10:00
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb baleset az M5-ösön

Az M5-ös autópályán a Röszke felé vezető oldal 18-as kilométerénél egy személyautó korlátnak csapódott, a belső sávot lezárták. A 48-as kilométernél egy kamion hajtott árokba, itt a külső sávot zárták le.

10:11
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Szendvicsezés Nagyszentjánoson

Ungár János olvasónk felvétele
Olvasónk felvétele a Nagyszentjánoson várakozókról

10:17
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Leszakadt a felsővezeték

Leszakadt a felsővezeték a békéscsabai vasútállomás egyik váltója felett, ezért késnek a vonatok a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon - közölte a Mávinform szombat reggel. A mozdonycsere miatt 50-60 perces késés várható.

10:21
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Útban vannak az otthagyott autók

A 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakasza jelenleg egy nyomsávon járható, mert a hóvihar miatt otthagyott autók még forgalmi akadályt képeznek - közölte a katasztrófavédelem.

10:25
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Mogyorósbánya felszabadult

Újabb település szabadult ki a hó fogságából Komárom-Esztergom megyében: Mogyorósbánya is megközelíthetővé vált reggel 9-kor - közölte a rendőrség. Azt is hozzátették viszont, hogy járművel továbbra sem ajánlott arra közlekedni. Nagysápot és Bajótot most szabadítják ki. Hánta, Csatka, Ete, Aka és Szákszend még elzárva Komárom-Esztergom megyében.

10:42
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Feloldották az 1-esen az útzárat

Egy hajnali balesetben Ács és Komárom között 2 kamion ütközött össze. Az útzárat fél tízkor oldották fel, lépésben megindult a forgalom. Az 1-es főútról Szárligetnél mellékútra terelik az autókat, a teherjárművekkel még várni kell.

10:52
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Fejérben kilenc település van elzárva

Mintegy húsz út vagy útszakasz van még mindig lezárva a forgalom elől Fejér megyében. Emelett továbbra is megközelíthetetlen Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya és Mány.

10:56
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Korlátozás az M1-esen

Forrás: Autópálya.hu

11:01
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Lecsúsznak az útról a járművek

Árokba csúszott egy autóbusz Sárospatak közelében a 37-es főúton. Nem sérült meg senki, de a fél útpályát le kellett zárni a műszaki mentéshez. A 8-as főutat két ponton is lezárták: Hosszúperesztegnél és Hajmáskérnél egy-egy kamiont mentenek ki.

11:16
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kidőlt oszlopok miatt nincs áram

Az éjszaka folyamán mintegy tízezer lakosnál állította helyre a szolgáltatást az ÉMÁSZ Nyrt. Észak-Magyarországon. Az áramszolgáltató közleménye szerint viszont továbbra is súlyos problémák vannak oszlopkidőlések és vezetékszakadások miatt a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén.

A katasztrófavédelem által rendelkezésre bocsájtott speciális munkagép használatával meg lehetett kezdeni a legkritikusabb területeken is a középfeszültségű hálózat újjáépítését, az oszlopok beállítását. Több mint 100 ember dolgozik azon, hogy a térségben a mai napon mindenhol helyreálljon a szolgáltatás - írták a közleményben.

11:28
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Helikopterrel szelik át a hóakadályt

Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 fogyasztónál nem volt áram - közölte a cég. A helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen.

Az áramszolgáltató közleménye szerint több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, s azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkát végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert

11:36
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kocsisor a hótengerben

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor
A képre kattintva galéria nyílik
Az ORFK pénteki felvétele, forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

11:50
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Ingyen hívás a havazáshoz

"A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel jóváírjuk ügyfeleink belföldi hívás és sms költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben. Pontos részleteket a jövő héten osztunk meg veletek" - közölte nem sokkal ezelőtt a Telenor, így immár mindhárom szolgáltató bejelentette, hogy valamilyen módon átvállalja a hóban rekedtek mobilozási költségeit.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

12:09
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Juhokat szállító kamion borult fel

A 710-es főutat teljesen lezárták, mert egy juhokat szállító kamion felborult.

12:16
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kamion az árokban

Fotó: Pincési László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

12:20
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Araszolni már végig lehet az M1-esen

Budapest felé már végig lehet közlekedni az M1-esen, feloldották a korlátozásokat. A torlódás miatt viszont csak lépésben lehet haladni.

12:22
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

19 település elzárva

A Magyar Közút 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. Reggel óta 30 utat takarítottak le, és 10 települést szabadítottak ki.

12:39
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Egyre több út járható

Fotó: Pincési László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

12:51
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Megállítják a kamionosokat

Az 1-es főúton, valamint az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest felé közlekedő teherautókat megállítja a rendőrség.

13:03
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Megdőlt a hidegrekord

Szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

13:14
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

MSZP: Megbukott a katasztrófavédelem

Az MSZP szerint felelős kormánynak nyoma sem volt, a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője pedig megbukott az elmúlt 36 órában. A szocialisták vizsgálatot sürgetnek a rendkívüli időjárás okozta problémák nem megfelelő kezelése miatt - közölte Harangozó Tamás.

13:22
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Segítség helyett bírságolt a rendőr

Segítség helyett tizenötezer forintos büntetést kapott egy autós a siófoki rendőrfőkapitányságtól. Az autós a Facebookon osztotta meg a sárga csekket, amely szerint a helyszínen megbírságolta a kiérkező rendőr. A képaláírás szerint másnak nem okoztak kárt, csak az ő autójuk került árokba.

"Én a rendőrségtől segítségnyújtás, segítséghívás vagy bárminemű jó szándék nélkül ezt a csekket kaptam. Két falu között szinte járhatatlan úton, tomboló hóviharban felborulva, átfázva fontosabb volt büntetni, mint segíteni. Köszönöm!" - írta az autós.

Megkerestük a rendőrséget, hogy valódi-e a büntetés és a csekk, egyelőre annyit válaszoltak, hogy vizsgálják az ügyet. Amint érkezik hivatalos válasz, közzétesszük.

Kérjük, ha hasonló eset történt Önnel vagy ismerősével, írja meg az [email protected] címre!

13:26
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Önkéntes segítőket toboroznak

Önkéntes segítőket toboroz a katasztrófavédelem a Hősök terén. A közleményük szerint folyamatosan indulnak a buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe. "Az önkéntesek feladataikról a helyszínen kaphatnak tájékoztatást" - közölték.

13:42
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök viszik autóikhoz a sofőröket

A rendőrség kéri a bajba jutott autósokat, hogy a lezárt pályarészeken veszteglő járművüket rendőri segítséggel szállítsák el. Az otthagyott autókhoz a rendőrök is szállítják a sofőröket.

13:58
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Megnyílt a bánkúti sípálya

Ötven centiméter vastagságú friss hó borítja a bánkúti sípályákat, a felvonók szombat délelőttől ismét üzemelnek - tette közzé honlapján a Bánkút Síklub. A tájékoztatás szerint három felvonó működik, hat pályán lehet síelni. A Bánkútra vezető út járható.

14:13
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Újra rendesen járnak a vonatok Békésben

Megjavították a békéscsabai állomáson leszakadt felsővezetéket a MÁV szakemberei, így megindulhatott a vonatközlekedés villamos mozdonyokkal - közölte a Mávinform. Délelőtt egyórás késéseket okozott a probléma.

14:32
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Amint összegyűlik elég ember, indul a busz

Önkénteseket toboroz a katasztrófavédelem, erről adtak ki a korábbinál bővebb közleményt. Ebből kiderült, hogy az M1-es autópálya kritikus szakaszainak megtisztításához kérik a lakosság segítségét. A Hősök terén lehet jelentkezni, ahol, amint összegyűlik egybusznyi ember, máris indulnak. A résztvevők kapnak szerszámot, ételt és italt. A további részletekről a Hősök terén adnak felvilágosítást.

14:46
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Öt járásban még tilos a közlekedés

Komárom megye déli részén a megyei védelmi bizottság döntése alapján még öt járás területén - Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya - van érvényben közlekedési tilalom.

15:06
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Még nyolcvanan várnak Győrben

Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak - közölte az önkormányzat. Elmondásuk szerint az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget.

15:20
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Haszontalan harckocsik

Négy TEK-es igazította útba lakóhely környékén, csillogó Audit és haszontalan harckocsikat látott, de sárga villogót nem bábolnai olvasónk. Itt olvashatja a részletes beszámolóját.

15:26
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kilométeres kamionsor

Győr-Moson-Sopron megyében a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon sem léphetnek be a nehézgépjárművek hazánkba - írta a Magyar Közút. Ausztria és Szlovákia felől több kilométeres kamionsor vesztegel.

15:38
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Szlovákián át kerülhető az M1-es

Egyik olvasónk, Fersch Attila saját tapasztalata alapján azt javasolja az átutazóknak, hogy a felvidéki Érsekújvár felé érdemes elkerülni az M1-est. Ő pénteken a Vaskapu felől érkezett Magyarországra, az M5-ösön Budapestig lehetett haladni, majd az M0-son át az északi irányba tartó M2-esen át ment az Ipolyságra. Azt írta, néhány helyen jégbordás az út, Érsekújvár felé pedig kátyús, de hómentes az útburkolat.

Érsekújvárig azonban nem szabad elmenni - figyelmeztetett, mert ott is az M1-eshez hasonló a hóhelyzet. A 76-os út kereszteződését elérve Kálna felé kell venni az irányt, észak felé. Kálnától az 51-es úton Nyitra felé, onnan autópályán Pozsony felé, majd onnan Óvár, Győr felé lehet visszatéri Magyarországra.

15:42
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Jégfotelt kínál a Balaton

Forrás: MTI/Varga György
A jövő héten jön a jobb idő - a képre kattintva galéria nyílik

15:50
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Nem jöhetnek be a kamionok délről

A magyar-szerb és a magyar-román határon 13.10 óta a kamionokat nem engedik be Magyarországra, a parkolókban és a termináloknál kell várakozni.

16:11
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Behavazott tűzoltódaru

 Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
Az ORFK felvétele, forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
A képre kattintva galéria nyílik

16:16
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárult az önkéntestoborzás

A katasztrófavédelem közleménye szerint elég önkéntes gyűlt össze a Hősök terén, ezért három órakor lezárták a toborzást.

16:27
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Mindenhol van áram Hajdúban

Csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

16:54
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kilométeres kamionsor

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
A képre kattintva galéria nyílik

17:17
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Mentik a nyájat

Forrás: MTI/Nagy Lajos
A képre kattintva galéria nyílik

17:31
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Fejér megye felszabadult

A munkagépeknek sikerült kiszabadítaniuk a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot, így Fejér megyében már nincs elzárt település - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

17:54
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Az utakról már mindenki kimentettek

Nincs a havazás miatt segítségre szoruló ember az utakon, jármű viszont több mint 100 is akad. Öt település még mindig el van vágva a külvilágtól - közölte a rendőrség szombat délután. Részletek itt.

18:01
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Kihűlőben lévő férfit találtak Nyíregyházán

Egy kihűlőben lévő középkorú férfit találtak szombaton Nyíregyházán, súlyos állapotban szállították kórházba. Egy autóbusz-telephelyen lévő épület mellett, eszméletlen, félig kihűlt állapotban bukkantak rá hajnalban. A személyazonosságát egyelőre nem tudták megállapítani, miután nem voltak nála iratok - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

18:04
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Komárom-Esztergomban csak a főutak biztonságosak

A korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton. A sorozatos balesetek és autóelakadások miatt a munkagépek nem tudnak teljes kapacitással dolgozni, ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak az 1-es, a 10-es és a 81-es főutat, valamint a Tát-Tokod-Sárisáp-Úny vonaltól keletre lévő közutakat használják.

18:35
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Lezártak két utat Szabolcsban

A leszakadt légvezetékek helyreállítása miatt két utat lezártak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délután. A Vasmegyer-Kemecse útszakaszon, illetve az Ibrány-Nagyerdő és a Dombrád-Kistiszahát közötti úton van érvényben a korlátozás a munkálatok miatt.

18:56
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Már csak három település van elzárva

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sorra szabadítja fel az elzárt településeket és a járhatatlan utakat - közölte a társaság. Az Útinform friss jelentése szerint már csak három települést zár el a hó a külvilágtól: Komárom-Esztergom megyében Csatka, Veszprém megyében pedig Felsőperepuszta és Páliháláspuszta települések nem közelíthetőek meg közúton.

A járhatatlan utak száma is folyamatosan csökken, a legfrissebb jelentés alapján 58, döntő többségében alsóbbrendű úton van érvényben teljes útzár.

19:15
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Még a honvédségi lánctalpas is elakadt Szabolcsban

Elakadt egy áramellátás helyreállítását segítő honvédségi lánctalpas jármű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány térségében. A PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas Ibrány határában egy víz alá került magasfeszültségű oszlopnál nyújtott volna megközelítési lehetőséget az E.ON Zrt. szakembereinek. A jármű a mocsaras területen azonban elakadt, így a lövészdandár kiképző bázisáról egy másik kétéltűt szállítanak a helyszínre, hogy kimenekítse a bajba került lánctalpast, és a két eszköz együtt segítse a szerelőket a javítási munkálatok elvégzésében.

Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki maga is az elakadt járművön tartózkodik, telefonon az MTI-nek elmondta: a magasfeszültségű villanyoszlop környéke víz alatt áll, s a nádas területen még a speciális jármű segítségével sem tudták megközelíteni.Várják a mentést, s a katonák bíznak abban, hogy két PTSZ-szel már biztosan segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy a villanyszerelők az üzemzavart végül elháríthassák - tette hozzá.

19:23
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Az M1-esen bandukoló párt vett fel kisbuszával Orbán Viktor

Az üres M1-es autópályán gyalogoló fiatal párt vett fel a kisbuszával Orbán Viktor a miniszterelnök Facebook profiljára szombat délután feltöltött videó tanúsága szerint. Az erdélyi fiatalok bevallásuk szerint csütörtök délután indultak útnak, de akkor még csak az eső esett. A férfit és a nőt csak néhány kilométernyire, az út szélén várakozó kamionukig vitte a kormányfő, aki Pintér Sándor belügyminiszterrel mérte fel éppen arrafelé a hókáosz utáni helyzetet.  

19:56
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Már sehol sincs hófúvás miatti figyelmeztetés

Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat és egyelőre vasárnapra sem adott ki semmilyen veszélyes időjárási jelenséggel kapcsolatos előrejelzést.

20:02
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Ideiglenes forgalomkorlátozás az M1-sen

A közlekedés biztonsága érdekében ideiglenesen leállították a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-84 kilométerszelvénynél, a komáromi lehajtó után.

20:23
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

46 ezer családnál még mindig nincs áram Szabolcsban

A rendkívül rossz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelők szombat délután 16 óráig újabb négyezer fogyasztó helyre tudták visszakapcsolni az áramot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Egyházi Nikoletta ugyanakkor elmondta: a közel ötven órája dolgozó hibaelhárítók erőfeszítései ellenére a megyében 46 ezer fogyasztói helyen továbbra sincs áram.

A Dunántúlról 70 villanyszerelőt irányítottak át Szabolcsba. A szakemberek szombat este és éjszaka is folytatják a munkát. Napközben helikopter, honvédségi lánctalpas járművek és katasztrófavédelmi terepjárók is segítették és segítik a továbbiakban is a munkálatok elvégzését, a hibahelyeket ugyanis nagyon nehéz megközelíteni, hiszen a vastag hótakaró alatt a föld fagyossága már kiengedett, így gyakran elakadnak a járművek a területen.

Az üzemzavar végleges elhárítása áthúzódhat akár a következő napokra is, mert 5000 kilométer hosszú hálózaton okozott károkat a vezetékekre lerakódott jég és hó, illetve a viharos erejű szél, valamint a kidőlt fák is.

A felmérések szerint több mint kétszáz vezetékszakadás, kétszáz oszloptörés történt, és nyolcszáznál is több szigeteléstörést állapítottak meg a hálózaton. Mintegy 30 kilométer A szerelők szakaszosan is, egy-egy transzformátorállomás környékén a munkát elvégezve azonnal visszakapcsolják az áramot.

Az E.ON Zrt. a szóvivő szerint igyekszik segíteni azoknak, akik az áramszolgáltatás hiánya miatt nem tudják fűteni lakásaikat. Az önkormányzatok által kijelölt melegedőhelyeket igénybe vevőket a cég élelemmel és itallal látja el.

20:40
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Már csak öt útszakasz járhatatlan Fejér megyében

Fejér megyében már csak öt olyan útszakasz van, amely nem járható. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint járhatatlan a 8205-es út Fehérvárcsurgó és a 81-es út között, a 8127-es Pusztavám és a megyehatár között, a 6209-es Adony és Káloz között, a Tudatta, hogy a 81-es út Kisbér után nem járható nehéz gépjárművek részére, ezért a rendőrök visszafordítják a kamionokat Székesfehérvár felé. Alternatív útvonalnak a 8-as számú főutat javasolják Ausztria irányába.

20:57
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

A lakosságot okolja a káoszért a katasztrófavédelem

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője az autópálya bábolnai lehajtójánál tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Kossa György tűzoltó dandártábornok elmondta: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Orbán Viktor és Pintér Sándor a helyszínen. A képre kattintva galéria nyílik.

A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt.
Kossa György hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset.

A dandártábornok megjegyezte: a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.

21:06
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Az utolsó Komárom megyei település is kiszabadult

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Csatkát, a településre vezető út 1-1,5 nyomon járható, a szélesítésén továbbra is dolgoznak a szakemberek. Komárom-Esztergom megyében így már nincs elzárt település.

21:31
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Jégbordás szakaszokra figyelmeztet az ORFK

Nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, a fő- és mellékutakon is - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat este közzétett tájékoztatásában.

A rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy az évszaktól eltérő időjárási körülményekre tekintettel a megszokottnál körültekintőbben vezessenek. Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékoztatásait - írták a police.hu oldalon.

21:58
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Mégsincs minden rendben az M1-esen

Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán azonban sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.

Az ORFK szombat kora esti sajtótájékoztatóján még arról számolt be, hogy az autópályán délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom.

Az Útinform tájékoztatása szerint szombat este óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalán is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszafordítják az M7-es felé.

22:11
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Érik az újabb gigadugó

Olvasóink beszámolója alapján ismét teljesen beállt az M1-es. Hegyeshalom és Tatabánya magasságából is több kilométeres kocsisor áll, illetve araszol.

22:38
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Miről beszélnek az illetékesek?!

"Miről beszélnek a minisztérium illetékesei?" - kérdezi ingerülten egy olvasónk, aki szombat este fél nyolctól fél tízig két kilométert haladt az M1-esen Budapest felé a 80-as kilométer magasságában.

22:49
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Megindult a kocsisor az osztrák oldalon

A napközbeni torlódás után Az esti órákban megindult a forgalom szombaton a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán is, ahol előzőleg napközben mintegy 25 kilométeres kocsisor alakult ki - közölte az osztrák rendőrség.

Szombaton nap közben a határ előtt az osztrák oldalon azért alakult ki torlódás, mert az M1-es autópályára délelőtt még nem hajthattak be a teherautók és ezért mindhárom sávot blokkolták a kamionok.

A személyautó-közlekedés délutánra normalizálódott, a teherautó-forgalom estére indult meg. A nap egy részében a határtól Pándorfaluig (Parndorf) állt a teherautósor. A személyautó-forgalmat először a golsi lehajtónál leterelték az A4-esről, délutánra azonban szabaddá tettek egy sávot a számukra.

Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a kamionstopot délben oldották fel. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint az osztrák oldalon a korlátozás feloldása után először szakaszosan engedték tovább a kamionokat.

22:53
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Sehol nincs már elzárt település

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Páliháláspusztát, így már sem Veszprém megyében, sem  az ország más területein nincs elzárt település a hófúvások miatt.

A társaság munkagépei továbbra is dolgoznak a még járhatatlan útszakaszok felszabadításán.

23:03
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Veszprém megyében kiürültk a kijelölt melegedők

Kiürültek a Kiürültek a Veszprém megyében kijelölt melegedők, mindenki hazatérhetett. Hóban elakadt autó sincs a megyében - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombat este az MTI-t.

Révész András elmondta: szombaton 35 esetben hajtottak végre műszaki mentéseket a megye útjain, az esetek többnyire árokba csúszott autóknak, valamint a mentőknek betegszállításoknál segítettek.A közútkezelő szakemberei megtisztították a Nagyvázsony és Tapolca közötti, korábban lezárt szakaszt, így ott is két sávon haladhat a forgalom.

Az áramkimaradást Hajmáskér körzetében a szakemberek megszüntették, a szolgáltató tájékoztatása szerint jelenleg nincs Veszprém megyében sem áram-, sem gázkimaradás - mondta Révész András.

23:28
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Az 1-es úton is vesztegelnek még a kamionok

Törökbálinti olvasónk néhány társával az 1es főút 14 kilométerénél oszt ételt és italt a két napja ott ragadt kamionosoknak. Azt mondja, nem igaz a hír, hogy megindulhatott a kamionforgalom, a járművek végeláthatatan sorban állnak a főút baloldalán és elállják a környék benzinkútjait. Hivatalos szervektől állítása szerint semmilyen más segítséget nem kaptak a veszteglő sofőrök.

23:46
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

A szolnoki vonal kivételével helyreállt a vasúti közlekedés

A Hatvan-Szolnok vonal kivételével a MÁV teljes hálózatán biztosított és kiszámítható a vonatközlekedés - derül ki a társaság szombat esti közleményéből. Az említett vonalon néhány késő esti vonat jelentős, 60-90 perces késéssel közlekedik, mert egy Szolnokra tartó személyvonat elgázolt egy embert Jászberénynél. A rendkívüli időjárás következményeként a vasúton szombaton már sehol sem kellett jelentős késésekre, fennakadásokra számítani. A hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes személyvonatok 15-30 percet késhetnek.

00:17
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Húszezer embernek segített a vöröskereszt

Húszezer embernek segített az elmúlt napok rendkívüli időjárásával összefüggésben csütörtök óta a Magyar Vöröskereszt kétszáz önkéntese és ötven munkatársa.

A humanitárius szervezet közleményében azt írta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Veszprém megye több településén, valamint Budapesten is segítséget nyújtottak a bajbajutott autósoknak, kamionosoknak, buszokon veszteglőknek és az ideiglenes befogadó állomásokon rekedt embereknek.

Emellett az Osztrák Vöröskereszt csaknem 140 munkatársa és önkéntese is segítette a magyarok munkáját az M1-es autópálya kritikus szakaszain. A Magyar Vöröskereszt pénteken gyűjtést indított 1359-es adományvonalán.

00:41
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Az M1-esen még mindig van lezárt szakasz

Még mindig dolgoznak a munkagépek az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán. A 79-es kilométerszelvénynél járnak a hómarók, és tisztítják, szélesítik a pályatestet. Győr felé a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között nem is járható a pálya, előtte leterelik az autósokat.

Megindult közben a forgalom az 1-es számú főúton, ahol a jegesedés órákra megbénította a közlekedést Ács és Komárom között - közölte szombat késő este a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Az M1-es autópálya Győr felé a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között továbbra sem járható. 

A 81-es számú út Komárom-Esztergom megyei szakasza továbbra sem járható, ott a közlekedők biztonsága érdekében a rendőrség leállította a forgalmat Győr és Mór között. Az út sózását már megkezdte a közútkezelő.

00:58
március 16, 2013
Vágólapra másolva!

Percről percre tudósításunkat lezárjuk, holnap reggeltől ismét beszámolunk a helyzetről.