Be volt állva a Bándy-gyilkosság vádlottja - elkezdődött a per

Események

Vágólapra másolva!
Tanúk sorát hallgatták meg a pécsi bíróságon a Bándy Kata-gyilkosság első tárgyalási napján. A vádlott P. László vallomásának többször ellentmondtak a tanúk, a megbilincselt férfi maga elé meredve, szinte mozdulatlanul töltötte az egész tárgyalási napot. A feszültség tapintható volt, amikor reggel a férfit bevitték a bíróságra az őrök, odaszólt valaki: "Lőjétek fejbe!"
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül70 bejegyzés
07:05
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Hogyan halt meg Bándy Kata?

Hétfő reggel kilenckor kezdte tárgyalni a Pécsi Törvényszék Bándy Kata meggyilkolásának ügyét. A huszonöt éves pécsi lányt a vád szerint P. László fojtatta meg, akit aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével vádol az ügyészség. Három tárgyalási napot tűztek ki, a per kedden és szerdán is folytatódni fog. A bíróság 53 főt idézett meg, tanúkat, szakértőket is ki fognak hallgatni, ítélet azonban még nem várható.

A vádlott anyja február elején azt nyilatkozta a Bama.hu hírportálnak, hogy a fia megdöbbentő dolgokat fog mondani a tárgyaláson. "Biztos vagyok benne, hogy nem egyedül volt jelen a gyilkosságnál, ezt támasztja alá, hogy több ember DNS-ét is megtalálták. Ismerem a fiamat. Ha azt mondanák, hogy lopott, hogy csalt, vagy ilyesmiket követett el, elhiszem, de azt nem, hogy gyilkolt. Mindig nagyon szép barátnői voltak. Amikor meghallották, hogy mit beszélnek Laciról a hírekben, közülük többen kijöttek ide hozzám, a tanyára, és azt mondták, ők sem hiszik, hogy ezt ő tette, de azt végképp nem, hogy egyedül tette" - mondta P. László édesanyja a Bama.hu-nak.

Rendőrökön végzett stresszteszteket

A Pécsen rendőrpszichológusként dolgozó Bándy Kata 2012. július 8-án éjjel tűnt el, amikor egy buliból tartott hazafelé. A lány mozgását egy darabig nyomon tudták követni a térfigyelő kamerák felvételei alapján, a lakására azonban már nem érkezett meg.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Mécsesek a meggyilkolt Bándy Kata lakása előtt

A holttestét július 11-én találták meg egy bokros területen a pécsi Délibáb utcában (az aznap készült helyszíni riportunkat itt olvashatja). A lány apja a holttest megtalálásának napján azt mondta az [origo]-nak, hogy Bándy Kata az egyetemi tanulmányok megkezdésekor kapta a környéken lévő lakását, egyedül élt benne, és szerinte gyakran megtette gyalog azt a hazautat, amelyet akkor is megtett, ugyanis nem volt autója.

A lánya rendőrségi munkájáról annyit tudott, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat végezte a rendőrökön. Egy másik családtag ezt úgy pontosította, hogy stresszteszteket végzett a rendőrökön, valamint a rendszeres alkalmassági szűréseket, illetve a rendőrnek jelentkezők pszichológiai alkalmassági vizsgálatait csinálta.

Megtetszett a gyilkosnak Bándy Kata

A pszichológusnő vélt gyilkosát, P. Lászlót július 15-én fogta el a rendőrség. A férfi két nappal később részletes beismerő vallomást tett. P. László gyilkosság előtt egy romházban csövezett a barátnőjével Pécsett. Kelebiából származik, csak átmenetileg volt a városban. Még napokkal a gyilkosság után is posztolt a Facebookra, amíg el nem kapták. Kirendelt ügyvédje szerint a gyilkosságnak egyszerűen szexuális indítéka volt, az áldozatot korábban nem ismerte.

Dakos József, a Baranya megyei rendőrfőkapitány az ügyről július 21-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a férfi egyedül követte el tettét. A kapitány a tájékoztatón részletesen elmagyarázta, hogyan történt a gyilkosság. A nyomozók szerint Bándy Kata már éppen hazaért, és a lakása előtt találkozott P. Lászlóval. Megpróbált a lánnyal kapcsolatot teremteni, ő pedig valamilyen okból nem ment be a saját lakásába, hanem elindult az utcán. P. László le-lemaradva követte.

A Blikk értesülése szerint azonban egy szemtanú azt mondta a rendőröknek, hogy egy utcán sétáló párt látott. A férfi átölelte a lányt, akinek csak az arcán látszott az ijedtség. Ez után történt az összetűzés.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A holttestet egy bozótos területen találták meg

A rendőrfőkapitány szerint a gyanúsított azt állítja, hogy nem akarta megölni a lányt, csak fojtogatta, hogy ne kiabáljon. A lány halálát fulladás okozta, a gyilkosság után pedig P. László megpróbálta eltüntetni a holttestet. A főkapitány szerint amikor távozott a helyszínről, P. László magával vitte Bándy Kata mobilját és pénzét is, a táskáját és a bankkártyáját pedig a kukába dobta.

A vádlott eddig több, egymástól eltérő tartalmú vallomást is tett. Egyszer például azt vallotta, hogy megerőszakolta a lányt, majd visszavonta a vallomást, később viszont ismét megerősítette. A Bama.hu információi szerint a vádiratban szexuális erőszak is szerepel P. László ellen. A férfi azt állította, szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott. Szakértők szerint azonban P. László beszámítási képességét a kábítószer- és italfogyasztás sem befolyásolta, teljes mértékben beszámítható volt.

Jogszabályt is módosítottak miatta

A rendőrség tavaly decemberben zárta le a Bándy Kata megölése miatt indult nyomozást, az ügyészség pedig január elején emelt vádat P. László ellen aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki a férfit, akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

A gyilkosság nagy vihart kavart, a pszichológusnő eltűnése után több ezren csatlakoztak a keresésére indított oldalhoz a Facebookon, a temetésére pedig több százan mentek el. A kormány nevében Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere búcsúztatta, aki "méltó és elrettentő büntetést" kért Bándy Kata gyilkosára. Az ügyben Orbán Viktor is megszólalt, a miniszterelnök együttérzését fejezte ki Bándy Kata szüleinek, azt mondta, az egész ország mögöttük áll a tragédia után.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Bándy Kata koporsója a szekszárdi temető ravatalozójában

A Bándy-gyilkosság is közrejátszott abban, hogy a Belügyminisztérium szigorította a szabálysértési elzárások végrehajtásáról szóló rendeletet. P. Lászlónak ugyanis börtönben kellett volna lennie a gyilkosság időpontjában. Húsz napra kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe, mert nem fizetett meg egy rá kiszabott, negyvenezer forintos szabálysértési bírságot, de nem ment be.

Az ORFK akkor azt közölte, hogy a szabályok szerint nyolc napig nem intézkedhettek, így a gyilkosság előtt nem vihették börtönbe a férfit. A rendeletmódosítás értelmében a korábbi nyolc helyett öt nap után kell elővezetnie a rendőrségnek azt, aki nem vonul börtönbe.

10:02
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a tárgyalás

Elkezdődött a Bándy-ügy tárgyalása. A vádlott vállalta, hogy felvételek készüljenek róla.

10:13
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Lőjétek fejbe!

A vádlott P. Lászlót kommandósok kísérték be a terembe, az utcán is sok kommandós kísérte, egy kisebb incidens is történt: egy, az utcán pakoló munkás odaszólt, amikor behozták, hogy "lőjétek fejbe a rohadékot!".

10:16
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nem minden lesz nyilvános

Bándy Kata rokonai zárt tárgyalást kértek a nyilvánosság kizárásával, de a bíróság elutasította a kérelmet. Csak a nemi sérelemről szóló részekről nem lehet kép- és hangfelvételt készíteni.

10:17
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Érkezik a vádlott - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

10:21
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

A vádlott ölelgette Bándyt

A vádat ismertetik, eszerint történt szexuális erőszak. Bándy megpróbált elmenekülni P. elől, aki a lakása előtt szólította meg, és közeledni próbált hozzá. Bándy nem ment fel a lakásba, helyette az utcán indult el, járókelőkkel akart találkozni. P. követte, ölelgette, végül egy játszótéren rátámadt.

10:22
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Menekülni próbált Bándy

Bándy a vád szerint megpróbált védekezni, el is menekült, de P. utolérte.

10:26
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Zsúfoltság a tárgyalás előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

10:28
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nem akarta, hogy sikoltozzon

Az erőszak közben Bándy védekezett, ezért P. - hogy ne sikoltozzon az áldozat - Bándy táskájának vállövét a nyaka köré tekerte, és megfojtotta. P. az emberölést elismerte a bíróságon, de a brutális verést és az ismerkedést nem.

10:32
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Tizenegyszer volt büntetve

P.-nek nincs munkája, nőtlen, tizenegyszer volt büntetve, van egy fél családi háza Kelebián, és egy gyereke. Több vallomást is tett.

10:35
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Füvet szívott, bort ivott a gyanúsított

P. egyik vallomása szerint Kelebiáról jött Pécsre, a Magtár utcába, ahol egyszerre több nővel is együtt volt az eset napján, és két füves cigit is elszívott. Aztán a pécsi belvárosban mászkált, bort ivott.

10:40
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Állítólag csókolóztak

P. a Dugonics utcában találkozott Bándyval, akivel szóba elegyedett, majd P. vallomása szerint sétáltak, megkérdezte tőle, hogy miért járkál ilyenkor egyedül, van-e barátja, miért nincs. Végül a vallomás szerint megcsókolta, Bándy szerinte nem tiltakozott, de a szexuális érintkezést visszautasította, ami P.-t feldühítette.

10:42
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. feszülten figyeli a bírót

P. feszülten figyeli a bírót, a második vallomás szerint nemcsak füvet szívott, hanem más drogot is fogyasztott, csavarogni kezdett, de nem volt konkrét célja. Bár tudta, hogy a drogot nem lehetne alkohollal keverni, mégis vett bort, és megitta.

10:47
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Van kedved beszélgetni?

P. vallomása szerint lakása előtt találkozott Bándyval, aki leejtette a kulcsát. Van kedved beszélgetni? - kérdezte P. a vallomás szerint, amire állítólag az volt a válasza Bándynak, hogy nincs.

10:52
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy keze elernyedt

Bándy a vallomás szerint megijedt P.-től és sietősen távozott. P. utána eredt, utolérte, és beszorította egy füves területre. Elvette a táskáját, a szíját rátekerte a nyakára, majd P. egyszer csak arra eszmélt, hogy Bándy keze elernyed.

10:59
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. csak "normális közösülést" akart

"Normális közösülést szerettem volna" - mondta egyik kihallgatásán P. Most következik annak a vallomásának az ismertetése, amelyet utoljára tett, és amelyet fenntart.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

11:03
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kata és Laci

P. László vallomásában azt állította, nemcsak kiszemelte Bándy Katát, hanem ismerte is korábbról. Egy nyári estén ismerkedtek meg egy parkban, a lány egy padon ült és olvasott, P. pedig megkérdezte tőle, hogy hány óra. A férfi szerint beszélgetni kezdtek, két nap múlva pedig megint összetalálkoztak az utcán. Ekkor mutatkoztak be, mint "Kata és Laci".

11:07
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

A lány elutasította a közeledést

P. - a vallomása szerint - megpróbálta megszerezni a lány elérhetőségeit, de nem kapta meg őket, és amikor randevúra akarta hívni, akkor is elutasította a férfit. Nem mondta meg neki a vezetéknevét sem. Ugyanakkor a gyanúsított állítása szerint a beszélgetéseik során kiderítették egymásról, hogy P. börtönben volt, Bándy Kata pedig pszichológus.

11:09
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Őrök és fotósok gyűrűjében a gyanúsított - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

11:13
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

"Csók lett belőle"

P. a vallomásában azt állítja, végül egy harmadik vagy negyedik találkozón Bándy Kata már elárulta neki a vezetéknevét, legközelebb pedig P. megkérdezte tőle, hogy megpuszilhatja-e, de végül "csók lett belőle". A következő találkán P. vallomása szerint már le is feküdtek egymással egy játszótéri padon. Ez után következik a vallomásban a gyilkosság napja - jelentette tudósítónk.

11:15
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László a bíróságon - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

11:18
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nem értette, miért kéreti magát a lány

A legközelebbi találkozón P. a vallomása szerint kérdőre vonta a lányt, hogy miért "kéreti magát ennyire", és miért nem akar vele napközben találkozni. Ez egy játszótéren történt. P. szerint lehet, hogy szégyellte őt a lány, talán a tetoválásai vagy a cigánysága miatt.

11:21
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

"Ideges lett, és megfogta a nyakát"

P. azt vallotta, hogy a lány a vita után haza akart menni, de ő ideges lett, és megfogta a nyakát. Végül arra eszmélt - állította -, hogy a lány keze elernyedt, vagyis megfojtotta.

11:23
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy nem is volt Magyarországon

A vallomás felvétele közben a nyomozó egy-két ellentmondásra is rákérdezett - derül ki a bíróságon felolvasott iratból. Például rámutatott, hogy a lány és P. állítólagos korábbi találkozásai idején Bándy Kata nem is volt Magyarországon, hanem Hollandiában. Erre P. azt felelte, hogy ez esetben más időpontokban történtek a találkák.

11:25
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szextárskereső gyengíti a védekezést

A nyomozó megkérdezte azt is, hogy ha tényleg elmélyültek a férfi érzelmei Bándy Kata iránt, akkor miért regisztrált egy szextárskeresőre ebben az időben. A gyanúsított erre kitérő választ adott.

11:26
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. fenntartja a vallomást

P. László a bíróság előtt fenntartotta a vallomását, és hozzátette, hogy a részvétét fejezi ki a lány családja felé. Az ügyész kérdései következnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

11:34
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Miért mindig csak véletlenül találkoztak?

Az ügyész arról faggatja P.-t, hogy miért nem vette fel rendesen a kapcsolatot Bándy Katával, hiszen a vallomása szerint mindig csak véletlenül találkoztak. P. szerint azért, mert nem tudta a számát, és a Facebookon keresztül sem tudta elérni.

11:35
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szoros lábbilincs is van a rabruhás P.-n

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

11:38
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Használta-e a táska vállszíját?

A korábbi vallomásaiban P. kétszer is azt állította, a táskája vállszíjával fojtotta meg Bándy Katát, de legutoljára azt mondta, hogy kézzel. P. szerint a vállszíjas motívum nem volt igaz.

11:41
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

A bíró keresztkérdést tesz fel

A bíró megkérdezi P.-től, hogy ha korábbról is ismerték már egymást a lánnyal, akkor pontosan milyen időpontokban találkoztak. P. szerint ötször találkoztak a gyilkosság előtt, az első alkalom június végén lehetett. A bíró viszont tudja, hogy Bándy Kata ekkor nem is volt Magyarországon. Nagyobb kihagyások is történtek a találkozások között - felelte erre P. László.

11:44
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték a találkozásokra

Milyen bizonyíték van arra, hogy korábban már többször találkoztak Bándy Katával? - szegezte a kérdést a bíró P. Lászlónak. Mivel ezek este történtek, nem látta őket senki, és a férfi a barátainak sem említette a kapcsolatát a lánnyal - védekezett P.

11:46
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Két óra szünet

A bíró 13 óráig szünetet rendelt el a tárgyaláson, amely tanúk meghallgatásával folytatódik majd.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

14:10
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Folytatódik a tárgyalás

Tanúk meghallgatásával folytatódik a Bándy-gyilkosság bírósági tárgyalása Pécsen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
P. László érkezik a szünet után a bíróságra.

14:14
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

A szülők is tanúskodnak majd

A tanúk között lesz P. László anyja, és Bándy Kata apja is. Az első tanú sem a neve, sem az arcképe közléséhez nem járul hozzá, mindesetre ő a lány egyik kollégája, akinek először tűnt fel, hogy nem ment dolgozni hétfőn. A tanú szerint először azt hitték, hogy elaludt, mert nagy meleg volt azokban a napokban.

14:16
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Azt hitték, Bándy Kata csak elaludt

A kollégák közül valaki elment Bándy Kata lakásához, amikor a lány nem ment dolgozni. Csöngetett, de nem válaszolt senki, erre már megijedtek a munkahelyén. Keresték a Bándy családot, de ők sem találták meg, ekkor fordultak a rendőrökhöz - derül ki a tanú beszámolójából.

14:20
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy épp egy szakításon volt túl

A tanú nem tudott arról, hogy Bándy Katának új kapcsolata lett volna (pedig P. László azt állította, hogy összejöttek), pedig bizalmas kapcsolatban voltak. Sőt a lány éppen akkor volt túl egy fájdalmas szakításon.

14:21
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy Kata apja következik

A következő tanú Bándy Kata apja, aki nem járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla - jelentette tudósítónk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:25
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Halkan és szomorúan beszél az apa

Szomorú és halk Bándy Kata apjának a hangja, ő volt az, akivel a lánya utoljára beszélt telefonon a gyilkosságot megelőző estén. Szerinte is megviselte a korábbi szakítása a lányát - sírt is miatta -, abban a helyzetben nem volt nyitott új kapcsolatra. Az apa sem tudott róla, hogy bármilyen új kapcsolata lenne kialakulóban Bándy Katának.

14:29
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Elhagyja a termet az apa

Maradhatna, de inkább elhagyja a termet Bándy Kata apja, aki befejezte a tanúskodást. A következő tanú a lány volt barátja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bándy Kata volt barátja és P. László

14:39
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nem szólt, hogy zaklatja valaki

2007-ben ismerkedtek meg, 2009-ben jöttek össze és 2012 májusában szakítottak - mondta el a bíróságon Bándy Kata volt barátja. A kapcsolat ideje alatt a lány nála lakott egy Mecsek melletti házban, utána viszont a Dugonics utcába költözött. A szakítás után is találkoztak néha, Bándy Kata nem tett neki említést arról, hogy valaki zaklatta volna.

14:42
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy Kata jó nevelést kapott

- Nehéz volt Bándy Kata közelébe férkőzni, vagy nyitott volt? - kérdezte a bíró a tanút.
- Az emberekkel nyitott volt, de párkapcsolatok terén más volt a helyzet. Mindig úgy viselkedett, mint egy jó nevelést kapott lány - mondta a volt barát.

14:47
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Kizárt, hogy Bándy elcsábult volna

Kizártnak tartom, hogy Bándy Kata úgy viselkedett volna, ahogy P. László leírja - mondta a bíró kérdésére a tanú. A férfi szerint a lány sok fiúnak tetszett, de mindig visszautasította őket. Hozzátette, hogy egyenesen kegyeletsértőnek tartja P. állítását, hogy összejött volna vele a lány.

14:49
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy sokat sírt, le is fogyott

A következő tanú Bándy Kata gyerekkori barátnője, akivel azóta is folyamatosan tartották a kapcsolatot. A lány azt mondta, Bándy Katát tavaly nagyon megviselte a szakítása, sokat sírt, le is fogyott. Bándy azt is említette neki, hogy akár újra is kezdené a kapcsolatát a volt barátjával, de soha senki másról nem tett említést.

14:52
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy konzervatív lány volt

Bándy Kata zárkózott életet élt, csak a legközelebbi barátait hívta fel a lakásába. Konzervatív lány volt - mondta a barátnője.

15:00
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy Kata nem mászkált este

A barátnő határozottan kijelentette, hogy Bándy Kata nem mászkált el sétálni esténként, nem ücsörgött a parkban, nem maradt ki esténként - inkább a barátnőjével nézett sorozatokat otthon. A gyilkosságot megelőző hetekben sem maradt ki, egyszer sem. Ez gyökeres ellentétben áll P. László vallomásával, aki szerint többször is séta közben, parkban találkozott a lánnyal, ráadásul esti sötétségben.

15:03
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs kérdésem, bíró úr

A tanúk meghallgatását P. László csendben ülte végig. Bár lett volna lehetősége arra, hogy kérdéseket tegyen fel nekik, mégsem tette meg, holott többször mondtak ellent az ő állításainak. Ennek ellenére mindig csak annyit mondott: "Nincs kérdésem, bíró úr."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotókért kattintson a képre!

15:05
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László védője jegyzetel

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
P. László védője, dr. Solymos Sára a bíróságon

15:10
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

"Féltékeny típus volt" P.

A következő tanú P. László volt élettársa - és gyermekének az anyja -, a kapcsolatuknak azért lett vége, mert P. "mással is" összeköltözött. A tanúskodó nő kelebiai, ott éltek együtt. P. ekkor tetoválásokat készített, munkája nem volt. Hárman havonta körülbelül 60 ezer forintból éltek, mondta a nő, hozzátéve, hogy körülbelül júniusban költöztek Kelebiáról Pécsre hárman - P., a tanú és az unokatestvére. P. "féltékeny típus volt", mondta.

15:16
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. nem ivott, de drogozott

A nő csak egy hetet lakott Pécsett, utána összeveszett P.-vel, mert az összejött egy másik lánnyal, aki a Magtár utcai házban lakott (itt lakott P. is, itt keresték a rendőrök is, amíg meg nem találták és el nem fogták). Többet nem tudott mondani, mert a férfi nem kereste őt a gyilkosság után, amiről csak másoktól hallott. A kérdésekre még elmondta, hogy P. nem ivott gyakran alkoholt, drogot viszont fogyasztott, az ágyban pedig normálisan viselkedett, nem volt agresszív.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
P. László és a volt barátnője

15:17
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László anyja következik

A következő tanú P. László anyja, aki kételkedik benne, hogy a fia elkövette a gyilkosságot.

15:19
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. csak maga elé mered

P. László anyja ránézett a fiára, úgy mondta, hogy vallomást akar tenni - pedig joga lett volna megtagadni -, de tudósítónk szerint P. ekkor és azután is csak ugyanúgy meredt maga elé, mint addig.

15:24
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László anyja és volt élettársa - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15:27
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Rászólt a bíró az anyára

P. László anyja nem hiszi, hogy a fia gyilkos lenne, mert nem erőszakos fajta. A bíró erre megjegyezte, hogy végül is még nem ölt embert, de rabolni már rabolt a férfi. Hozzátette, hogy a vélemények nem érdeklik a bíróságot, csak a tények.

15:32
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Szökés közben felhívta az anyját

Miután P. elment Kelebiáról, egyszer hívta fel az anyját, a gyereke után érdeklődött. Ekkor már szökésben volt, a gyilkosság miatt keresték. Akkor telefonált, amikor már Kelebia felé tartott, de nem ért haza: az anyának a rendőrök mondták, hogy már ne várja haza a fiát, mert elfogták.

15:35
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Börtönről börtönre járt P. László

Az ügyvéd kérdésére P. László anyja azt mondta, hogy a fia intézetben nevelkedett, abból élt - többek között -, hogy elment kézművessegédnek, tartós munkája nem volt. A bíró erre közbevetette, hogy ezenkívül összesen hat évet eltöltött különböző börtönökben.

15:37
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László közbeszólt

Kétszer is meglátogatták P.-t Pécsen, mondta az anya a bíróságon. Ő és P. gyereke voltak a városban, de nem emlékezett pontosan, hogy ezek mikor történtek. P. most először közbeszólt, azt próbálták közösen tisztázni, hogy mikor is jöttek Pécsre látogatóba. Eléggé belezavarodtak az időpontokba.

15:40
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Tíz perc szünet

Tíz perc szünet, utána hat további tanú következik. A szünet elrendelése után az anya megkérte a bírót, hadd beszéljen a fiával, akit közben elvezettek az őrök. A bíró röviden csak annyit reagált, hogy ez nem az ő hatásköre, hanem a büntetés-végrehajtásé.

15:58
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Folytatódik a tárgyalás

Bándy Kata egy távoli rokona volt az első tanú a szünet után. A nő 2000 óta ismerte Bándyt, akinek az egyik legjobb barátnőjévé vált. Folyamatos kapcsolatban voltak, őt látogatta meg Bándy akkor is, amikor a halála előtt nem sokkal Hollandiába utazott. Ez a tanú sem tudott semmit arról, hogy a lány mással új kapcsolatba kezdett volna.

16:05
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

A bíró végig látni akarja P.-t

Bejött a következő tanú - a vádlott unokatestvére -, aki éppen a bíró és P. László közé állt be. A bíró rászólt, hogy álljon arrébb, "hogy lássam a vádlottat, mert néha ránézek" - mondta.

16:12
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Senki sem hallott P. és Bándy kapcsolatáról

Ez a tanú sem emlékszik arra pontosan, hogy P. - vele együtt - mikor érkezhetett Pécsre, körülbelül tavaly májusra tippel. Neki volt indoka, hogy Pécsre jöjjön, mert a barátnőjét látogatta, de P. Lászlónak nem nagyon - mondta. Amikor a Magtár utcába költöztek, az egész napot ott töltötték, nem csináltak programokat, legfeljebb a boltig vagy a buszmegállóig mentek el - mondta a férfi az ügyvéd kérdésére. Azt is mondta, hogy ő csak arról a lányról hallott P. Lászlótól, akivel a Magtár utcában összejött.

16:14
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Aznap is, másnap is beszívtak

A férfi a gyilkosság napján is találkozott P. Lászlóval, együtt szívtak. Aztán elváltak, és másnap ugyanez ismétlődött meg - mondta a tanú.

16:17
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Feltűnt, hogy P.-nek új mobilja van

A gyilkosság másnapján a tanú semmi különös változást nem látott P. Lászlón, de az feltűnt neki, hogy nála van egy idegen mobiltelefon, amely Bándy Katáé volt.

16:20
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. László anyja a homlokát törli

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

16:25
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

P. lefotózta a barátnőit

Az unokatestvér, akivel együtt költözött fel Pécsre P. László, olyannak ismeri a vádlottat, mint aki nem iszik bort, pláne nem egymagában. Arról is beszélt, hogy a férfinak nem volt sok pénze, mert különben Marlborót vett volna, de nem az volt nála. Sok barátnője volt, le is szokta fotózni őket - mondta még egy kérdésre válaszolva.

16:26
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Két barátnő következett

A következő tanú Bándy Kata egy barátnője volt, akivel az egyik korábbi munkahelyén dolgoztak együtt. Egy-két kérdés után a következő tanú jött, ő is a megölt lány barátnője volt.

16:28
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Jót bulizott a halála estéjén Bándy Kata

Bándy Kata legjobb barátnője beszélt, az ő születésnapját ünnepelték a gyilkosság napján, szombaton este. Több helyen is buliztak, Bándy Kata jól érezte magát. A többiek még maradtak, és átmentek egy sörözőbe, de Bándy hazaindult. Mindig a forgalmas utakon közlekedett - mondta kérdésre a barátnő.

16:36
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Megdőlt P. cipős története

A bíró szerint a tanúnak még korábban mutattak egy fotót Bándy holttestéről. Ekkor a barátnő azt mondta, ugyanabban a cipőben volt a lány, mint amit a bulin is viselt. Ez ellentmond P. László állításának - ez abban a vallomásában hangzott el, amelyet végül is fenntartott -, hogy Bándy előbb felment a lakásába, átváltotta a cipőjét, és csak az után ment el vele este.

16:43
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Bándy szégyenlős lány volt

A barátnő szerint Bándy Kata szégyenlős lány volt, még fürdőruhában sem mutatkozott szívesen. Őt egy másik tanú követi, aki szintén részt vett a lány halála napján rendezett bulin.

16:48
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Megtiltották az élő közvetítést

A bíró észrevette, majd megtiltotta, hogy a sajtó élőben közvetítsen a tárgyalásról, ezért most percről percre tudósításunkat egyelőre felfüggesztjük. A mára tervezett tanúvallomások közül még kettő van hátra. A fejleményekről a tárgyalás után beszámolunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

16:57
február 18, 2013
Vágólapra másolva!

Véget ért a tárgyalás

Véget is ért a tárgyalás, kedden folytatják további tanúk meghallgatásával.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!