Pottyantós budira panaszkodnak a közmunkások - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Sürgősen módosítani kell a médiatörvényt, ezért a héten a szokásos kettő helyett három napon át ülésezik a parlament. Kövér László a parlament hétfői ülésén felháborítónak nevezte, hogy a Jobbik két év után sem tud viselkedni az ülésteremben. Az ellenzéki párt képviselők ugyanis transzparanseket tartottak a magasba egyik frakciótársuk beszéde alatt. A kereszténydemokraták kifejtették, hogy nem tetszik nekik az abortusztabletta, Gőgös Zoltán ismét a földbérletek pályáztatása miatt kelt ki magából, az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt, hogy embertelen körülmények között, szinte rabszolgaként dolgoztatják a közmunkásokat Pusztaottlakán, de több képviselő is az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya miatt panaszkodott. Az [origo] percről percre tudósítása.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül72 bejegyzés
12:23
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Hosszú szavazás kezdődik

Három napot is ülésezik a héten az Országgyűlés: a szokásos hétfői és keddi ülésnapok mellett csütörtökre is beiktattak egy ülésnapot, hogy elfogadhassák a médiatörvények módosításáról szóló jogszabályt. Hétfő délután hosszú szavazásba kezd a parlament, tucatnyi törvényt és határozati javaslatot fogadhatnak el, illetve döntenek módosító indítványokról is, többek között megváltoztatják az idei költségvetést is. Szintén a hét első ülésnapján fogadhatják el a képviselők Koszorús László fideszes képviselő törvényjavaslatát, amely a lakcímnyilvántartásról szóló törvényben rögzítené, hogy a kormánynak joga van kikérni a polgárok nevét, címét, születési helyét és idejét, illetve családi állapotát.

12:50
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Fél nap alatt lezavarják az adókról szóló vitát

Kedden általános viták lesznek, ennek keretében három adóvitát kell lefolytatnia a parlamentnek az évközi adócsomagról, a pénzügyi tranzakciós illetékről (közismertebb nevén a csekkadóról) és a biztosítási adóról. Az évközi adócsomag annyira sürgős a kormánynak, hogy a részletes vitával nem várják meg a következő hetet, hanem már csütörtökön lebonyolítják, így a jövő héten már szavazni lehet a módosító indítványokról.

13:04
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Mit rejteget a kormány?

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán napirend előtti felszólalásában a napokban forgalombahozatali engedélyt kapott abortusztablettáról értekezik. Horváth István fideszes képviselő tiszta vizet kíván önteni a pohárba, a jobbikos Gyöngyösi Márton pedig azt próbálja megfejteni napirend előtt, hogy mit rejteget, mitől fél a kormány.

13:12
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Rabszolgaként dolgoztatott közmunkások

Az LMP-s Szél Bernadett a belügyiminisztert interpellálja a szerinte rabszolga módon dolgoztatott helyi közmunkásokról. Lukács Zoltán, szocialista képviselő az emberi erőforrások miniszterét faggatja "A Nemzeti Kormány Nemzeti Galériája" címmel benyújtott interpellációjában. A diákmunka rendszerben tapasztalható visszaélések miatt aggódik felszólalásában a jobbikos Farkas Gergely. Képviselőtársa, Z. Kárpát Dániel pedig szintén Balog Zoltántól vár választ arra, hogy mikor állhat meg a népesedési mélyrepülés.

13:46
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Miskolcról hajóval a Balatonhoz

A devecseri szűrőközpont felállításáról és az automata gyógyszerelési rendszerről kérdezik az illetékes minisztereket jobbikos képviselők. Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezi Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy meddig kell még tűrni az esztelen pénzherdálást, míg a szintén szocialista Pál Béla rejtélyes, "Miskolcról hajóval a Balatonhoz?" címmel kérdezi Matolcsy Györgyöt.

14:47
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbikosok tüntetnek a Parlament előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:50
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Az oligarcha-bizottságról döntenek

Várhatóan hétfőn kora délután dönt a parlament arról, hogy napirendre vegyék-e "a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" létrehozásának kérdését. A vizsgálóbizottság felállítását Vona Gábor, a Jobbik-elnök kezdeményezte május 8-án, mivel szerinte Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől (ezekről részletek ezekben a cikkekben) "hangos a média és a politika". A pártelnök utalt arra is, hogy a parlamentben Orbán Viktor kormányfő is kapott kérdést a Fideszhez kötődő üzletemberekről, és Vona szerint a miniszterelnök nem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

15:08
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Kezdődik az ülés

Kövér László nyitja meg a heti ülést. A képviselők kezdik elfoglalni helyeiket, közben egymással beszélgetnek, Jávor Benedek, LMP-s képviselő még elintéz egy telefont.

15:09
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Élménygazdag Magyarország

A litván törvényhozás elnökét és delegációját köszönti a díszpáholyban Kövér. A házelnök élményekben gazdag magyarországi tartózkodást kíván a vendégeknek.

15:12
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Elutasítjuk az abortuszt

A KDNP-s Nagy Kálmán kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Az abortusztabletta forgalombahozatali engedélyt kap Magyarországon - kezdi beszédét a képviselő, aki leszögezi: a KDNP az abortusz minden formáját elutasítja. "Magyarországon 100 élveszületésre 43 abortusz jut" - mondja Nagy, aki más európai országokat hoz fel példának. "Ez az adat annyira megdöbbentő, hogy minden embert meg kell, hogy rázzon ebben az országban" - hívja fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus.

15:15
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nem is gyógyszer

A képviselő folytatja: szerinte az sem teljesen biztos, hogy az abortusztabletta egyáltalán gyógyszernek minősül-e. Nagy a méh kiürüléséről és a pszichés megterhelésről beszél, majd hozzáteszi: hogy a tabletta ára 70 euró. A képviselő azt is vitatná, hogy terhességmegszakítás egyáltalán a nők önrendelkezési joga-e.

15:17
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Szócska nyugtat

Szócska Miklós válaszol a kormány nevében. Az államtitkár a készítmény regisztrációjáról és az európai gyógyszerkódexről beszél. A magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik - nyugtatja meg koalicíós partnerét Szócska. Még csak a folyamat első részénél tartunk - teszi hozzá.

15:21
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Pusztulásba taszított baromfik

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba" címmel beszél napirend előtt a fideszes Horváth István. A képviselő szerint egyértelművé kell most már tenni, hogy mi a helyzet nemzeti kincsünkkel: a földdel. Magyarország felemelkedésének egyik kulcskérdése a vidék felemelkedése - árulja el a nagy titkot Horváth. "Mekkora károkat okozott az a korábbi gondolkodás, amely a külföldi multikat támogatta, és leépítette a feldolgozóipart"? - mondja a fideszes politikus, aki szerint ennek köszönhető, hogy pusztulásba taszították a baromfi- és sertéstenyésztést.

15:24
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

"Úgy van"

Aggodalomra semmi ok: a hibák kijavítását 2010 tavaszán megkezdte az új vidékfejlesztési tárca - mondta Horváth. "Nem mindenki örül a nyertes pályázókkal kötött korrekt szerződéseknek" - teszi hozzá. A képviselő szavait egy hangos "úgy van"-nal nyugtázza a mellette ülő egyik fideszes politikus.

15:26
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Kemény meló

Fazekas Sándor reagál az elhangzottakra. Azt mondja, hogy örömére szolgál, hogy az Országgyűlés falain belül is tisztázni tudják az állami földek bérbeadásával kapcsolatos félreértéseket. A miniszter szerint nem érzelmek, hanem száraz jogi tények alapján zajlik a bérbeadás, amely ráadásul mindössze egy százaléknyi földet érint. A tárcavezető is előveszi a szocialistákat: a mostani kormány nem árusítja ki a földeket. "A kulcsszó a keménységen van, a föld ugyanis nem jó biznisz, hanem kemény munkával biztosít egy átlagos megélhetést" - világosítja fel Horváthot a miniszter.

15:32
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

A szocialisták zászlaja

Mit rejteget a kormány? - kérdezi a jobbikos Gyöngyösi Márton. A képviselő szerint a rendszerváltás korszakának egyik fő kérdése az volt, hogy milyen mértékben fonódott össze a politikai hatalom és a gazdasági érdekcsoportok. Gyöngyösi úgy véli: a Fidesz arra kapott felhatalmazást két éve, hogy végleg leszámoljon a paktumokkal, ennek ellenére "Önök más zászló alatt folytatják azt, amit a szocialisták elkezdett". A képviselő ezután a Közgépről bevételeiről és működéséről tart előadást.

15:34
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Szokják meg, hogy kisebbségben vannak

A képviselő beszéde közben jobbikos politikusok transzparenseket tartanak a magasba, többek között "Ne féljetek az oligarchabizottság felállításától"  felirattal. Gyöngyösinek lejárt az ideje, ezért Kövér beléfagyasztotta a szót. A házelnök felháborítónak tartja amit a Jobbik csinál, "két év után kezdjék megszokni, hogy önök kisebbségben vannak ebben a parlamentben, és ez egy darabig így is marad" - tanácsolja Kövér az ellenzéki pártnak.

15:40
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbikos akció az ülésteremben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:42
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes öngólok

Az LMP-s Jávor Benedek az egykulcsos adóról beszél, szerinte az új adó a fogyasztás visszaesését hozta. "Magyarország így kapja sorban az öngólokat a Fidesztől" - fogalmaz a politikus, aki rémiszítő GDP-adatokról, csökkenő reálbérről és nem csökkenő államadósságról beszél. Az LMP egy új növekedési paktumot javasol: ennek eleme lenne például a közös eurókötvények kibocsátása.

15:47
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Igenis csökken az államadósság

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a piacokat nem értesítették arról, hogy néhány európai ország nemet mondott a megszorításokra. Államháztartási stabilitásról, pénzpiaci bizalomról és gazdasági növekedésről beszél Cséfalvay, aki úgy véli: nem járható út a Jávor Benedek által felvetett ötlet. Az MSZP-s Mesterházy Attila bőszen irogat valamit az előtte fekvő papírlapokra. Az államtitkár közben világossá teszi: csökkenő tendenciát mutat az államadósság, úgyhogy senki ne állítsa ennek ellentétét.

15:49
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy Kálmán az abortusz ellen - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:51
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

A másik sorban recesszió van

Azonnali fordulatot követel a gazdaságpolitikában Mesterházy Attila. A szocialista képviselő szerint az látható, hogy a kormány teljesítménye siralmas, az emberek helyzete pedig napról-napra nehezebb. "Recesszióban van a magyar gazdaság" - mondja Mesterházy, aki felsorolja, hogy szerinte mik azok az ígéretek, amelyekből semmit nem tudott teljesíteni a kormány.

15:55
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Papírjait csapkodja Mesterházy

"Ezt már nem lehet pusztán a nyolcévezéssel elintézni" - csapja össze teátrálisan Mesterházy papírlapjait, majd átadja a szót Cséfalvay Zoltán államtitkárnak.

15:58
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Vastagon konjunktúra volt

Tóbiás József, szocialista képviselő értetlenkedve fogadja az államtitkár szavait, Mesterházy mindenre reagál a székéből, ami elhagyja Cséfalvay száját. "Vastagon konjunktúra volt, amikor önök kormányoztak, mégsem kezelték az államháztartási hiányt" - mondja az államtitkár.

16:03
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Szeretettel Székelyföldről - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:07
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Még nem áll fel a Közgép-bizottság

Kövér László ötlete lassítja a Közgép-bizottság felállítását, azt ugyanis egyelőre nem veszik napirendre, várják az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását.

16:10
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény gyanúja

Sajnos a magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonának kezelés nem történt mindig a pénzártagok érdekében, több bűncselekménygyanús ügy is napvilágot látott - mondja Selmeczi Gabriella, a Fidesz nyugdíjügyi megbízottja, aki egy fideszes módosító javaslat elfogadását kéri az országgyűléstől.

16:21
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Összejött az LMP-nek a kellő aláírás

Az Országos Választási Bizottság azt közölte, hogy az LMP-s népszavazásra bocsátandó kérdéseire összegyűlt a törvény szerinti szükséges aláírás. Kövér László a házbizottsági ülésen tárgyalja majd a kérdést.

16:23
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kapták meg a bérüket

Elszállt a volt malévesek járandósága - mondja Simon Gábor, MSZP-s képivselő, aki szerint másfél millió utas esett ki a rendszerből, demonstráció szerveződik, mert nem kapták meg a volt maléves dolgozó végkielégítésüket, valamint a felmondási időre járó bérüket.

16:25
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Lendvai nyomogat

Lendvai Ildikó érintőképernyős telefonját nyomogatja, miközben Simon az elmaradt bérek miatt aggódik.

16:26
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nézzenek tükörbe

Fónagy János államtitkár feldúltan válaszol: "Önök tették tönkre a Malévot" - mondja a szocialistáknak. "Ne rajtunk kérjék számon, hanem szíveskedjenek a tükörbe nézni" - tanácsolja Simonnak.

16:28
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Az életben nem jár taps

Az áprilisi bérek kifezetésére még mintegy 500 millió forint van a Bérgarancia Alapban - mondja Fónagy, aki azt kéri: fogadják el válaszát. Simon Gábor ezt nem teszi, többek között azért, mert a "válaszadása első része méltatlan volt önhöz". Simon szerint lehet, hogy a teremben megtapsolják szavait, de tapsot a parlamenti falakon kívül nem fog kapni.

16:33
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Hegedűs Lorántné nagyon figyel

Gyenes Géza, jobbikos képviselő az egészségügyi dolgozók elvesztéséről beszél. Az egészsgéügy megmentése nem történhet meg a bérek rendezése nélkül - mondja Gyenes, akire, a hangzavarból úgy tűnik, egyedül Hegedüs Lorántné figyel. A szintén jobbikos képviselőt annyira érdekli párttársa beszéde, hogy hátrafordulva hallgatja azt.

16:35
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Megbecsült egészségügyi dolgozók

Halász János államtitkár megbecsült dolgozókról beszél, és arról, hogy milyen csődközeli állapotban vették át két éve az egészségügyet. "A Gyurcsány-korszakkal szemben mi az elmúlt tíz év legnagyobb bérrendezését hajtjuk végre" - mondja Halász, aki szerint megtették az első lépéseket az orvosok, rezidensek elvándorlásának megállítására.

16:41
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Fenyegetik a közmunkásokat

Rabszolga módon dolgoztatott Start-munkásokról interpellálja a belügyminisztert Szél Bernadett. Az LMP-s képviselő múlt héten Pusztaottlakán azt tapasztalta, hogy súlyosan beteg emberek végeznek munkát a túlhevült fóliasátrakban. Ha nem bírják a munkát, jön a fenyegetés: nem kapják meg a segélyt. 50-60 munkás használ egyetlen pottyantós budit - mondja Szél, aki hozzáteszi: a kézi trágyázáshoz sem kapnak védőkesztyűt. "Erre a közmunkaprogramra büszkék Önök?" - kérdezi a zöldpárti képviselő a kormánytól.

16:47
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Lejáratásról beszél Tállai

Tállai András belügyi államtitkár szerint Szél csak saját magát járatta le előbbi beszédével. Az meg, hogy a földeken nincs angolvécé, hát erre nem tud mit mondani a kormánypárti politikus.

16:48
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár Balogot simogatja - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:58
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

"Példátlan, példátlan"

A szocialista Lukács Zoltán az emberi erőforrások miniszterét kérdezi a Nemzeti Galéria elleni végrehajtási eljárásról. A képviselő szerint nem csak egyetlen kifizetetlen számlája van az intézménynek: összesen 150-200 millióra tehető az adósságállomány. "Példátlan módon nyolc festményt lefoglalt a végrehajtó a tartozás fejében" - mondja Lukács, aki még egyszer elmondja, hogy ez példátlan. Az elmúlt hónapban történt-e változás a Galéria ügyében - kérdezi a minisztert helyettesítő Halász János államtitkárt a politikus.

17:02
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Halász nagyon frappáns

"Vigyázat, újabb szocialista csontváz került elő a Nemzeti Galériából" - Halász szerint jobban jártak volt a szocialisták, ha inkább ezt a címet adja az interpellációjának. Az államtitkár szerint Hiller István tehet mindenről, mert anno egy olyan igazgatót nevezett ki az intézmény élére, aki adósságba hajszolta a galériát. "Igazi szocialista, gyurcsányista megoldás" - próbál frappánsnak tűnni Halász.

17:04
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Ünneplőbe öltöztek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:06
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Ne induljon az államtitkár az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" televíziós vetélkedőben - tanácsolja Lukács Halásznak. Nyakó Istvánnak nagyon tetszik a poén, jót nevet rajta. Halász is nevet, az sem zavarja, hogy az MSZP-s képviselő nem fogadta el válaszát.

17:09
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

A diákmunkások is rabszolgák

A jobbikos Farkas Gergely a diákmunkások miatt aggódik, ami több tízezer fiatalt érint. Egy diák más munkát kap, mint amit ígértek neki. Ha ezt nem fogadja el, szerződésszegés miatt kötbért kell fizetnie. Sokszor azt sem engedik meg a diákoknak, hogy hazavigyék a munkaszerződésüket és megmutassák a szüleiknek. De itt nem ért véget a sor: a call centeres munkáknál a kötelező, óránként tízperces szüneteket nem akarják kifizetni a munkáltatók, így a diákok inkább fel sem állnak a gép mellől - mondja Farkas, aki a végére még odaböki a modernkori rabaszolgaság kifejezést.

17:12
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Kiemelt jogi védelem

Cséfalvay az 1983 óta létező iskolaszövetkezeteket méltatja válaszában. A tizennyolc év alattiakat speciális rendelkezések védik, a diákmunka kiemelt jogi védettséget élvez. A szövetkezetek tevékenységét a munkaügyi hatóság is ellenőrzi - mondja az államtitkár.

17:13
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nevető Gyurcsány - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:15
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Halász unja a témát

A népesedési mélyrepülés miatt aggódik a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint egyes kormányzati politikusok odáig jutottak, hogy egyenesen a demográfiai mutatók irányváltásáról beszélnek. Halász János államtitkár nagyokat sóhajtozik, láthatóan nincs kedve a témáról vitatkozni Z. Kárpáttal.

17:19
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Ez még nem babyboom

Nem átmeneti tendencia, hanem egy kilenc hónapja tartó folyamat, hogy nő a születésszám - világosítja fel Halász János a jobbikos képviselőt. Csökkent az abortuszok száma - mondja Halász, aki egyetért Z. Kárpáttal abban, hogy a mai helyzet még nem tekinthető babyboomnak, de "elindult valami".

17:23
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Le kellett volna venni a nagy mellényt

Z. Kárpát nem fogadja el Cséfalvay válaszát, mert az "nem vette le a nagy mellényt, mielőtt megszólalt". Dúró Dóra jót nevet képviselőtársa poénján.

17:25
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tudtak szavazni

Az Országgyűlés nem határozatképes, vissza kell hívni a terembe a képviselőket, hogy szavazni tudjanak Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszáról.

17:26
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Vége az interpellációknak, kétperces technikai szünet jön.

17:30
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Gőgös és a földek

A folyamatosan a magyar földért aggódó Gőgös Zoltán azonnali kérdést intéz a vidékfejlesztési miniszterhez. Az MSZP-s politikus arra kiváncsi, hogy politikai haszonlesők-e a borsodi gazdák, aki problémájukkal a kormányhoz fordulnak. Gőgős egy 377 hektáros földről beszél, bizonyos neveket emleget, például Mészáros Lőrinc, aki több mint ezer hektár földet kapott. Ráadásul a korábbi nyerteseknek semmilyen állattartási engedélyük nem volt.

17:32
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Budai visszavág

"Ön a politikai haszonleső" - mondja Budai Gyula államtitkár, aki szerint Gőgös kihasználja a földre éhező vidéki gazdák helyzetét. Budai arról beszél, hogy a szocialista kormányok idején hogyan is működött a földek kiosztása. "Amit nem tudtak eladni vagy átjátszani, ott visszavonták a pályázatot" - vág vissza az államtitkár.

17:33
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Ti vagytok a szemetek

Gőgös vörös fejjel kiabál, Budai nemlétező bajsza alatt mosolyog, és meg sem fordul, így az az MSZP-s képviselő a hátának tud csak beszélni. Az államtitkár kikéri magának, hogy "szemét módon" intézték volna az ügyeket.

17:46
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Marad a szegregáció

Szabó Tímea LMP-s képviselő szerint ma Magyarországon 1600 cigánytelep van, amelyek nélkülöznek mindenfajta infrastruktúrát. A politikus szerint a kormány programja a szegregációt mélyíti, hiányzik több kötelező elem is: a lakóházak lakhatóvá tétele, az utak kiépítése, a szemét elszállítása a telepről.

17:48
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Jó helyre megy a pénz

Soltész Miklós államtitkár először is megköszöni, hogy a zöldpárti képviselő elfogadta őt válaszadóként Balog Zoltán miniszter helyett. Soltész szerint is fontos a nyomortelepeken élők képzése, felzárkóztatása, Szabó pedig mondjon konkrét programokat, ahol nem a kijelölt célra költik a pályázati pénzeket.

18:00
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Ki futtatja Erzsébetet?

Nemény András szerint több, mint kínos, hogy drágán kínálja az állam a kedvezményes üdülést a rászorult gyerekeknek. A szocialista képviselő bement az ingatlanokat kezelő céghez, hogy megkérdezzék a nyaraltatás feltételeit, akkor senkitől sem kaptak választ. "Miért kerül többszörösébe az államilag támogatott nyaralás? Ki futtatja Erzsébetet?" - kérdezi Nemény.

18:02
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay igényes ember

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint nincsenek problémák, az Erzsébet-utalvány jól működik, több tízezer család számára nyílik valóban kedvezményes üdülési lehetőség. Pál Béla MSZP-s képviselő viszontválaszában méltatlankodik, szerinte nem kaptak kérdést a feltett kérdéseikre. "Én tudom, hogy ön igényes ember, vizsgáltassa meg, hogy mi történik az ügyben a tárcájánál" - mondja Pál.

18:07
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Törvény előtti egyenlőség

A jobbikos Rubi Gergely azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy visszavonták-e már a Pannon Guard őrző-védő cég működési engedélyét. Kontrát Károly államtitkár válaszában azt mondja: Magyarországon törvény előtti egyenlőség van. Rubi nem adott támpontot azonnali kérdésében, így részletes válaszra sem tarthat igényt - teszi helyre az államtitkár a jobbikos politikust.

18:11
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Csekély érdeklődés - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:18
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Szilágyi és a botrányos ügy

A veszélyes hulladékok Duna közelében történő kezelését firtatja Szilágyi László. Az LMP-s képviselő szerint Magyarországon a szabályok és a hatóságok unortodox módon működnek. Szilágyi tározókról és a vörösiszapról beszél, de a fonalat nehéz felvenni, a végén valamilyen botrányos ügyet is megemlít.

18:20
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Illés egyszer kirúgott valakit

Illés Zoltán államtitkár megköszöni a zöldpárti képviselőnek, hogy kérdésével lehetővé teszi, hogy beszélhet a témáról. Illés szilárd anyagok hígitásáról és anyagok koncentrációjáról beszél, meg valakiről, akit ő rúgott ki még anno.

18:25
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Még hány bőrt húznak le?

A jobbikos Bana Tibor azt kérdezi a nemzetgazdasági államtitkártól, hogy meddig folytatja még a kormány a megszorítások politikáját. Szóba kerül az igazságtalan egykulcsos adó, és a képviselő szerint az IMF és az EU elvárásainak megfelelő, úgynevezett megszorító csomagot vet ki a kormány az emberekre. "Milyen újabb megszorításokat tervez a kormány? Hány bőrt kívánnak még lehúzni az emberekről?" - kérdezi Bana.

18:27
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay és a hiány

Valóban félidő felé halad a kormány - állapítja meg válaszában Cséfalvay Zoltán. "A kormány képes tartani az államháztartási hiányt" - mondja el már sokadszorra az államtitkár. Cséfalvay szerint a jövedelemadók aránya a GDP-hez viszonyítva 2007-ben 25,5 százaléka volt, ez 2013-ra jelentősen csökkenni fog. "A telefonadó egy forgalmi típusú adó" - fejezi be válaszát az államtitkár.

18:33
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Közröhej a TEK

A terrorelhárítók ismét közröhej tárgyává tették magukat - mondja az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint egyértelmű pénzherdálás a TEK által vásárolt újabb repülőgép és az annak szállítása közben megsérült 3-as metró.

18:34
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Nem szakadt be a metró

A repülőgép beszerzésének nyomós indoka volt - válaszol Kontrát Károly belügyi államtitkár a szocialista képviselő szavaira. A jármű szállítása során minden szükséges engedélyt beszereztek, az pedig nem igaz, hogy baja esett a 3-as metrónak. "Kérem, rémhíreket ne terjesszen" - mondja Kontrát, aki még azt is hozzáteszi, hogy spóroltak is a repülőgép megvásárlásával, így sok mindenről lehet beszélni, de pénzherdálásról nem.

18:37
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Eltűnt szűrőközpont

A Devecserben szállingozó vöröspor miatt kérdezi a belügyminisztert Ferenczi Gábor jobbikos politikus, aki szerint érthetetlen, hogy miért nincs a településen szűrőközpont.

18:40
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Majd a háziorvosok intézik

Kiporzás van az új technológia miatt - mondja Halász János államtitkár, a helyzetet vizsgálják, az érintett lakosság egészségi állapotának ellenőrzése a helyi háziorvosok útján megnyugtatóan biztosítható.

18:50
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Hajóra igen, vonatra nem

"Miskolcról hajóval a Balatonhoz?" címmel intéz kérdést a nemzetgazdasági miniszterhez az MSZP-s Pál Béla. A politikus szerint a legkedveltebb nyári úti cél a Balaton lesz idén is a magyar családok körében. A Szép-kártyát sokmindenre fel lehet használni, többek között hajón történő utazásra is, a vonaton vagy a buszon azonban már nem lehet fizetni vele. A képviselő arra kiváncsi, hogy lesz-e lehetőségük az előbb említett két járművön felhasználni a kártyát, vagy pedig azzal kell próbálkozniuk, hogy hajóval jussanak el a Balatonhoz.

18:52
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

A turizmust védik

Ismét Cséfalvay Zoltán válaszol, aki szerint azért döntöttek a vízi közlekedés mellett, mert itt egyértelműen kimutatható, hogy turisztikai jellegű az igénybevétel. Ellenkező esetben megnyitnának egy olyan területet, amely közvetlenül nem a turizmushoz kapcsolódna.

18:56
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Veszélyes 112

A 112-es egyéséges segélyhívó miatt emelkedett szóra a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint bizonyítottan emberéleteket veszélyeztet a rendszer. Az EU csak annyit ír elő, hogy a 112-es hívószámnak is működnie kell a meglévők mellett, ennek ellenére Magyarországon kizárólagossá tették a segélyhívót. Miért van ez? - kérdezi Bertha.

18:57
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Csak egy számot kell megjegyezni

Az illetékes államtitkár válaszában azt mondja, a 112-es rendszer bevezetésével csak egyetlen számot kell megjegyezniük a segítséget kérőknek. Az új rendszerben képzett kezelők fogadják a hívásokat, akik sikerrel szűrik ki a telefonbetyárokat.

19:04
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Szünet

Vége a kérdéseknek, húszperces szünet következik. Percről percre tudósításunk véget ér.

19:50
május 21, 2012
Vágólapra másolva!

Videós összefoglaló az ülésről

http://apps4.trilobita.hu/mch3_media/static/01/player/MediaPlayer.swf?code=154ntf