Elállt a hóesés - extrém hideg percről percre

Események

Havazás Békés megyében, Hókotró jármű dolgozik a behavazott úton Orosháza belvárosában. Békés megyébe -12 Celsius-fokos hideg és orkán erejű szél kíséretében érkezett meg a havazás
Vágólapra másolva!
Az erős hóátfúvások miatt négy megyében másodfokú riasztást rendeltek el, de estér abbamaradt a hóesés. A Tisza már befagyott, a Duna felső szakaszán erős a jégzajlás. Egyre több iskolában rendelnek el tanítási szünetet. A napokon át tartó havazás eseményei.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül348 bejegyzés
01:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Összefoglaló a szombati hóhelyzetről

Szombaton az egész országban elkezdődött az erős havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetett reggel, hogy estig több tíz centiméteres vastagságúra is nőhet a hóréteg. Több megyében harmadfokú, piros riasztást adtak ki.

Délelőtt a közlekedés kisebb késésekkel, nagyobb fennakadás nélkül működött, délután azonban a MÁV jelentős járatcsúszásokról jelentett. A Liszt Ferenc repülőtéren délután fél négytől már csak egy pályát takarítottak, mivel a sűrű hóesés és az erős szél folyamatosan hordta vissza a havat a letisztított szakaszokról. Több járatot töröltek.

Az időjárás miatt a Gazprom orosz gázszállító bejelentette, hogy néhány napig a szerződéses szintnél kevesebbet szállított Európába, de azóta helyreállították a normális szintet. Az Európai Bizottság szerint nem kell tartani rendkívüli helyzettől.

Estére Borsod-Abaúj-Zemplén megye négy települését zárta el a hó a személyautó-forgalom elől, de a települések ellátásában nem volt fennakadás. Éjfélig a négy faluból egyet, Hejcét sikerült kiszabadítani, miközben a megye erősen behavazott útjait tisztítani kezdte az útkarbantartó.

Kelet-Európában mínusz 20, mínusz 30 fokot is mértek, a hideg idő miatt több száz halottról számoltak be a hírügynökségek, csak Ukrajnában több mint százan haltak meg.

Reggel folytatjuk tudósításunkat a hóhelyzetről.

01:09
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Apát és fiát segítették ki a rendőrök

Kifogyott a benzin egy apa és fia autójából az M3-as autópályán, az apát a rendőrség munkatársai vitték el a legközelebbi benzinkútra - közölte a rendőrség péntek éjjel. A Gödöllői Autópálya Alosztály munkatársai ellenőrizték a járművet, amikor az autóvezető kérdésükre elmondta, hogy kifogyott az üzemanyag, és nem tudnak tovább menni. A járőrök a férfit a legközelebbi üzemanyagtöltő állomásra vitték, majd visszaszállították az autójához, aki a vásárolt üzemanyag betöltése után tovább tudott haladni.

01:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kacsák az Elba felett

Forrás: AFP

01:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Komoly havazásra várva

Szombaton és vasárnap akár 40-50 centiméternyi hó is eshet az egész ország területén, és akár mínusz 25 fok is lehet egyes helyeken. A katasztrófavédők a várható komoly havazás miatt óvatosságra intik a hétvége miatt autóba ülőket, főleg azokat, akik a keleti országrész felé tartanak; összesen kilenc megyében adtak ki piros riasztást a várható havazás miatt. A katasztrófavédők szerint a most érkező télhez az 1987-es tél mérhető az elmúlt évekből, de nehéz lesz valóban megközelíteni azt.

07:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hófúvásra figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddenre az ország két területére adott ki riasztást az erős szél és a lehetséges hófúvás miatt.. A Nyugat-Dunántúlon és helyenként az északkeleti országrészben is viharos (óránként 70-80 kilométer) lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet. Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém, illetve Borsos-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú, vagyis sárga, míg Zala és Somogy megyében másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben.

07:17
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Budapesten mínusz 20 fok volt az éjjel

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az éjszakai műszakban 98 munkagéppel és 429 hómunkással takarította Budapest útjait és köztereit; az utak járhatóak, a BKV járatai hajnalban rendben elindultak. A  fővárosban mínusz 20 Celsius-fokot is mértek az FKF munkatársai. Emiatt a szóró járművek éjjel egy óra körül visszatértek a fő- és közösségi-közlekedési útvonalakra, hogy a lefagyásokat megszüntessék. A járdák, a lépcsők és a gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítését 429 hómunkás végezte el.

07:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Havazik az egész Dunántúlon

Az OMSZ kedd reggeli adatai szerint havazik Szeged, Pécs, Paks és Budapest térségében, illetve szinte az egész Dunántúlon. Korán reggel mínusz 8 és mínusz 11 fok közötti hőmérsékletet mértek. Általában északi szél fúj, a széllökések a Dunántúlon elérhetik az óránkénti 60 kilométeres sebességet.

07:27
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Négy út járhatatlan Borsod megyében

Hófúvás miatt továbbra is járhatatlan négy út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyancsak négy út pedig csak egy nyomsávon járható, minden település ugyanakkor megközelíthető - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete kedden kora reggel az MTI-t. Nem lehet közlekedni a Tiszalúc-Hernádnémeti, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó és a Vilmány-Fony közötti úton. Három alsóbbrendű út mellett a 37-es számú főközlekedési út Gesztely-bekeecsi elágazás közötti szakasza is csak egy nyomsávon, nehezen járható. Kedden hajnalban még nem lehetett bemenni két bodrogközi településre, Lácacsékére és Dámócra, ám az oda vezető utakat azóta megtisztították, így nincs hótól elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

07:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Európában nőtt a halálos áldozatok száma

Folytatódott a halálos áldozatok számának növekedése Európában a fagyos, havas időjárás miatt. A BBC beszámolója szerint Ukrajnában már több mint száz ember halt meg az elmúlt hat év leghidegebb telépben. A brit médium szerint a hideg a Balkánt is sújtja.

07:33
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késéseket okoz a hó a MÁV vonalain

Az éjszaka leesett hó csak néhány vasútvonalon okoz kisebb-nagyobb fennakadásokat a közlekedésben, az ország vasútvonalain a menetrend szerint elindultak a szerelvények - közölte a Mávinform az MTI-vel. Jelentősebb, 20-40 perces késést a debreceni, a kecskeméti és a székesfehérvári körzetekből jeleztek. Azonban 10-15 perces késések főleg az elővárosi forgalomban is előfordulhatnak az ismételten elkezdődött havazás, a váltók lefagyása, valamint a szerelvényfordulók miatt. A szél, és a vonat által okozott mentszél állandó tisztítást követel a vasútvonalakon.

07:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Halálos szén-monoxid-mérgezés Budapesten

Szén-monoxid-mérgezésben életét vesztette egy 20 év körüli nő Budapesten, a VII. kerületben vasárnap este. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy egy Dohány utcai lakáshoz riasztották a tűzoltókat, ők kihozták a nőt, de az életét már nem tudták megmenteni. A lakást a tűzoltók átszellőztették. A gázművek a baleset körülményeit vizsgálja - tette hozzá.

07:46
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az ország déli részén ismét esik a hó

Ismét havazik a Dél-Alföldön - jelentette az MTV szegedi tudósítója. A közutak tiszítását húsz géppel végzik Szegeden, a tömegközlekedésben késések lehetnek. Az MTV pécsi tudósítója szerint a baranyai településen is esik a hó, az éjjel 10-15 centiméter friss hó esett.

07:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szélvihar Horvátországban és Szlovéniában

Horvárországban, Rijeka környékén, illetve Szlovénia tengarparti területein vörös riasztás van érvényben a várható viharos erejű szél miatt. A szél átlagos sebessége elérheti az óránként 110 kilométert, de akár 220 kilométeres széllőkések is előfordulhatnak.

07:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Budapesten a buszok 99 százaléka forgalomba állt

Folyamatos Budapest és agglomerációjának közösségi közlekedése, a BKV járatai hétfő reggel is rendben elindultak, azonban a rendkívül hideg időjárás miatt továbbra is előfordulhatnak fennakadások, esetleges járatkimaradások - közölte hétfő reggel a Budapesti Közlekedési Központ.

A közterület fenntartó mindenekelőtt a fő- és közösségi közlekedési útvonalakról, valamint a lakosság ellátásában kiemelt szerepet játszó létesítményekhez vezető utakról takarítja el a havat és végzi el azokon a síkosság-mentesítést. A mellékútvonal-hálózaton csak ezután, a havazás megszűnését követően tudják elkezdeni a munkákat.

07:58
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Csak konvojban haladhatnak a 37-es főúton

Csak konvojban, egyszerre egy irányba, rendőrség és a katasztrófavédelem felvezetésével haladhatnak a járművek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 37-es számú főúton Gesztely és a bekecsi elágazás között a hóátfúvások miatt. A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy tankolják tele az autókat.

07:59
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

19 embert mentettek meg

Az elmúlt három napban 24 ezer intézkedést tett a rendőrség, húszezer rendőr volt szolgáltatban, és 19 embert mentettek meg a fagyhaláltól  - mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1 reggeli műsorában.

08:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kazán robbant Szentesen

Egy ember meghalt, amikor felrobbant egy kazán Szentesen vasárnap este. Az 57 éves férfi a szomszédba ment át begyújtani, a baleset körülményeit még vizsgálják.

08:13
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Méteres hófalakat emel a szél Borsodban

Több út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, számos bekötő úton a folyamatos ekézés ellenére nem lehet közlekedni, a szél több helyütt méteres hófalakat emel, az Útinform vasárnap reggeli közleménye szerint a kritikus helyeket lezárták. A zempléni hegyvidéki utakon, a Hernád-völgyében a hóátfúvások miatt több útszakasz csak egy nyomon járható.

08:17
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Girincs megközelíthetetlen

Girincs továbbra is megközelíthetetlen, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre vezető út a hófúvás miatt járhatatlan - olvasható vasárnap reggel az Útinform honlapján.

08:19
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kakucson volt a leghidegebb

Éjjel a Pest megyei Kakucson mérték a leghidegebbet Magyarországon, mínusz 25,9 Celsius-fokot.

08:26
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az ország középső részén havazik

Az Országos Meterológiai Szolgálat térképe szerint az ország déli részén 29 centiméteres, Budapesten 14 centiméteres a hótakaró. Az Időkép térképe szerint az ország középső részén jelenleg is havazik. Budapesten szálingózik a hó.

08:26
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hajléktalanszállóba látogatott Orbán

Bejelentés nélkül tett látogatást vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten az Aszódi úti hajléktalanszállón; a kormányfő arra volt kíváncsi, hogy mennek a dolgok az új intézményben - írja a hétfői Blikk. A napilap szerint a kormányfő bejelentés nélkül érkezett, Volkswagen kisbuszát is maga vezette, testőrök nélkül, titokban tartott szemlét. Azt akartam, hogy ne tudjanak az érkezésemről, minden olyan legyen, amilyen szokott - mondta a Blikknek a kormányfő.

Orbán Viktor azt nézte meg, megfelelő ellátást kapnak-e a hajléktalanok, majd bement a szobákba és a vizes helyiségekbe, végül a kormányfő elbeszélgetett az ott élőkkel. "Rend és biztonság van, nincs balhé. Volt, aki börtönből szabadult, és azért itt kellett meghúznia magát, másoknak a nagy hidegben nincs hová menniük. Úgy látom, sokaknak épp ennyi segítség kell egy utolsó esélyhez" - mondta látogatása után a miniszterelnök a Blikknek.

08:36
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok több vonalon a hideg miatt

Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt; a váltók több helyen lefagytak, volt ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el - közölte Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese hétfőn reggel.

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon Érd-alsó és Tárnok között elromlott az egyik tehervonat mozdonya, emiatt a Nagykanizsára közlekedő személyvonat 60 perc késéssel közlekedik. A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon több szerelvény áramszedője eljegesedett. A szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 20-25 perc késére kell számítani a reggeli órákban. A Budapest-Lajosmizse vonalon meghibásodott az egyik szerelvény, az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perc késéssel számolhatnak.

A határállomások tájékoztatója szerint, a Corona nemzetközi gyorsvonat 10, az Ister EuroNight 15, a Tisza nemzetközi gyorsvonat 60 perc késéssel érkezett Magyarország területére.

08:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nyolc település megközelíthetetlen

Az Útinform kedd reggeli tájékoztatása szerint nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei telpülést nem lehet megközelíteni: Tiszatarján és Tiszakeszi reggel fél hat óta, Dámóc, Őrhegy, Lácacséke, Zemplénagárd, Nagyrozvágy és Kisrozvágy fél nyolc óta megközelíthetetlen.

08:43
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Áll a forgalom az M0-son

Az M0-s autóút déli szektorán az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 22. kilométernél keresztbe fordult egy kamion. A jármű elfoglalja az útpályát, áll a forgalom. Több kilométeres a torlódás.

08:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kamion szakította át a szalagkorlátot - kép

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

08:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Öt centi friss hó várható Budapesten

Egyre nagyobb területen kezdődik változó intenzitású hóesés, reggel még inkább csak a déli megyékben, késő délután már északnyugaton is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A friss hó mennyisége éjfélig a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskunban elérheti a 10 centimétert, a főváros környékén az 5 centimétert. Északkelet ezúttal kimaradhat a számottevő havazásból, arrafelé inkább csak 2 centimérter hó valószínű. A Dunántúlon napközben egyre erősebb lesz a szél; az Alpokalján délután 60, estétől 70 km/h feletti lökések lehetnek.

08:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A déli országrészben van egyelőre a legtöbb hó

Nógrád, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az ország minden megyéjében havazik. A legtöbb hó eddig az ország déli részén hullott, Szegeden 20, Pécsen 15, Békéscsabán 13 centiméternyi havat mértek. A teljes országra kiterjedő havazás egyelőre késik ugyan, de az OMSZ előrejelzése szerint szombat folyamán mindehol lehet hóra számítani. Havazott Budapesten is, de a fővárosban csak vékony hólepel alakult ki egyelőre.

08:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nem járnak a vonatok a Székesfehérvár-Sárbogárd vonalon

Nem járnak a vonatok a Székesfehérvár-Sárbogárd vasútvonalon, mert a szél másfél méteres hóátfúvásokkal teljesen elzárta a pályát Aba-Sárkeresztúr állomásnál - tájékoztatta az MTI-t a Mávinform. A MÁV-Start Zrt. nem rendelt buszokat az utasok elszállítására, mert a közúton is hasonló a helyzet. Székesfehérvárról elindították a hóekét, amely a hóátfúvásoktól megtisztítja a sínt. Emiatt az ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai 60-70 perces késésre számíthatnak a kora délelőtti órákig.

09:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak egy falu van a hó fogságában

A havazás és a hideg miatt 24 óra alatt háromszázszor riasztották a katasztrófavédőket, három embert holtan találtak, halálukat kihűlés okozhatta. A tűzoltók balesetek helyszínein ötven sérültet szabadítottak ki a járművekből - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.

Már csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs van a hó fogságában, de nyolc mellékút továbbra is járhatatlan a megyében, a hófúvások miatt helyenként vasárnap is járhatatlanná válhatnak utak, útszakaszok. Továbbra is járhatatlan az út a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemerénél, Tiszalúc és Taktaharkány, valamint Vilmány és Hejce között, míg Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni. Szintén nem járható a 3608-as út Hernádnémeti és Tiszalúc, illetve a 3702-es út Megyaszó és Legyesbénye között.

A katasztrófavédelemhez több mint háromszáz esetben érkezett riasztás a havazással összefüggésben, ebből 190 esetben műszaki mentéshez kellett vonulniuk. Nyolcvan alkalommal elakadt járműveket kellett kiszabadítaniuk, s összesen 110 embert mentettek meg. Négyezer ember dolgozott a havazás miatt, köztük rendőrök, tűzoltók, polgárőrök, katonák, műszaki önkéntesek, 1600 műszaki eszközzel.

Szabolcs és Zala megyében egy-egy településen áramkimaradás, Hajdú-Biharban pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt. Vasárnap az erős, helyenként viharos szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki az utakon, ezért csak azok és akkor induljanak el autóval, ha az utazás feltétlenül szükséges, és járművük megfelelő műszaki állapotban van. Ha valaki bajba kerül, azonnal hívja a 105-ös vagy a 112-es központi segélyhívót.

09:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Sarkvidéki hideg Németországban

Forrás: AFP/Johannes Eisele

09:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Budapesten járhatóan az utak

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az éjszakai  műszakban 99 munkagéppel és csaknem ezer hómunkással takarította Budapest útjait és köztereit, az utak járhatóak, a BKV járatai hajnalban rendben elindultak. Az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, illetve a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon folyamatos a takarítás. A hómunkásokkal a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél végeztetik a hó eltakarítását, a síkosságmentesítést. Az FKF reggel hat órától ismét hómunkásokat vett fel, a nyolcórás munkáért nettó 3750 forintot fizetnek. Budapesten szombat reggel óta esik a hó, az FKF mérései szerint 13-14 centiméter hó esett a főváros területén.

09:12
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Még négy út járhatatlan Borsodban

Hóátfúvás miatt még négy alsóbb rendű út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor minden település megközelítethető - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. Továbbra sem lehet közlekedni a Gesztely-Újharangod, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó és a Vilmány-Fony közötti úton. Számos út csak egy nyomsávon, nehezen járható a megyében.
09:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Budapesten szállingózik a hó

A budai hegyekben és a főváros déli részén is szállingózik a hó. Egyelőre csak egészen vékony hólepel alakult ki. Teljesen beborult, és a szél is fúj.

09:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A szél nehezíti a takarítást

Szabolcs-Szatmár-Beregben több útszakasz továbbra is nehezen járható a havazás miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága vasárnap reggel az MTI-vel. Elsősorban Kótaj, Dombrád, Gávavencsellő és Újfehértó térségéből érkeztek bejelentések, de több, Nyíregyháza közelében lévő bokortanya bekötőútját is teljesen elborította a hó. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat, bár az erős szél miatt bármelyik útszakaszon kialakulhat kisebb-nagyobb hóátfúvás. A térség főútjai és mellékútjai havasak, letaposott havasak. Járhatatlan út, megközelíthetetlen település nincs.

Szombat éjszaka és vasárnap hajnalban összesen hét gépkocsi akadt el a hóban, vagy csúszott árokba, személyi sérülés egyik esetben sem történt. Nyírteleken egy lakóház gyulladt ki, onnen két felnőttet és két gyereket szállítottak megfigyelésre kórházba. A havazás nem okoz nagyobb fennakadást a megye buszközlekedésében, néhány vidékről induló, hajnali járat kisebb késésekkel érkezett Nyíregyházára. A buszok Tiszarádra, illetve néhány bokortanyára nem tudtak bemenni, az elzárt útszakaszokat később megnyitották a közútkezelő gépei.

09:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egyhetes szünet a beledi iskolában

Egyhetes tanítási szünetet rendelt el a rendkívüli időjárás miatt a Győr-Moson-Sopron megyei Beled polgármestere a helyi óvodában és általános iskolában - írta szombati számában a Kisalföld. A cikk szerint a várható csikorgó fagy ellenére is megtartották volna a kisvárosban az órákat, ha a szülők többsége kéri ezt, de egyetlen család sem jelezte, hogy ne tudná megoldani gyermeke elhelyezését.

09:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kedden már nem lesz annyira hideg

Keddre virradóan kevésbé lesz hideg, mint hétfőn: -7, -13 fok lesz az legalacsonyabb hőmérséklet, és napközben sem lesz melegebb 0, -9 foknál - keleten lesz az enyhébb idő. Mindenütt borult lesz az ég, majd késő délután északkelet felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet.

09:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késések a GYSEV vonalain is

Legfeljebb 15-30 perces késésekre kell számítaniuk a GYSEV vonalain utazóknak - közölte Rázó László, a vasúttársaság szóvivője kedden reggel az MTI érdeklődésére. Szinte a teljes vonalhálózaton hóesés, hófúvás nehezíti a közlekedést, valamint a váltók jégmentesítése is lassítja a forgalmat.

09:37
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hónyelvek a zalai utakon

A folyamatos tisztítás ellenére az erős szél számos helyen hónyelveket fúj az utakra, de járhatatlan útszakasz nincs a megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete kedd reggel az MTI-vel. A megyében sokfelé havasak, hókásásak az utak a hétfőn kezdődött havazás miatt. Folyamatos a tisztítás, de az erős szél visszafújja az aszfaltra a hónyelveket, ami néhol megnehezítheti a közlekedést.  Zalában hétfőn kezdődött erősebb havazás, kedd reggelre átlagosan 8-10 centiméteres lett a hóréteg vastagsága, és a szél sokfelé hóátfúvásokat okoz.

09:39
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hótól elzárt települések - térkép

Forrás: Google Maps

09:44
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nem járhatnak kamionok a 82-es főúton

Továbbra is zárva van a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút bakonyi szakasza: Veszprémvarsánynál és a Veszprém Arénánál a nyerges vontatókat a havas útviszonyok miatt a 82-es főútról a 81-es főútra terelik át - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedd reggel az MTI-t. A rendőrség az intézkedést a közútkezelő kérésére hozta meg, és addig van érvényben, ameddig a hóhelyzet megkívánja. A 83-as főutat sem ajánlják a teherautósoknak. A személyautók előtt szabad a 82-es főút. A Bakonyban és a Balaton-parton nagy mennyiségű hó esett, a közlekedés rendkívüli óvatosságot igényel - mondta Kómár Viktória.

09:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A fővárosban 15 centiméter körüli hó lesz

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a következő óráktól tovább erősödik majd a havazás a főváros egész területén, és vasárnap délelőttig 15 centiméter körüli hóra kell számítani. A havazás a vasárnap reggeli, délelőtti órákra szűnik meg, de csak átmenetileg, ugyanis várhatóan hétfő délután egy újabb csapadékzóna éri el Budapestet. Kifejezetten erős hófúvásokra a fővárosban nem kell számítani.

09:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Településeket zárt el a hó Montenegróban

Forrás: AFP/Savo Prelevic

Montenegróban sok az elzárt és áram nélkül marad hegyvidéki település.

09:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Veszélyes a hókotrók előzése

Balesetveszélyes a hókotrók előzése, valamint az, ha beállnak az autók az egymás után haladó hóeltakarító gépek közé - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Az M6-os autópályát a reggeli órákban is nyolc hókotró tisztította, az M7-esen egész éjjel dolgoztak a gépek, és a műszakváltás után ismét munkához láttak a hóekés járművek. A munkájukat nagymértékben zavarják és balesetveszélyt okoznak az előzésbe kezdő, illetve a konvoj közé beékelődő autók.

09:57
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A lónyai határőrök elakadtak a hóban

Magyarország déli, horvát határszakaszánál - Letenye kivételével - minden átkelőt lezártak a kamionok elől a horvátok az ottani hóhelyzet miatt. Személygépkocsival azonban továbbra is át lehet kelni valamennyi átkelőnél - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhelyet vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, ezért műszaki mentést kértek. Ha a hóakadályból kiszabadultak, és elérik szolgálati helyüket, megnyitják az átkelőt.

10:02
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Átlag fél órát késnek a vonatok

A vonattal utazók hosszabb menetidőre, átlagosan mintegy 25-30 perces késésekre számíthatnak az ország legnagyobb részén vasárnap, de több helyen akár 30-40 percet meghaladó késések is előfordulhatnak - közölte a Mávinform. A vasúttársaság közleménye szerint a zord időjárási helyzet, valamint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. vasárnap is rendkívüli készültséget tart a teljes hálózatán.

A szél és a vonatok által okozott menetszél miatt néhány állomáson váltóállítási gondok miatt vannak fennakadások, több nagyállomáson hóekékkel felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. A Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarról nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot, de 5-8 perces késésekre itt is lehet számítani.

A határállomások tájékoztatása szerint jelenleg négy nemzetközi vonat közlekedik jelentős, 40-150 perces késéssel. A Beograd 150, a Tisza 60, a Corona 40, míg az Ister EuroNight 20 perc késéssel érkezett Magyarországra.

A menetrend szerint vasárnap közlekedő vonatok közül csak az úgynevezett "hópihe" jelű, rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. A "hópihe" jelzés megtalálható a menetrendkönyvben, az internetes menetrendben és az állomásokon kifüggesztett induló-érkező táblákon is. A MÁV Zrt. azt javasolja az utazni kívánóknak, hogy a biztos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a biztonságos megérkezést kínáló vasutat válasszák, ám indulás előtt - interneten vagy telefonon - tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről.

Délkelet-Magyarországon, Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében regionális szinten és a távolsági - Budapestről érkező és oda induló - vonatok átlagosan 10-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. Kelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony térségében szombat este az erős havazás miatt másodfokú hókészültséget vezetett be a MÁV Zrt. A vonatok vasárnap reggel regionális szinten 10-30 perces késéssel közlekednek. Északkelet- Magyarországon, Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében is hasonló a helyzet. A távolsági és a regionális szinten közlekedő vonatok estében is 10-30 perces késések várhatók.

10:04
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

170 baleset volt a hétvégén

A rendőrség adatai szerint 170 közúti közlekedési baleset történt a hétvégén, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, 28 pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos baleset volt, és nem járt személyi sérüléssel. Az ORFK adatai szerint a hétvégén 198 embert mentettek meg a rendőrök a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik. Továbbra is arra kérnak mindenkit, hogy ha segítségre szoruló embert látnak, vagy bajba kerülnek, hívják a 107-es vagy a 112-es segélyhívószámot.

10:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Félméteres hótorlaszok lehetnek az Alföldön

Éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű - közölte szombat reggel közzétett figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

10:14
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Girincs is kiszabadult

"Nem vagyunk elzárva, ment már a busz is Miskolc felé" - mondta az [origo]-nak egy girincsi lakos telefonon. A falu azt Útinform hajnali híre szerint még el volt zárva a külvilágtól, de a helyi nő szerint már este járhatóvá tették az utakat, és megindult a közlekedés.

10:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kilenc megyében harmadfokú a figyelmeztés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának tájékoztatása szerint szombatra kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) adtak ki harmadfokú figyelmeztetést a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt. Két megyében - Hevesben és Somogyban - másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés van érvényben.

10:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több ezer lakás volt fűtés nélkül Szekszáron

Ötezer-hatszáz lakás maradt fűtés nélkül hétfő este Szekszárdon egy csőtörés miatt, a hibát a szolgáltató éjfélre javította ki. Balog János, az Alfa-Nova Kft. szekszárdi területi igazgatója az MTI-nek azt mondta: délután fél hatkor észleltek nyomáscsökkenést a rendszerben, és éjfél előtt találták meg az eltört vezetéket az Arany János utcában. A helyreállítást követően elindították a távfűtést, reggelre mindenhol megfelelő hőmérsékletűek voltak a lakások. A katasztrófavédelmi igazgatóság a városi sportcsarnokban rendezett be fogadó helyet a fűtés nélkül maradt családoknak.

10:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Van elég gáz Magyarországon

Magyarország várható földgázfogyasztása hétfőn 75 millió köbméter lesz, amely a legmagasabbak között lesz ebben a fűtési szezonban - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. Zsuga János, a társaság vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: hétfőre Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított.

Az FGSZ szerint keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását visszaigazolták. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.  A hétvége mindkét napján 70 millió köbméter földgáz fogyott az országban.

10:27
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hajléktalanok után kutatnak a hidegben - kép

Forrás: MTI/Marjai János
Egy hajléktalanok által lakott sátrat ellenőriz a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa a XI. kerületben

10:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Másfélszáz embert vittek be a melegedőkre

Összesen 152 embert mentettek meg eddig a rendőrök a kihűléstől azzal, hogy segítséget nyújtottak a számukra - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek. Garamvölgyi László közlése szerint az elmúlt 24 órában a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében szorultak segítségre, a rendőrök közterületekről 16-16 embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra. Szombat reggel óta összesen 114 emberen segítettek, összességében eddig 152 ember életét mentették meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik - hangsúlyozta.

A rendőrség továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki kísérje figyelemmel a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, és ha segítségre szoruló hajléktalant látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, mert ezzel a bajba jutott életét menthetik meg.

10:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kisebb balesetek voltak a csúszós utakon

Kisebb balesetekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak - mondta az [origo] érdeklődésére a Katasztrófavédelem ügyeletese. A csúszós utakon tizenegy kisebb baleset történt a havazás kezdete óta, három személy könnyebben megsérült. Azt remélik, hogy a hó folyamatosan, és nem hirtelen fog leesni, mert az jelentősen megnehezítené az utak tisztítását.

10:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Girincsi hótorlaszok - kép

Forrás: MTI/Vajda János

Emberek gyalogolnak Girincs és Köröm között az úton, ahol az éjszaka több autó és busz is elakadt az úton.

10:33
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök mentettek meg egy családot Fejér megyében

Egy négytagú család akadt el reggel egy személyautóval Székesfehérváron, amikor iskolába indultak a gyerekekkel - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A bajba jutott utasokat a rendőrök vették észre, és előbb ők maguk próbálták meg kiásni az autót, majd segítséget kértek a tűzoltóktól. Végül egy traktoros közreműködésével szabadították ki a járművet a hóból.

Fejér megyében az alsóbbrendű - négyszámjegyű utak zöme nehezen járható. Iszkaszentgyörgyön egy traktoros takarítja a településre bevezető 8202-es utat, de ennek ellenére a szél visszafújja a havat, így mindössze egy nyomsávon járható. A megye déli részén a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd közötti szakaszát lezárta a rendőrség. Az utat befújta a hó, nem járható.

10:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

14 baleset volt az éjszaka

A havazással összefüggésben vasárnapra virradó éjszaka 14 baleset történt a közutakon, míg az elmúlt 24 órában 131 közúti baleset történt - Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Egy baleset volt halálos kimenetelű: Kisvárdánál egy gépkocsi az árokba csúszott, és a sofőr a helyszínen életét vesztette.

Garamvölgyi László azt mondta, ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

10:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Törvénysértés határán a hideg miatt bezáró iskolák

Hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője az összes megyei közoktatási intézményben, és ugyanerre kérte az alapítványi és egyházi iskolákat is. Otthon maradhatnak a héten a zalakomári, a nyírbogdányi és több Hajdú-Bihar, illetve Borsod megyei település diákjai is. A tiszatenyői iskolában két hét szünetet rendelt el pénteken az igazgató.

A törvény szerint csak rendkívüli esetben lehet elrendelni ilyet, az [origo]-nak nyilatkozó iskolafenntartók azonban kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy spórolni szeretnének a fűtésen. Az oktatási jogok biztosa szerint a spórolás erény, de nem jogosítja fel az iskolákat a gyerekek hazaküldésére. A törvénysértés határán táncoló iskolákról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

10:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Öt főúton kötelező a hólánc

A közútkezelő öt főúton - a 6-os, az 56-os, az 58-as, a 66-os és a 67-es számú főúton - elrendelte a hólánc használatát. A rendőrség azt kéri, hogy ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

10:39
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már a 83-as út sem járható kamionnal

A havazás miatt a 82-es főút után a 83-ast is lezárték a nyerges vonatatók előtt - közölve a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A kamionok csak a 81-es főúton közlekedhetnek. A személygépjárművek viszont - fokozott figyelemmel, megfelelő felkészültséggel - mindhárom utat használhatják.

10:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrök vittek be több hajléktalant a melegedőkbe

Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Garamvölgyi László. Budapesten a rendőrök az éjjel 19 hajléktalant vittek fedett helyre, közülük négyet kórházba. Az ország többi részén ugyancsak 19 embert vittek a közterületekről melegedő helyekre, átmeneti szállásokra. A legtöbbet, kilenc embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentettek meg a kihűléstől, Komárom-Esztergom megyében hatot, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében pedig egyet-egyet.

Nyolcezer rendőr teljesített szolgálatot, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet.

10:41
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késnek a Kisalföld Volán járatai

A reggeli órákban 5-15 perces késésekkel kellett számolniuk a Kisalföld Volán járatain utazóknak, de a nap folyamán nagyobb csúszások is előfordulhatnak - közölte Mihályka Imre személyszállítási igazgató az MTI érdeklődésére. A legrosszabb a helyzet Beled térségében, ahol erős hófúvás nehezíti a közlekedést, de a többi vonalon is arra kell számítani, hogy a kisebb késések összegződnek.

10:44
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Miskolc és Szerencs között akadozik a buszforgalom

Ellentmondásos hírek érkeznek a korábban elzárt településről, Girincsről. Egy helyi lakos az [origo]-nak vasárnap reggel azt mondta, hogy nincs elzárva a település, már a buszok is járnak Miskolc felé. A Borsod Volán ugyanakkor azt közölte, hogy Köröm és Kesznyéten között járhatatlan az út, így nem tudnak eljutni Girincsre.

A hófúvás ellenére nincs komoly fennakadás a buszok közlekedésében - mondta a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap délelőtt az MTI-nek. Ujj Zsuzsanna közlése szerint a Miskolc és Szerencs közötti járat csak Megyaszóig tud közlekedni. Vasárnap reggel kimaradt egy járat a Nemesbikk és Nyékládháza közötti vonalon, de ott már felszabadították az utat, megoldódott a helyzet - tette hozzá. A kommunikációs vezető azt mondta, hogy jelentős késések nincsenek, a buszok minden más településen a menetrend szerint járnak.

 

10:44
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Minden út járható

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint minden út járható az országban, elzárt település nincs. Az Útinform szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, valamint Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki.

Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton. Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform.

10:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jelentősen megnőhet a gázfogyasztás

Csongrád megyében az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szolgáltatási területén több településen, köztük Szegeden, a decemberihez képest februárban 60-70 százalékkal növekedhet a fogyasztás a nagy hideg miatt - írja a Délmagyarország megyei lap online kiadása.

10:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A hideg miatt több vízilabdameccs elmarad

A rendkívüli hideg és a nagy havazás miatt csupán két mérkőzést játszanak le szombaton a 2011/12-es Vodafone ob I-es férfi vízilabda-bajnokságban. Török László, a szövetség sajtófőnöke elmondta, a versenybírói bizottság egyeztetett a klubokkal, majd úgy határozott, hogy a szombatra kiírt 12. - amúgy idei első - fordulóból csak a 12 órakor kezdődő Eger-OSC, s a Népligetben 19:30-kor rajtoló Ferencváros-BVSC összecsapást rendezik meg. A további meccsek közül a Szeged-Debrecen, a Honvéd-Kaposvár, a Vasas-Pécs és a Szolnok-Szentes mérkőzéseket - az érintett csapatok egymás közötti megállapodásától függően - későbbi időpontban bonyolítják le.

10:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárták az utat Sárkeresztúr és Sárosd között

A folyamatos havazás és az erősödő széllökések miatt nehezen járhatók az utak Fejér megyében, a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd közötti szakaszát lezárták - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint megközelíthetetlen település nincs, de több helyen hófúvások nehezítik a közlekedést. Ha az erős szél nem csillapodik, kritikusra fordulhat a helyzet több útszakaszon (Székesfehérvár-Úrhida, Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy, Székesfehérvár-Zámoly, Adony-Káloz) is.  

10:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hóember a római Colosseum előtt - kép

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

10:54
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A régi Duna-mederbe eresztik a jeget

Másodfokúra emelte Dunakiliti térségében a készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, miután a szlovák társszerv jelezte: a felerősödött zajlás miatt megkezdték a felkészülést a jég régi Duna-mederbe eresztésére.

Az igazgatóság közleménye szerint továbbra is intenzív jegesedés tapasztalható a Rábán, a Marcalon, a Lajtán és a Répce árapasztóján. A Győr-Gönyű kikötő teljes területét a szombati jégtörés ellenére ismét jég borítja.

11:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több embert megmentettek a kihűléstől

Állampolgári bejelentés alapján mentek ki a rendőrök Hódmezővásárhelyen egy családi házhoz, ahol egy idős, beteg embert találtak, aki csak nagyon nehezen tudta volna ellátni magát, ezért a családsegítő szolgálat gondjaira bízták. Mindszenten a szolgálatban lévő járőrök figyeltek fel egy emberre, aki a biciklije mellett feküdt a havazásban. Kiderült, hogy a férfi megcsúszott és elesett, de nem tudott felkelni, ezért a rendőrök segítettek neki, hogy hazajusson. Mindszentről és Hódmezővásárhelyről is kórházba szállítottak a mentők két embert, akik ittasságuk miatt nem tudtak hazajutni és időközben átfáztak.

Az esti órákban a pitvarosi buszmegállóban figyeltek fel a rendőrök egy 17 éves fiúra, aki elmondása szerint lekéste az utolsó buszt. Mivel telefonálni nem tudott, azt tervezte, hogy megvárja a reggeli járatot. A rendőrök biztonsági intézkedés keretében hazavitték családjához. Makón egy 16 éves fiút kellett hazavinni, aki egy házibuliból indult haza, de ittassága miatt egy lépcsőház előtt elaludt. A rendőröket a lakók értesítették.

A rendőrség továbbra is kéri a lakosságot, hogyha a hidegben olyan személyt látnak, akinek élete, testi épsége veszélyben lehet, hívják a 112-es segélyhívószámot. A hívás vezetékes és mobiltelefonról is díjmentes.

11:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Balesetek nehezítik a közlekedést

A 10-es főúton a 22. kilométernél három autó ütközött össze, a fél útpályát lezárták. A 4-es főúton Demecser után, a 307. kilométernél egy autóbusz, egy személyautó és egy kisbusz ütközött össze, itt is lezárták a fél útpályát.

Az M5-ös autópályán Röszke felé a 78. kilométernél egy kamion hátulról egy kisteherautónak ütközött, a külső sávot lezárták. Az M0-s autóút déli szektorán az M1-es autópálya felé vezető oldalon a 22. kilométernél egy korábbi baleset miatt a mentés már véget ért, de a hat kilométernél is hosszabb dugó csak lassan szűnik meg.

11:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kezd befagyni a Duna is

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna eredeti medrében a bősi duzzasztó felett beállt a jég, az alsóbb szakaszokon egészen Paksig zégzajlás tapasztalható, a legintenzívebben Komárom és Esztergom között. A Tisza szinte a teljes magyarországi szakaszon befagyott.

11:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A moszkvai tüntetőket a mínusz 19 fok sem riasztja el

Moszkvában mínusz 19 fokban fognak tüntetni a tisztességs választásokért és Vlagyimir Putyin miniszterelnök ellen. A szervezők szerint a hideg nem fogja elriasztani az embereket. A szervezők egyike, a liberális Borisz Nyemcov szerint a legfontosabb, hogy a tüntetők ne kapjanak tüdőgyulladást. "Három óra a hidegben már elég komoly dolog" - mondta az ellenzéki politikus.

Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexey Kudenko

11:12
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Síntörés miatt késnek a szolnoki vonatok

Átlagosan 40-50 perces késésre számíthatnak az utasok a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon kedden délelőtt, mert Kőbánya-teherállomáson reggel eltört a sín - tájékoztatta az MTI-t a Mávinform. A síntörés miatt a Nyugati pályaudvartól Kőbánya-Kispest állomásig csak egy vágányon tudnak közlekedni a vonatok váltakozó irányban. A monori elővárosi szerelvények egy ideig nem közlekedtek, helyettük a zónázó vonatok álltak meg minden állomáson és megállóhelyen.

11:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Székesfehérváron kihűlt és meghalt egy idős nő

Székesfehérváron kihűlt, és a kórházban meghalt egy 84 éves idős asszony. A Máriavölgy utcában a földön fekvő idős nőre szombat hajnalban az újságkihordó talált rá. Azonnal hívta a mentőket. A szinte csonttá fagyott asszonyt a Szent György kórház intenzív osztályára szállították, de az életét már nem tudták megmenteni - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség közigazgatási-hatósági eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit.

11:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Húsz centi hó hullhat a Dél-Alföldön

Jelenleg csak a déli országrészben hull a hó, de estig, illetve az esti-éjszakai órákban mindenhol eshet valamennyi hó. Nagyobb mennyiség csak a Dél-Alföldön és a Dunántúlon lehet, akár a 10-20 centimétert is elérheti - mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. A meteorológus szerint a fővárosban is havazni fog, elsősorban az esti-éjjeli órákban, ott 8-10 centiméterre számítanak a szakemberek. Budapesten mínusz 8 fok várható kedden, de az országos átlag sem csökken mínusz 11 fok alá. Északkeleten akár 0 fok is lehet - fűzte hozzá. Szerdától megint hidegebb lesz, mint kedden - mondta a szakember.

11:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késések, járatkimaradások előfordulhatnak a BKV-nál

A BKV-nál rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felsővezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit - áll a BKV Zrt. közleményében. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire.

Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a közösségi közlekedés megállóhelyeit.

A közlemény szerint a felkészülés ellenére az időjárás és a havazás okozhat forgalmi zavarokat, ezért felhívják az utasok figyelmét, hogy vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat is.

11:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kedden kevesebb földgáz fogy

Magyarország várható földgázfogyasztása kedden 73 millió köbméter, kétmillióval kevesebb mint hétfőn - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. A szakemberek hétfőn regisztrálták a 2011/2012-es tél eddigi fogyasztási rekordját, 75 millió köbméter földgáz fogyott az országban. A közlemény szerint keleti és nyugati irányból is visszaigazolták az importszállítást, és a magyarországi földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része is zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt.

11:24
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hol van a legtöbb hó az országban?

11:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újra elzárta a hó Girincset

Bár szombaton éjjel felszabadították a Girincsre vezető utakat, és vasárnap hajnalban a kenyereskocsi is bejutott a településre, délelőtt újabb torlaszokat épített a szél, és elzárt a faluba vezető utakat. A polgármester szerint nincs fennakadás a helyi életben, kenyerük van, és nincs olyan beteg, akinek sürgősen kórházba kellene jutnia. Az elzárt faluról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

11:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is késnek a vonatok

Jelentős késésekkel közlekednek a vonatok műszaki problémák miatt a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon. A vasúttársaság közleménye szerint a vonatok átlagosan 25-30 percet késnek. A hó jelenleg még nem okoz komoly fennakadásokat a vasúti közlekedésben, a MÁV Zrt. szakemberei folyamatosan végzik a váltók tisztítását és a jegesedés megszüntetését a forgalom fenntartása érdekében - derül ki a közleményből.
11:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Négy megyében van narancs riasztás

Az OMSZ legfrissebb, kedd délelőtti riasztása szerint hófúvásra kell számítani szinte az egész Dunántúlon, illetve Borsod, Hajdú-Bihar és Szabolcs megyék nagyobb részén. Másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben Vas és Zala megyében, illetve Somogy és Veszprém megyék nagyobb részén. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet - figyelmeztet az OMSZ.

11:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elérte a fővárost a havazás

Budapesten is esni kezdett a hó. Az időkép.hu beszámolója szerint az ország nagy részén havazik, ez alól főként az északkeleti országrész a kivétel.

11:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Telefonon vezettek le egy szülést Horvátországban

Hófehérkének nevezték el azt a kislányt, akit édesanyja a hét végén orvosi segítség nélkül hozott világra a hó miatt egy világtól elvágott horvát faluban. A harmincéves kismama, Marta Glavota a délen fekvő Vitusa faluból riasztotta a mentőket, hogy segítsenek gyermeke születésénél. A csütörtök óta szakadatlanul hulló hó azonban teljesen betemette a faluhoz vezető utakat, a mentők is csak négy kilométerre tudták megközelíteni a települést, majd vissza kellett fordulniuk - közölte a Sata információs portál. Végül egy orvos hívta fel a kismamát, és két szomszédját is ellátta tanácsokkal, hogyan segédkezzenek a szülésnél.

11:39
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kihűlt és meghalt egy férfi Garaboncon

Az otthonában, kihűlés következtében halt meg egy férfi a Zala megyei Garaboncon - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t. A 61 éves férfira szombat délben jéghideg lakásában, az ágya mellett, a földön találtak rá. A rendőrségi szemlebizottság a halottszemlét követően kizárta az idegenkezűséget, az ügyeletes orvos a halál okaként a kihűlést jelölte meg. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

11:43
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az egyik Girincsre vezető utat megtiszították

Újra megközelíthető a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-vel. Rinyu Zsuzsanna elmondta, hogy Girincs irányába a Kiscsécs felőli út már járható, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága munkatársainak sikerült felszabadítaniuk a hótorlaszoktól az utat. Köröm irányából is takarítják az utat, így hamarosan onnan is meg lehet közelíteni a falut.

11:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

30 szén-monoxid-mérgezés egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában több mint 30 szénmonoxid-mérgezéshez riasztották a mentőket, több esetben életmentő beavatkozásokra volt szükség, volt akin már nem lehetett segíteni - közölte vasárnap délelőtt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A szolgálat felhívta a figyelmet a nagy hideg miatti erős fűtéssel együtt járó veszélyre. A kiegészítő fűtőberendezések, ellenőrizetlen, szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák akár életveszélyt, halált is okozhatnak - figyelmeztetett az OMSZ.

A szén-monoxid színtelen, önmagában szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, mely kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat. A tünetek észlelésekor, vagy ha egyszerre többen is rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőzteni kell, és segítséget hívni.

11:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ukrajnában már 122-en haltak meg a hideg miatt

Ukrajnában szombatra 122-re emelkedett az egy hete tartó rendkívüli hideg áldozatainak száma, a zord időjárás miatt az ország 17 ezer iskolájában tanítási szünetet rendeltek el. A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint Ukrajna-szerte 3172 ideiglenes melegedő működik, és folyamatban van további 80-nak a felállítása. Ezeket a helyeket eddig közel 65ezren keresték fel, csak az eltelt egy nap során mintegy 12 ezren kerestek menedéket a melegedő sátrakban a hideg elől. Az oktatási tárca a rendkívüli hidegre való tekintettel az ország 17 ezer iskolájában rendelt el tanítási szünetet, így több mint 4,5 millió tanuló otthon tölti a leghidegebb napokat. Kárpátalján csak hat hegyvidéki járás iskoláit zárták be. Az időjárási előrejelzések szerint szombaton némileg enyhül a fagy szorítása, az ország területének nagy részén nappal mínusz 9-14 fok, éjszaka mínusz 17-22 fok lesz a levegő hőmérséklete, csak egy keleti és két északi megyében várnak mínusz 26 fokos éjszakai fagyot.

11:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szén-monoxid mérgezés Bordányban

Egy ember meghalt, hárman kórházba kerültek szén-monoxid-mérgezés következtében a Csongrád megyei Bordányban. A helyi körzeti megbízott és a mentők egy bejelentés után mentek a helyszínre, a házban négy embert találtak. Egy 49 éves nő a helyszínen életetét vesztette, három lányát kórházba vitték. Az elsődleges adatok alapján a tragédiát a kazán helytelen működése okozta.

11:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Árokba borult egy autó Dunakeszinél

A 2/A jelzésű úton Dunakeszi előtt egy autó megcsúszott és az árokba borult. Súlyosabb sérülés nem történt, de lelassult a forgalom.
11:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tucatnyi út még mindig járhatatlan

A közútkezelő tájékoztatása szerint újra megnyitották a Mezőcsát-Hejőkürt, a Gibárt-Abaújkér és a Vilmány-Hejce közötti szakaszt, valamint a 2624-es számú út egy részét a kányi bekötőúttól, illetve a 37-es számú főút Gesztely és a bekecsi bekötőút közötti részét. Egy tucatnyi útszakasz viszont továbbra is csak félpályán járható, több út pedig még mindig a hó fogságában van.

A Borsod megyei igazgatóság arról számolt be, hogy a megyében még mindig több helyen havazik, vagy szállingózik a hó. A szél gyenge vagy közepes erősségű. A friss hóréteg vastagsága 3-10 centiméteres, az út melletti hóréteg 4-14 centiméter. A főutak havasak, hókásásak, a mellékutak havasak.

11:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Dugó az M5-ös bevezető szakaszán - kép

Forrás: MTI/Kovács Tamás

11:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér: Délre minden falu elérhető lesz

Pintér Sándor belügyminiszter szerint kedden délre minden, a havazás miatt elzárt borsodi település elérhetővé válhat az országban. A miniszter kedden, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta, az elmúlt napok rendkívüli hideg időjárása összesen 461 rendőri intézkedést igényelt. A rendőrség Pintér szerint megfelelően felkészült a "sarkvidéki" időjárásra, a rászorulók számára pedig túlélési, melegedési pontokat alakítottak ki az önkormányzatokkal és a MÁV-val közösen. A belügyminiszter kijelentette: a fővárosban éjszakánként már egyetlen hajléktalan sem tartózkodik a közterületeken. Pintér beszámolója szerint az elmúlt napokban ketten fagytak meg, állítólag saját hibájukból, míg a közutakon 27 súlyos és 88 könnyű sérüléssel járó baleset történt.

11:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

12 embernek fagyott meg füle, ujja

Az elmúlt 24 órában a szolgálatot teljesítő mentők a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, közel 3000 esetet láttak el országszerte. 50 embert a kihűléstől mentettek meg, 12 esetben fagyási sérüléseket (ujjakon, fülön) láttak el, 30 helyszínen pedig szén-monoxid-mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást.

11:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrök segítettek az M3-ason fagyoskodó autósokon

A rendőrség 24 ezer esetben intézkedett a hétvégén, és 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, pontosítva a reggel közölt adatokat.

Garamvölgyi László elmondása szerint vasárnap éjjel 43 embert vittek fedett, fűtött szociális intézménybe a rendőrök. A főváros közterein 18 embert találtak, akiket melegedőkbe, hajléktalanszállókra vittek. Elmonda azt is, hogy az M3-as autópályán hétfő reggel elromlott egy személyautó, és a több órája fagyoskodó embereket a rendőrök vitték egy melegedőbe.

11:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mentősök visznek élelmet a tanyákra - kép

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
A Debreceni Egyetem Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) munkatársai élelmiszert vesznek ki terepjárójukból. A szakemberek a rendkívüli időjárás miatt a Debrecen környéki tanyavilágban lakókat keresik fel.

11:56
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Öt kamion akadt el a hóban

Az 58-as főúton a 18-22 km között öt kamion akadt el, a mentés és a hóeltakarítás miatt fél 11-kor - várhatóan másfél órára - leállították a forgalmat - közölte az Útinform.
11:58
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mohácsnál is leáll a dunai komp

Szünetel a kompközlekedés szerdától Mohács és Újmohács között az erősödő dunai jégzajlás miatt. A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az átkelés biztonsága érdekében a forgalmat már kedden korlátozták: a járművek nem félóránként, hanem óránként indulnak a városi oldalról. Az utasokat 7 és 17 óra között kishajó szállítja a jégzajlás mértékétől és a határkikötő forgalmától függően. Az éjszakai kishajójáratokat bizonytalan időre leállították.

11:58
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Lábatlan és Bajót közötti út kocsival járhatatlan

Komárom-Esztergom megyében minden út járható, a Lábatlan és Bajót közötti útra azonban személyautóval nem ajánlják a behajtást - mondta a közútkezelő esztergomi üzemmérnökségének diszpécsere vasárnap az MTI-nek. Kreitner Ákos tájékoztatása szerint az útszakaszt vasárnap délutánig megtisztítják. Elakadt autóról, vagy beavatkozást igénylő balesetről délelőttig sem a közútkezelőhöz, sem a megyei katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés.

11:59
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több térségben másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

12:01
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Két ember fagyott meg Ausztriában

Eddig ketten vesztették életüket kihűlés következtében Ausztriában. A dél-ausztriai Stájerországban a hét végén egy 66 éves férfi megfagyott, miután elesett hétvégi háza közelében. A férfi az autójából kiszállva a házig hátralévő mintegy ötvenméteres jeges, havas útszakaszon elesett és nem tudott felkelni. Hasonló balesetben vesztette életét néhány nappal korábban, ugyancsak Stájerországban egy 50 éves férfi, aki egy iskolaudvaron esett el a lakása közelében.

Több mint tízezer háztartás maradt mintegy fél napra fűtés és meleg víz nélkül a mínusz 17 fokos hidegben Salzburgban, miután szombatra virradóra meghibásodás miatt leállt a város egyik hőerőműve. A távhőszolgáltató közlése szerint anyaghiba miatt leállt az egyik gázturbina, és a nagy hideg miatt a szükséges javítás elvégzése után is csak lassan tudták újraindítani az erőművet.

A legnagyobb hideget a tiroli Seefeldben és a Magas-Tauernben, a 3100 méter magas Sonnblick hegycsúcson mérték, mindkét helyen mínusz 28 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet.

12:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyon hideg marad az idő

A hét közepétől egyre csípősebbek lesznek az éjszakák: csütörtökön a leghidegebb vidékeken -23 fok, pénteken -24, sőt szombaton -25 fok is lehet az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzései szerint.

12:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

38 buszjárat maradt ki Borsodban

Az erős szél okozta hófúvás következtében több út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keddre virradóra, emiatt a Borsod Volán Zrt. járatai közül 38 maradt ki a reggeli órákban - közölte a közlekedési vállalat az MTI-vel.

12:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ne alkohollal segítsük a hajléktalant!

A lesoványodott öregek már tíz fok körüli lakásban is lehűlhetnek, mert hiányoznak a didergéshez szükséges izmaik. A gyerekek vékony bőre már egy óra alatt megfagyhat. Sapka nélkül könnyen lefagyhat a fül, kesztyű nélkül pedig az ujjak, ha a kocsit kell kikaparni a hóból. A nagy hidegben az alkohol- vagy droghasználat még egészséges embereknél is veszélyes lehet. Mire vigyázzunk a mínuszok idején?

12:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

MÁV: előfordulnak késések, de nincs nagyobb fennakadás

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője. Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, ez azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, és csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik.

12:17
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Halálra gázoltak egy havas úton elcsúszó kerékpárost

A helyszínen meghalt az a kerékpáros hétfő délelőtt, aki megcsúszott és elesett a havas úton, majd elgázolta egy kamion Berettyóújfalu belterületén.  A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint a 42-es és 47-es számú főutak kereszteződésében a gyalogosátkelőn próbált áthajtani a kerékpáros férfi, amikor a havas úton megcsúszott és elesett. A román határ felől érkező lengyel kamion sofőrje már nem tudott megállni, és elgázolta; a férfi a helyszínen meghalt.

12:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hómunkásokat vesznek fel Budapesten

Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság - olvasható a közleményben. Az FKF Zrt. a nappali műszakban 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 330 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést. Az előrejelzések szerint Budapesten napközben további havazás várható.

12:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Öt embert mentettek meg Komárom-Esztergom megyében

Az elmúlt 24 órában öt embert mentettek meg a rendőrök a kihűléstől Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatta a rendőrség kedden az MTI-t. Tatabányán egy pár kért segítséget, a férfit erősen kihűlt állapota miatt kórházba vitték, az asszonyt a krízisközpont melegedőjébe szállították. Szintén kórházba került egy férfi, akire közterületen, a földön fekve találtak rá.   Egy 54 éves férfi gyalog indult el patárpusztai otthonából Tatabányára. A kórházba akart eljutni, ahol műtét várt rá, végül a rendőrök segítségével érte el úti célját. Esztergomban egy hajléktalan nőt szállítottak a máltai szolgálat melegedőjébe.

12:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Félméteres hó a Kékestetőn és a Mecsekben

A mátraszentistváni síterep 65 centiméteres hóval várja a sízőket. Az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn 46 centi havat mértek, míg a háromszáz méter alatt fekvő települések közül a Mecsek keleti oldalán fekvő Mázán a legvastagabb a hó. Részletekről itt olvashat.

12:29
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hófúváson átvágó kamion - kép

Forrás: MTI/Varga György
Egy kamion halad a hófúvásban Somogy megyében, a 68 úton

12:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Határsértők fagyoskodtak az árokban Szabolcsban

Nyolc észak-afrikai határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az algériai és a líbiai állampolgárokat a határrendészek találták meg összebújva a mínusz 15 fok alatti hidegben egy árokban - közölte a rendőrség.

Egy szolgálatból hazafelé tartó rendész lábnyomokat vett észre a frissen esett hóban, a Csengersima-Pete közötti magyar-román határállomástól egy kilométernyire, ezért értesítette szolgálatban lévő társait. A helyszínre érkező járőrök követték a lábnyomokat és egy kerékpárút menti árokban nyolc külföldire bukkantak.

12:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egy töltés oldalában hagyta magára ittas párját egy nő

Segítségnyújtás elmulasztása miatt indult büntetőeljárás egy algyői nő ellen a Szegedi Rendőrkapitányságon, miután az éjszaka magára hagyta ittas párját Algyő külterületén. A pár az este együtt italozott, majd haza indultak. A férfi a töltés oldalában lefeküdt, a nő pedig magára hagyta. Másnap reggel kezdte csak el keresni élettársát. A családsegítőket egy férfi értesítette, akinek a nő elmesélte a történteket. A családsegítőket a nagy hó miatt csak traktorral jutottak ki a területre. A részeg férfit fagyási sérülésekkel vitték kórházba a mentők.

12:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt négy ember halt meg a fagy miatt

Az elmúlt 24 órában négy ember vesztette életét a hideg miatt, 21-en kerültek kórházba - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hétfőn a tűzoltóknak 198 alkalommal kellett beavatkozniuk a havazás és a rendkívüli hideg miatt, 8500 ember segített. Nyolc út vált ideiglenesen járhatatlanná, 43 elakadt járművet kellett a hó fogságából kimenteniük.

Az OKF adatai szerint már kilenc megyében tartanak zárva iskolák: Csongrád és Baranya megye egész területén, Bács-Kiskunban, Békésben, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Zalában részleges tanítási szünetet rendelt el a kormányhivatal vezetője. Két településen az áramkimaradás, négyen pedig az ivóvíz-szolgáltatás akadozása okozott gondot.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan erősödik az északi szél, délutánig néhol már viharos óránkénti 65-75 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, ezért Somogy, Zala, és Baranya megyében magasabb hótorlaszok alakulhatnak ki. Több helyen jelenleg is havazik, a hó vastagsága néhol az 50 centimétert is eléri. A hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 20 Celsius fok között lehet az országban, és szerdára tovább süllyedhet.

12:36
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Aktuális hótérkép

12:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Halálra égett egy debreceni hajléktalan

Egy hajléktalan férfi elszenesedett holttestére bukkantak a tűzoltók vasárnapra virradó éjjel Debrecenben, egy romos ingatlanban; a belvárosi épület azután kapott lángra, hogy hajléktalanok tüzet gyújtva próbáltak melegedni - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

A tűzoltók már csak a kiégett, füstölgő házhoz érkeztek - mondta Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa. A tragédia feltehetően azért következett be, mert a hajléktalanok földön lévő személyes dolgai lángra kaptak, a rendőrség kizárta az idegenkezűség lehetőségét - tette hozzá.

12:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kétszer kellett megmenteni egy csepeli férfit

Egy 64 éves nőt saját fűtetlen lakásából,  egy 63 éves és egy 53 éves férfit egy hideg, elhagyott romos épületből, továbbá egy 42 éves férfit a Szent Imre térről szállítottak be. Az 53 éves férfit ráadásul kétszer kellett megmenteniük a rendőröknek. A délután szolgálatban lévő járőrök a Szent László téren figyeltek fel egy, a hideg ellenére lengén öltözött személyre, akiről kiderült, hogy azonos a reggel már szállóra szállított férfival, őt ismét a krízisszállóra kísérték.

12:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szibériai tél a Zugspitze tövében - kép

Forrás: AFP/Johannes Eisele

12:46
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jéggé fagyott a Genfi-tó partja - kép

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

12:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Uszály a jeges Dunán

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Egy uszály halad jégtáblák között a Duna budapesti szakaszán.

 

12:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak három település megközelíthetetlen

Még három település - Őrhegy, Zemplénagárd és Kiscsécs - volt megközelíthetetlen kedd délelőtt a hófúvás emelte hótorlaszok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte az MTI-vel a közútkezelő megyei ügyelete. Reggel még nyolc településre nem lehetett bejutni a megyében. Az erős szél visszahordja a havat a korábban megtisztított útra, ezért az ekézést kezdhetik elölről a társaság munkagépei. Kedden késő délelőtt még kilenc alsóbbrendű út volt járhatatlan a megyében a bodrogközi, a dél-borsodi és az abaúji térségben.

12:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Gyártják a havat Szombathelyen

Miközben az ország keleti felében és a fővárosban azt sem tudják, hová lapátolják el a havat, Szombathelyen hóágyúval gyártott havon "kénytelenek" szánkózni a gyerekek. A hóágyút csütörtökön este helyezték üzembe és huszonnégy óra alatt elegendő műhavat gyártottak és szórtak szét ahhoz, hogy szánkózni lehessen.

12:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Huszonhárman ragadtak a hóban az éjjel

Vasárnap hajnalban a Debrecen és Debrecen-Ondód közötti úton elakadt a hóban hét jármű, amelyekben összesen huszonhárman utaztak. A katasztrófavédelem és a debreceni utak takarítását végző AKSD Kft. munkatársai reggel öt órára szabadították ki a hóban rekedt járműveket, a kiérkező mentőknek senkit nem kellett ellátniuk.

A rendőrség egy-egy utcán talált férfit vitt melegedőbe Újszentmargitáról, Monostorpályiból és Debrecenből.

12:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kötelező a hólánc a főutakon

Az ország egyetlen főútján sem kötelező a hólánc használata - írja az Útinform honlapja.

12:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Három nap alatt tizenketten haltak meg

A hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban - közölte a hétfő reggelig összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, és 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából.

A havazás 26 utat tett ideiglenesen járhatatlanná, 18 utat pedig a hatóság zárt le. Csaknem 15 ezer ember - katasztrófavédők, köteles polgári védelmi szervezetek, rendőrök, közútkezelők és közmunkások - dolgozott több mint ötezer eszközzel.

Több helyen átmenetileg szünetelt valamelyik szolgáltatás, hét településen áramkimaradás volt, ez 1573 fogyasztót érintett, nyolc helyen pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt.

12:56
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Leállnak a kompok

Vasárnap 17 órakor jégzajlás miatt határozatlan időre leáll a kompközlekedés Nagymaros és Visegrád között - írja az Útinform. Paks és Géderlak között is szünetel a kompközlekedés. A Tiszán az alacsony vízállás miatt álltak le a kompok vasárnap. 

13:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A vasúton a váltókkal van a legtöbb gond

A vasúttársaság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban. Nekik leginkább a váltókkal kell megküzdeniük, mert a hóesés nehezíti az állításukat, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat.

13:04
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Töröltek egy Londonból Budapestre tartó járatot

Jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a vasárnapra leesett nagy mennyiségű hó. Az intenzív éjjeli havazás nyomán vasárnapra 16-20 centiméternyi hó borította be az ország nagy részét, és Londonban is összefüggő a hótakaró. Az ország nagy részén mínusz 10-12 fokos hajnali fagyokat mérnek, ami az enyhébb atlanti klímához szokott Nagy-Britanniában sarkvidéki hidegnek számít.

A fő repülőterek működnek, de nagyok a késések, és számos járatot, köztük egy budapestit töröltek. A délutáni BA866-os és az esti BA870-es budapesti járatot a vasárnapi törlések nem érintették, bár ez utóbbi indulására a Heathrow járatinformációs szolgálata több mint másfél órás várható késést jelzett. A legnagyobb londoni repülőtér, a főváros nyugati határában fekvő Heathrow már a hó megérkezése előtt bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkenti vasárnapi forgalmi menetrendjét a nagyobb felfordulás elkerülése végett.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City - közül a Heathrow-ra, Gatwickre és Lutonra érkezik naponta több járat Budapestről, de ez utóbbi két repülőtér forgalma vasárnap viszonylag zavartalan volt.

Komoly fennakadások voltak ugyanakkor a 400 kilométeres londoni metróhálózat működésében, mivel a vonalak jelentős része a külsőbb városrészekben a felszínen fut. A várost kelet-nyugati irányban átszelő Central metróvonal keleti végén, a nyílt pályán egy szerelvény elakadt a hóban, és az utasoknak 15 percet kellett gyalogolniuk a legközelebbi állomásig.

A hó és a csúszós utakon keresztbe fordult, felborult kamionok miatt sokan töltötték a vasárnapra virradó éjszakát az autópályákon. A Londonból Birmingham felé vezető M40-esen száz jármű akadt el. A Londont körülölelő - helyenként tízsávos - autópályagyűrűn, a hatalmas torlódásairól egyébként is hírhedt M25-ösön hét órán át állt a forgalom vasárnap hajnalban.

13:13
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Megnyitották az udvari művelődési házat a kamionosoknak

A rendőrség kérésére megnyitották Udvar település művelődési házát a közeli határátkelőnél rekedt kamionsofőrök számára, hogy a hidegben ne a járműveikben várakozzanak; a sofőröknek teát osztanak - tájékoztatta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-t.

A mintegy félszáz kamionos azért vesztegel már második napja a horvát határ magyar oldalán, mert a szomszédos ország hatóságai az ottani hóhelyzet miatt a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú járműveket nem engedi belépni az országba. A kamionok és a teherautók kizárólag Letenyénél tudnak belépni Horvátországba, a személygépkocsik forgalmát viszont nem korlátozták.

Az ORFK szóvivője azt mondta: a horvát hatóságok rendelkezése miatt az Udvar-Dubosevica közúti határátkelőhelyen 45-50 kamion rekedt az úton, üzemanyaguk fogytán van. A rendőrség ezért arra kérte az udvari önkormányzatot, nyissa ki a sofőröknek a helyi művelődi házat, ahol melegedhetnek, és kivárhatják a közúti forgalomkorlátozás feloldását. A sofőröknek a rendőrök meleg teát is biztosítanak.

Az ország valamennyi határátkelője nyitva van, a ki- és belépés zavartalan, hosszabb várakozásokra egyetlen helyen sem kell számítani. Félórás csúszással, de megnyitott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhely is, amit azért nem tudtak időben kinyitni reggel, mert a határőrök elakadtak a hóban.

13:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A havazás nem ijesztette el a futókat a Margitszigeten - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

13:19
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Földgázgondok Olaszországban

Kritikussá vált Olaszországban a gázellátás, mert csúcson van a fogyasztás és Oroszországból továbbra is kevesebb gáz érkezik - mondta hétfőn az olasz ipari miniszter. Az olasz ENI kőolaj-és földgázipari csoport vezérigazgatója ugyanakkor közölte, megnövelték a más forrásokból származó importot.

Az európai szállításokért felelős Gazpromnál szombaton még azt nyilatkozták, hogy néhány napig a szerződéses mennyiségnél kevesebb földgázt továbbítottak Európába, de már helyreállították a szállítások normális szintjét. Szintén szombaton Andrej Kruglov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt mondta: a cég csak a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek nem tud eleget tenni.

Magyarországon a Földgázszállító Zrt. szerint nincs gond az ellátással, mint jelezte: hétfőn megérkezett a szerződésekben rögzített mennyiség.

13:27
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tanítási szünet a vajdasági iskolákban

A kiadós havazás és a nagy hideg miatt tanítási szünetet rendeltek el Szerbiában. Az intézkedés 900 ezer diákot és 120 ezer oktatásügyi dolgozót érint. Noha Zarko Obradovic oktatási miniszter bejelentette, hogy február 6-tól 10-ig  tart a rendkívüli szünet, a legtöbb vajdasági iskolában az időjárási helyzet további alakulásától teszik függővé a szünet fenntartását.

13:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

London hó alatt - kép

Forrás: AFP/Leon Neal
Egy férfi sétáltatja a kutyáját a Londonban szokatlanul nagy hóban az Alexandra parkban

13:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kihűlt egy egervölgyi férfi

Egy családi ház fűtetlen szobájából szállítottak kórházba egy fiatalembert a Vas megyei Egervölgyből vasárnap este. A férfit a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították, de az ellátás ellenére életét vesztette.
13:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kórház helyett szállóra küldtek egy félig fagyott férfit

Az ügyeletes orvos utasítására kórház helyett hajléktalanszállóra vittek egy férfit, akinek lakótársát holtan találták a Zala megyei Garaboncon. Később kiderült, hogy tüdőgyulladása van, de a kórházban már nem tudtak rajta segíteni. Részletekről itt olvashat.

13:37
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Zavartalan a forgalom a GYSEV vonalain

A szélsőségesen hideg időjárás ellenére zavartalan a forgalom a GYSEV vonalain. Mivel a nyugat-dunántúli térségbe kevesebb havat várnak, ezért a vasúttársaság egyelőre a téli menetrendet sem vezette be: minden meghirdetett vonat a normál menetrend szerint közlekedik - jelezte Rázó László, a társaság szóvivője. A rendkívüli időjárás miatt a InterCity, EuroCity vonatok a GYSEV vonalain is pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetőek igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik. A vasúttársaság azt javasolja az utazóknak, hogy hosszabb távok esetén az autó helyett válasszák inkább a vasúti közlekedést, így biztonságban eljutnak úti céljukhoz.

13:41
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már 131 halálos áldozata van a fagynak Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra 131-re nőtt a kemény tél halálos áldozatainak száma. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint az utóbbi egy nap során kilencen fagytak meg az országban. Az elmúlt kilenc nap alatt 2300-an kértek orvosi segítséget fagysérülések és kihűléses tünetek miatt, közülük 1800-an kórházi kezelésre szorultak - olvasható a közleményben.

Az országban jelenleg 3216 ideiglenes melegedő működik, ezekben január 27-e óta 75 ezren fordultak meg, csak szombaton több mint 10 ezer rászorulót láttak el bennük.

A meteorológiai szolgálat a következő napokra Ukrajna területének nagyobb részére a kemény fagy jelentős enyhülését jósolja, ezért hétfőtől a tanítás újraindítását tervezik az ország több régiójának iskoláiban. A hét második felében 17 ezer tanintézetben rendeltek el fagyszünetet, ami 4,5 millió tanulót érint. Az ukrajnai megyék közül Kárpátalján zárták be a legkevesebb iskolát, a térség hat hegyvidéki járásának mindössze 109 oktatási intézményében szünetel az oktatás.

13:43
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mínusz 39 fokot mértek Csehországban

Az idei tél leghidegebb éjszakáját tudhatja maga mögött Csehország. Az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget - közölte a cseh meteorológiai intézet hétfőn. A legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt; Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Petr Dvorák, a meteorológiai intézet szóvivője szerint mínusz harminc Celsius-fok alatti hőmérsékletet hétfő reggel további 6-8 helyen mértek.

Csehországban eddig a legnagyobb hideg 1929-ben Ceské Budejovicében volt, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 42,2 Celsius fokra süllyedt.
Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, és nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet. "Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius fok is előfordulhat" - mondta Dvorák.

A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban. Országos méretekben a kihűlés okozta halálesetek száma már több tucatra rúg.

13:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mentők akadtak el a hóban

Az ország közútjai havasak, csúszósak, ezért egyre több a koccanásos, de személyi sérüléssel nem járó baleset - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap délben az MTI-nek, hozzátéve, több elakadt járművet és beteget szállító mentőautókat kellett kiszabadítaniuk a hó fogságából.

Hajdú Márton közlése szerint a nagylaki határátkelőhöz vezető úton több koccanásos baleset is történt, emiatt a járművek feltorlódtak, egy, az úton várakozó kamion üzemanyaga pedig kifogyott, s a sofőr a katasztrófavédőktől kért segítséget.

Szegeden egy várandós nőhöz riasztott mentőautó akadt el a hóban, Borsod megyében két mentőautó is elakadt, a járművek egyike egy szülni induló kismamát, a másik egy dialízis-kezelésre váró beteget szállított. Mindhárom esetben a tűzoltók segítségével sikerült idejében kórházba vinni az embereket - mondta a főhadnagy. Az OKF helyettes szóvivőjének közlése szerint országszerte több esetben is riasztották a tűzoltókat idős, egyedül élő emberek, akik nem tudtak kijutni házukból, mert a hó teljesen betemette az ajtót.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az elmúlt 24 órában a rendőrség összesen 143 közúti közlekedési baleset során intézkedett, ebből egy halálos, kilenc súlyos, 31 pedig könnyű sérüléssel végződött. Ezeken felül 102 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt az ország közútjain.

13:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Megfagyott egy férfi Mosonmagyaróváron

Saját udvarán fagyott meg egy férfi vasárnap reggelre Mosonmagyaróváron - tájékoztatta a megyei főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap az MTI-t. Az 57 éves férfi a tornácra ment ki, ahol elesett és a fejét beverte. Az eszméletét vesztett férfi életét a fia hívására kiérkező mentők már nem tudták megmenteni - közölte Kálmán Gabriella. A férfi a rendkívüli hideg első ismertté vált áldozata Győr-Moson-Sopron megyében.

13:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az Alitalia több járatot törölt

Az Alitalia olasz légitársaság szombaton 40 járatát törölte a római Fiumicino repülőtéren. Az egész olaszországi légi közlekedésben késések vannak, és a vasúti forgalmat is megnehezíti a rendkívüli időjárás. A Róma-Pescara autópályát lezárták a forgalom elől. Rómában a havazás kaotikus állapotokat idézett elő, a forgalom - főként a belvárosban - részlegesen megbénult. Gianni Alemanno polgármester felszólította az autósokat, hogy átmenetileg mondjanak le gépkocsijukról.

13:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Érkeznek az emberek a melegedőkbe - kép

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A gádorosi önkormányzat melegedője várja a rászorultakat. További képekért kattintson!

13:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A BKV buszai egyelőre bírják az időjárást - kép

Fotó: Magócsi Márton [origo]
További képekért kattintson!

13:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A háztetőkre parancsolták egy falu lakóit Bulgáriában

Árvíz pusztította el a dél-bulgáriai Biszer falut hétfőn reggel, miután átszakadt egy kisebb víztározó gátja a heves esőzés és a hónyomás hatására. Az árvízben egy rádiójelentés szerint legkevesebb három ember vesztette életét.

A falu mintegy 600 lakosát felszólították, hogy másszanak fel elöntött házaik tetejére, és ott várják be míg csónakokkal kimentik őket - mondta el a hivatalában rekedt Zlatka Valkova polgármester a bolgár közszolgálati rádiónak. Nikolai Nikolov, a bolgár polgári védelem igazgatója, arról számolt be, hogy az görög határ menti térségben két nagy gát is veszélyben van, és árvízzel fenyeget.

14:01
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Útlezárások Somogy megyében

Hóátfúvás miatt lezárták a 6812-es számú utat Somogy megyében, a 7-es főközlekedési útról nem lehet eljutni Csákányba, a települést Somogyzsitfa felöl lehet megközelíteni - közölte kedden délben a megyei katasztrófavédelem. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az útszakaszon a Magyar Közút Zrt. gépei folyamatosan dolgoznak, ahogy egy másik útszakaszon Csokonyavisonta és Somogyaracs között a 6802-es úton, ahol ugyancsak hóátfúvás okoz komoly fennakadást, számítani kell az út lezárására is.

14:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az idei tél leghidegebb éjszakáján vannak túl Németországban

Szombatra virradóra: a német időjárási szolgálat mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban. Garmischban mínusz 21,9 fokra csökkent a hőmérséklet. A tengerparti részeken enyhébb időjárás honolt, Helgoland szigete mínusz 6 fokkal Németország legmelegebb helyének számít. Keleten is engedett szorításából a tél: Görlitzben mínusz 13 fokot mértek, míg egy nappal korábban még 18 fokot mutatott a hőmérő.

14:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kezd feltámadni a szél

Az ország déli részén már mindenütt 20 centinél vastagabb a hóréteg, de Szeged környékén és a Viharsarokban a 30-45 centimétert is eléri. Jelenleg az északkeleti csücsök kivételével már mindenütt hullik a hó - közölte az Időkép.hu. A Nyugat-Dunántúlon kezd feltámadni a szél, az elmúlt órában már egy-egy erős lökés is előfordult. A Kendig-csúcson 56 km/h-s lökést regisztrált az Időkép.
14:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Megfagyott egy férfi Tiszaföldváron

Egy romos házban bukkantak rá hétfőn az idei tél második Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozatára Tiszaföldváron - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrséget a 37 éves férfi barátja értesítette, miután holtan találta a házigazdát saját otthonában. A helyszíni szemle idején a meglehetősen rossz állapotban lévő, romos épületben igen hideg volt, a férfi eddig ismertté vált adatok alapján "erősen italozó" életmódot folytatott.

14:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Baleset miatt teljes útzár a 86-os főúton

Lecsúszott az úttestről a 86-os főúton, Zalalövő közelében, a nagyfernekági elágazónál egy kamion kedd reggel, a műszaki mentés miatt lezárják az utat. A csúszós útról lesodródó kamion az oldalára borulva állt meg, a jármű műszaki mentését félpályás útlezárás mellett megkezdték, de 13 órától teljes szélességében lezárják a főutat.

14:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Két társasház fűtését kellett megoldania a katasztrófavédelemnek

Két társasház fűtésének azonnali javításában és újraindításában segédkeztek éjjel a fővárosi katasztrófavédelem emberei, így a XII. és a VIII. kerületi társasházból nem kellett kiköltöztetni a hideg idő miatt a lakókat.

A XII. kerületben egy 16 lakásos társasházban az egyik emeleti, üresen álló lakásának radiátora ment tökre, és a kiömlő víz eláztatta az alsó lakásokat, és a közös kazánról üzemelő fűtésveszteség miatt az egész házban 10 Celsius fok alá csökkent péntek estére a hőmérséklet.

A VIII. kerületin Népszínház utcában egy 17 lakásos társasház közös kazánja romlott el, ezért a péntek esti rendkívüli hideg miatt a katasztrófavédelem villanyradiátorokkal segítette a ház lakóit, akik a rendkívüli hideg ellenére nem akarták elhagyni otthonaikat.

14:13
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt nyolcan haltak meg a hideg miatt Lengyelországban

Lengyelországban 45-re emelkedett a fagyhalálok száma a rendkívüli hideghullám mintegy két héttel ezelőtti kezdete óta: az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot regisztráltak. A leghidegebb hőmérsékletet - mínusz 27 fokot - az ország északi részén regisztrálták. Tavaly november eleje óta összesen 88-an haltak meg kihűlés következtében.

14:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tanítási szünet hét Hajdú-bihari településen

Eltérő időtartammal hétfőtől rendkívüli tanítási szünet lesz a hideg idő miatt Hajdúnánáson, Tiszagyulaházán, Újtikoson, Görbeházán, Szentpéterszegen és Gáborjánban - mondta a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap.

Szentpéterszegen és Gáborjánban csak hétfőn nem lesz tanítás, míg a többi településen egész héten nem kell iskolába menniük a diákoknak és tanáraiknak. A 18 ezer lakosú Hajdúnánáson valamennyi oktatási intézmény - több óvoda, általános iskola és egy középiskola - zárva tart február 6-10. között; az egyik intézményben fogadják majd azokat a gyerekeket, akiknek az elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

14:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Prága alig látszik a füsttől - kép

Forrás: AFP/Michal Cizek

Prágában hétfőn kora reggel mínusz 20 fokot mértek.

14:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kelenten vannak gondjai a MÁV-nak

Már csak az ország keleti részein okoz fennakadást a hideg és a hó - közölte a Mávinform vasárnap délben. Budapesten minden fővárosi pályaudvar indít és fogad vonatokat, nagyobb fennakadást nem okoz a havazás, de - jellemzően - a távolsági vonatok átlagosan 20-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

A közlemény szerint a vasárnapra jelzett további rendkívüli hideg, havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. rendkívüli készültséget tart fenn a teljes hálózatán. A vasúttársaság dolgozói folyamatosan tisztítják a váltókat, az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek. A Mávinform arra hívja fel az utazni szándékozók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról és az esetleges késésekről.

14:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Gazprom nem bír lépést tartani az európai igényekkel

Elismerte a Gazprom orosz energetikai mamutcég, hogy néhány napig a szerződéses mennyiségnél kevesebb földgázt továbbított Európába, de mostanra helyreállította a szállítások normális szintjét. Andrej Kruglov vezérigazgató-helyettese ugyanakkor jelezte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudják kielégíteni. Az Európai Bizottság pénteken közölte: egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Nyolc EU-tagállamban - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország - csökkentek a gázszállítások. Az EB szóvivője - a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve - hozzátette, hogy nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással. Az uniós szóvivő jelezte, hogy a helyi kereslet megugrása esetén Oroszországnak szerződéses lehetősége is van az export bizonyos értékű csökkentésére.

14:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hajnalban délen újabb havazás kezdődik

Az Országos Meterológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnap a Tiszántúl kivételével hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A Dunától keletre várható helyenként havazás, hószállingózás. Az éjszaka második felében dél felől ismét beborul az ég, hajnalban délen újabb hóesés kezdődik.

 Hétfőn napközben sokfelé valószínű váltakozó intenzitású havazás. A legtöbb friss hó a Dél-Dunántúlon, a legkevesebb északkeleten várható. Az északkeleten erős, a Nyugat-Dunántúlon hétfőn már viharos északi szél miatt hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -13, -20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -7, -13 fok között valószínű.

14:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hajózási tilalom a Duna szlovákiai szakaszán

Határozatlan időre hajózási tilalmat rendeltek el a Duna szlovákiai szakaszán - közölte kedden a TASR szlovák hírügynökség a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatra hivatkozva. Az ideiglenes tilalmat a folyón kialakult, helyenként 20 centiméternél is vastagabb jégréteg miatt vezették be. A Duna szlovákiai szakaszán jelenleg 3 jégtörőhajó biztosítja a jégréteg folyamatos feltörését. Egy hajó Komáromnál, egy Pozsonyban, egy pedig a Duna Pozsony és Dunacsúny közti szakaszán teljesít szolgálatot. "A bősi vízi erőmű jelenleg téli üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a duzzasztócsatornából folyamatosan engedjük át a jégtáblákat a Duna régi, eredeti medrébe" - mondta Pavel Machava, a vízgazdálkodási vállalat szóvivője, aki szerint a hajózási tilalom feloldására ezen a héten aligha kerül sor.

14:29
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elakadt kamionok miatt áll a 82-es főút

A 82-es főúton a cseszneki szerpentinen (a 33. és a 34. kilométer között között) elakadt kamionok miatt nem lehet közlekedni - közölte az Útinform.

14:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Holtan találtak egy férfit a bocskaikerti házának udvarán

Holtan találtak szombat délelőtt egy 56 éves férfira családi házának udvarán a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben. A rendőrségi helyszínelés a háznál jelenleg is tart. Ugyancsak szombat reggel találtak egy 57 éves férfit az utcán fekve a Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen, az ő életét a kiérkező mentőknek sikerült megmenteniük, fagyási sérülésekkel szállították kórházba.

14:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg kihűlés miatt Tolnában

Eddig hárman vesztették életüket a rendkívüli hideg miatt Tolna megyében - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. A napokban egy 73 éves nőre Pakson, lakóházának udvarán találtak rá, egy 68 éves németkéri férfi a fűtetlen otthonában halt meg kihűlés miatt. Egy idős asszonyra szintén Pakson, háza udvarán hétfőn találtak rá. A szekszárdi rendőrkapitányság járőrei az elmúlt öt napban nyolc, veszélynek kitett emberhez hívtak mentőt. A megmentettek többsége hajléktalan volt, várótermek, benzinkutak mellett feküdtek, de akadt olyan idős ember is, akire a szomszédok hívták fel a figyelmet, mert napok óta nem adott életjelet.

14:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Készenlétben állnak a jégtörő hajók

Készenlétben állnak a jégtörő hajók: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen tizenhárom jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója vasárnap. "Jelenleg egyetlen folyón sem alakult ki olyan helyzet, amely a jégrombolást indokolttá tenné, azonban az elkövetkező napokban a tartós hideg miatt minden folyó esetében a jégjelenségek erősödésére, az állójeges szakaszok és a jégvastagság folyamatos növekedésére kell számítani" - fogalmazott Molnár Béla.

A vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat, ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén - részletezte a főigazgató.

14:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Koszovói menekülteket mentettek meg a fagyhaláltól

Kihűlés közeli állapotban lévő koszovói menekülteket fogtak el a határrendészek hétfőn éjszaka Gara határában - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A nyolc koszovói férfi a csaknem félméteres hóban próbált elrejtőzni a határrendészek elől, de hőkamera segítségével felkutatták, majd elfogták őket A 19 és 25 év közötti menekültek már napok óta nem ettek, ruházatuk nem volt alkalmas arra, hogy megvédje őket a kihűléstől a mínusz 15 Celsius-fokos hidegben. A határt jogellenesen átlépő koszovói csoport tagjait élelemmel és takarókkal látták el. Adataik ellenőrzése jelenleg is tart a hercegszántói határrendészeti kirendeltségen.

14:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hidegben nem termel a hollóházi porcelángyár

A nagy hideg miatt szünetelteti termelését a hollóházi porcelángyár, a cég így spórol a magas gázszámlán. A gyárat működtető Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. közlése szerint a gyártás hétfőn állt le, és várhatóan egy hét múlva kezdődik újra, a dolgozókat szabadságra küldték. Számítások szerint egymillió forintnál is többet spórolhatnak így a gázszámlán.

14:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hó alatt a Széll Kálmán tér - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

14:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárták a legnagyobb kabuli repülőteret

Az afgán fővárosban, Kabulban le kellett zárni a legnagyobb repülőteret a sűrű hóesés miatt. A közlekedési minisztérium szóvivője közölte, hogy az odavezető utakat nagy erőkkel tisztítják, és szombat délutánra ismét megnyithatják a légikikötőt. Kabul sok útvonala járhatatlan a havazás miatt, és le kellett zárni a Hindukus-hegységen átvezető Szalang-hágót is, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal.

14:41
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az EU szerint nincs gázválság

Az Európai Bizottság közölte, hogy Bulgária, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Lengyelország és Görögország a normális szinten kapja az orosz gázt, miközben Románia, Németország és Olaszország ellátása is javul, bár egyelőre nem állt helyre teljesen. Marlene Holzner energiaügyi szóvivő sajtótájékoztatón elmondta: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy a helyzet nem fenyeget válsággal, a gázszállítás csökkenésétől érintett országok képesek saját szükségleteiket kielégíteni, részben gáztartalékaikból, részben más intézkedések révén.

14:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szabolcsban kisebb hóátfúvásokra kell számítani

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közútjai járhatóak, az erős szél miatt azonban kisebb hóátfúvásokra kell számítani a szombat délutáni órákban, egyes útszakaszok pedig jegesek, csúszósak is lehetnek - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának diszpécserközpontja. A térségben átlagosan 1-3 centiméter hó esett, az utak mentén 4-8 centiméteres hó halmozódott fel.

14:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Küzdenek a -20 fok ellen Bajorországban - kép

Forrás: AFP/Armin Weigel
 Füstölnek a kémények a németországi Kelheim városában. Bajorország egyes területein -20 alá esett a hőmérséklet.

14:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Öt út járhatatlan Borsodban

Hófúvás miatt járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Tiszalúc és Hernádnémeti, a Gesztely és Újharangod, az Abaújkér és Aranyospuszta, a Pere és Abaújszántó, valamint a Vilmány és Fony közötti út. Valamennyi település megközelíthető, az ellátásban nincs fennakadás. A térségben a hőmérséklet hétfő délben sem emelkedett mínusz 10 fok fölé. A nagy hideg miatt Szikszón éjjel-nappal nyitva tartó melegedőt nyitottak, ide térhetnek be azok, akik nem tudnak otthonukban fűteni.

14:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az ország felében még havasak az utak

Monor térségéből havazást, az észak-keleti és a déli országrészből hószállingózást jelentettek - olvasható a Magyar Közútkezelő Zrt. honlapján. A fő- és mellékutak burkolata a Dunántúl középső és déli részén, valamint az Északi-középhegységben, illetve az Alföld déli területein még havas, máshol letaposott havas. Mindenhol jó a látótávolság. Általában gyenge a légmozgás, csak Szombathely térségéből jelentettek erős széllökéseket. Elzárt település sehol nincs az országban.

14:54
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Befagyott a Tisza

A Tisza és mellékfolyói szinte teljes szakaszukon befagytak. A folyó kritikus pontjain összesen tizenhat jégtörő hajót tartanak készenlétben, megtankolva, illetve további kettő Tiszadobnál szükség esetén vízre tehető. Gyulán is állomásozik két mobil jégtörő, amelyeket az országúton szállítva bárhová el tudnak juttatni - közölte Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője.

A Dunán még nem állt be a jég, csak zajlik; állójég akkor lesz, ha a jégtáblák megakadnak, ez várhatóan csak a jövő héten történik meg. A dunai vízi közlekedés korlátozott: hajózni csak saját felelősségre, a parti jelek alapján lehet.

14:56
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Erős szél hordja a havat Borsod-Abaúj-Zemplénben

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szombat délelőtt kezdődött a havazás, egyelőre mintegy két centiméteres a hó, de a szél már több területen erősen fúj. A helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint vasárnap estig 15 és 30 centiméter közötti hótakaróra számítanak. A helyzetet azonban nehezíti majd, hogy például a Hernád-völgyében, vagy a Bodrogközben az erős szél hordja a havat, helyenként akár 80 kilométer/órával. Vasárnap estére a csapadék megszűnik, de hétfőn újra esik, és újra társul hozzá az erős szél. Kedden pedig kiderül az égbolt, és mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket mérhetnek a megyében.

14:59
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több vonalon csak zónázó vonatok járnak

Várhatóan hétfőn 16 óráig zónázó vonatok közlekednek a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon. A MÁV ugyanis nem indítja el a váci és a monori elővárosi vonatokat, hogy az érintett szakaszokon csökkentse a járatok késését. A járatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak - közölte a Mávinform.
15:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Életet mentett az összefogás Nógrád megyében

Félig kihűlt állapotban lévő idős férfit mentettek meg a rendőrök Szurdokpüspökiben, miután a falubeliek jelezték, hogy a férfit már egy napja nem látták. Szurdokpüspöki jegyzője pénteken jelezte a pásztói rendőrkapitányságon, hogy a 62 éves férfi, aki rendszeresen jár ebédért az idősek otthonába, aznap nem jelent meg. A szomszédok is elmondták, hogy már egy napja nem látták a házból kijönni, és a nagy hideg miatt tartani lehetett attól, hogy a férfit otthonában kihűlés fenyegeti. A rendőrök rossz egészségi és félig kihűlt állapotban találták meg lakásán a férfit, akit a kiérkező háziorvos javaslatára kórházba szállították.

15:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Udvarnál ismét átengedik a kamionokat

A horvát hatóságok vasárnap délutántól átengedik azokat a kamionokat, amelyek már két napja vesztegelnek a határon a szomszédos országban kialakult hóhelyzet miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Mintegy félszáz kamionos rekedt az Udvar-Dubosevica határátkelőnél, vasárnap kinyitották Udvar település művelődi házát, hogy a sofőröknek a hidegben ne kelljen járműveikben várakozniuk, ugyanis fogytán az üzemanyaguk.

A rendőrség, az udvari önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a kultúrházban meleg étellel, itallal és fekhellyel is fogadta volna a kamionstop miatt veszteglő mintegy ötven sofőrt, de a horvát hatóságok időközben úgy döntöttek, délutántól engedélyezik számukra a határátlépést, így a kamionosok tovább indulhatnak - mondta az ORFK szóvivője.

15:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hatvanketten fagytak halálra Lengyelországban

62-en fagytak meg január 27. óta Lengyelországban, és folyamatosan nő a szén-monoxid-mérgezések száma is. A belügyminisztérium hétfői jelentése szerint egy nap alatt kilencen haltak meg kihűlés következtében, szén-monoxid-mérgezésben pedig egy ember vesztette életét.

Lengyelország északkeleti részében éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. A meteorológusok azzal biztatnak, hogy az erős fagyok fokozatosan enyhülnek, és február végén napközben már fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az erős fagyok miatt egyes kelet-lengyelországi iskolákban szünetel a tanítás.

15:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A futókat nem riasztja el a hó - kép

Forrás: MTI/Beliczay László
Egy férfi fut a hóesésben vasárnap Budapesten, a XI. kerületi Mohai utcában

15:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szerbiában 70 ezer embert zárt el a hó a külvilágtól

A nagy hideg és havazás miatt kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma vasárnap Szerbiában; egy eltűntet még keresnek, és az előző napi 27 helyett immár 32 községben van rendkívüli állapot.

Körülbelül 70 ezren tartózkodnak a havazás miatt a külvilágtól elzárt településeken. Több mint 550 hókotró és egyéb gép, továbbá 1500 tűzoltó és mentő, 300 egészségügyi alkalmazott és ezernél is több köztisztasági alkalmazott végzi a hó eltakarítását, és próbál eljutni az elzárt településekre. Országosan még mindig több mint ötezer helyi és alsóbbrendű út járhatatlan. Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságtanácsának vezetője közölte: vasárnap estig döntés születik, hogy bevezetik-e országosan a rendkívüli állapotot Szerbiában. "Ez a vidékről beérkező helyzetjelentésektől függ" - mondta Maric.

Akárcsak pénteken Szerbiában, vasárnap Pristinában is bejelentették, hogy 10-éig szünetel a tanítás a koszovói iskolákban. Bosznia-Hercegovinában, Mostar közelében vasárnap délelőtt kiszabadult a hó fogságából az az autóbusz, amely még pénteken délelőtt indult el a dél-bánáti Versecről, hogy Mostarba szállítsa a kosárlabda klub tagjait. A bosnyák tengerparton fekvő Neumban szombat óta szünetel az áramszolgáltatás, mert az ítéletidőben két távvezeték ledőlt.

15:09
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Montenegróban 2 méteres a hó

Montenegró északi területei a hótorlaszok miatt gyakorlatilag el vannak vágva az ország többi részétől. A terület csak vonattal közelíthető meg. Egyes helyeken a hó vastagsága eléri a két métert. Az országban rekordokat dönt az áramfogyasztás, a lakosságot takarékoskodásra szólították fel.

A lehullott nagy mennyiségű hó miatt járhatatlanok az utak Horvátország számos körzetében is, így Likában, Gorski Kotárban és Szlavónia egyes vidékein. Az Észak-Adria térségében, de főleg az Isztriai-félszigeten viharos erejű szél tombol. Rijeka térségében a széllökések tetőket téptek le, a kikötőben egy hajó elszabadult, mert elszakadt a horgonylánca. A rendkívül alacsony hőmérséklet miatt sok helyen károk keletkeztek a víz- és gázvezetékekben.

15:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Sebességkorlátozás a Völgyhídon

Hóátfúvás miatt 60 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be szombaton az M7-es autópályán, a Völgyhídon. A pálya Budapest felé vezető oldalán pedig a zalai megyehatártól a Völgyhídig tartó szakaszon, a 120-180 kilométerszelvény között óránként 80 kilométeres korlátozás lépett életbe. Somogy megyében - az előrejelzésnek megfelelően - 10-20 centiméter hó hullott. A közlekedésben jelentős fennakadás nem volt.

15:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs járhatatlan út Szabolcsban

A folyamatos takarításnak köszönhetően nincsen járhatatlan út Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, bár a hóátfúvások miatt egyes útszakaszokon nehézkes a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága. A reggeli órákban a Tiszarád és Nagyhalász közötti út vált ideiglenesen járhatatlanná, a munkagépek délelőttre azonban megtisztították ezt az útszakaszt.

15:11
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kihűlés miatt meghalt egy borsodi férfi

Életét vesztette egy 58 éves férfi Mezőzombor egyik családi házában a hétvégén. A férfit házának udvarán találták holtan, az orvos az idegenkezűséget kizárta, a halál okaként ittasságból eredő elesést és az azt követő kihűlést jelölte meg - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Borsod-Abaúj-Zemplénben ezen a télen már tizenketten haltak meg kihűlés miatt.

15:14
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A hóval küszködnek a budapesti gyalogosok - kép

Fotó: Magócsi Márton [origo]
További képekért kattintson!

15:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Romániában már a hóeltakarításnak is van áldozata

Romániában immár nem a szélsőségesen hideg idő, hanem a hó és az ónos eső okoz nehézségeket. Az ország déli, dél-keleti megyéiben 16 főútvonalon áll a forgalom. A lezárt főútvonalak között erdélyi útszakasz nem szerepel.

Újabb hat halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint az elmúlt nyolc napban immár 34 ember halálát okozta kihűlés. Az ítéletidőnek tulajdonítható halálos áldozatok száma azonban ennél nagyobb, szombat óta ugyanis a hó és a Dél-Romániában hullott ónos eső okozza a legnagyobb nehézségeket. Bukarestben vasárnap hajnalban mínusz 3 fokos hőmérsékletben hullott záporeső, ami azonnal ráfagyott az útra és a gépkocsikra. A csúszós utakon több halálos autóbaleset történt. A hóeltakarításnak is van már áldozata Romániában: a fővárosban egy asszonyt a hátrafelé tolató hóeke gázolt halálra.

Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. A vasúttársaság három szakaszon állította le a vonatok közlekedését, ötven járatot töröltek. Az ország valamennyi repülőtere tudja fogadni a repülőket, az induló járatok azonban általában késéssel szállnak fel, a szárnyak megtakarítása a hó- és jégrétegtől ugyanis késlelteti a felszállásukat.

15:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tilos a só használata

A közterület-felügyelők is büntethetnek, ha valaki nem takarítja el otthona elől a havat. A só használata tilos, alkalmazása esetén akár ötvenezer forintos büntetést is kiszabhatnak.

15:21
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Veszélyben a lengyel jéghorgászok

Több mint ötven ember fagyott meg tíz nap alatt Lengyelországban; a belügyminisztérium vasárnapi jelentése újabb nyolc áldozatról értesített, a tűzoltóság adatai szerint pedig további két személy szénmonoxid-mérgezésben vesztette életét.

Vasárnap hajnalban az ország észak-keleti részében fekvő Suwalkiban mínusz 26 Celsius-fokot mértek, míg a legmelegebb a délnyugati Legnicában volt, ahol éjszaka mínusz 11 fokra hűlt le a hőmérséklet. Az ország déli részében erősen havazik.

A tűzoltóság a média közvetítésével arra is felkérte a lengyeleket, hogy ne járjanak a befagyott víztárolókon, és különösképpen ne menjenek fel a befagyott folyókra. Pawel Fratczak szóvivő szerint a szolgálat kilenc nap alatt csaknem 300 mentőakcióban vett részt, de 11 személyt nem sikerült megmentenie. Az áldozatok többsége jéghorgász volt.

15:21
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Magyar jégtörők dolgoznak Szerbiában

Magyar jégtörő hajók érkeznek Szerbiába, hogy elkerüljék a jég feltorlódásával vagy jégdugók kialakulásával járó esetleges áradásokat - jelentette az MTI belgrádi tudósítója. Az ország valamennyi folyóján mind nagyobb egybefüggő jégtáblák alakulnak ki. "Mivel Szerbiának nincsenek jégtörői, a Magyarországgal fennálló kétoldalú egyezmény értelmében onnan bérelnek két hajót a jégtáblák szétzúzására" - közölte Aleksandar Prodanovic, a szerb vízügyi igazgatóság vezetője.

A Duna vaskapui szakasza előtt 100 kilométer hosszú, egybefüggő jégmező van kialakulóban, amelynek szétzúzása a hét derekán kezdődik meg. A Dunán, Gombosnál a jégbeállás 30 százalékos, a Tisza Titelig teljesen befagyott. Az Ibar folyón, Kraljevo városánál jégdugó alakult ki, és félő, hogy emiatt a folyó kilép a medréből.

15:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Nagyvárad téri metróállomáson melegedhet, aki fázik

Tarlós István főpolgármester kérésére a BKV és a BKK a nagy hideg miatt úgy döntött, hogy megnyitják a 3-as metró vonalán a Nagyvárad téri metróállomás galériáját az utcán rekedtek előtt - közölte a BKV. Az állomáson nemcsak az utasok melegedhetnek, hanem bárki betérhet, aki fázik. "A BKV-nak - jelenlegi anyagi helyzetében - nem áll módjában bútorokat, vagy egyéb ellátást biztosítani, de remélhetőleg az is segítséget jelent, hogy a metróállomásra betérőknek legalább fedél lehet a fejük felett" - áll a közleményben.

15:26
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Német hajléktalant mentettek ki egy zalaki erdőből

Egy német állampolgárságú hajléktalant kutattak fel az erdőben zalai rendőrök és erdészek - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség a múlt hét végén lakossági bejelentés alapján szerzett tudomást arról, hogy a férfi a Szentpéterfölde és Várfölde közötti erdőben, fedetlen, fűtetlen helyen szállásolta el magát. A rendőrök az erdészet munkatársaival szerveztek kutatást a veszélyben lévő hajléktalan megtalálására. Az átfagyott férfit végül Várföldétől egy kilométerre találták meg, ezután a vöröskereszt munkatársai a zalaegerszegi átmeneti szállásra szállították.

15:28
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tunéziában is havazik

Tunéziában napok óta hideg az idő, és havazik az ország északnyugati, valamint belső régióiban. A hó településeket zárt el a külvilágtól, vannak területek, ahol mínusz 4 fok van. Tunéziában utoljára az 1970-es években havazott. Civil szervezetek szolidaritási karavánokat indítottak az elmúlt napokban, hogy segítséget vigyenek a hótól legjobban elzárt településekre.

15:28
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Késéssel számoljon, aki BKV-val utazik

A BKV közleménye szerint nincs fennakadás a budapesti tömegközlekedésben, de a hideg időjárás miatt továbbra is előfordulhatnak fennakadások, ezért arra kérik az utasokat, hogy vegyék figyelembe az esetleges késések, járatkimaradások lehetőségét is. A megállók takarítása folyamatos, de a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért azt kérik, hogy fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásnál.

15:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Algériában is hideg van

Hét év óta először havazott az algériai fővárosban. A szokatlan időjárás számtalan kényelmetlenséget okozott az algériaiaknak. Utakat kellett lezárni, szakadozik az áram- és a gázszolgáltatás. A helyi sajtó beszámolója szerint az utóbbi 48 óra alatt bekövetkezett közlekedési balesetekben egy tucat ember vesztette életét.

15:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hóangyalok Dunaharasztiban - kép

Forrás: MTI/Illyés Tibor

15:37
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárták a 82-es főutat Zircnél

A kamionok mentése és a havas út miatt lezárták a 82-es főutat Zircnél, a Tescónál. A cseszneki szerpentinen a havas, csúszós úton elakadt kamionokat tűzoltók mentik, ezért Zircnél kerülőutat jelöltek ki. A bakonyi főútvonalon a mentés ideje alatt a Nagyesztergár-Dudar-Csesznek-Bakonyszentkirály útvonalon lehet haladni, ezt azonban csak személygépkocsik használhatják.

15:43
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kivételes a mostani hideghullám

Tartóssága és késői érkezése miatt "figyelemre méltó", de nem kivételes az Európában jelenleg dühöngő hideghullám, amely eddig mintegy 360 ember halálát okozta - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Omar Baddur, az ENSZ szakosított szervezetének egyik kutatója egy sajtótájékoztatón elmondta, a hideghullámot légköri zavaroknak az a "torlaszrendszere" okozza, amely beszorítja a Szibéria felől folyamatosan nagy tömegű hideg levegőt zúdító áramlatokat, s egyben megakadályozza, hogy az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb hőmérsékletű áramlatok és tengeri szelek Európa fölé hatoljanak. A légtömegek mostani feltorlódása rendkívül kiterjedt, de amúgy nem szokatlan az északi félteke téli hónapjaiban - állapította meg a WMO.

15:44
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egy hét iskolaszünet

Rendkívüli tanítási szünet lesz a hideg idő miatt február 6-10. között Hajdú-Bihar megye több településén: Berekböszörményben, Bihartordán, Csökmőn, Körösszegapátiban, Nagyrábén az óvodákban és az általános iskolákban; hétfőtől szerdáig zárva lesz a kismarjai óvoda is. Nagykerekiben pénteken sem volt tanítás és a jövő héten is zárva tart az általános iskola - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap. További hét településen már korábban bejelentették a tanítási szünetet.

Pál Csaba, a debreceni polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: a megyeszékhelyen sehol nem kellett tanítási szünetet elrendelni az időjárás miatt. Az egyes intézményvezetők ezt saját hatáskörükben rendelhetik el.

15:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Húsz százalékkal több riasztás a mentőknél

A hétvégén szolgálatot teljesítő mentők a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, közel 6 ezer esetet láttak el országszerte - közölte az Országos Mentőszolgálat. Sok embert a kihűléstől mentettek meg, 50 esetben fagyási sérüléseket láttak el, 43 helyszínen pedig szénmonoxid mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást. A folytatódó havazás, a tartós hideg kapcsán a mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró képességű mentőgépkocsi és 7 mentőhelikopter segíti.

15:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Óvintézkedéseket tesznek a paksi atomerőműben

A paksi atomerőmű hűtővizének biztosítása érdekében két uszályt rendeltek a Dunára az erőmű hideg vizes csatornájához, hogy megakadályozzák a jégtorlaszok kialakulását. Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, ha kell jégtörőt is bevetnek.

Az uszályok szerepe, hogy megakadályozzák a jégtorlasz kialakulását a bevezető csatornán. Attól nem kell tartani, hogy befagy a csatorna - jelentette ki az igazgató, és hozzátette, a paksi atomerőműben mind a négy blokk maximális teljesítménnyel, biztonságosan működik, nincsen rendkívüli helyzet.

Természetesen lehetnek extrém körülmények, például olyan hófúvások, hogy a környező településekről a dolgozók nem tudnak bejönni. Erre a helyzetre is felkészültünk - hangsúlyozta az igazgató majd kifejtette, a Pakson lakó munkatársakból készenléti ügyeletet szerveznek; ha kell, gondoskodnak azok elszállásolásáról, akik nem tudnak hazajutni.

15:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kilenc megyére a legmagasabb a riasztás

Harmadfokú, vagyis a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki szombatra az OMSZ a várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet. A korábbi híreink itt.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

15:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Félórás késések a déli és délkeleti vasútvonalakon

Átlag 25-30 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország déli és délkeleti vonalain a havazás és a nagy szél miatt. A Mávinform tájékoztatása szerint a szél és a vonat okozta menetszél miatt több állomáson váltóállítási gond miatt vannak fennakadások. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja. A délnyugat-magyarországi területekről átlag 20-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot. Jelenleg négy vonat közlekedik jelentős, 80-100 perces késéssel műszaki problémák miatt.

15:52
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Három kilométer sípálya a Bakonyban

Négy pályán összesen három kilométer hosszan lehet síelni a bakonyi sípályákon. A Bakonyban mindössze öt centiméter hó esett, ami nem rontott a pályák állapotán, a Nordica Síaréna pedig jól megközelíthető, a közutak is biztonságosan járhatók. Eplényben a négy pályát öt felvonó szolgálja ki.

15:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Úszó jégtáblák a Dunán

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Akadozik a buszközlekedés Borsodban

A szél folyamatosan visszahordja a havat az útra, ezért továbbra is akadozik a buszközlekedés Borsod megye több térségében. A tiszaújvárosi, illetve a sátoraljaújhelyi térségben okoz több fennakadást a hóátfúvás - mondta a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap. A legrosszabb helyzet a Bőcs-Kesznyéten-Tiszaújváros, illetve a Tiszalúc-Tiszaújváros vonalon alakult ki, ezeken a vonalakon jelenleg nem járnak a buszok. A Miskolc-Kesznyéten járat is csak Körömig jár, a Miskolc-Szerencs járat továbbra is csak Megyaszóig tud elmenni.

Sátoraljaújhely térségében is vannak fennakadások: a buszok Révleányvár és Ricse, valamint Erdőbénye-Baskó között sem tudnak közlekedni. A Sátoraljaújhely-Pálháza-Hollóháza vonalon több helyen is kerülőútra kényszerülnek a járatok; Mikóháza-Alsóregmec, Füzér-Pusztafalu térségében az utak nehezen járhatóak.

15:57
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újfehértón meghosszabbították a fagyszünetet

Meghosszabbították péntekig a hideg időjárás miatt elrendelt tanítási szünetet az újfehértói oktatási-nevelési intézményekben. Újfehértó térségében a következő napokban rendkívül hideg idő és viharos erejű szél várható. Az intézkedés több mint kétezer gyermeket érint Újfehértón: bezártak a bölcsődék, az önkormányzati, valamint az egyházi fenntartású óvodák és általános iskolák, nem kell iskolába menniük a Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak sem. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértón kívül további két településen van fagyszünet: a tiszavasvári középiskolában a múlt hét csütörtökön, a nyírbogdányi óvodában és általános iskolában pedig hétfőn rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A kiesett tanítási napokat mindenhol a tavaszi szünetben, illetve szombati napokon pótolják majd.

16:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mínusz 12 fok van Orosházán

Forrás: MTI/Rosta Tibor

16:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szegeden 35 centiméter hó esett - kép

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
További képekért kattintson!

16:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rómában leállt a közlekedés

A havazásra való előzetes felkészülés ellenére a római tömegközlekedés is megbénult, és a havazáshoz nem szokott autósok és motorosok sem tudtak haladni. Hosszú sorok álltak a benzinkutaknál hóláncért, az iskolákban pedig szünetel a tanítás. Beesett a hó a Pantheon tetején levő lyukon, hó borítja a Colosseumot és a Szent Péter-bazilikát is.

Forrás: AFP/Gabriel  Bouys

16:07
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kevesebb gáz jön Európába

Egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Az Európai Bizottság pénteki közlése szerint nyolc EU-tagállamban (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország) csökkentek a gázszállítások. A testület szóvivője hozzátette: nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója azt mondta, Magyarország gázellátása biztosított, bár Ausztria irányából a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették. Kifejtette: keleti irányból valamennyi import forrás átadását visszaigazolták, Ausztria irányából az alapdíjas mennyiségekét szintén, csak a szerződésszerűen megszakítható mennyiségeket csökkentették, de ez semmiféle ellátási zavart nem okoz.

16:07
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szaporodnak a kéménytüzek

Egy nap alatt kilenc műszaki mentésben vettek részt a tűzoltók Jász-Nagykun-Szolnok megyében, öt gépkocsit az árokból húztak ki, személyi sérülés egyik esetben sem történt - közölte a megyei védelmi bizottság vasárnap.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság azt jelezte, az intenzívebb fűtés nyomán megszaporodtak a kéménytüzek, ezért felhívják a lakosság figyelmét, hogy gyakrabban tisztítsa a kéményeket is, így elkerülhetők ezek a tűzesetek.

A Volán-járatok a megyében 10-20 perces, a Dél-Alföldről érkezők járatok viszont 1-2 óra késéssel közlekednek. A MÁV-nál a külföldről Szolnokra érkező szerelvényeknél fordulnak elő jelentős késések.

A vízirendészeti rendőrkapitányság közlése szerint a szolnoki Holt-Tiszán sportolásra még nem megfelelőek a körülmények, így a jégen való tartózkodás nem biztonságos.

16:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

40 munkagép küzd a hóval Szabolcsban

Folyamatosan tisztítják a nehezen járható útszakaszokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága vasárnap délután az MTI-t. A hó, illetve a hóátfúvások miatt a Kótaj-Buj-Gávavencsellő, a Tiszatelek-Újdombrád-Dombrád, a Kék-Beszterec, Kemecse-Nyírbogdány, a Paszab-Ibrány és az Újfehértó-Hajdúdorog útszakaszokon nehézkesebb a közlekedés, a 40 munkagép egy része ezeket a szakaszokat takarítja.

Járhatatlan útról, vagy megközelíthetetlen településről nem érkezett jelentés - közölte a közútkezelő. A főutak és a mellékutak havasak, letaposott havasak. A tűzoltóknak vasárnap délelőtt néhány kisebb tűzesethez és csőtöréshez kellett vonulniuk, egyik esetben sem történt személyi sérülés.

16:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Állójég a folyókon

A Dunán a vízhőmérséklet a jégképződés kritikus határára csökkent, így a folyó teljes hosszában közepes zajlás kezdődött; a Tiszát kisebb megszakításokkal állójég jellemzi. A Balatont a part mentén összefüggő jég borítja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. A Tiszán kialakult állójég vastagsága átlagosan 10-20 centiméter, a jég felületén 15-20 centiméter vastagságú hó van. A korábbi zajlójeges szakaszok is beálltak, Aranyosapáti és Tiszaadony között, valamint Tiszaroff térségében összetorlódott állójeges szakaszok alakult ki, 40-60 centiméternyi vastagságban.

16:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A honvédség is készül

A Magyar Honvédség 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben - jelentette be az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka.

Domján László vezérőrnagy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha szükség lesz rá, mind a létszámot, mind a műszaki eszközök számát növelik. A katasztrófavédelemmel együttműködve elsősorban olyan esetekben segítenek, amelyek megoldásához a katasztrófavédelemnek és a polgári erőknek nincsenek meg a megfelelő műszaki eszközeik.

16:14
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ricsén és Olaszliszkán is szünetel a tanítás

A gázzal való takarékoskodás és a hideg idő miatt újabb iskolákban van kényszerű szünet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A BorsodOnline arról adott hírt hétfőn, hogy Ricsén és Olaszliszkán is szünetel a tanítás. Ricsén ezen a héten nem járnak iskolába a tanulók, várhatóan február 13-án fogadja az intézmény ismét a diákokat. Olaszliszkán az iskola és az óvoda is zárva maradt hétfőn, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat a magas gázszámlán próbál így spórolni. Itt is egy hétig tarthat a szünet.

16:16
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már csak néhány helyen szálingózik a hó

Ragyogó napsütés van az ország nagy részén az Időkép térképe szerint, már csak az északi országrészben Komárom térségében, valamint délen Kiskunhalas, Soltvadkert és Szentes környéként szálingózik a hó. A Tiszántúlon borult az idő, és -8, -10 fok van.

16:17
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kinyit az ország legmeredekebb sípályája

Az idei síszezonban először, szombaton megnyílik a nagyközönség előtt Magyarország egyik legmeredekebb sípályája, a kékestetői északi sípálya - közölte a kékestetői Sícentrum üzemvezetője. Az északi pálya Magyarország egyetlen valódi fekete pályája a síelhető 400 méteren 100 méteres szintkülönbséggel. A nagyközönséget egy csákányos felvonóval szállítják a lejtő mentén - közölte Belencsik László. Teljes, két kilométeres hosszúságban síelhető lesz a déli pálya is.

Forrás: kekesteto.hu

16:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Dunán erős a jégzajlás, a Tisza már befagyott

A Duna felső szakaszát erős, 90 százalékos jégzajlás jellemzi, de már Budapestnél is elérte a 60-80 százalékos mértéket. A Tiszát gyakorlatilag teljes hosszában állójég borítja. A Duna teljes hosszában közepes, helyenként erősebb a jégzajlás. A jégvastagság egyelőre nem jelentős (4-8 centiméter), de az intenzív jegesedés miatt a győr-gönyűi kikötő térségében, illetve a bajai téli kikötőben folyamatosan kell törni a jeget.

A Tisza felső szakaszán Milota-Tiszakóród és Aranyosapáti-Tiszaadony között, míg a középső szakaszon Tiszaroff térségében alakult ki jégtorlódás. Az összetorlódott jég vastagsága jellemzően 40-60 centiméteres, hossza csaknem 12 kilométer. A szakemberek fokozott figyelőszolgálatot tartanak.

A Duna és a Tisza mellékfolyóin a jégfigyelő szolgálat az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok hosszának, valamint a jégvastagságnak a növekedését jelentette.

A hajók biztonsága és az esetleges balesetek megelőzése érdekében keddtől a bajai Kamarás-Duna téli kikötőjére jégtörés miatt harmadfokú készültséget rendeltek el. Elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tiszán január 31-e, a Dunán pedig február 3-a óta.

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2, míg a Dunán Baján 3, Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben.

16:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Felborult kamionok nehezítik a közlekedést Pest megyében

Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán átmenetileg lezárták a gyáli lehajtót, mert egy kamion személyautóval ütközött, majd az oldalára borult, akadályozva a lehajtást. A kamion sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett. Lezárta a rendőrség az M0-ás autóút Dunakeszi-Káposztásmegyer felé vezető lehajtóját is, ahol szintén egy - árokba csúszott - kamion okoz forgalmi akadályt, de ebben a balesetben senki sem sérült meg. Kerülni a 2-es út felé, a Megyeri hídi lehajtót használva lehet. Pest megyében reggel óta folyamatosan havazik, emiatt sok a koccanásos, anyagi káros baleset, de súlyosabb, több ember sérülésével járó karambolról egyelőre nem érkezett jelentés.

16:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Bezárt az iskola és az óvoda Nyírbogdányban

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el hétfőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogdány általános iskolájában és óvodájában a hideg idő miatt - közölte a település polgármestere. A két intézmény gázfogyasztása a héten tapasztalt mínusz 12, mínusz 14 Celsius-fokos hideg miatt csaknem a kétszeresére emelkedett, a szünet elrendelésével pedig körülbelül egymillió forintos megtakarítást érhet el az önkormányzat.

16:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elmarad a diplomaosztó Dunaújvárosban

A hideg és a várható havazás miatt elhalasztja a szombatra tervezett diplomaosztó ünnepséget a Dunaújvárosi Főiskola. Az intézmény kommunikációs munkatársa közölte, hogy az ünnepséget február 19-én, vasárnap tartják meg.

16:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kétnapos szünet az összes baranyai iskolában

Rendkívüli szünetet rendelt el keddre és szerdára Baranya valamennyi nevelési-oktatási intézményében a megyei kormányhivatal. A megyei katasztrófavédelmi igazgató közleménye szerint az intézmények vezetőinek a tanítás nélküli napokon is gondoskodniuk kell a gyermekek, tanulók felügyeletéről. Az önkormányzatok saját hatáskörben a bölcsődékben is elrendelhetik a szünetet.

16:24
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Spanyol tél - kép

Forrás: AFP

16:28
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hópihe jelű vonatokat indít a MÁV

A hétvégére előre jelzett rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV szombatra másodfokú készültségi fokozatot vezetett be az országos vasúthálózatán. Ezen a napon a menetrendben megkülönböztetett, hópihe jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak csak el, azaz ritkábban közlekednek a járatok szombaton. A korlátozás a szombati járatok két százalékát érinti.
16:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kihűlés miatt meghalt egy férfi Baján

Kihűlés miatt meghalt egy 49 éves férfi Baján, a holttestére édesanyja talált rá kedd reggel a város külterületén található tanyán. A tanya fűtetlen téglaépületében a férfi felöltözve ült egy fotelban, körülötte italosüvegek hevertek - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az alezredes hozzátette: bűncselekményre, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit.

16:33
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Boszniában rekedt a hó miatt a szerb elnök

Egész Boszniát megbénította szombaton a két napja szakadó hó. Délen meghalt egy beteg, akihez a mentők a behavazott utak miatt nem tudtak eljutni. Szarajevót egyméteres hó fedi, a főváros körüli hegyekben a hótakaró vastagsága a két métert is eléri. Ivo Josipovic horvát és Boris Tadic szerb elnök a Szarajevó környékén lévő jahorinai síparadicsom egyik szállodájában rekedt, ahol pénteken regionális politikai találkozót tartottak. Szarajevóban szombat reggel leállt a közösségi közlekedés, több villamos péntek este óta a hó fogságában van. A boszniai fővárosnak csupán néhány fő útvonala és pár hozzájuk csatlakozó mellékútja járható. A főváros utcái kihaltak, alig néhány ember merészkedik ki a házából.

16:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rekordhideg és havazás Mallorcán

Az elmúlt 40 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Mallorcán, a Baleári Egyetem munkatársai vasárnap mínusz 5,7 Celsius-fokos hideget jegyeztek fel. Ilyen fagyos idő utoljára 1972-ben volt a szigeten. A legmagasabb nappali hőmérséklet sem kúszott 4,8 fok fölé, ami szintén az elmúlt négy évtized legalacsonyabb értéke. A meteorológusok szerint a mallorcaiak 1956 óta nem éltek át akkora hóesést, mint múlt hét végén, a hegyeket néhol 30 centiméter vastag hótakaró borítja, s egy időre még a parti strandokat is fehér lepel takarta.

16:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A magyar oldalon nem korlátozzák a kamionforgalmat

Nem indokolt a teherautók és nehéz gépjárművek közlekedésének korlátozása a déli határszakasz magyar oldalán - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

A dandártábornok azt mondta: Barcs, Udvar és Drávaszabolcs átkelőnél a horvát hatóságok megtiltották a kamionok belépését az országba a havazás miatt, de hasonló intézkedés magyar részről egyelőre nem indokolt.

16:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Közmunkások járják a falvakat

Több mint kétezer, közfoglalkoztatásban részt vevő ember tart kapcsolatot az idősekkel és elesettekkel az 5 ezernél kevesebb lakosú településeken, így a nagy hideg miatt kialakult helyzetben is segítséget kaphatnak a rászorulók - közölte a Belügyminisztérium (BM).

A legtöbben, 223-an Veszprém megyében tudnak segíteni, de több megyében, így Borsod, Fejér, Pest és Heves megyében is meghaladja a százat a kapcsolattartást végző közfoglalkoztatottak létszáma. Az ő foglalkoztatásuk 323 millió forintba kerül az államnak.

16:42
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Fagypótlékot követelnek a német szakszervezetek

Németországban rendkívüli időjárási pótlékot követelnek szakszervezetek a szabad ég alatt dolgozó több millió munkavállalónak a rendkívüli hideg miatt.

Vasárnapi sajtójelentések szerint a közúthálózat-üzemeltetésben és útkarbantartásban dolgozók szakszervezete (VDstra) úgy véli, indokolt volna bérpótlékkal honorálni a kemény hidegben is kitartó alkalmazottak áldozatvállalását. Hasonlóképpen vélekedik a földmérők szakszervezete, amely szerint mínusz 10 Celsius fokos átlaghőmérséklet alatt havonta nagyjából 100 eurós úgynevezett fagypótlékkal kellene kiegészíteni a munkavállalók fizetését.

Az építőiparban az ágazati szakszervezet (IG Bau) adatai szerint automatikusan 1 euróval emelkedik a nettó órabér december közepe és január vége között, az ezt az időszakot jellemző rendkívüli időjárási körülmények miatt. A szakszervezet azonban más intézkedéseket is szorgalmaz, úgy véli, a munkáltatónak biztosítani kell megfelelő védőruházatot a dolgozók számára, gondoskodnia kell az építési területek csúszásmentesítéséről, valamint megfelelően fűtött pihenőhelyiségről.

Németországban a hétvégén rekordhideg volt, az ország a leghidegebb pontján, a bajor Oberstdorfban szombatra virradó éjjel mínusz 27,1 Celsius fokot mértek, a friss országos rekord pedig már szombaton nap közben megdőlt, a település térségében mínusz 28,1 fokra csökkent a hőmérséklet.

16:42
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kutyasétáltatók fáznak a Margit hídon

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:43
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

15 centi vastag a jég a Tiszalöki Vízlépcsőnél

Forrás: MTI/Balázs Attila

16:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Egy út már járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben

A hófúvás miatt járhatatlanná vált a Pere és Abaújszántó közötti 3704-es számú út Borsod-Abaúj-Zemplénben, a Vilmány és Fony közötti útszakaszon pedig autóval már csak nehezen lehet közlekedni - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága. Két útszakasz - a Hernádnémeti-Tiszalúc, valamint a Megyaszó-Legyesbénye - pedig továbbra is csak félpályán járható. A megyében a főutak - például a 3-as, 37-es, 26-os - havasak, letaposott havasak, de járhatók, a téli útviszonyoknak megfelelően.

16:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hétfőn menetrend szerint járnak a vonatok

Javult a helyzet az ország vasúthálózatán a zord időjárás enyhülésével; egyre több vonalon csökkennek, illetve szűnnek meg a korábban tapasztalt 30 perces késések - közölte a MÁV Zrt. vasárnap kora délután. Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony, valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében is javult a helyzet. Regionális szinten már csak néhány perces késések várhatóak, azonban egyes távolsági vonatok még akár 20 perccel hosszabb menetidővel közlekedhetnek.

A közlemény szerint a kedvezőbb körülményeknek köszönhetően február 6-án már a hétfői menetrend szerint közlekednek a járatok.

16:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A német autópályán is alig lehet haladni

A sarkvidéki hideg, a havazás és a jeges utak miatt számos baleset történt  az észak-németországi utakon.

Forrás: MTI/EPA/Daniel Friederichs
Autók araszolnak hóesésben az A7-es autópályán a németországi Warder közelében


16:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Négy borsodi iskolában nincs tanítás

A taktakenézi iskolában is szünetel a tanítás a rendkívüli hideg miatt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a negyedik oktatási intézmény, amelyben szünetet rendeltek el. A megyében korábban a kesznyéteni, a girincsi és a forrói általános iskolában rendeltek el tanítási szünetet, mert az önkormányzatok így akarnak több százezer forintot spórolni a fűtésen.

16:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újra havazik Belgrádban

Belgrádban hétfő délután ismét havazni kezdett, és országosan is újabb havazás várható. A szerb főváros utcáin szinte egyetlenegy szabad parkolót sem lehet találni, és a parkolótársaság tájékoztatta a járművezetőket, hogy a parkolóhelyeken a hó eltakarítására csak akkor lehet számítani, ha teljesen zavartalanná válik a járműforgalom és a gyalogosközlekedés a városban. Szerbiában eddig 10 halálos áldozatot követelt a rendkívüli időjárás.

16:59
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Előkerült a szánkó - kép

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

17:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A rétisasok nem fáznak

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatóhelyettese szerint minden eddigi csúcsot megdöntő, 160 telelő rétisas telel a Hortobágyon, egy részük hazánkban költ, de számos vonuló egyed is itt maradt az idén. Nekik nem okoz gondot a hideg, de ha nagyobb mennyiségű hó esne a napokban, megkezdik a sasok etetését.

Kapocsi István elmondta azt is, hogy a szintén fokozottan védett túzokból 130-at számláltak, ez kevesebb, mint korábban volt. Daruból jelenleg 50-60 példány tartózkodik a Hortobágyon, de a Vajdaságban például mintegy 20 ezer daru telel.

17:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kemény téllel küzdenek Észak-Kínában

Több mint 1600 háziállat pusztult el és nyolcezer ház falai repedeztek meg a több mint egy hónapja tartó hideg következtében a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia egy városában - jelentette a kínai média. Hulunbuirban, illetve a hozzá tartozó településeken az idén télen rekord mélységbe süllyedt a hőmérő higanyszála, a leghidegebb mínusz 51,9 Celsius-fok volt. A ritka hideghullám több mint 40 ezer embernek okozott közvetlen kárt, ami becslések szerint már összesen 13 millió jüant (455 millió forint) tesz ki. Halálesetről nem érkezett jelentés.

Az elmúlt másfél hónap rendkívül hideg időjárása után további 8-10 Celsius-fokos csökkenést jeleznek előre a térségben a meteorológusok. A polgári ügyek minisztériuma és a pénzügyminisztérium keddig összesen több mint 6 milliárd jüan (220 milliárd forint) értékben szállíttatott élelmiszert és ruhaneműt a területeken élők számára.

17:01
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Negyven ember került átmeneti szállásra Csongrád megyében

A folyamatos hóesés és hideg ellenére továbbra is járhatóak az utak Csongrád megyében. A meteorológiai szolgálat Szegedi Állomásának adatai alapján a megyében eddig átlagosan 29 centiméter hó hullott, de számottevő mennyiség már nem várható. A közműszolgáltatásokban fennakadás sehol nincs.

A katasztrófavédelem legfrissebb beszámolója szerint a tűzoltók szombat este óta tíz, az időjárással összefüggésbe hozható baleset helyszínére vonultak ki, de az elmúlt 24 órában összesen 29 helyszínen dolgoztak: árokba csúszott, elakadt gépjárművek kiszabadítását végezték, illetve egy esetben szülő nő kórházba szállításánál segítettek a mentősöknek. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A melegedők folyamatosan működnek, átmenetileg negyven embert helyeztek el a megyében. Hármat Pusztaszeren, tizenkettőt Csongrád városában, egy embert Szentesen, huszonnégyet pedig Makón.

A közutak tisztítását húsz géppel végzik. A helyi, illetve helyközi közlekedés lelassult, előfordul, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbuszok késnek. A nagylaki határátkelőhelyen jelenleg nincs várakozás. Több lakossági segítségkérés érkezett, elsősorban tüzelő, illetve élelmiszer hiánya miatt. Ezeket a bejelentéseket minden esetben kezelni tudta a katasztrófavédelem, gondoskodtak tüzelőről és élelmiszerről is - közölte a megyei védelmi bizottság.

17:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Eddig százszor riasztották a katasztrófavédőket

Többségében elakadt járművek kiszabadításához, közúti balesetek műszaki mentéséhez riasztották a katasztrófavédőket. Az OKF helyettes szóvivőjének, Hajdú Márton főhadnagynak a tájékoztatása szerint közúti balesetek műszaki mentése során 11 sérültet szabadítottak ki járművekből, és adtak át mentősöknek, három helyszínen pedig már nem tudtak embereken segíteni. Egy ember közúti balesetben, egy tűzesetben halt meg, egy harmadik pedig kútba esett, és életét már nem tudták megmenteni.

17:06
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Narancssárga riasztás a déli, délkeleti megyékre

Az ország nagy részén folyamatos a hóesés, ezért az ország északi részén 30, délkeleten pedig félméteres is lehet a hótakaró vastagsága estére, a meteorológiai szolgálat a déli és délkeleti megyékre narancssárga riasztást adott ki. Az előrejelzések szerint a déli és délkeleti megyékben hófúvás, hóvihar lehet.

17:07
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A mentőhelikoptereket is bevethetik

Az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy hatvan, négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.  A mentősök nem számítanak az átlagosnál több hívásra, ugyanis mivel hétvége jön, az emberek megtehetik, hogy otthon maradnak - fogalmazott a szóvivő.

Egy eset ellátása azonban nagyobb erőfeszítést igényelhet a mentőktől, mint általában, mivel a nagy hóban a mentőautó is lassabban tud csak közlekedni, jelentős havazás esetén pedig az is előfordulhat, hogy egyes településeket meg sem tudnak majd közelíteni. Ilyen helyeken viszont - ha az időjárás lehetővé teszi - bevethetik a helikoptereket - hangsúlyozta.

17:07
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Uszály halad a Dunán

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:13
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A kamionok már csak Letenyénél léphetnek be Horvátországba

Már csak Letenyénél tudnak a kamionok és a nehézgépjárművek belépni Horvátországba, de a személygépkocsi-forgalom zavartalan. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Magyarország déli, horvát határszakaszánál Letenye kivételével miden átkelőt lezártak a kamionok elől a horvátok, az ottani utakon kialakult hóhelyzet miatt.

17:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már tizenhárom iskolában szünetel a tanítás Szolnok megyében

Abádszalókon, Nagyivánban, Tiszaderzsen, Csataszögön, Hunyadfalván, Nagykörűben, Tiszasülyön, Tiszajenőn, Rákócziújfaluban, Mezőtúron, Tiszabőn, Tiszatenyőn és Öcsödön is rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. A megye útjai járhatóak, hótól elzárt település nincs. A reggel feltámadt szél Tiszafüred térségében okoz kisebb akadályokat, amelyek megszüntetésén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei jelenleg is dolgoznak. A Jászkun Volán Zrt. autóbuszai 5-10 perces késéssel közlekednek.

17:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Behavazott kishajók a belgrádi kikötőben - kép

Forrás: AFP/Andrej Isakovic

17:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kétszer mentettek meg egy tapolcai hajléktalant

Kétszer mentettek meg egy hajléktalant a fagyhaláltól rendőrök és tűzoltók - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrök először csütörtök este mentek ki egy lakatlan épülethez, ahol a hajléktalan feküdt. A férfi ellenállt, de végül elvitték a buszpályaudvar várójába.

Azonban a rendőrség visszatérő ellenőrzése során - nem sokkal éjfél után - ismét a 64 éves férfit vélték felfedezni az elhagyott épületben. A hideg időjárásra miatt a férfit újra intézkedés alá vonták, majd a helyi hajléktalanszállóra kísérték.

17:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újraindult a fűtés a szombathelyi társasházban

Elvégezték az új fővezeték nyomáspróbáját és mintegy húsz lakásba már vissza is kapcsolták a gázt abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, amelyben a múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt - közölte Puskás Tivadar,  a város polgármestere. A gázművek tájékoztatása szerint, ha "minden simán megy", hétfőre már a ház valamennyi lakásában lesz gázszolgáltatás -tette hozzá.

17:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Melegedő a Honvédkórházban

A rendkívüli időjárásra tekintettel a Honvédkórház 26 férőhelyes melegedőt alakított ki a rászorulók számára II-es számú telephelyén, a VI. kerületi Podmaniczky utcában. A rászorulók reggelire és vacsorára hideg élelmet, ebédre egy tál meleg ételt kapnak, ezen felül fejenként naponta két liter teát főznek számukra. Mindenkinek jut matrac, pokróc és párna, tehát az éjszakát is ott tölthetik.

17:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Három órát kell várni az ártándi határon

A péntek délután megnövekedett forgalom miatt három órára nőtt a kamionok várakozási ideje az ártándi román-magyar határátkelő Magyarországra vezető oldalán - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy akinek nincs halaszthatatlan programja, az ne utazzon be Romániába az elkövetkező napokban. Az előrejelzések szerint a rendkívüli körülmények legalább 2012. február 7-ig fennmaradnak. Jelenleg Románia déli területei a leginkább érintettek, sok a járhatatlan út, az erdélyi területeken a következő napokban hasonló helyzet állhat be. A vonatközlekedés és a belföldi légi forgalom is akadozik, gyakoriak a járattörlések, a fekete-tengeri kikötőket lezárták.

17:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hókotró és kamion ütközött az M7-esen

Egy kamion nekiütközött az M7-es autópálya 108-as kilométerszelvényénél az utat takarító hókotrónak szombat délután, ezért az érintett szakaszon csak a leállósávon lehet közlekedni.

17:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újfehértón is bezárt az iskola

Tanítási szünetet rendeltek el az újfehértói oktatási-nevelési intézményekben - közölte Nagy Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros független polgármestere. A gyerekek egyelőre hétfőtől szerdáig maradhatnak otthon, kedden pedig várhatóan döntés születik arról is, hogy meghosszabbítják-e a kényszerű szünetet a hét végéig. A rendkívüli tanítási szünet több mint kétezer gyermeket érint Újfehértón: bezártak a bölcsődék, az önkormányzati, valamint az egyházi fenntartású óvodák és általános iskolák, de nem kell iskolába menniük a Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak sem.

17:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Soroksáron is nyílt egy melegedő

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. átmeneti szálláshelyet alakított ki Budapesten, a Soroksári út 53-55. szám alatt. A szálláshelyet pénteken 17 órától vehetik igénybe a rászorulók - közölte a MNV.

A társaság 33, a Magyar Vöröskereszt pedig további 20 fekvőhelyet alakított ki a szálláson, de szükség esetén az épületben akár 150 embert is el lehet helyezni.

17:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Járhatóak az utak Baranyában

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az [origo]-nak azt mondta: a megyében járhatóak az utak, nagyobb eseményről bejelentés egyelőre nem érkezett hozzájuk.

17:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szandálban tipegnek a jégen a római nők

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

17:42
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hetekre leáll a balatoni komp

Pár hétre leáll a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni komp keddtől. A komp hétfőn nehezen ugyan, de még fel tudta törni a jeget maga előtt, de az üzembiztos közlekedés a hidegben már nem tartható fenn a járatot üzemeltető cég szerint. A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben még napokig mínusz 20 fok körüli hőmérséklet várható, amiben fokozódik a jegesedés.

17:42
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Bekérték a szülés előtt állók számát

A Szolnok megyei tiszti főorvos településenként bekérte az otthonukban ápolt magatehetetlen, krónikus fekvő betegek és a szülés előtt álló kismamák számát - tudatta a megyei védelmi bizottság.

A megyei tiszti főorvos felhívta a szolnoki Hetényi, valamint a karcagi kórház területén működő dialízisközpontok figyelmét a várható rendkívüli időjárási helyzetre, az arra való felkészülésre, valamint bekérte a kezelt betegek névsorát.

A megyében 185, dialízissel kezelt beteget tartanak nyilván, közülük a kórházak szükség esetén naponta tizenötöt el tudnak helyezni. A megyében a gyógyszertárak egy-három hétre elegendő készlettel rendelkeznek. A kórházakban 612 üres ágy van.

17:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hétszázan áram nélkül Napkoron

A szabolcsi Napkoron üzemzavar miatt hétszáz fogyasztó maradt áram nélkül - jelentette a megyei katasztrófavédelem. Két embert Nyíregyházáról, egy embert Besztercéről szállítottak kórházba szénmonoxid-mérgezés miatt.

17:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kihűlés miatt meghalt egy idős férfi Kadarkúton

Kihűlés következtében halt meg egy 75 éves férfi kadarkúti lakásában. Az idős férfira a kiérkező rendőrök találtak rá. Halálát az elsődleges orvosi vélemény szerint kihűlés okozta - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrségi ügyeletre hétfőn érkezett jelzés arról, hogy a férfi a kopogtatásra nem nyit ajtót. A segítség azonban már későn érkezett. A Somogy megyei rendőrök hétfőn Csökölyön, Kaposváron, Bárdudvarnokon, Nagybajomban, Böhönyén, Siófokon, Barcson, valamint Fonyódon segítettek idős embereken, illetve gondoskodtak hajléktalanok ellátásáról.

17:56
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tűzifát osztottak Zalában

Zala megye több településén összesen 34 rászoruló kapott eddig adományként egy-egy köbméter tűzifát a hétvégén. Az E.ON Hungária kétmillió forintos felajánlásából vásárolt tüzelőt a zalaegerszegi Omega GM Kft. munkatársai - szintén önkéntes felajánlásaként - szállították ki Zalaegerszegen tizenkilenc, Nagykanizsán három, Oltárcon kettő, Lasztonyán hét, Csörnyeföldön pedig három családhoz.

17:57
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Biciklivel a hóesésben - kép

Forrás: MTI/Mohai Balázs
További képekért kattintson!

18:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szombattól lehet korcsolyázni Agárdon

A hétvégén lehet már korcsolyázni az agárdi Popstrandon, ahol szombaton és vasárnap zene, melegedő, büfé várja a sportolni vágyókat. Péntekre 10 centiméter vastagra  hízott a Velencei-tó tükörsima jege - közölte az MTI-vel pénteken a Popstrand főrendezője. Turbók János felhívta a tóhoz érkezők figyelmét, hogy csak a kijelölt területen sportoljanak, a nádasok környékén, a kikötőkben ugyanis vékonyabb, könnyen beszakadhat, balesetveszélyes a jég. Sötétedés után tilos a jégen tartózkodni, a Popstrandon a zene leállítása jelzi majd a korcsolyapálya bezárását. A helyszínen lehet majd korcsolyát és fakutyát is kölcsönözni.

(MTI)

18:01
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Leállnak az átkelőhajók a Szentendrei-szigeten a jégzajlás miatt

A Duna fokozódó zajlása miatt hétfőtől a Szentendrei-sziget településein a révek és kompok helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte Szigetmonostor vezetése. A buszok a települések központjából indulnak. Szigetmonostoron és Pócsmegyeren a reggeli órákban még igénybe lehet venni a réveket, de már a révpótló járatok is közlekednek majd. Az érintett polgármesterek arra kérik a szigetre utazókat, valamint a településről bejárókat, figyeljék a hirdetményeket és a menetrendeket.

18:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Megviselte a Duna átúszása Schirilla Györgyöt

Megviselte a jeges Duna átúszása Schirilla Györgyöt, aki 37 éve mindig átússza a folyót télen - erről itt olvashat bővebben.

18:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Téli gumi nélkül nem érdemes elindulni

Ketten súlyosan megsérültek, amikor két személygépkocsi összeütközött Szentes és Hódmezővásárhely között a 45-ös úton pénteken kora délután, a baleset miatt elrendelt teljes útzárat már feloldották.

Forrás: MTI/Donka Ferenc

A baleset azt követően történt, hogy egy Szentes felé tartó autós több előzés után visszatért a sávjába, a jeges úton azonban a jármű megcsúszott és átsodródott a menetirány szerinti baloldalra, és ott összeütközött egy szabályosan haladó személyautóval.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy Csongrád megye közútjai a havazás és a jég miatt csúsznak, ezért az autósok körültekintően közlekedjenek. Emellett a szóvivő hangsúlyozta, hogy téli gumi nélkül senki ne induljon autóval útnak.

18:12
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb iskolákat zártak be Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megyében újabb települések általános iskoláiban rendeltek el különböző időtartamú tanítási szünetet erre a hétre - közölte a megyei védelmi bizottság. A közlemény szerint a rendkívüli időjárás miatt Tiszafüreden, Nagyivánban, Tiszaderzsen már hétfőn sem kellett iskolába menni, Csataszögön, Hunyadfalván és Nagykörűben keddtől szünetel a tanítás, míg Mezőtúron, a Katolikus Általános Iskolában hétfőre és keddre rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet.

18:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

MÁV: Késések délen és keleten

Jelentős késésekkel közlekedik több vonat is az ország déli és keleti vonalain a havazás miatt - közölte a Mávinform.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a déli és keleti országrészek vasútvonalain a havazás és a nagy szél miatt átlag 30-40 perc késéssel közlekedik a vonatok többsége. A váltók folyamatos tisztítása ellenére több vonalon további, akár a 40-50 percet is meghaladó késésekre kell számítani.

A nyugat-magyarországi területekről átlag 15-25 perc késésről érkeznek jelentések - közölték, hozzátéve, hogy a budapesti pályaudvarok továbbra is nagyobb fennakadások nélkül fogadnak és indítanak vonatot. Jelenleg tizenegy vonat közlekedik jelentős, 80-120 perces késéssel.

18:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ötven család kap ingyen tűzifát Szekszárdon

Ötven rászoruló család kapja meg azt a száz mázsa fát, amelyet a Gemenc Zrt. ajánlott fel Szekszárdnak. A fa kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik. Az akció keretében egy-egy család két mázsa fához jut, ez négy-öt napi fűtésre elég. Az önkormányzat további magánszemélyek, cégek felajánlásait várja, mert a rászorulók köre a most megsegített félszáz családnál jóval szélesebb.

18:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A leghidegebb nap jöhet Nagy-Britanniában

A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint éjszaka mintegy tizenöt centi hó eshet, szombaton pedig mínusz tizenöt fokig süllyedhet a hőmérséklet. A Telegraph című brit lap szerint még sosem volt ilyen hideg az országban.

18:26
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Túlélő pontok

Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen is működnek hajléktalanokat befogadó fűtött szállások, de miután a zalaegerszegi megtelt, a katasztrófavédelem egy ideiglenes melegedőt is nyitott. A zalai megyeszékhelyen egy korábbi bölcsőde épületében alakítottak ki "túlélő pontot", ahol az első napokban már több hajléktalan vette igénybe a lehetőséget - civil szervezetek ételt is hoztak számukra -, de szükség esetén akár kétszáz embernek is meg tudják nyitni a helyiségeket.

18:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Európában eddig 220-an fagytak meg

Az Európában múlt hét óta tomboló hideghullám legkevesebb 220 halálos áldozatot szedett péntekig. Az utóbbi 24 órában újabb 38 ember fagyott halálra Ukrajnában, és ezzel 101-re nőtt az áldozatok száma, míg Lengyelországban - ahol a déli országrészben péntekre virradóra mínusz 35 Celsius-fokot mértek - csütörtök óta nyolcan hűltek ki végzetesen, így már összesen 37 áldozatot szedett a nyolcadik napja tartó sarkvidéki hideg.

18:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Van elég gáz az E.ON szerint

Az E.ON gáztárolóiból napi 25 millió köbméter gázt táplálnak a gázvezetékrendszerbe, a cég szerint a négy földalatti gáztárolóban a nyáron betárolt gázmennyiség mintegy fele, 1,538 milliárd köbméter még rendelkezésre áll. Ez az E.On szerint azt jelenti, hogy minden szerződött ügyfelét megbízhatóan el tudja látni földgázzal.

18:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Még nem kell rombolni a jeget a folyókon

Jelenleg sehol nem alakult ki olyan veszélyes helyzet, amely a jégrombolást indokolttá tenné, de az elkövetkező napokban minden folyón az állójeges szakaszok és a jégvastagság növekedésére kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A szakemberek szerint a veszélyt az jelenti, ha hirtelen fölmelegedés hatására gyorsan jön az olvadás, és a megemelkedő víz miatt a felszakadozó és meginduló jégtáblák a kanyarulatokban, a hidaknál és a nagy műtárgyaknál összetorlódnak, emiatt jégtorlaszok, jégdugók alakulnak ki.

18:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hóátfúvás Borsodban - kép

Forrás: MTI/Vajda János
További képekért kattintson!

18:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Robbanóanyaggal fogják szétzúzni a jeget Szerbiában

Szerbiában a hatóságok közölték, hogy a hadsereg az áradások megelőzése céljából robbanóanyagot fog használni a Duna és az Ibar folyókon a jég szétzúzására. Időközben a nagy havazással járó rendkívül kemény hidegben tízre emelkedett a fagyhalált szenvedett emberek száma, és növekszik a csúszós utak miatt zúzódásos sérüléssel kórházba kerülők száma is.

18:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újra van fűtés a szombathelyi társasházban

Újra van fűtés, hétfőn visszaköltözhettek a lakók abba a 78 lakásos szombathelyi társasházba, amelyet a lakók többsége még január 28-án kényszerült elhagyni, mert az épületben szivárgás miatt elzárták a gázt. Negyvenegy lakásból 82 ember a rokonoknál vészelte át azt az időt, amíg a ház gázvezetékének cseréje tartott, kilenc lakásból az önkormányzat által felkínált szükséglakásokba költöztek ki a lakók, a többi lakásban pedig változó számban benn töltötték az éjszakákat, elektromos berendezésekkel fűtöttek.

18:53
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több mint száz halott Ukrajnában

A BBC szerint szerte Európában közlekedési fennakadásokat okozott a havazás. A világ egyik legforgalmasabb repülőterén, a Heathrown a vasárnapi járatok 30 százalékát törölni kellett, és több tucat járat Amsterdamban is késik.

Közép- és Kelet-Európában, ahol több helyen mínusz 30 fokot is mértek, súlyos helyzet állt be. Szarajevóban vészhelyzetet jelentettek be a hatóságok, mert megbénult a város, és Szerbiában is több területre kellett riasztást kiadni. Ukrajnában több mint százan haltak meg a BBC szerint az időjárás miatt, több helyen mínusz 19 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

18:55
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A pályaudvaron is lehet aludni Debrecenben

Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén, a Tócóskertben lévő közösségi házat és a Nagyállomás épületét is megnyitotta melegedőként a rendkívüli hidegre való tekintettel pénteken a helyi önkormányzat.

Az önkormányzat előkészített egy volt iskolaépületet is azoknak, akik nem tudnak elutazni a városból. A város oktatási intézményeiben felhívják a diákok figyelmét az időjárás veszélyeire, az esetleges utazási nehézségekre és szükség esetén a hét végére vagy később is biztosít a város kollégiumi elhelyezést azoknak a diákoknak, akik nem tudnak hazautazni.

19:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Duna jégmentes, más folyókon állójég van

A Lajta, a Rába, a Marcal, az Ipoly és a Sió folyót kisebb megszakításokkal többnyire állójég borítja, jellemzően 5-8 centiméter vastagságú. A Rábán és a Sión helyenként jégzajlás is megfigyelhető. A vízügyi főigazgatóság szerint a Duna víztömegének az áthűlése is fokozódik, a parti jég mellett szórványosan már megindult a gyenge jégképződés, de általánosságban jégmentes a folyó.

A Tiszán Tiszabecs fölött a határszelvényig erős a jégzajlás, alatta megszakításokkal állójég, helyenként jégzajlásos szakaszok jellemzik a folyót a déli országhatárig. A jellemző jégvastagság 5-10 centiméteres.
19:02
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hidegrekordok dőltek meg a hétvégén

Több mint ötvenéves nappali hidegrekordok dőltek meg a hétvégén - közölte vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat. Február 4-én a mostanáig legalacsonyabb maximumhőmérsékletet (tehát napközben legfeljebb ennyire melegedett fel a levegő) 1950-ben, Nyíregyházán mérték, akkor mínusz 12,5 Celsius-fokot mutatott a skála. Ehhez képest szombaton, szintén Nyíregyházán mínusz 13,2 fokot mértek.

A február 5-i legalacsonyabb maximumrekord mostanáig mínusz 9,8 fok volt, amelyet 1956-ban Orosházán mértek. Vasárnap ugyancsak Nyíregyházán viszont csak mínusz 11,3 Celsius fok volt a napi legmagasabb hőmérséklet.

A következő napokban folytatódik a nagyon hideg idő. Hétfő hajnalban mínusz 13, mínusz 20 fok valószínű, de a délután órákban is csak mínusz 7, mínusz 13 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani. A hét közepétől aztán még csípősebbek lesznek éjszakák. Az átmenetileg derült, vastag hóval borított területeken mínusz 20 fok alatti hőmérsékletre lehet számítani.

19:08
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pozsonyban szállt le inkább egy pesti járat

Pozsonyban szállt le a Wizz Air Bergamóból érkező járata, mert a gép kapitánya nem akarta Budapesten letenni a gépet. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója azt mondta, a kapitány azért nem vállalta a budapesti leszállást, mert a pályán a fékhatás éppen a határán volt a megfelelőnek.

A Wizz Air bergamói járata este érkezik Budapestre, egy EasyJet és egy KLM járat viszont gond nélkül landolt az erős havazás ellenére - olvasható a közleményben.

Nem sokkal később a Budapest Airport kiadott egy közleményt, amely szerint a Liszt Ferenc repülőtéren délután fél négy óta, a tervek szerint vasárnap reggel 6 óráig egy futópályát tartanak majd üzemben, mert az erős havazás és az egyre intenzívebbé váló szél miatt csak egy pályán tudják biztosítani a megfelelő fékhatást. "Mire a munkagépek végeznek az egyik futópályával, a szél porhóval ismét belepi a másik futópályát" - olvasható a közleményban. Hardy Mihály megjegyezte, a Malév kiesése miatt nincs akkora forgalom, hogy ne lenne elegendő egy pálya.

19:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lassan megtelnek az éjjeli menedékhelyek

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 98 százalék - közölte a Menhely Alapítvány pénteken. A teljes kihasználtsághoz közelítő adatok azt jelzik, hogy azok a férőhelyek, amelyek üzemeltetésére szervezetek szerződést kötöttek, a napokban betelnek - közölte Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa.

Mint közölte, a hideg elől menekülő emberek elszállásolásához szükség van arra, hogy az intézmények normál kapacitásukon túl is befogadják a hozzájuk fordulókat, ahogy ezt már eddig is jó néhány szállást biztosító szervezet megtette.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója napközben még azt közölte, hogy a főváros kezelésében még csaknem 400 üres férőhely várja az éjjeli menedéket kereső hajléktalanokat Budapesten.

19:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Helsinkiben alig látni a hótól - kép

Forrás: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

19:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hófúvás miatt nehezen járhatók az utak Zalában

A hóátfúvások miatt havasak, hókásásak az utak Zala megyében, Nagykanizsa térségében több bekötőút csak fél pályán járható. A 75-ös főúton Zalaapátinál, Pacsa irányába csúszott árokba este egy teherjármű, míg a 86-os főúton a délelőtti árokba csúszás után újból le kellett zárni fél pályán az utat egy kamion balesete miatt. A jármű a korábbi baleset közelében, Zalalövő határában, a nagyfernekági elágazónál sodródott le az útról.

19:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kilométeres kamionsor Nagylaknál

Több kilométer hosszan torlódtak fel a havazás miatt lépésben haladó kamionok a 43-as főúton Makó után, a nagylaki határátkelő felé; a Romániából belépő forgalmat pedig elterelik - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A hó miatt csak egy sáv járható Makó és a román határ között, ahol több mint négy kilométeren torlódtak fel a kilépni szándékozó kamionok. A nagylaki átkelőtől ezért a belépő forgalmat a Csanádpalota-Kövegy útvonalra terelik. A személyautóval közlekedők a kilépésnél választhatják a kiszombori átkelőt, a kamionosoknak azonban hosszabb menetidővel kell számolniuk - közölte a rendőrség.

19:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A szegedi egyetemen lesz tanítás

Hétfőn és kedden is lesz tanítás Szegedi Tudományegyetemen, de igazoltnak tekinti azoknak a diákoknak a hiányzását, akik a rendkívüli hideg, illetve a nagy hó miatt nem jutnak el az órákra.

19:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

360 halottja van eddig az európai télnek

Az Európát tíz napja elért hideghullám továbbra is szedi áldozatait, és a közúti balesetek miatti haláleseteket nem számítva eddig már 360 ember életét követelte. A rendkívül hideg időjárástól a legjobban Európa középső és keleti fele szenved. Lengyelországban csak az elmúlt 24 órában kilencen vesztették életüket kihűlés következtében, és január 27. óta már összesen 62-en fagytak meg. Az áldozatok többsége hajléktalan. Ezenkívül folyamatosan nő a szén-monoxid-mérgezések száma is: a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt eddig 48-an haltak meg Lengyelországban.

19:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Somogyban is bezárnak iskolák

Tanítási szünetet rendeltek el több somogyi iskolában a hó és a hideg időjárás miatt - adta hírül a Somogyi Hírlap internetes oldala hétfőn. A Sonline.hu értesülése szerint a csökölyi iskolában hétfőre és keddre rendelt el tanítási szünetet az igazgató, de az időjárástól függően elképzelhető az egész hetes szünet is. Az igali iskolában sokan hiányoztak a hét első napján, ezért ott is tanítási szünetet rendelt el az igazgató, míg a diákok több mint felét bejáróként fogadó kaposfői iskolában az előzetes tervek szerint kedden és szerdán szünetel a tanítás.

19:32
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hókotrók a Ferihegyen - kép

Forrás: Budapest Airport fotó
További képekért kattintson!

19:33
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lovas kocsival egyszerűbb a hóban - kép

Forrás: MTI/Rosta Tibor
A Békés megyei Gádoroson mínusz 12 fok volt délután

19:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A vonatközlekedésben javult a helyzet

Az időjárás enyhülésével javult a helyzet az ország vasúthálózatán. A Mávinform közleménye szerint a szél, valamint az elhaladó vonat menetszele a havat ismét behordja a váltókba, ezért azokat minden vonat elhaladása után ismét ki kell tisztítani. A nagy mennyiségű hó és a hideg mellett is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés. A vasúttársaság ezért azt javasolja, hogy a biztonságos eljutás érdekében a közúti közlekedés helyett hosszabb távolságokra inkább a vasutat válasszák, de indulás előtt tájékozódjanak a közlekedő vonatokról, illetve a késésekről.

A Mávinform késő délutáni helyzetképe szerint Budapest elővárosaiban és az ország jelentős részén tovább csökkentek a késések. A kedvezőbb körülményeknek köszönhetően szerdán is a munkanapra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A közlemény szerint a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 10 perces késésre kell számítani. Budapest és Székesfehérvár között javult a vonatközlekedés, de a Nyugat-Dunántúlról érkező távolsági gyorsvonatok szerelvényei továbbra is 20-30 perces késéssel közlekednek.

Meghibásodások miatt a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon átlagosan 15-20 perces késések, a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint a Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonalon 40-50 perces késéssel közlekednek a vonatok.

Az Alföldön, Békéscsaba térségében, és a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vonalon a vonatok többsége tartja a menetrendet, egy-egy vonatnál 10-15 perces késés előfordulhat. Az északkeleti térségben, Debrecen és Nyíregyháza környékén átlagosan 15-20 perces késések tapasztalhatók. Észak-Magyarországon a vonatközlekedésben nincsenek jelentősebb fennakadások, néhány járatnál 5-10 perces késések fordulnak elő.

A Dél-Dunántúlon kevés javulás történt. Egyes vonatoknál tapasztalhatók negyedóra körüli késések. Nyugaton, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében 10 és 30 perc közötti késések adódnak.

A Székesfehérvár-Szombathely, a Székesfehérvár-Tapolca, a Székesfehérvár-Gyékényes, a Dombóvár-Kaposvár és a Kiskunfélegyháza-Baja vonalszakaszokon is csökkentek a késések, jelenleg nagyjából 15-20 perccel hosszabb menetidőre számíthatnak az utasok.

Északnyugat-Magyarországon, a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon 20-30 perces késések egyes Sopron, Hegyeshalom és Szombathely felől és irányába közlekedő távolsági vonatnál előfordulhatnak, azonban a Komárom, illetve Tatabánya és Budapest közötti elővárosi vonatok tartják az előírt menetidőt.

19:37
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nyitnak az ingyenes jégpályák a Balatonon

Balatonfüreden, Siófokon és a tihanyi Belső-tavon már megnyíltak az első ingyenes jégpályák, és a hétvégén újabb helyeken tervezek kijelölni sportolásra alkalmas, ellenőrzött jégfelületeket a Balatonon, ahol a jelöletlen területeken már napok óta korcsolyáznak saját felelősségükre az emberek.

Révfülöpön szombaton tartják a VI. Rianás - forraltborfőző és süteménysütő versenyt a Halász utcában és a Tóparti Galériában.

19:46
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tetszik a pápának a behavazott Róma

Több mint 200 halottja van a fagyos időnek Európa-szerte. A legsúlyosabb a helyzet Ukrajnában, ahol éjszaka újabb kilenc ember fagyott halálra. Ezzel 131-re emelkedett a hidegben elhunytak száma. Lengyelországban összesen 53 ember vesztette életét emiatt. A bosznia-hercegovinai Szarajevóban rendkívüli állapotot léptettek életbe, miután a havazás szinte teljesen megbénította a várost. Szerbiában 70 ezer embert vágott el a külvilágtól az ítéletidő.

Sok helyen akadozik a közlekedés, a londoni Heathrow például csak a szokásos repülőforgalom felét tudja bonyolítani, Olaszországban utasok százai rekedtek az időjárás miatt elakadó vonatokon. Rómára 25 éve nem tapasztalt mennyiségű hullott. Még a pápa is szóba hozta az időjárást a Szent Márk téren gyülekező híveknek: "A hó gyönyörű, de reméljük, hamar eljön a tavasz" - mondta a BBC jelentése szerint. Hollandiában mínusz 21 fokot mértek egy településen, amelyre 27 éve nem volt példa.

19:47
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Meghosszabbodhat a tanítási szünet Csongrádban

A Csongrád megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke hétfőn arra kérte a helyi polgármestereket, jegyzőket és intézményvezetőket, hogy mérlegeljék saját belátásuk szerint a hét első két napjára elrendelt tanítási szünet meghosszabbítását. B. Nagy László a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel múlt pénteken határozott arról, hogy február 6-án és 7-én, hétfőn és kedden a Csongrád megyei oktatási-nevelési intézményekben ne legyen tanítás. A folytatást saját hatáskörbe utalja, tekintettel arra, hogy az időjárási előrejelzés szerint a hideg tartósan megmarad, ugyanakkor nagyobb mennyiségű hóra már nem kell számítani.

19:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Karambol Érdnél a 7-es úton

Az Útinform jelentése szerint a 7-es főúton Érdnél a 21-es km-nél 2 személykocsi karambolozott, csak a félpálya járható. Az M0-s autóúton pedig a 75-ös kilométernél felborult egy teherkocsi, a Váci út felé vezető csomóponti ágat a mentés miatt újra lezárták. Akik a Váci út felé tartanak, tovább kell haladjanak az autóúton a budakalászi csomópontig, és ott kell visszafordulni - írta az Útinform.

19:50
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az extrém hidegre készülnek Pest megyében

A megyei katasztrófavédelem szerint az extrém hidegen kívül komolyabb veszélyhelyzetre nem kell számítani. A katasztrófavédelem az önkormányzatok közreműködésével felmérte a megyében található élelmiszer- és gyógyszerkészleteket, a szükségellátási, melegedési helyeket, a mentési munkálatokba bevonható gépjárműveket, illetve technikai eszközöket.

Felkészültek az esetleg úton rekedtek, a lakhelyüktől távolabb dolgozók (másutt iskolába járó diákok) ideiglenes elhelyezésére és ellátására is. A népegészségügyi szakigazgatási szervvel együttműködve összegyűjtötték a folyamatos, rendszeres ellátást igénylő betegek, illetve a szülés előtt álló kismamák nevét, címét, megtervezték esetleges szállításuk módját.

20:00
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Splitben élőket meglepte a hó

Az Adriai-tenger partján fekvő horvátországi Splitben a hatóságok arról számoltak be, hogy a helyi kórházak túlzsúfoltak, mivel az általában enyhe telekhez szokott város lakóit számtalan baleset érte a hó és a jég miatt.

20:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A jeges Elba Hamburgnál - kép

Forrás: [origo]

20:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

170 riasztás, 22 sérült estig

Szombat estig 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, és 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből - ismertette az országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szóvivő megjegyezte, a tűzoltók az árokba csúszott autók, megsérült járművek műszaki mentése mellett a megszokott vonulási számban voltak jelen lakástüzeknél, és négy olyan kárhelyszínen is segédkeztek, amely nem kapcsolódik a havazáshoz vagy a hideg időhöz, és ahol már nem tudták a bajba került emberek életét megmenteni.

A szóvivő fokozott óvatosságra intette a közúton közlekedőket, azt hangsúlyozva, mindenki figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, a meteorológiai előrejelzéseket, különös tekintettel arra, hogy várhatóan vasárnapra vörös riasztást ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hóviharok és az erős havazás miatt.

20:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Van, aki már jégszörfözik - kép

Forrás: MTI/Turcsi Gábor

20:14
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elfagyott a vízvezeték egy oroszlányi tömbházban

Elfagyott a vízvezetékrendszer Oroszlányban, egy kiürítés alatt lévő tömbház nyitott lépcsőházában, a meghibásodás három, még ott lakó családot érint - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A szolgáltató munkatársai azonnal a helyszínre mentek, a kitört nyílászárókat bedeszkázták és palackos vizet biztosítottak a családoknak. A vezetékrendszer felmérését, illetve a további teendőket az időjárás függvényében határozzák meg.

20:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ausztriában befagyott a Duna

Ausztriában leállították a hajózást a Dunán, mert a folyó egyes szakaszain jégpáncél keletkezett. A folyami hajózás már csak azért is lehetetlen, mert a Duna befagyott Pozsony körzetében és Németországban is, nem messze a német-osztrák határtól. Nem ritka, hogy a Dunán jégpáncél keletkezik, és a folyó erős sodrása miatt általában nem is marad meg sokáig: a Duna lerázza magáról a jégpáncélt. A mostani helyzet különlegessége az, hogy a jég szinte hirtelen, egyik napról a másikra fedte be a vizet.

Ausztriában nem szívesen használnak jégtörőket, mert jégtorlaszok keletkeznek, amelyek lassan olvadnak. Ez előny lehet télen, hosszú ideig akadály tavasszal. Az osztrák meteorológusok mindenesetre most nem veszik maguknak a bátorságot, hogy megjósolják: mikor szabadul meg a jégtől idén a Duna.

20:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Eddig Szegeden esett a legtöbb hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese az [origo] kérdésére elmondta, hogy eddig Szegeden esett a legtöbb hó, ott most hét centis a hóvastagság, Pécsen négy, Békéscsabán és Kecskeméten három, Miskolcon két centi hó esett. A nagyobb mennyiségű csapadékot vasárnapra várják.

20:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Két elzárt település Borsodban

Már hat út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben, egy útszakaszon csak egy nyomon, míg öt úton félpályán lehet közlekedni, és két települést elzárt a hó a megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága.

A megyében két települést, Girincset és Tiszatarjánt elzárt a hó a külvilágtól, mindkét helyre hómaró indult.

A közlés szerint nem lehet közlekedni a hófúvás miatt a tiszatarjáni bekötőúton, ide hómaró is elindult, emellett járhatatlan az út Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, valamint Vilmány és Fony között, továbbá a 2624-es számú út egy részén a kányi bekötőúttól, illetve Szemere településtől a 2626-os úton.

Félpályán járható a Tiszalúc és Taktaharkány, a Vilmány és Hejce, a 37-es számú főút és a Taktaharkány között lévő bekötőút, valamint a Hernádnémeti-Tiszalúc között, és a Megyaszó-Legyesbénye közötti részek. Egy nyomon lehet haladni Novajidrány és Vizsoly között.

20:23
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Teljes kihasználtsággal működnek a menedékhelyek

Országosan százszázalékos a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - közölte a Menhely Alapítvány. Több megyében száz százalék feletti a kihasználtság, ilyen adatok érkeztek Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéből. Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága Budapesten napok óta 97 százalék körüli.

20:30
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Fagyszünet lesz Békésben is

A jövő hét első napjaiban biztosan nem lesz tanítás a Békés megyei iskolákban, és sok helyen elmaradnak a hétvégére tervezett rendezvények is, így például az orosházi és a gyulai szalagavató is.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

Békés városában hétfőtől szerdáig valamennyi iskolában elmarad a tanítás, hétfőtől péntekig lesz fagyszünet a református óvodában és iskolában, a kulturális és sportközpont pedig hétfőtől szerdáig lesz zárva.

20:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Síelve ment bevásárolni egy pécsi - kép

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

 

20:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tanítási szünet Békésben

Hétfőn és kedden nem lesz tanítás a Békés megyei gimnáziumok, középiskolák és szakképzők többségében, a kollégiumok nyitva maradnak. A Békés Megyei Intézményfenntartó Központ tanítási szünetet rendelt el a fenntartása alá tartozó valamennyi közoktatási intézményben és azok tagintézményeiben, ahol a tanulók többsége vidékről naponta jár be tanulni - mondta el az MTI-nek Fehér József, a Békés Megyei Kormányhivatal sajtóreferense.

Botyánszky Mária, a békéscsabai önkormányzat sajtóreferense azt mondta, hétfőn és kedden a megyei jogú város valamennyi középiskolájában és gimnáziumában szünetel a tanítás. A kollégiumok megyeszerte fogadják a diákokat vasárnap, hétfőn és kedden is.

20:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kórház közelbe kell menniük a betegeknek

Minden megyében listát készítettek az akut ellátásra szoruló betegekről, így a művesekezelésben részesülőkről és a szülés előtt álló nőkről - mondta az országos tiszti főorvos. A betegeket arra kérték, hogy menjenek a megyeszékhelyekre, illetve a kórházak közelében lévő városokba, hogy az időjárás alakulása ne hátráltassa biztonságos ellátásukat. Több beteget, illetve várandós nőt felvettek a kórházak.

A rendkívüli időjárás, a hóhelyzet miatt várható egészségügyi kockázattal kapcsolatban a területileg illetékes megyei tiszti főorvosok és védelmi bizottságok meghozták a szükséges döntéseket.

20:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elsőfokú jégvédelmi készültség a nyugat-dunántúli folyókon

A Rába, a Gyöngyös, a Marcal, illetve a Mura és a Zala folyó egyes szakaszain, valamint a kisebb vízfolyásokon, a Kerka és a Kebele patakon elsőfokú jégvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Rábán a szentgotthárdi duzzasztónál, valamint Rábahídvég közúti hídjánál már 300-300 méteren állójég alakult ki, ezek a szakaszok fokozott figyelmet igényeltek. Figyelőszolgálatot tartanak fenn a Kis-Balatonon is. Itt a szivattyúknál 8-9 centiméter, a műtárgyaknál 10 centiméter vastagságú jegesedés figyelhető meg.

20:49
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Estére is várja a hómunkásokat az FKF

Éjszakára, este tíz órától reggel hatig tartó munkavégzésre is hómunkásokat keres a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. - közölte a társaság szombat este. Szerintük a budai hegyvidéken eddig 8-9 centiméter hó esett.

Közleményükben azt írják, hogy továbbra is 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá a délutáni műszakban 597 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön és gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést. A munkát sok helyen nehezíti a szél, mivel az a letakarított útburkolatra visszahordja a havat.

Az FKF már a délutáni műszakra is vett fel hómunkásokat, de éjszakai munkavégzésre is keres, amelyért nettó 3750 forintot fizet. A nyolcórás munkára a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu oldalon.

20:52
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hótérkép este

20:57
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Sirály repül a jeges Duna felett

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

21:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jégtúrázók a Tisza-tavon - kép

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

21:14
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Több mint ötszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem

Több mint ötszáz riasztást kapott a hideg idő és a havazás miatt a katasztrófavédelem a hétvégén. Negyvennégy embert kellett kitelepíteni az otthonából, illetve 270 embert szabadítottak ki az elakadt 140 járműből - közölte a vasárnap délután négy óráig összesített adatokat Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Főként Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kellett hófúvások miatti esetekhez kivonulni.

Az ellátott sérültek száma elérte a százhatvanat, voltak fagyási, szén-monoxid-mérgezéses, illetve közúti balesetekben szerzett sérülések. Kihűlés, szén-monoxid-mérgezés és közúti baleset miatt péntek óta több mint tíz ember vesztette életét.

Péntektől vasárnapig tízezer ember 3900 műszaki eszközzel küzdött a hideg idő és a havazás okozta nehézségek ellen. A Liszt Ferenc repülőtéren vasárnap délutánra már mindkét futópályát sikerült a hó alól felszabadítani és jégteleníteni.

A hétvégén öt településen volt áramkimaradás, négy helyen nem volt ivóvíz, de a szakemberek a hibákat azóta kijavították, a szolgáltatás már mindenütt zavartalan. A havazás miatt elzárt település nincs az országban - közölte Hajdú Márton.

A vízi utak járhatóak, Győrnél a jégtörő hajók 62 kilométer hosszan törték a Duna és Mosoni-Duna jegét.

Az OKF adatai szerint a hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 16 Celsius-fok között volt vasárnap. A hó vastagsága a déli megyékben 30-40, a keleti országrészben 10-30, míg északnyugaton hat centiméter.

21:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már 68 halott Lengyelországban

Lengyelországban a belügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint az elmúlt 24 órában újabb hat ember fagyott meg, és ezzel 68-ra nőtt az Európát több mint tíz napja sújtó hideghullám lengyel áldozatainak száma. Lengyelországban keddre valamelyest enyhült az idő az elmúlt napok időjárásához képest: Varsóban mínusz 14 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A vidéki régiókban ugyanakkor több iskolában szünetelt a tanítás a fűtőcsövek tönkremenetele miatt.

21:17
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Befagyott a szerb-horvát csúcstalálkozó

A jahorinai csúcstalálkozó színhelyén kellett maradnia pénteken Boris Tadic szerb és Ivo Josipovic horvát elnöknek a kemény téli időjárás és a behavazott bosznia-hercegovinai utakon előállt helyzet miatt.

A szerb és a horvát államfő későbbre halasztotta visszatérését Belgrádba, illetve Zágrábba, mert a hótorlaszok és az alacsony hőmérséklet miatt Szarajevó térségében és Bosznia más területein is nagyon megnehezült a közlekedés.

21:21
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrség 41 embert mentett meg a fagyhaláltól

Vasárnap reggel óta országosan negyvenegy ember életét mentették meg a rendőrök a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak a számukra - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője este. Összesen 193 embert mentettek meg a kihűléstől, a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében, illetve Budapesten szorultak segítségre. A közterületekről több mint harminc embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra.

21:25
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Fertő-tó jege még nem biztonságos

Teljesen befagyott a Fertő tó - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján pénteken megjelent tájékoztatóban. A jég vastagsága Fertőrákosnál kilenc centiméter, de a szakemberek szerint még nem biztonságos.

A vízügyi igazgatóság közleménye szerint a Rába győri torkolatánál csaknem 14 kilométeren "megszakításokkal áll a jég", ezt fele ilyen hosszan jégtorlódás követi. A jég vastagsága általában öt és tíz centiméter közötti. A Marcalt a torkolat előtti kilométereken négy-nyolc centis állójég borítja - olvasható a tájékoztatásban.

21:33
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el Nagykarácsonyban

A hideg időjárás és takarékossági okok miatt rendkívüli tanítási szünet lesz szerdától a Fejér megyei Nagykarácsony általános iskolájában. Scheier Zsolt, a település független polgármestere elmondta, hogy a döntést a helyi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tantestületével egyetértésben hozták meg. Az okok között említette a kiszámíthatatlan időjárást, a nagy hideget és legfőképpen a takarékosságot. Hozzátette: "egy-két napra nem lenne értelme leállni, mert az épület felfűtése többe kerülne, mint amennyit spórolunk, de négy nap alatt jelentős megtakarítás érhető el, s csak vasárnap kezdünk újra fűteni". A tanítás jövő hétfőn indul újra Nagykarácsonyban, a kieső napokat a nyári szünetig pótolják.

21:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb két elzárt falu Borsodban

Girincs és Tiszatarján után Hejcét és Tiszakeszit is elzárta a hó a külvilágtól, személyautóval nem lehet bejutni. Az MTI szerint a települések ellátása nincs veszélyben.

21:36
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Két győri iskolában sem volt tanítás

Nem tudtak megfelelően fűteni, ezért tanítási szünet volt hétfőn két győri iskolában - írta internetes oldalán a Kisalföld című lap. A Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskolában és a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskolában is a hőközpont meghibásodása miatt küldték haza a diákokat. Előbbi intézményben el sem kezdődött a tanítás, és 15 kivételével valamennyi diákot sikerült értesíteni, hogy ne menjenek be, az utóbbi iskolában a harmadik óra után küldték haza a tanulókat - olvasható a kisalfold.hu oldalon.

21:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy dugót okozott a hó Brüsszelben - kép

Forrás: AFP

21:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Négy útszakasz járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplénben

Hófúvás miatt továbbra is járhatatlan a Gesztely-Újharangod, az Abaújkér-Aranyospuszta, a Pere-Abaújszántó, illetve a Vilmány és Fony közötti útszakasz, elzárt település azonban nincs Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága. A legtöbb út újra járható a megyében; a korábban csak egy nyomon, vagy igen nehezen járható utakon vasárnap estére már két nyomon lehetett közlekedni, ami több mint húsz útszakaszt jelent.

A térségben gyenge vagy közepes erősségű északi, északkeleti szél fúj, mínusz 9, mínusz 13 Celsius-fok közötti hőmérsékleteket mértek. A friss hóréteg 3-10 centiméteres, az út melletti hóréteg 4-14 centiméternyi. A látási viszonyok jók, azokon a területeken viszont közepesnek mondható, ahol épp esik a hó. A főutak havasak, hókásásak, a mellékutak havasak.

 

22:01
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Törölt egy budapesti járatot a British Airways

A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság - amely naponta három járatot közlekedtet Heathrowról Budapestre - szombat este bejelentette, hogy vasárnapi három budapesti járata közül az elsőt, a reggel fél 9-kor induló BA868-as számút, törölte. A másik két vasárnapi járatot a légitársaság járatinformációja szombat este indulásra jelölte.

22:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hétvégén lesz gáz Szombathelyen is

Ötvenhárom lakásban már van fűtés abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, amelyben a múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt - mondta a város polgármestere. Puskás Tivadar hozzátette: 25 lakásban szombaton folytatódik a gáz visszaszerelése, így nagy valószínűséggel a hétvégén valamennyi lakásban helyreáll a gázszolgáltatás.

22:05
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Autóbusz a hóban Körönd és Girincs között - kép

Forrás: MTI/Vajda János

22:12
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárnak egy főutat takarítás miatt

A Borsod megyei Gesztely és Bekecs között körülbelül egy órára lezárják a 37-es főutat úttisztítás miatt - közölte az [origo]-val a megyei katasztrófavédelem. A négy elzárt település kiszabadításáról egyelőre nem tudott beszámolni az igazgatóság szóvivője.

22:15
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már Szicíliában is havazik

Olaszországban harmincra nőtt kedden az egy hete kezdődött igen hideg időjárás halálos áldozatainak a száma, és már Szicíliában is havazik, miközben az Abruzzók elszigetelt falvaiból kiéhezett farkasok felbukkanásáról adtak hírt. A leghidegebb továbbra is az északi országrészben van: a Garda-tó partján fekvő Marcesinában mínusz 25 Celsius-fokot mértek. Ebből a térségből jelezték a kihűléses halálesetek többségét, de egy ember délen, Nápoly környékén is megfagyott. Triesztben a viharos északi szél, a bóra okoz gondokat, amely hét embert sodort el olyan erővel, hogy sérüléseket okozott.

A déli országrészben egész nap bőségesen hullott a hó, főként a Nápoly környéki, campaniai hegyekben, és havazást jelentettek a szicíliai Palermo környékéről is. Calabriában és Szardínia szigetén az utak eljegesedése akadályozza helyenként a forgalmat. Basilicata tartományban, ezer méter tengerszint feletti magasságban két méteresre nőtt a hóréteg vastagsága. Ettől északabbra, az Abruzzók egyik távoli hegyi falujában, Trasaccóban éhes farkasokat láttak a néptelen utcákon.

Rómában már helyreállt a normális közlekedés. A hideg az előrejelzés szerint a hét végéig kitart. Az olasz agrárszövetség szerint a jeges idő eddig 500 millió eurós kárt okozott a mezőgazdaságnak.

22:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Spanyolországban is küzdenek a hóval

Forrás: AFP

22:20
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rendkívüli helyzet és tanítási szünet Szerbiában

A havazás és a nagy hideg miatt egész Szerbia területén rendkívüli helyzetet hirdetett ki a belgrádi kormány vasárnap este. "Hagyományos módon nem lehet kezelni az előállt helyzetet, amelyet a nagy havazások és a hideg okozott: az utakon a hó eltakarításától kezdve a lakosság élelemmel, gyógyszerekkel és árammal való ellátásáig bezárólag" - olvasható a kormány közleményében.

A rendkívüli helyzet bevezetését az időjárási viszonyok miatt megalakított válságtörzs - amely Ivica Dacic belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes vezet - indítványozta.

"Tekintettel arra, hogy az országban már 37 községben kihirdették a rendkívüli helyzetet, és több mint 70 ezer ember van a hó fogságában, a külvilágtól elzárva, és a halálos áldozatok száma kilencre emelkedett, egy ember pedig eltűnt, úgy vélem, hogy az előállt helyzet további következményeit másként nem lehet megakadályozni, mint hogy a válságtörzs indítványozza a kormánynak: Szerbia egész területén hirdesse ki a rendkívüli helyzetet" - közölte a belügyminiszter a válságtörzs ülésén.

Zarko Obradovic oktatási miniszter szerint február 6-tól 10-ig az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el. "Ez 900 ezer diákot és 120 ezer alkalmazottat érint, és ha ehhez hozzáadjuk az egyetemi hallgatók számát is, akkor ennél jóval több emberről van szó" - közölte Obradovic.

22:22
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az ország felében esik a hó

Az ország nyugati felében esik a hó, a keleti országrészben része északi részt leszámítva csapadékmentes az idő; mínusz 10 fok van.

22:35
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Babrálás a hóláncokkal - kép

Forrás: MTI/Varga György

22:38
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Romházból mentettek ki négy hajléktalant Sárszentmihályon

Ablaktalan romházból mentettek ki négy hajléktalant vasárnap este a rendőrök a Fejér megyei Sárszentmihály-Líviapusztán. Mindannyiukat  a székesfehérvári Krízisközpontba szállították - közölte a rendőrség. Úgy találtak rájuk, hogy abai körzeti megbízott keresni kezdte a faluban élő egyik hajléktalant, de nem találta a szokott helyén. Kiderült, hogy Sárszentmihályon, a hajdani termelőszövetkezet területén, egy romos épületben tartózkodik. Több társával együtt találták meg ott.

22:40
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lelassult a kamionforgalom

Az 58-as főút Pécs felé vezető oldalán, Túrony térségében az erős havazás nyomán lelassultak a kamionforgalom. A fennakadások megelőzése érdekben a 21. és 22. km között a kapaszkodó sávot lezárták, hogy a kamionok, ha szükséges, kiállhassanak a forgalomból.

22:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kieső járatok, késő gépek

A Liszt Ferenc repülőtér honlapja szerint az este 23.55-re tervezett Rómából érkező Wizz Air járatot törölték, csakúgy mint a Londonból érkező 23.50-es járatot is. Az Air France 22.40-es járata szinték kiesett, az amszterdami 22.55-ös viszont csak késik. A vasárnapi menetrendből is több járat kiesett, igaz, ezek között több a Malév leállása miatt. Részletesen tájékozódni ide kattintva lehet.

23:06
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

A hóláncra hívják fel a figyelmet a katasztrófavédők

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, senki ne induljon útnak autóval azokban a megyékben, amelyekben intenzív havazásra lehet számítani. A katasztrófavédelem péntek esti közleményében azt írta, hogy aki mégis elindul, az fokozott óvatossággal közlekedjen, figyelje a katasztrófavédelem közleményeit, valamint vigyen magával hóláncot, hólapátot és egyéb téli felszerelést. Hóvihar közeledtekor pedig álljon meg az első településen és maradjon ott a vihar végéig.

23:10
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Munkásokat szállító busz akadt el

Elakadt egy munkásokat szállító busz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs és Kiscsécs között, a járművet a tűzoltók és a közútkezelő munkatársai szabadítják ki a hó fogságából - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A 45 személyes busz a tiszaújvárosi Jabil-gyárba szállította a munkásokat, amikor elakadt a hófúvásban. A mentés ideje alatt a hóban rekedtek kapnak meleg teát.

Több busz is elakadt Köröm térségében, az utasokat a községbe vitték, a járművek kiszabadítása még tart - tudta meg az MTI. A négy elzárt településre továbbra sem lehet eljutni személyautóval, de a falvak ellátásában nincs fennakadás.

23:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Újra járhatók a horvát autópályák, Macedóniában megint havazik

Alábbhagyott a tomboló szél, és vasárnap már újra közlekednek a kamionok és az autóbuszok Zágrábtól Rijeka, valamint Split felé. Valamelyest javult a közlekedési helyzet Dalmáciában is. Splitben az autóbusz-közlekedés felerészben helyreállt, de Vrgorac és Imotsk térségében körülbelül 120 település - immár harmadik napja - még mindig el van vágva a külvilágtól. Mozgósították a horvát katonaság járműveit, hogy kiszabadítsák a hó fogságából az elzárt falvakat. A dubrovniki-neretvai megyében, a Peljesac-félsziget egy részén még mindig szünetel az áramellátás.

Montenegró északi és déli része között vasárnap este még mindig nem lehetett közúton közlekedni, és az ország északi részén szinte minden település megközelíthetetlen. Podgoricai jelentések szerint viharos erejű szél kíséretében új és rendkívüli hideghullám érkezésére, kiadós havazásra lehet számítani.

Átmeneti szünet után vasárnap este ismét havazni kezdett Macedóniában, ahol máris fennakadások vannak a távolsági buszközlekedésben.

23:18
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mínusz 48 fok lehet Kamcsatkán

Három egymást követő héten maradt a hőmérséklet -15 fok alatt Moszkvában. A hétvégén várhatóan Kamcsatkán lesz a leghidegebb Oroszországban, ahol -48 fokos hőmérsékletre számítanak. Oroszországban a hideg miatt több háztartásban elektromos melegítőket vetettek be, amelyek az elmúlt hónap megnövekedett tűzeseteinek 30 százalékát okozták.

23:44
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Éjjel is nyitva a Nagyvárad téri metrómegálló

Tarlós István főpolgármester az utcán fagyoskodók segítésére kérte a BKK-t és a BKV-t - írta közleményében a BKK. Ezért a rendkívül hideg időjárásra való tekintettel éjjel 11 órától a BKK és a BKV megnyitja a 3-as metró vonalán található Nagyvárad téri metróállomás galériáját az utcán fagyoskodók előtt.

Amíg a rendkívüli hideg tart, az állomáson nem csak az utasok melegedhetnek, hanem bárki felkeresheti, aki fázik - olvasható a közleményben. A BKV-nak azonban a jelenlegi anyagi helyzetében nem áll módjában bútorokat, vagy egyéb ellátást biztosítani, de remélhetőleg az is segítséget jelent, hogy a metróállomásra betérőknek legalább fedél lehet a fejük felett - tették hozzá.

23:45
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Befagyott a Duna Bulgáriában

Befagyott a Duna Bulgáriában, Lengyelország egyes részein -35 fokot mértek, Csehországban volt ahol -38 fok volt pénteken.

23:48
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Vaddisznókat tereltek a visegrádi rendőrök

Nyolc esetben mentettek meg hóban, vagy más, elhagyatott helyen fekvő, többnyire erősen ittas embert a szinte biztos fagyhaláltól a rendőrök Pest megyében: Isaszegen, Nagykőrösön, Pátyon, Kistarcsán, Budaörsön, Felsőpakonyban, Kismaroson. Számtalan esetben kérték segítségüket fázó, éhes emberek, akiknek tűzifára, és élelemre sem tellett. Sülysápon, Budaörsön (itt több alkalommal is), Gödön, Gyömrőn, Nyáregyházán, Cegléden és Pusztavacson is megtalálták a legmegfelelőbb módját a segítségnek - közölte a a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK).

Pénteken este vaddisznóterelésben is részt vettek. A vaddisznók valószínűleg a nagy hideg miatt tévedtek Visegrád belterületére, ahonnan az erdészet szakemberei tahitótfalui járőrök segítségével terelték őket biztonságos helyre.

00:03
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hejce kiszabadult a hó fogságából

A Borsod megyei Hejce kiszabadult a hó fogságából, de három település továbbra is el van zárva a személygépjárművek elől. A 37-es számú főúton konvojban engedik a forgalmat mindkét irányban a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságának munkagépei mögött. Az útszakaszt Gesztely és Szerencs között munkagépek takarítják.

00:06
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már Budapesten is esik a hó

A XVIII. kerületben, Pestszentimrén és a XI. kerületben, Kelenföldön már szállingózik a hó. Havas utakkal egyelőre csak délen találkozhatunk, Budapesten készenlétben vannak a hókotrók - olvasható az Időkép.hu weboldalon.

00:31
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az ország kétharmadában esik a hó

Az Időkép.hu tanúsága szerint az ország kétharmadában esik már a hó, a keleti országrészben, kivéve az északi területeket, alig találni olyan térséget, ahol ne hullott volna csapadék. A nyugati országrészben a Balaton a választóvonal, attól délre szinte mindenhol esett a hó, északra pedig még várni kell a csapadékra.

00:34
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lassul a forgalom Szabolcsban

Egyre több a nehezen járható útszakasz a havazás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A tájékoztatás szerint Dombrád, Nagyhalász, Demecser, Kisvárda, Ibrány, Kemecse, Gávavencsellő, Nagykálló és Újfehértó térségében lassult le a közlekedés. Egyes útszakaszokon - így a 4-es főúton Székely és Fényeslitke közelében - hóátfuvások képződtek a váltakozó erejű széllökések hatására. Szabolcs-Szatmár-Beregben szombaton késő estig mintegy 15-30 centiméter hó hullott le.

00:51
február 03, 2012
Vágólapra másolva!

Elállt a havazás

Az Időkép.hu weboldal felvételei szerint az egész országban elállt a havazás, és felhők nélküli, hideg éjszaka következik. Az [origo] percről percre tudósítása a télről keddre véget ért, és szerdán reggel folytatódik tovább.