A bejglik árnyékában szavazták meg a költségvetést - a szavazás percről percre

Események

parlament, az országgyűlés plenáris ülése, egy képviselőasszony gyerekeivel az ülésteremben
Vágólapra másolva!
Szinte vita nélkül fogadott el a parlament 14 törvényjavaslatot 2010 utolsó parlamenti ülésén. Elfogadták a költségvetést, megszavazták a gyes újbóli meghosszabbítását, szigorították a sztrájktörvényt. A karácsonyi hangulatban tartott ülésen többször figyelmeztették a hangoskodó képviselőket, akik közül többen is ajándékkal lepték meg egymást.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
11:40
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Szavazásokkal zárja az évet a parlament

Idei utolsó ülését kezdi meg csütörtökön délelőtt az országgyűlés. Összesen 13 törvényjavaslatról kell dönteniük, utolsóként a 2011-es költségvetésről. Interpellációk és kérdések csütörtökön nem hangzanak el, de az ülés így is elhúzódhat estig, hiszen több javaslatról záróvitát tartanak, illetve benyújthatnak még úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványokat.

Várhatóan elfogadják azt a Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által beterjesztett törvénycsomagot is, amellyel kormány a bírósági eljárásokat szeretné felgyorsítani. Ennek értelmében a jövőben például a bírók akár a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának (a törvényjavaslatról részletesen itt olvashat). Döntenek Kósa Lajos debreceni és Kovács Zoltán pápai polgármester több, a közszolgálatban állókat érintő törvényjavaslatáról is. Az egyik javaslat úgy módosítaná a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy - hasonlóan a kormánytisztviselőkhöz - indokolás nélkül, felmentéssel meg lehessen szüntetheti a közszolgálati jogviszonyukat.

Módosítja a parlament a sztrájktörvényt is. A javaslat szerint a közszolgáltató cégeknél (például a MÁV-nál vagy a BKV-nál) a jövőben csak akkor lehetne sztrájkolni, ha a szakszervezetek megegyeznek a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatásokról. Korábban ilyen megállapodás szinte soha nem jött létre. A még elégséges szolgáltatási szintet a javaslat szerint bíróság is megállapíthatná. Bővebb előzetest ide kattintva olvashat.

12:00
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az utolsó ülés

Elkezdődött az év utolsó parlamenti ülése. A napirend előtti felszólalások Gaudi-Nagy Tamás jobbikos felszólalásával kezdődnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több fotó a képre kattintva!

12:02
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Hangzavarban beszélt Gaudi-Nagy Tamás

"Tudom, hogy itt a karácsony" - kezdte felszólalását a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, aki nagy háttérzajban beszélt az elmúlt nyolc év visszaéléseiről. Gaudi-Nagy elsősorban rendőri visszaélésekről beszélt, főleg a 2006-os zavargásokról. A felszólalás után az ülést vezető Lezsák Sándor is csendre intette a képviselőket. 

12:09
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Karácsonyi láz miatt nem hallanak a képviselők

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy jelenleg is vizsgálják az előző nyolc év visszaéléseit. Azt mondta, a visszaéléseket vizsgáló kormánybiztos, Balsai István részjelentést készített el a rendőri túlkapásokról, amely jelenleg a miniszterelnök asztalán fekszik. A hangzavar továbbra is nagy, Lezsák Sándor amiatt szakította félbe az államtitkárt, mert a patkó szélein ülő képviselők panaszkodtak arra, hogy nem hallanak semmit. "Úgy, látszik, már mindenki karácsonyi lázban él" - mondta erre Rétvári.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

12:18
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Keményebb házelnökért szólalt fel egy LMP-s képviselő

A parlamenti munka hatékonytalanságáról és a reményről szónokolt a kabátban felszólaló Ertsey Katalin LMP-s képviselő. Kritizálta a parlamentben cigánybűnözést említő jobbikos képviselőket, és reményének adott hangot, hogy a házelnök a következő évben keményebben fog fellépni a fegyelmezetlenségek, bekiabálások ellen. Zsibvásárnak nevezte a parlamenti légkört.

12:22
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Két rúd bejglit ajándékozott karácsonyra egy államtitkár

A kormány nevében Soltész Miklós szociális államtitkár szólalt fel, aki a csángó magyarok neveltetési szokásairól szóló könyvet ajándékozott Ertsey Katalinnak, mert szerinte van olyan színvonalú a csángók nevelési módszere, mint a liberálisoké. Soltész a könyv mellé két rúd bejglit ajándékozott Ertseynek karácsonyra.

12:32
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

"2011 a megújulás éve lesz"

A következő felszólaló, Varga Zoltán szocialista képviselő a közmunkások problémáiról beszélt, és az Út a munkához program átalakítását kritizálta. A kormány nevében Tállai András államtitkár reagált, és az MSZP korábbi döntéseivel igyekezett visszavágni. Szerinte a szocialisták nyolcéves kormányzása során az önkormányzatok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, de ez szerinte 2011-től másképp lesz. "2011 a rendrakás és a megújulás éve lesz" - mondta Tállai.

12:40
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem szavazza meg a költségvetést

Az MSZP nem szavazza meg a jövő évi költségvetést, mert az nem bővíti a foglalkoztatást, nem indítja be a gazdasági növekedést, nem csökkenti a társadalmi különbségeket, nem felelősen próbál egyensúlyt teremteni, és nem olvasható ki belőle semmilyen modernizációs lépés - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Mesterházy szerint a jövő évi büdzsé felelőtlen és igazságtalan, feléli a jövőt, néhány év múlva nagyon komoly válságkezelő intézkedésekre lesz szükség a mostani költségvetés miatt. A szocialista pártelnök azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, hanem küldje el előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

(MTI)

12:40
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár az ellenzék segítségét kérte a hibák kijavításához

Minden képviselőtársának megköszönte éves munkáját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, ilyen mennyiségű és minőségű törvényhozási munkát még egyik kormányra lépő párt sem végzett beiktatása évében a rendszerváltás óta. Az ellenzéki pártoktól együttműködést kért a jövőbeni döntésekhez. Akik eddig a nyertesei voltak az elmúlt 20 évnek, azok most menjenek oda a kasszához, és fizessenek a vesztesek helyett - jelentette ki Lázár. Azt mondta, nem volt hibátlan az elmúlt nyolc hónap, és a hibák kijavítására az ellenzék segítségét kérte. Lázár felszólalásával véget értek a napirend előtti felszólalások, napirend utáni felszólalásra pedig senki nem jelentkezett.

12:42
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az LMP levélben fúrja a médiatörvényt Schmitt Pálnál

Az LMP levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz, amelyben azt kérik, hogy ne írja alá a médiatörvényt - mondta csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az LMP azt kéri, hogy Schmitt a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény ügyében kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

(MTI)

12:45
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Bővült a napirend egy szavazással

Az ülést vezető Lezsák Sándor szerint bővült a napirend, miután a házbizottság döntése értelmében a bizottsági tisztviselőkről is szavazni fognak, így a költségvetésről szóló szavazás után is lesz még döntés. A napirendet elfogadta a parlamenti többség.

12:50
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Csak egy MSZP-s képviselő akart vitázni

A Bethlen Gábor Alapról fog elsőként dönteni csütörtökön a parlament, a zárószavazás előtt vitában Szabó Vilmos MSZP-s képviselő szólalt fel. Szabó az egyeztetés hiányát emelte ki, azt mondta, ebben a formában nem tudják támogatni az elképzelést. Más nem kívánt megszólalni a vitában. A Bethlen Gábor Alapba kerül a jövőben minden, a határon túli magyaroknak szánt támogatás. 

12:55
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Új alapba kerül a határon túli magyarok pénze

"Centralizáltuk a döntéshozatalt" - magyarázta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a napirendi pont előadója, hogy miért csak fideszes delegáltak kerülnek be a szervezet kuratóriumába. A zárószavazáson 257 igen, 64 nem és 43 tartózkodás mellett megszavazta a parlament a törvényjavaslatot, akárcsak a közalkalmazottakról szóló törvényjavaslatot is. A kormánypártok és három független képviselő támogatta, az MSZP és az LMP ellenezte a javaslatot, a Jobbik tartózkodott.

A Bethlen Gábor Alapba kerül a jövőben minden, a határon túli magyaroknak szánt támogatás. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a Bethlen Gábor Alapba bárki adományt fizessen, állampolgárságtól és lakóhelytől függetlenül.

12:57
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Több képviselő is kapott karácsonyi ajándékot

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra képgalériánkért!

13:04
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Indoklás nélkül elküldhetők a közigazgatásban dolgozók

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalókat. A jövő év január 1-jén hatályba lépő törvény kimondja: a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti. Egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazzák az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott módosító javaslatok. A felmentési idő 2 hónap lesz.

A fideszes Kósa Lajos és Kovács Zoltán által előterjesztett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt 256 igen, 116 nem mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz és a KDNP képviselői és a független Pősze Lajos voksolt igennel, nemmel szavazott a három ellenzéki frakció, a fideszes Kövér László és két független képviselő: Ivády Gábor, Szili Katalin.

(MTI)

13:13
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Gyorsulnak a bírósági eljárások

A Navracsics Tibor által benyújtott, az igazságszolgáltatás felgyorsítását célzó törvényjavaslat a következő vita tárgya. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő szerint az eredeti javaslatnál konszenzus alakult ki, valamennyi párt támogatta, de a módosításokat bírálta Bárándy. A kormány részéről nem kívántak reagálni az MSZP-s képviselő felszólalására. A zárószavazáson 258 igen, 16 ellenében, 97 tartózkodással elfogadta a törvényjavaslatot.

A javaslat értelmében a jövőben a bírák akár a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának. A javaslat alapján a bíróságok központi igazgatását végző Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban helyet kapna a költségvetésért felelős (jelenleg a nemzetgazdasági) miniszter is, miközben a választott bírók száma nyolcra csökkenne a testületben.

13:14
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Hende Csaba nézegeti az ajándékkönyvet

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fábián Ernő: Naplójegyzetek 1980-1990. Kattintson a fotóra, és nézze meg nagyobban!

13:15
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Módosító nélkül fogadták el a bíróságokról szóló javaslatot

A bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvényjavaslatot nagy többséggel elfogadta a parlament, módosító javaslat sem érkezett a törvényjavaslathoz.

13:22
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Lamperth szerint alkotmányt sért a kormány törvényjavaslata

Lamperth Mónika szocialista felszólalásával kezdődött az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításáról szóló vita. Lamperth szerint a törvényjavaslatot, ha megszavazzák, akkor az minden bizonnyal alkotmánysértő lesz. Répássy Róbert válaszában azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság friss határozatát figyelembe vették, amikor beterjesztették a javaslatot. A javaslatot 302 igen, 56 nem szavazattal elfogadta az országgyűlés. 

13:23
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Egy képviselő asszony gyerekekkel az ülésteremben

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képeinkért kattintson a fotóra!

13:29
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Egy évvel több ideig jár a gyes

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője méltatlannak és házszabályellenesnek nevezte az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a záróvitában. A parlament elfogadta a javaslatot.
A szociális tárgyú salátatörvényről több pontja érinti a gyermeknevelést. Kettő helyett újra három évig jár a gyermekgondozási segély. A törvény megszüntetné a gáz- és távhőtámogatást, ehelyett lakhatási támogatást vezet be, de a jogszabály átalakítaná a családi pótlék rendszerét is. A javaslat szerint a pótlékot ezentúl az elvált szülők felezhetnék.

13:35
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer a helyi Döbrögiktől fél

Helyi kiskirályok, helyi Döbrögik tudnak határozatokat hozni, ha elfogadják a javaslatot - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a társasházakról szóló törvény javaslatáról. A kormány nem kívánt reagálni Schiffer felszólalására. A javaslatot 255 igen, 70 nem és 43 tartózkodás mellett elfogadták.

13:40
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Megkezdi virágzását a sport egy fideszes képviselő szerint

Felháborítónak nevezte Szilágyi György jobbikos képviselő a sporttörvény módosításához benyújtott javaslatok módját. Bánki Erik, a javaslat egyik benyújtója felszólalásában azt mondta, a csőd szélére került sport jövőre elkezdhet virágozni, és nem értette, hogy Szilágyi miért kritizálta. Szilágyi ezt követően azt mondta, hogy egyetért a javaslat tartalmával, csak a módosító benyújtásának módját kritizálja, mert az szerinte a bizottságot megkerülve került megszavazásra.

A parlment 315 igen, 59 nem és 3 tartózkodással elfogadta  Bánki Erik, Borkai Zsolt és Szalay Ferenc javaslatát. Ezt követően Lezsák Sándor átadta az ülés vezetését Balczó Zoltán jobbikos házalelnöknek. 

13:41
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Daher Pierre és Orbán Viktor sugdolózik - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!

13:45
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Karácsony ajándéka Lázár Jánosnak - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!

13:49
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Az energetikai tematikájú javaslatot is elfogadták

Kovács Tibor szocialista képviselő szólalt fel elsőként az energetikai témájú törvényjavaslat vitájában. Szerinte a javaslat a távhőt igénybe vevőkön egyáltalán nem segít. A fideszes Schmidt Csaba válaszában azt mondta, az a céljuk, hogy ne növekedjenek a lakossági gázárak. A zárószavazáson 253 igen, 102 nem szavazattal az országgyűlés elfogadta a javaslatot.

A parlament a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról szóló határozatot is elfogadta.

13:58
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Nehezebb lesz sztrájkolni

A sztrájktörvény módosításáról szóló javaslatot 258 igen, 112 nem mellett fogadta el a parlament, vita nem előzte meg a döntést.

A sztrájktörvény módosítása értelmében a közszolgáltató cégeknél (például a MÁV-nál vagy a BKV-nál) a jövőben csak akkor lehetne sztrájkolni, ha a szakszervezetek megegyeznek a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatásokról. Korábban ilyen megállapodás szinte soha nem jött létre. A még elégséges szolgáltatási szintet a javaslat szerint bíróság is megállapíthatná.

14:05
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Szekeres a fideszes csomagok visszaküldését kérte

A napirend szerinti utolsó előtti javaslatról, a jövő évre szóló költségvetésről szavaz hamarosan a parlament. Szekeres Imre MSZP-s képviselő felszólalásával kezdődött a vita, aki azt hiányolja, hogy nem vették figyelembe módosítási indítványaikat. Szerinte a költségvetési terv nem löki fenntartható pályára az országot, és kritizálta a fideszes politikusok felelőtlen megszólalásait, amiért szerinte jelentősen nőtt az államadósság és a devizahitelesek terhei.

Szekeres igazságtalannak nevezte a Fidesz adóváltoztatásait, a médiatörvényt is kritizálta, és a képviselőtársait kérte, hogy a Fidesztől kapott csomagokat visszaküldhessék.

14:08
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Fegyelmezetten szavaztak a fideszes képviselők

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a fotóra!

14:12
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

A gyerekes családok többsége nem fog szja-t fizetni Rogán szerint

"Remélem, szocialista képviselőtársaim a nokiás dobozokat is visszahozták" - kezdte felszólalását a fideszes Rogán Antal, utalva a Szekeres által kritizált gazdasági csomagokra. Rogán felszólalásában az államadósság és a 2010-es költségvetés miatt támadta az MSZP-t. "Végleg szakít a megszorítások politikájával az idei költségvetés" - jelentette ki Rogán. A képviselő szerint jövőre jóval kisebbek lesznek a lakossági terhek, például a gyerekes családok több mint 60 százalékának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie jövőre.
14:15
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Csokiosztás a parlamentben

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!

14:18
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Hiányolja a forradalmi változásokat egy jobbikos képviselő

A forradalmi változások elmaradását hiányolta felszólalásában Volner János, a Jobbik képviselője. Szerinte az idei költségvetés sarokszámai gyakorlatilag ugyanazok maradtak, mint a tavalyiak. "A Bajnai-kormány által meghozott megszorítások ugyanúgy megmaradtak" - jelentette ki. Több dologban is azzal vádolta a Fideszt, hogy azt csinálják, amit a szocialisták kormányzása idején még elleneztek, ilyen szerinte például a Déli áramlat gázvezeték jelenlegi támogatása.

14:24
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Szavaz a Fidesz-frakció - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!

14:29
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Scheiring sem látja a forradalmat

"Meglepett, hogy Rogán is csatlakozik az elmúlt nyolc évet szajkózok közé" - kezdte felszólalását az LMP-s Scheiring Gábor. Szerinte nem az elmúlt 8 évet, hanem az elmúlt 20 évet lenne érdemes nézni. Volnerhez hasonlóan azt mondta, semmi forradalmit nem lát a Fidesz kormányzásában, a költségvetésben sem lát változást az elmúlt évekhez képest.

14:33
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán ajándék teát szagolgat

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

14:36
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Kövérnek nem tetszenek a felszólalások

Kövér László vette át az ülés vezetését. Előbb Novák Előd jobbikos, majd Burány Sándor szocialista képviselőtől vette el a szót, mert szerinte nem a módosító indítványokhoz szóltak hozzá, viszont Szekeres Imre MSZP-s képviselőt már végighallgatta.

14:37
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Szabadabban dönthetnek a fiatal drogosok

Újra három évig jár majd a gyes, új támogatás lesz a gáz- és távhőtámogatás helyett, az eddigieknél szabadabban dönthetnek majd saját sorsukról a fiatal alkohol- vagy droghasználók. Számos szociális törvényt módosított idei utolsó, csütörtöki ülésén a parlament, a részleteket ide kattintva olvashatja.

14:41
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Elfogadták a költségvetést

A 2011-es költségvetést elfogadták, a zárószavazáson 257-en igennel, 119-en nemmel szavaztak.

14:47
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

A határon túliak miatt jön létre egy bizottság

A parlament utolsó idei döntése értelmében létrehozták a nemzeti összetartozás bizottságát, amelynek a fideszes Potápi Árpád lesz az elnöke. A bizottság két alelnöke a fideszes Kovács Ferenc és a független Szili Katalin lesz. A bizottságot a határon túliak magyar állampolgársághoz jutásának lehetőségével indokolták. A döntés értelmében a külügyi és határon túli magyarok bizottságának változik a funkciója.

14:48
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Kövér László mindenkinek megköszönte

Kövér László házelnök egy rövid beszéddel zárta le a parlament utolsó idei ülését. Kövér azt mondta, nehéz éven van túl az ország, és valamennyi képviselő munkáját megköszönte, majd mindenkinek boldog karácsonyt kívánt. Percről percre tudósításunk is véget ér.

14:49
december 23, 2010
Vágólapra másolva!

Távoznak a képviselők

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galériáért kattintson a képre!